Η «αειθαλής» μονάρχης, μετά την δριμεία κριτική που της ασκήθηκε, φόρεσε ζώνη το Σάββατο, καθώς κάθισε πάλι στο τιμόνι του μαύρου Range Rover - Δεν παραδίδει την άδεια οδήγησης ο πρίγκιπας Φίλιππος
Η κριτική που ασκήθηκε την Παρασκευή στη βασίλισσα Ελισάβετ, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που την έδειχναν να οδηγεί ένα μαύρο Range Rover χωρίς να φορά ζώνη, μία ημέρα μετά το τροχαίο ατύχημα του 97χρονου συζύγου της, ανάγκασαν την μονάρχη να φορέσει ζώνη σήμερα καθώς αναχωρούσε με το αυτοκίνητό της από την βασιλική κατοικία στο Σάντριγχαμ, στην ανατολική Αγγλία.
Η 92χρονη βασίλισσα σήμερα το μεσημέρι κάθισε στο τιμόνι φορώντας μαντήλι στο κεφάλι και έχοντας δίπλα της μια ηλικιωμένη κυρία ενώ στο πίσω κάθισμα του Range Rover βρίσκονταν οι άνδρες της ασφάλειάς της. Την Πέμπτη ο 97χρονος βασιλικός σύζυγος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα κοντά στον Πύργο του Σάντριγχαμ καθώς ο ίδιος οδηγούσε ένα μαύρο Range Rover, το οποίο ανατράπηκε όταν συγκρούστηκε με άλλο όχημα.
Οι δύο γυναίκες και ένα μωρό εννέα μηνών, που επέβαιναν στο άλλο όχημα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και δέχθηκαν ιατρική φροντίδα για τα ελαφρά τραύματα που τους προκάλεσε η σύγκρουση με το όχημα του δούκα του Εδιμβούργου. Ο πρίγκιπας Φίλιππος αν και αρχικά επέμενε πως δεν έχει τραυματιστεί, σύμφωνα αξιωματούχους του παλατιού, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο μετά από την παρότρυνση των γιατρών του ενώ φωτογραφίες από drone στον βρετανικό Τύπο αποκαλύπτουν πως ο βασιλικός σύζυγος μετά την περιπέτειά του ξεκουράζεται στην εξοχική κατοικία Wood Farm, η οποία βρίσκεται μέσα στο βασιλικό κτήμα στο Σάντριγχαμ.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο πρίγκιπας Φίλιππος μετά το τροχαίο ατύχημα, εξαιτίας του οποίου το όχημά του ανατράπηκε, ήταν φανερά ταραγμένος και παρακαλούσε να τον βγάλουν από το Range Rover. Μια οδηγός στην περιοχή του Σάντριγχαμ, η Έλεν Στέινς, κατήγγειλε στην εφημερίδα Sun πως την Πέμπτη λίγο πριν το τροχαίο ατύχημα του πρίγκιπα Φίλιππου ο ίδιος παρ' ολίγο να πέσει επάνω στο δικό της αυτοκίνητο. Η Στέινς αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται στον 97χρονο βασιλικό σύζυγο να οδηγεί σε αυτή την ηλικία.
Ο Τζάιλς Μπράντρεθ, φίλος και βιογράφος του δούκα του Εδιμβούργου, μίλησε σήμερα στην ραδιοφωνική εκπομπή Today programme του BBC και αποκάλυψε πως ο πρίγκιπας Φίλιππος αγαπά την ταχύτητα και δύσκολα θα παραδώσει την άδεια οδήγησης. Ο βασιλικός σύζυγος το φθινόπωρο του 2017 παραιτήθηκε από τα επίσημα καθήκοντά του ενώ πριν ένα χρόνο υπεβλήθη με επιτυχία σε επέμβαση στο ισχίο.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 20:23
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε αντιδράσεις καθώς έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο, αναφέροντας στα επερχόμενα απομνημονεύματά του ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β' έπασχε από καρκίνο των οστών πριν από το θάνατό της.
Στο βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί στις 10 Οκτωβρίου και τμήματά του προδημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα Daily Mail – στην οποία ο Τζόνσον είναι αρθρογράφος – αναφέρθηκε στις τελευταίες ημέρες της βασίλισσας στο Κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.
Ο Τζόνσον παραιτήθηκε επισήμως μόλις δύο ημέρες πριν από τον θάνατο της Ελισάβετ Β' τον Σεπτέμβριο του 2022 και στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν έντονες εικασίες για το πώς ακριβώς εκείνη απεβίωσε.
«Ήξερα εδώ και ένα χρόνο ή περισσότερο ότι είχε μια μορφή καρκίνου των οστών και οι γιατροί της ανησυχούσαν ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εισέλθει σε απότομη πτώση», έγραψε στο απόσπασμα.
Η μαρτυρία του Τζόνσον είναι η πρώτη δημόσια ένδειξη από πρώην υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο για το ποια μπορεί να ήταν η αιτία θανάτου της βασίλισσας. Στο πιστοποιητικό θανάτου της, ως αιτία αναφέρεται η λέξη «γήρας».
Η τελευταία ακρόαση
Ο Τζόνσον δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ανατρέχει στη ζωή του, τη θητεία του και τις αλληλεπιδράσεις του με την εκλιπούσα βασίλισσα σε μια αυτοβιογραφία. Οι Βρετανοί πρώην ηγέτες Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν και Ντέιβιντ Κάμερον το έκαναν, αλλά μόνο σε γενικές γραμμές και χωρίς το ίδιο επίπεδο ζωντανών λεπτομερειών όπως ο Τζόνσον.
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν την πολιτική να μην σχολιάζουν βιβλία που κυκλοφορούν για τη βασιλική οικογένεια και ως εκ τούτου δεν έχουν επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Τζόνσον.
Ο Τζόνσον, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2019 έως το 2022, θυμάται ότι ταξίδεψε στη βασιλική κατοικία στο Μπαλμόραλ για την καθιερωμένη ακρόαση και την παραίτησή του. Κατά την άφιξή του, θυμάται ότι τον υποδέχθηκε ο ιδιαίτερος γραμματέας της βασίλισσας Έντουαρντ Γιανγκ, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι η κατάσταση της είχε επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Όταν κάθισαν μαζί στο σαλόνι της βασίλισσας, ο Τζόνσον παρατήρησε ότι εκείνη «φαινόταν χλωμή και πιο σκυφτή, και είχε σκούρους μώλωπες στα χέρια και τους καρπούς της, πιθανώς από ορούς ή ενέσεις».
«Όμως το μυαλό της – όπως είχε πει και ο Έντουαρντ – ήταν εντελώς ανεπηρέαστο από την ασθένειά της, και κατά διαστήματα στη συζήτησή μας εξακολουθούσε να αναβοσβήνει εκείνο το μεγάλο λευκό χαμόγελο, με την ξαφνική ομορφιά του που ανέβαζε τη διάθεση», έγραψε.
«Θα πέθαινες γι’ αυτήν»
Ο Τζόνσον περιέγραψε τις εβδομαδιαίες πρωθυπουργικές ακροάσεις με τη μονάρχη ως «προνόμιο» και «βάλσαμο». «Εξέπεμπε ένα τέτοιο ήθος υπηρεσίας, υπομονής και ηγεσίας που πραγματικά ένιωθες ότι, αν χρειαζόταν, θα πέθαινες γι' αυτήν. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανόητο σε μερικούς ανθρώπους (και εντελώς προφανές σε πολλούς άλλους), αλλά αυτή η αφοσίωση, όσο πρωτόγονη και αν φαίνεται, εξακολουθεί να βρίσκεται στην καρδιά του συστήματός μας. Χρειάζεται κάποιος ευγενικός και σοφός, και υπεράνω πολιτικής, για να προσωποποιήσει ό,τι καλό έχει η χώρα μας. Έκανε αυτή τη δουλειά εξαιρετικά», έγραψε.
Η εκλιπούσα βασίλισσα δεν μοιράστηκε ποτέ ιδιωτικές ιατρικές λεπτομέρειες με το κοινό. Οι βασιλικοί βοηθοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα μέλη της οικογένειας έχουν το ίδιο δικαίωμα στο ιατρικό απόρρητο με οποιονδήποτε άλλον.
Ο Κάρολος και η Κέιτ
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η Κέιτ, πριγκίπισσα της Ουαλίας, έχουν αποφασίσει να είναι πιο ανοιχτοί όσον αφορά την υγεία τους. Αμφότεροι έχουν μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με τις δικές τους διαγνώσεις καρκίνου και την ανάρρωσή τους.
Ωστόσο, επέλεξαν να μην αποκαλύψουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου που ο καθένας τους αντιμετώπιζε. Σύμφωνα τους βασιλικούς βοηθούς, ήθελαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την ασθένεια.
Αυλαία έριξε η δραματική σειρά του Netflix «The Crown» μετά από έξι επιτυχημένες σεζόν σχετικά με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας.
Το δεύτερο μέρος της τελευταίας σεζόν έκανε πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου με τους royal fans να ανυπομονούν να δουν το μεγάλο φινάλε.
Η επιτυχημένη βρετανική σειρά καταπιάστηκε στην τελευταία σεζόν με τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα ενώ φτάνει μέχρι τη γνωριμία του Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον.
Μάλιστα, όπως είχε γίνει γνωστό, η σειρά θα ολοκληρωνόταν με τον γάμο του Καρόλου και της Καμίλα το 2005 και δεν θα έφτανε χρονικά μέχρι σήμερα. Πολλοί φανς μάλιστα είχαν απογοητευτεί καθώς θα ήθελαν να δουν να μεταφέρεται στην οθόνη τόσο η ιστορία του Χάρι και της Μέγκαν όσο και ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ.
Και μπορεί κάτι τέτοιο να μην συνέβη, ωστόσο, οι δημιουργοί της σειράς επεφύλασσαν στο κοινό ένα συγκινητικό φινάλε αποτίοντας έναν συγκινητικό φόρο τιμής στην μακροβιότερη μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας.
Στο τελευταίο επεισόδιο «Sleep, Dearie Sleep» βλέπουμε την Ελισάβετ να καλείται να σχεδιάσει τις λεπτομέρειες της κηδείας της καθ' όλη τη διάρκεια του 2005, κάτι που ωστόσο την ταράσσει. Η επιχείρηση «London Bridge», όπως ήταν η κωδική ονομασία για τον θάνατό της, εκπονήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 και αναθεωρήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η Ελισάβετ (την οποία υποδύεται η Ιμέλντα Στόντον), φαίνεται να συγκινείται καθώς βλέπει μια σειρά από στρατιωτικά φιγουρίνια σε παρέλαση που αναπαριστούν την ημέρα της κηδείας της.
Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η σκηνή με τον γκαϊντιέρη της με το όνομα «Pipes», από τον οποίο ζητά να της προτείνει σκωτσέζικη μουσική για την κηδεία της. Εκείνος της παίζει στην γκάιντα το «Sleep, Dearie Sleep», το οποίο ακούστηκε όντως στην κηδεία της Ελισάβετ.
Το συγκινητικό φινάλε
Και ενώ πραγματοποιείται ο γάμος του Καρόλου και της Καμίλα, το μεγάλο φινάλε ανήκει στην βασίλισσα Ελισάβετ. Την δείχνει να σκέφτεται να παραιτηθεί από τον θρόνο, ώστε, να δώσει τα ηνία στον γιο της, καθώς πλέον η ίδια είναι 80 ετών, ωστόσο, ο πρίγκιπας Φίλιππος της λέει ότι «δεν είναι έτοιμος να αναλάβει» ενώ η ίδια μπορεί να συνεχίζει.
Ντυμένη στα λευκά, η βασίλισσα βρίσκεται μέσα στο άδειο Αββαείο του Γουεστμίνστερ το οποίο λούζει το φως και βλέπει το φέρετρό της, με όλα τα regalia (τη βασιλική σημαία, το στέμμα, το σκήπτρο και τη σφαίρα) και λουλούδια, ακριβώς όπως συνέβη στην πραγματικότητα τον Σεπτέμβριο του 2022.
Βλέπει τους νεότερους εαυτούς της, οι οποίοι την περιστοιχίζουν (την Κλερ Φόι, την Ολίβια Κόλμαν αλλά και την Viola Prettejohn), πριν βγει από την πόρτα, χαρίζοντας ένα συγκινητικό τέλος. Καθ' όλη τη διάρκεια της σκηνής, ο γκαϊντιέρης παίζει το σκωτσέζικο μοιρολόι.
Αρχικά, είχε ληφθεί η απόφαση να τελειώσει η σειρά το 2005, κάτι που εξακολουθεί να ισχύει, αλλά ο δημιουργός Πίτερ Μόργκαν αποκάλυψε στο Variety ότι αναγκάστηκε να αλλάξει κατεύθυνση ως αποτέλεσμα του θανάτου της Ελισάβετ.
«Όλοι είχαμε βιώσει την εμπειρία της κηδείας», είπε, αναφερόμενος στα γεγονότα που έγιναν στις 19 Σεπτεμβρίου 2022. «Έτσι, λόγω του πόσο βαθιά θα το έχουν νιώσει όλοι, έπρεπε να προσπαθήσω να βρω τρόπο με τον οποίο το τελευταίο επεισόδιο αντιμετώπισε τον θάνατο του χαρακτήρα, παρόλο που δεν είχε πεθάνει ακόμα».
Την εποχή του θανάτου της Βασίλισσας, η παραγωγή των τελευταίων επεισοδίων σταμάτησε προσωρινά. «Το Crown είναι ένα γράμμα αγάπης προς [τη βασίλισσα] και δεν έχω τίποτα να προσθέσω προς το παρόν, μόνο σιωπή και σεβασμό, περιμένω ότι θα σταματήσουμε να γυρίζουμε από σεβασμό», είχε δηλώσει ο Μόργκαν εκείνη την εποχή. Η παραγωγή της σειράς του Netflix ανεστάλη επίσης την ημέρα της κηδείας της.
Έτσι, η δραματική σειρά του Netflix τελείωσε με μια προαναγγελία του θανάτου και της κηδείας της βασίλισσας παρόλο που το χρονοδιάγραμμά του ολοκληρώνεται σχεδόν δύο δεκαετίες νωρίτερα.
Πηγή: Ιefimerida.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/ ANDY RAIN
Οι δημιουργοί της σειράς «The Crown» αποφάσισαν ν' αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ στην επερχόμενη έκτη και τελευταία σεζόν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sun», η Κλερ Φόι, η Ολίβια Κόλμαν και η Ιμέλντα Στόντον, οι τρεις ηθοποιοί που έχουν ενσαρκώσει στις προηγούμενες σεζόν με μεγάλη επιτυχία τη βασίλισσα, θα επιστρέψουν και θα επαναλάβουν τους ρόλους τους. Άλλωστε, τόσο η Κλερ Φόι όσο και η Ολίβια Κόλμαν κέρδισαν Emmy, ενώ η Ιμέλντα Στόντον ήταν υποψήφια ακόμα και για Bafta.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές με ποια ιδιότητα η Κλερ Φόι και η Ολίβια Κόλμαν θα επιστρέψουν για την τελευταία σεζόν. Κάποιες φήμες κάνουν λόγο για μια ονειρική ακολουθία όπου αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, ενώ άλλες αναφορές φαίνεται να μιλούν για flashbacks κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύκλου.
Σημειώνεται, επίσης, ότι μία ακόμα ηθοποιός, η Viola Prettejohn, θα ενταχθεί στο καστ για να υποδυθεί τη νεότερη βασίλισσα Ελισάβετ, όταν ήταν ακόμα πριγκίπισσα, πριν από τη στέψη της, το 1953.
Η έκτη σεζόν αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2023, καθώς ο θάνατος της μακροβιότερης μονάρχη άλλαξε τα δεδομένα.
Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, ωστόσο το ύστατο «χαίρε» έγινε μόλις χθες με μια μεγαλοπρεπής τελετή που κράτησε σχεδόν 12 ωρές! Είχε προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα τεσσάρων ημερών μεταξύ του 10ημερου που όριζε το πρωτόκολλο για τις ημέρες πένθους μετά τον θάνατό της.
Μια εύλογη απορία πολλών, είναι πώς η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ διατηρείται τόσες ημέρες εκτός ψυγείου και μάλιστα με τόσες μεταφορές.
Παγώνη: «Ταρίχευση όπως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι»
Η Ματίνα Παγώνη έδωσε την εξήγηση και έλυσε τις σχετικές απορίες, με τοποθέτησή της στην εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1. «Η διατήρηση γίνεται με την ταρίχευση. Δηλαδή, αδειάζονται από το σώμα τα εσωτερικά όργανα για να καθυστερήσει η σήψη», όπως ακριβώς έκαναν οι πρώτοι διδάξαντες Αιγύπτιοι. «Υπάρχουν ειδικά υγρά με τα οποία ασχολείται ο ταριχευτής», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ
«Οι Αιγύπτιοι διατηρούσαν το σώμα μία εβδομάδα. Σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα και μπορεί να το διατηρήσεις για έναν χρόνο. Χρειάζεται προσοχή να φύγουν τα βακτήρια και ο αέρας από το σώμα, ώστε να μην γίνει η αποσύνθεση», πρόσθεσε η κυρία Παγώνη.
Η Βρετανία είπε το τελευταίο «αντίο» στη Βασίλισσά της- Στη βασιλική κρύπτη η σορός της
Τέλος, μπήκε στο δημόσιο σκέλος της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, με τη βύθιση της σορού της στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Ουίνδσορ.
Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη, προτού μεταφερθεί αργότερα για την ιδιωτική ταφή.
Προτού εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας -το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο- και τοποθετήθηκαν στον βωμό.
Ο βασιλιά Κάρολος Γ’ μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Αργότερα απόψε, σε μια ιδιωτική τελετή της οικογένειας, το φέρετρο της Ελισάβετ και του συζύγου της, Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών, θα ενταφιαστεί στο ίδιο παρεκκλήσι όπου αναπαύονται οι γονείς και η αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ UK PARLIAMENT ROGER HARRIS HANDOUT
Ολοκληρώθηκε η τελετή - Ο ενταφιασμός της Ελισάβετ θα γίνει όπως και του Φίλιππου χωρίς κάμερες με παρόντα μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, με επικεφαλής τον βασιλιά Κάρολο
Στην κρύπτη που βρίσκεται στο παρεκκλήσι του κάστρου του Ουίνδσορ τοποθετήθηκε το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ, με τη Βρετανία να της απευθύνει τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Λίγο νωρίτερα, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο το στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα, που θεωρούνται σύμβολα του μονάρχη. Με τις κάμερες να δείχνουν έναν μουσικό να παίζει γκάιντα, το φέρετρο βυθίστηκε στην κρύπτη. Αμέσως μετά, ο βασιλιάς Κάρολος, η Καμίλα, αλλά και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αποχώρησαν από το παρεκκλήσι σε ξεχωριστά αυτοκίνητα.
Η λειτουργία ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο αλλά και μουσικές του Μπαχ. Η βασίλισσα θα ενταφιαστεί αργότερα μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Κάρολο σε ιδιωτική τελετή, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας, που θα επιστρέψει στο παρεκκλήσι στις 21:30 ώρα Ελλάδος. Τα ανάκτορα δεν ανακοίνωσαν τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης τελετής, κάνοντας λόγο για μια «ιδιωτική στιγμή».
Δείτε την τελετή στο Ουίνσδορ
Πλήθος κόσμου στο Ουίνδσορ
Η υποδοχή της στο κάστρο έγινε νωρίτερα με καμπάνες και κανονιοβολισμούς. Άλλωστε η άφιξή της στο Ουίνδσορ σηματοδότησε την τελική φάση της κηδείας της μακροβιότερης μονάρχη της Μεγάλης βρετανίας.Στρατιωτικοί έβγαλαν το φέρετρο της βασίλισσας από τη νεκροφόρα και τη μετέφεραν στο παρεκκλήσι. για να μεταφερθεί στο παρεκκλήσι. Πίσω βρίσκονταν ο βασιλιάς Κάρολος και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Λίγο αργότερα, τοποθέτησαν το φέρετρο στον βωμό, ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πήραν τις θέσεις τους.
Ο κοσμήτορας του Ουίνδσορ μίλησε για την προσφορά της βασίλισσας σε μια ζωή «αδιάκοπης υπηρεσίας στο Έθνος, την Κοινοπολιτεία και τον ευρύτερο κόσμο». Επίσης ανέφερε ότι στο Ουίνδσορ θα τη θυμούνται για την καλοσύνη και τη φροντίδα για την οικογένεια, τους φίλους και της γείτονές της.
«Εν μέσω ενός γρήγορα μεταβαλλόμενου κόσμου, που έχει συχνά προβλήματα, η ήρεμη και αξιοπρεπής παρουσία της μας έχει δώσει αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, όπως το έκανε, με θάρρος και ελπίδα», τόνισε.
Από την ώρα που η νεκροφόρα έφτασε στο Ουίνδσορ, ο κόσμος χειροκροτούσε κατά μήκος της διαδρομής, για να αποχαιρετήσουν την επί επτά δεκαετίες βασίλισσά τους. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ταξίδεψαν από το Λονδίνο στο Ουίνδσορ για να δουν την τελετή. Το σύνταγμα ιππικού, ιερείς και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, έχουν πάρει τις θέσεις τους στα σκαλιά που οδηγούν στο παρεκκλήσι, όπου θα γίνει η τελευταία φάση της κηδείας.
Το φέρετρο της βασίλισσας συνοδεύουν μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Πάντως η πομπή είναι μικρότερη σε κλίμακα απ’ αυτή στο Λονδίνο.
Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα τη συνοδεύσουν στην εκκλησία. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται και οι πρίγκιπες Τζορτζ και Σάρλοτ. Η πομπή θα οδηγηθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου θα τελεστεί λειτουργία. Παρόντες θα είναι 800 καλεσμένοι, η θέση των οποίων έχει προαποφασιστεί. Ο αριθμός είναι σαφώς μικρότερος των 2.000 που παρακολούθησαν τη νεκρώσιμη ακολουθία. Η Λιζ Τρας βρέθηκε μέσα στο παρεκκλήσι.
Στο Ουίνδσορ βρίσκεται και η Έμα, το άλογο της βασίλισσας.
The Queen’s horse Emma waits as the funeral procession passes through Windsor pic.twitter.com/0gKCZYpPfZ
Αρχικά η αυτοκινητοπομπή σταμάτησε στο Shaw Farm Gate στην Albert Road του Ουίνδσορ. Μέλη των ενόπλων δυνάμεων ενώθηκαν με την αστυνομία, φρουρώντας κατά μήκος της διαδρομής.
Χιλιάδες άτομα παρατάχθηκαν για να δουν την πομπή. Η διαδρομή μάλιστα είχε κλείσει και οι αρχές δεν επέτρεπαν άλλους επισκέπτες.
Στον χώρο του κάστρου βρίσκονται και τα κόργκι στα οποία η βασίλισσα είχε αδυναμία. Όπως έγινε γνωστό, τη φροντίδα τους θα αναλάβει ο πρίγκιπας Άντριου.
Σύμφωνα με τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η λειτουργία έχει πάρει την έγκριση της βασίλισσας εδώ και χρόνια. Μεγάλο μέρος της μουσικής έχει συνθέσει ο Σερ Ουίλιαμ Χάρις, που για πολλά χρόνια μεταξύ 1933 και 1961 έπαιζε μουσική στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Η νεαρή τότε πριγκίπισσα πολλές φορές επισκεπτόταν το παρεκκλήσι ενώ πιστεύεται ότι ο Σερ Ουίλιαμ Χάρις την έμαθε να παίζει πιάνο. Πάντως ο τελικός ύμνος δεν ήταν επιλογή της. Σκόπιμα το ανέθεσε στον κοσμήτορα του Ουίνδσορ και τον βασιλιά Κάρολο. Επέλεξαν τον ύμνο «Christ is made the sure foundation».
Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ γίνεται με κάθε επισημότητα και παρουσία ηγετών από όλον τον κόσμο. Στους δρόμους βγήκαν οι Βρετανοί για να αποχαιρετήσουν τη μακροβιότερη μονάρχη. Νωρίτερα, η νεκρώσιμος ακολουθία έγινε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, ενώ ακολούθησε μεγαλειώδης πομπή από το Αββαείο μέχρι την Αψίδα του Ουέλινγκτον, όπου η σορός της μεταφέρθηκε από τον κιλλίβαντα στη νεκροφόρα κι από εκεί οδικώς για το Ουίνδσορ.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Wo1 Rupert Frere/ BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/ HANDOUT
Ξεκίνησε στις 13:00 η νεκρώσιμη ακολουθία - Παρούσα σύσσωμη η βασιλική οικογένεια και ξένοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Μακρόν, Μπάιντεν και Τριντό - Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα μέχρι τον ενταφιασμό απόψε το βράδυ
Ξεκίνησε στις 13.00 η νεκρώσιμη ακολουθία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Γουέστμινστερ. Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε με πομπή από το Γουεστμίνστερ Χολ, που εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα. Αγημα 142 ναυτών έσυραν τον κιλλίβαντα με το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο συνόδευσαν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ανάγνωσε το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο από την Αγία Γραφή: «Μην αφήνετε την καρδιά σας να να μπλεχτεί: πιστεύετε στον Θεό, πιστεύετε και σε εμένα».
Αμέσως μετά, η χορωδία έψαλε έναν ύμνο που είχε ακουστεί το 1947, στον γάμο της τότε πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον τότε Φίλιπ Μαουντμπάτεν, στη συνέχεια πρίγκιπα Φίλιππο. Ο ύμνος είναι βασισμένος στον Ψαλμό 23. «Ο Κύριος είναι ο ποιμένας μου», αναφέρεται.
Δείτε live εικόνα από το Αβαείο του Γουστμίνστερ:
Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, στο κήρυγμά του, εξήρε τη βασίλισσα. Όπως ανέφερε, στα 21α γενέθλιά της είχε ορκιστεί ότι θα αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. «Σπάνια μια υπόσχεση έχει τηρηθεί τόσο πολύ» τόνισε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι ανέφερε ότι οι ηγέτες που αγαπούν το καθήκον τους είναι σπάνιοι. Αλλά όσοι υπηρετούν με αυτόν τον τρόπο, θα τους αγαπούν και θα τους θυμούνται, ενώ όσοι είναι κολλημένοι με την εξουσία και τα προνόμια, θα ξεχαστούν γρήγορα.
Οι ηγέτες, είπε, εξυψώνονται στη ζωή και τους ξεχνούν μετά τον θάνατο. Το πρότυπο για όλους όσοι υπηρετούν τον Θεό είναι ότι ο θάνατος είναι η πόρτα της δόξας.
Στο Αββαείο η βασιλική οικογένεια και ξένοι αξιωματούχοι
Περίπου μισή ώρα πριν την έναρξη της τελετής, είχαν φτάσει στο Αββαείο του Γουέστμινστερ η Καμίλα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας και τα παιδιά της, ο πρίγκιπας Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σάρλοτ, ενώ, αρκετά νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι αφίξεις ξένων αξιωματούχων όπως ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν, το ζεύγος Τζο και Τζιλ Μπάιντεν και ο Τζάστιν Τριντό.
At The King's request, the wreath contains foliage of Rosemary, English Oak and Myrtle (cut from a plant grown from Myrtle in The Queen's wedding bouquet) and flowers, in shades of gold, pink and deep burgundy, with touches of white, cut from the gardens of Royal Residences. pic.twitter.com/5RteIWahuW
Κατόπιν αιτήματος του βασιλιά, το στεφάνι της βασίλισσας είναι φτιαγμένο από δεντρολίβανο, αγγλική βελανιδιά και μυρτιά, κομμένη από φυτά που καλλιεργήθηκαν από μύρτο που υπήρχε στη γαμήλια ανθοδέσμη της βασίλισσας και λουλούδια σε αποχρώσεις του χρυσού, του ροζ και του βαθύ μπορντό, με πινελιές λευκού, που έχουν κοπεί από τους κήπους των βασιλικών κατοικιών.
Στις 12.10 εισήλθαν στο Αββαείο οι πρώην πρωθυπουργοί Μπόρις Τζόνσον, Ντέιβιντ Κάμερον και Τερέζα Μέι. Η σημερινή πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας είχε φτάσει αρκετά νωρίτερα, στις 11:31, περίπου την ίδια ώρα με τους γονείς της Κέιτ Μίντλετον και τον γιο της Καμίλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προσκεκλημένων κατέφθασε με πούλμαν, με εξαίρεση τον Τζο Μπάιντεν, που έλαβε άδεια για να χρησιμοποιήσει την τεθωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα του, και μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι «είχε κολλήσει» στην κίνησηκαθ' οδόν προς το αβαείο. Ευτυχώς, το «The Beast» κατάφερε να ξεκολλήσει και να μεταφέρει έγκαιρα το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ στην κηδεία.
Δείτε βίντεο με τις αφίξεις της βασιλικής οικογένειας:
Queen Camilla and the Princess of Wales are heading to Westminster Abbey.
The King, the Prince of Wales, the Duke of Sussex and Peter Phillips have arrived at Westminster Hall to witness The Queen’s coffin be moved by the bearer party. pic.twitter.com/uwNFnQCqgk
Λίγο πριν τις 11:30 το πρωί ξεκίνησαν να χτυπούν οι καμπάνες στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Συνολικά θα χτυπήσουν 96 φορές όσα και τα χρόνια ζωής της βασίλισσας Ελισάβετ.
Τελευταίες ετοιμασίες και έλεγχοι πριν την έναρξη της κηδείας:
Εκατοντάδες Βρετανοί σηκώθηκαν από το ξημέρωμα για την κηδεία
Εκατοντάδες Βρετανοί σηκώθηκαν από το ξημέρωμα σήμερα το πρωί για να πάνε στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, ελπίζοντας να πιάσουν τις καλύτερες θέσεις στον δρόμο από τον οποίο θα περάσει η πομπή. Παρά το πρωινό κρύο στην βρετανική πρωτεύουσα, οι θεατές συγκεντρώθηκαν πριν από τις 07:00 τοπική ώρα στα περίχωρα των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και του Αββαείου του Ουεστμίνστερ, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία, η οποία θα αρχίσει στις 11:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος)
«Ήθελα να μετάσχω. Είναι μια μεγάλη μέρα της Ιστορίας μας, είναι μέρος της ζωής μας», δήλωσε στο AFP η 53χρονη Σούζαν Ντέιβις, η οποία έφτασε από τις 06:30 τοπική ώρα στην περιοχή του σταθμού Χάιντ Παρκ Κόρνερ από το Έσεξ, ανατολικά του Λονδίνου, μαζί με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά στην εφηβεία.
Έχοντας μαζί της μια καρέκλα και «πολλά φαγώσιμα», ελπίζει να μπορέσει να δει το φέρετρο της βασίλισσας, το οποίο μετά την τελετή και πομπή από το Αββαείο, αναμένεται να περάσει από εκεί καθώς θα μεταφέρεται με νεκροφόρα στο κάστρο του Γουίνδσορ. «Θέλω να γίνω μέρος της Ιστορίας», σημείωσε ο Τζακ, ο 14χρονος γιος της, προσθέτοντας ότι θέλει να μπορεί να το διηγηθεί στις μελλοντικές γενιές. «Θα λέω γι'αυτήν τη στιγμή στα παιδιά μου. Θα τους λέω: Ήμουν εκεί!».
Λίγο πιο πέρα, ο Κάλομπ Τόμσον, ένας φοιτητής ηλικίας 20 ετών που ζει στο Μπέντφορντ, βόρεια του Λονδίνου, είπε ότι έχει προγραμματίσει να παρακολουθήσει την κηδεία σε απευθείας μετάδοση στο κινητό του, αλλά ήθελε να δει και από κοντά να περνάει "το φέρετρο και η βασιλική οικογένεια", και για τον σκοπό αυτόν πήγε εκεί από τις 06:00 το πρωί. «Θέλαμε να είμαστε στην πρώτη σειρά. Πιστεύαμε ότι θα ήμασταν μέσα στο πλήθος, αλλά είμαστε εδώ, στο καλύτερο μέρος, με την καλύτερη ορατότητα. Είναι φανταστικό!», είπε, περιγράφοντας την ατμόσφαιρα ως «αρκετά συναρπαστική, αλλά και πένθιμη επίσης».
Το πρόγραμμα και το τελετουργικό για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
Στην εξόδιο ακολουθία όπου δίνουν το «παρών» 2.000 καλεσμένοι, από την οικογένεια της βασίλισσας Ελισάβετ μέχριαρχηγούς κρατών αλλά και τα δισέγγονά της, ο πρίγκιπας Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σάρλοτ, θα ακουστούν ύμνοι και προσευχές που είχε διαλέξει η 96χρονη μονάρχης με αρκετές αναφορές και στην παιδική της ηλικία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το The Monet του William Henry Harris το οποίο θα εκτελεστεί προς τιμήν του συνθέτη που έμαθε στη βασίλισσα Ελισάβετ να παίζει το πιάνο.
Η πιο μεγάλη ημέρα στην ιστορία της σύγχρονης Βρετανίας ξεκίνησε με την ολοκλήρωση στις 8:30 του λαϊκού προσκυνήματος στο Γουεστμίνστερ Χολ που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης, με την ουρά να κλείνει λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (18/09). Στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος) άνοιξαν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους ώστε η εξόδιος ακολουθία για τη βασίλισσα Ελισάβετ να μπει στην τελική ευθεία.
12:35 Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού 12:44 Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ 12:52 Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ 13:00 Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο 14:00 Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο 14:15 Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση 15:00 Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ (Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου) 17:06 Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή 17: 10 Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά 17:40 Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή 17:53 Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ 19:00 Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. 21:30 Ενταφιασμός χωρίς κάμερες
Το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ από το Γουέστμινστερ Χολ στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ και στη συνέχεια στη διαδρομή μήκους 2χλμ. έως την Αψίδα του Γουέλινγκτον στο Χάιντ Παρκ Κόρνερ θα μεταφερθεί σε κανονιοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού την οποία θα τραβά άγημα 142 ναυτών και μια 200μελης μπάντα.
Η κανονιοφόρος που χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά στην κηδεία του εξαδέλφου της Βασίλισσας Λόρδου Μαουντμπάτεν το 1979 θα ακολουθείται από τον Βασιλιά Κάρολο, τα τρία ακόμα παιδιά της Ελισάβετ καθώς και τα τρία μεγαλύτερα εγγόνια της, τους Πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι και τον εξάδελφό τους -γιο της Πριγκίπισσας Αννας- Πίτερ Φίλιπς.
Αφού το φέρετρο τοποθετηθεί σε υπερυψωμένη πλατφόρμα στο Γουέστμινστερ, όπως αυτή στην οποία παρέμεινε στη διάρκεια του πολυήμερου λαϊκού προσκυνήματος, ο εφημέριος του Αββαείου Ντέιβιντ Χόιλ θα πάρει τη σκυτάλη για τη λειτουργία. Ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι θα αναλάβει το κήρυγμα προς το ποίμνιο, ενώ η πρωθυπουργός Λιζ Τρας θα εκφωνήσει έναν επικήδειο λόγο στη Βασίλισσα, όπως και η Γραμματέας της Κοινοπολιτείας. Επειτα από 55 λεπτά στο Αββαείο (αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας) θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή, ενώ η τελετή θα ολοκληρωθεί με τον εθνικό ύμνο κι ένα μοιρολόι -κατ’ απαίτηση της Ελισάβετ- που θα ερμηνεύσει ο βασιλικός αυλητής.
Αμέσως μετά, στις 2 και τέταρτο, η Βασίλισσα Ελισάβετ θα διασχίσει για τελευταία φορά τα τελευταία της χιλιόμετρα στο Λονδίνο. Η σορός της θα οδηγηθεί με την κανονιοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού στην Πύλη του Γουέλινγκτον. Τη νεκρική πομπή των δύο χιλιομέτρων θα συνοδεύουν επτά στρατιωτικά αγήματα -το καθένα με τη δική του μπάντα- ενώ θα ακολουθούν και πάλι πεζή ο Βασιλιάς, τα αδέλφια του και τα τρία μεγαλύτερα εγγόνια της Βασίλισσας. Η Καμίλα, η Κέιτ, η Μέγκαν και η Κόμισσα Σόφι του Ουέσεξ θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο. Στη διάρκεια της 45λεπτης πομπής το σκηνικό θα είναι σχεδόν απόκοσμο. Το Μπιγκ Μπεν θα χτυπά πένθιμα κάθε ένα λεπτό, ενώ τιμητικοί κανονιοβολισμοί θα ακούγονται επίσης κάθε 60 δευτερόλεπτα από το Χάιντ Παρκ.
Το ταξίδι και η κηδεία στο Ουίνδσορ
Παρότι στις 3 μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει η μεταφορά της σορού από το Λονδίνο στο κάστρο Γουίνδσορ, έναν τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή της Βασίλισσας, αφού εκεί φυγαδεύτηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αυτό διάλεξε ως επίσημη κατοικία της τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής της, η τελευταία παράσταση της Ελισάβετ θα είναι μόλις στα μισά.
Στις 5.06 μ.μ. η σορός αναμένεται να έχει φτάσει στο κάστρο του 11ου αιώνα και τέσσερα λεπτά αργότερα θα ξεκινήσει μια νέα πομπή, αυτή τη φορά 4,2 χιλιομέτρων προς την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, εκεί δηλαδή όπου θα αποχαιρετήσει τη Βασίλισσα ο στενότερος κύκλος της -έχουν λάβει πρόσκληση περί τα 800 άτομα- με μία σύντομη επιμνημόσυνη δέηση.
Η τελευταία πράξη του ύστατου χαίρε στην Ελισάβετ θα ολοκληρωθεί με ψαλμούς και ύμνους που η ίδια είχε επιλέξει, ενώ πριν η σορός της μεταφερθεί στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο, όπου θα ταφεί, θα αφαιρεθούν από το φέρετρο το Στέμμα της Κοινοπολιτείας, η βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο.
Και τα τρία θα παραδοθούν στον εφημέριο του ναού και κατόπιν θα φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου μέχρι την ενθρόνιση του νέου βασιλιά το 2023. Κάπου εκεί θα ολοκληρωθεί και το θέαμα, τουλάχιστον για όσους δεν έχουν το προνόμιο να συγκαταλέγονται στα στενά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας.
Στις 9.25 το απόγευμα η Ελισάβετ θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Ναού του Αγίου Γεωργίου και μαζί της ο σύζυγός της Πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος, σύμφωνα με το τυπικό, παρέμενε άταφος από τον θάνατό του τον Απρίλιο του 2021. Στην επιτάφια πλάκα της θα είναι χαραγμένες οι λέξεις Ελισάβετ Β’ 1926-2022.
Το ευχαριστώ του βασιλιά Καρόλου
Ο βασιλιάς Κάρολος από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του λίγο πριν το «τελευταίο αντίο» στη μητέρα του ευχαρίστησεόλους όσοι συμμετείχαν στον θρήνο για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ:. «Για τις τελευταίες δέκα ημέρες η σύζυγός μου και εγώ συγκινηθήκαμε από τα συλλυπητήρια μηνύματα και τη στήριξη που λάβαμε από την χώρα μας αλλά και από όλο τον κόσμο. Στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Χίλσμπορο και το Κάρντιφ συγκινήθηκαμε πέρα από κάθε μέτρο από όλους όσοι έκαναν τον κόπο να υποβάλουν τα σέβη τους στην αγαπημένη μου μητέρα, τη βασίλισσα Ελισάβετ. Καθώς προετοιμαζόμαστε για το τελευταίο αντίο, δράττομαι της ευκαιρίας να πω ένα ευχαριστώ σε όλους όσοι στηρίξατε την οικογένειά μου και εμένα σε αυτή την ώρα της μεγάλης θλίψης».
Η βρετανική πρωτεύουσα αναμένεται σήμερα να υποδεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες με 10.000 αστυνομικούς αλλά και στρατιωτικούς να έχουν επιφορτιστεί με την υλοποίηση του σχεδίου ασφαλείας που για αρκετούς είναι πιο πολύπλοκο και πιο απαιτητικό ακόμα και από αυτό που εφαρμόστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Wo1 Rupert Frere/ BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/ HANDOUT
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρετά σήμερα την μονάρχη των τελευταίων 70 ετών. Στις 8.30 ώρα έληξε το πενθήμερο λαϊκό προσκήνυμα της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ ενώ στις 10 άνοιξε τις πύλες του το Αβαείο του Γουέστμινστερ με την προσέλευση των επίσημων καλεσμένων.
Η τελετή της εξόδιου ακολουθίας αναμένεται να ξεκινήσει στις 11:00 (13:00 ώρα Ελλάδας).
Πρόκειται για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.
Στην εξόδιο ακολουθία στην οποία θα δώσουν το «παρών» 2.000 καλεσμένοι, από την οικογένεια της βασίλισσας Ελισάβετ μέχρι αρχηγούς κρατών. Στην πομπή θα βρίσκονται και τα δισέγγονά της, ο πρίγκιπας Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σάρλοτ.
Πριν την έναρξη της τελετής στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ η καμπάνα θα χτυπήσει 96 φορές, μια για κάθε έτος ζωής της βασίλισσας Ελισάβετ.
Δείτε live εικόνα από το Αβαείο του Γουστμίνστερ:
Οι προσκεκλημένοι
Μεταξύ των 2.000 προσκεκλημένων, βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφθασε το βράδυ του Σαββάτου (17/9) συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζιλ και απέτισε την Κυριακή φόρο τιμής στη μονάρχη.
Παρόντες, επίσης, θα είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας (στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάρρησή του στον θρόνο, το 2019) και ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Προσκεκλημένοι είναι επίσης εστεμμένοι, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος – ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον σύντροφό της, ενώ από την Ουκρανία, θα παραβρεθεί η σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένκσι, Ολένα Ζελένσκα.
Δείτε βίντεο με τις αφίξεις των καλεσμένων:
Guests have started to arrive at Westminster Abbey for the State Funeral of Queen Elizabeth II. pic.twitter.com/Tq4AvuzsM9
Το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ (ώρα Ελλάδος)
12:35 - Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού
12:44 - Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ
12:52 - Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Γουεστμίνστερ
13:00 - Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο
14:00 - Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο
14:15 - Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση
15:00 - Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ . ( Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου)
17:06 - Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή
17: 10 - Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά
17:40 - Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή
17:53 - Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο
18:00 - Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. ( Οπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες
21:30 - Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη.
Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, βασιλείς και άλλοι εκατοντάδες υψηλοί προσκεκλημένοι από ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταφθάσει στο Λονδίνο προκειμένου να πουν το «ύστατο χαίρε» στη Βασίλισσα Ελισάβετ η κηδείατης οποίας πραγματοποιείται σήμερα. Το Αβαείο του Ουέστμινστερ, όπου θα τελεστεί η κηδεία, μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα. Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο. Πρόκειται για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.
Στις 06:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β', όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.
Το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας παρέμεινε επί τέσσερις ημέρες στο Ουέστμινστερ Χολ στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από εκεί για να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής στην 96χρονη Ελισάβετ Β', η οποία παρέμεινε στον βρετανικό θρόνο επί 70 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ των ανθρώπων που προσκύνησαν το φέρετρο της βασίλισσας της Βρετανίας ήταν και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Αυστραλός ομόλογός του Άντονι Αλμπανέζι καθώς και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.
Η κηδεία της Ελισάβετ Β' θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο Αββαείο του Ουέστμινστερ παρουσία 2.000 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλοί ηγέτες και εστεμμένοι.
Ο βασιλιάς Κάρολος ευχαρίστησε τους Βρετανούς και ολόκληρο τον κόσμο
Υπενθυμίζεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος ευχαρίστησε χθες Κυριακή τους ανθρώπους από τη Βρετανία αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο για τα μηνύματα συμπάθειας, μετά από το θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ. «Κατά τις τελευταίες 10 ημέρες η σύζυγος μου και εγώ αισθανθήκαμε βαθιά συγκίνηση από αρκετά μηνύματα συμπάθειας και υποστήριξης τα οποία λάβαμε από αυτή τη χώρα, αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Κάρολος που πραγματοποίησε εθιμοτυπικές επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από το θάνατο της μητέρας του.
«Στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Χίλσμπορο και στο Κάρντιφ συγκινηθήκαμε πολύ από τον καθένα που μπήκε στη διαδικασία να έρθει και να τιμήσει την ισόβια υπηρεσία της αγαπητής μητέρας μου και εκλιπούσας βασίλισσας». «Καθώς προετοιμαζόμαστε για να πούμε το τελευταίο αντίο, θα ήθελα απλά να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία και να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους αμέτρητους ανθρώπους που αποτελούν δύναμη υποστήριξης και συμπάθειας για την οικογένεια μου και εμένα σε αυτή την ώρα της θλίψης».
Μετά από την τελετή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ το βασιλικό φέρετρο θα μεταφερθεί στο Ουίνδσορ, όπου και αργότερα θα ταφεί δίπλα στον επί 73 χρόνια σύζυγο της, τον πρίγκιπα Φίλιππο. Με την βασιλική ταφή θα τερματιστεί μία περίοδος εθνικού πένθους στη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι η περίοδος πένθους της βασιλικής οικογένειας θα συνεχιστεί για άλλες επτά ημέρες.
Κατέφθασαν οι ηγέτες για την κηδεία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατέφθασε στο Λονδίνο μαζί με τη σύζυγό του, Τζιλ. Ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έφτασαν στο αεροδρόμιο Στάνστεντ με το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One, έχοντας επιβιβαστεί στην Ουάσιγκτον το απόγευμα του Σαββάτου.
Το ζευγάρι φαινόταν να είναι σε καλή διάθεση καθώς προσγειώθηκαν λίγο πριν από τις 10 το βράδυ του Σαββάτου, κατεβαίνοντας μαζί τα σκαλιά του αεροσκάφους προτού τους υποδεχτεί μια μικρή ομάδα -συμπεριλαμβανομένης της Τζέιν Χάρτλεϊ, πρέσβη των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και της Τζένιφερ Τόλχερστ, της λόρδου υπολοχαγού του Έσεξ.
Ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν θέλησαν να κάνουν πιο… ροκ εμφάνιση. Ο πρόεδρος της Γαλλίας έφτασε στο κέντρο του Λονδίνου με γυαλιά ηλίου και κασκόλ, φορώντας σκούρο κοστούμι. Ανάλογη και η εμφάνιση της Μπριζίτ Μακρόν. Νωρίτερα είχαν αποτίσει ύστατο φόρο τιμής στην Ελισάβετ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ της Ισπανίας με τη σύζυγό του, Λετίθια.
Ο κόσμος στήνεται σε ουρές - Γιγαντοοθόνες σε πλατείες και κινηματογράφοι θα δείχνουν την κηδεία
Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται πως έχουν επισκεφθεί το Λονδίνο και τα βασιλικά ανάκτορα για να δουν από κοντά την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, καθιστώντας την σημερινή μέρα μια από τις πιο πολυσύχναστες στην ιστορία του δικτύου μεταφορών της πρωτεύουσας.
Η κηδεία βέβαια θα προβάλλεται σε 125 κινηματογράφους σε όλη τη Βρετανία δωρεάν ενώ γιγαντοοθόνες έχουν στηθεί σε πάρκα, πλατείες και καθεδρικούς ναούς για την προβολή της τελετής. Η κηδεία στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και η πομπή που θα ακολουθήσει θα μεταδοθούν ζωντανά από τα δίκτυα ΒBC, ITV και Sky.
Ακολουθεί το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ (σε ώρα Ελλάδος):
Στις 10:00 θα ανοίξουν οι πόρτες του Αβαείου του Ουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους.
Στις 12:35 το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού.
Στις 12:44 θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το Αβαείο του Ουεστμίνστερ
Στις 12:52 η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Ουεστμίνστερ
Στη 13:00 ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο
Στις 14:00 ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο
Στις 14:15 θα ξεκινήσει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον, που βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση.
Στις 15:00 η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ. Το οδικό ταξίδι είναι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου.
Στις 17:06 η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή
Στις 17:10 η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά
Στις 17:40 ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή
Στις 17:53 η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο
Στις 16:00 ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη, όπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες.
Στις 21:30 θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φιλίππου που περιμένει στην Κρύπτη
Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση κήρυξε αργία τη Δευτέρα για την κηδεία, η οποία αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο πλήθος από ό,τι τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας: την κηδεία της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ή τους βασιλικούς γάμους.
Παρόντες στην κηδεία θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και η πρόεδρος της Ινδίας Ντραουπάντι Μούρμου.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα είναι απών, όμως ο αντιπρόεδρός του Ουάνγκ Τσισάν θα παρευρεθεί στην κηδεία, ενώ σε μια επίσημη κινεζική αντιπροσωπεία δεν επετράπη να αποτίσει ύστατο φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της βασίλισσας. Αυτό συνέβη μετά τις κυρώσεις που ελήφθησαν από την Κίνα σε βάρος βρετανών κοινοβουλευτικών οι οποίοι είχαν επικρίνει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ούτε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα είναι παρών, αλλά η σύζυγός του Ολένα Ζελένσκα απέτισε σήμερα ύστατο φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της Ελισάβετ Β'.
Οι εστεμμένοι
Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας θα πραγματοποιήσουν στο Λονδίνο το πρώτο τους ταξίδι στο εξωτερικό από την ενθρόνισή τους το 2019.
Προσκεκλημένοι είναι επίσης εστεμμένοι, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, η σύζυγός του Σαρλίν, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ, η βασίλισσα Μάξιμα και η πριγκίπισσα Βεατρίκη, ο βασιλιάς Φίλιππος των Βέλγων και ο βασιλιάς Χάραλντ Ε' της Νορβηγίας θα είναι άπαντες παρόντες, όπως και η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, η οποία είναι πλέον η μοναδική βασιλεύουσα βασίλισσα της Ευρώπης.
Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ' θα είναι επίσης παρών, όπως και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος 1ος, ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει πλέον εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την παρουσία του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν (MBS), ο οποίος έχει παραμεριστεί από τη διεθνή σκηνή μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 μέσα στο προξενείο της Σουαδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ποιοι δεν προσκλήθηκαν
Η Ρωσία και η Λευκορωσία περιλαμβάνονται σε μια μικρή ομάδα χωρών που έχουν αποκλειστεί από την κηδεία της βασίλισσας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ένας αποκλεισμός που χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα «βλάσφημος» και «ανήθικος».
Η Βιρμανία, πρώην βρετανική αποικία που κυβερνάται από μια στρατιωτική χούντα στην οποία το Λονδίνο έχει επιβάλει κυρώσεις, αλλά επίσης η Συρία, το Αφγανιστάν και η Βόρεια Κορέα, αποκλείστηκαν επίσης.
Οι προκλήσεις
Η κηδεία αναμένεται ότι θα είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την αστυνομία της πρωτεύουσας καθώς πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλιάδες, βασίλισσες και τεράστια πλήθη θα κατέβουν στο κέντρο του Λονδίνου. Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί απ' όλη τη χώρα κλήθηκαν για να ενισχύσουν τη Σκότλαντ Γιάρντ.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Ανακτόρων, οι αρχηγοί κρατών και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα συγκεντρωθούν στο Royal Hospital, ένα γηροκομείο βετεράνων στο δυτικό Λονδίνο και από εκεί θα πάνε όλοι μαζί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.
Αντίθετα με άλλους ηγέτες, από τους οποίους ζητήθηκε να φτάσουν στο Αββαείο με λεωφορεία ναυλωμένα από τις Αρχές, ο Τζο Μπάιντεν πήρε την άδεια να χρησιμοποιήσει «Το Κτήνος» («The Beast») την τεθωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα του.
«Ας αφιερώσουμε μια σκέψη μας στον υπεύθυνο του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων ο οποίος υποχρεώθηκε να ανακοινώσει στον πρόεδρο Μακρόν ότι στο Λονδίνο θα πρέπει να πάρει το λεωφορείο», γράφουν, μάλλον διασκεδάζοντας, σήμερα οι Times.
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος θα είναι πράγματι παρών, φέρεται να είπε «όχι» στο λεωφορείο, αλλά δεν είναι γνωστό ποιες διευθετήσεις έχουν γίνει.
Μια άλλη δυσκολία έγκειται στο πώς θα τοποθετηθούν οι προσκεκλημένοι στο χώρο, υπογραμμίζουν οι Times: πρέπει «να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος να αισθανθεί κάποιος προσβεβλημένος επειδή τοποθετήθηκε πίσω από μια κολώνα και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν διαμαρτυρίες».