Αδιέξοδο και μετά τη νέα συνάντηση της εθνικής απεργιακής επιτροπής με την κυβέρνηση
Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την εθνική απεργία και τις διαδηλώσεις που οργάνωσαν συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις και άλλες συλλογικότητες, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
«Συνεχίζουμε να διαφωνούμε βαθιά με την κυβέρνηση για το πώς θα πρέπει να γίνουν οι συνομιλίες», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Διόχενες Ορχουέλα, πρόεδρος της Κεντρικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (CUT), μετά τη χθεσινή συνάντηση.
«Επιπλέον, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες διερευνητικές. Συνεχίζουμε να επιμένουμε πως αυτό είναι τραπέζι διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την εθνική απεργιακή επιτροπή για να συζητηθούν τα 13 αιτήματα που έχουμε θέσει», πρόσθεσε.
Ανάμεσα στα αιτήματα τα οποία εγείρει το κίνημα διαμαρτυρίας είναι η κυβέρνηση να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να τερματιστούν οι δολοφονίες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων ακτιβιστών, να εφαρμόσει τη συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση πρώην ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), και να διαλύσει τη μονάδα αντιμετώπισης ταραχών ESMAD, που κατηγορούν για τη χρήση δυσανάλογης βίας με αποκορύφωμα τον θάνατο του 18χρονου διαδηλωτή Ντίλαν Κρους.
Το χωρίς προηγούμενο από τη δεκαετία του 1970 κίνημα αυτό στην Κολομβία εναντιώνεται επίσης στα σχέδια μελών της κυβέρνησης του Ντούκε να προωθήσουν φορολογικές μεταρρυθμίσεις -ο ίδιος ο δεξιός πρόεδρος αρνείται πως τις υποστηρίζει- όπως η αύξηση των ηλικιακών ορίων για τη συνταξιοδότηση και τη μείωση του κατώτερου μισθού των νέων.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση ζήτησε από την εθνική απεργιακή επιτροπή να συγκεκριμενοποιήσει κι άλλο τα αιτήματά της. «Η κυβέρνηση θέλει να ξέρει το πλήρες εύρος τους ώστε να μπορεί να συζητήσει τι μπορεί να επιτευχθεί και τι όχι», είπε ο Ντιέγο Μολάνο, αξιωματούχος της προεδρίας.
«Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αρχίσουμε διαπραγμάτευση για 13 ζητήματα χωρίς να ξέρουμε επακριβώς κάθε αίτημα», πρόσθεσε.
Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να ξανασυναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.
Οι διαδηλώσεις είναι κυρίως ειρηνικές, αλλά σημειώθηκαν ταραχές, λεηλασίες και επιθέσεις εναντίον συστημάτων συγκοινωνιών τις πρώτες ημέρες που ώθησαν τους δημάρχους τόσο στην Κάλι όσο και στην Μπογοτά να επιβάλλουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας.
Στα επεισόδια έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.