Μελλοντολόγοι και επιστήμονες επιχειρούν να προβλέψουν τι θα συμβεί το 2020. Παράλληλα προσπαθούν να απαντήσουν σε μία σειρά κρίσιμα ερωτήματα, όπως ποιες θα είναι παγκόσμιες υπερδυνάμεις, αλλά και πόσο θα ζούμε και ποια θα είναι η καθημερινότητά μας.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Usa Today», οι δέκα προβλέψεις για το 2020 είναι οι ακόλουθες:
1. Το προσδόκιμο ζωής δεν θα θα υπερβεί τα 100
Το 1999, ο Αμερικανός μελλοντολόγος Ρέι Κούρτσβαϊλ είχε προβλέψει ότι το προσδόκιμο ζωής θα ξεπεράσει τα 100 έως το τέλος του 2019. Μάλλον έκανε λάθος. Σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής, ο μέσος όρος παγκοσμίως ήταν για το 2019 τα 72,6 χρόνια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο μέσος όρος ήταν για τις ΗΠΑ ελαφρώς υψηλότερος. Το 2017 ήταν 78,6 χρόνια και μέχρι το 2050 αναμένεται να φθάσει τα 77,1 χρόνια.
2. Οι υπολογιστές θα είναι αόρατοι
Ω, ναι, σε μεγάλο βαθμό οι υπολογιστές θα είναι πλέον αόρατοι, καθώς θα είναι ενσωματωμένοι παντού - σε τοίχους, τραπέζια, καρέκλες, ακόμα και στο ανθρώπινο σώμα υπό μορφή τσιπ. Πολλοί χρησιμοποιούν τρισδιάστατες οθόνες ενσωματωμένες στα γυαλιά τους ή στους φακούς επαφής. Τα πληκτρολόγια και τα καλώδια θα είναι σπάνια. Θα έχουμε «έξυπνα» σπίτια, «έξυπνα» τραπέζια, «έξυπνες» καρέκλες, «έξυπνα» γραφεία και πολλά άλλα.
3. Τα βιβλία δεν θα εξαφανιστούν
Θα αντέξουν στο χρόνο και δεν θα μπουν στο περιθώριο. Αν και τα καθαρά έσοδα της βιομηχανίας εκδόσεων βιβλίων των ΗΠΑ μειώθηκαν από το 2014, ο κλάδος σημείωσε μεγάλη άνθηση φθάνοντας τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Συνδέσμου Αμερικανών Εκδοτών.
4. Ο «Μεγάλος Αδερφός» είναι εδώ και σας παρακολουθεί
Όπου κι αν είμαστε, θα γινόμαστε «αντιληπτοί» ανά πάσα στιγμή. «Κάθε πράξη σας θα αποθηκεύεται σε βάση δεδομένων». Η τηλεόραση θα σας παρακολουθεί. Το smartphone το ίδιο. Στο ίντερνετ θα καταγράφεται η ψηφιακή σας... διαδρομή. Ορισμένοι πληθυσμοί παγκοσμίως, όπως οι Αμερικανοί, ζουν ήδη υπό την εποπτεία υψηλής τεχνολογίας 24 ώρες το 24ωρο, όπως υποστηρίζει η πλειονότητα των Αμερικανών, σύμφωνα με έρευνα του ερευνητικού κέντρου Pew.
5. Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ανέλθει στα 8 δισεκατομμύρια
Το 1994, το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική Επισιτισμού είχε προβλέψει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 2,5 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020. Ο παγκόσμιος πληθυσμός ανέρχεται ήδη στα 7,7 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση του Ιουνίου των Ηνωμένων Εθνών. Η έκθεση αναμένει ότι ο πληθυσμός θα αυξηθεί κατά άλλα 2 δισεκατομμύρια τα επόμενα 30 χρόνια. Το 2027, η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει την Κίνα ως την πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.
6. Η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο
Μιλώντας για την Κίνα, σε άρθρο τους, το 1997, υπό τον τίτλο: «The Long Boom», οι μελλοντολόγοι Πίτερ Σβαρτς και Πίτερ Λάιντεν σκέφτονται ότι η Κίνα θα είναι στην κορυφή: «Μέχρι το 2020, η κινεζική οικονομία θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Αν και η οικονομία των Η.Π.Α. είναι από πλευράς τεχνολογίας πιο εξελιγμένη και ο πληθυσμός της πιο εύπορος, κατά βάση Κίνα και ΗΠΑ θα είναι ισοδύναμες. Το 2019, η Κίνα εξακολουθούσε να παραμένει μετά τις ΗΠΑ ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία προβλέπουν ότι μέχρι το 2030, Κίνα και Ινδία θα ξεπεράσουν τις ΗΠΑ.
7. Τα αυτοκίνητα θα κινούνται χωρίς οδηγούς
Δεκάδες εταιρείες -όπως οι Tesla και Google- εξακολουθούν να κάνουν δοκιμές αυτοκινήτων που δεν χρειάζονται οδηγούς για να κινηθούν σε επιλεγμένες τοποθεσίες, όπως Βοστόνη, Λας Βέγκας και Οχάιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να δούμε στους δρόμους οχήματα χωρίς οδηγούς. Τον περασμένο Απρίλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ δήλωσε ότι η εταιρεία του θα έχει τελειοποιήσει αυτοκίνητα με πλήρη αυτονομία μέχρι το τέλος του έτους. Τι γίνεται με τα ιπτάμενα αυτοκίνητα; Η Porsche και η Boeing συνεργάζονται για να δημιουργήσουν «αστικά οχήματα υψηλής ποιότητας για την εναέρια κυκλοφορία» ενώ η Uber σχεδιάζει να δρομολογήσει μια υπηρεσία πτήσης ταξί έως το 2023.
8. Συνταξιοδότηση στα... 70;
Στο βιβλίο του, υπό τον τίτλο: «Ο Κόσμος το 2020», ο Βρετανός σχολιαστής Χάμις ΜακΡάε προβλέπει ότι η ηλικία συνταξιοδότησης θα έφθανε τα 70. Στις ΗΠΑ, ο μέσος όρος για τη συνταξιοδότηση ήταν το 2016 τα 65 χρόνια για τους άνδρες και τα 63 χρόνια για τις γυναίκες, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας Συνταξιοδότησης. Ο αριθμός αυτός παρέμεινε σχετικά στάσιμος για τους άνδρες τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά έχει αυξηθεί για τις γυναίκες. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, το 67ο έτος είναι η ηλικία συνταξιοδότησης. Για πολλούς Ευρωπαίους, το θέμα προκαλεί αντιδράσεις όπως στη Γαλλία.
9. Οι καρδιακές παθήσεις και η κατάθλιψη οι συνηθέστερες αιτίες θανάτου
Το 1996, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προέβλεπαν ότι, έως το 2020, οι δύο βασικές αιτίες θανάτου θα ήταν οι καρδιοπάθειες και η κατάθλιψη. Εκείνη την εποχή η πνευμονία ήταν μία από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, σημαντική αιτία θανάτου ήταν οι καρδιοπάθειες, όχι όμως η κατάθλιψη.
10. Θα έχουμε «προσωπικούς βοηθούς»
Στο βιβλίο του, υπό τον τίτλο: «Business @ the Speed of Thought» του 1999, ο γκουρού της Πληροφορικής, Μπιλ Γκέιτς, είχε προβλέψει τις προσωπικές συσκευές που θα «συνδέουν και θα συγχρονίζουν τους υπολογιστές μας με έξυπνο τρόπο, είτε είναι στο σπίτι είτε στο γραφείο, και θα τους επιτρέπουν να ανταλλάσσουν δεδομένα». «Η συσκευή θα ελέγξει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τις ειδοποιήσεις σας και θα σας παρουσιάζει τις πληροφορίες που χρειάζεστε». Η Siri της Apple, η Alexa της Amazον και ο φωνητικός βοηθός της Google γίνονται οι προσωπικοί σας βοηθοί. Για παράδειγμα θα λέτε: «Γεια σου, Alexa: Πρόσθεσε γάλα στη λίστα αγορών μου».
Πηγή: TheTOC.gr - Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay