Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019 10:35

2019: Από τη Νοτρ Νταμ στο Brexit - Τα γεγονότα που μας σημάδεψαν

Γράφτηκε από
Ad Slot

Αλυσιδωτές εκρήξεις λαϊκής οργής, πρωτοφανείς καύσωνες, αλλά και το σίριαλ του Brexit ή η διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν το 2019

Κρίσεις εν σειρά στη Λατινική Αμερική

Τον Ιανουάριο, ο Χουάν Γκουαϊδό, στέλεχος της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα, αυτοανακηρύσσεται μεταβατικός πρόεδρος ζητώντας την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο, την επανεκλογή του οποίου αμφισβητεί, σε μία χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κατάρρευση και αντιμετωπίζει σοβαρή μεταναστευτική κρίση. Αναγνωρίζεται από πενήντα περίπου χώρες, ανάμεσά τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Υποστηριζόμενος από τον στρατό, ο Μαδούρο παραμένει στην θέση του.

Στην Αϊτή, δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται στα μέσα του Σεπτεμβρίου κατά τις διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ λόγω των ελλείψεων καυσίμων.

Τον Οκτώβριο, ο Ισημερινός παραλύει επί σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την κατάργηση των επιδοτήσεων στα καύσιμα, μέτρο που τελικά αναβάλλεται.

Στην Χιλή, το Κοινοβούλιο αποφασίζει στα μέσα του Νοεμβρίου την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος της εποχής του Πινοσέτ έπειτα από έναν μήνα βίαιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες (περί τους 20 νεκροί και περισσότεροι από 2.000 τραυματίες).
Η Βολιβία ακυρώνει στις 24 Νοεμβρίου την επανεκλογή του προέδρου Εβο Μοράλες, έπειτα από διαμαρτυρίες τεσσάρων εβδομάδων με δεκάδες νεκρούς. Ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της χώρας χάνει την υποστήριξη του στρατού και της αστυνομίας και οδηγείται σε παραίτηση στις 10 Νοεμβρίου. Αυτοεξορίζεται καταγγέλλοντας πραξικόπημα.

Στην Κολομβία, ο δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε βρίσκεται από τα τέλη Νοεμβρίου αντιμέτωπος με κύμα διαμαρτυρίας και μαζικές διαδηλώσεις.

Αραβικές εξεγέρσεις, ταραχές στο Ιράν

Στις 22 Φεβρουαρίου ξεκινούν μαζικές διαδηλώσεις στην Αλγερία κατά της υποψηφιότητας του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα για πέμπτη προεδρική θητεία. Στις 2 Απριλίου, ο πρόεδρος, η κατάσταση της υγείας του οποίου επιδεινώνεται συνεχώς μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο του 2013, παραιτείται υπό την πίεση του δρόμου και του στρατού.

Ομως, οι Αλγερινοί συνεχίζουν να διαδηλώνουν μαζικά, αποφασισμένοι να απαλλαγούν από ολόκληρο το «σύστημα» που έχει διαμορφωθεί από το 1962 και την ανεξαρτησία.

Στις 11 Απριλίου, στο Σουδάν, είναι η σειρά του Ομαρ αλ-Μπεσίρ, στην εξουσία επί τρεις δεκαετίες, να ανατραπεί από τον στρατό έπειτα από κίνημα λαϊκής διαμαρτυρίας τεσσάρων μηνών, που πυροδοτήθηκε από τον τριπλασιασμό της τιμής του ψωμιού. Από τον Αύγουστο, η χώρα κυβερνάται από μεταβατικό συμβούλιο.

Στο Ιράκ, κοινωνικό κίνημα διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς, της ανεργίας, της διάλυσης των δημοσίων υπηρεσιών ξεκινά την 1η Οκτωβρίου για να εξελιχθεί σε σοβαρή πολιτική κρίση. Την 1η Δεκεμβρίου, το κοινοβούλιο κάνει δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης. Εκατοντάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι διαδηλωτές, έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματισθεί στην Βαγδάτη και τον σιιτικό νότο.

Στον Λίβανο, η ανακοίνωση στις 17 Οκτωβρίου της επιβολής φόρου επί των κλήσεων WhatsApp προκαλεί σφοδρή λαϊκή αντίδραση, που προκαλεί την παραίτηση του πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν ωστόσο να απαιτούν την αποχώρηση ολόκληρης της πολιτικής τάξης της χώρας, που θεωρείται διεφθαρμένη και ανίκανη να τερματίσει τον οικονομικό μαρασμό.
Και το Ιράν υπήρξε επί εβδομάδες θέατρο ταραχών στα μέσα του Νοεμβρίου, μετά την αύξηση των τιμών της βενζίνης. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την καταστολή των διαδηλώσεων, ενώ η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς.

Η Boeing σε δίνη

Στα μέσα του Μαρτίου τα αεροσκάφη 737 MAX της αμερικανικής εταιρείας αεροναυπηγικής Boeing καθηλώνονται στο έδαφος, έπειτα από την συντριβή δύο τέτοιου τύπου αεροσκαφών, της Lion Air και της Ethiopian Airlines, με 346 νεκρούς. Στο στόχαστρο, το αυτόματο σύστημα ελέγχου πτήσης. Η κρίση έχει ήδη κοστίσει περί τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια στη εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει σειρά αγωγών και την έρευνα των αμερικανικών αρχών.

Στις 17 Δεκεμβρίου, η Boeing ανακοινώνει την αναστολή της παραγωγής των 737 MAX.

Ηνωμένο Βασίλειο: το saga του Brexit

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit), που αποφασίσθηκε από τους Βρετανούς μες δημοψήφισμα το 2016, προγραμματισμένη αρχικά για τις 29 Μαρτίου 2019, αναβάλλεται επί τρεις φορές και πλέον έχει επαναπρογραμματισθεί για τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου έδωσαν στον Μπόρις Τζόνσον την άνετη πλειοψηφία που επεδίωκε ώστε να κατευθύνει κατά τις επιθυμίες του την διαδικασία της αποχώρησης της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηδη εισήγαγε στον εφαρμοστικό νόμο της συμφωνίας του για το Brexit την απαγόρευση περαιτέρω αναβολής της εξόδου και οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι κινείται προς ένα hard Brexit.

Η Νοτρ Νταμ στις φλόγες

Στις 15 Απριλίου, η σκεπή και ο ξύλινος σκελετός της στέγης του καθεδρικού ναού της Νοτρ Νταμ καταστράφηκαν από πυρκαγιά.

Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να σώσουν το γοτθικό οικοδόμημα, ενώ ανθρώπινη αλυσίδα διέσωσε σχεδόν το σύνολο των έργων τέχνης του ναού.

Η πυρκαγιά σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα μνημεία της Ευρώπη προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και προσφορές ύψους 922 εκατομμυρίων ευρώ ηια την ανοικοδόμηση, που θα χρειασθεί χρόνια.
Η εικόνα μίας μαύρης τρύπας

Τον Απρίλιο, διεθνής ομάδα επιστημόνων αποκαλύπτει την φωτογραφική απεικόνιση μίας μαύρης τρύπας: ένας σκοτεινός κύκλος στο μέσον ενός φωτεινού δακτυλίου, στο κέντρο του γαλαξία M87, σε απόσταση 50 εκατομμυρίων ετών φωτός από την Γη.

Κλιμάκωση με το Ιράν

Τον Μάιο, η Τεχεράνη αρχίζει να αποδεσμεύεται από την διεθνή συμφωνία του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού της προγράμματος, απαντώντας στην αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία το 2018 και την επαναφορά των κυρώσεων.

Η πίεση αυξάνεται ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη έπειτα από πράξεις δολιοφθοράς και επιθέσεις κατά τάνκερ στον Κόλπο, η ευθύνη για τις οποίες επιρρίπτεται στο Ιράν, το οποίο την αρνείται.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, την ευθύνη των επιθέσεων κατά των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων αναλαμβάνουν οι αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Στις 7 Νοεμβρίου, το Ιράν επαναλαμβάνει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού του ουρανίου στον υπόγειο σταθμό του Φορντό.

Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ γνωρίζει από τον Ιούνιο την σημαντικότερη κρίση του από την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997, με σχεδόν καθημερινές όλο και βιαιότερες διαδηλώσεις κατά της αυξανόμενης ανάμειξης του Πεκίνου στην διακυβέρνησή του και με το αίτημα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Στις 24 Νοεμβρίου οι δημοκρατικοί υποψήφιοι εξασφαλίζουν συντριπτική νίκη στις τοπικές εκλογές.
Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Ο Ιούλιος 2019 είναι ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, με ρεκόρ υψηλώνθερμοκρασιών στην Ευρώπη, αλλά και στον Βόρειο Πόλο. Τον Αύγουστο, η Ισλανδία αποχαιρετά τον πρώτο παγετώνα που εξαφανίζεται, ενώ άλλοι 400 τελούν υπό την απειλή της τήξης.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, πυρκαγιές κατακαίγουν ολόκληρες περιοχές της Αμαζονίας, εξαιτίας της αποδάσωσης, προκαλώντας σφοδρές επικρίσεις κατά του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Η Αυστραλία αντιμετωπίζει από τον Νοέμβριο τεράστιες πρωτοφανούς σφοδρότητας πυρκαγιές.

Η νεαρή σουηδή οικολόγος Γκρέτα Τούνμπεργκ συσπειρώνει εκατομμύρια ανθρώπους στο κίνημα "Fridays for Future".

Αμερικανική αποδέσμευση

Στις αρχές του Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούν από την συνθήκη για τα Πυρηνικά Οπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF), διμερή αμερικανο-σοβιετική συμφωνία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Στο όνομα της αρχής του «Πρώτα η Αμερική», ο Ντόναλντ Τραμπ πολλαπλασιάζει τις πράξεις αμερικανικής αποδέσμευσης στην διεθνή σκηνή: αποχώρηση από την βορειοανατολική Συρία, επισημοποίηση της αποχώρησης από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, εκκίνηση ανηλεούς εμπορικού πολέμου με τους εταίρους τους, κυρίως την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα, η οικονομία της οποίας επιβραδύνεται σημαντικά.

Impeachment

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκκινεί στις 24 Σεπτεμβρίου την διαδικασία παραπομπής και καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ, για κατάχρηση εξουσίας, υπό το βάρος της αποκάλυψης ότι ζήτησε από το Κίεβο έρευνα κατά του Τζο Μπάιντεν, εν δυνάμει αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Στις 18 Δεκεμβρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει για την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη στην Γερουσία για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κονγκρέσου.

Συρία: η τουρκική επίθεση

Στις 9 Οκτωβρίου, η Τουρκία εξαπολύει επίθεση κατά των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), συμμάχων των δυτικών δυνάμεων στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, τις οποίες η Αγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση».

Η τουρκική επιχείρηση ξεκινά αμέσως μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από την βορειοανατολική Συρία, κίνηση που προκαλεί διεθνή κατακραυγή.

Η Αγκυρα, που επιδιώκει την δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στην βόρεια Συρία για να εγκαταστήσει εκεί περί τα δύο εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Τουρκία, τερματίζει την επίθεσή της στις 23 Οκτωβρίου, με βάση δύο συμφωνίες που διαπραγματεύθηκε χωριστά με τις ΗΠΑ και την Ρωσία.

Ο θάνατος του Μπαγκντάντι

Στις 27 Οκτωβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει τον θάνατο του ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, κατά την διάρκεια αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στην βορειοδυτική Συρία. Ο αλ-Μπαγκντάντι ανατινάχθηκε πυροδοτώντας το γιλέκο που φορούσε όταν το κρησφύγετό του καταλήφθηκε από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Στο τέλος του Μαρτίου, οι αραβο-κουρδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, έχουν καταλάβει το τελευταίο συριακό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην Μπαγούζ, σφραγίζοντας το τέλος του χαλιφάτου, αλλά όχι και των εν υπνώσει πυρήνων του.
Κίτρινα γιλέκα στα Ηλύσια Πεδία

Στις 16 Μαρτίου, το Παρίσι γνωρίζει νέα αναζωπύρωση της βίας, με τις λεηλασίες και τους εμπρησμούς καταστημάτων στην λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, κατά τον τέταρτο μήνα της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» κατά της κοινωνικής και φορολογικής πολιτικής της γαλλικής κυβέρνησης.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, οι οποίες φυλλορρόησαν με την παρέλευση των μηνών, ένδεκα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ χιλιάδες τραυματίσθηκαν. Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για μαρτυρίες που παρέπεμπαν σε «χρήση υπερβολική βίας» και ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας.

Οι Gafa υπό πίεσιν

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, οι γίγαντες του Ιντνερνετ Google, Apple, Facebook και Amazon, δέχονται επικρίσεις για την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων και για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην διαφημιστική αγορά, την on line έρευνα, το ηλεκτρονικό εμπόριο και γίνονται στόχος ερευνών, απειλών διάλυσης και επιβολής υψηλών προστίμων (5 δισεκατομμύρια δολάρια για την Facebook στις ΗΠΑ).

Ενα μπρα-ντε-φερ φέρνει αντιμέτωπους τους γίγαντες του web με τα μέσα ενημέρωσης για την δωρεάν εκμετάλλευση από τους ψηφιακούς κολοσσούς του περιεχομένου που παράγουν τα ΜΜΕ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019 10:32

Σχετικά Άρθρα

  • Τραμπ: Επικό τρολάρισμα στον Μπάιντεν για τα «σκουπίδια» - Φόρεσε γιλέκο οδοκαθαριστή και μπήκε σε απορριμματοφόρο
    Τραμπ: Επικό τρολάρισμα στον Μπάιντεν για τα «σκουπίδια» - Φόρεσε γιλέκο οδοκαθαριστή και μπήκε σε απορριμματοφόρο

    Φορώντας γιλέκο οδοκαθαριστή ο Ντοναλντ Τραμπ αποφάσισε να δώσει την απάντηση του για τις δηλώσεις του Μπάιντεν, στις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να αποκάλεσε «σκουπίδια» τους υποστηρικτές του.

    «Πώς σας φαίνεται το σκουπιδιάρικο μου;»

    Λίγες μέρες απομένουν για τις αμερικάνικες εκλογές και ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να μείνει στην επικαιρότητα αφού φτάνοντας στο Ουισκόνσιν, ο Τραμπ αποβιβάστηκε από το αεροπλάνο του φορώντας φωσφόριζέ γιλέκο οδοκαθαριστή ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο απορριμματοφόρο που έφερε τα διακριτικά της προεκλογικής του εκστρατείας.

    «Πώς σας φαίνεται το σκουπιδιάρικο μου;» ρώτησε ο Τραμπ τους δημοσιογράφους μέσα από το απορριμματοφόρο προσθέτοντας «αυτό είναι προς τιμήν της Καμάλα και του Τζο Μπάιντεν».

    Αποστάσεις από τον κωμικό Τόνι Χίντσκλιφ

    Παράλληλα, ο Ντοναλντ Τραμπ αποφάσισε να διατηρήσει εκ νέου αποστάσεις από τον κωμικό Τόνι Χίντσκλιφ, το αστείο του οποίου σε συγκέντρωση του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανώ προκάλεσε αντιδράσεις στους τους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο.

    «Δεν ξέρω τίποτα για τον κωμικό. Δεν ξέρω ποιος είναι. Δεν τον έχω δει ποτέ. Άκουσα ότι έκανε μια δήλωση, αλλά ήταν μια δήλωση που έκανε. Είναι κωμικός, τι να σας πω. Δεν ξέρω τίποτα γι' αυτόν» είπε ο Τραμπ για να προσθέσει αμέσως μετά «αγαπώ το Πουέρτο Ρίκο και το Πουέρτο Ρίκο με αγαπάει».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ TANNEN MAURY
  • Εκλογές ΗΠΑ 2024 - Χάρις κατά Τραμπ: Είναι ασταθής, έχει εμμονή για εκδίκηση και θέλει εξουσία χωρίς όρια
    Εκλογές ΗΠΑ 2024 - Χάρις κατά Τραμπ: Είναι ασταθής, έχει εμμονή για εκδίκηση και θέλει εξουσία χωρίς όρια

    Η Κάμαλα Χάρις υποσχέθηκε πως θα γράψει «νέο κεφάλαιο» στην ιστορία των ΗΠΑ και καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά του αντιπάλου της για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ.

    Μια εβδομάδα προτού διεξαχθούν ίσως οι πιο αμφίρροπες και τεταμένες εκλογές στην ιστορία της χώρας, η Δημοκρατική αντιπρόεδρος και υποψήφια σκιαγράφησε τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο με τα πιο μελανά χρώματα: είναι «ασταθής», έχει καταληφθεί από «εμμονή για εκδίκηση», τον «κατατρώει η μνησικακία» και έχει βαλθεί να αποκτήσει «εξουσία χωρίς όρια».

    Τα πάντα στην πολυαναμενόμενη ομιλία της κυρίας Χάρις είχαν σκοπό να δείξουν την αντίθεση. Ξεκινώντας από την τοποθεσία. Οι δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί -75.000, σύμφωνα με την ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία της- που πήγαν να την ακούσουν στην Ουάσιγκτον συγκεντρώθηκαν στο ίδιο σημείο όπου ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος και υποψήφιος είχε ξεσηκώσει τους οπαδούς του την 6η Ιανουαρίου 2021, προτού πολλοί από αυτούς επιτεθούν στο Καπιτώλιο, για να αποπειραθούν να εμποδίσουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

    «Ας αγωνιστούμε και σε επτά μέρες θα έχουμε την εξουσία»

    Η κυρία Χάρις παρουσίασε αισιόδοξο όραμα για το μέλλον της πρώτης παγκόσμιας δύναμης, που είναι «αρκετά μεγάλη για να συμπεριλάβει όλα τα όνειρά μας, αρκετά δυνατή για να αντέξει τις ρήξεις και τους διχασμούς, αρκετά άφοβη για να φανταστεί ένα μέλλον γεμάτο υποσχέσεις».

    Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προβάλλει μαύρο όραμα μιας χώρας σε παρακμή, που υφίσταται κατ’ αυτόν εισβολή από τους μετανάστες, η αντιπρόεδρος είπε στους υποστηρικτές της «ας αγωνιστούμε για αυτή την όμορφη χώρα και σε επτά ημέρες θα έχουμε την εξουσία. Κάθε ένας από εμάς έχει την εξουσία να γυρίσει σελίδα και να γράψει το επόμενο κεφάλαιο της πιο απίστευτης ιστορίας που ειπώθηκε ποτέ».

    Για τους υποστηρικτές της αντιπροέδρου, αυτό το ραντεβού στην Ουάσιγκτον είχε σκοπό να «καθαρίσει» ο τόπος από «έγιναν την 6η Ιανουαρίου» 2021, είπε η Μίτζι Μάξγουελ, 69 ετών, που ταξίδεψε από τη Φλόριντα μαζί με τη μητέρα της σε αναζήτηση «αγάπης, πάθους και ενθουσιασμού».

    Διαβεβαίωσε πως ψήφισε ήδη, όπως 50 και πλέον εκατομμύρια άλλοι Αμερικανοί, που έχουν στείλει τα ψηφοδέλτιά τους επιστολικά ή ψήφισαν εκ των προτέρων, χωρίς να περιμένουν την 5η Νοεμβρίου.

    Το 2020, ψήφισαν περίπου 160 εκατομμύρια πολίτες.

    Η Δημοκρατική αντιπρόεδρος, που μπήκε στην κούρσα καθυστερημένα, μετά την άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη του Τζο Μπάιντεν το καλοκαίρι, λογάριαζε πως με αυτή την ομιλία της θα προσελκύσει εκείνους που δεν την γνωρίζουν καλά, ή την ταυτίζουν με τον απερχόμενο πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου είναι χαμηλή.

    Διαφορετική πολιτική υπόσχεται η Κάμαλα Χάρις

    Η κυρία Χάρις υποσχέθηκε πως σε περίπτωση νίκης της, θα ασκήσει «διαφορετική» πολιτική, δίνοντας έμφαση στο «κόστος ζωής», ιδίως σε βοηθήματα για τη στέγη και την περίθαλψη.

    Επανέλαβε επίσης την υπόσχεσή της να αποκαταστήσει την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, που δυναμιτίστηκε το 2022 από το Ανώτατο Δικαστήριο, που έκανε στροφή στον συντηρητισμό έπειτα από διορισμούς τριών μελών του από τον Ντόναλντ Τραμπ.

    Μάχη στήθος με στήθος σε 7 πολιτείες

    Οι δυο αντίπαλοι θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος, τουλάχιστον κατά τις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα στις επτά πολιτείες-κλειδιά για την 60άρα Δημοκρατική και τον 78χρονο Ρεπουμπλικάνο, που κάνουν συνεχώς εμφανίσεις εκεί.

    Σε μια από αυτές -στην Πενσιλβάνια- πήγε άλλωστε να μιλήσει χθες ο πρώην πρόεδρος, που διεκδικεί το αξίωμα για τρίτη φορά.

    Η πολιτεία αυτή έχει μεγάλη κοινότητα Πορτορικανών, πολλά μέλη της οποίας είναι αγανακτισμένα αφού χιουμορίστας χαρακτήρισε το Πουέρτο Ρίκο «νησί από σκουπίδια» το σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του κ. Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

    Η αντίπαλός του ελπίζει πως η κατακραυγή θα της δώσει πολύτιμες ψήφους σε αυτή την αναμέτρηση, η οποία με δεδομένο το έμμεσο και περίπλοκο αμερικανικό εκλογικό σύστημα θα κριθεί στις «swing states»: την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, την Τζόρτζια, τη Βόρεια Καρολίνα, την Αριζόνα και τη Νεβάδα.

    Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντέδρασε χθες στην πολεμική λέγοντας πως τα «μόνα σκουπίδια» που βλέπει να «επιπλέουν» είναι οι «οπαδοί» του Ντόναλντ Τραμπ, πυροδοτώντας με τη σειρά του την οργή πολλών Ρεπουμπλικάνων. Ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως απλώς χρησιμοποίησε τη «ρητορική» του χιουμορίστα, ενώ, αναφερόμενος στον προκάτοχό του και υποψήφιο διάδοχό του, επέμεινε ότι «η δαιμονοποίηση των Λατίνων είναι απαράδεκτη».

    Στην Πενσιλβάνια, ο Ρεπουμπλικάνος δεν παρέλειψε να αναφερθεί για μια ακόμη φορά με εξαιρετικά σκαιό τρόπο στο πρόβλημα της μετανάστευσης, επιμένοντας πως οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε «κάδο απορριμμάτων» εξαιτίας της μαζικής έλευσης μεταναστών.

    «Κανένας δεν θέλει να το βλέπει αυτό. Πώς κερδίζεις εκλογές με αυτό; Δεν κερδίζεις παρά μόνο με απάτη, με αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DEMETRIUS FREEMAN / POOL
  • Τραμπ: Άγχος στην ΕΕ για πιθανή νίκη του στις αμερικανικές εκλογές – Συσκέψεις επί συσκέψεων
    Τραμπ: Άγχος στην ΕΕ για πιθανή νίκη του στις αμερικανικές εκλογές – Συσκέψεις επί συσκέψεων

    Η πιθανή εκλογή του Ντοναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ προκαλεί αναστάτωση στην ΕΕ καθώς φοβάται αλλαγές στην πολιτική της Ουάσιγκτον με απρόβλεπτες συνέπειες στη Γηραιά Ήπειρο

    Οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στο τιμόνι των ΗΠΑ και προσπαθούν να προετοιμαστούν, όσο γίνεται, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Διπλωμάτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ συναντήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή με κορυφαίους αξιωματούχους των Βρυξελλών, συμπεριλαμβανομένου του προσωπάρχη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Björn Seibert, και εκπροσώπων διαφόρων υπηρεσιών της Επιτροπής που καλύπτουν θέματα από το εμπόριο έως την ενέργεια, αναφέρει το Politico.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ προσπαθεί να προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις των εκλογών εάν νικήσει ο Τραμπ και μάλιστα έχει δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας με το όνομα του αμερικανού υποψήφιου προέδρου.

    Τα ζητήματα που απασχολούν κυρίως την ΕΕ είναι εάν η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και η προοπτική υψηλότερων δασμών των ΗΠΑ για όλα τα εισαγόμενα προϊόντα

    Οι συσκέψεις αφορούν το εμπόριο, την άμυνα, αλλά και τις γεωστρατηγικές σχέσεις.

    Ανησυχία για Ουκρανία

    «Ανησυχούν για το εμπόριο, αλλά κυρίως για την Ουκρανία», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες στο Politico, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες προβλέπουν «απότομες αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ ακόμη και πριν από την ορκωμοσία».

    Τα ζητήματα που απασχολούν κυρίως την ΕΕ είναι εάν η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και η προοπτική υψηλότερων δασμών των ΗΠΑ για όλα τα εισαγόμενα προϊόντα.

    Οι δηλώσεις του αμερικανού υποψήφιου προέδρου έχουν προκαλέσει επίσης ανησυχία.

    «Δεν παίρνουν τα αυτοκίνητά μας, δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα, δεν παίρνουν τίποτα. Έχουμε έλλειμμα 312 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ΕΕ. Ξέρετε, η ΕΕ είναι μια μίνι – αλλά όχι τόσο μίνι – είναι μια μίνι Κίνα», έχει δηλώσει ο Τραμπ.

    Ακόμα έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα υπερασπιστεί τους «παραβάτες» συμμάχους του ΝΑΤΟ που δαπανούν λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Και έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς 10 έως 20% σε όλες τις εισαγωγές για να φέρει πίσω τις θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης στις ΗΠΑ.

    Διπλωμάτες δήλωσαν επίσης στο Politico ότι οι συσκέψεις στην ΕΕ ασχολήθηκαν και με τις σχέσεις της Ένωσης με την Κίνα, καθώς ο Τραμπ αναμένεται να οξύνει του ανταγωνισμούς με το Πεκίνο.

    «Πράγματι προετοιμαζόμαστε για τις εκλογές στις ΗΠΑ. Εξετάζονται όλα τα πιθανά αποτελέσματα. Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε μια στενή εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ», δήλωσε η Arianna Podestà, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Πηγή: in.gr

  • Νέα επίθεση Μπάιντεν προς Τραμπ: «Πρέπει να τον κλείσουμε μέσα» - Η αντίδραση Χάρις
    Νέα επίθεση Μπάιντεν προς Τραμπ: «Πρέπει να τον κλείσουμε μέσα» - Η αντίδραση Χάρις

    Ο Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του ανέφερε πως για να αποτραπεί η εφαρμογή του ριζοσπαστικού δεξιού προγράμματος του Ντόναλντ Τραμπ «πρέπει να τον κλείσουμε μέσα»

    «Πολιτικά να τον κλείσουμε μέσα», έσπευσε αμέσως να διορθώσει ο Δημοκρατικός πρόεδρος, επευφημούμενος από παρόντες σε γραφείο της προεκλογικής εκστρατείας της αντιπροέδρου του και υποψήφιας του κόμματός του για την προεδρία, της Κάμαλας Χάρις, στο Νιου Χάμσιρ.

    Γενικά, ο Λευκός Οίκος έχει φανεί εξαιρετικά διακριτικός όσον αφορά τις διάφορες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του κ. Τραμπ, του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου και υποψηφίου για νέα θητεία την 5η Νοεμβρίου.

    Όταν ο κ. Τραμπ αναμετρήθηκε με τη Χίλαρι Κλίντον, το 2016, ο μεγιστάνας απαιτούσε συχνά σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος της Δημοκρατικής αντιπάλου του και να φυλακιστεί, με οπαδούς του να κραυγάζουν «κλείστε τη μέσα!» — την εποχή, είχε γίνει λόγος για ρήξη με τα αμερικανικά πολιτικά ήθη.

    «Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε την αλήθεια»

    Η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου έσπευσε να αδράξει την ευκαιρία που του πρόσφερε η δήλωση του απερχόμενου προέδρου Μπάιντεν να επιτεθεί στο Δημοκρατικό κόμμα.

    «Ο Τζο Μπάιντεν μόλις παραδέχθηκε την αλήθεια: το σχέδιο του κι αυτό της Κάμαλας (σ.σ. Χάρις) ήταν πάντα ο πολιτικός διωγμός του αντιπάλου τους, του (σ.σ. πρώην) προέδρου Τραμπ, διότι δεν μπορούν να τον νικήσουν» καθαρά, υποστήριξε η Κάρολαϊν Λίβιτ, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου.
    «Κλείστε τον μέσα!»

    Σε κάποιες από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της κυρίας Χάρις, οπαδοί της φώναξαν «κλείστε τον μέσα!». Όμως η αντιπρόεδρος δεν άργησε να αντιδράσει: «Για μισό λεπτό», είπε κατά τη διάρκεια εμφάνισής της στις αρχές του τρέχοντα μήνα. Προτού συμπληρώσει:

    «Με αυτό θα ασχοληθούν τα δικαστήρια. Εμείς ας ασχοληθούμε με τον Νοέμβριο, σύμφωνοι;».

    Ενώ πλέον δεν απομένουν ούτε δυο εβδομάδες ως τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν πάντα να προοιωνίζονται εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και στην Κάμαλα Χάρις.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Βολές Τραμπ σε Ζελέσνκι: Είναι ένας από τους καλύτερους πλασιέ που έχω δει
    Βολές Τραμπ σε Ζελέσνκι: Είναι ένας από τους καλύτερους πλασιέ που έχω δει

    «Πλασιέ» χαρακτηρίζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος για την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που παρέχει η αμερικανική κυβέρνηση στην Ουκρανία.

    Διατυπώνοντας ενστάσεις για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο ο πρώην πρόεδρος, μιλώντας στον YouTuber Πάτρικ Πετ-Ντέιβιντ επέρριψε ευθύνες στον Ζελένσκι πως «δεν θα έπρεπε ποτέ να αφήσει αυτόν τον πόλεμο να ξεκινήσει».

    «Θεωρώ πως είναι ένας από τους καλύτερους πλασιέ που έχω δει ποτέ. Κάθε φορά που έρχεται, του δίνουμε 100 δισεκ. δολάρια – ποιος άλλος πήρε τόσα χρήματα στην ιστορία; Αυτό δεν έχει προηγούμενο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Διευκρίνισε, βέβαια, ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία, αφού αισθάνεται «πολύ άσχημα για αυτούς τους ανθρώπους». Από την πλευρά του, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο γερουσιαστής του Οχάιο Τζέι-Ντι Βανς, έχει ταχθεί ενάντια στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

    Δέσμευση ότι αν εκλεγεί θα τερματίσει τον πόλεμο πριν τις 20 Ιανουαρίου

    Ο υποψήφιος πρόεδρος πάντως επανέλαβε ότι εάν ήταν εκείνος πρόεδρος των ΗΠΑ ο πόλεμος αυτός δεν θα ξεσπούσε. «Ο πόλεμος δεν ξέσπασε στα τέσσερα χρόνια που ήταν στον Λευκό Οίκο και «δεν επρόκειτο να συμβεί ποτέ». Διαβεβαίωσε ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα μπορέσει να τερματίσει τις εχθροπραξίες πριν από την τελετή ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία, με στρατιωτική βοήθεια εκτιμώμενης αξίας 50 δισεκ. δολαρίων – αρκετά μικρότερη βέβαια σε σύγκριση με τους ισχυρισμούς του Τραμπ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Michael Reynolds
  • ΗΠΑ: «Μάχη στήθος με στήθος» Τραμπ και Χάρις - Ισοπαλία δείχνει νέα δημοσκόπηση
    ΗΠΑ: «Μάχη στήθος με στήθος» Τραμπ και Χάρις - Ισοπαλία δείχνει νέα δημοσκόπηση

    «Μάχη» μέχρις εσχάτων θα χρειαστεί να δώσουν οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το NBC News, τόσο η Κάμαλα Χάρις όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνουν ποσοστό 48% στην πρόθεση ψήφου.

    Ποσοστό 4% των εκλογέων δηλώνει ότι είναι αναποφάσιστο ή δεν θα επέλεγε κανέναν από τους δύο.

    Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών η δημοτικότητα της Χάρις φαίνεται να μειώνεται σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, μετά από μεγάλη ώθηση που έλαβε το καλοκαίρι.

    Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει πως υπάρχει τεράστιο χάσμα ως προς την προτίμηση που επιδεικνύουν οι γυναίκες και οι άνδρες ψηφοφόροι στους δύο υποψήφιους, ενώ το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση έχει αρχίσει να αναδεικνύεται σε κορυφαίο κίνητρο για την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου.

    «Καθώς το καλοκαίρι έφυγε και μπήκε το φθινόπωρο, οποιεσδήποτε ενδείξεις δυναμικής για την Καμάλα Χάρις έχουν σταματήσει» δήλωσε ο Δημοκρατικός δημοσκόπος Τζεφ Χόργουιτ, ο οποίος διεξήγαγε αυτήν την έρευνα μαζί με τον Ρεπουμπλικανό δημοσκόπο Μπιλ ΜακΙντουρφ . «Ο εκλογικός αγώνας έχει γίνει εκρηκτικό μείγμα».

    Σύμφωνα με τον ΜακΙντουρφ ότι οι «αντιπρόεδροι» της Χάρις συνέβαλαν στον περιορισμό της απήχησής της, καθώς οι εκλογείς ανησυχούν πως ο αντιπρόεδρος δεν αντιπροσωπεύει την αλλαγή από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ότι οι ψηφοφόροι βλέπουν την προεδρία Τραμπ πιο θετικά από αυτή του Μπάιντεν.

    «Ζητάει άλλη μια θητεία για ένα κατεστημένο κόμμα» είπε ο ΜακΙντουρφ για την Χάρις.

    Ωστόσο, με το 10% των ψηφοφόρων να δηλώνουν ότι μπορεί να αλλάξουν γνώμη και ένα κομμάτι αναποφάσιστων να είναι ακόμη μετέωρο, ένα υψηλό ποσοστό ψηφοφόρων πιστεύει ότι αυτές οι προεδρικές εκλογές θα κάνουν «Πολύ μεγάλη διαφορά» στη ζωή τους.

    Αξίζει να σημειωθεί πως, ακόμη και μικρές αλλαγές στη συμμετοχή μεταξύ των διαφορετικών ομάδων θα μπορούσε να καθορίσει τη νίκη.

    Οι προκλήσεις για τους δύο ψηφοφόρους

    «Η πρόκληση για την Καμάλα Χάρις είναι να μπορεί να συμπληρώσει τα κενά που έχουν οι ψηφοφόροι για αυτήν» σημειώνει ο Χόργουιτ.

    «Η πρόκληση για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι να μπορέσει να υποστηρίξει ότι το χάος και η συμπεριφορά που ενόχλησε τόσους στην πρώτη του θητεία δεν θα τον εμποδίσουν να κυβερνήσει την Αμερικής» πρόσθεσε.

    «Ο επόμενος μήνας θα δείξει εάν οι υποψήφιοι μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις», είπε ο Χόργουιτ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DEMETRIUS FREEMAN / POOL
  • Τραμπ: «Φοβάμαι ότι σε 3-4 μήνες θα έχουμε τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»
    Τραμπ: «Φοβάμαι ότι σε 3-4 μήνες θα έχουμε τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»

    «Ανησυχώ για τους επόμενους 3-4 μήνες, αλήθεια ανησυχώ. Φοβάμαι ότι θα καταλήξουμε σε ένα νέο Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας των ανθρώπων που έχουμε στην κυβέρνηση», ήταν οι ατάκες που χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε ψηφοφόρους του στην Καλιφόρνια.

    Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και εκ νέου υποψήφιος στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, υποσχέθηκε ότι εάν κερδίσει τη μάχη από την Κάμαλα Χάρις, θα είναι σε θέση να λύσει τόσο το ουκρανικό, όσο και το μεσανατολικό ζήτημα.

    Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η φορά που Τραμπ μιλά για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, είπε ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να κλιμακωθούν στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδιαίτερα εάν χάσει τις εκλογές του 2024.

    Αλλά και πιο παλιά, το 2016 στο πλαίσιο της κατεχόμενης ουκρανικής χερσονήσου, ο Τραμπ είχε αναφέρει ότι η Κριμαία αποτελεί απειλή για την έναρξη του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Πηγή: cnn.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/JIM LO SCALZO / POOL

  • Δέσμευση Τραμπ να ενισχύσει περαιτέρω τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις - Τι είπε σύμβουλός του
    Δέσμευση Τραμπ να ενισχύσει περαιτέρω τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις - Τι είπε σύμβουλός του

    Τη σταθερή υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και τη δέσμευσή του να ενισχύσει περαιτέρω τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπογράμμισε ο ανώτατος σύμβουλός του για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ρίτσαρντ Γκρένελ.

    Ο Αμερικανός πρέσβης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι «Greeks for Trump» στο ιστορικό κτήριο Union League στη Φιλαδέλφεια με στόχο να κινητοποιήσουν την ελληνοαμερικανική κοινότητα καθώς μπαίνουμε στη τελική ευθεία για τις αμερικανικές εκλογές. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν σημαντικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, επιχειρηματίες και υποστηρικτές του Τραμπ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ρίτσαρντ Γκρένελ επικεντρώθηκε σε θέματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Ελληνοαμερικανούς, όπως είναι η προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών και η στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Επιπλέον, εστίασε και στα ζητήματα εσωτερικής επικαιρότητας. Ειδικότερα παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα του Τραμπ για τη μείωση των φόρων, τη μείωση του πληθωρισμού και την αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    Συμπρόεδροι της εκδήλωσης ήταν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη, καθώς και ο ομογενής επιχειρηματίας Χρήστος Μαραφάτσος, ο οποίος από την πλευρά του εξήγησε ότι ο Ρίτσαρντ Γκρένελ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την ελληνική κοινότητα.

    «Αυτή είναι μια κομβική στιγμή για τη χώρα μας και οι Ελληνοαμερικανοί έχουν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Η ηγεσία του προέδρου Τραμπ συνεχίζει να μας φέρνει αποτελέσματα και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας», τόνισε ο Χρήστος Μαραφάτσος.

    Οι Ελληνοαμερικανοί για τον Τραμπ

    Οι Ελληνοαμερικανοί για τον Τραμπ είναι μια ομάδα που ιδρύθηκε το 2016 για να εκφράσει σε εθνικό αμερικανικό επίπεδο τις ανησυχίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ιδιαίτερα για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, τη θρησκευτική ελευθερία και την πολιτιστική κληρονομιά.

    Πηγή: cnn.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ TANNEN MAURY

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς