Δεν κλήθηκε η Ελλάδα στη διάσκεψη για τη Λιβύη, που θα λάβει χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα στις 19 Ιανουαρίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ - Αποχώρησε ο Χαφτάρ από τη Μόσχα, δίχως να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας
Πιο συγκεκριμένα, στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία. Τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα δώσουν επίσης το «παρών».
Στόχος της διαδικασίας είναι, μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ "για μια κυρίαρχη Λιβύη, καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας”. Πρόσκληση να παραβρεθούν έχουν λάβει και οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, οι επικεφαλής των αντιμαχόμενων πλευρών Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ. Είναι, ωστόσο, σχεδόν απίθανο να ανταποκριθούν θετικά, ειδικά έπειτα από αυτά που συνέβησαν στη Μόσχα.
Ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ αποχώρησε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, δίχως να υπογράψει την συμφωνία για εκεχειρία. Με τον τρόπο αυτό «χάλασε» τα σχέδια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρνοντάς τον σε δυσχερή θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χαφτάρ έλαβε αυτή την απόφαση με παρότρυνση και της Αιγύπτου, η οποία βρίσκεται στο πλευρό του. Μένει να αποδειχθεί εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ουσιαστικά ή μονάχα επιφανειακά επεδίωξε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Κατά πολλούς, οι αληθινές προθέσεις του θα φανούν στο Βερολίνο, από την στάση που θα υιοθετήσει εκεί.
Ακόμα, όμως, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα βρεθούν στη γερμανική πρωτεύουσα, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Και αυτό επειδή έχει καταστεί σαφές ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ έχει λάβει την απόφαση να λύσει το πρόβλημα με την σπάθη. Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίπολη υπερασπίζονται τζιχαντιστές που πολέμησαν στη Συρία, αλλά, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, δεν είναι ικανοί να αποκρούσουν την επίθεση.
Προθεσμία δύο ημερών ζητάει ο Χαφτάρ
Νωρίτερα την Τρίτη, λιβυκή πηγή δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ εγκατέλειψε τη Μόσχα, χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.
Χαφτάρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο, για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Πέτσας: Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του Βερολίνου
Από ελληνικής πλευράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για τη σύνοδο του Βερολίνου όσον αφορά στο θέμα της Λιβύης, τόνισε ότι η Ελλάδα «κάνει κάθε προσπάθεια εμπλοκής σε κάθε προσπάθεια πολιτικής λύσης στη Λιβύη και γι' αυτό έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του Βερολίνου».
ΚΙΝΑΛ: Απούσα η Ελλάδα
«Η Ελλάδα είναι απούσα από τη συνάντηση του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης, ενώ συμμετέχουν Τουρκία, Αλγερία και Κονγκό. Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό. Και δεν την απαλλάσσουν οι διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Την είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως» σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.