Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 15:08

Μούμια «μίλησε» μετά από 3.000 χρόνια! - Ακούστε την

Γράφτηκε από

Η μούμια Νεσιαμούν χρονολογείται από την εποχή του φαραώ Ραμσή ΧΙ

Ένα μοναδικό επίτευγμα κατάφερε ομάδα ερευνητών στη Βρετανία η οποία κατάφερε να «ανακατασκευάσει» τρισδιάστατα τις φωνητικές χορδές μούμιας ηλικίας 3.000 ετών.

Αποτέλεσμα της προσπάθειας της ερευνητικής ομάδας ήταν ο Νεσιαμούν, όπως είναι το όνομα της μούμιας, να «μιλήσει» για πρώτη φορά.

Η μούμια του Νεσιαμούν φιλοξενείται στο μουσείο του Λιντς και έχει συγκεντρώσει αρκετές φορές το επιστημονικό ενδιαφέρον. Πρωτοαποκαλύφθηκε το 1824 και η έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι ο Νεσιαμούν ήταν ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών που έζησε την εποχή του φαραώ Ραμσή ΧΙ.

Αν και ο θάνατός του αρχικά είχε αποδοθεί σε στραγκαλισμό, στη συνέχεια εκτιμήθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα αλλεργικού σοκ, πιθανότατα από τσίμπημα εντόμου στη γλώσσα του.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής Ντέιβιντ Χάουαρντ από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, η μούμια υποβλήθηκε σε μια σειρά αξονικών τομογραφιών προκειμένου με τον τρόπο αυτό να δημιουργηθούν οι φωνητικές χορδές του Νεσιαμούν.

ν η θεωρία περί τσιμπήτατος από έντομο στη γλώσσα είναι σωστή, εικάζεται ότι η τελευταία λέξη του Νεσιαμούν θα ήταν «ωχ» με τον ήχο που αναπαράστησε η ομάδα να θυμίζει ένα «ο» καθώς ο ήχος είναι αυτός που κάνει ο ξαπλωμένος Νεσιαμούν στο φέρετρό του μετά την μουμιοποίησή του.

Η εκτίμηση της ομάδας βάσει των εικόνων του λάρυγγα του Νεσιαμούν είναι ότι η φωνή του θα ήταν λίγο πιο «ψιλή» σε σχέση με του μέσου σημερινού άνδρα.

moumia-2

Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 09:43

Σχετικά Άρθρα

  • Λύθηκε το μυστήριο της μούμιας που ουρλιάζει - Τι αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη
    Λύθηκε το μυστήριο της μούμιας που ουρλιάζει - Τι αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη

    Τη λύση στο μυστήριο του γιατί μια αρχαία αιγυπτιακή μούμια με το παρατσούκλι «Η γυναίκα που ουρλιάζει» είχε μια οδυνηρή έκφραση στο πρόσωπό της πιστεύουν ότι βρήκαν οι επιστήμονες.

    Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση των επιστημόνων δείχνει ότι πέθανε «ουρλιάζοντας από την αγωνία» πριν από περίπου 3.000 χρόνια.

    Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί τότε να έζησε ένα σπάνιο γεγονός γνωστό ως πτωματικός σπασμός τη στιγμή του θανάτου της, που προκάλεσε την ακαμψία των μυών της και την αποτύπωση του πόνου της, όπως αναφέρει το Skynews.

    Η κατάσταση αυτή προκαλεί το πάγωμα των μυών στην ακριβή θέση στην οποία βρισκόταν το άτομο όταν πέθανε.

    Αν και η αιτία του θανάτου της παραμένει μυστήριο, οι πτωματικοί σπασμοί συνήθως συνδέονται με βίαιους θανάτους υπό ακραίες φυσικές συνθήκες και έντονα συναισθήματα.

    Η ανησυχητική έκφραση της γυναίκας που ουρλιάζει έχει προβληματίσει τους ειδικούς εδώ και 90 χρόνια.

    Όμως η νέα ανάλυση, που χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες για να πραγματοποιήσει μια «εικονική ανατομή», αποκάλυψε μια σειρά από νέες λεπτομέρειες και αμφισβητεί μια προηγούμενη πεποίθηση ότι η οδυνηρή έκφρασή της ήταν αποτέλεσμα κακής ταρίχευσης.

    Ο καθηγητής ακτινολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου Σαζάρ Σαλίμ, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Η έκφραση του προσώπου της μούμιας σε αυτή τη μελέτη θα μπορούσε να διαβαστεί ως πτωματικός σπασμός, υπονοώντας ότι η γυναίκα πέθανε ουρλιάζοντας από την αγωνία ή τον πόνο».

    Ο καθηγητής Σαλίμ τη χαρακτήρισε ως μια «πραγματική χρονοκάψουλα» που διατηρεί τις τελευταίες στιγμές της ζωής της.

    Πού ανακαλύφθηκε;

    Η γυναίκα που ουρλιάζει βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής αποστολής το 1935 στο Ντέιρ ελ Μπαχάρι, κοντά στην αιγυπτιακή πόλη Λούξορ, κάτω από τον τάφο ενός γνωστού αρχιτέκτονα, γνωστού ως Σενμούτ.

    Ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα ξύλινο φέρετρο με τα πόδια της τεντωμένα και τα χέρια της διπλωμένα πάνω από τη βουβωνική χώρα.

    Φορούσε μια μαύρη περούκα από ίνες χουρμαδιάς επεξεργασμένες με κρυστάλλους χαλαζία, μαγνητίτη και αλβίτη και είχε δύο χρυσά και ασημένια δαχτυλίδια σκαραβαίου στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού της χεριού.

    Η ανάλυση έδειξε ότι τα φυσικά της μαλλιά ήταν βαμμένα με χέννα και άρκευθο.

    Οι σαρώσεις έδειξαν ότι είχε χάσει ή σπάσει αρκετά από τα δόντια της και έπασχε από ήπια αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης.

    Από την εξέταση προέκυψε ότι θα είχε ύψος περίπου 1,80 μ. και πέθανε σε ηλικία 48 ετών.

    Πώς ταριχεύτηκε;

    Σε αντίθεση με τις κλασικές μεθόδους μουμιοποίησης - όπου τα όργανα, εκτός από την καρδιά, συνήθως αφαιρούνται από το σώμα - τα όργανά της ήταν ακόμη παρόντα, γεγονός που θεωρήθηκε αποτέλεσμα κακής μουμιοποίησης.

    Ωστόσο, από την εξέταση του δέρματός της διαπιστώθηκε ότι είχε ταριχευθεί με άρκευθο και λιβάνι - ακριβά είδη που έπρεπε να εισαχθούν στην Αίγυπτο από γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    «Εδώ δείχνουμε ότι ταριχεύτηκε με δαπανηρά, εισαγόμενα υλικά ταρίχευσης», δήλωσε ο καθηγητής Σαλίμ.

    «Αυτό, καθώς και η καλοδιατηρημένη εμφάνιση της μούμιας, έρχονται σε αντίθεση με την παραδοσιακή πεποίθηση ότι η αποτυχία αφαίρεσης των εσωτερικών οργάνων της υποδηλώνει κακή μουμιοποίηση».

    Η επιστημονική ανάλυση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Medicine την Παρασκευή (2/8).

    Πηγή: Cnn.gr

  • Θεσσαλονίκη: Αιγυπτιακές μούμιες της Πτολεμαϊκής Περιόδου στον...αξονικό τομογράφο- Οδοντικά σφραγίσματα και γυναίκες γιατροί στην αρχαία Αίγυπτο αποκαλύπτει η έρευνα
    Θεσσαλονίκη: Αιγυπτιακές μούμιες της Πτολεμαϊκής Περιόδου στον...αξονικό τομογράφο- Οδοντικά σφραγίσματα και γυναίκες γιατροί στην αρχαία Αίγυπτο αποκαλύπτει η έρευνα

    Ένα.... οδοντικό σφράγισμα στην εποχή και στο βασίλειο των Φαραώ, είναι οπωσδήποτε μια εκπληκτική αρχαιολογική ανακάλυψη. Εντυπωσιακή μπορεί να θεωρηθεί επίσης η διάγνωση μιας σκελετικής παραμορφωσης, μετά από ... 2300 χρόνια όπως ήταν η ανακάλυψη, με τη χρήση αξονικής τομογραφίας, μιας δυσμορφίας σε πρόσωπο μούμιας, χωρίς να χρειαστεί να αφαιρεθούν οι ταινίες λινού που την καλύπτουν. Τέλος, μόνο σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ή αστυνομικής ταινίας, θα μπορούσε να προσομοιάζει η αποκάλυψη μιας πιθανής "συμπαιγνίας" ταριχευτών, οι οποίοι ίσως αποφάσισαν να εμφανίσουν - ενδεχομένως σε συγγενείς του επιφανούς νεκρού - αντί της μούμιας του, μια "ψευδομούμια"....

    Όσα "μυστικά" ήταν για αιώνες κρυμμένα, ανέγγιχτα, σκοτεινά, καλά σφραγισμένα μέσα στις εντυπωσιακές αρχαίες αιγυπτιακές σαρκοφάγους, αποκαλύπτονται σήμερα με τη βοήθεια της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας και μάλιστα χωρίς επεμβατικές μεθόδους, που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν στοιχεία, ή να καταστρέψουν κειμήλια, προσφέροντας πλήθος πληροφοριών για μεθόδους, πρακτικές, ήθη, έθιμα, συμβολισμούς και πεποιθήσεις των αρχαίων Αιγυπτίων.

    Κάποια από αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια επιστημονικής διάλεξης της ιδρύτριας και προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, καθηγήτριας του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.-Ε.Α.Π. και του Σεμιναρίου του Ε.Ι.Α., Αλίκης Μαραβέλια, το απόγευμα της Τετάρτης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με θέμα: «The Athens Mummy Project: Η διατήρηση της μνήμης και της μορφής δια μέσου των αιώνων - Πώς η σύγχρονη Αιγυπτιολογία και η Τομογραφία φωτίζουν τα αρχαία ταφικά έθιμα».

    Πρωτότυπο ερευνητικό πρόγραμμα, εντυπωσιακές ανακαλύψεις

    Οι εντυπωσιακές ανακαλύψεις προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής ενός, πρωτότυπου και μοναδικού μέχρι στιγμής για τα ελληνικά δεδομένα, ερευνητικού προγράμματος, χάρη στη συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας (Ε.Ι.Α.) με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

    Στα πλαίσια του προγράμματος εξετάστηκαν πέντε από τις δέκα σορούς Πτολεμαϊκής Περιόδου, οι σαρκοφάγοι των οποίων είχαν μελετηθεί ήδη αιγυπτιολογικώς [Maravelia & Cladaki-Manoli 2004 // Maravelia 2005]. Η εξέταση τους έγινε με μη επεμβατική σάρωση, με τη χρήση αξονικού τομογράφου τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να απεικονιστούν και να μελετηθούν και με ιατρικό, ανθρωπολογικό και ιατροδικαστικό τρόπο. Άλλες τέσσερις μούμιες θα περάσουν από τον αξονικό τομογράφο περί τα μέσα Μαΐου 2023. Πρόκειται για ένα παιδί, μια γυναίκα και δύο άνδρες, που έζησαν κατά την Πτολεμαϊκή Περίοδο, στην Πανόπολη της Αιγύπτου (το σημερινό Akhmim).

    Και οι δέκα μούμιες ανήκουν στην Αιγυπτιακή Συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών. Οι ταριχευμένοι νεκροί ήταν αιγυπτιακής καταγωγής, αν και την εποχή εκείνη, των ελληνιστικών χρόνων, υπήρχαν και ελληνικής καταγωγής επιφανείς άνδρες, γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι με αυτόν τρόπο επιζητούσαν την ενθύμηση τους, την "αθανασία" τους, στους αιώνες ... Η δέκατη μούμια είναι σε θραυσματώδη κατάσταση και δε θα εξετασθεί.
    "Είναι μια καθαρά μη επεμβατική μελέτη, περνούν οι μούμιες από τον αξονικό τομογράφο και σκανάρονται. Από το 2016 ξεκίνησε η έρευνα και από το 2018 έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες επιστημονικές δημοσιεύσεις" ανέφερε , μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104.9 FM", η κ. Μαραβέλια.
    Το μέσο ύψος των ταριχευμένων σορών δεν ξεπερνά το ένα μέτρο και πενήντα πέντε εκατοστά, που μαρτυρεί κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών και τον μέσο όρο του ύψους των ανθρώπων στον αιγυπτιακό χώρο κατά την περίοδο εκείνη. Συνολικά, πρόκειται για δύο παιδιά, πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες, η μια εκ των οποίων υπήρξε ιέρεια μιας αρχαίας αιγυπτιακής θεότητας ...

    Οδοντικό σφράγισμα και οστικές παραμορφώσεις ...

    Οι πρώτες πέντε μούμιες εξετάσθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 και έκτοτε υπήρξαν έξι πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά [Michailidis, Kyriazi, Maravelia et al. 2019 // Maravelia, Bontozoglou et al. 2019 // Kalampoukas, Kyriazi, Maravelia et al. 2020 // Pantazis, Tourna, Maravelia et al. 2020 // Bontozoglou, Maravelia et al. 2021 // Maravelia, Bontozoglou et al. 2022.].

    Η πλέον επιφανής νεκρή από τις εξεταζόμενες μούμιες ήταν ορχούμενη ιέρεια του θεού Μιν, κόρη αρχιερέως ... Κατά την εξέταση της μούμιας αποκαλύφθηκε ότι το σώμα της είχε δοθεί για ταρίχευση σε κατάσταση πρώιμης αποσύνθεσης, δηλαδή, τουλάχιστον τρείς, τέσσερεις μέρες έπειτα από το θάνατο της.
    "Το ερμηνεύσαμε με δύο τρόπους. Ο πρώτος, με τη μαρτυρία του Ηρόδοτου, ότι οι συγγενείς απέφευγαν να δίνουν στους ταριχευτές νέες και όμορφες γυναίκες αμέσως μετά το θάνατο τους, ώστε να αποκλειστεί η νεκροφιλία. Και ο δεύτερος, ότι πιθανότατα οι ταριχευτές καθυστέρησαν να επέμβουν, γιατί ίσως ασχολούνταν με άλλες ταριχευσεις" ανέφερε η κ. Μαραβέλια.

    Εντυπωσιακή ήταν η εύρεση μιας δυσμορφίας στο πρόσωπο νεκρού (το δεξί ιγμόριο ήταν μικρότερο σε όγκο από το αριστερό, με αποτέλεσμα το δεξί μάτι να βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση), η οποία οφείλεται σε, γνωστό σήμερα, παθολογικό σύνδρομο. Επίσης, αίσθηση είχε δημιουργήσει το ... οδοντικό σφράγισμα στην τομογραφία της γνάθου άλλης μούμιας, που είναι και το δεύτερο επιβεβαιωμένο σφράγισμα, μετά το πρώτο καταγεγραμμένο αντίστοιχο εύρημα σε μουσείο του Καναδά.
    "Είναι καταγεγραμμένη επίσημη οδοντιατρική πράξη" τόνισε η κ. Μαραβέλια, σημειώνοντας ότι ακόμη από το Αρχαίο Βασίλειο ήταν γνωστή η ύπαρξη ιατρικών πράξεων στην Αίγυπτο και γιατρών, μεταξύ των οποίων και γυναίκες ...

    Σε άλλη μούμια που εξετάστηκε με την μέθοδο της αξονικής τομογραφίας αναδείχθηκε ότι είχαν αφαιρεθεί και επανατοποθετηθεί μετά από ταρίχευση τα εσωτερικά της όργανα, ενώ συγκλονιστική ήταν η αποκάλυψη μιας ψευδο-μούμιας, δηλαδή, μιας σύνθεσης μόνο οστών, περιτυλιγμένων με λινές ταινίες. Οι ταριχευτές σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται ότι επιστράτευσαν τη φαντασία τους και συνέθεσαν μεταξύ τους οστά, χωρίς σάρκα και δέρμα, από ... τουλάχιστον δυο διαφορετικά πρόσωπα. Τα οστά τα στερέωσαν με ένα καλάμι και γέμισαν τον κενό χώρο, που καταλάμβανε η σάρκα, με δύο κλαδιά φοίνικα, πριν τα τυλίξουν με τα λινά και τοποθετήσουν την ψευδο-μούμια στη σαρκοφάγο.

    Όπως εξήγησε η κ. Μαραβέλια, η ψευδο-μούμια είναι πάραυτα μια αυθεντική μούμια, δεν είναι κίβδηλη, απλώς, είτε ο νεκρός δε βρέθηκε σε κατάσταση που επέτρεπε την ταρίχευσή του, είτε οι ταριχευτές μπέρδεψαν τα οστά του με οστά άλλων, είτε απλώς θέλησαν να παραπλανήσουν, ή ίσως και να ευχαριστήσουν τους συγγενείς, επιστρέφοντας τους το νεκρό τους όπως θα τον ήθελαν: ταριχευμένο για την ταφή ...

    Η ταρίχευση και οι συμβολισμοί της

    Η ομαλή μετάβαση των νεκρών στην άλλη ζωή, η ανάμνησή τους, ως μια μορφή "αθανασίας" που εξασφαλιζόταν με την ταρίχευση, κατείχε κεντρική θέση στη θεώρηση του κόσμου, στον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.

    Ο νεκρός παραδιδόταν στους ταριχευτές και άρχιζε αμέσως η διαδικασία της μουμιοποίησης. Αφού αφαιρούσαν τα εσωτερικά όργανα, τοποθετούσαν τη σορό για δεκαπέντε ημέρες σε νίτρον/νάτρον (ένυδρο ανθρακικό νάτριο, κυρίως, με προσμείξεις όξινου ανθρακικού νατρίου, χλωριούχου νατρίου, κ.λπ.), με στόχο την αφυδάτωση της. Η αποσύνθεση σταματούσε και ακολουθούσε η επάλειψη του αφυδατωμένου σώματος με ειδικές ουσίες για να διατηρηθεί η συνοχή και ελαστικότητα του δέρματος και να καταπολεμηθούν βακτηρίδια και άλλοι παράγοντες σήψης.

    "Ουσιαστικά, έχουμε ένα παστοποιημενο σώμα, το οποίο διατηρείται" ανέφερε η κ Μαραβέλια και πρόσθεσε: "Στη συνεχεία, αφού ολοκληρωνόταν η συντήρηση του σώματος, οι ταριχευτες γέμιζαν το χώρο της κοιλιάς με πριονίδι, κομμάτια λινού, κ.ά. Την καρδιά την επανατοποθέτουσαν στο σώμα, αφού είχε υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία ταρίχευσης. Ακολουθούσε η περιτύλιξη των δακτύλων, των χεριών, των ποδιών, και μετά ολοκλήρου του σώματος, με δεκάδες εκατοντάδες μέτρα ταινιών λινού υφάσματος, η επικάλυψη του με μια σινδόνη που έφερε τη μορφή του Θεού Όσιρι και η τοποθέτηση της μέσα στη σαρκοφάγο. Τα εσωτερικά όργανα (ήπαρ, στόμαχος, έντερα, πνεύμονες), έπειτα από την αφαίρεση τους, επίσης τα ταρίχευαν και τα τοποθετούσαν σε τέσσερα ξεχωριστά δοχεία, με πώματα που έφεραν γλυπτές αναπαραστάσεις των κεφαλών τεσσάρων αρχαίων θεοτήτων".

    Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι μαζί με το στάδιο των δοξασιών και των προσευχών, στο σύνολο της, η διαδικασία της τέλειας ταρίχευσης διαρκούσε εβδομήντα ημέρες, τις οποίες οι αρχαιοαστρονόμοι συνδέουν και με ένα σχετικό αστρονομικό φαινόμενο.
    "Ο Σείριος εξαφανίζεται από το νυχτερινό ουρανό γύρω στις 10 Μαϊου, γίνεται αφανής για εβδομήντα ημέρες. Όσες μέρες δηλαδή διαρκεί και η ταρίχευση του νεκρού, η διαδικασία της μουμιοποίησης" επεσήμανε η κ. Μαραβέλια και συνέχισε:

    "Σημαντικό είναι επίσης ότι η τελευταία πράξη της μουμιοποίησης είναι το 'Ανοιγμα του Στόματος του νεκρού με ένα ειδικό εργαλείο, που έχει το σχήμα των επτά λαμπρών αστέρων (α-η) της Μεγάλης 'Αρκτου, σε ειδική τελετουργία, η οποία απεικονίζεται σε πολλές παραστάσεις. Όπως γνωρίζουμε, ο αστερισμός της Μεγάλης 'Αρκτου είναι αειφανής, συνεχώς ορατός. Επομένως, ο νεκρός "ζει" και "επικοινωνεί" για πάντα με τους ζωντανούς από ψηλά, από τα άστρα, που δε δύουν ποτέ".
    Κατά τη διάρκεια της διάλεξης αναδείχθηκαν εξαιρετικά ευρήματα από τις αιγυπτιολογικώς μελετηθείσες σαρκοφάγους και τις επιγραφές τους, αλλά και συναρπαστικά ιατρικά αποτελέσματα από τη μελέτη τους, με τον αξονικό τομογράφο, ενώ καταδείχθηκε η σπουδαιότητα και ο έντονος μεταφυσικός συμβολισμός της διαδικασίας της ταρίχευσης, οι κοσμικές και αστρονομικές της προεκτάσεις, και η απολύτως ισορροπημένη ένταξή της στην δέσμη των ταφικών εθίμων και τελετουργιών.

    "Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι η κατ' επίφασιν «θανατοκεντρική» θεώρηση των Αιγυπτίων είχε ως μοναδικό σκοπό την διαιώνιση της ζωής μετά θάνατον και την ομαλή διέλευση των τεθνεώτων στην αιώνια ζωή, στο Βασίλειον του Οσίριδος" τόνισε η κ. Μαραβέλια και υπογράμμισε :
    "Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν δύο φόβους. Τη διατάραξη της κοσμικής τάξης (την οποία ενσάρκωνε η αρχαία θεά Μαάτ) και την αποσύνθεση των σωμάτων, την οποία προσπάθησαν να την κατανικήσουν με την ταρίχευση και το πέτυχαν πολύ καλά".

    Τέλος, εντυπωσιακή ήταν η αναφορά, κατά τη διάλεξη, της σύνδεσης των επιγραφών στα μελετηθέντα φέρετρα "που αποτελούν ως επί το πλείστον Επωδούς Προσφοράς των νενομισμένων" με τη διαδικασία ταρίχευσης και τις επικήδειες δοξασίες των αρχαίων κατοίκων της Νειλοχώρας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Photo by Ryan Ancill on Unsplash

  • Μεγάλος θησαυρός στη Νεκρόπολη της Σακκάρα: Βρήκαν 250 μούμιες στις σαρκοφάγους τους
    Μεγάλος θησαυρός στη Νεκρόπολη της Σακκάρα: Βρήκαν 250 μούμιες στις σαρκοφάγους τους

    Οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άλλη μια μεγάλη συλλογή ανεκτίμητων αντικειμένων από τη Νεκρόπολη της Σακκάρα, έναν πλούσιο χώρο κοντά στο Κάιρο που πιθανότατα κρύβει ακόμα ανείπωτα μυστικά. Τη Δευτέρα παρουσιάστηκαν δεκάδες νεοανακαλυφθέντα, όμορφα διακοσμημένα φέρετρα ή σαρκοφάγοι, που εξακολουθούσαν να είναι σφραγισμένα με τους ιδιοκτήτες τους μουμιοποιημένους μέσα, μαζί με δεκάδες χάλκινα αγάλματα.

    Η μεγάλη αποκάλυψη της Δευτέρας, με τα ευρήματα παρατεταγμένα μπροστά από τη βαθμιδωτή πυραμίδα του Τζοσέρ της Σακκάρα, ήταν η πέμπτη από τους αρχαιολόγους που εργάζονται στην περιοχή από το 2018.

    Οι τελευταίες ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένων περίπου 250 ακόμη σφραγισμένων σαρκοφάγων, προέρχονται από το «Νεκροταφείο των Ιερών Ζώων» στη Σακκάρα, ανέφερε στο CBS News ο Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Έχουν πλέον ανακαλυφθεί στο νεκροταφείο περισσότερα από 450 διακοσμημένα, σφραγισμένα φέρετρα που περιέχουν μούμιες σε καλή κατάσταση και χρονολογούνται περίπου 2.500 χρόνια πριν.

    Ο χώρος του νεκροταφείου στη Σακκάρα ονομαζόταν παλαιότερα «Μπουμπαστέιον», μια αναφορά στην αρχαία αιγυπτιακή θεά Μπαστ, η οποία λατρευόταν με τη μορφή γάτας. Πολλά από τα αγάλματα που ανακαλύφθηκαν αρχικά εκεί απεικόνιζαν τη θεά. Το 2019, ωστόσο, ο χώρος μετονομάστηκε σε «Νεκροταφείο Ιερών Ζώων», καθώς οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και άλλα μουμιοποιημένα ζώα και αγάλματα άλλων αιγυπτιακών θεοτήτων, αναφέρει στο ίδιο μέσο ο δρ Mohamed Al Saidi, επικεφαλής της αποστολής.

    Τα αντικείμενα που εκτέθηκαν τη Δευτέρα περιλάμβαναν περίπου 150 χάλκινα αγάλματα αιγυπτιακών θεοτήτων διαφόρων μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που απεικονίζουν τους θεούς Άνουβις, Όσιρις, Νεφερτέμ, Ίσιδα και Χάθορ.

    «Η σημερινή ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι ο ναός δεν ήταν αποκλειστικά για τις γάτες, αλλά και για άλλες αιγυπτιακές θεότητες», δήλωσε επίσης ο Al Saidi.

    «Βρήκαμε δύο όμορφα ξύλινα αγάλματα με χρυσά πρόσωπα των θεοτήτων Ίσιδα και Νέφτιδα, που ονομάζονται προστάτες του φέρετρου», είπε για τα αντικείμενα που ανασύρθηκαν από ένα από τα φρεάτια ανασκαφής στο νεκροταφείο. «Βρίσκονταν σε καθιστή θέση δίπλα σε ένα φέρετρο, η μία από αυτές δίπλα στο κεφάλι του φέρετρου και η άλλη στα πόδια, σε μια θέση που ονομάζεται "οι θρηνούντες για τον νεκρό».

    Μέσα στο ίδιο φέρετρο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν πάπυρο που πιστεύουν ότι μπορεί να έχει μήκος 10 μέτρα και να περιέχει κεφάλαια της «Αιγυπτιακής Βίβλου των Νεκρών». Ο πάπυρος έχει σταλεί σε εργαστήριο του Αιγυπτιακού Μουσείου για περαιτέρω εξέταση.

    Το εργοτάξιο έχει μήκος σχεδόν 440 μέτρα και οι αρχαιολόγοι που εργάζονται εκεί έχουν πραγματοποιήσει ανασκαφές μόνο στα πρώτα 100 μέτρα, οπότε ο Al Saidi δήλωσε ότι το εργοτάξιο πιθανότατα έχει ακόμη πολλούς θησαυρούς να αποκαλύψει.

    sakara sarkofagos ape epa KHALED ELFIQI 2

    sakara sarkofagos ape epa KHALED ELFIQI 3

    sakara sarkofagos ape epa KHALED ELFIQI 4

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ KHALED ELFIQI
  • Αιγύπτιοι επιστήμονες «ξετύλιξαν» ψηφιακά μούμια Φαραώ - Σημαντικά ευρήματα για τη ζωή του
    Αιγύπτιοι επιστήμονες «ξετύλιξαν» ψηφιακά μούμια Φαραώ - Σημαντικά ευρήματα για τη ζωή του

    Αιγύπτιοι επιστήμονες «ξετύλιξαν» ψηφιακά τα μουμιοποιημένα λείψανα του Φαραώ Αμένοφι Α', αποκαλύπτοντας, για πρώτη φορά από τότε που ανακαλύφθηκε η μούμια το 1881, βασανιστικές λεπτομέρειες για τη ζωή και τον θάνατο του Αιγύπτιου βασιλιά.

    Διακοσμημένη με γιρλάντες λουλουδιών και μια σαγηνευτική ξύλινη μάσκα προσώπου, η μούμια ήταν τόσο εύθραυστη που οι αρχαιολόγοι δεν είχαν ποτέ τολμήσει να εκθέσουν τα λείψανά της, καθιστώντας την τη μόνη βασιλική αιγυπτιακή μούμια που βρέθηκε τον 19ο και τον 20ό αιώνα και δεν έχει ακόμη ανοιχτεί για μελέτη.

    Χρησιμοποιώντας μη επεμβατικές, ψηφιακές τεχνικές, οι Αιγύπτιοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τρισδιάστατη αξονική τομογραφία (CT) για να ξετυλίξουν τη μούμια ηλικίας 3.500 ετών και να μελετήσουν το περιεχόμενό της.

    «Ξετυλίγοντας ψηφιακά ... τη μούμια και "ξεφλουδίζοντας" τα εικονικά της στρώματα - τη μάσκα προσώπου, τους επιδέσμους και την ίδια τη μούμια - μπορέσαμε να μελετήσουμε αυτόν τον καλά διατηρημένο Φαραώ με πρωτοφανή λεπτομέρεια", δήλωσε η δρ Σαχάρ Σαλίμ, καθηγητής ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου και ακτινολόγος του Egyptian Mummy Project, σε δελτίο τύπου.

    Η Saleem και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι ο Αμένοφι Α’ ήταν περίπου 35 ετών όταν πέθανε ενώ το ύψος του έφτανε τα 169 εκατοστά. Ήταν επίσης περιτμημένος και είχε υγιή δόντια. Μέσα στα περιτυλίγματα βρέθηκαν περίπου 30 φυλαχτά και μια μοναδική χρυσή ζώνη.

    Ο Φαραώ είχε επίσης στενό πηγούνι, μικρή στενή μύτη, σγουρά μαλλιά και ελαφρώς προεξέχοντα άνω δόντια, είπε ο Saleem. Η μελέτη τους δεν αποκάλυψε πληγές ή παραμορφώσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την αιτία του θανάτου του.

    Ο Αμένοφι Α’΄ κυβέρνησε την Αίγυπτο για περίπου 21 χρόνια, μεταξύ 1525 και 1504 π.Χ. Ήταν ο δεύτερος βασιλιάς της 18ης δυναστείας και είχε μια σε μεγάλο βαθμό ειρηνική βασιλεία κατά τη διάρκεια της οποίας έχτισε πολλούς ναούς.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η μούμια είχε υποστεί πολλαπλές μεταθανάτιες κακώσεις που πιθανότατα προκλήθηκαν από αρχαίους τυμβωρύχους, τις οποίες, σύμφωνα με τα ιερογλυφικά κείμενα, ιερείς και ταριχευτές προσπάθησαν στη συνέχεια να αποκαταστήσουν κατά την 21η Δυναστεία - περισσότερους από τέσσερις αιώνες μετά την πρώτη μουμιοποίηση και ταφή του.

    Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Medicine.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Βρέθηκαν 50 μούμιες από την εποχή των Πτολεμαίων
    Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Βρέθηκαν 50 μούμιες από την εποχή των Πτολεμαίων

    Είναι ηλικίας άνω των 2000 ετών - Οι δώδεκα από αυτές ήταν παιδιών, έξι ζώων κι οι υπόλοιπες ενήλικων ανδρών και γυναικών

    Μούμιες, άνω των 2000 ετών, που χρονολογούνται από τη δυναστεία των Πτολεμαίων κι ανακαλύφθηκαν σε κατακόμβες στην Αίγυπτο, αποκαλύφθηκαν σήμερα από το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, στον αρχαιολογικό χώρο Τούνα ελ Γκέμπελ, στα κεντρικά της χώρας.

    Οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι παρουσίασαν τον τάφο, όπου βρίσκονταν 50 μούμιες στη Μίνια, νότια του Καΐρου.

    Μεταξύ των μουμιών, «οι 12 ήταν παιδιών, έξι ζώων κι οι υπόλοιπες ενήλικων ανδρών και γυναικών» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Ράσμι, μέλος της ομάδας των αρχαιολόγων, που ξεκίνησε το έργο της τον Φεβρουάριο του 2018.

    «Βρήκαμε 2 τάφους βάθους εννέα μέτρων, που περιείχαν περισσότερους από έξι θαλάμους» ανέφερε στο AFP ο Μοχάμεντ Ράγκαμπ, που συμμετέχει στις έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται.
    Η ταυτότητα των μουμιών δεν είναι γνωστή, όπως δήλωσε ο Μουσταφά Ουαζίρι, ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

    «Δεν βρήκαμε ονόματα γραμμένα σε ιερογλυφικά» είπε, προσθέτοντας ότι είναι προφανές από τη μέθοδο μουμιοποίησης ότι τα πρόσωπα που είχαν ταφεί εκεί είχαν σε κάποιο βαθμό σημαντικές ή περίοπτες θέσεις.
    Επισκέπτες, μεταξύ αυτών πρεσβευτές από αρκετές χώρες, παραβρέθηκαν στον χώρο, όπου οι 40 από τις μούμιες εκτίθεντο κατά τη διάρκεια της τελετής ανακοινώσεων.

    Ορισμένες από τις μούμιες βρέθηκαν τυλιγμένες σε λινό ύφασμα, ενώ άλλες βρίσκονταν σε πέτρινα φέρετρα ή ξύλινες σαρκοφάγους.
  • Αίγυπτος: Δεκάδες γάτες - μούμιες βρέθηκαν σε αρχαίους τάφους

    Τα ευρήματα είναι ηλικίας άνω των 6.000 ετών

    Δεκάδες μούμιες από γάτες και μια εξαιρετικά σπάνια συλλογή μουμιοποιημένων σκαραβαίων, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι μέσα σε επτά σαρκοφάγους ηλικίας άνω των 6.000 ετών, στην άκρη του πυραμιδικού συγκροτήματος της νεκρόπολης Σακκάρα, νότια του Καΐρου.

    Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Καλέντ ελ Ανάνι ανακοίνωσε τη σημαντική αυτή ανακάλυψη που έγινε από αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή, κατά τη διάρκεια ανασκαφών που άρχισαν τον Απρίλιο.

    «Τρεις από τις σαρκοφάγους που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο είχαν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για γάτες», σημείωσε, ενώ μια από τις υπόλοιπες τέσσερις, ανάμεσά τους και μία που ανήκε στον Κούφου – Ιμάτ, υπεύθυνο του παλατιού των Φαραώ, δεν είχε ανοιχτεί ποτέ.

    Η συγκεκριμένη σαρκοφάγος χρονολογείται στην Πέμπτη Δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου. Αυτό ωστόσο που καθιστά εξαιρετικά ασυνήθιστο τον τάφο είναι το γεγονός ότι η πρόσοψη και η πόρτα του είναι άθικτες, πράγμα που σημαίνει ότι το περιεχόμενό του μπορεί να έχει παραμείνει ανέγγιχτο, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Γιούσεφ, διευθυντή της ανασκαφής στη Σακκάρα.

    Η ανακάλυψη, αν και σπάνια, δεν πρέπει πάντως να προκαλεί εντύπωση, καθώς οι γάτες κατείχαν μια ιδιαίτερα σημαντική θέση στον πολιτισμό της αρχαίας Αιγύπτου, ενώ οι μούμιες τους τοποθετούνταν σε ταφικά συγκροτήματα ως θρησκευτικές προσφορές. Λατρεύονταν επειδή σκότωναν δηλητηριώδη φίδια και προστατεύονταν από τους Φαραώ τουλάχιστον από την πρώτη Βασιλική Δυναστεία.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ