Αιγύπτιοι επιστήμονες «ξετύλιξαν» ψηφιακά τα μουμιοποιημένα λείψανα του Φαραώ Αμένοφι Α', αποκαλύπτοντας, για πρώτη φορά από τότε που ανακαλύφθηκε η μούμια το 1881, βασανιστικές λεπτομέρειες για τη ζωή και τον θάνατο του Αιγύπτιου βασιλιά.
Διακοσμημένη με γιρλάντες λουλουδιών και μια σαγηνευτική ξύλινη μάσκα προσώπου, η μούμια ήταν τόσο εύθραυστη που οι αρχαιολόγοι δεν είχαν ποτέ τολμήσει να εκθέσουν τα λείψανά της, καθιστώντας την τη μόνη βασιλική αιγυπτιακή μούμια που βρέθηκε τον 19ο και τον 20ό αιώνα και δεν έχει ακόμη ανοιχτεί για μελέτη.
Χρησιμοποιώντας μη επεμβατικές, ψηφιακές τεχνικές, οι Αιγύπτιοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τρισδιάστατη αξονική τομογραφία (CT) για να ξετυλίξουν τη μούμια ηλικίας 3.500 ετών και να μελετήσουν το περιεχόμενό της.
«Ξετυλίγοντας ψηφιακά ... τη μούμια και "ξεφλουδίζοντας" τα εικονικά της στρώματα - τη μάσκα προσώπου, τους επιδέσμους και την ίδια τη μούμια - μπορέσαμε να μελετήσουμε αυτόν τον καλά διατηρημένο Φαραώ με πρωτοφανή λεπτομέρεια", δήλωσε η δρ Σαχάρ Σαλίμ, καθηγητής ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου και ακτινολόγος του Egyptian Mummy Project, σε δελτίο τύπου.
Η Saleem και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι ο Αμένοφι Α’ ήταν περίπου 35 ετών όταν πέθανε ενώ το ύψος του έφτανε τα 169 εκατοστά. Ήταν επίσης περιτμημένος και είχε υγιή δόντια. Μέσα στα περιτυλίγματα βρέθηκαν περίπου 30 φυλαχτά και μια μοναδική χρυσή ζώνη.
Ο Φαραώ είχε επίσης στενό πηγούνι, μικρή στενή μύτη, σγουρά μαλλιά και ελαφρώς προεξέχοντα άνω δόντια, είπε ο Saleem. Η μελέτη τους δεν αποκάλυψε πληγές ή παραμορφώσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την αιτία του θανάτου του.
Ο Αμένοφι Α’΄ κυβέρνησε την Αίγυπτο για περίπου 21 χρόνια, μεταξύ 1525 και 1504 π.Χ. Ήταν ο δεύτερος βασιλιάς της 18ης δυναστείας και είχε μια σε μεγάλο βαθμό ειρηνική βασιλεία κατά τη διάρκεια της οποίας έχτισε πολλούς ναούς.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η μούμια είχε υποστεί πολλαπλές μεταθανάτιες κακώσεις που πιθανότατα προκλήθηκαν από αρχαίους τυμβωρύχους, τις οποίες, σύμφωνα με τα ιερογλυφικά κείμενα, ιερείς και ταριχευτές προσπάθησαν στη συνέχεια να αποκαταστήσουν κατά την 21η Δυναστεία - περισσότερους από τέσσερις αιώνες μετά την πρώτη μουμιοποίηση και ταφή του.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Medicine.
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ