Το Ισραήλ προσαρτά την κοιλάδα του Ιορδάνη και τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη - Η Ιερουσαλήμ αναγνωρίζεται ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, γεγονός που έχει εξοργίσει τους Παλαιστινίους - Η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ μάλλον δεν θα προχωρήσουν σε στρατιωτική λύση - Διχασμένη για το σχέδιο των ΗΠΑ η ΕΕ
Ζωηρό προβληματισμό εκφράζουν οι διεθνείς αναλυτές για το ειρηνευτικό σχέδιο, σχετικά με τη Μέση Ανατολή, που παρουσίασε η Ουάσινγκτον, τονίζοντας το διχασμό που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η στρατιωτική λύση δεν βολεύει τους Παλαιστίνιους, με τη Χαμάς, που έχει εμπλακεί σε τρεις πολέμους με το Ισραήλ από το 2008, να μην θέλει προς το παρόν να προχωρήσει σε σύγκρουση και τέταρτη φορά.
Σύμφωνα με το πλάνο του Ντόναλντ Τραμπ, η Ιερουσαλήμ αναγνωρίζεται ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, γεγονός που έχει εξοργίσει τους Παλαιστινίους.
Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ προσαρτά την κοιλάδα του Ιορδάνη και τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σε αντάλλαγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ προτείνει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα εναπομείναντα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και επενδύσεις και οικονομική βοήθεια μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Οι παλαιστινιακές επιλογές είναι περιορισμένες, για πολλούς λόγους», εκτιμά ο Χιού Λόβατ, αναλυτής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. «Πρώτ’ απ΄όλα, έχουν να αντιμετωπίσουν τον δικό τους διχασμό, δεύτερον, τη (δυσμενή) περιφερειακή δυναμική και τρίτον τις διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων», εξηγεί ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ.
Ο Αμπάς δήλωσε ότι αναμένεται «πολλά υποσχόμενες (διεθνείς) αντιδράσεις απέναντι στο σχέδιο του Τραμπ. «Θα βασιστούμε σ’ αυτές», τόνισε.
Διχασμός και στην ΕΕ
Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμφανίζεται εξίσου διχασμένη όσον αφορά την προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ, όπως επισήμαναν διπλωματικές πηγές.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Μαχμούντ Αμπάς ενδέχεται να μεταβεί στο Κάιρο, στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου και στη συνέχεια να επισκεφθεί χώρες που ιστορικά στηρίζουν τους Παλαιστίνιους.
«Θα ζητήσει στήριξη προς τους Παλαιστίνιους για να αντικρούσουν τις πιέσεις» των Ισραηλινών και των Αμερικανών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ Μάλικι.
Ο Αμπάς κάλεσε επίσης για ένα «λαϊκό» κίνημα ενάντια στο σχέδιο Τραμπ. Αλλά οι πρώτες διαδηλώσεις, την Τρίτη, ήταν σχετικά μικρές.
«Ελπίδα να παραιτηθεί ο Τραμπ»
Νωρίτερα, περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κοιλάδα του Ιορδάνη, μια εύφορη πεδιάδα που αποτελεί το 30% της Δυτικής Όχθης και την οποία το αμερικανικό σχέδιο παραχωρεί στο Ισραήλ.
Ο Αμπάς, που μποϊκοτάρει την κυβέρνηση Τραμπ αφού η Ουάσινγκτον αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα τέλη του έτους, με την ελπίδα ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου, εκτίμησε ο Όφερ Ζάλζμπεργκ, αναλυτής στο International Crisis Group.
Στη Γάζα, οι διαδηλώσεις είχαν περισσότερο νεύρο. Όμως η Χαμάς, που έχει εμπλακεί σε τρεις πολέμους με το Ισραήλ από το 2008, δεν θέλει προς το παρόν να εμπλακεί και τέταρτη φορά, σύμφωνα με τους αναλυτές. «Η στρατιωτική λύση δεν βολεύει… Η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ απομακρύνονται αυτή τη στιγμή από αυτό το ενδεχόμενο και μάλλον θα επιδιώξουν να καταβάλουν κοινές προσπάθειες με τον πρόεδρο Αμπάς», είπε ο Τζαμάλ αλ Φάντχι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στη Γάζα.
Πηγή: Protothema.gr