Bόμβα μεγατόνων στις ΗΠΑ μετά την πρόταση Τραμπ, να καθυστερήσει τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών - Πυρά Σάντερς σε Τραμπ: «Όχι, κ. πρόεδρε, η καταστροφική προεδρία σας θα λήξει» - Ιστορική βουτιά 32,9% για το αμερικανικό ΑΕΠ - Προσπάθεια αναδίπλωσης από τον εκπρόσωπο του Τραμπ: «απλώς έθεσε ένα ερώτημα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε σήμερα την καθυστέρηση των εκλογών του Νοεμβρίου έως ότου «οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σωστά και με ασφάλεια».
Ο Τραμπ δεν έχει την εξουσία να καθυστερήσει τις εκλογές, το Κογκρέσο είναι αυτό που θα αποφασίσει, όπως σπεύδουν να επισημάνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα τους ειδικούς.
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έβαλε λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις και άφησε εκατομμύρια ανέργους . Από την πλευρά του ο Τραμπ έχει επανειλημμένως εκφράσει φόβους ότι, με τη επιστολή ψήφο ελλοχεύει ο κίνδυνος της νοθείας. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι μεγάλος ένας τέτοιος κίνδυνος .
Πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί ψηφίζουν «δαγκωτό» Μπάιντεν.
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, φαβορί των Δημοκρατικών για το χρίσμα, καλπάζει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με τον Τραμπ να κάνει ότι μπορεί για να αντιστρέψει το δυσμενές σε βάρος του κλίμα.
Η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο πολιτικών αντιπάλων άνοιξε κι άλλο αφότου ο Τραμπ τα έκανε «μαντάρα» σε ότι αφορά το θέμα της διαχείρισης της κρίσης του νέου κορωνοιού και ο Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα Μπάιντεν.
Το 58% των Αμερικανών δεν εγκρίνουν το τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί μέχρι τώρα την πανδημία, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση.
Τι ισχύει με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα
Το Σύνταγμα των ΗΠΑ θέτει ένα όριο στη θητεία του εκάστοτε προέδρου που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την 20η Ιανουαρίου και αναθέτει την ευθύνη για την εκλογή του νέου προέδρου στο «Κολέγιο των Εκλεκτόρων» - το οποίο αποτελείται από τους εκλέκτορες των πολιτειών .
Το Κογκρέσο πρέπει να επιλέξει την ημερομηνία για την επιλογή των εκλεκτόρων, η οποία πρέπει να είναι η ίδια σε ολόκληρη τη χώρα.
Το 1845, το Κογκρέσο απεφάνθη ότι οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα διεξάγονται την πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου.
Η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει αλλάξει από τότε και θα χρειαστεί μια νομοθετική πράξη του Κογκρέσου σε περίπτωση αλλαγής της.
Λαμβάνοντας υπόψη την πλειοψηφία των Δημοκρατικών σ΄ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου , την Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτό φαίνεται αδύνατο.
Μπορεί, ωστόσο, να υπάρξει ένα «παραθυράκι» που θα επιτρέψει στον Λευκό Οίκο να ασκήσει πίεση στις πολιτείες να αναβάλουν τις εκλογές για μερικές εβδομάδες.
Θεωρητικά, οι αμερικανικές πολιτείες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις εκλογές αλλά κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη χώρα στο χείλος μιας συνταγματικής κρίσης . Και κάτι τέτοιο φαίνεται πολύ απίθανο να συμβεί.
Προσπάθεια αναδίπλωσης από τον εκπρόσωπο του Τραμπ: «απλώς έθεσε ένα ερώτημα»
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου προσπαθεί να τα «μαζέψει» λέγοντας ότι ο Τραμπ «απλώς έθεσε ένα ερώτημα», με την ανάρτησή του στο Twitter στην οποία αναφερόταν στην πιθανότητα αναβολής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
«Ο πρόεδρος απλώς θέτει ένα ερώτημα γύρω από το χάος που δημιούργησαν οι Δημοκρατικοί, με την επιμονή τους για ψηφοφορία αποκλειστικά δι αλληλογραφίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Χόγκαν Γκίντλεϊ.
Σάντερς σε Τραμπ: «Όχι, κ. πρόεδρε, η καταστροφική προεδρία σας θα λήξει»
Από τους πρώτους που αντέδρασαν στην πρόταση Τραμπ ήταν ο Μπέρνι Σάντερς.
«Όχι, κύριε Πρόεδρε. Δεν καθυστερούμε τις εκλογές. Ο αμερικανικός λαός είναι άρρωστος και κουρασμένος από τον αυταρχισμό σας, τα ψέματα σας, τον ρατσισμό σας. Στις 3 Νοεμβρίου 2020 θα επικρατήσει η δημοκρατία και η καταστροφική προεδρία σας θα λήξει. Αντίο», γράφει ο Αμερικάνος πολιτικός και γερουσιαστής, Μπέρνι Σάντερς σε ανάρτησή του στο Facebook.
No, Mr. President. We're not delaying the election. The American people are sick and tired of your authoritarianism,...
Posted by Bernie Sanders on Thursday, 30 July 2020
Τη μεγαλύτερη πτώση μεταπολεμικά παρουσίασε η οικονομία των ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο
Όλα αυτα συμβαίνουν την ώρα που το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σημειώνει τη μεγαλύτερη υποχώρηση στην μεταπολεμική ιστορία, καθώς το lockdown προκάλεσε το κλείσιμο επιχειρήσεων και άφησε εκτός εργασίας εκατομμύρια Αμερικανούς.
Το ΑΕΠ, που αντιπροσωπεύει την αξία του συνόλου των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει η οικονομία, υποχώρησε κατά 32,9% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης.
Η πτώση ήταν μικρότερη από το -34,1% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές, αλλά είναι η χειρότερη επίδοση στην μεταπολεμική ιστορία. Η προηγούμενη χειρότερη επίδοση ήταν το πρώτο τρίμηνο του 1958, που το ΑΕΠ μειώθηκε -10% και ακολουθεί το -8,4% που σημειώθηκε το δ' τρίμηνο του 2008. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, η πτώση του ΑΕΠ ήταν 9,5%.
Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας αποδίδεται στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς οι Αμερικανοί έμειναν στο σπίτι, χωρίς να πραγματοποιούν καταναλωτικές δαπάνες και ταξίδια.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/MARK ROGERS