Της ζητούν να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας την να προσέλθει στις διερευνητικές συνομιλίες με την Αθήνα - Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων
Προθεσμία μίας εβδομάδας να ξεκαθαρίσει τη θέση της δίνουν Γαλλία και Γερμανία στην Τουρκία, μετά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Reuters.
Αγνοώντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 2ας Οκτωβρίου, που είχε στόχο να πείσει την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκινάει και πάλι τις έρευνες, που είχε διακόψει τον προηγούμενο μήνα.
«Μας είναι προφανές ότι η Τουρκία επιμένει σε προκλητικές ενέργειες που είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γερμανό και τον Πολωνό ομόλογό του. Προσέθεσε, δε, ότι το «μπαλάκι» είναι τώρα στο γήπεδο της Άγκυρας, αλλά η ΕΕ είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στον διάλογο.
Ο Λε Ντριάν άσκησε κριτική και στον ρόλο της Τουρκίας στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. «Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη σε αυτό το ζήτημα, και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει εκεχειρία» σημείωσε.
«Αυτό που βλέπουμε σήμερα, είναι πως μόνο η Τουρκία δεν υποστηρίζει την τήρηση της εκεχειρίας και αυτό είναι επιζήμιο» προσέθεσε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση της Τουρκίας για επανέναρξη των ερευνών, ενώ, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας, είπε ότι η ΕΕ θα περιμένει μία εβδομάδα, προτού αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.
«Είναι η δεύτερη φορά που οι αναμενόμενες συνομιλίες δεν πραγματοποιούνται και δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό» είπε. «Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν υπάρχει πρόοδος σε μία εβδομάδα και τότε θα αποφασίσουμε ποια στάση οφείλει να υιοθετήσει η ΕΕ».
Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αποκτά πλέον ιδιαίτερη σημασία για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς η πίεση στην Άγκυρα να εγκαταλείψει τις επιθέσεις και την προβοκάτσια, αναμένεται να ενταθεί.
Τα σενάρια όξυνσης από την Τουρκία μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Την ίδια νώρα, στην Αθήνα, το σενάριο που εξετάζουν στο πρωθυπουργικό γραφείο και στα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, είναι η πιθανότητα το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, να προσεγγίσουν κοντά στο σημερινό όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε μια ζώνη περίπου 6 μιλίων από το Καστελόριζο, από το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και μετά, δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Και αυτό, διότι η απροθυμία του Βερολίνου να αποφασιστούν και να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της διαμεσολαβητικής προσπάθειας από τους Γερμανούς, είναι σαν να στέλνουν στον Ερντογάν το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει στην οδό της επιθετικής προβοκάτσιας, χωρίς να υπάρχει κάποιο όριο, πέραν του οποίου να ενεργοποιηθούν ευρωπαϊκά αντίμετρα.
Για τη συνέχεια της κρίσης είναι σημαντικό να αξιολογηθεί ότι οι διαβεβαιώσεις του γερμανικού παράγοντα για αποκλιμάκωση για επανεκκίνηση του διαλόγου αποδείχθηκαν κενό γράμμα και απλώς έδωσαν τον χρόνο στον Ταγίπ Ερντογάν να προετοιμάσει την επόμενη κίνησή του και αποκάλυψαν ανοιχτά ότι το Βερολίνο -που συνεχίζει το πρόγραμμα κατασκευής έξι υποβρυχίων για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό- λειτουργεί κάθε άλλο παρά σαν έντιμος διαμεσολαβητής, αρνούμενο ακόμη και τώρα να εγκρίνει κυρώσεις που θα μπορούσαν να σταματήσουν την τουρκική επιθετικότητα.
Η ελληνική κυβέρνηση, 15 ημέρες μετά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι Ευρωπαίοι υποτίθεται ότι έστειλαν τελεσίγραφο στον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις, αντιλαμβάνεται ότι οι φραστικές προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα είναι κενές περιεχομένου. Πολύ περισσότερο, που η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε την Ελλάδα ακόμη και για την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων σε ελληνικό έδαφος, στα νησιά και στην Θράκη, αξιώνοντας ακόμη και την ακύρωση της πώλησης UAV's ισραηλινής κατασκευής, λειτουργώντας σαν να υπαγορεύει στην Αθήνα όρους έπειτα από ήττα σε πολεμική αναμέτρηση!
Την ίδια ώρα, η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις, καθώς φτάνει στο σημέιο να... ειρωνεύεται την Ελλάδα για το περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος Embraer, που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Πηγή: Protothema.gr