Κόσμος

«Βράζει» η Γαλλία για τον Ερντογάν - Κύμα οργής σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά τις ύβρεις για τον Μακρόν

«Βράζει» η Γαλλία για τον Ερντογάν - Κύμα οργής σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά τις ύβρεις για τον Μακρόν

«Το ευρωπαϊκό μέτωπο που συγκροτείται στην Ευρώπη κατά της Άγκυρας, δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη» αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές στη Γαλλία - «Το Παρίσι θα απαντήσει στο τουρκικό "εμπάργκο" με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» αναφέρουν

Οργή επικρατεί στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και το κάλεσμα του κατά φαντασίαν «Σουλτάνου» για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα.

Από τη Χάγη, την Βιέννη, το Ταλίν, την Κοπεγχάγη μέχρι το Βερολίνο, την Αθήνα και φυσικά τις Βρυξέλλες, τόσο τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όσο και οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ, ακόμα και αυτές που είτε τηρούσαν πιο φιλική στάση απέναντι στην Άγκυρα, είτε απέφευγαν τεχνηέντως να δυσαρεστήσουν τον πρόεδρο Ερντογάν, λόγω του στυγνού εκβιασμού που ασκεί η Τουρκία με το μεταναστευτικό, αντιλαμβάνονται ότι η γειτονική χώρα επιλέγει από συνομιλητής να μετατραπεί σε αντίπαλο της ΕΕ.
«Στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ είναι ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση. Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», Αυτά ήταν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη σύνοδο της 1ης Οκτωβρίου. Λιγότερο από έναν μήνα μετά, η Τουρκία του Ερντογάν δείχνει ξεκάθαρα τη γραμμή που έχει επιλέξει. Μια γραμμή ευθείας σύγκρουσης, τα αίτια της οποίας είτε καθυστέρησαν να αντιληφθούν ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, είτε εξακολουθούν να μην τα αντιλαμβάνονται.

«Ο «σουλτάνος» Ερντογάν έκανε την πολιτική και στρατηγική επιλογή να προσβάλει τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ένα λεξιλόγιο à la ... Ντόναλντ Τραμπ, μια ευθυγράμμιση της βωμολοχίας και της εξωτερικής πολιτικής. Αλλά ο Εμμανουήλ Μακρόν, είναι έτοιμος να απαντήσει στην πρόκληση» αναφέρει ο Γάλλος πολιτικός αναλυτής Λουντοβίκ Μαρέν.

Σύμφωνα με τον ίδιον ο ο Ερντογάν "αμόλησε" τα σκυλιά του, και προσπαθεί να αναμειχθεί στα εσωτερικά ζητήματα της Γαλλίας. Το σοκ θα μπορούσε να είναι σοβαρό, ακόμη και μετωπικό, επειδή η Τουρκία έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλία. Η ισλαμιστές της Άγκυρας έχουν στείλει τους μισούς από τους 300 ιμάμηδες που κηρύττουν στη χώρα. Πρόκειται για ιμάμηδες που θα κηρύξουν τον λόγο του Θεού, ή αυτόν του Ερντογάν;» αναρωτιέται ο κ. Μαρέν.

Ωστόσο ο Εμανουέλ Μακρόν δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει. Οι λόγοι για τους οποίους ο Πρόεδρος της Γαλλίας αποτελεί κόκκινο πανί για τον «Σουλτάνο» έχουν βαθιές ρίζες. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι (Ιανουάριος και Νοέμβριος του 2015), η γαλλική κυβέρνηση έχει καταστήσει την εξουδετέρωση των ισλαμικών θυλάκων στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική ως προτεραιότητά της. Σε αυτό το πλαίσιο έχει εκπαιδεύσει και εξοπλίσει Κούρδους μαχητές στη Βόρεια Συρία, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας. Παράλληλα η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στο Κέρας της Αφρικής και σε κάποιες βορειοαφρικανικές χώρες, όπου επιχειρούν γαλλικά και άλλα ευρωπαϊκά στρατεύματα, προκαλεί ανησυχία τόσο στις ΗΠΑ και στην ΕΕ,όσο και στην Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το κάλεσμα του «Σουλτάνου» για μποϊκοτάζ σε γαλλικά προϊόντα, το οποίο έχουν σπεύσει να αποδεχθούν οι χώρες σύμμαχοι της Τουρκίας, όπως το Κουβέιτ και το Κατάρ, δεν προκαλεί προς το παρόν ιδιαίτερη ανησυχία στο Παρίσι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμοδίων υπουργείων της Γαλλία, οι γαλλικές εξαγωγές στον τομέα των γεωργικών ειδών ανήλθαν σε 48,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019. Από αυτά μόλις το 1,3 δισεκατομμύρια αφορούν σε χώρες στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Με άλλα λόγια, η Εγγύς και η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύουν μόνο το 2,7% των συνολικών γαλλικών εξαγωγών γεωργικών προϊόντων.

Η Τουρκία είναι ο 15ος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας. Το 2019 οι γαλλικές εξαγωγές στην Τουρκία έφτασαν τα 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ (σε σύγκριση με 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ στις εισαγωγές). Ο εξοπλισμός μεταφοράς είναι το πρώτο είδος των εξαγωγών (22%) αλλά και το πρώτο είδος των εισαγωγών (42%). Ωστόσο, τα στοιχεία δεν αφορούν στις χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, καθώς τα γαλλικά τελωνεία κατατάσσουν την Τουρκία σε διαφορετική κατηγορία, λόγω της τελωνειακής σύνδεσης Άγκυρας -ΕΕ
Το Κατάρ είναι ο 27ος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας. Το 2019, οι γαλλικές εξαγωγές στο Κατάρ έφτασαν τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 61% των γαλλικών εξαγωγών στο εμιράτο αντιστοιχούν σε εξοπλισμό μεταφορών και εμπορευμάτων, ενώ γαλλικές εταιρείες έχουν αναλάβει την κατασκευή του Μετρό στην Ντόχα.

Το Κουβέιτ είναι ο 69ος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας παγκοσμίως. Το 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι γαλλικές εξαγωγές στο Κουβέιτ έφτασαν τα 526 εκατομμύρια ευρώ. Το 24% των γαλλικών εξαγωγών αντιστοιχεί σε εξοπλισμό μεταφοράς εμπορευμάτων, ακολουθούμενο από χημικά, αρώματα και καλλυντικά (15%), ενώ οι εισαγωγές από το Κουβέιτ ανήλθαν σε σε 214 εκατομμύρια ευρώ, με τα περισσότερα εξ αυτών να αφορούν σε προϊόντα και υποπροϊόντα πετρελαίου.

Η χυδαία προσωπική επίθεση του Τούρκου προέδρου εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν, λίγες μόλις ημέρες μετά τη στυγερή δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πατί από έναν ισλαμιστή στη Γαλλία, έχει δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της Άγκυρας, που όμοιό του δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το Παρίσι θεωρεί ότι οι θέσεις του για την Τουρκία είχαν εξ αρχής σταθερές βάσεις.
Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA/ WILL OLIVER

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup