Κόσμος

«Πόλεμος» Μακρόν - Ερντογάν: Οργή στην Ευρώπη κατά Τουρκίας – Στήριξη στον Γάλλο πρόεδρο

«Πόλεμος» Μακρόν - Ερντογάν: Οργή στην Ευρώπη κατά Τουρκίας – Στήριξη στον Γάλλο πρόεδρο

Η στάση της Γερμανίας - Πληθαίνουν οι φωνές που επιθυμούν να συζητηθούν άμεσα κυρώσεις προς την Τουρκία

Το κύμα συμπαράστασης, αλλά κυρίως σύμπλευσης με τον Εμμανουέλ Μακρόν μοιάζει να παρασύρει και όσους παρακολουθούσαν με αμηχανία τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Γάλλου και του Τούρκου ηγέτη. Είναι, άλλωστε, εκκωφαντική η καθυστέρηση, με την οποία αντέδρασε τελικά το Βερολίνο, αλλά και η χλιαρότητα, με την οποία αντιμετώπισε εντέλει την απροκάλυπτη επίθεση όχι μόνο στο Παρίσι, αλλά και στον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Μόλις χθες, πήρε τελικά θέση το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Χάικο Μάας, σχολίασε πως η προσωπική επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν είναι απαράδεκτη και σηματοδοτεί «ένα νέο χαμηλό». Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ περιορίστηκε να χαρακτηρίσει «απολύτως απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Ερντογάν. Ακολούθησε η καταδίκη και του Ιταλού πρωθυπουργού. «Τα λόγια με τα οποία ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στον πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτα. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν την θετική ατζέντα την οποία η Ευρωπαική Ένωση θέλει να πράξει με την Τουρκία, αλλά αντιθέτως απομακρύνουν τις λύσεις».

Εντωμεταξύ, δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις ενός μέρους του μουσουλμανικού κόσμου, ειδικά μετά και το κάλεσμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα. Μιλώντας σε εκδήλωση του Εθνικού Συνεδρίου – Πολιτιστικού Κέντρο Bestepe στην Άγκυρα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Μακρόν για αντι-ισλαμική ρητορική και ζήτησε την «αρωγή» των Ευρωπαίων ηγετών ώστε «να μπει τέλος στην ατζέντα του». Έφτασε, μάλιστα, και στο σημείο να καλέσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να βάλουν τέλος «στην εκστρατεία μίσους που κατευθύνεται από τον Μακρόν».
Ο Γάλλος πρεσβευτής κλήθηκε για εξηγήσεις από το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα αφότου ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν δήλωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «επιτέθηκε στο Ισλάμ». Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επίσης κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό». Το Παρίσι δεν σχεδιάζει αμοιβαίο μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων και θα συνεχίσει τις συνομιλίες και τις σχέσεις με την Τουρκία και τον πρόεδρό της, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

Αντιθέτως, σύμφωνα με το γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων.
«Η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, εργάζεται για μια απάντηση, η οποία μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή σε δύο έως τρεις ημέρες» μετέδωσε το Europe 1.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να κλείνουν τζαμιά και να διεξάγονται έρευνες, ώστε να εντοπιστούν και να απελαθούν ριζοσπαστικά στοιχεία. Ο Μακρόν, όμως, βρήκε έναν πολύτιμο σύμμαχο στο πρόσωπο του πρόεδρου του Συμβουλίου Μουσουλμανικής Θρησκείας της Γαλλίας (CFCM). Ο Μοχάμεντ Μουσαουί, ο οποίος είναι ο κατεξοχήν συνομιλητής του γαλλικού κράτους για ζητήματα που αφορούν το Ισλάμ δήλωσε ξεκάθαρα ότι, στη Γαλλία, «οι μουσουλμάνοι πολίτες δεν διώκονται». Αντιθέτως, όπως είπε, «χτίζουν ελεύθερα τα τεμένη τους και ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά καθήκοντά τους».

Ο Μουσαουί, αφού τόνισε ότι «όλες οι εκστρατείες δυσφήμησης της Γαλλίας είναι αντιπαραγωγικές και προκαλούν τον διχασμό», κάλεσε τους «πιστούς» να «προασπιστούν το συμφέρον της χώρας». Ο εκπρόσωπος των Γάλλων μουσουλμάνων αναφέρθηκε και στα επίμαχα σκίτσα του Μωάμεθ και την επιλογή Μακρόν να κοσμούν δημόσια κτίρια, ως μίας συμβολική κίνηση στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.

Στη διαμάχη αυτή, η Μαρί Λεπέν έχει ήδη εκφράσει την στήριξή της προς τον Γάλλο πρόεδρο. Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρονται στην στάση του Μακρόν ως «προεκλογικό ζήλο» Μακρόν. Σε 18 μηνες, οι Γάλλοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν ο ο Γάλλος πρόεδρος θα παραμείνει για δεύτερη θητεία. Η Μαρί Λεπέν είναι η βασική του αντίπαλος και το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία και ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι βασικά θέματα στα οποία επενδύει η Λεπέν για την επικράτησή της.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, πληθαίνουν οι φωνές που επιθυμούν να συζητηθούν άμεσα οι κυρώσεις προς την Τουρκία στο ευρωπαικό συμβούλιο και όχι να μεταφερθεί το ζήτημα αυτό τον προσεχή Δεκέμβρη, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Το Παρίσι δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σε σχέση με αυτό το θέμα.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AΡΧΕΙΟ ΑΠΕ/EPA/ ERIC FEFERBERG/POOL MAXPPP OUT

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup