Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 11:02

Σε λοκντάουν για πρώτη φορά χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έθεσε σήμερα σε λοκντάουν μια από τις πιο φτωχές και πυκνοκατοικημένες συνοικίες της χερσονήσου Κοουλούν, λέγοντας ότι οι 10.000 κάτοικοί της πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους έως ότου όλοι εξεταστούν για τον νέο κορονοϊό και καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 70 κτίρια στην περιοχή Τζόρνταν στην οποία επιβάλλονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και ότι στόχος της είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής των κατοίκων της σε διαγνωστικά τεστ εντός περίπου 48 ωρών, ώστε ο κόσμος να μπορεί να επιστρέψει στις δουλειές του τη Δευτέρα.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έχουν λάβει δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουν την επιδημία της COVID-19, αλλά σήμερα είναι η πρώτη φορά που επιβάλλουν ένα λοκντάουν σε περιοχή της πόλης αυτής.

Πολλά κτίρια είναι παλιά και δεν είναι καλά συντηρημένα στην μικρή αυτή πυκνοκατοικημένη περιοχή που τίθεται σε λοκντάουν, στην οποία πολλές κατοικημένες μονάδες υποδιαιρούνται, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Σοφία Τσαν.

"Ο κίνδυνος μετάδοσης στην κοινότητα είναι αρκετά υψηλός", σημείωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. "Μετά την αποτίμηση (της κατάστασης), πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να προβούμε σε έναν περιορισμό (των μετακινήσεων) με στόχο την διεξαγωγή τεστ στην περιορισμένη αυτή περιοχή για να επιτύχουμε τον στόχο για μηδενικά κρούσματα".

"Οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για να αποφευχθεί η μετάδοση έως ότου πάρουν τα αποτελέσματα των τεστ τους", διευκρίνισε επίσης.

Στην περιοχή αυτή καταγράφηκαν 162 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού αυτόν τον μήνα και τα ποσοστά του ιού που εντοπίστηκαν σε δείγματα λυμάτων από τα κτίρια της περιοχής ήταν υψηλότερα από αυτά σε άλλες περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/ΕPA/JEROME FAVRE

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 10:10

Σχετικά Άρθρα

  • Ενα στα τρία παιδιά έχει μυωπία, σύμφωνα με μελέτη - Ο ρόλος των λοκντάουν, οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά
    Ενα στα τρία παιδιά έχει μυωπία, σύμφωνα με μελέτη - Ο ρόλος των λοκντάουν, οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά

    Η όραση των παιδιών επιδεινώνεται σταθερά με ένα στα τρία να έχει μυωπία ή να μην μπορεί να δει τα πράγματα σε απόσταση καθαρά, σύμφωνα με μια παγκόσμια ανάλυση.

    Σύμφωνα με αυτή, τα lockdown που τέθηκαν σε ισχύ λόγω της Covid είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην όραση, καθώς τα παιδιά περνούσαν περισσότερο χρόνο στις οθόνες και λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Η μυωπία ανησυχεί όλο και περισσότερο τους ειδικούς πλέον καθώς αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια περισσότερα παιδιά μέχρι το 2050, προειδοποιεί η μελέτη.

    Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology, εξέτασε έρευνα που αφορούσε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά και εφήβους από 50 χώρες και στις έξι ηπείρους και τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η μυωπία τριπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2023, φτάνοντας στο 36%.

    Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, η αύξηση ήταν «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη» μετά την πανδημία της Covid.

    Γιατί στην Ασία έχουν περισσότερα παιδιά μυωπία

    Όπως αναφέρει η μελέτη, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ασία. Ειδικότερα, το 85% των παιδιών στην Ιαπωνία και το 73% στη Νότια Κορέα έχουν μυωπία, ενώ περισσότερο από το 40% να επηρεάζεται στην Κίνα και τη Ρωσία.

    Μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά μυωπίας, περίπου στο 1% καταγράφηκαν στην Παραγουάη και την Ουγκάντα. Όσον αφορά σε δυτικές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ το ποσοστό παιδιών με μυωπία είναι περίπου στο 15%.

    Η μυωπία ξεκινά συνήθως κατά τη διάρκεια των ετών του δημοτικού σχολείου και τείνει να επιδεινώνεται έως ότου το μάτι σταματήσει να αναπτύσσεται, περίπου στην ηλικία των 20 ετών.

    Η έρευνα αναφέρεται και στους παράγοντες που καθιστούν πιο πιθανή τη μυωπία στα παιδιά. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένας από αυτούς είναι η ζωή στην Ανατολική Ασία. Εξηγεί ότι σε μέρη όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ όπου η εκπαίδευση των παιδιών ξεκινά σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία (δύο ετών). Αυτό σημαίνει ότι περνούν περισσότερο χρόνο εστιάζοντας σε βιβλία και οθόνες τα πρώτα τους χρόνια της ζωής του, γεγονός που καταπονεί τους μύες των ματιών και μπορεί να οδηγήσει σε μυωπία, σύμφωνα με έρευνα.

    Αντίθετα, στην Αφρική, όπου το σχολείο ξεκινά από την ηλικία των έξι έως οκτώ ετών, η μυωπία είναι επτά φορές λιγότερο συχνή από ό,τι στην Ασία.

    Όσον αφορά στην αρνητική επίδραση που φαίνεται πώς είχαν τα lockdown στην όραση των παιδιών οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι «τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ της πανδημίας και της επιταχυνόμενης επιδείνωσης της όρασης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων».

    Πιο πιθανό να πάθουν τα κορίτσια μυωπία -Ο λόγος

    Η έρευνα προβλέπει επίσης ότι μέχρι το 2050, η πάθηση θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερους από τους μισούς εφήβους παγκοσμίως, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά είναι πιθανόν να αφορούν σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες επειδή τείνουν να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο κάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες στο σχολείο και στο σπίτι καθώς μεγαλώνουν.

    Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, η Ασία αναμένεται να έχει τα υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με όλες τις άλλες ηπείρους έως το 2050, με σχεδόν το 69% να έχει μυωπία, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί επίσης να φτάσει το 40%.

    Πηγή: BBC - Ιefimerida.gr

  • Τρία στα δέκα παιδιά δεν είναι «έτοιμα» για το νηπιαγωγείο – Τι φταίει
    Τρία στα δέκα παιδιά δεν είναι «έτοιμα» για το νηπιαγωγείο – Τι φταίει

    H εμπειρία των lockdowns και της πανδημίας φαίνεται ότι έπληξε την εκπαιδευτική ετοιμότητα των παιδιών προσχολικής ηλικίας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

    Πολυάριθμες είναι οι μελέτες που έχουν πλέον υπογραμμίσει το πώς η πανδημία COVID-19 διατάραξε τη μάθηση, την ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών σχολικής ηλικίας. Πόσο, όμως, επηρεάστηκαν αντίστοιχα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας;

    Αν και οι μελέτες που επικεντρώνονται στα παιδιά κάτω των έξι ετών, που ανέρχονται παγκοσμίως σε 22 εκατομμύρια, είναι συγκριτικά λιγότερες, μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, φωτίζει τις επιπτώσεις αυτές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επικεφαλής ερευνητών του Cincinnati Children’s σε συνεργασία με τα δημόσια σχολεία του Σινσινάτι, αποδεικνύεται ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν ήταν έτοιμα για τις πρώτες τάξεις του νηπιαγωγείου.

    Τα συγκεκριμένα ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα από περίπου 8.000 παιδιά νηπιαγωγείου που έλαβαν μέρος σε μια αξιολόγηση ετοιμότητας για το νηπιαγωγείο (Kindergarten Readiness Assessment – KRA-) το 2018, το 2019 και το 2021 -συμπεριλαμβανομένων 3.200 παιδιών που λαμβάνουν φροντίδα μέσω των κλινικών πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Cincinnati Children’s.

    Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ανησυχητικό. Μόνο το 30% (ή 3 στους 10) των μαθητών των δημόσιων σχολείων του Σινσινάτι αξιολογήθηκαν ως ικανοί για το νηπιαγωγείο το 2021, μια σημαντική μείωση από το 40% (ή 4 στους 10) που αξιολογήθηκαν ως έτοιμοι το 2018. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ένα παρόμοιο μοτίβο στα 3.200 παιδιά που λαμβάνουν φροντίδα μέσω των χώρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Cincinnati Children’s: το 21,5% κρίθηκε έτοιμο να μάθει το 2021 σε σύγκριση με το 32% το 2018.

    «Αυτό σημαίνει ότι 7 στα 10 παιδιά του δημόσιου σχολείου του Σινσινάτι θεωρούνταν ανέτοιμα να μάθουν, όταν μπήκαν στο νηπιαγωγείο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα χρειαστεί εντατική προσπάθεια σε πολλαπλά επίπεδα για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να ξεπεράσουν αυτές τις ελλείψεις» εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Kristen Copeland από το Τμήμα Γενικής και Κοινοτικής Παιδιατρικής.

    Αυξάνοντας το χάσμα

    Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε τις βαθμολογίες της αξιολόγησης KRA που αφορούσαν ασθενείς των παιδιατρικών κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Cincinnati Children’s, σε συνδυασμό με άλλες διαγνωστικές αξιολογήσεις της ανάπτυξης του παιδιού και της έκθεσης στην πρώιμη ανάγνωση, καθώς και με κοινωνικά, κοινωνικοοικονομικά περιβαλλοντικά και οικογενειακά χαρακτηριστικά. Η αξιολόγηση περιλάμβανε 27 ερωτήσεις που εκτιμούν τις δεξιότητες του παιδιού στην πρώιμη ανάγνωση, τα πρώιμα μαθηματικά, τις λεπτές κινητικές εργασίες, την αυτορρύθμιση και την προσοχή.

    Όπως συμπέραναν, τα χαμηλότερα επίπεδα ετοιμότητας σχετίζονταν με παράγοντες, όπως:

    • η αποτυχία του παιδιού σε προηγούμενη αξιολόγηση αναπτυξιακού ελέγχου μεταξύ 18 μηνών και 5 ετών
    • η ασφάλιση του παιδιού σε πρόγραμμα ασφάλισης υγείας με περιορισμένο εισόδημα και πόρους (Medicaid)
    • η ισπανόφωνη εθνικότητα
    • η ανάγκη για χρήση ιατρικού διερμηνέα κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στην κλινική
    • το ανδρικό φύλο
    • η περιορισμένη ανάγνωση των γονιών στα παιδιά
    • προηγούμενες αναφορές επισιτιστικής ανασφάλειας.

    «Απ’ όσα γνωρίζουμε, πρόκειται για μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες μελέτες που χρησιμοποιούν δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για την ανάλυση προστατευτικών παραγόντων και παραγόντων κινδύνου για τη σχολική ετοιμότητα σε έναν πληθυσμό που παραδοσιακά είναι απρόθυμος να συμμετάσχει σε ερευνητικές μελέτες» διευκρινίζει η Δρ Kristen Copeland.

    Υπάρχουν και καλά νέα;

    Αν και οι χαμηλότερες βαθμολογίες ετοιμότητας μπορούν να θεωρηθούν ανησυχητικές, η ερευνητική ομάδα λέει ότι πολλοί από τους παράγοντες που περιορίζουν τη σωστή προετοιμασία για το νηπιαγωγείο μπορούν να αντιμετωπιστούν: «Τα καλά νέα είναι ότι εντοπίσαμε αρκετούς παράγοντες που προέβλεπαν τη μετέπειτα ετοιμότητα για το νηπιαγωγείο, τους οποίους ήδη υπολογίζουμε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Επιπλέον, διαθέτουμε στις δομές τρόπους για να εξασφαλίσουμε γρήγορα στα παιδιά την πρόσθετη βοήθεια που χρειάζονται, είτε πρόκειται για λογοθεραπεία, νομική βοήθεια και άλλες απαραίτητες παροχές» καταλήγει η Δρ Kristen Copeland.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/el-gr/photo/8923880/
  • Χονγκ Κονγκ: Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι - Συγκλονιστικά βίντεο μετά τις πλημμύρες
    Χονγκ Κονγκ: Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι - Συγκλονιστικά βίντεο μετά τις πλημμύρες

    Πάνω από 83 οι τραυματίες και δεκάδες οι αγνοούμενοι

    Εικόνες αποκάλυψης μεταδίδουν από το Χονγκ Κονγκ τα διεθνή ΜΜΕ με τους κατοίκους να έχουν ανεβάσει βίντεο στα social media απεικονίζοντας το μέγεθος της ανυπολόγιστης καταστροφής.

    Όπως μεταδίδoυν το Reuters και το CNN, το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται αντιμέτωπο με τις ισχυρότερες και χειρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών. Κυρίως όμως πλήττεται η γειτονική κινεζική πόλη Σεντζέν.

    Το διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ μετράει τις πληγές του από την έντονη κακοκαιρία με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για τις χειρότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ αφότου άρχισαν να τηρούνται συστηματικά μετεωρολογικά αρχεία, το 1884, αναφέρει το CNN.

    Εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων, έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες, προτού καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το πέρασμα τυφώνα που είχε μετατρέψει σε ποτάμια πολλές περιοχές.

    Χθες, η γειτονική κινεζική μητρόπολη Σεντζέν επλήγη από τις χειρότερες βροχοπτώσεις που έχουν να καταγραφούν από το 1952, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

    Όπως επισημαίνει το κινεζικό πρακτορείο «Νέα Κίνα, η Σεντζέν των 17,7 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι έδρα κινεζικών μεγάλων ονομάτων του τομέα της τεχνολογίας.

    Η περιοχή βρέθηκε αντιμέτωπη με ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες και θερμοκρασίες ρεκόρ το καλοκαίρι, φαινόμενα που, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, επιδεινώνει η υπερθέρμανση του πλανήτη .

    Σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από 83 είναι οι τραυματίες και δεκάδες οι αγνοούμενοι (κάποια πρακτορεία κάνουν λόγο για 36). Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν θύματα.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα «εξαιτίας των ακραίων συνθηκών», όπως και μέρος της υπηρεσίας τελωνείων στα σύνορα Χονγκ Κονγκ - Σεντζέν.

    Σύμφωνα με τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, οι αρχές της Σεντζέν σκέφτονται να απελευθερώσουν ποσότητες ύδατος από ταμιευτήρες της μεγαλούπολης, κάτι που αν προχωρήσει, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει πλημμύρες στο βόρειο τμήμα της ημιαυτόνομης περιοχής.

    Οι βροχές έφθασαν κατά τόπους τα 469 χιλιοστά, ρεκόρ στην πόλη, μεταδίδει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο «Νέα Κίνα».

    Η εταιρεία διαχείρισης του μετρό του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι έθεσε εκτός λειτουργίας μέρος του δικτύου –τουλάχιστον μια από τις γραμμές– διότι πλημμύρισε σταθμός.

    Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χρήστες ανέβασαν στο διαδίκτυο στιγμιότυπα που δείχνουν συρμό να μη σταματά στον σταθμό Γουόνγκ Τάι Σιν, όπου η αποβάθρα είχε καλυφθεί από νερά.

    Σύμφωνα με το παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ, οι καταρρακτώδεις βροχές οφείλονται σε βαρομετρικό χαμηλό το οποίο άφησε στο πέρασμά του ο «Χαϊκούι», ο τυφώνας που έπληξε την Ταϊβάν στις αρχές της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 100 άνθρωποι, να ξεριζωθούν δέντρα και να υποστούν ζημιές οι δρόμοι, προτού κατευθυνθεί στη νότια Κίνα, υποβαθμισμένος σε καταιγίδα.

    Τη νότια Κίνα έπληξαν το Σαββατοκύριακο δυο τυφώνες: ο Σαολά και ο Χαϊκούι.

    Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση των τροπικών καταιγίδων, που φέρνουν πλέον μεγαλύτερες ποσότητες βροχής και ισχυρότερες ριπές ανέμων και προκαλούν αστραπιαίες πλημμύρες και ζημιές σε παραθαλάσσιες περιοχές, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, μεταδίδει το Reuters.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DANIEL CENG

  • Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβαλε πόλη σε lockdown επειδή... χάθηκαν 653 σφαίρες από στρατιώτες - Δεν άρει τα μέτρα μέχρι να βρεθούν όλες
    Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβαλε πόλη σε lockdown επειδή... χάθηκαν 653 σφαίρες από στρατιώτες - Δεν άρει τα μέτρα μέχρι να βρεθούν όλες

    Μια ολόκληρη πόλη σε lockdown έβαλε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, μετά την εξαφάνιση 653 σφαιρών κατά τη διάρκεια στρατιωτικής απόσυρσης.

    Οι αξιωματούχοι του δικτάτορα έχουν ψάξει κάθε σπίτι στην πόλη Χιεσάν, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 200.000 ατόμων, για τα πυρομαχικά, δήλωσαν δύο πηγές στο Radio Free Asia.

    «Η πόλη ... θα παραμείνει σε περιορισμό μέχρι να βρεθούν και οι 653 σφαίρες», δήλωσε ένας κάτοικος της βόρειας επαρχίας Ριανγκάνγκ, όπου βρίσκεται η Χιεσάν, στην κορεατική υπηρεσία του RFΑ.

    Τα πυρομαχικά ανακαλύφθηκε ότι έλειπαν στις 7 Μαρτίου, όταν στρατιώτες του 7ου σώματος του κορεατικού λαϊκού στρατού αποσύρθηκαν από την περιοχή γύρω από την πόλη, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Κίνα.

    Είχαν αναπτυχθεί εκεί το 2020 για να επιβάλουν τον αποκλεισμό των συνόρων κατά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

    Όταν συνειδητοποίησαν πως λείπουν οι εκατοντάδες σφαίρες, οι στρατιώτες δεν το ανέφεραν αρχικά, αλλά προσπάθησαν να τις βρουν οι ίδιοι. «Αφού δεν κατάφεραν να τις βρουν ειδοποίησαν τους κατοίκους και ξεκίνησαν ενδελεχή έρευνα», λέει ένας κάτοικος.

    Η αστυνομία και ο στρατός, απέκλεισαν ολόκληρη την πόλη και άρχισαν να ψάχνουν από σπίτι σε σπίτι.

    «Όσοι είδαν ή μάζεψαν οποιοδήποτε αριθμό σφαιρών πρέπει να το αναφέρουν το συντομότερο δυνατό. Όσοι δεν αναφέρουν τυχόν σφαίρες που βρήκαν μπορεί να τιμωρηθούν», σημείωσε.

    Πέρασαν 10 ημέρες και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία.

    Οι κάτοικοι περίμεναν με ανυπομονησία την αποχώρηση του στρατού από την περιοχή, αλλά κατά τη διάρκεια της έρευνας θα έχουν ακόμη λιγότερη ελευθερία κινήσεων, δήλωσε στο RFA αξιωματούχος της επαρχίας Ριανγκάνγκ.

    «Την περασμένη εβδομάδα, δόθηκαν εντολές σε εργοστάσια, αγροκτήματα, ομάδες και μονάδες φύλαξης γειτονιάς στην επαρχία να συνεργαστούν ενεργά για την έρευνα που σχετίζεται με τα πυρομαχικά», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, προσθέτοντας ότι όταν οι σφαίρες δεν βρέθηκαν μετά από 10 ημέρες, οι Αρχές που διενεργούσαν την έρευνα κατέφυγαν σε ψέματα για να διασπείρουν τον φόβο στο κοινό.

    Η μετακίνηση μιας τόσο μεγάλης δύναμης από τη συνοριακή περιοχή για την προστασία του Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε να ερμηνευθεί από τον λαό ότι η χώρα δέχεται επίθεση.

    «Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, η Διοίκηση Στρατιωτικής Ασφάλειας του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού και το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλειας εξέδωσαν μια ιδιαίτερα αυστηρή προειδοποίηση κατά της 'λεηλασίας, παράνομης κατοχής ή διάθεσης όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού τεχνολογίας μάχης', όπως ορίζει το άρθρο 78 του ποινικού νόμου», δήλωσε ο αξιωματούχος, αυτός.

    «Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, ένα πρόσωπο που κατέχει ή μεταβιβάζει παράνομα πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά ή όπλα τιμωρείται με αναμόρφωση μέσω εργασίας για περισσότερα από τρία χρόνια», εξήγησε.

    Οι κάτοικοι φοβούνται ότι αν δεν υπάρξει λύση, τότε οι Αρχές θα τιμωρήσουν τυχαία κάποιον που μπορεί να είναι εντελώς αθώος, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που μίλησε ανώνυμα για λόγους ασφαλείας.

    «Κάποιοι κάτοικοι λένε ότι οι Αρχές αυξάνουν καθημερινά την στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ του Βορρά και του Νότου, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι ο Νότος προκαλεί πόλεμο. Επειδή αυτό το περιστατικό συνέβη σε μια περίοδο έντασης, οι κάτοικοι παρακολουθούν στενά πώς θα καταλήξει η έρευνα», τόνισε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • 22 Μαρτίου 2020: Η μέρα που ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το lockdown (video)
    22 Μαρτίου 2020: Η μέρα που ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το lockdown (video)

    Η πρώτη ανακοίνωση του lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 22 Μαρτίου 2020.

    Τρία χρόνια πριν, στις 22 Μαρτίου 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε για πρώτη φορά την απαγόρευση κυκλοφορίας ως το μέτρο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήταν μόνο η αρχή ενός μακρόσυρτου lockdown, που ναι μεν τελείωσε στις 4 του Μάη, όμως οι περιορισμοί και το ωράριο στα μαγαζιά δεν έφυγαν ποτέ, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς επέστρεψε η απαγόρευση κυκλοφορίας, δριμύτερη, με ωράριο καθολικής απαγόρευσης, αλλά και χιλιομετρικούς περιορισμούς στη χρήση των SMS που στέλναμε στο 13033.

    Από τις 6 τα ξημερώματα της 23ης Μαρτίου 2020 απαγορεύτηκαν οι «άσκοπες μετακινήσεις», μάθαμε το «Μένουμε σπίτι», ενώ οι εικόνες που είδαμε μόνο μέσα από τον φωτογραφικό και τηλεοπτικό φακό ήταν πρωτόγνωρες: έρημοι δρόμοι, καθόλου αυτοκίνητα, απόλυτη ησυχία στους άλλοτε πολυσύχναστους δρόμους και όλοι μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες κάθε απόγευμα στις 18:00 για την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα.

    Δείτε το βίντεο με το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

    «Απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες» είχε πει τότε ο πρωθυπουργός.

    Και ανακοίνωσε:

    «Στο όνομα του συλλογικού καλού, λοιπόν, προχωρώ στη σημερινή απόφαση: Για να προστατέψω την Υγεία μας και όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. Έχω ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για την απόφασή μου.

    Έτσι, από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα».

    Δείτε τα βίντεο από το lockdown του 2020 στην Αθήνα:

    Οι εικόνες από όλο τον κόσμο:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Συναγερμός στη Βόρεια Κορέα: Lockdown στην Πιονγκγιάνγκ λόγω «αναπνευστικής νόσου»
    Συναγερμός στη Βόρεια Κορέα: Lockdown στην Πιονγκγιάνγκ λόγω «αναπνευστικής νόσου»

    Στην επιβολή πενθήμερου lockdown στην Πιονγκγιάνγκ λόγω «αναπνευστικής νόσου» προχώρησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, όπως μεταδίδει εξειδικευμένος νοτιοκορεατικός ιστότοπος.

    Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι είναι το πρώτο που ισχύει για όλη την πόλη αφότου η χώρα κήρυξε τη νίκη της επί της Covid-19, τον Αύγουστο του 2022.

    Οι κάτοικοι της Πιονγκγιάνγκ έλαβαν διαταγή να μείνουν στο σπίτι από σήμερα έως και την Κυριακή και οφείλουν να θερμομετρούνται επανειλημμένα κάθε μέρα, μετέδωσε ο εξειδικευμένος ιστότοπος NK News, ο οποίος έχει την έδρα του στη Σεούλ, επικαλούμενος κυβερνητικό έγγραφο.

    Στο κείμενο αυτό δεν αναφέρεται η Covid-19, αλλά υποστηρίζεται πως το συνάχι είναι μεταξύ των νέων ασθενειών που διαδίδονται αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα.

    Επικαλούμενος πηγές στην Πιονγκγιάνγκ, ο NK News είχε αναφέρει χθες, Τρίτη, πως κάτοικοι της μεγαλύτερης βορειοκορεατικής πόλης φαίνονταν να κάνουν προμήθειες ενόψει ενδεχόμενου λοκντάουν.

    Δεν είναι γνωστό αν παρόμοια lockdown επιβάλλονται και σε άλλες περιοχές και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ανακοινώσει νέα μέτρα.

    Στην κορεατική χερσόνησο επικρατεί αυτή τη στιγμή αυτό που οι μετεωρολόγοι περιγράφουν ως κύμα σιβηρικού ψύχους, με τη θερμοκρασία στην Πιονγκγιάνγκ να πέφτει μέχρι τους -22 βαθμούς Κελσίου.

    Η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει το πρώτο κρούσμα Covid-19 τον Μάιο του 2022, πριν ανακηρύξει τη νίκη της επί της νόσου τρεις μήνες αργότερα.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αμφισβητεί από καιρό τις στατιστικές της Πιονγκγιάνγκ για την Covid και τους ισχυρισμούς της χώρας ότι η επιδημία είναι υπό έλεγχο.

    Σύμφωνα με εξειδικευμένες πηγές, η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει εμβολιάσει τους περίπου 25 εκατομμύρια κατοίκους της, φέρεται, ωστόσο, να έχει παραλάβει εμβόλια από την Κίνα.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA-KCNA

  • Πώς το lockdown άλλαξε τη ζωή μας: Οι συνήθειες που αποκτήσαμε και μένουν μέχρι σήμερα
    Πώς το lockdown άλλαξε τη ζωή μας: Οι συνήθειες που αποκτήσαμε και μένουν μέχρι σήμερα

    Η πανδημία του κορονοϊού και οι καραντίνες έφεραν τα... άνω κάτω στις καθημερινές μας συνήθειες και ασχολίες. «Ξεσκονίσαμε» μουσικά όργανα που δεν μάθαμε ποτέ και έμειναν στο... ράφι, αγαπήσαμε παραπάνω τη φύση και τους περιπάτους σε αυτή, «πετάξαμε» τη βαφή μαλλιών και εκτιμήσαμε τη γοητεία του φυσικού μας χρώματος.

    Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορονοϊό «πανδημία», η ζωή των ανθρώπων έχει αλλάξει και αποτελείται πλέον τόσο από συνήθειες που είχαμε προ Covid όσο και από συνήθειες που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια. Σε αυτή τη «νέα ζωή» περιλαμβάνονται βιντεοκλήσεις που συνεχίζονται μεταξύ οικογενειών, συναδέλφων και φίλων, ακόμη και τώρα που δεν υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις ή online ψώνια.

    Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις συνήθειες που οι άνθρωποι άρχισαν στην καραντίνα και «κράτησαν» μέχρι και σήμερα, όπως τις παρουσιάζει το Associated Press.

    Τα «σκονισμένα» μουσικά όργανα

    Αυτό το σαξόφωνο στη γωνία. Το πιάνο που φαίνεται τόσο ωραίο στο σαλόνι αλλά σπάνια παίζεις. Οι άνθρωποι κατά τα lockdown έπιασαν ξανά τα μουσικά όργανά τους, κάποιοι μετά από δεκαετίες. Δεν ψάχνουν για καριέρα, αλλά είναι πλέον αφοσιωμένοι.

    Ο Bob Dorobis στο Μίντλεταουν του Νιου Τζέρσεϊ δούλεψε εντατικά για να βελτιώσει το παίξιμο της κιθάρας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα. Τώρα, ο 70χρονος ανυπομονεί για περισσότερο χρόνο εξάσκησης.

    «Τελικά συνειδητοποίησα ότι ο μόνος τρόπος για να μου αρέσει περισσότερο είναι να το μάθω καλύτερα», λέει.

    Επιστροφή στη γυμναστική

    Άνθρωποι που είχαν να γυμναστούν για χρόνια έχουν πλέον «δεσμευτεί» στη γυμναστική. Λάτρεις του ποδηλάτου που είχαν να κάνουν ποδήλατο από την παιδική τους ηλικία, περιπατητές που εκτίμησαν ξανά τη φύση...

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Beth Lehman, μία νταντά από το Greenville της Νέας Υόρκης, ανέβηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια στο ποδήλατο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μαζί με το παιδάκι που πρόσεχε. Τώρα, όλη η οικογένεια για την οποία εργάζεται κάνει ποδήλατο μαζί της, συμπεριλαμβανομένου του παππού!

    Οι πράξεις ανθρωπιάς που -ευτυχώς- έμειναν

    Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown, λαχταρώντας την παρέα, βγαίναμε στα μπαλκόνια ή στις αυλές μας για να δούμε ο ένας τον άλλον και να κάνουμε μία κουβέντα, έστω και από μακριά. Αρκετοί, βοήθησαν ηλικιωμένους γείτονές τους πηγαίνοντάς τους τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ ή ένα πιάτο σπιτικό φαγητό.

    Οι δεσμεύσεις για αυτές τις «τυχαίες πράξεις καλοσύνης» προς τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους συνεχίζονται και τώρα, μετά την καραντίνα.

    Η Lisa και ο Larry Neula στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας διασκέδαζαν τους γείτονές τους. Εκείνη είναι χορεύτρια και δασκάλα χούλα και εκείνος τραγουδιστής. Μαζί, έδιναν «παραστάσεις» μόνο για τους γείτονές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    «Αν έχεις ένα άτομο που δείχνει ότι θέλει να είναι κοινωνικό και να κάνει πράξεις ανθρωπιάς, τότε σιγά σιγά γίνεται μεταδοτικό», δήλωσε η Lisa.

    Οι αλλαγές στην προσωπική φροντίδα

    Ορισμένες γυναίκες κατά το lockdown -αναγκαστικά και μη- σταμάτησαν να βάφουν τα μαλλιά τους. Άλλες, εγκατέλειψαν το πιστολάκι. Επέλεξαν να «αγκαλιάσουν» τα φυσικά τους μαλλιά, ακόμα και το γκρι χρώμα που -αν και γοητευτικό- αρκετές δεν ήθελαν να έχουν.

    «Τον Μάρτιο του 2020, αμέσως μετά που όλα είχαν ουσιαστικά κλείσει, αγνόησα την υπενθύμιση στο ημερολόγιό μου να κάνω το φρεσκάρισμα της ρίζας και αγνόησα την επόμενη και την επόμενη και ούτω καθεξής», δήλωσε η Susan Cuccinello στο Ossining της Νέας Υόρκης.

    «Θυμάμαι όταν τα κομμωτήρια άρχισαν να ανοίγουν ξανά και αρκετές από τις φίλες μου ανακουφίστηκαν τόσο πολύ που μπορούσαν να ξαναβάψουν τα μαλλιά και τις ρίζες τους. Αυτό δεν με επηρέασε καθόλου. Και τα μαλλιά μου είναι στην πραγματικότητα πιο πυκνά και υγιή. Επιπλέον, είναι υπέροχο να "συντρίβεις" άλλο ένα απομεινάρι της πατριαρχίας».

    Άλλες εγκατέλειψαν το μακιγιάζ και τα σουτιέν. Κάποτε θεωρούσαν και τα δύο απαραίτητη ανάγκη, αλλά στην απομόνωση απελευθερώθηκαν.

    Οι βιντεοκλήσεις που ήρθαν για να μείνουν!

    Το Zoom και οι βιντεοκλήσεις κυριαρχούσαν στην καθημερινότητα πολλών κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Έγινε εργαλείο τόσο για εργασία όσο και για επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα. Μετά το lockdown, ωστόσο, έμεινε στην καθημερινότητα πολλών.

    Η Samantha Martin, κατά το lockdown, βασίστηκε πολύ στο Zoom και το WhatsApp για να βλέπει τους αγαπημένους της στο Χονγκ Κονγκ και σε όλο τον κόσμο. Αυτό μετατράπηκε τελικά σε μία κυριακάτικη συνήθεια:

    «Κάθε Κυριακή βράδυ τρώω δείπνο ή πρωινό, ανάλογα με τη διαφορά ώρας, με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Martin.

    Λιγότερα ψώνια σε φυσικά καταστήματα

    Η καραντίνα άλλαξε κατά πολύ και τις καταναλωτικές συνήθειες. Καθώς πολλοί έκαναν τα ψώνια τους online, πλέον δεν θέλουν να το αλλάξουν.

    «Παλιά μου άρεσε να ψωνίζω τρόφιμα σε καταστήματα, αλλά αυτό μου "έτρωγε" τόσο πολύ χρόνο και προχωρούσα σε υπερβολικά έξοδα, οπότε επέμεινα σε αυτό (σ.σ. στις online αγορές)», δήλωσε η Amanda Sheronas Spencer από το Malvern της Πενσυλβάνια.

    Πηγή: ethnos.gr - Image by giannino nalin from Pixabay

  • ΛΔ Κονγκό: Σε 169 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στην Κινσάσα
    ΛΔ Κονγκό: Σε 169 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στην Κινσάσα

    Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις καταστρέφοντας περισσότερα από 280 σπίτια στη συνοικία Μοντ Ενγκαφούλα

    Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν τις προηγούμενες ημέρες την ευρύτερη περιοχή της Κινσάσα, της πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ανήλθε σε 169, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

    Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Τρίτης, καταστρέφοντας περισσότερα από 280 σπίτια στη συνοικία Μοντ Ενγκαφούλα και ένα μεγάλο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ν1 που συνδέει την πρωτεύουσα Κινσάσα με το λιμάνι Ματάντι.

    Κλιμάκιο του OCHA και του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων της ΛΔ Κονγκό επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές για να αποτιμήσει την έκταση της καταστροφής από την κακοκαιρία.

    At least 169 people died after heavy rains🌧️ hit Kinshasa during the night of December 12-13, according to authorities.
    Humanitarian actors are standing by to support the government🇨🇩 in assisting the affected people.

    ↪️https://t.co/fxEdaI3RVc pic.twitter.com/BWKw9HdNzF

    — OCHA DRC (@UNOCHA_DRC) December 16, 2022

    «Ολοκληρώθηκε σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) το τριήμερο πένθος», αναφέρει η ανακοίνωση του OCHA στην οποία επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό δεσμεύτηκε πως θα μεριμνήσει για τον αξιοπρεπή ενταφιασμό των θυμάτων.

    Από τα διάσπαρτα ψαροχώρια στις όχθες του ποταμού Κονγκό σχηματίστηκε σταδιακά η πρωτεύουσα Κινσάσα, η οποία με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε σε μεγαλούπολη 15 εκατομμυρίων κατοίκων. Η άναρχη δόμηση έχει καταστήσει την περιοχή ευάλωτη σε πλημμύρες και κατολισθήσεις, η συχνότητα των οποίων έχει αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    #RDC / #KINSHASA : No comment 😭. pic.twitter.com/FWdyOHcbfH

    — WIFI YA MBOKA SAME WILONDJA (@wifiyamboka) December 13, 2022

    #Kinshasa
    route de Matadi ce matin vers Matadi kibala, la route est coupée en 2. pic.twitter.com/QpJNsRcsry

    — jeannine falanga (@JeannineFalanga) December 13, 2022

    #RDC: #RN1 (KINSHASA) , les esprits n’ont pas été consultés ? | Tous les travaux emportés par les eaux. pic.twitter.com/abjoPi7EP4

    — Steve Wembi (@wembi_steve) December 15, 2022

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch