Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 18:25

Πώς το lockdown άλλαξε τη ζωή μας: Οι συνήθειες που αποκτήσαμε και μένουν μέχρι σήμερα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η πανδημία του κορονοϊού και οι καραντίνες έφεραν τα... άνω κάτω στις καθημερινές μας συνήθειες και ασχολίες. «Ξεσκονίσαμε» μουσικά όργανα που δεν μάθαμε ποτέ και έμειναν στο... ράφι, αγαπήσαμε παραπάνω τη φύση και τους περιπάτους σε αυτή, «πετάξαμε» τη βαφή μαλλιών και εκτιμήσαμε τη γοητεία του φυσικού μας χρώματος.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορονοϊό «πανδημία», η ζωή των ανθρώπων έχει αλλάξει και αποτελείται πλέον τόσο από συνήθειες που είχαμε προ Covid όσο και από συνήθειες που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια. Σε αυτή τη «νέα ζωή» περιλαμβάνονται βιντεοκλήσεις που συνεχίζονται μεταξύ οικογενειών, συναδέλφων και φίλων, ακόμη και τώρα που δεν υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις ή online ψώνια.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις συνήθειες που οι άνθρωποι άρχισαν στην καραντίνα και «κράτησαν» μέχρι και σήμερα, όπως τις παρουσιάζει το Associated Press.

Τα «σκονισμένα» μουσικά όργανα

Αυτό το σαξόφωνο στη γωνία. Το πιάνο που φαίνεται τόσο ωραίο στο σαλόνι αλλά σπάνια παίζεις. Οι άνθρωποι κατά τα lockdown έπιασαν ξανά τα μουσικά όργανά τους, κάποιοι μετά από δεκαετίες. Δεν ψάχνουν για καριέρα, αλλά είναι πλέον αφοσιωμένοι.

Ο Bob Dorobis στο Μίντλεταουν του Νιου Τζέρσεϊ δούλεψε εντατικά για να βελτιώσει το παίξιμο της κιθάρας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα. Τώρα, ο 70χρονος ανυπομονεί για περισσότερο χρόνο εξάσκησης.

«Τελικά συνειδητοποίησα ότι ο μόνος τρόπος για να μου αρέσει περισσότερο είναι να το μάθω καλύτερα», λέει.

Επιστροφή στη γυμναστική

Άνθρωποι που είχαν να γυμναστούν για χρόνια έχουν πλέον «δεσμευτεί» στη γυμναστική. Λάτρεις του ποδηλάτου που είχαν να κάνουν ποδήλατο από την παιδική τους ηλικία, περιπατητές που εκτίμησαν ξανά τη φύση...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Beth Lehman, μία νταντά από το Greenville της Νέας Υόρκης, ανέβηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια στο ποδήλατο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μαζί με το παιδάκι που πρόσεχε. Τώρα, όλη η οικογένεια για την οποία εργάζεται κάνει ποδήλατο μαζί της, συμπεριλαμβανομένου του παππού!

Οι πράξεις ανθρωπιάς που -ευτυχώς- έμειναν

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown, λαχταρώντας την παρέα, βγαίναμε στα μπαλκόνια ή στις αυλές μας για να δούμε ο ένας τον άλλον και να κάνουμε μία κουβέντα, έστω και από μακριά. Αρκετοί, βοήθησαν ηλικιωμένους γείτονές τους πηγαίνοντάς τους τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ ή ένα πιάτο σπιτικό φαγητό.

Οι δεσμεύσεις για αυτές τις «τυχαίες πράξεις καλοσύνης» προς τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους συνεχίζονται και τώρα, μετά την καραντίνα.

Η Lisa και ο Larry Neula στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας διασκέδαζαν τους γείτονές τους. Εκείνη είναι χορεύτρια και δασκάλα χούλα και εκείνος τραγουδιστής. Μαζί, έδιναν «παραστάσεις» μόνο για τους γείτονές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Αν έχεις ένα άτομο που δείχνει ότι θέλει να είναι κοινωνικό και να κάνει πράξεις ανθρωπιάς, τότε σιγά σιγά γίνεται μεταδοτικό», δήλωσε η Lisa.

Οι αλλαγές στην προσωπική φροντίδα

Ορισμένες γυναίκες κατά το lockdown -αναγκαστικά και μη- σταμάτησαν να βάφουν τα μαλλιά τους. Άλλες, εγκατέλειψαν το πιστολάκι. Επέλεξαν να «αγκαλιάσουν» τα φυσικά τους μαλλιά, ακόμα και το γκρι χρώμα που -αν και γοητευτικό- αρκετές δεν ήθελαν να έχουν.

«Τον Μάρτιο του 2020, αμέσως μετά που όλα είχαν ουσιαστικά κλείσει, αγνόησα την υπενθύμιση στο ημερολόγιό μου να κάνω το φρεσκάρισμα της ρίζας και αγνόησα την επόμενη και την επόμενη και ούτω καθεξής», δήλωσε η Susan Cuccinello στο Ossining της Νέας Υόρκης.

«Θυμάμαι όταν τα κομμωτήρια άρχισαν να ανοίγουν ξανά και αρκετές από τις φίλες μου ανακουφίστηκαν τόσο πολύ που μπορούσαν να ξαναβάψουν τα μαλλιά και τις ρίζες τους. Αυτό δεν με επηρέασε καθόλου. Και τα μαλλιά μου είναι στην πραγματικότητα πιο πυκνά και υγιή. Επιπλέον, είναι υπέροχο να "συντρίβεις" άλλο ένα απομεινάρι της πατριαρχίας».

Άλλες εγκατέλειψαν το μακιγιάζ και τα σουτιέν. Κάποτε θεωρούσαν και τα δύο απαραίτητη ανάγκη, αλλά στην απομόνωση απελευθερώθηκαν.

Οι βιντεοκλήσεις που ήρθαν για να μείνουν!

Το Zoom και οι βιντεοκλήσεις κυριαρχούσαν στην καθημερινότητα πολλών κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Έγινε εργαλείο τόσο για εργασία όσο και για επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα. Μετά το lockdown, ωστόσο, έμεινε στην καθημερινότητα πολλών.

Η Samantha Martin, κατά το lockdown, βασίστηκε πολύ στο Zoom και το WhatsApp για να βλέπει τους αγαπημένους της στο Χονγκ Κονγκ και σε όλο τον κόσμο. Αυτό μετατράπηκε τελικά σε μία κυριακάτικη συνήθεια:

«Κάθε Κυριακή βράδυ τρώω δείπνο ή πρωινό, ανάλογα με τη διαφορά ώρας, με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Martin.

Λιγότερα ψώνια σε φυσικά καταστήματα

Η καραντίνα άλλαξε κατά πολύ και τις καταναλωτικές συνήθειες. Καθώς πολλοί έκαναν τα ψώνια τους online, πλέον δεν θέλουν να το αλλάξουν.

«Παλιά μου άρεσε να ψωνίζω τρόφιμα σε καταστήματα, αλλά αυτό μου "έτρωγε" τόσο πολύ χρόνο και προχωρούσα σε υπερβολικά έξοδα, οπότε επέμεινα σε αυτό (σ.σ. στις online αγορές)», δήλωσε η Amanda Sheronas Spencer από το Malvern της Πενσυλβάνια.

Πηγή: ethnos.gr - Image by giannino nalin from Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 15:55

Σχετικά Άρθρα

  • Ενα στα τρία παιδιά έχει μυωπία, σύμφωνα με μελέτη - Ο ρόλος των λοκντάουν, οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά
    Ενα στα τρία παιδιά έχει μυωπία, σύμφωνα με μελέτη - Ο ρόλος των λοκντάουν, οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά

    Η όραση των παιδιών επιδεινώνεται σταθερά με ένα στα τρία να έχει μυωπία ή να μην μπορεί να δει τα πράγματα σε απόσταση καθαρά, σύμφωνα με μια παγκόσμια ανάλυση.

    Σύμφωνα με αυτή, τα lockdown που τέθηκαν σε ισχύ λόγω της Covid είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην όραση, καθώς τα παιδιά περνούσαν περισσότερο χρόνο στις οθόνες και λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Η μυωπία ανησυχεί όλο και περισσότερο τους ειδικούς πλέον καθώς αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια περισσότερα παιδιά μέχρι το 2050, προειδοποιεί η μελέτη.

    Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology, εξέτασε έρευνα που αφορούσε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά και εφήβους από 50 χώρες και στις έξι ηπείρους και τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η μυωπία τριπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2023, φτάνοντας στο 36%.

    Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, η αύξηση ήταν «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη» μετά την πανδημία της Covid.

    Γιατί στην Ασία έχουν περισσότερα παιδιά μυωπία

    Όπως αναφέρει η μελέτη, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ασία. Ειδικότερα, το 85% των παιδιών στην Ιαπωνία και το 73% στη Νότια Κορέα έχουν μυωπία, ενώ περισσότερο από το 40% να επηρεάζεται στην Κίνα και τη Ρωσία.

    Μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά μυωπίας, περίπου στο 1% καταγράφηκαν στην Παραγουάη και την Ουγκάντα. Όσον αφορά σε δυτικές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ το ποσοστό παιδιών με μυωπία είναι περίπου στο 15%.

    Η μυωπία ξεκινά συνήθως κατά τη διάρκεια των ετών του δημοτικού σχολείου και τείνει να επιδεινώνεται έως ότου το μάτι σταματήσει να αναπτύσσεται, περίπου στην ηλικία των 20 ετών.

    Η έρευνα αναφέρεται και στους παράγοντες που καθιστούν πιο πιθανή τη μυωπία στα παιδιά. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένας από αυτούς είναι η ζωή στην Ανατολική Ασία. Εξηγεί ότι σε μέρη όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ όπου η εκπαίδευση των παιδιών ξεκινά σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία (δύο ετών). Αυτό σημαίνει ότι περνούν περισσότερο χρόνο εστιάζοντας σε βιβλία και οθόνες τα πρώτα τους χρόνια της ζωής του, γεγονός που καταπονεί τους μύες των ματιών και μπορεί να οδηγήσει σε μυωπία, σύμφωνα με έρευνα.

    Αντίθετα, στην Αφρική, όπου το σχολείο ξεκινά από την ηλικία των έξι έως οκτώ ετών, η μυωπία είναι επτά φορές λιγότερο συχνή από ό,τι στην Ασία.

    Όσον αφορά στην αρνητική επίδραση που φαίνεται πώς είχαν τα lockdown στην όραση των παιδιών οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι «τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ της πανδημίας και της επιταχυνόμενης επιδείνωσης της όρασης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων».

    Πιο πιθανό να πάθουν τα κορίτσια μυωπία -Ο λόγος

    Η έρευνα προβλέπει επίσης ότι μέχρι το 2050, η πάθηση θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερους από τους μισούς εφήβους παγκοσμίως, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά είναι πιθανόν να αφορούν σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες επειδή τείνουν να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο κάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες στο σχολείο και στο σπίτι καθώς μεγαλώνουν.

    Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, η Ασία αναμένεται να έχει τα υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με όλες τις άλλες ηπείρους έως το 2050, με σχεδόν το 69% να έχει μυωπία, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί επίσης να φτάσει το 40%.

    Πηγή: BBC - Ιefimerida.gr

  • Καλοκαίρι με covid στην Ηλεία: Γιορτές και πανηγύρια ανέβασαν στα ύψη τα κρούσματα
    Καλοκαίρι με covid στην Ηλεία: Γιορτές και πανηγύρια ανέβασαν στα ύψη τα κρούσματα

    Αύξηση της νοσηλείας στο Νοσοκομείο Πύργου

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ηλεία, κυρίως μετά το δεύτερο 15μερο του Αυγούστου, ενώ μέχρι πριν δύο ημέρες στο Νοσοκομείο του Πύργου νοσηλεύονταν 11 περιστατικά, όλα εκτός ΜΕΘ και εκτός κινδύνου. Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου με την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολιτών σε διάφορες εκδηλώσεις φαίνεται, πως για άλλη μια χρονιά συνέβαλε στην διασπορά και μετάδοση του ιού. Ωστόσο η ιατρική κοινότητα εμφανίζεται καθησυχαστική καθώς η πλειοψηφία των περιστατικών αντιμετωπίζεται με ήπια φαρμακευτική αγωγή και αντιϊκά.

    «Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα covid και τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλεύονταν μόλις τέσσερις ασθενείς ενώ τώρα έχουμε 11 περιστατικά. Όλα είναι ήπια και σύντομα θα πάρουν εξιτήριο» δηλώνει στο ilialive.gr ο διοικητής του ΓΝ Πύργου Σπύρος Πολίτης. «Ο κορονοϊός φαίνεται πως κάνει «κύκλους». Τον περασμένο Ιούνιο είχαμε μια σημαντική αύξηση, μετά ηρέμισαν πολύ τα πράγματα και τώρα, ειδικά μετά τον 15Αυγουστο παρατηρείται πάλι αύξηση των περιστατικών».

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυξητικής πορείας των κρουσμάτων ήταν η έλλειψη αντιικών στο φαρμακείο του Νοσοκομείου τις προηγούμενες ημέρες καθώς είχαν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα, με τη νέα παραλαβή να γίνεται άμεσα και με ταχύτατες διαδικασίες. «Συστήνουμε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί-καθώς δεν υπάρχουν πλέον μέτρα για τον κορονοϊό- για να περιοριστεί η διασπορά» καταλήγει ο κ. Πολίτης.

    Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με αναφορές του ΕΟΔΥ, πως η θερινή αύξηση στη δραστηριότητα του ιού ξεκίνησε νωρίτερα φέτος σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023 και μέχρι τώρα φαίνεται να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών για νοσηλεία, αλλά από μικρότερο αριθμό διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με πέρυσι.

  • Σε καραντίνα ο Έβρος λόγω της ευλογιάς προβάτων - Ποια μέτρα ανακοινώθηκαν
    Σε καραντίνα ο Έβρος λόγω της ευλογιάς προβάτων - Ποια μέτρα ανακοινώθηκαν

    Κλιμάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρέθηκε στον Έβρο μετά την επιβεβαίωση της μόλυνσης τεσσάρων κοπαδιών από την ευλογιά των προβάτων

    Σε ισχύ βρίσκονται από την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024 τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις και τη σφαγή προβάτων στον Έβρο, λόγω της ευλογιάς, που εντοπίστηκε σε τέσσερα κοπάδια στην περιοχή.

    Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκαν, όπως και στην περίπτωση της πανώλης των αιγοπροβάτων, τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα και με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς δηλαδή θανατώσεις ζώων, χάραξη ζωνών προστασίας και ζωνών επιτήρησης. Να σημειωθεί ότι τα απαγορευτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα λόγω της πανώλης αιγοπροβάτων αναμένεται να επανεξεταστούν την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024, καθώς θα επαναξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της ζωονόσου.

    Τα τέσσερα αυτά κρούσματα ευλογιάς των προβάτων παρουσιάσθηκαν στον βόρειο Έβρο (ένα κρούσμα) και στο νότιο τμήμα του νομού (τρία κρούσματα), ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των ζώων που θα θανατωθούν.

    Να σημειωθεί ότι η ευλογιά είναι αμιγώς «ζωονόσος» και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, στους χοίρους ή τα βοοειδή παρά μόνο μεταξύ των αιγοπροβάτων, αλλά παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα.

    Ο ιός δεν είναι μεταδοτικός στον άνθρωπο, ούτε σε άλλα ζώα πλην των προβάτων

    Στον Έβρο κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ

    Στο μεταξύ, στον Έβρο βρίσκονται ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας και ο γγ, Γιώργος Στρατάκος, μετά την επιβεβαίωση τεσσάρων κρουσμάτων ευλογιάς σε πρόβατα, προκειμένου να ενημερώσουν τους άμεσα ενδιαφερόμενους για θέματα που αφορούν ζωονόσους, ως προς την πρόληψη, τον περιορισμό και την εκρίζωσή τους.

    Τόσο ο υφυπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας είχαν διαδοχικές συσκέψεις στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, στα δημοτικά σφαγεία Ορεστιάδας ενώ επισκέφτηκαν το κέντρο εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τοπικούς φορείς. Αντίστοιχη σύσκεψη έλαβε χώρα στο Επαρχείο Διδυμοτείχου, όπως και στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου Φερών, όπου παρευρέθηκαν κτηνοτρόφοι και τοπικοί φορείς. Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της ΠΕ Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.

    Ποια μέτρα ανακοινώθηκαν

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών, που προβλέπουν μέτρα ανάλογα με εκείνα της πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά. Δηλαδή, τη δημιουργία δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μια 3 χλμ και μία 10 χλμ, με τους σχετικούς περιορισμούς που ισχύουν εντός των ζωνών αυτών.

    Να σημειωθεί ότι, όπως και στην πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, η ευλογιά των προβάτων δεν είναι μεταδοτική προς τον άνθρωπο και, συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα σε ότι αφορά στη Δημόσια Υγεία.

    Ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας επισήμανε ότι σε όποια μονάδα εντοπίζεται θετικό κρούσμα, ακολουθεί άμεσα η θανάτωση των ζώων. «Στόχος, σε πρώτη φάση είναι να περιοριστεί ο ιός στον Νομό Έβρου και στην συνέχεια να εκριζωθεί, με την συνεργασία όλων των υπηρεσιών, κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων», σημείωσε.

    Μάλιστα, όπως δήλωσε «πρόκειται για ιό DNA, που είναι άκρως μεταδοτικός, ωστόσο μεταδίδεται μόνο από πρόβατα σε πρόβατα και όχι στον άνθρωπο».

    Ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Στρατάκος δήλωσε ότι «ευλογιά των προβάτων αντιμετωπίσαμε πρόσφατα στις ΠΕ Λέσβου και Φθιώτιδας, την οποία και εκριζώσαμε περί το τέλος Ιουνίου. Για να μπορέσουμε να επαναλάβουμε τη θετική αυτή έκβαση και στην ΠΕ Έβρου, απαραίτητη είναι η συνεργασία των κτηνοτροφών με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Οι κτηνοτρόφοι είναι οι πρωταγωνιστές στο πεδίο και χωρίς την δική τους βοήθεια και συνδρομή κανένα από τα μέτρα που περιγράφονται στο πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να οδηγήσει στην τελική εκρίζωσή της».

    Στις συσκέψεις παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, οι βουλευτές του Νομού, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Αναστάσιος Δημοσχάκης, εκπρόσωποι των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, ερευνητές του Ινστιτούτου κτηνιατρικών ερευνών του «ΕΛΓΟ Δήμητρα», εκπρόσωποι φορέων και κτηνοτρόφοι.

    Πώς μεταδίδεται η ευλογιά προβάτων

    Η ευλογιά των προβάτων είναι νόσημα υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται σε ιό και προσβάλλει τα πρόβατα και τις αίγες η οποία μπορεί να επιφέρει σημαντική ζημιά στους κτηνοτρόφους και στην κτηνοτροφία της χώρας. Στη χώρα μας, μέχρι τώρα συμπτώματα παρατηρούνται κυρίως στα πρόβατα, ωστόσο και οι αίγες μπορούν να μολυνθούν.

    Η ευλογιά των προβάτων και αιγών χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, το πρόσωπο, και γενικά τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό, γεννητικά όργανα).

    Η μετάδοση γίνεται με:

    • άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα
    • έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λπ. ).

    Πηγή: in.gr

  • Πανώλη αιγοπροβάτων: Παρατείνεται η καραντίνα – Απαγορεύονται μετακινήσεις και σφαγές
    Πανώλη αιγοπροβάτων: Παρατείνεται η καραντίνα – Απαγορεύονται μετακινήσεις και σφαγές

    Μετά τις 19 Αυγούστου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση με βάση την επιδημιολογική πορεία της πανώλης των αιγοπροβάτων

    Μέχρι και τις 19 Αυγούστου 2024 και για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις και σφαγές ζώων λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων, ενώ έντονη παραμένει η ανησυχία των κτηνοτρόφων για το μέγεθος της καταστροφής από τη ζωονόσο.

    Συγκεκριμένα, η παράταση των μέτρων αποφασίστηκε, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων πανώλης αιγοπροβάτων στις ΠΕ Ροδόπης, Δράμας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Καρδίτσας, καθώς και τη συνέχιση καταγραφής νέων κρουσμάτων στην ΠΕ Λάρισας, Τρικάλων και Κορίνθου, με αποτέλεσμα την εμπλοκή στη διαχείριση του νοσήματος (Ζώνη προστασίας και Ζώνη επιτήρησης) των Περιφερειών Αν. Μακεδονίας Θράκης και Δυτ. Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε όλη τη χώρα σε 40, ενώ ήδη έχουν οδηγηθεί προς θανάτωση 18.335 αιγοπρόβατα.

    Στις 19/08 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος

    Πότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση

    Έτσι, απαγορεύεται έως και τις 19/08/2024 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή και προς θερινούς βοσκότοπους καθώς και των βοοειδών, που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό.

    Στις 19/08 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

    Σε οικονομικό «σοκ» οι κτηνοτρόφοι

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση για τον περιορισμό και την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων σε εκτροφές των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Αυτή τη στιγμή στο σύνολο της Περιφέρειας, με έμφαση στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, διενεργούνται κτηνιατρικοί έλεγχοι από 40 κλιμάκια.

    Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με επιστολή του προς στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, σημειώνει πως η κτηνοτροφία της ΠΔΕ αλλά και ευρύτερα της χώρας βρίσκεται σε ένα οικονομικό και ψυχολογικό σοκ. «Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους είναι σημαντικές και αυτή τη στιγμή εκτός της αντιμετώπισης της κρίσης οφείλουμε να δράσουμε εμπροσθοβαρώς προς τη στήριξη του κλάδου και των ανθρώπων του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης, που προτείνει κάποιες ενέργειες προς επεξεργασία και αξιολόγηση από το Υπουργείο, με στόχο την περαιτέρω στήριξη της κτηνοτροφίας και των εισοδημάτων των επαγγελματιών της.

    Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας προτείνει τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της αποζημίωσης των ζώων που έχουν θανατωθεί ή θα θανατωθούν, την άμεση οικονομική ενίσχυση των σταβλικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των ζωνών επιτήρησης και προστασίας για την αγορά ζωοτροφών (καθώς και άλλων αναγκαίων αναλώσιμων), την παροχή οικονομικών πόρων για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας, κίνητρα για την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τη δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις πρακτικές βιοασφάλειας και την πρόληψη ασθενειών.

    «Ο κτηνοτροφικός κλάδος, ένας πολύτιμος οικονομικός κλάδος για τον τόπο μας αλλά και ευρύτερα για την χώρα, διέρχεται δύσκολες μέρες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα από τη μεγάλη κινητοποίηση που έχει γίνει, με τη συνεργασία όλων και με την πολύτιμη συνδρομή των ειδικών θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη δυσκολία και να προστατεύσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Οφείλουμε όμως να κοιτάξουμε και την επόμενη μέρα. Και αυτή, πέρα από την οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους που θα έχουν πληγεί, οφείλει να μας βρει όλους σοφότερους και πιο έτοιμους να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους κρίσεις. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με το σύνολο των δυνάμεών της, ήταν και θα παραμείνει παρούσα στην πρώτη γραμμή όλων των προσπαθειών» δήλωσε από το Αγρίνιο ο κ. Φαρμάκης.

    Πηγή: In.gr
  • Κορονοϊός: Σύσταση Παγώνη για τεστ πριν τις διακοπές - Σαρώνει το στέλεχος FLiRT
    Κορονοϊός: Σύσταση Παγώνη για τεστ πριν τις διακοπές - Σαρώνει το στέλεχος FLiRT

    Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορονοϊού, ενώ το στέλεχος FLiRT μεταδίδεται πιο γρήγορα, με την πρόεδρο ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη να κάνει σύσταση στους πολίτες να κάνουν τεστ πριν φύγουν για διακοπές..

    «Πέρυσι τέτοιο καιρό συγκριτικά με φέτος δεν υπάρχει σύγκριση. Πέρυσι ήταν γύρω στα 187, τώρα έχουμε φτάσει στα 570, έχουμε 21 θανάτους», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ η κυρία Παγώνη.

    «Αν και έχουν απλά συμπτώματα, μεταδίδουν τον ιό και αρρωσταίνει κόσμος»

    Όπως εξήγησε, πρόκειται για την καινούρια μετάλλαξη. «Καλό θα ήταν τώρα πριν πάνε διακοπές, να κάνουν ένα τεστ, γιατί εκεί που θα πάνε, αν έχουν και απλά συμπτώματα, μεταδίδουν. Και όταν μεταδίδεις, σημαίνει ότι αρρωσταίνει κόσμος. Για αυτό, όταν υπάρχει μία αδιαθεσία, ένα τεστ πρέπει να γίνεται», συνέχισε και τόνισε ότι ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, οι ειδικά οι άνθρωποι άνω των 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που αν νοσήσουν θα πρέπει να πάρουν αντιικά φάρμακα».

    Τα συμπτώματα του στελέχους FLiRT

    Ακόμη, η κυρία Παγώνη εξήγησε επίσης ότι το στέλεχος FLiRT που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή μεταδίδεται εύκολα και έχει απλή κλινική εικόνα με βήχα και πυρετό για 2-3 μέρες.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κορονοϊός: Τα συμπτώματα των παραλλαγών FLiRT – Γεμίζουν ξανά τα νοσοκομεία
    Κορονοϊός: Τα συμπτώματα των παραλλαγών FLiRT – Γεμίζουν ξανά τα νοσοκομεία

    Για το δυναμικό παρόν που ξαναδίνει ο κορονοϊός μίλησε στο Πρακτορείο FΜ , η λοιμωξιολόγος Γαρυφαλλιά Πουλάκου ενώ προειδοποίησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και τον επόμενο μήνα.

    Με την ίδια ένταση ο κορονοϊός και τον επόμενο μήνα

    Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια ανέφερε ότι τις τελευταίες 20 ημέρες διαπιστώνεται αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα, καθώς σχεδόν κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον ένα νοσούντα με covid. «Δεν ξέρουμε αν είναι η κορύφωση ακόμα. Η αίσθηση μου είναι ότι περίπου η ίδια ένταση θα διατηρηθεί και τον επόμενο μήνα. Ευτυχώς, στην πλειονότητα των περιστατικών, η νόσηση είναι ελαφρά. Και στο νοσοκομείο μας έχουν αυξηθεί πλέον οι εισαγωγές μας. Οι κλίνες covid, που τους τελευταίους μήνες είχαν μειωθεί στο ελάχιστο, (υπήρχαν μόνο δύο κλινικές για κρεβάτια covid) τώρα είναι σχεδόν πλήρεις και από ό,τι φαίνεται δεν επαρκούν. Οπότε σιγά σιγά όλες οι κλινικές αρχίζουν και νοσηλεύουν και περιστατικά covid σε κάποιους θαλάμους τους, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση. Υπάρχουν στο νοσοκομείο και σοβαρές περιπτώσεις και φυσικά, και κάποιες διασωληνώσεις με νοσηλεία στη ΜΕΘ» είπε.

    «Διαπιστώνοντας συγκεκριμένες ομάδες συμπτωμάτων (σσ φαινότυπους) έχουμε αναγνωρίσει τους μηχανισμούς που τα προκαλούν και με αυτό τον τρόπο, έχουν σχεδιαστεί κλινικές δοκιμές με ερευνητικά φάρμακα. Δηλαδή, υπάρχουν γκρουπ συμπτωμάτων που εκφράζονται σε κάθε ασθενή. Ένα από τα συνήθη γκρουπ είναι από το γαστρεντερικό μαζί με συμπτώματα νευρογνωσιακά (σσ η λεγόμενη ομίχλη). Φαίνεται ότι αυτά έχουν έναν μηχανισμό, με τον οποίο ο ιός από το έντερο επικοινωνεί με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Ένα άλλο γκρουπ συμπτωμάτων είναι η κόπωση μαζί με ευρήματα από την καρδιά, πχ ταχυκαρδίες».

    Στην κλινική της, όπως λέει η κ. Πουλάκου, «τρέχει» μία μελέτη, η οποία απευθύνεται σε μία άλλη ομάδα συμπτωμάτων που αφορούν στο αναπνευστικό (βήχας, κόπωση κατά την άσκηση και ευρήματα στην αξονική τομογραφία θώρακος). Αυτοί οι ασθενείς «μπαίνουν» σε ένα φάρμακο που οι γιατροί το έχουν χρησιμοποιήσει και έχει εγκριθεί για την οξεία covid λοίμωξη. Σύμφωνα με την ειδικό, απαιτείται τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να έχουν οι ερευνητές μία προκαταρκτική ματιά στα αποτελέσματα. «Από τον τρόπο όμως, που έχει στηθεί η κλινική μελέτη και βασίζεται σε συγκεκριμένες ενδείξεις, πιστεύουμε ότι θα έχουμε θεραπευτικό αποτέλεσμα». Πρόκειται για διεθνή πολυκεντρική μελέτη που γίνεται υπό την ομπρέλα του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελέτης της Σήψης, και συμμετέχουν αρκετές κλινικές πανεπιστημιακών και μη Νοσοκομείων από την Ελλάδα, καθώς επίσης και κέντρα του εξωτερικού.

    Τα συνήθη συμπτώματα των στελεχών FLiRT

    Όσον αφορά τη συμπτωματολογία των στελεχών FLiRT που τώρα κυκλοφορούν, η υπεύθυνη του post covid ιατρείου του Σωτηρία, επισημαίνει ότι δεν κάνουν σοβαρή νόσηση, με τα συμπτώματα να είναι τα συνήθη, (πονόλαιμος, μπούκωμα, λίγο πυρετός) και τα οποία περνούν εύκολα. «Ωστόσο υπάρχει μία μειονότητα των ανθρώπων, (κυρίως ευπαθείς και περισσότερο όσοι έχουν συννοσηρότητες του καρδιαγγειακού) που εκδηλώνουν σοβαρή νόσο, και στους οποίους βλέπουμε πνευμονίες, που βλέπαμε στην αρχική φάση της πανδημίας, με πολλά διηθήματα και ανάγκη οξυγόνου. Ευτυχώς, στους περισσότερους αυτή η ανάγκη δεν κρατάει για πολλές ημέρες. Βεβαίως, τώρα πια, έχουμε και καλύτερα θεραπευτικά όπλα στα χέρια μας».Στο ερώτημα αν η μεταδοτικότητα των τωρινών στελεχών είναι πολύ αυξημένη, όπως περιγράφεται, η κ. Πουλάκου απαντά: «Αυτά τα στελέχη έχουν λίγο παρά πάνω μεταδοτικότητα. Όμως, βλέπουμε οικογένειες, (στις οποίες κατά τη φάση της επώασης δεν τηρούνται μέτρα) και νοσούν ένας ή δύο και όχι ολόκληρη η οικογένεια. Ως εκ τούτου και η ενδοοικογενειακή μετάδοση δεν ισχύει 100%». Κάτι που όπως εξηγεί η καθηγήτρια έχει να κάνει με τις προηγούμενες νοσήσεις και το ιστορικό της υβριδικής ανοσίας. Δηλαδή πόσα εμβόλια έχει κάνει ο καθένας και πόσο πρόσφατος είναι ο τελευταίος εμβολιασμός».

    Μειώνονται τα περιστατικά Long covid αλλά και τα σοβαρά του συμπτώματα

    Οι προσελεύσεις για long covid-19 στα ιατρεία μας έχουν μειωθεί, αλλά δεν έχουν μηδενιστεί, αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης της η κ. Πουλάκου: «Το εντυπωσιακό είναι ότι ένα μικρό ποσοστό από τους παλιούς ασθενείς μας, που απέκτησαν long covid από τις αρχικές παραλλαγές του κορονοϊού, υποφέρει ακόμα και μάλιστα, σε κάποιους επαναπυροδοτήθηκαν τα συμπτώματα, μετά από επόμενη νόσηση, με άλλες παραλλαγές. Σίγουρα μετά την έλευση της Όμικρον, δεν βλέπουμε τόσο πολύ κόσμο να έχει σοβαρά συμπτώματα long covid, όπως στις αρχικές φάσεις. Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα που παρατηρούμε στους ασθενείς που τώρα έρχονται, είναι κόπωση, μυαλγίες και αδυναμία συγκέντρωσης. Έχει μειωθεί αρκετά ο κόσμος που παραπονιόταν για συμπτώματα από το αναπνευστικό με βήχα και πόνους στο θώρακα».

    Το τρέχον εμβόλιο καλύπτει τις νέες παραλλαγές

    Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν η νόσηση κάθε φορά μπορεί να μοιάζει με την προηγούμενη, ή να είναι διαφορετική. Είτε πιο βαριά, είτε πιο ελαφριά. «Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας. Δηλαδή κάποιος που νόσησε την προηγούμενη φορά βαριά, δεν σημαίνει ότι θα νοσήσει βαριά και την επόμενη. Κατά κανόνα όταν έχουμε περάσει πρόσφατα covid, η επόμενη νόσηση αν είναι χρονικά κοντά, είναι ελαφρύτερη, γιατί διαθέτουμε ένα βαθμό αντισωμάτων που μας παρέχουν μία μικρή προστασία, η οποία εξασθενεί μέσα στο εξάμηνο. Οι τελευταίες παραλλαγές που επικρατούν τα τελευταία δύο χρόνια με την Όμικρον είναι πιο ήπιες και δεν αναμένεται να δούμε σοβαρές νοσήσεις στους κατά τα άλλα υγιείς».

    Ανησυχείτε μήπως εμφανιστεί εκ νέου κάποιο πολύ «κακό» στέλεχος; Ή τα εμβόλια έχουν αποσοβήσει αυτό τον κίνδυνο, ερωτάται στη συνέχεια, η διακεκριμένη λοιμωξιολόγος. «Κατά τη γνώμη μου αποκλιμακώνεται αυτός ο φόβος. Θα ήταν έκπληξη να ξεπηδήσει κάποιο στέλεχος, τόσο κακό όσο το αρχικό. Και σίγουρα ο εμβολιασμός καλύπτει τις υπάρχουσες παραλλαγές. Άρα, στις ευπαθείς ομάδες που εξακολουθούν να εμβολιάζονται, βάσει συστάσεων, φαίνεται ότι υπάρχει μία ικανοποιητική προστασία». Ωστόσο, υπάρχει και η επιστημονική άποψη ότι το τρέχον εμβόλιο δεν καλύπτει τα τωρινά στελέχη και μάλιστα, κάποιοι γιατροί συμβουλεύουν τον κόσμο να μην εμβολιαστεί τώρα, αλλά το φθινόπωρο με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο, δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι πάρα πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο, σχολιάζει η κ. Πουλάκου και συμπληρώνει: «Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι οι τρέχουσες παραλλαγές καλύπτονται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από το υπάρχον εμβόλιο. Άρα, οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και παρέβλεψαν τον εμβολιασμό τους, εφόσον θα μπουν σε συνθήκες διακοπών, συγχρωτισμού κλπ, είναι προτιμότερο να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα, λαμβάνοντας βέβαια υπόψιν ότι χρειάζονται 15 - 20 ημέρες για να αναπτυχθούν αντισώματα»

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κορονοϊός: Νέα αύξηση στις εισαγωγές - 17 διασωληνωμένοι, 26 νεκροί
    Κορονοϊός: Νέα αύξηση στις εισαγωγές - 17 διασωληνωμένοι, 26 νεκροί

    Ανησυχία προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας για τα κρούσματα κορονοϊού τα οποία παρουσιάζουν αύξηση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 669, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 12, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 17.

    Τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας (08 Ιουλίου 2024 – 14 Ιουλίου 2024) για τη γρίπη, τον κορονοϊό και τον RSV ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (18/7), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

    Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
    • Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)
    • Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη Covid-19

    • Συνεχίζει να καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα του ιού, με αυξητική τάση στις εισαγωγές για νοσηλεία. Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.
    • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
    • Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 669 και παρουσιάζει αυξητική τάση. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 464 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 226.
    • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 12. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν έξι και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν δύο.
    • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17.
    • Ο αριθμός των θανάτων ήταν 26. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 17 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 17.
    • Η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) φαίνεται να επικρατεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
    • Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε επτά από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

    Ιός της γρίπης

    • Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα για γρίπη τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).
    • Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 27/2024.
    • Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 28/2024 νοσηλεύτηκαν 149 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 71 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
    • Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 28/2024 έχουν τυποποιηθεί 1.064 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 557 (52%) ήταν τύπου Α και 507 (48%) τύπου Β. Από την εβδομάδα 10 και μετά υπάρχει επικράτηση του τύπου Β, τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).
    • Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 539 στελέχη τύπου Α. Τα 494 (92%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 45 (8%) στον υπότυπο Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

    Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ι.Σ. Ηλείας: Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες λόγω καύσωνα και έξαρσης του κορονοϊού
    Ι.Σ. Ηλείας: Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες λόγω καύσωνα και έξαρσης του κορονοϊού

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Την προσοχή όλων, και ειδικά των ευπαθών ομάδων συστήνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας λόγω καύσωνα αλλά και εξ’ αιτίας της έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα μας. Η νέα παραλλαγή FLiRT έχει υψηλή μεταδοτικότητα, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι νοσηλευόμενοι στο Γ.Ν. Ηλείας. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΙΣ Χρήστος Γιαννικούλης εμφανίζεται καθησυχαστικός και τονίζει ότι η κατάσταση δείχνει να είναι ελεγχόμενη.

    «Έχουμε μια ήπια αύξηση των κρουσμάτων αλλά όλα δείχνουν ότι είναι ελεγχόμενη η κατάσταση προς το παρόν. Ο Πύργος και η Ηλεία, ακολουθεί την πορεία της υπόλοιπης χώρας. Διαφαίνεται μια έξαρση αλλά όχι σε όχι σε ανησυχητικά επίπεδα» δηλώνει στο ilialive.gr ο κ. Γιαννικούλης και συστήνει προσοχή στο συνωστισμό, χρήση μέτρων ατομικής προστασίας, πλύσιμο χεριών και χρήση μάσκα για τις ευπαθείς ομάδες. «Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες αν δεν έχουν ακολουθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού καλό είναι να το ολοκληρώσουν, σύμφωνα πάντα με τη σύσταση του θεράποντα ιατρού».

    Οδηγίες του Ι.Σ. για τον καύσωνα

    «Το βασικότερο πρόβλημα όμως των ημερών είναι ο καύσωνας. Ο Ιατρικός Σύλλογος συστήνει μια σειρά μέτρων για την προστασία των πολιτών από τη θερμοπληξία» συνεχίζει ο κ. Γιαννικούλης.

    Με τη χώρα να βρίσκεται σε κλοιό καύσωνα τα τελευταία 24ωρα και την Ηλεία να σημειώνει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ο Ι.Σ. δίνει τις εξής οδηγίες για την αντιμετώπιση της θερμής εισβολής:

    • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιερούς και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
    • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
    • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
    • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
    • Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
    • Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
    • Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
    • Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού ( βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.
    • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο