Η κλιματική κρίση προκάλεσε 68.000 θανάτους στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022
Πετρούσεβ: "Έγινε αυτό που ήθελα, δεν με νοιάζει τι θέση θα παίζω στον Ερυθρό Αστέρα" ...
Halloween: Πώς ξεκίνησε το έθιμο που κατέκτησε τον κόσμο – Οι απαρχές και η ιστορία του
Χρηματοδότηση έως 17.000 ευρώ σε νέες επιχειρήσεις - Ποιοι δικαιούνται να κάνουν αίτηση ...
Έλον Μασκ: Πιθανότητα 20% η τεχνητή νοημοσύνη να μετατραπεί σε υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα ...
Χαμός με Αλμέιδα στο Μεξικό – «Πιο κοντά από ποτέ στην Τσίβας»
1ο Γυμνάσιο Πύργου: Διδακτική Επίσκεψη στην Καλαμάτα
Αϋπνία: Μας γερνάει πριν την ώρα μας;
Νέα παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το πλαφόν στη σταφίδα
Ισπανία: Πλημμύρες στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις ...
Στο βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί στις 10 Οκτωβρίου και τμήματά του προδημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα Daily Mail – στην οποία ο Τζόνσον είναι αρθρογράφος – αναφέρθηκε στις τελευταίες ημέρες της βασίλισσας στο Κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.
Ο Τζόνσον παραιτήθηκε επισήμως μόλις δύο ημέρες πριν από τον θάνατο της Ελισάβετ Β' τον Σεπτέμβριο του 2022 και στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν έντονες εικασίες για το πώς ακριβώς εκείνη απεβίωσε.
«Ήξερα εδώ και ένα χρόνο ή περισσότερο ότι είχε μια μορφή καρκίνου των οστών και οι γιατροί της ανησυχούσαν ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εισέλθει σε απότομη πτώση», έγραψε στο απόσπασμα.
Η μαρτυρία του Τζόνσον είναι η πρώτη δημόσια ένδειξη από πρώην υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο για το ποια μπορεί να ήταν η αιτία θανάτου της βασίλισσας. Στο πιστοποιητικό θανάτου της, ως αιτία αναφέρεται η λέξη «γήρας».
Η τελευταία ακρόαση
Ο Τζόνσον δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ανατρέχει στη ζωή του, τη θητεία του και τις αλληλεπιδράσεις του με την εκλιπούσα βασίλισσα σε μια αυτοβιογραφία. Οι Βρετανοί πρώην ηγέτες Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν και Ντέιβιντ Κάμερον το έκαναν, αλλά μόνο σε γενικές γραμμές και χωρίς το ίδιο επίπεδο ζωντανών λεπτομερειών όπως ο Τζόνσον.
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν την πολιτική να μην σχολιάζουν βιβλία που κυκλοφορούν για τη βασιλική οικογένεια και ως εκ τούτου δεν έχουν επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Τζόνσον.
Ο Τζόνσον, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2019 έως το 2022, θυμάται ότι ταξίδεψε στη βασιλική κατοικία στο Μπαλμόραλ για την καθιερωμένη ακρόαση και την παραίτησή του. Κατά την άφιξή του, θυμάται ότι τον υποδέχθηκε ο ιδιαίτερος γραμματέας της βασίλισσας Έντουαρντ Γιανγκ, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι η κατάσταση της είχε επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Όταν κάθισαν μαζί στο σαλόνι της βασίλισσας, ο Τζόνσον παρατήρησε ότι εκείνη «φαινόταν χλωμή και πιο σκυφτή, και είχε σκούρους μώλωπες στα χέρια και τους καρπούς της, πιθανώς από ορούς ή ενέσεις».
«Όμως το μυαλό της – όπως είχε πει και ο Έντουαρντ – ήταν εντελώς ανεπηρέαστο από την ασθένειά της, και κατά διαστήματα στη συζήτησή μας εξακολουθούσε να αναβοσβήνει εκείνο το μεγάλο λευκό χαμόγελο, με την ξαφνική ομορφιά του που ανέβαζε τη διάθεση», έγραψε.
«Θα πέθαινες γι’ αυτήν»
Ο Τζόνσον περιέγραψε τις εβδομαδιαίες πρωθυπουργικές ακροάσεις με τη μονάρχη ως «προνόμιο» και «βάλσαμο». «Εξέπεμπε ένα τέτοιο ήθος υπηρεσίας, υπομονής και ηγεσίας που πραγματικά ένιωθες ότι, αν χρειαζόταν, θα πέθαινες γι' αυτήν. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανόητο σε μερικούς ανθρώπους (και εντελώς προφανές σε πολλούς άλλους), αλλά αυτή η αφοσίωση, όσο πρωτόγονη και αν φαίνεται, εξακολουθεί να βρίσκεται στην καρδιά του συστήματός μας. Χρειάζεται κάποιος ευγενικός και σοφός, και υπεράνω πολιτικής, για να προσωποποιήσει ό,τι καλό έχει η χώρα μας. Έκανε αυτή τη δουλειά εξαιρετικά», έγραψε.
Η εκλιπούσα βασίλισσα δεν μοιράστηκε ποτέ ιδιωτικές ιατρικές λεπτομέρειες με το κοινό. Οι βασιλικοί βοηθοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα μέλη της οικογένειας έχουν το ίδιο δικαίωμα στο ιατρικό απόρρητο με οποιονδήποτε άλλον.
Ο Κάρολος και η Κέιτ
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η Κέιτ, πριγκίπισσα της Ουαλίας, έχουν αποφασίσει να είναι πιο ανοιχτοί όσον αφορά την υγεία τους. Αμφότεροι έχουν μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με τις δικές τους διαγνώσεις καρκίνου και την ανάρρωσή τους.
Ωστόσο, επέλεξαν να μην αποκαλύψουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου που ο καθένας τους αντιμετώπιζε. Σύμφωνα τους βασιλικούς βοηθούς, ήθελαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την ασθένεια.
Με πληροφορίες από: Boris Johnson claims in memoir Queen Elizabeth II had bone cancer by Lauren Said-Moorhouse and Max Foster, CNN
Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JULIAN SIMMOND SPOOL
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, φαίνεται πως σκεφτόταν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει μια «έφοδο με βάρκες» σε μια ολλανδική αποθήκη, προκειμένου να αρπάξει τα εμβόλια κατά του ιού.
Ο Τζόνσον συζήτησε τα σχέδια αυτά με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους τον Μάρτιο του 2021 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, σύμφωνα με ένα απόσπασμα από το επερχόμενο βιβλίο του, Unleashed, που δημοσιεύτηκε στην Daily Mail.
Εκείνη την περίοδο επικρατούσε διαμάχη σχετικά με τις εξαγωγές του εμβολίου AstraZeneca και ο Τζόνσον πίστευε ότι η ΕΕ αντιμετώπιζε το Ηνωμένο Βασίλειο «με κακία», αναφέρει η Guardian, επικαλούμενη την Daily Mail.
Ο Τζόνσον φέρεται να είχε ζητήσει από τους αρμόδιους να ερευνήσουν «εάν θα ήταν τεχνικά εφικτό να ξεκινήσει μια επιδρομή σε μια αποθήκη στο Λέιντεν, στην Ολλανδία, και να πάρει αυτό που ήταν νομικά δικό μας και που χρειαζόταν απεγνωσμένα το Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου άμυνας, υποστράτηγος Νταγκ Τσάλμερς, είπε στον πρωθυπουργό ότι το σχέδιο είναι «σίγουρα εφικτό» και θα περιλαμβάνει τη χρήση φουσκωτών σκαφών για την πλοήγηση στα ολλανδικά κανάλια.
Στη συνέχεια θα έφταναν στο στόχο τους και αφού εισέβαλαν στην αποθήκη και εξασφάλιζαν την ποσότητα εμβολίων που χρειάζονταν, θα διέφευγαν με ένα φορτηγό προς τα λιμάνια της Μάγχης, γράφει ο Τζόνσον.
«Φυσικά, ήξερα ότι είχε δίκιο και συμφωνούσα κρυφά με αυτό που όλοι σκέφτονταν, αλλά δεν ήθελαν να πουν φωναχτά: ότι το όλο ζήτημα ήταν παράλογο», κατέληξε ο Τζόνσον.
Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο Τζόνσον αρνήθηκε ότι έφαγε τούρτα στο περίφημο πάρτι για τα 56α γενέθλιά του (Partygate) κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid. Όπως ισχυρίστηκε, απλά βρισκόταν στο γραφείο του και κάποιοι συνεργάτες του, πήγαν να του ευχηθούν χρόνια πολλά και δεν υπήρχε καμία τούρτα.
Μια ημέρα μετά τον β' γύρο των γαλλικών εκλογών που ανέδειξαν τον συνασπισμό της Αριστεράς πρώτο κόμμα και την ακροδεξιά τρίτο με αποτέλεσμα να αφήνουν την Γαλλία διχασμένη και στο χάος και την επόμενη ημέρα να παραμένει ερωτηματικό, το Politico σκιαγραφεί το πορτραίτο του Γάλλου προέδρου, Εμάνουελ Μακρόν.
Ειδικότερα, ο αρχισυντάκτης του POLITICO Europe Τζαμίλ Αντερλίνι που ταξίδεψε πέρυσι με τον Μακρόν στην Κίνα γράφει για τον άνθρωπο πίσω από τον Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα υπέροχο μυαλό», αλλά και «μια φιγούρα μοναχική, τραγική, της οποίας η παράξενη προσωπικότητα έχει προκαλέσει χάος και σφαγή στη γαλλική πολιτική».
«Ο Μακρόν δεν ακούει κανέναν»
Τον περασμένο μήνα, στον απόηχο της συντριπτικής ήττας στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μακρόν σόκαρε ακόμη και τους στενότερους συμβούλους του προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, και μου θύμισε όσα έμαθα γι' αυτόν σε εκείνο το ταξίδι.
Βασιζόμενος σχεδόν εξ ολοκλήρου στους δικούς του συμβούλους, ο απίστευτα αντιδημοφιλής πρόεδρος πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, που έριξε την πολιτική της χώρας στο χάος.
Την Κυριακή, σε μια συμμετοχή ρεκόρ, ο γαλλικός λαός αψήφησε τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι η ακροδεξιά θα ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο της χώρας. Αντ' αυτού, μια αριστερή συμμαχία που περιλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό ακροαριστερών βουλευτών συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες.
Το αποτέλεσμα αφήνει τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν στα τάρταρα, χάνοντας περίπου το ένα τρίτο των εδρών του και σε τροχιά μακρινής δεύτερης θέσης στο κοινοβούλιο. Η Γαλλία είναι πλέον πολιτικά πιο διχασμένη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες.
Αν οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα στο ταξίδι μου στην Κίνα είναι σωστοί, η ετυμηγορία του γαλλικού λαού πρέπει να είναι σε κάποιο επίπεδο καταστροφική για έναν πρόεδρο ο οποίος - έχοντας γίνει το 2022 ο πρώτος μετά από δύο δεκαετίες που εξασφάλισε δεύτερη θητεία - φαινόταν να έχει πείσει τον εαυτό του ότι η τόλμη του, οι ικανότητες αποπλάνησης και η χαμαιλεοντική του επίδειξη θα τον έβγαζαν από κάθε πολιτική δύσκολη θέση.
«Δεν ακούει κανέναν»
«Ο Μακρόν δεν ακούει κανέναν» και «πραγματικά μισεί να χάνει», είχε πει πέρσι στο ταξίδι στην Κίνα ένας σύμβουλος του Μακρόν στον δημοσιογράφο του Politico. «Είναι μεγάλος σαγηνευτής, θέλει να σαγηνεύσει τους πάντες. Αλλά μεγάλο μέρος της Γαλλίας τρέφει ένα προσωπικό, βίαιο μίσος γι' αυτόν … είναι πολύ νέος, πολύ όμορφος και πολύ έξυπνος για πολλούς Γάλλους - και είναι στο DNA μας να θέλουμε να αποκεφαλίσουμε τον ηγέτη μας» δήλωσε ένας άλλος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μετά το ρίσκο των εκλογών ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει ο κεντρικός χαρακτήρας στο δράμα της γαλλικής πολιτικής.
Ένα περίπλοκο μυαλό
Το περιβάλλον του, γράφει ο δημοσιογράφος, περιγράφει τον Πρόεδρο ως ένα «περίπλοκο μυαλό». Όλοι αναγνωρίζουν ωστόσο τη γοητεία που ασκεί. Αν και ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έχει φίλους.
«Έχει τη φαντασία του Ντε Γκωλ, αλλά καθόλου τη βαρύτητα», ανέφερε ένα άτομο που συνεργάστηκε στο παρελθόν με τον Μακρόν. «Ίσως η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών να ήταν το σωστό πολιτικό ένστικτο, αλλά δεν θα λειτουργήσει για έναν λόγο - ότι τον Μακρόν η Γαλλία τον μισεί με πάθος».
Και συνεχίζει το Politico τη σκιαγράφηση του προφίλ Μακρόν: «Εκεί έγκειται το παράδοξο του Μακρόν - εμφανίζεται ταυτόχρονα ως παγκόσμιος πολιτικός με μεγάλο όραμα και ως ένα πρόθυμο κουτάβι που αναζητά απεγνωσμένα την αγάπη. Είναι ένας άνθρωπος με διαστρικό εγωισμό που είναι βαθιά ανασφαλής- ένας ευγενικός, γοητευτικός και ζεστός άνθρωπος που δεν έχει σχεδόν καθόλου φίλους- ένας πολιτικός που δεν μπορεί να συνδεθεί ή να σχετιστεί με το γαλλικό κοινό. Γιατί τον μισούν τόσο πολύ οι άνθρωποι, ιδίως ο "λαός" της Γαλλίας; Όπως λέει ένας από τους ειδικούς συναδέλφους μου, είναι ένας παράξενος - τον θεωρούν αλαζόνα, ελιτιστή, μη σχετιζόμενο και ξένο προς τους Γάλλους».
Αποδίδει δε την αρχή για τη δημιουργία των συναισθημάτων αυτών στον γαλλικό λαό για τον Μακρόν, στην σχέση του με την Μπριζίτ. Και γιατί πολλές φορές, όπως γράφει, φαίνεται στον γαλλικό λαό ψεύτικος και ανειλικρινής.
«Μοιάζει κάπως λιγότερο από ανθρώπινο, υπερβολικά τέλειο, σαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ που κάνει το ανθρώπινο κομμάτι λίγο λάθος», αναφέροντας ότι μερικές φορές μπορεί να φαίνεται σαν να υποδύεται τον χαρακτήρα του προέδρου της Γαλλίας, θυμίζοντας τις φωτό που κάνει τον μποξέρ, ή άλλες που αντέγραφε το στιλ του Ζελένσκι.
«Τα πάντα είναι μια παράσταση, είπε πρόσφατα ο φίλος μου ψυχίατρος» γράφει ο αρθρογράφος. «Πάντα ποζάρει και ποζάρει- η ψυχολογία του είναι συναρπαστική και ενοχλητική».
To ταξίδι στην Κίνα που γύρισε μπούμεραγνκ
Η πιο τρανταχτή αλλαγή χαρακτήρα έγινε σε μια επίσημη τελετή με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Ο Μακρόν ανέβηκε στη σκηνή δείχνοντας πολύ αυστηρός, σχεδόν σκυθρωπός. Ο Κινέζος δικτάτορας μίλησε για μόλις οκτώ λεπτά, διαβάζοντας μια επιπόλαιη, προετοιμασμένη ομιλία από ένα κομμάτι χαρτί. Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του Μακρόν- χωρίς σημειώσεις, μιλώντας απευθείας στον Σι με ένα άκρως διδακτικό, ύφος που απευθυνόταν ξεκάθαρα στις κάμερες και σε κάθε Γάλλο που παρακολουθούσε.
Η συνοδεία του Σι από υπουργούς που τον υποκλίνονταν όλο και περισσότερο, καθώς η διάλεξη συνεχιζόταν: 10 λεπτά, 15 λεπτά, απλά συνεχιζόταν. Ο Σι, ο οποίος αντιμετωπίζεται στο κινεζικό σύστημα ως σύγχρονος αυτοκράτορας, ανοιγόκλεινε τα μάτια του με μανία και έμοιαζε σαν να είχε μόλις καταπιεί έναν ιδιαίτερα βλαβερό βάτραχο. Γύρω στα 21 λεπτά, άφησε έναν καθαρά ακουστό αναστεναγμό - έντονη ανυπομονησία που έβγαινε από κάθε πόρο του σώματός του.
Ο Μακρόν φαινόταν να μην το γνωρίζει. Η ομιλία του κράτησε τρεις φορές περισσότερο από την ομιλία του Σι - μια ασυγχώρητη παραβίαση του πρωτοκόλλου στο κινεζικό σύστημα, ειδικά από τη στιγμή που προερχόταν από τον ηγέτη μιας πρώην αποικιακής, βάρβαρης χώρας που τώρα έχει πέσει σε δύσκολους καιρούς.
Μέχρι το τέλος, οι υπουργοί του Σι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν την ταραγμένη μουρμούρα τους και την αναταραχή τους.
«Ο Μακρόν δεν θα σας αφήσει να φύγετε από μια συνάντηση μέχρι να πειστεί ότι κατάφερε να σας πείσει, ότι έπεισε όποιον κι αν μιλάει», δήλωσε ένας από τον στενό του κύκλο.
Το πρόβλημα είναι ότι η επιμονή του μπορεί εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Κίνα, «οι σύμβουλοί του του είπαν να μιλήσει με σεβασμό και ταπεινότητα στον Σι Τζινπίνγκ - αλλά αυτό είναι αρκετά δύσκολο για κάθε πρόεδρο της Γαλλίας», μου είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος που συμμετείχε στο ταξίδι. «Είπε τα λόγια του σεβασμού, αλλά ο Σι δεν τα ερμήνευσε έτσι».
Οι μοιραίες αποφάσεις
Και στη συνέχεια φωτίζει τον χαρακτήρα του μέσα από μια τραγική στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης και τις απέλπιδες προσπάθειες όλων να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Καθώς η Ευρώπη προετοιμαζόταν για την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, ο Μακρόν επέμεινε ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην πραγματοποιήσει το όνειρό του για την ανασύσταση της μεγάλης ρωσικής αυτοκρατορίας.
«Η Γαλλία πίστευε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ο Πούτιν δεν θα εισέβαλε στην Ουκρανία», μου είπε στα τέλη του περασμένου έτους ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρόσβαση σε κορυφαίες ενημερώσεις των μυστικών υπηρεσιών.
Εχοντας κυριευτεί από την ύβρη και περιφρονώντας τις πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ακόμη και τους δικούς του διπλωμάτες, ο Μακρόν ταξίδεψε στη Μόσχα για να αποπλανήσει τον Ρώσο δικτάτορα και να υποχωρήσει.
Αντ' αυτού, του επιφυλάχθηκε μια ταπεινωτική συμπεριφορά, βάζοντάς τον να κάτσει στην άλλη άκρη ενός αστεία τεράστιου τραπεζιού. «Ο Πούτιν ήταν άλλο ένα αποτυχημένο σχέδιο», μου είπε ένας από τους συμβούλους του»
Και επανερχόμενος στο τώρα προσπαθεί στη συνέχεια να ερμηνεύσει την απόφαση του Μακρόν να πάει σε εκλογές. «Πήρε τη μοιραία απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό του - ένα ακόμη τολμηρό στοίχημα που ταιριάζει στον ονειρικό του ρόλο του τολμηρού, ηρωικού προέδρου της Γαλλίας. Στην πορεία, οδήγησε το πικραμένο γαλλικό εκλογικό σώμα στην ακροδεξιά και την ακροαριστερά. Ακόμη και αν καταφέρει να σχηματίσει μια λειτουργική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, άφησε τη γαλλική πολιτεία βαθιά διχασμένη. Στο παρελθόν, το κύριο επιχείρημα του Μακρόν προς το εκλογικό σώμα ήταν ότι μόνο επιλέγοντας αυτόν και το κόμμα του θα απέφευγαν αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως τον τρόμο μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης νεοφασιστών. Μπορεί αυτή τη φορά να απέφυγε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά δίχασε ακόμη περισσότερο τη Γαλλία και άφησε τη χώρα ακόμη πιο ακυβέρνητη».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας αποφάσισε να διατηρήσει τον Γκαμπριέλ Ατάλ στην πρωθυπουργία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό του να παραμείνει «προς το παρόν για την σταθερότητα της χώρας», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων
Υπενθυμίζεται ότι ο Γκαμπριέλ Ατάλ μετέβη στο μεσημέρι στο γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν για να του επιδώσει την παραίτησή του, όπως προανήγγειλε χθες, Κυριακή
Εναπόκειται στον πρόεδρο της Γαλλίας να αποδεχθεί ή μη την πρωθυπουργική παραίτηση.
🔴 Gabriel Attal quitte Matignon pour se rendre à l'Élysée et présenter sa démission pic.twitter.com/YkVI4MZQAQ
— BFMTV (@BFMTV) July 8, 2024
«Je tiens à remercier les électeurs pour le sursaut patriote», a déclaré Jordan Bardella après la proclamation des résultats du second tour des législatives. «Nous ne voulons pas du pouvoir pour le pouvoir mais pour le rendre aux Français», a-t-il conclu. pic.twitter.com/sJC3zaUQqG
— Le Figaro (@Le_Figaro) July 7, 2024
👀 WOW! This video shows supporters of the French left reacting to news of their surprise victory over Marine Le Pen’s far-right National Rally in France’s parliamentary elections.
— Jon Cooper (@joncoopertweets) July 8, 2024
Let’s work together to make sure Trump is likewise DEFEATED in November!💙pic.twitter.com/WaIb6vD3Gd
🚨JUST IN: People gathered at the Place de la République in #Paris and chanted, "everyone hates fachos (fascists)", following the results of the snap legislative elections #electionslegislatives2024 #france pic.twitter.com/puB8dlJO6y
— Anonymous TV 🇺🇦 (@YourAnonTV) July 7, 2024
182 députés du Nouveau Front populaire, 163 du camp présidentiel, 143 pour le Rassemblement national et ses alliés
— BFMTV (@BFMTV) July 7, 2024
➡ Les résultats définitifs des élections législatives pic.twitter.com/Qub5pHSdOo
Το πρωί της Δευτέρας, το υπ. Εσωτερικών της Γαλλίας εξέδωσε τα επίσημα αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών.
Τοακροδεξιό γαλλικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων, ενώ το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28%.
Ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.
Όλα θα κριθούν πλέον στον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου με τον σημερινό πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να καλεί σε συστράτευση προκειμένου να μπλοκαριστεί η ακροδεξιά.
Ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, κατήλθε στις εκλογές με την αριστερή συμμαχία Nouveau Front Populaire στην 1η εκλογική περιφέρεια της κεντρικής Κορέζ και θριάμβευσε, λαμβάνοντας το 37,63%. Κέρδισε τον υποψήφιο της ακροδεξιάς Rassemblement National (RN), Μετέ Πουζέ (30,89%), και τον υποψήφιο του δεξιού Les Républicains, Φράνσι Ντυμπουά (28,64%), ο οποίος είχε υποστηριχθεί από το στρατόπεδο του προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να διπλασιάζει τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του 2022 (18,7%), δείχνοντας για πρώτη φορά ότι έχει την απόλυτη δυναμική να κατακτήσει την εξουσία.
Σημειώνεται πως το κόμμα που θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών θα έχει το δικαίωμα να διορίσει πρωθυπουργό και κυβέρνηση - αν και ο ίδιος ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί από πρόεδρος.
Ποιοι εκλέγονται
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsos ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, δηλαδή που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των ψηφισάντων θα είναι από 65 ως 85. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εταιρία οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από την συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες.
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Στις εκλογές του 2022 που η αποχή ήταν πάνω από το 50% μόνο σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι. Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές που η αποχή ήταν περί το 30% οι εκλογικές περιφέρειες που προκρίνονται τρεις υποψήφια είναι εξαιρετικά πολλές.
Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς θα είναι παρόν σε 370 ως 410 περιφέρειες και η παράταξή Μακρον θα είναι παρούσα σε 290 ως 330 περιφέρειες, σύμφωνα με την Ipsos.
Αλλά μπορεί να μην είναι η ιστορία που ήλπιζε ο Γάλλος πρόεδρος.
Στην τρίτη θέση δημοσκοπικά το κόμμα Μακρόν
Στις τρεις εβδομάδες από τότε που προκήρυξε πρόωρες εκλογές, το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, έχει αποκτήσει ένα σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, σημειώνει το Bloomberg.
Το κεντρώο κόμμα του Μακρόν βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από έναν συνασπισμό αριστερών κομμάτων που περιλαμβάνει Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Πράσινους και το ακροαριστερό France Unbowed.
Η αιφνιδιαστική κίνηση του Μακρόν στις 9 Ιουνίου ακολούθησε μια συντριβή στις ευρωεκλογές υπέρ της ακροδεξιάς. Αιφνιδίασε τους πάντες και προκάλεσε αναταραχή στις αγορές σχετικά με τις πιθανές συνέπειες μιας κυβέρνησης του Εθνικού Συναγερμού ή της Αριστεράς στα δημόσια οικονομικά και τις επιχειρήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα για την ανακοίνωση της πρόωρης ψηφοφορίας, ο Μακρόν δήλωσε ότι «η άνοδος των εθνικιστών, των δημαγωγών, αποτελεί κίνδυνο για το έθνος μας, αλλά και για την Ευρώπη μας, για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη και τον κόσμο».
Η Λεπέν έχει επιτεθεί στους χειρισμούς του προέδρου στην οικονομία, μπαίνοντας στο επίκεντρο της προσπάθειάς του να δημιουργήσει μια πολιτική κληρονομιά ως μεταρρυθμιστής.
Έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του αντιμετώπισε θέματα που αποτελούν πυρήνα για τους υποστηρικτές της, όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια.
Ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, εν τω μεταξύ, έχει παρουσιαστεί ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να κρατήσει τον Εθνικό Συναγερμό μακριά από την εξουσία. Στο οικονομικό μέτωπο, έχει ζητήσει απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού της Γαλλίας και υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους.
Ο κίνδυνος των άκρων
Ο Μακρόν έχει αντιδράσει προειδοποιώντας για τους κινδύνους των «άκρων», λέγοντας ότι οι ατζέντες του ακροδεξιού και του ακροαριστερού μπλοκ φέρνουν τους ανθρώπους αντιμέτωπους και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «εμφύλιο πόλεμο».
Οι δυσκολίες του προέδρου άρχισαν όταν το κόμμα του έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση κατά την ψηφοφορία για το νομοθετικό σώμα που ακολούθησε την επανεκλογή του για δεύτερη πενταετή θητεία το 2022.
Η κυβέρνησή του δυσκολεύτηκε να επιτύχει συναίνεση στο κοινοβούλιο για να περάσει βασικές μεταρρυθμίσεις. Η δημοτικότητά της κατέρρευσε πέρυσι, όταν προώθησε μια αντιδημοφιλή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης χρησιμοποιώντας ένα συνταγματικό εργαλείο για να παρακάμψει την ψηφοφορία, παρά τις πολύμηνες διαμαρτυρίες. Έχει, ωστόσο, επιβιώσει από τις προτάσεις δυσπιστίας με τη βοήθεια των Ρεπουμπλικάνων, αν και το κόμμα αυτό έχει πλέον διασπαστεί μετά τη συμμαχία του ηγέτη του, Ερίκ Τσιότι, με τη Λεπέν.
Ο Μακρόν λέει ότι η διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη ψηφοφορίας ήταν ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μεγαλύτερη αναστάτωση το φθινόπωρο, όταν όπως είπε «τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδίαζαν να εκδιώξουν την κυβέρνησή του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τον ετήσιο προϋπολογισμό».
Ενώ ορισμένες από τις 577 έδρες στην κάτω βουλή θα αποφασιστούν την Κυριακή, οι περισσότερες θα πάνε πιθανότατα σε επαναληπτικό γύρο στις 7 Ιουλίου.
Η ψηφοφορία δύο γύρων καθιστά τις προβλέψεις για τις έδρες δύσκολες, ωστόσο οι προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του είναι σε καλό δρόμο για να γίνουν ο μεγαλύτερος σχηματισμός. Η ομάδα της Λεπέν θα χρειαστεί 289 βουλευτές για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, από την Elabe και την Odoxa, εκτιμούν ότι θα λάβει 260-295 και 265-305 έδρες αντίστοιχα.
Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ LUDOVIC MARIN POOL
Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]
Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης
Copyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.