Κόσμος

Συνομιλία Μακρόν-Ερντογάν για τα τουρκικά εμπόδια στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Συνομιλία Μακρόν-Ερντογάν για τα τουρκικά εμπόδια στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Οι εξελίξεις στo μέτωπο της Ουκρανίας και το ζήτημα των τουρκικών ενστάσεων στην προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τέθηκαν επί τάπητος σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, Πέμπτη, οι πρόεδροι της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο Εμμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η επιλογή προσχώρησης των δυο κρατών, που υιοθετήθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες, και εξέφρασε την επιθυμία να επιλυθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατό.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων, η τηλεφωνική επικοινωνία διήρκεσε μια ώρα και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι επείγει η κατάπαυση του πυρός και η εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Ουκρανία.

Συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να καταστεί εφικτή η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Η Τουρκία απαιτεί «συγκεκριμένα βήματα» από Σουηδία και Φινλανδία

Περισσότερες από πέντε ώρες διήρκεσαν χθες, Τετάρτη, οι οι διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών από τη Σουηδία και Φινλανδία στην Άγκυρα, με στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις της τουρκικής πλευράς για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Οι συναντήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά στο προεδρικά μέγαρο, όπου την Τουρκία εκπροσώπησαν ο σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, πρέσβης Ιμπραχίμ Καλίν και ο βοηθός υπουργό Εξωτερικών, πρέσβης Σεντάντ Ονάλ.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Σουηδίας ήταν ο γραμματέας του Γραφείου του Σουηδού πρωθυπουργού Oscar Stenström, ενώ τη φινλανδική πλευρά εκπροσώπησε ο Φινλανδός υφυπουργός Εξωτερικών Jukka Salovaara. Αρχικά πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές συναντήσεις της τουρκικής πλευράς με την κάθε αντιπροσωπεία και ακολούθησε στη συνέχεια τριμερής συνάντηση.

Η Άγκυρα διέκρινε κατά τις συνομιλίες θετική στάση όσον αφορά στο εμπάργκο αμυντικού υλικού και υψηλής τεχνολογίας που υπόκειται από τις δύο χώρες της Βαλτικής, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Είδαμε μια θετική στάση σχετικά με την άρση του εμπάργκο σε προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, αυτή είναι μια ευχάριστη εξέλιξη», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στην Άγκυρα μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, με στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή YPG της Συρίας. Η Άγκυρα θεωρεί την ομάδα ταυτόσημη με το PKK, την οργάνωση των Κούρδων ανταρτών που δρα στην Τουρκία.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες, ο κ. Καλίν είπε επίσης ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας για την τρομοκρατία και οι προσδοκίες της για συγκεκριμένα βήματα μεταφέρθηκαν στους συνομιλητές τους.

«Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές ότι εάν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια δεν αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένα βήματα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία δεν θα προχωρήσει» ανέφερε.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, οι Σουηδία και Φινλανδία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ανατρέποντας την πολιτική της ουδετερότητας την οποία είχαν υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, η Τουρκία αιφνιδίασε τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της εγείροντας αντιρρήσεις στην ένταξη των δύο χωρών, ισχυριζόμενοι ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν κατά της Τουρκίας, «δείχνοντας» την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ και τους Γκιουλενιστές, τους οποίους κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016. Την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι η Άγκυρα θα ζητήσει συγκεκριμένες και γραπτές δεσμεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι και οι 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους προκειμένου να ενταχθεί στη Συμμαχία ένα νέο μέλος.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup