«Ο υπουργός Εξωτερικών μας», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις σε αυτές τις μεροληπτικές δηλώσεις». Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς και η Γερμανία και η Γαλλία γίνονται όργανα τα ελληνικής και της ελληνοκυπριακής προπαγάνδας. Είναι απαράδεκτο να επικρίνουν τη χώρα μας με ανακριβείς εκτιμήσεις ενώ κλείνουν τα μάτια τους στα βήματα της Ελλάδας που αγνοούν το διεθνές δίκαιο».
Σε ό,τι αφορά τη χώρα του, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «η θέση της Τουρκίας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης είναι προφανής» και πρόσθεσε ότι «επιδείξαμε για άλλη μια φορά αυτόν τον ρόλο ως πρωτοπόροι στη λύση της παγκόσμιας κρίσης των σιτηρών». Η ενόχληση της Αγκυρας για τις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού είχε εκφραστεί αρχικά και από τον ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο είχαν μια
μάλλον τεταμένη συνέντευξη Τύπου.
Η Μπέρμποκ είχε τονίσει με έμφαση ότι το ζήτημα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο δεν είναι μόνο ένα διμερές- ελληνοτουρκικό ζήτημα αλλά εν τέλει ευρωπαϊκό ζήτημα, δεδομένου ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», είχε ξεκαθαρίσει και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο θα πρέπει ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα κάποια είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό».
Ο Τούρκος υπουργός, από την πλευρά του, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν τηρεί ουδέτερη στάση στα ελληνοτουρκικά. «Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», ισχυρίστηκε ακόμη ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα». Αναφέρθηκε δε στο παρελθόν -προφανώς αυτό της καγκελαρίου Μέρκελ- λέγοντας ότι «η Γερμανία είχε αναλάβει έναν έντιμο διαμεσολαβητικό ρόλο. Είχε τηρήσει μια ισορροπημένη στάση. Δυστυχώς, βλέπουμε πως το τελευταίο διάστημα έχει χαθεί αυτή η ισορροπία. Πρέπει να ακούν και τις δύο πλευρές, να παίρνουν πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, δίχως προκαταλήψεις. Επειδή κάποια χώρα είναι μέλος της ΕΕ, δεν πρέπει να θεωρείται πως λέει οπωσδήποτε την αλήθεια. Δεν είναι έντιμο να θεωρείται κάτι λάθος επειδή το λέει η Τουρκία».
Πηγή: protothema.gr