Κόσμος

Πίεση: Το πρόγραμμα γυμναστικής που την «ρίχνει» σε 12′

Πίεση: Το πρόγραμμα γυμναστικής που την «ρίχνει» σε 12′

Μία νέα μέθοδο προπόνησης αναδεικνύουν οι επιστήμονες ως αποτελεσματικό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης – Μόλις 12 λεπτά την ημέρα, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα αρκούν

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) επηρεάζει 1,14 δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και έγινε αιτία 10,8 εκατομμυρίων ατόμων το 2019. Καθώς πρόκειται για κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ο έλεγχός της είναι σημαντικός, με τους ειδικούς να συνιστούν στους ανθρώπους άνω των 18 ετών να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια.

Δεδομένων των επιπτώσεων αυτής της πρόκλησης για την παγκόσμια υγεία, είναι σαφής η ανάγκη για στρατηγικές μείωσης της επικράτησης και της σοβαρότητας της υψηλής αρτηριακής πίεσης και η άσκηση αποτελεί μία τέτοια στρατηγική. Τη στιγμή που η αεροβική και η δυναμική προπόνηση αντίστασης δείχνουν αποτελεσματικές στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το UNSW Medicine & Health ανέδειξε την ισομετρική προπόνηση αντίστασης ως έναν αναδυόμενο τρόπο άσκησης, αποτελεσματικό στη μείωση αρτηριακής πίεσης ιατρείου, δηλαδή αυτής που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον παθολόγο.

Τι είναι η ισομετρική προπόνηση αντίστασης

Η ισομετρική προπόνηση αντίστασης (IRT) είναι ένας τύπος προπόνησης ενδυνάμωσης, κατά την οποία οι μύες παράγουν πίεση χωρίς, όμως, να αλλάζουν μήκος. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν σπρώχνουμε έναν τοίχο και διαφέρει από την παραδοσιακή προπόνηση ενδυνάμωσης (π.χ. τα push ups) όπου οι μύες αυξάνουν και μειώνουν το μήκος τους κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Μέχρι τώρα, η IRT δεν αποτελούσε επιλογή για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, κυρίως λόγω ανησυχίας σχετικά με την ασφάλειά της. Η στατική φύση της εν λόγω προπόνησης θεωρείται ότι προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης κυρίως κατά τη διάρκεια της άσκησης και ιδιαίτερα όταν αυτή πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μεγάλες μυϊκές ομάδες ή σε υψηλή ένταση, συγκριτικά με την παραδοσιακή άσκηση ενδυνάμωσης όπως η άρση βαρών ή η αεροβική (περπάτημα, ποδήλατο).

Ωστόσο, οι επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Hypertension Research, Δρ. Harrison Hansford και Matthew Jones από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλίας, ανέφεραν ότι η έρευνά τους έδειξε ότι η IRT είναι ασφαλής. «Θελήσαμε να δούμε πώς η IRT μείωνε την αρτηριακή πίεση σε πάσχοντες από υπέρταση και αν είναι ασφαλής. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι πράγματι είναι ασφαλής και προκαλεί ουσιώδεις αλλαγές στην αρτηριακή πίεση -σχεδόν ό,τι θα προσδοκούσαμε από φαρμακευτικές αγωγές για τη μείωση της υπέρτασης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Δρ. Jones και προσέθεσε:

«Η IRT είναι ένας μη χρονοβόρος τρόπος μείωσης της αρτηριακής πίεσης, καθώς χρειάζονται μόνο 12 λεπτά ημερησίως, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να παραχθούν τα αποτελέσματα που είδαμε στην επανεξέτασή μας. Το σφίξιμο της γροθιάς σε ικανοποιητική ένταση για αυτά τα λεπτά είναι αρκετό και μπορεί να γίνει ακόμα και όταν κάποιος βλέπει τηλεόραση».

Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι η IRT βελτίωσε και άλλες μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, όπως την κεντρική αρτηριακή πίεση (η πίεση στη μεγαλύτερη αρτηρία της καρδιάς και σημαντικός προγνωστικός παράγοντας καρδιαγγειακών παθήσεων) και σε μικρότερο βαθμό την περιπατητική αρτηριακή πίεση (μέση αρτηριακή πίεση 24 ωρών), καμία από τις οποίες δεν είχε εξεταστεί στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι είναι εντυπωσιακό πως μια τόσο απλή παρέμβαση μπορεί να έχει τόσο ισχυρή επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι η έρευνά τους είχε περιορισμούς, επομένως δεν μπορούν να είναι απόλυτα σίγουροι για τα αποτελέσματα.

Πηγή: ygeiamou.gr - Photo by Mufid Majnun on Unsplash

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup