Σάββατο, 04 Μαρτίου 2023 14:08

Ισλανδία: Δύο μαγικοί, μα τόσο διαφορετικοί καταρράκτες στη χώρα των εκπλήξεων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στη νότια Περιφέρεια της Ισλανδίας, βρίσκονται δύο από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες της και μάλιστα σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Ο ένας εκ των δύο, στατιστικά, θεωρείται ο δεύτερος πιο γνωστός καταρράκτης ολόκληρης της χώρας, η οποία δεν έχει λάβει τυχαία την ονομασία «γη των καταρρακτών».

Ο Seljalandsfoss, βρίσκεται στη λίστα των 10 πιο φωτογραφημένων καταρρακτών ολόκληρης της χώρας και βρίσκεται σε ένα απέραντο λιβάδι, κατάλευκο στη δική μας περίπτωση λόγω εποχής, καταπράσινο σε οποιαδήποτε άλλη εποχή, από όπου και πέφτει από ύψος 61 μέτρων, ενώ αποτελεί μέρος του ποταμού Seljalands, που πηγάζει στον παγετώνα του ηφαιστείου Eyjafjallajokull.

Όμως το πιο μαγικό σημείο του καταρράκτη είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να δεις τα εντυπωσιακά τρεχούμενα νερά του εκ των έσω, και αυτό γιατί πίσω από τη βάση του καταρράκτη βρίσκεται μια μικρή σπηλιά που μπορεί ο επισκέπτης να προσεγγίσει, με αρκετή βεβαίως προσοχή, λόγο της ολισθηρότητας από τα τρεχούμενα νερά, γράφει το

.

Πρόκειται για μια εμπειρία που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο. Το μονοπάτι, αν και στενό, είναι εύκολα προσβάσιμο και από τις δύο άκρες του καταρράκτη, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πάγος δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του. Η «τρισδιάστατη» αυτή εμπειρία παραπέμπει σε εικόνες παραμυθιού, με μοναδικά συναισθήματα, γεμάτα μυστήριο και περιπέτεια.

Όμως, αν ο Seljalandsfoss προσφέρει μια τόσο δυνατή εμπειρία, ένας ακόμα καταρράκτης, άσημος για τα δεδομένα της χώρας, συμπληρώνει τον πρώτο καταρράκτη, με ακόμα ομορφότερες και άκρως εντυπωσιακές εικόνες.

Τοποθετείται μερικά μέτρα μακρύτερα από τον Seljalandsfoss, στο ίδιο λιβάδι, μα δεν είναι ευδιάκριτος με την πρώτη ματιά. Ονομάζεται Gljufrabui και χάνεται μέσα σε έναν βράχο, χωρίς να επιδεικνύει τη δική του μαγεία. Όμως ακόμα και αν η φύση δεν του χάρισε την ορατότητα που του αρμόζει, ο άνθρωπος βρήκε τον τρόπο να κλέψει λίγη από τη μαγεία του, με τον πιο υπέροχο τρόπο.

Το μικρό άνοιγμα στο βράχο που σαν πολύτιμο φυλακτό κρατά κρυμμένο μα και προστατεύει τον Gljufrabui, αποτελεί ταυτόχρονα και το μυστικό πέρασμα σε αυτόν. Περπατήστε λοιπόν μέσα από το ίδιο το ποτάμι, όποια εποχή του χρόνου και αν βρεθείτε, και εισέλθετε στο εσωτερικό μιας μαγικής και άκρως ιδιωτικής σπηλιάς.

Γιατί, ναι, είναι το ίδιο εντυπωσιακός, το ίδιο όμορφος, το ίδιο μαγικός, το ίδιο απολαυστικός, μα με μια διαφορετικότητα από τον Seljalandsfoss που κάνει αισθητή τη διαφορά τους.

Προέρχεται από τον ποταμό Gljufura και πέφτει από ύψος 40 μέτρων, ερχόμενος από τους καταπράσινους λόφους των βουνών Eyjafjoll. Μοναδικό θέαμα, με τα νερά του να πέφτουν από ψηλά εντός της μικρής σπηλιάς που τον προστατεύει σαν πολύτιμο πετράδι.

Και αν ο πάγος κάνει την εμφάνισή του, οι υπέροχοι κρυσταλλωμένοι σταλακτίτες του μοιάζουν να πέφτουν πραγματικά από τον ουρανό.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Μαρτίου 2023 11:30

Σχετικά Άρθρα

  • Το πείραμα της Ισλανδίας με την 4ήμερη εργασία – Τι αποτελέσματα είχε
    Το πείραμα της Ισλανδίας με την 4ήμερη εργασία – Τι αποτελέσματα είχε

    Η Ισλανδία σημείωσε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και το ποσοστό ανεργίας της είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη

    Η οικονομία της Ισλανδίας σημειώνει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μετά την εθνική καθιέρωση μιας μικρότερης εργάσιμης εβδομάδας χωρίς απώλειες στους μισθούς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

    Μεταξύ 2020 και 2022, το 51% των εργαζομένων στη χώρα είχε αποδεχτεί την προσφορά για μικρότερες ώρες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της τετραήμερης εβδομάδας, βρήκαν δύο δεξαμενές σκέψης, λέγοντας ότι το ποσοστό είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερο σήμερα.

    Πέρυσι, η Ισλανδία σημείωσε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και το ποσοστό ανεργίας της είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, σημείωσε το Ινστιτούτο Αυτονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισλανδική Ένωση για την Αειφορία και τη Δημοκρατία (Alda).

    «Αυτή η μελέτη δείχνει μια πραγματική ιστορία επιτυχίας: οι μικρότερες ώρες εργασίας έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες στην Ισλανδία… και η οικονομία είναι ισχυρή σε μια σειρά από δείκτες», δήλωσε ο Gudmundur D. Haraldsson, ερευνητής στην Alda.

    Σε δύο μεγάλες δοκιμές μεταξύ 2015 και 2019, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα στην Ισλανδία εργάζονταν 35-36 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών. Πολλοί συμμετέχοντες είχαν προηγουμένως εργαστεί 40 ώρες την εβδομάδα.

    Οι δοκιμές αφορούσαν 2.500 άτομα – περισσότερο από το 1% του ενεργού πληθυσμού της Ισλανδίας εκείνη την εποχή – και είχαν ως στόχο τη διατήρηση ή την αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή βελτιώθηκε στους περισσότερους χώρους εργασίας, ενώ η ευημερία των εργαζομένων αυξήθηκε «δραματικά» με μια σειρά μέτρων, από το αντιληπτό άγχος και την εξουθένωση μέχρι την ισορροπία υγείας και επαγγελματικής ζωής, σύμφωνα με το CNN.

    Μετά τις δοκιμές, τα ισλανδικά συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν μειώσεις των ωρών εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μέλη τους σε όλη τη χώρα.

    Ισλανδία: Ένα success story

    «Αυτή η μελέτη δείχνει μια πραγματική ιστορία επιτυχίας: οι λιγότερες ώρες εργασίας έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες στην Ισλανδία… και η οικονομία είναι ισχυρή σε διάφορους δείκτες», δήλωσε ο Gudmundur D. Haraldsson, ερευνητής της Alda.

    Σε δύο μεγάλες δοκιμές μεταξύ 2015 και 2019, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα στην Ισλανδία εργάστηκαν 35-36 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών. Πολλοί από τους συμμετέχοντες εργάζονταν προηγουμένως 40 ώρες την εβδομάδα.

    Στις δοκιμές συμμετείχαν 2.500 άτομα -περισσότερο από το 1% του ενεργού πληθυσμού της Ισλανδίας εκείνη την περίοδο- και είχαν ως στόχο τη διατήρηση ή την αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή βελτιώθηκε στους περισσότερους χώρους εργασίας, ενώ η ευημερία των εργαζομένων αυξήθηκε «δραματικά» σε μια σειρά μετρήσεων, από το αντιληπτό άγχος και την εξουθένωση μέχρι την υγεία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

    Μετά τις δοκιμές, τα ισλανδικά συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν μειώσεις των ωρών εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μέλη τους σε ολόκληρη τη χώρα.

    Η ανάπτυξη

    Το 2023, η οικονομία της Ισλανδίας επεκτάθηκε κατά 5%, ένας ρυθμός ανάπτυξης δεύτερος μετά τη Μάλτα μεταξύ των πλούσιων ευρωπαϊκών οικονομιών, σύμφωνα με το τελευταίο World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας που ήταν σχεδόν 2% κατά τη δεκαετία μεταξύ 2006 και 2015.

    Ωστόσο, το ΔΝΤ προβλέπει σημαντικά βραδύτερη ανάπτυξη στην Ισλανδία φέτος και το επόμενο έτος.

    «Η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί … το 2024 λόγω της περαιτέρω εξασθένησης της εγχώριας ζήτησης και της επιβράδυνσης της αύξησης των τουριστικών δαπανών», ανέφερε ο οργανισμός για την εξαρτώμενη από τον τουρισμό οικονομία σε αξιολόγηση τον Ιούλιο.

    Το χαμηλό ποσοστό ανεργίας της Ισλανδίας είναι «ένας ισχυρός δείκτης της ζωτικότητας της οικονομίας», ανέφεραν επίσης το Ινστιτούτο Αυτονομίας και η Alda.

    Σύμφωνα με το World Economic Outlook του ΔΝΤ, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 3,4% πέρυσι, λίγο περισσότερο από το μισό του μέσου όρου των προηγμένων ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο οργανισμός αναμένει ότι θα αυξηθεί ελαφρώς στο 3,8% φέτος και του χρόνου.

    Έχουν γίνει διάφορα πειράματα με την τετραήμερη εβδομάδα σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται μια επιτυχημένη δοκιμή το 2022 σε 33 εταιρείες, με την πλειονότητα να εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιρλανδία.

    Πηγή: Ιn.gr
  • Ισλανδία: Επιστήμονες «τρυπούν» ηφαίστεια - Τι προσπαθούν να καταφέρουν
    Ισλανδία: Επιστήμονες «τρυπούν» ηφαίστεια - Τι προσπαθούν να καταφέρουν

    Παγκοσμίως εκτιμάται ότι 800 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από επικίνδυνα ενεργά ηφαίστεια

    Ηομάδα Krafla Magma Testbed (KMT) σκοπεύει να βελτιώσει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το μάγμα, ή αλλιώς το λιωμένο πέτρωμα, συμπεριφέρεται στο υπέδαφος.

    Αυτή η γνώση θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν τον κίνδυνο εκρήξεων και να «σπρώξουν» τη γεωθερμική ενέργεια σε νέα όρια, εκμεταλλευόμενοι μια εξαιρετικά καυτή και δυνητικά απεριόριστη πηγή ηφαιστειακής ενέργειας.

    Ξεκινώντας το 2027 στην Ισλανδία, η ομάδα KMT θα ξεκινήσει τη πρώτη από τις δύο γεωτρήσεις για τη δημιουργία ενός μοναδικού υπόγειου παρατηρητηρίου μάγματος, περίπου 2,1 χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος.

    «Θα αλλάξει πολλά πράγματα», λέει ο Yan Lavallée, καθηγητής μαγματικής πετρολογίας και ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο Ludwigs-Maximillian στο Μόναχο, και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του KMT.

    Η ηφαιστειακή δραστηριότητα παρακολουθείται συνήθως με εργαλεία όπως τα σεισμόμετρα. Αλλά σε αντίθεση με τη λάβα στην επιφάνεια, δεν γνωρίζουμε πολλά για το μάγμα κάτω από το έδαφος, εξηγεί ο καθηγητής Lavallée.

    «Θα θέλαμε να καταγράψουμε το μάγμα με κάποιο εργαλείο, ώστε να μπορούμε πραγματικά να «ακούσουμε τον παλμό της γης», προσθέτει.

    Αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας θα τοποθετηθούν στο λιωμένο πέτρωμα. «Αυτές είναι οι δύο βασικές παράμετροι που πρέπει να ανιχνεύσουμε, για να μπορούμε να καταλάβουμε εκ των προτέρων τι συμβαίνει στο μάγμα», λέει.

    Παγκοσμίως εκτιμάται ότι 800 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από επικίνδυνα ενεργά ηφαίστεια.

    Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το έργο τους μπορεί να βοηθήσει να σωθούν ζωές και να εξοικονομηθούν χρήματα.

    «Κύμα» οκτώ εκρήξεων στην Ισλανδία

    Η Ισλανδία έχει 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα και βρίσκεται στο ρήγμα όπου οι τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής διαχωρίζονται.

    Πιο πρόσφατα, ένα «κύμα» οκτώ εκρήξεων στη χερσόνησο Reykanes προκάλεσε ζημιές στις υποδομές και έφερε αναστάτωση στις ζωές της κοινότητας του Grindavik.

    Ο κύριος Guðmundsson αναφέρεται επίσης στο Eyjafjallajökull, το οποίο προκάλεσε χάος το 2010, όταν ένα σύννεφο τέφρας προκάλεσε πάνω από 100.000 ακυρώσεις πτήσεων, με κόστος 3 δισεκατομμύρια λίρες (3.63 δισεκατομμύρια ευρώ ).

    «Αν ήμασταν σε θέση να προβλέψουμε καλύτερα εκείνη την έκρηξη, θα μπορούσαμε να είχαμε εξοικονομήσει πολλά χρήματα», λέει.

    Η δεύτερη γεώτρηση της KMT θα αναπτύξει μια δοκιμαστική βάση για μια νέα γενιά γεωθερμικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ακραία θερμοκρασία του μάγματος.

    «Το μάγμα είναι εξαιρετικά ενεργειακό. Είναι η πηγή θερμότητας που τροφοδοτεί τα υδροθερμικά συστήματα που οδηγούν στη γεωθερμική ενέργεια. Γιατί να μην κατευθυνθούμε προς την πηγή;» αναρωτιέται ο καθηγητής Lavallée.

    Περίπου το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ισλανδίας και το 85% της θέρμανσης των νοικοκυριών, προέρχεται από γεωθερμικές πηγές, οι οποίες αξιοποιούν τα θερμά υγρά που βρίσκονται βαθιά στο υπέδαφος, παράγοντας ατμό για την κίνηση των τουρμπίνων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Το μάγμα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί υπόγεια, αλλά το 2009 Ισλανδοί μηχανικοί έκαναν μια τυχαία ανακάλυψη.

    Σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μια γεώτρηση βάθους 4,5 χιλιομέτρων και να εξάγουν εξαιρετικά καυτά υγρά, αλλά το τρυπάνι σταμάτησε απότομα καθώς διαπέρασε ένα εκπληκτικά ρηχό μάγμα, σε βάθος μόλις 2.1 χιλιομέτρων.

    Το να συναντήσει κανείς μάγμα είναι σπάνιο και έχει συμβεί μόνο στην Ισλανδία, στην Κένυα και στη Χαβάη.

    Επικίνδυνο ή καινοτόμο;

    Η γεώτρηση στο ηφαιστειακό μάγμα ακούγεται δυνητικά επικίνδυνη, αλλά ο κύριος Guðmundsson πιστεύει το αντίθετο.

    «Δεν πιστεύουμε ότι το να βάλουμε μια “βελόνα” σε έναν τεράστιο θάλαμο μάγματος θα προκαλέσει έκρηξη», διαβεβαιώνει.

    «Αυτό συνέβη το 2009, και ανακάλυψαν ότι πιθανότατα το είχαν ξανακάνει χωρίς να το γνωρίζουν. Πιστεύουμε ότι είναι ασφαλές».

    Άλλοι κίνδυνοι πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη κατά τη γεώτρηση στη γη, όπως τα τοξικά αέρια και η πρόκληση σεισμών, λέει ο καθηγητής Archer. «Αλλά το γεωλογικό περιβάλλον στην Ισλανδία καθιστά κάτι τέτοιο πολύ απίθανο».

    Το έργο θα διαρκέσει χρόνια, αλλά θα μπορούσε να φέρει προηγμένες προβλέψεις και υπερφορτισμένη δύναμη των ηφαιστείων.

    «Νομίζω ότι όλος ο γεωθερμικός κόσμος παρακολουθεί το έργο του KMT», λέει ο καθηγητής Archer. «Είναι εν δυνάμει αρκετά καινοτόμο».

    Πηγή: BBC - NewsBomb.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Iceland Civil Defense/ almannavarnadeild/ HANDOUT

  • Ισλανδία: Οι τελευταίες ηφαιστειακές εκρήξεις μπορεί να συνεχιστούν για δεκαετίες
    Ισλανδία: Οι τελευταίες ηφαιστειακές εκρήξεις μπορεί να συνεχιστούν για δεκαετίες

    Μεγάλος θάλαμος μάγματος εκτιμάται ότι τροφοδοτεί τα ηφαίστεια της χερσονήσου Ρέικανες όπου ζει το 70% του ισλανδικού πληθυσμού.

    Οι εκτεταμένες ροές λάβας που ξεκίνησαν το 2023 στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ισλανδίας μπορεί να συνεχιστούν με διαλείμματα για χρόνια, δεκαετίες ή και αιώνες, εκτιμά νέα μελέτη.

    Τα ηφαίστεια της χερσονήσου Ρέικανες στη νότια Ισλανδία παρέμεναν κοιμισμένα για 800 χρόνια μέχρι το 2021, οπότε λάβα άρχισε να αναβλύζει από σχισμές στο έδαφος, χωρίς τα εκρηκτικά φαινόμενα που παρατηρούνται στα ηφαίστεια άλλων περιοχών του κόσμου.

    Οι ηφαιστειακές ροές επανήλθαν δριμύτερες από πέρυσι και οι αρχές κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Το Ρέικανες φιλοξενεί το 70% του πληθυσμού της Ισλανδίας, το μοναδικό της αεροδρόμιο και αρκετά γεωθερμικά εργοστάσια που προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση σε μεγάλο μέρος της χώρας.

    Ο τοπικός πληθυσμός εκκενώθηκε και η τα θερμά λουτρά της περίφημης «Γαλάζια Λίμνη» έκλεισαν τρεις φορές σε διάστημα δύο μηνών.

    Η ισλανδία είναι γνωστή για τα ηφαίστειά της δεδομένου ότι βρίσκεται πάνω στη Μεσοωκεάνια Ράχη του Ατλαντικού, ένα ρήγμα μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής που απομακρύνονται μεταξύ τους. Καθώς οι πλάκες αποκλίνουν, μάγμα που αναβλύζει από τον γήινο μανδύα βρίσκει δίοδο για να ανέβει μέχρι την επιφάνεια.

    Η διεθνής ερευνητική ομάδα που υπογράφει την νέα μελέτη στην επιθεώρηση Terra Nova αναρωτήθηκε αν η πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν μόνο η αρχή ενός παρατεταμένου επεισοδίου, δεδομένου ότι η χερσόνησος του Ρέικανες πέρασε είχε περάσει στο μακρινό παρελθόν από μια ηφαιστειακή περίοδο αρκετών αιώνων.

    Το ίδιο μπορεί να συμβεί και τώρα, δείχνει η ανάλυση. Σεισμικά δεδομένα και ισοτοπικές αναλύσεις που μπορούν να αποκαλύψουν την προέλευση της λάβας υποδεικνύουν ότι οι οκτώ ηφαιστειακά ενεργές περιοχές του Ρέικανες τροφοδοτούνται από έναν μεγάλο, κοινό θάλαμο μάγματος που βρίσκεται σε βάθος 9-12 χιλιομέτρων.

    Η ισλανδία είναι γνωστή για τα ηφαίστειά της δεδομένου ότι βρίσκεται πάνω στη Μεσοωκεάνια Ράχη του Ατλαντικού, ένα ρήγμα μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής που απομακρύνονται μεταξύ τους. Καθώς οι πλάκες αποκλίνουν, μάγμα που αναβλύζει από τον γήινο μανδύα βρίσκει δίοδο για να ανέβει μέχρι την επιφάνεια.

    Η διεθνής ερευνητική ομάδα που υπογράφει την νέα μελέτη στην επιθεώρηση Terra Nova αναρωτήθηκε αν η πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν μόνο η αρχή ενός παρατεταμένου επεισοδίου, δεδομένου ότι η χερσόνησος του Ρέικανες πέρασε είχε περάσει στο μακρινό παρελθόν από μια ηφαιστειακή περίοδο αρκετών αιώνων.

    Το ίδιο μπορεί να συμβεί και τώρα, δείχνει η ανάλυση. Σεισμικά δεδομένα και ισοτοπικές αναλύσεις που μπορούν να αποκαλύψουν την προέλευση της λάβας υποδεικνύουν ότι οι οκτώ ηφαιστειακά ενεργές περιοχές του Ρέικανες τροφοδοτούνται από έναν μεγάλο, κοινό θάλαμο μάγματος που βρίσκεται σε βάθος 9-12 χιλιομέτρων.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Iceland Civil Defense/ almannavarnadeild/ HANDOUT

  • Ισλανδία: Το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες εκτοξεύει λάβα για 2η ημέρα (video)
    Ισλανδία: Το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες εκτοξεύει λάβα για 2η ημέρα (video)

    Οι άνεμοι αναμένεται να απομακρύνουν τα δηλητηριώδη αέρια από την πρωτεύουσα Ρέκιαβικ, δήλωσαν οι αρχές

    Ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας συνέχιζε και σήμερα να εκτοξεύει λάβα και να εκλύει καπνό, για δεύτερη ημέρα, αλλά οι άνεμοι αναμένεται να απομακρύνουν τα δηλητηριώδη αέρια από την πρωτεύουσα Ρέκιαβικ, δήλωσαν οι αρχές.
    Η έκρηξη, η πέμπτη κατά σειρά από τον Δεκέμβριο, ήταν η ισχυρότερη στην περιοχή από τότε που ενεργοποιήθηκαν τα ηφαιστειακά συστήματα στην χερσόνησο Ρέικιανες πριν από τρία χρόνια, έχοντας παραμείνει αδρανή για οκτώ αιώνες, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.
    Στην πόλη του Γκρίνταβικ, όπου λίγοι μόνο κάτοικοι επέστρεψαν αφότου αρκετά σπίτια καταστράφηκαν από την λάβα νωρίτερα φέτος, εκδόθηκε και πάλι εντολή εκκένωσης, καθώς βρίσκεται κοντά στις υπαίθριες θερμές πηγές της Γαλάζιας Λίμνης, βασικό τουριστικό αξιοθέατο.
    Η ηφαιστειακή δραστηριότητα παρουσίασε ύφεση αργά χθες και παρέμεινε σταθερή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωση.

    Δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς.

    «Σήμερα αναμένονται δυτικοί άνεμοι και η ρύπανση με αέρια μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθεί στα ανατολικά πάνω από τη νότια Ισλανδία», ανέφερε η υπηρεσία.

    Οι αισθητήρες έδειξαν ότι η ποιότητα του αέρα παραμένει «πολύ καλή» εντός και γύρω από την πρωτεύουσα ενώ σταθμός που βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο της έκρηξης έδειξε ότι δεν ενδείκνυται για τις ευπαθείς ομάδες.

    Ποτάμι λάβας χθες έρρεε στον κεντρικό δρόμο προς το Γκρίνταβικ, ενώ εικόνες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης σήμερα έδειξαν ότι είχε εν μέρει καλυφθεί από μαύρη ηφαιστειακή πέτρα. Το αεροδρόμιο Κέφλαβικ λειτουργούσε κανονικά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Iceland Civil Defense/ almannavarnadeild/ HANDOUT
  • Ισλανδία: Εντυπωσιακά βίντεο από τη νέα έκρηξη ηφαιστείου - Η πέμπτη από τον Δεκέμβριο
    Ισλανδία: Εντυπωσιακά βίντεο από τη νέα έκρηξη ηφαιστείου - Η πέμπτη από τον Δεκέμβριο

    Μια νέα ηφαιστειακή έκρηξη καταγράφηκε σήμερα (29/5) στη χερσόνησο Ρέικιανες, στη νοτιοδυτική Ισλανδία, η πέμπτη κατά σειρά από τον Δεκέμβριο και η όγδοη από το 2021, λίγη ώρα αφού οι αρχές είχαν εκκενώσει την κοντινή πόλη Γκρίνταβικ.

    Η προηγούμενη έκρηξη έληξε πρόσφατα, αφού το ηφαίστειο εκτόξευσε σιντριβάνια λιωμένης πέτρας επί σχεδόν οκτώ εβδομάδες. Οι αρχές προειδοποιούσαν ωστόσο ότι υπήρχε ο κίνδυνος να συνεχιστεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα, αφού οι μελέτες των ειδικών έδειχναν συγκέντρωση μάγματος υπογείως.

    «Μια έκρηξη ξεκίνησε κοντά στο Σουντχνουκσγκίγκαρ, στα βόρεια του Γκρίνταβικ», ανέφερε η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία (IMO).

    Τα προβλήματα των κατοίκων

    Τα εντυπωσιακά πλάνα, που προβλήθηκαν σε ζωντανή μετάδοση, υπογραμμίζουν τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει το νησί των περίπου 400.000 κατοίκων, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι εκρήξεις θα συνεχίζονται στο Ρέικιανες επί δεκαετίες, αν όχι επί αιώνες. Στη χερσόνησο αυτήν ζουν περίπου 30.000 άνθρωποι. Στις προηγούμενες ενεργοποιήσεις του ηφαιστείου έκλεισαν βασικοί οδικοί άξονες, παρουσιάστηκαν προβλήματα στις υποδομές θέρμανσης και καταστράφηκαν ακόμη και μερικά σπίτια στο ψαροχώρι Γκρίνταβικ, όπου ελάχιστοι κάτοικοι έχουν επιστρέψει.

    Σε μια προσπάθεια να προληφθούν περαιτέρω ζημιές, κατασκευάστηκαν φράγματα ώστε να μην πλησιάζει η λάβα σε υποδομές, όπως στο εργοστάσιο παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας του Σβαρτσένγκι, τις υπαίθριες θερμές πηγές της Γαλάζιας Λίμνης και το ίδιο το Γκρίνταβικ.

    Πηγή: Εthnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Iceland Civil Defense (almannavarnadeild) / HANDOUT HANDOUT

  • Ισλανδία: Δύο φυσικά φαινόμενα σε ένα - Όταν η ηφαιστειακή λάβα συνάντησε το Βόρειο Σέλας
    Ισλανδία: Δύο φυσικά φαινόμενα σε ένα - Όταν η ηφαιστειακή λάβα συνάντησε το Βόρειο Σέλας

    Εντυπωσιακά βίντεο από την Ισλανδία με δύο φυσικά φαινόμενα σε εξέλιξη.

    Την ώρα που το ηφαίστειο εκρήγνυται στην ισλανδική πόλη Γκρίνταβικ, οι βιντεογράφοι καταγράφουν το βόρειο σέλας.

    Και όπως είναι λογικό οι εικόνες κόβουν την ανάσα.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ισλανδία: Εκκενώνεται η διάσημη Blue Lagoon - Μάγμα ρέει μετά από ισχυρό σεισμό
    Ισλανδία: Εκκενώνεται η διάσημη Blue Lagoon - Μάγμα ρέει μετά από ισχυρό σεισμό

    Η Ισλανδία εκκένωσε την παγκοσμίου φήμης Blue Lagoon της λόγω έντονης σεισμικής δραστηριότητας σε κοντινή απόσταση υπό τον φόβο επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης. Το μάγμα άρχισε να ρέει μετά από έντονη σεισμική δραστηριότητα, όπως μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της χώρας RÚV.

    Το βάθος του μάγματος, περίπου 4 χιλιομέτρων, σημαίνει ότι μια έκρηξη θα μπορούσε να λάβει χώρα μέσα σε λίγες ώρες, είπε ο ηφαιστειολόγος Thorvaldur Thordarson στο RÚV.

    Οι αρχές προχώρησαν και στην εκκένωση της κοντινής πόλης Γκρίνταβικ. «Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε στενά τις οδηγίες και τις συστάσεις των αρχών, συνεργαζόμενοι μαζί τους για να παρακολουθούμε την εξέλιξη των γεγονότων», τονίζει η Blue Lagoon σε ανακοίνωσή της. Η Blue Lagoon είχε κλείσει ξανά τον Νοέμβριο του 2023, για μία εβδομάδα, αφού καταγράφηκαν 1.400 σεισμοί σε 24 ώρες.

    Το Blue Lagoon, που βρίσκεται μόλις λιγότερο από μία ώρα οδικώς από την πρωτεύουσα της Ισλανδίας και την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.

    Η τοποθεσία είναι μέρος της χερσονήσου Ρέικιανες της νοτιοδυτικής Ισλανδίας. Εκτός από τη Blue Lagoon, η χερσόνησος φιλοξενεί το κύριο αεροδρόμιο της Ισλανδίας, το Keflavik International.

    Η Ισλανδία είναι μια από τις πιο ενεργές ηφαιστειακές περιοχές στον πλανήτη.

    Πηγή: Cnn.gr - Φωτογραφία από Carol Colman από το Pixabay

  • Ισλανδία: Εξερράγη ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες - Η λάβα άφησε χωρίς θέρμανση χιλιάδες κατοίκους
    Ισλανδία: Εξερράγη ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες - Η λάβα άφησε χωρίς θέρμανση χιλιάδες κατοίκους

    Ύφεση παρουσιάζεται στην δραστηριότητα του ηφαιστείου που εξερράγη χθες στην Ισλανδία, η οποία προκάλεσε ζημιές σε δρόμους και αγωγούς και άφησε τους κατοίκους τμημάτων της χερσονήσου Ρεϊκιάνες χωρίς ζεστό νερό ενώ το θερμόμετρο δείχνει κάτω από το μηδέν.

    Η έκρηξη άρχισε την Πέμπτη, με πίδακες λάβας να εκτοξεύονται στον αέρα σε ύψος 80 μέτρων από ρωγμή 3 χιλιομέτρων στο έδαφος, αλλά μέχρι σήμερα το πρωί είχε εξασθενήσει η δραστηριότητα του ηφαιστείου.

    Αυτή ήταν η τρίτη ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή, η οποία βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, από τον Δεκέμβριο. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, μουσεία κι άλλοι δημόσιοι φορείς στην περιοχή δεν λειτούργησαν σήμερα, ενώ η λάβα προκάλεσε ζημιές στους αγωγούς ζεστού νερού που χρησιμοποιούνται για την παροχή γεωθερμικά θερμαινόμενου ύδατος.

    "Είναι πολύ άσχημη κατάσταση να έχουμε αυτήν την περιοχή χωρίς ζεστό νερό, αλλά υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, υπάρχει πόσιμο νερό και ελπίζουμε να έχουμε και ζεστό νερό ως το μεσημέρι", δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ στο δημόσιο δίκτυο RUV.

    Δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία δείχνουν τη λάβα να έχει φτάσει σε απόσταση περίπου 4,5 χιλιομέτρων δυτικά του σημείου της έκρηξης, όπως και κάπου 500 μέτρα από το Blue Lagoon --ένα πολυτελές γεωθερμικό σπα, το οποίο εκκενώθηκε χθες και παρέμεινε κλειστό.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Iceland Civil Defense/ almannavarnadeild/ HANDOUT

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch