Κόσμος

Ιστορικές διαδηλώσεις στη Γαλλία με τον Μακρόν στο επίκεντρο της δυσαρέσκειας - Εκατομμύρια στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό

Ιστορικές διαδηλώσεις στη Γαλλία με τον Μακρόν στο επίκεντρο της δυσαρέσκειας - Εκατομμύρια στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό

Αν και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η γαλλική κυβέρνηση είχαν την πεποίθηση ότι οι διαδηλώσεις στη χώρα θα καταλαγιάσουν, οι διαδηλωτές τους διέψευσαν την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, κατά την ένατη ημέρα εθνικής δράσης κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Τα συνδικάτα έδειξαν ότι εξακολουθούν να είναι υπολογίσιμα. Αλλά δεν είναι μόνο το ζήτημα των συντάξεων που διακυβεύεται. Στις πορείες, ο ίδιος ο πρόεδρος είναι το επίκεντρο της δυσαρέσκειας.

Η χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος για την ψήφιση της μεταρρύθμισης χωρίς ψηφοφορία δεν πήγε καλά. Ούτε και η συνέντευξή του στην τηλεόραση την προηγούμενη ημέρα, όταν κατηγόρησε τα συνδικάτα ότι δεν πρότειναν συμβιβασμό και συνέκρινε τους διαδηλωτές που συγκεντρώνονταν κάθε βράδυ την τελευταία εβδομάδα με «επαναστάτες», όπως εκείνοι που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο του 2021.

Τα συνδικάτα το είδαν ως πρόκληση και πολλοί διαδηλωτές ως περιφρόνηση. Παντού υπήρχαν συνθήματα εχθρικά προς τον Γάλλο πρόεδρο: «Λουδοβίκος 16ος, Λουδοβίκος 16ος, τον αποκεφαλίσαμε. Μακρόν, Μακρόν, μπορούμε να το ξανακάνουμε», «Η κυβέρνηση, θα ανατιναχτεί», «Μακρόν παραιτήσου», «Μακρόν, αν νομίζεις ότι είσαι βασιλιάς, η γκιλοτίνα θα σε περιμένει».

Η ανάκαμψη του κινήματος - 1,08 εκατ. στους δρόμους

Η πρώτη απάντηση των διαδηλωτών ήταν μια μεγάλη πορεία, στο Παρίσι αλλά και σε όλη τη χώρα. Η ανάκαμψη του κινήματος είναι ξεκάθαρη σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες ημέρες διαμαρτυρίας στις 11 και 15 Μαρτίου. Το υπουργείο Εσωτερικών μέτρησε 1,08 εκατομμύρια διαδηλωτές στη Γαλλία το βράδυ της Πέμπτης, εκ των οποίων 119.000 στο Παρίσι. Το συνδικάτο CGT μέτρησε 800.000 άτομα μόνο στην πρωτεύουσα και 3,5 εκατομμύρια σε ολόκληρη τη χώρα. Η συμμετοχή ήταν επίσης σημαντικά αυξημένη στη Ρουέν, όπου οι Αρχές μέτρησαν 14.800 διαδηλωτές, τοπικό ρεκόρ από την αρχή του κοινωνικού κινήματος, ενώ η CGT έκανε λόγο για 23.000. Η συμμετοχή αυξήθηκε σημαντικά στη δυτική πόλη της Βρέστης (μεταξύ 20.000 και 40.000) και στο νότιο Μονπελιέ (μεταξύ 18.000 και 40.000).

Η αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες διαδηλώσεις παρατηρήθηκε επίσης σε μικρότερες πόλεις, όπως η Agen στα νοτιοδυτικά (μεταξύ 4.000 και 6.000), η Laval στα δυτικά (μεταξύ 5.200 και 9.600) και η Valenciennes στα βόρεια (3.100 σύμφωνα με την αστυνομία). Αν και οι εκτιμήσεις των συνδικάτων είναι συνήθως διπλάσιες από αυτές της κυβέρνησης, ορισμένες πόλεις παρουσιάζουν πιο έντονες διαφορές, όπως το Saint-Etienne (6.200 σύμφωνα με την αστυνομία, 35.000, σύμφωνα με τα συνδικάτα), η Νίκαια (5.200 και 40.000) και η Μασσαλία, όπου η νομαρχία μέτρησε 16.000 διαδηλωτές, 17 φορές λιγότερους από τους 280.000 που ανακοίνωσε η CGT, όπως γράφει η Le Monde.

Η δεύτερη απάντηση ήταν μια εμφανής αύξηση της βίας και του ριζοσπαστισμού. Παντού, η οργή και η ένταση ήταν εμφανείς από την αρχή των διαδηλώσεων. Όπως ανακοίνωναν τα συνδικάτα εδώ και εβδομάδες, η κατάσταση είναι έκρυθμη. Υπήρξαν απόπειρες εμπρησμού, κάδοι απορριμμάτων στις φλόγες και βανδαλισμοί σε εστιατόρια και τράπεζες. Η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει πολλές φορές κατά μήκος της πορείας με επιθέσεις και δακρυγόνα, στο Παρίσι και αλλού. Στην πρωτεύουσα, ένας «εμπρηστικός μηχανισμός» εκτοξεύτηκε σε μια τράπεζα στη λεωφόρο Bonne-Nouvelle, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Νέο κάλεσμα την ημέρα επίσκεψης του Καρόλου

Τα συνδικάτα κάλεσαν σε νέα ημέρα πανεθνικών απεργιών και διαδηλώσεων την ερχόμενη Τρίτη, η οποία θα συμπέσει με την προγραμματισμένη επίσκεψη του βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου Γ' στη χώρα. Η νέα ημερομηνία της 28ης Μαρτίου ανακοινώθηκε την Πέμπτη σε κοινή ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την «εκρηκτική κατάσταση» στη χώρα και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες.

Στους δρόμους του Παρισιού σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης διαδήλωσης, με τις δυνάμεις ασφαλείας να ρίχνουν δακρυγόνα και να επιτίθενται στο πλήθος με γκλομπ. Συνολικά 58 άτομα συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα, δήλωσαν αστυνομικές πηγές μέχρι τις 20:30 τοπική ώρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος επισκέφθηκε το αρχηγείο της αστυνομίας το βράδυ της Πέμπτης καθώς οι πυρκαγιές εξακολουθούσαν να καίνε σε ορισμένες γειτονιές του Παρισιού, διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και ο βασιλιάς Κάρολος θα είναι «ευπρόσδεκτος», σύμφωνα με τη Le Monde.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν ταραχοποιοί, συχνά ακροαριστεροί, που θέλουν να καταλύσουν το κράτος και να σκοτώσουν την αστυνομία και τελικά να καταλάβουν τους θεσμούς».

Στις φλόγες το δημαρχείο του Μπορντό

Στις πολυπληθέστατες διαδηλώσεις της Πέμπτης οι εντάσεις ήταν πολλές, με χαρακτηριστικές τις εικόνες από το δημαρχείο του Μπορντό -που τυλίχθηκε στις φλόγες.

Les sapeurs-pompiers s’activent pour éteindre le feu sur la porte de la mairie de #Bordeaux #ReformedesRetraite pic.twitter.com/bY2lmDX1Ne

— Rue89 Bordeaux (@Rue89Bordeaux) March 23, 2023

Η φωτιά δεν πήρε έκταση και τέθηκε υπό έλεγχο από την πυροσβεστική.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Mohammed Badra

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα