Σάββατο, 08 Ιουλίου 2023 08:23

Ερντογάν: Ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσκεψη του Πούτιν τον Αύγουστο στην Τουρκία καθώς και συζητήσεις για την παράταση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία «τον επόμενο μήνα», ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Pavel Golovkin).

Η συμφωνία για τα σιτηρά

«Μελετήσαμε το πώς θα μπορούσαμε να παρατείνουμε τη συμφωνία» για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα «πέραν της 17ης Ιουλίου», δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Ισως αναθεωρώντας τη κάθε τρεις μήνες, αυτό ελπίζουμε. Μιλήσαμε [με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι] απόψε και ελπίζω πως θα μιλήσουμε [για το ζήτημα με τον κ. Πούτιν] τον επόμενο μήνα», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν στον Τύπο.

Σε φορτισμένο κλίμα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση Ερντογάν – Ζελένσκι έγινε σε φορτισμένο κλίμα, καθώς η τουρκική ηγεσία φέρεται ενοχλημένη από τις δηλώσεις του ουκρανού προέδρου από την Μπρατισλάβα, και πριν την αναχώρησή του για την Τουρκία.

Ο κ. Ζελένσκι έκανε λόγο για έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Ουκρανίας, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αντιπροσωπεύει «απειλή» για την παγκόσμια ασφάλεια.

Η αναφορά αυτή ενόχλησε ιδιαίτερα τον Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στο βέτο ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την Στοκχόλμη για υποτιθέμενη επιεική στάση προς τους κούρδους μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός της.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Ιουλίου 2023 09:38

Σχετικά Άρθρα

  • Βλαντίμιρ Πούτιν: Θα απαντήσουμε αν επιτραπεί στην Ουκρανία να μας πλήξει με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς
    Βλαντίμιρ Πούτιν: Θα απαντήσουμε αν επιτραπεί στην Ουκρανία να μας πλήξει με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα της χρήσης δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο στον πόλεμο με τη Ρωσία

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει «ένα φάσμα απαντήσεων», αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βλαντίμιρ Πούτιν τοποθετείται σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα

    «(Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας) εξετάζει πώς θα απαντήσει σε ενδεχόμενα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη ρωσική επικράτεια, θα δώσει ένα φάσμα απαντήσεων», δήλωσε ο Πούτιν στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Telegram του Ζαρούμπιν.

    Δείτε σχετική ανάρτηση για τη δήλωση Πούτιν:

    Τι φοβούνται οι ΗΠΑ

    Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ αρνούνται να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με τα όπλα που της παρέχουν, φοβούμενες κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον.

    Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει και πάλι ότι, αν οι Δυτικοί επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει το ρωσικό έδαφος με μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλους, αυτό θα σημαίνει ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».

    «Αυτό θα αλλάξει την ίδια τη φύση της σύγκρουσης», είχε τονίσει.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
    Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

    «Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν 'λογικό συμβιβασμό'», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει σε έναν «εύλογο συμβιβασμό», αλλά ταυτόχρονα δεν θα κάνει καμία παραχώρηση για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε συμβιβασμούς, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα, επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και η άλλη πλευρά αρνείται να το κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος.

    Οι δηλώσεις του Πούτιν σηματοδοτούν μια αυξανόμενη αυτοπεποίθηση στο Κρεμλίνο ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία και ότι εμφανίζονται ενδείξεις πολεμικής κόπωσης μεταξύ ορισμένων συμμάχων του Κιέβου. Η συνέντευξη δόθηκε αφού ο Πούτιν φιλοξένησε τη μεγαλύτερη σύνοδο παγκόσμιων ηγετών στη Ρωσία από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στη σύνοδο κορυφής των BRICS μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, αλλά κανείς δεν αντιμετώπισε δημοσίως τον Πούτιν.

    «Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να ωφελήσει τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Πρέπει να προέλθει από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο πεδίο της μάχης».

    Ειδικότερα, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Πούτιν, μιλώντας για τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, είπε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν το επιθυμεί, ίσως επειδή δεν είναι έτοιμο να άρει τον στρατιωτικό νόμο και να διεξάγει προεδρικές εκλογές». Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, «η μπάλα είναι στο γήπεδό τους».

    Μιλώντας στο τέλος της Συνόδου Κορυφής των Brics στο Καζάν την Πέμπτη (24/10), κατηγόρησε παράλληλα τη Δύση για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι «ζει μια ψευδαίσθηση» αν πιστεύει ότι μπορεί να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

    Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Δύση κλιμάκωσε την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι αξιωματικοί και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο», δήλωσε ο Πούτιν.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL
  • Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας
    Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας

    Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε παράλογη τη συμπεριφορά του Κιέβου - «Για να αποτραπεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ» - Αιχμές για τη Δύση και την οικονομία στην ευρωζώνη

    Στην Ουκρανία επέρριψε την ευθύνη των μη συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στο Καζάν.
    «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για ειρηνευτικές συμφωνίες με βάση την πραγματικότητα επί του εδάφους. Και δεν είμαστε έτοιμοι για τίποτα άλλο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το «μπαλάκι» βρίσκεται στην πλευρά της Ουκρανίας.
    Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του Κιέβου, λέγοντας ότι η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών θα οδηγούσε στην ανάγκη άρσης του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, για τις οποίες «προφανώς οι ουκρανικές αρχές δεν είναι ακόμη έτοιμες».
    Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ουκρανικές αρχές συμπεριφέρονται παράλογα γιατί «θέλουν να δείξουν ότι όλες οι επενδύσεις δεν είναι μάταιες», ενώ υποστήριξε ότι πριν λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να εξεταστούν νέες ιδέες, κάτι στο οποίο συμφώνησε μεν η Ρωσία, αλλά διαφώνησε η Ουκρανία.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πούτιν ανέφερε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Μόσχας να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ, η Δύση τον αγνόησε, προσθέτοντας ότι «η ασφάλεια της Ρωσίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα», ενώ τόνισε ότι η κλιμάκωση επήλθε λόγω του πραξικοπήματος στις ΗΠΑ το 2014.

    Αρνείται τα περί επαφών με τον Τραμπ

    Αν και χαιρέτισε την προσπάθεια όλων των μερών να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε ότι «ο Τραμπ μίλησε για την επιθυμεί να κάνει τα πάντα» γι’ αυτό, κάτι που όπως είπε, το έκανε με ειλικρίνεια. «Δηλώσεις αυτού του είδους, από όποιον κι αν προέρχονται, τις καλωσορίζουμε, φυσικά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν θυμάται συζήτηση με τον Τραμπ όπου ο τελευταίος να τον απειλεί να πλήξει το κέντρο της Μόσχας.
    Ο Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες για ανεπίσημες επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης ψευδείς τις δηλώσεις ότι δήθεν αρνείται να επικοινωνήσει με δυτικούς συναδέλφους του. «Αυτό είναι ψέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ»

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι «για να αποτραπεί η κλιμάκωση, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε, μεταξύ άλλων, με το Ισραήλ». Εκφράζοντας την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν, ανέφερε ότι παρά τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετώπισε μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση τον Οκτώβριο του 2023.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την περαιτέρω επιδείνωσή της. «Κανείς πραγματικά στην περιοχή - και οι συνομιλίες μου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS δείχνουν - κανείς στην περιοχή δεν επιθυμεί την επέκταση της σύγκρουσης και κάποιο είδος μεγάλου πολέμου. Κανείς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

    Εμβάθυνση των τραπεζικών δεσμών της ομάδας BRICS

    Επίσης, ανέφερε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS θα εμβαθύνουν τις τραπεζικές τους διασυνδέσεις και τους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, σημειώνοντας ότι ένα από τα κύρια προβλήματα είναι τα θέματα διακανονισμού.
    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού συστήματος πληρωμών, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα των πληρωμών είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στη συνεργασία εντός του μπλοκ, αλλά τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα συστήματα για να το παρακάμψουν.

    «Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται»

    Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στα μεγέθη της ρωσικής οικονομίας, που όπως ανέφερε, αναπτύσσεται, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που βρίσκεται κοντά στην ύφεση.

    «Η οικονομία μας αναπτύσσεται. Πέρυσι ήταν 3,4-3,6%. Φέτος θα είναι περίπου 4%», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η οικονομία της ευρωζώνης ισορροπεί στα πρόθυρα της ύφεσης», κάτι που έγινε, όπως είπε, επειδή η Δύση απέρριψε τους φθηνούς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Παρότι ένας κλάδος του Nord Stream-2 έχει διατηρηθεί, όπως είπε, η Γερμανία δεν θέλει να τον χρησιμοποιήσει για προμήθειες φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους.

    Για τη Βόρεια Κορέα

    Μιλώντας για τον βορειοκορεατικό στρατό, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι σήμερα η Κρατική Δούμα επικύρωσε τη Συνθήκη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

    «Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας - όπως γνωρίζετε, σήμερα, νομίζω, μόλις επικυρώθηκε η Συνθήκη για τη στρατηγική εταιρική σχέση, υπάρχει το άρθρο 4. Και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε με κανένα τρόπο ότι η βορειοκορεατική ηγεσία παίρνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες μας», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK POOL/ KREMLIN POOL
  • Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί ο Ερντογάν μετά την ένοπλη επίθεση στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία
    Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί ο Ερντογάν μετά την ένοπλη επίθεση στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία

    Αναχώρησε από το Καζάν της Ρωσίας προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμά του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί έκτακο συμβούλιο ασφαλείας στο (παλιό) αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, με την άφιξή του από το Καζάν της Ρωσίας, από όπου αναχώρησε προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμα του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS.
    Το έκτακτο συμβούλιο γίνεται μετά την ένοπλη επίθεση χθες στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAŞ), κοντά στην τουρκική πρωτεύουσα που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς.
    «Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται»
    Tην απεχθή, όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση καταδίκασε ένα 24ωρο νωρίτερα ο Ερντογάν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

    Σε αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά για «μια άθλια επίθεση κατά της ειρήνης του έθνους μας και των αμυντικών μας πρωτοβουλιών».

    Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».

    «Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι τους στην Τουρκία θα ξεριζωθούν οριστικά. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κενάνας κακός που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του», τόνισε.

    «Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και σε πολλά επίπεδα» πρόσθεσε.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πούτιν: Χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσίας
    Πούτιν: Χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσίας

    Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ στη Σύνοδο των BRICS στο Καζάν

    Η Ουκρανία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τη διάρκεια ομιλίας του στη Σύνοδο των BRICS που πραγματοποιείται στο Καζάν.
    «Η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, ενώ (αυτοί που τη χρησιμοποιούν) αγνοούν τα ζωτικά μας συμφέροντα, τις δίκαιες ανησυχίες για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου λαού, και τώρα δεν κρύβουν ούτε τον στόχο της πρόκλησης μιας στρατηγικής ήττας στη χώρα μας», δήλωσε ο Πούτιν.
    Ο Ρώσος πρόσθεσε ότι όσοι επιδιώκουν την ήττα της χώρας του, κάνουν «απατηλούς υπολογισμούς», δεν γνωρίζουν την ιστορία της Ρωσίας και δεν λαμβάνουν υπόψη την ενότητα, τη δύναμη του πνεύματος και τη συνοχή που έχουν «σφυρηλατηθεί» επί αιώνες.
    Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ

    Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης.

    «Πρέπει να βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξουμε το δρόμο για μια πολιτική διευθέτηση», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YURI KOCHETKOV
  • Ερντογάν: Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται
    Ερντογάν: Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται

    Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες»

    Tην απεχθή, όπως τη χαρακτηρίζει, επίθεση καταδικάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία.
    Σε αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά για «μια άθλια επίθεση κατά της ειρήνης του έθνους μας και των αμυντικών μας πρωτοβουλιών».
    Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».
    «Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι τους στην Τουρκία θα ξεριζωθούν οριστικά. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κενάνας κακός που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του», τόνισε.

    «Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και σε πολλά επίπεδα» πρόσθεσε.

    Συμπλήρωσε ότι θα προσευχηθεί για τους τέσσερις νεκρούς της επίθεσης και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους 14 τραυματίες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Eurofighter... σε αναμονή: Ο Σολτς «χάιδεψε» τον Ερντογάν με υποσχέσεις, αλλά όχι δεσμεύσεις
    Eurofighter... σε αναμονή: Ο Σολτς «χάιδεψε» τον Ερντογάν με υποσχέσεις, αλλά όχι δεσμεύσεις

    Το πολυπόθητο «ναι» από τον Όλαφ Σολτς για το πρόγραμμα των μαχητικών Eurofighters δεν ήρθε. Παρά τις προσδοκίες της Άγκυρας για μια συγκεκριμένη απάντηση χθες Σάββατο, ο Γερμανός Καγκελάριος, έστριψε δια της... Βρετανίας, μοιράζοντας μόνο υποσχέσεις. Αν και δεν έκλεισε εντελώς την πόρτα, απέφυγε επιμελώς να δεσμευτεί σε ένα ζήτημα που θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από τη γερμανική αντιπολίτευση.

    Σαφώς, οποιαδήποτε κίνηση εδώ θα απαιτούσε ένα σημαντικό αντάλλαγμα που θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως επίτευγμα στο Βερολίνο.

    «Οι σχέσεις μας έχουν στραφεί προς την πραγματιστική πολιτική», είπε σε μία αποστροφή του λόγου του κατά την κοινή συνέντευξη Tύπου με τον Τούρκο πρόεδρο στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή πλεύσης προς μία πιο «εμπορική μορφή» στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες φέτος σηματοδοτούν έναν αιώνα από την επίσημη έναρξή τους.

    Η πρώτη απεύθυνση του Ερντογάν, ένδειξη της μεγάλης προσμονής της Άγκυρας, προς τον Σολτς ήταν για τα Eurofighters, καλώντας τον Γερμανό ηγέτη να αφήσουν τα προβλήματα του παρελθόντος στην άκρη και να προχωρήσουν σε συνεργασίες στην αμυντική βιομηχανία. Με λίγα λόγια να σταματήσουν τα εμπάργκο. Ο Όλαφ Σολτς, ωστόσο, περιορίστηκε σε γενικόλογες δηλώσεις, τονίζοντας πως το πρότζεκτ βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μέσω Βρετανίας, καθώς είναι η χώρα που κατασκευάζει στο έδαφός της τα ευρωπαϊκά μαχητικά. Υποσχέθηκε, ωστόσο, πρόοδο στο μέλλον, αλλά χωρίς να παρέχει οτιδήποτε χειροπιαστό. Μια αμφίσημη στάση που ενισχύει την αίσθηση ότι ο Σολτς περισσότερο «χάιδεψε» τα αυτιά του Ερντογάν, παρά προσέφερε ουσιαστική στήριξη στις προσδοκίες του.

    Προϋπόθεση η καλή συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα;

    Παράλληλα, η αναφορά του Γερμανού καγκελάριου στα ελληνοτουρκικά θέματα έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Θα ήταν ευχής έργον -είπε- να συνεχιστεί η θετική ατζέντα με την Αθήνα. Δήλωση που περισσότερο έμοιαζε ως προϋπόθεση για την προώθηση των υπολοίπων ζητημάτων, όπως η έγκριση των Eurofighters.

    Αν και το μεταναστευτικό ήταν το φλέγον θέμα της ατζέντας Σολτς, οι επίσημες δηλώσεις και των δύο ηγετών παρέμειναν φειδωλές, προκαλώντας ερωτήματα για το τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ντολμαμπαχτσέ. Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να το στρέψει προς το νέο προσφυγικό κύμα από το Λίβανο λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, κάτι που άφησε έκπληκτο το εσωτερικό του ακροατήριο, καθώς ανοίγει πάλι τη χώρα του, μετά το 2011, σε πρόσφυγες. Ο Σολτς, από την άλλη, φρόντισε να υπενθυμίσει πως η οικονομική βοήθεια της Ευρώπης προς την Τουρκία θα συνεχιστεί, αρκεί η Άγκυρα να αναλάβει ξανά την ευθύνη για τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που πρέπει να παραλάβει πίσω.

    Όσο για τον πόλεμο στη Γάζα, εκεί οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πολιτισμένα ότι... διαφωνούν. Ο Σολτς ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Ερντογάν για το Ισραήλ, ενώ η πιο έντονη στιγμή της συνάντησης προέκυψε όταν ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Σολτς εξηγήσεις για τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ισραήλ, αλλά και στις προσωπικές προσβολές που δέχεται ο ίδιος από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

    Μία συνάντηση χωρίς άμεσα αποτελέσματα, αλλά όχι άκαρπη

    Η Άγκυρα επιζητούσε απτά βήματα για τη στρατιωτική της ενίσχυση, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος προτίμησε να δώσει χώρο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις, αφήνοντας τον Ερντογάν με ανεκπλήρωτες προσδοκίες. Γίνεται σαφές ότι ο Όλαφ Σολτς επέλεξε να κρατήσει ανοιχτές τις διπλωματικές πόρτες με την Τουρκία, χωρίς όμως να κάνει κρίσιμες παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν την εσωτερική του πολιτική θέση.

    Η τακτική των αμφίσημων υποσχέσεων καταδεικνύει τη διάθεση του Βερολίνου να διαχειριστεί τις πολύπλοκες γερμανοτουρκικές σχέσεις μέσα από το πρίσμα της πραγματιστικής πολιτικής, χωρίς όμως να παραχωρεί σημαντικά πλεονεκτήματα στην Άγκυρα.

    Αυτή η συνάντηση Τουρκίας-Γερμανίας, αν και δεν προσέφερε άμεσα αποτελέσματα, δεν θα χαρακτηρίζονταν, ωστόσο, άκαρπη. Φάνηκε περισσότερο ότι εδραίωσε τις προϋποθέσεις για μελλοντικές εξελίξεις και πιο χειροπιαστές συμφωνίες στο μέλλον και για τις δύο πλευρές.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή
    Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή

    Η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter - Τι επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

    Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί στις 13:30 με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, θα ακολουθήσουν από κοινού δηλώσεις τους και συνέντευξη Τύπου στις 15:30.
    Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι εξοπλισμοί, το μεταναστευτικό, η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Μεταξύ των θεμάτων που η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της είναι το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter. Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι η Γερμανία άναψε το «πράσινο φως» στην αγορά από την Τουρκία των ευρωπαϊκών μαχητικών, σημείωναν ωστόσο ότι το Βερολίνο διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, θέτοντας όρους για τις «ζώνες χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών». Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να απέκτησαν πιο σοβαρό χαρακτήρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα.

    Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

    Tο Βερολίνο φέρεται να έχει εγκρίνει επίσης την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μεταξύ των οπλικών συστημάτων που έχουν εγκριθεί για εξαγωγή, περιλαμβάνονται και 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι που παράγει η εταιρεία MBDA και 28 τορπίλες τύπου SeaHake της εταιρείας ThyssenKrupp για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η τιμή των πυραύλων ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή των τορπιλών στα 156 εκατ. ευρώ. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης ότι δόθηκε άδεια σε κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετέχουν γερμανικές βιομηχανίες, να παράσχουν πακέτα αμυντικού υλικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 79 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράδοση εξαρτημάτων για κινητήρες, που προορίζονται για τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγρμμα κατασκευή έξι υποβρυχίων τύπου 214 για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σε συμπαραγωγή με τη γερμανική ThyssenKrupp.

    Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και οι εξαγωγές όπλων είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα που επίσης θα συζητηθούν μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

    Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί η Τουρκία, η οποία είναι χώρα διέλευσης, να ενισχύσει τα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και να επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία όσων τα αιτήματα ασύλου δεν γίνονται δεκτά στη Γερμανία.

    Μέχρι τα τέλη Αυγούστου φέτος, υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία συνολικά 21.590 Τούρκοι πολίτες. Οι Τούρκοι κατέχουν την τρίτη θέση στις αιτήσεις ασύλου μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς. Πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να απελάσει έως και 14.500 Τούρκους πολίτες που βρίσκονται παράνομα στη Γερμανία. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία φέρεται να υποσχέθηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch