Μέρα και νύχτα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας με τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια να βρίσκεται στο στόχαστρο ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στον αραβικό κόσμο.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό στρατιώτες από την Ταξιαρχία Γκολάνι έδωσαν σκληρές μάχες με άνδρες της Χαμάς όλη τη νύχτα.
במהלך הלילה נתקלו לוחמי צה"ל מחטיבת גולני וכוחות שריון בחוליות מחבלים שביצעו לעברם ירי נ"ט, הפעילו מטענים והשליכו רימונים. הכוחות ניהלו עם המחבלים קרבות ממושכים, בסיוע אש חטיבתית של כלי ארטילריה וטנקים, תוך הכוונת כלי טיס לתקיפה מהאוויר והכוונת ספינת טילים לתקיפה מהים >> pic.twitter.com/G7g2uD9yIX
— דובר צה״ל דניאל הגרי - Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) November 2, 2023
Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε «παύση» στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.
Παράλληλα στέλνει στην περιοχή για τρίτη φορά τον Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος θα βρεθεί σε Ισραήλ, Ιορδανία. Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει η επίσκεψή του στην Τουρκία, καθώς ενώ ανακοινώθηκε από την Άγκυρα δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιορδανικό υπουργείο εξωτερικών απέσυρε επειγόντως τον πρεσβευτή του στο Ισραήλ και ενημέρωσε το ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών να μην επιστρέψει ο δικός του πρεσβευτής στο Αμμάν, ο οποίος είχε φύγει λόγω των πρόσφατων διαδηλώσεων.
Αφορμή για την τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου ήταν η παρέμβαση ενός διαδηλωτή κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας.
Ο διαδηλωτής φώναξε: «Ως ραβίνος, θέλω να ζητήσεις κατάπαυση του πυρός αμέσως τώρα».
Ο Μπάιντεν απάντησε: «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια παύση. Μια παύση σημαίνει να δώσουμε χρόνο για να βγουν οι κρατούμενοι έξω».
Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε αργότερα ότι ο Μπάιντεν αναφερόταν στους ομήρους που κρατά η Χαμάς από την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και περισσότεροι από 200 κρατούνται όμηροι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις εντός και εκτός ΗΠΑ να παρέμβει για κατάπαυση του πυρός.
Η διαφορά μεταξύ κατάπαυσης του πυρός και παύσης μπορεί να φαίνεται σημειολογική, αλλά η παύση θεωρείται γενικά λιγότερο επίσημη και συντομότερη από την κατάπαυση του πυρός.
Ετοιμοπόλεμη και η Χεζμπολάχ
Ανοικτό παραμένει και το μέτωπο στο Βορρά με το Λίβανο. Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε drone του στρατού του Ισραήλ χρησιμοποιώντας πύραυλο εδάφους-αέρος.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Χεζμπολάχ ανακοινώνει την κατάρριψη ισραηλινού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.
Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές της Χεζμπολάχ αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο έδαφος του Λιβάνου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 63 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ανάμεσά τους τουλάχιστον πέντε άμαχοι.
Σύμφωνα με τη Χαμάς τουλάχιστον 195 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια της Γάζας την Τρίτη και την Τετάρτη, ανέφερε το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς.
Περίπου 120 εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια και τουλάχιστον 777 ακόμη τραυματίστηκαν, ανέφερε το γραφείο σε ανακοίνωσή του.
Ακόμη πιο δραματική γίνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία καθώς η κύρια γεννήτρια στο Ινδονησιακό νοσοκομείο στη Γάζα έπεσε εκτός λειτουργίας το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του νοσοκομείου, δρα Ατέφ αλ Καλούφ, ο οποίος μίλησε στο CNNi.
Στραμμένα είναι τα βλέμματα και στο πέρασμα της Ράφα όπου σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους 76 τραυματισμένοι από την Γάζα και 335 με ξένα διαβατήρια πέρασαν από το συνοριακό πέρασμα, το οποίο θα ανοίξει πάλι ώστε να φύγουν και οι υπόλοιποι, ανάμεσά τους και αρκετοί Αμερικανοί σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, αλλά και Βρετανοί.