Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024 17:17

Τον πήρε ο ύπνος πάνω σε φουσκωτό και παρασύρθηκε στα ανοιχτά – Τον έψαχναν 19 ώρες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο 58χρονος υπναράς βρέθηκε από ένα αλιευτικό σκάφος να επιπλέει με την φουσκωτή κουλούρα λίγα μίλια από τις ακτές της Ταϊβάν.

Τύχη βουνό είχε ένας 58χρονος άντρας στην Ταϊβάν, ο οποίος μπήκε με το φουσκωτό στη θάλασσα για να χαλαρώσει, όμως αποκοιμήθηκε και το ρεύμα τον παρέσυρε στα ανοιχτά.

Τον βρήκε ένα αλιευτικό σκάφος 19 ώρες μετά, να επιπλέει πάνω στην κουλούρα που είχε τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Τι συνέβη

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το odditycentral.com, στις 7 Ιουλίου, ένα αλιευτικό σκάφος που κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Νέας Ταϊπέι, εντόπισε κάτι περίεργο στο νερό, λίγα μίλια από την ακτογραμμή. Καθώς πλησίασε το παράξενο αντικείμενο, έγινε φανερό ότι επρόκειτο για έναν άνδρα πάνω σε μια κουλούρα.

Ο 58χρονος είπε ότι βούτηξε στη θάλασσα με την κουλούρα για να δροσιστεί μετά από μια ζεστή μέρα στη δουλειά. Είχε πιει και μερικά ποτά και η ταλάντευση της θάλασσας τον κοίμισε

Σε βίντεο που έκανε το γύρο του διαδικτύου, το πλήρωμα φαίνεται να πετάει στον αποκλεισμένο άνδρα μια σωσίβια σημαδούρα και στη συνέχεια να τον τραβάει μέσα στο σκάφος πριν τον μεταφέρει πίσω στο λιμάνι και καλέσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Αν και εμφανώς αδύναμος και αφυδατωμένος, ο 58χρονος άνδρας φαινόταν να είναι καλά στην υγεία του, κάτι που προκαλεί λίγη έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς ότι παρασύρθηκε με το φουσκωτό του για 19 ώρες πριν τον εντοπίσει ως εκ θαύματος το αλιευτικό σκάφος.

Δείτε το βίντεο

Ο 58χρονος Χονγκ Ναν είπε στους σωτήρες του ότι βρέθηκε σε αυτή τη δύσκολη θέση αφού βούτηξε στη θάλασσα με την κουλούρα για να δροσιστεί μετά από μια ζεστή μέρα στη δουλειά. Είχε πιει και μερικά ποτά και η ταλάντευση της θάλασσας τον κοίμισε.

Θυμάται να μπαίνει στο νερό γύρω στις 6 ή 7 το απόγευμα στις 6 Ιουλίου, μόνο για να ξυπνήσει ώρες αργότερα στην ανοιχτή θάλασσα, μακριά από την ακτή.

Ο 58χρονος ζήτησε να πιει νερό, έλαβε τις πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ταϊπέι, όπου οι γιατροί πραγματοποίησαν κάποιες εξετάσεις και του έδωσαν εξιτήριο λίγο αργότερα.

Πηγή: in,.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024 13:13

Σχετικά Άρθρα

  • Το Μικροβίωμα και ο ύπνος: Πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου
    Το Μικροβίωμα και ο ύπνος: Πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου

    Φανταστείτε ότι είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, έτοιμοι για την αγκαλιά του Μορφέα, αλλά το μυαλό σας τρέχει, το σώμα σας είναι ανήσυχο, και η γλυκιά ανακούφιση του ύπνου φαίνεται να μην έρχεται ποτέ. Σωστά καταλάβατε—το μικροβίωμα του εντέρου, τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα, παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ποιότητα και διάρκεια του ύπνου από όσο ίσως νομίζετε.

    Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έως τη ρύθμιση της διάθεσης, το μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία, και ένας από τους τρόπους που βοηθά είναι και η επίδρασή του στην ποιότητα του ύπνου. Αλλά πώς ακριβώς αυτό το μικρο-οικοσύστημα επηρεάζει κάτι φαινομενικά άσχετο όπως ο ύπνος; Ας δούμε τη συναρπαστική σύνδεση εντέρου-ύπνου και ας ανακαλύψουμε μερικά πρακτικά βήματα για την βελτίωση του ύπνου μέσω της φροντίδας του μικροβιώματος.

    Ο άξονας εντέρου - εγκεφάλου: Ο καλύτερος φίλος του ύπνου

    Σε πρώτη ματιά, το έντερο και ο εγκέφαλος μπορεί να φαίνονται σαν μακρινά ξαδέρφια και όχι σαν στενά συνδεδεμένα όργανα. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους. Αυτή η αλληλεπίδραση ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου—ένα δίκτυο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου, που υποστηρίζεται από νεύρα, ορμόνες και βιοχημικούς νευροδιαβιβαστές.

    Μέσω αυτού του άξονα, η κατάσταση του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου. Το εντυπωσιακό είναι ότι πολλοί από τους νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, όπως η μελατονίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, παράγονται και στο έντερο! Σχεδόν το 90% της σεροτονίνης του σώματός, ενός βασικού πρόδρομου της μελατονίνης (της "ορμόνης του ύπνου"), παράγεται στο έντερο από το μικροβίωμά . Αυτό σημαίνει ότι αν η υγεία του εντέρου είναι εκτός ισορροπίας, ο ύπνος μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά.

    Ευ-βίωση

    Μελέτες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλία συνδέεται με καλύτερο ύπνο. Άτομα με πλούσιο μικροβίωμα τείνουν να κοιμούνται περισσότερο, να έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου και να ξυπνούν λιγότερο συχνά τη νύχτα. Ένα βασικό μέτρο, η ποικιλότητα Shannon, που μετριέται στα τεστ μικροβιώματος, δείχνει την ισχυρότερη σύνδεση με την αποτελεσματικότητα ύπνου, υποδεικνύοντας πως η ισορροπημένη μικροβιακή χλωρίδα συμβάλλει σε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.

    Συγκεκριμένα βακτήρια, ειδικά από το φύλο Bacteroidetes, έχουν ισχυρή σύνδεση με την υγεία του ύπνου. Αυτά τα βακτήρια συνδέονται με λιγότερες διαταραχές ύπνου και καλύτερες γνωστικές λειτουργίες, όπως η δημιουργική σκέψη. Αυτό υπογραμμίζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου, της ανοσολογικής ρύθμισης και της εγκεφαλικής λειτουργίας στην επιρροή του ύπνου.

    Κορτιζόλη και Φλεγμονή

    Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τον ύπνο είναι μέσω της ρύθμισης της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Όταν το μικροβίωμα του εντέρου βρίσκεται σε κατάσταση δυσβίωσης (ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου), μπορεί να προκαλέσει χρόνια χαμηλής έντασης φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους ή να προκαλέσουν ανήσυχο ύπνο, καθώς το σώμα δυσκολεύεται να χαλαρώσει.

    Κιρκάδιοι Ρυθμοί

    Το μικροβίωμα ακολουθεί επίσης τους δικούς του κιρκάδιους ρυθμούς, κάτι που σημαίνει ότι η σύνθεση του μικροβιώματος αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Όπως το σώμα έχει φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης, έτσι και το μικροβίωμα ακολουθεί τον δικό του ρυθμό. Έρευνες δείχνουν ότι η διαταραχή αυτού του ρυθμού—λόγω, για παράδειγμα, του jet lag, της νυχτερινής εργασίας, ή ακανόνιστων μοτίβων πρόσληψης τροφής—μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και να οδηγήσει ακόμη και σε μεταβολικά προβλήματα, όπως η αύξηση βάρους και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

    Προβλήματα του Εντέρου; Πιθανόν να Χάνετε Ύπνο

    Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή η πεπτική δυσφορία επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Οι πεπτικές διαταραχές, είτε είναι χρόνιες είτε οξείες, συχνά οδηγούν σε κατακερματισμένο ή κακής ποιότητας ύπνο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο: η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει την υγεία του εντέρου, γεγονός που διαταράσσει ακόμη περισσότερο τον ύπνο.

    Πώς να Βελτιώσετε την Υγεία του Εντέρου για Καλύτερο Ύπνο

    1. Τροφή για το Μικροβίωμα

    Το είδος και η ποιότητα της τροφής έχει άμεσο αντίκτυπο στα βακτήρια του εντέρου. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ζυμωμένες τροφές και πρεβιοτικά μπορεί να αυξήσει την ποικιλία των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, υποστηρίζοντας την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που βοηθούν στον ύπνο.

    • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής άλεσης τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου.
    • Ζυμωμένες τροφές: Γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο και κιμτσί περιέχουν προβιοτικά που τρέφουν ένα υγιές μικροβίωμα.
    • Τροφές σπιτικές φτιαγμένες με φροντίδα που καταναλώνονται με καλή συντροφιά γύρω από το τραπέζι.

    2. Διαχείριση Στρες

    Το χρόνιο άγχος μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης και φλεγμονής, επηρεάζοντας αρνητικά τον ύπνο. Η ενσωμάτωση τεχνικών διαχείρισης άγχους όπως η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, το άκουσμα αγαπημένης χαλαρωτικής μουσικής, ο διαλογισμός, η γιόγκα ή η επαφή με τη φύση, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης και να βελτιώσουν τόσο την υγεία του εντέρου όσο και την ποιότητα του ύπνου.

    3. Ρουτίνα Ύπνου

    Όπως η υγεία του εντέρου επηρεάζει τον ύπνο, τα μοτίβα του ύπνου μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μικροβίωμά. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μειώνει την ποικιλία των μικροβίων. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ για να διατηρείτε το μικροβίωμά ισορροπημένο. Η δημιουργία ενός σταθερού προγράμματος ύπνου και μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση αυτών των υγιών μοτίβων. Αυτό μεταφράζεται σε αποφυγή γευμάτων αργά :2-3 ώρες πριν τον ύπνο, αποφυγή έκθεσης σε ηλεκτρονικές συσκευές εως και 1 ώρα πριν και καθαρό δροσερό δωμάτιο χωρίς φως.

    4. Ενυδάτωση

    Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην απομάκρυνση των αποβλήτων. Το να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος και να βελτιώσει τον ύπνο σας.

    5. Περιορισμός Αλκοόλ και Ζάχαρης

    Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου και να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά πριν τον ύπνο, και μειώστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.

    Συμπέρασμα

    Η υγεία του εντέρου δεν αφορά μόνο την πέψη. Το μικροβίωμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου, επηρεάζοντας τη ρύθμιση της σεροτονίνης και της μελατονίνης, τον έλεγχο του στρες και την ανοσολογική απόκριση. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα συμβάλλει σε έναν πιο ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

    Για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας, η φροντίδα του μικροβιώματος μας απαιτεί συνδυασμό από σωστή διατροφή, μείωση του άγχους, καλή ενυδάτωση και υγιεινές συνήθειες ύπνου. Αυτές οι μικρές αλλαγές ενισχύουν την ευεξία μας και δημιουργούν μια πιο ισορροπημένη ζωή.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Αλλαγή ώρας: Την Κυριακή «κερδίζουμε μια ώρα ύπνο», αλλά βγαίνουμε χαμένοι σε δύο τομείς
    Αλλαγή ώρας: Την Κυριακή «κερδίζουμε μια ώρα ύπνο», αλλά βγαίνουμε χαμένοι σε δύο τομείς

    Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

    Μια μέρα μετά του Αγίου Δημητρίου, θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω, ώστε να εναρμονιστούμε με τη χειμερινή ώρα. Οι θιασώτες της αλλαγής υποστηρίζουν ότι κερδίζουμε μια ώρα ύπνου. Δεν λείπουν ωστόσο, αυτοί που πιστεύουν ότι βγαίνουμε χαμένοι από την αλλαγή ώρας, τόσο όσον αφορά τη διάθεση, όσο και τον ύπνο μας

    Τα ξημερώματα της Κυριακής, τα ρολόγια μας θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, δίνοντας έτσι τον τόνο για την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου. Οι άνθρωποι θα έρθουν για μία ακόμη χρονιά αντιμέτωποι με πιο σκοτεινές ημέρες. Πώς νιώθουν γι’ αυτό;

    Μια νέα δημοσκόπηση της Talker Research σε 2.000 άτομα διαπιστώνει ότι 2 στους 5 (40%) θα βιώσουν «daylight saving scaries», ένα είδος μελαγχολίας από τη μείωση του ηλιακού φωτός εξαιτίας της αλλαγής της ώρας. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το άγχος της αλλαγής αυτής ξεκινά περίπου 11 ημέρες νωρίτερα και διαρκεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την καθιέρωση της νέας ώρας. Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι το 59% των ανθρώπων θα προτιμούσε να υπάρξει μια μόνιμη λύση, που θα καταργεί την αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο, υπογραμμίζοντας έτσι την ευρέως διαδεδομένη δυσφορία των ανθρώπων για το ζήτημα αυτό.

    Διαγενεακός διχασμός

    Δεν μοιράζονται, βέβαια, όλοι την ίδια ανησυχία, με την ηλικία των ανθρώπων να φαίνεται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πώς διαχειρίζονται αυτή την αλλαγή. Ειδικότερα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αισθάνονται πιο έντονα την ανάγκη κατάργησης της αλλαγής της ώρας, την ώρα που μόλις οι μισοί από τους millennials είναι υπέρ του τερματισμού της θερινής ώρας. Από την άλλη, σχεδόν το 70% των baby boomers υποστηρίζει ότι είναι καιρός να επιλέξουμε ένα πρότυπο ώρας και να παραμείνουμε σε αυτό.

    Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι μόνο το 1/3 των ερωτηθέντων (35%) θεωρούν ότι το κέρδος μιας επιπλέον ώρας ύπνου το φθινόπωρο αξίζει τον κόπο της απώλειας ηλιακού φωτός. Το εύρημα αυτό σχετίζεται και με το ότι το 77% των ερωτηθέντων που αισθάνονται πιο ενεργητικοί όταν βγαίνει ο ήλιος. Μετά τη λήξη της θερινής ώρας, το 70% αισθάνεται πως η ημέρα του αρχίζει και τελειώνει στο σκοτάδι, κάτι που δημιουργεί σε πολλούς μια μόνιμη σχεδόν αίσθηση θλίψης.

    Αυτές οι αλλαγές στη διάθεση είναι ιδιαίτερα έντονες μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από την αλλαγή της ώρας. Σχεδόν οι μισοί (48%) από τους ερωτηθέντες εργαζόμενους στερούνται το φως της ημέρας κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας τους, με το 54% να παραδέχεται ότι βιώνει την «μελαγχολία του ήλιου» τη χειμερινή περίοδο.

    Η απώλεια του ηλιακού φωτός δεν πλήττει, όμως, μόνο τη διάθεση, αλλά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, με το 43% να δηλώνει ότι η πρώτη εβδομάδα με τη χειμερινή ώρα είναι η πιο αντιπαραγωγική τους στη δουλειά. Το 31%, επίσης, παραδέχεται ότι εκείνη την περίοδο κάνει περισσότερα λάθη, διαπίστωση που αποτυπώνει τον αποπροσανατολιστικό αντίκτυπο της αλλαγής της ώρας στην καθημερινή ρουτίνα.

    Διαταραχές στον ύπνο και ανάγκη για επιπλέον ξεκούραση

    Για πολλούς, η αλλαγή της ώρας δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση και την παραγωγικότητά τους, αλλά προκαλεί επιπλέον χάος στο πρόγραμμα του ύπνου τους. Ένας στους πέντε ανθρώπους (21%) αναφέρει ότι η αλλαγή της ώρας διαταράσσει τις συνήθειες του ύπνου τους, ενώ σχεδόν το 37% δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερο ύπνο τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας. Ορισμένοι, μάλιστα, χρειάζονται 1 ώρα και 24 λεπτά περισσότερο ύπνο κάθε νύχτα για να νιώσουν πλήρως ξεκούραστοι.

    «Η ξαφνική στροφή σε μικρότερες ημέρες και σκοτεινότερες νύχτες ανατρέπει το πρόγραμμα του ύπνου μας», αναφέρει ο Mark Abrials, CMO στην Avocado Green Mattress. «Όλοι γίνονται λίγο πιο δύστροποι, γκρινιάρηδες, κυκλοθυμικοί και τεμπέληδες».

    «Η αλλαγή της ώρας το φθινόπωρο είναι μια πρόκληση», σημειώνει η Amy Sieman από την Avocado Green Mattress. «Το πρώιμο σκοτάδι μας κάνει να νιώθουμε πιο εύκολα κουρασμένοι και πιο επιρρεπείς στο να μένουμε σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που ευνοεί την καθιστική ζωή και την παράλειψη των διασκεδαστικών, υπαίθριων δραστηριοτήτων».

    Δεν γυρίζει όλος ο πλανήτης τα ρολόγια του

    Όσοι δυσαρεστούνται έντονα με την αλλαγή της χώρας πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο μέρη στον κόσμο που δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική: Η Αριζόνα και η Χαβάη. Η Αριζόνα εγκατέλειψε τη θερινή ώρα το 1968, επικαλούμενη την ακραία καλοκαιρινή ζέστη και την αμελητέα εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η Χαβάη, λόγω της εγγύτητάς της με τον ισημερινό και της ελάχιστης διακύμανσης του ημερήσιου φωτός όλο το χρόνο, δεν υιοθέτησε ποτέ την πρακτική αυτή. Στην Ευρώπη, από την άλλη, η συζήτηση για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, η οριστική απόφαση όμως εκκρεμεί.

    Πηγή: Υgeiamou.gr

  • Έρευνα: Πώς η έλλειψη ύπνου και υγιεινού τρόπου ζωής συνδέονται με διαταραχές εγκεφάλου
    Έρευνα: Πώς η έλλειψη ύπνου και υγιεινού τρόπου ζωής συνδέονται με διαταραχές εγκεφάλου

    Συγκεκριμένες συμπεριφορές τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας και κατάθλιψης έδειξε έρευνα

    Υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και κατάθλιψη όταν συνυπάρχουν ανθυγιεινές συνήθειες, έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

    Οπως αναφέρεται, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και η χοληστερόλη που δεν ελέγχονται καλά στα άτομα μέσης ηλικίας σε συνδυασμό με την μη τήρηση ορισμένων υγιεινών συνηθειών, όπως η άσκηση, η διατροφή και ο ύπνος, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας ή κατάθλιψης αργότερα στη ζωή.

    Η μη τήρηση υγιεινών συνηθειών συνδέεται με τον κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο

    Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο τεύχος, τα άτομα που βρίσκονται στην αρχή της μέσης ηλικίας και έχουν κακή ποιότητα ύπνου, εμφανίζουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα.

    Οι οκτώ συμπεριφορές τρόπου ζωής που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η υγιεινή διατροφή, με τα μεσογειακά διατροφικά προγράμματα να έχουν κυρίαρχη θέση – ειδικά όταν συμπληρώνονται με ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η αποφυγή του καπνίσματος, ο καλός ύπνος, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, ο έλεγχος της χοληστερόλης και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα.

    Η πρώτη μελέτη

    Στην πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Neurology», οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 316.127 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων στους οκτώ παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής και τις ταξινόμησαν σε τρεις κατηγορίες: βέλτιστη, ενδιάμεση και φτωχή.

    Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τα αρχεία υγείας για να εντοπίσουν ποιοι εμφάνισαν κάποια από τις ακόλουθες νευρολογικές παθήσεις στα τέλη της ζωής τους: εγκεφαλικό, άνοια ή κατάθλιψη. Ως κακή υγεία του εγκεφάλου ορίστηκε η ανάπτυξη οποιασδήποτε από τις παραπάνω παθήσεις κατά τη διάρκεια των ετών παρακολούθησης.

    Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των τριών νευρολογικών παθήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλή βαθμολογία στους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιαδήποτε από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα με βέλτιστη βαθμολογία.

    Επίσης, τα άτομα που είχαν ενδιάμεση βαθμολογία είχαν 37% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μία από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σχέση με τα άτομα που είχαν υψηλή βαθμολογία.

    Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές επανέλαβαν τη μελέτη σε μια ομάδα 68.407 ανθρώπων που παρακολουθήθηκαν συνολικά για πέντε χρόνια και διαπίστωσαν παρόμοια αποτελέσματα.

    Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν αποδεικνύουν ότι η έλλειψη υγιεινών συνηθειών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παθήσεων, δείχνουν μόνο μια συσχέτιση. Επίσης, σημειώνουν ότι ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων μετρήθηκαν μόνο μία φορά στην αρχή της μελέτης, οπότε δεν λαμβάνονται υπόψη πιθανές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

    Η δεύτερη μελέτη

    Σε δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό εντοπίστηκε ότι οι άνθρωποι που στις αρχές της μέσης ηλικίας έχουν κακή ποιότητα ύπνου, έχουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα στη μέση ηλικία.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 589 άτομα με μέση ηλικία 40 ετών κατά την έναρξή της. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον ύπνο τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και πέντε χρόνια αργότερα. Επίσης, υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές σαρώσεις 15 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης για τον προσδιορισμό της ηλικίας του εγκεφάλου τους.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με σχεδόν τρία χρόνια πρόσθετης γήρανσης του εγκεφάλου ήδη από τη μέση ηλικία. Η κακή ποιότητα ύπνου, η δυσκολία των συμμετεχόντων να κοιμηθούν, η δυσκολία να παραμείνουν σε ύπνο και το ξύπνημα νωρίς το πρωί συνδέθηκαν με μεγαλύτερη ηλικία εγκεφάλου, ιδίως όταν τα άτομα είχαν σταθερά αυτά τα κακά χαρακτηριστικά ύπνου επί πέντε χρόνια.

    Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κακή ποιότητα ύπνου επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, δείχνει μόνο μια συσχέτιση. Ένας περιορισμός της μελέτης, προσθέτουν, ήταν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τα προβλήματα ύπνου τους και είναι πιθανό να μην τα ανέφεραν με ακρίβεια.

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ - In.gr

  • Ύπνος: Ειδικοί στη Βρετανία ζητούν την κατάργηση της αλλαγής ώρας δύο φορές τον χρόνο
    Ύπνος: Ειδικοί στη Βρετανία ζητούν την κατάργηση της αλλαγής ώρας δύο φορές τον χρόνο

    Ο κιρκάδιος ρυθμός και ο ύπνος επηρεάζονται αρνητικά από τις αλλαγές, γι' αυτό έχει σημασία να ισχύει καθιερωμένη ώρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους

    Μια ομάδα ερευνητών ύπνου από τη Βρετανική Εταιρεία Ύπνου καλεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να καταργήσει τις αλλαγές της ώρας που πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν στον ύπνο και την υγεία του κιρκάδιου ρυθμού.

    Ο ύπνος επηρεάζεται θετικά από το φυσικό φως της ημέρας και αρνητικά από τις αλλαγές

    Αφού εξέτασε τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία ότι η καλή λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού και ο ύπνος επηρεάζονται θετικά από το φυσικό φως της ημέρας και αρνητικά από τις αλλαγές της ώρας δύο φορές τον χρόνο και ιδίως όταν τα ρολόγια μετακινούνται μπροστά την άνοιξη, η Βρετανική Εταιρεία Ύπνου συνιστά την κατάργηση των αλλαγών αυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σε δήλωσή της, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Sleep Research», η Εταιρεία «συνιστά ανεπιφύλακτα» η κανονική ώρα να ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

    Η λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde, Μέγκαν Κρόφορντ, σημειώνει ότι σε περίπτωση που επικρατήσει η θερινή ώρα όλο τον χρόνο, αυτό θα είναι «μια λανθασμένη ιδέα από την άποψη του ύπνου και της κιρκάδιας υγείας».

    Ο παράγοντας του φυσικού φωτός

    «Τα πρωινά είναι η ώρα που τα ρολόγια του σώματός μας έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για φως για να παραμείνουν σε συγχρονισμό. Στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δεν υπάρχει πλεονάζον φως ημέρας για εξοικονόμηση κατά τους χειμερινούς μήνες και δεδομένης της επιλογής μεταξύ του φυσικού φωτός το πρωί και του φυσικού φωτός το απόγευμα, τα επιστημονικά στοιχεία ευνοούν το φως το πρωί» προσθέτει.

    Ο Μάλκολμ βον Σαντζ, καθηγητής Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria και μέλος του ερευνητικού κέντρου Northumbria Centre for Sleep Research, εξηγεί ότι «ζητώντας να ισχύει η καθιερωμένη ώρα για όλο τον χρόνο, η Εταιρεία τονίζει ότι το φυσικό φως της ημέρας το πρωί είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης ευθυγράμμισης των ρολογιών του σώματός μας με την ημέρα και τη νύχτα, η οποία είναι απαραίτητη για τον βέλτιστο ύπνο και τη συνολική υγεία».

    Όπως εξηγεί, «η επαναφορά της μόνιμης καθιερωμένης ώρας θα σήμαινε ότι τα ρολόγια μας θα ήταν στενά ευθυγραμμισμένα με την ηλιακή ώρα και ενώ θα σήμαινε νωρίτερα ηλιοβασιλέματα το καλοκαίρι, θα υπήρχαν πρόσθετα οφέλη για την υγεία από τη βελτίωση του ύπνου και της κιρκάδιας ευθυγράμμισης, λόγω της αυξημένης έκθεσης στο πρωινό ηλιακό φως από το φθινόπωρο έως την άνοιξη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - In.gr

  • Τι κερδίζουν τα παιδιά που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο
    Τι κερδίζουν τα παιδιά που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο

    Έρευνα που εστίασε στον ύπνο των παιδιών απέδειξε τη σύνδεσή του με το εντερικό μικροβίωμα και τον εγκέφαλο

    Ερευνητές από το Τμήμα Αποκατάστασης Παιδιών της Κίνας εντόπισαν σημαντικές διαφορές στο εντερικό μικροβίωμα των παιδιών που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο σε σύγκριση με τα παιδιά που ξενυχτούν. Ακριβέστερα, η μελέτη αποκάλυψε ότι τα παιδιά που κοιμούνται νωρίτερα έχουν μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλομορφία στη χλωρίδα του εντέρου τους. Το ευεργετικό για τον οργανισμό είδος «καλών» βακτηρίων, Akkermansia muciniphila, βρέθηκε σε αφθονία στο έντερο σε αυτά τα παιδιά. Επιπλέον, αυτά τα βακτήρια σχετίζονται με τη διατήρηση της υγείας του εντέρου και έχουν συνδεθεί με καλύτερη γνωστική ικανότητα.

    Συνολικά, ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου ισούται με καλύτερη πεπτική υγεία, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση του κινδύνου για χρόνια νοσήματα.

    Σε αντιδιαστολή με προγενέστερες επιστημονικές μελέτες που συμπέραναν ότι ο επαρκής ύπνος βελτιώνει ακαδημαϊκές επιδόσεις, σωματική ανάπτυξη και συνδέεται με υγιέστερα επίπεδα Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η παρούσα μελέτη διερευνά τη σχέση μεταξύ των παιδικών μοτίβων ύπνου με το εντερικό μικροβίωμα.

    Το σκεπτικό των ερευνητών

    Στην εργασία με τίτλο «Characteristics of gut flora in children who go to bed early versus late», που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, οι ερευνητές ανέλυσαν τη γονιδιωματική δειγμάτων κοπράνων από 88 υγιή παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών. Για τις ανάγκες της μελέτης, τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες βάσει της ώρας κατάκλισης: σε εκείνα που κοιμόντουσαν πριν από τις 9:30 μ.μ. και στα υπόλοιπα που πήγαιναν για ύπνο αργότερα.

    Τι κερδίζουν τα παιδιά που κοιμούνται νωρίς

    Σύμφωνα με τη γονιδιωματική ανάλυση και αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες, όπως ο χρόνος που τελικά κοιμήθηκαν τα παιδιά, οι νυχτερινές αφυπνίσεις, η αποτελεσματικότητα του ύπνου και η ποιότητα του ύπνου, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι:

    • τα παιδιά που κοιμόντουσαν νωρίς παρουσίαζαν μεγαλύτερη αφθονία και άλλων ωφέλιμων βακτηρίων εκτός από το Akkermansia muciniphila, όπως τα Holdemania filiformis, Firmicutes bacterium CAG-95, Streptococcus sp. A12, Weissella confusa, Clostridium sp. CAG-253, Alistipes finegoldii και Eubacterium siraeum.
    • τα επίπεδα των ευνοϊκών μυκήτων CAG-83 στο έντερό τους ήταν υψηλότερα.
    • τα βακτήρια Verrucomicrobia, Akkermansia, Holdemania και τα μη ταξινομημένα Firmicutes παρουσίασαν μεγαλύτερη αφθονία στην ομάδα παιδιών που κοιμόνταν νωρίτερα.
    • τα βακτήρια Akkermansia muciniphila και Alistipes finegoldii συσχετίστηκαν θετικά με το χρόνο που μεσολάβησε μέχρι να αποκοιμηθούν τα παιδιά, ενώ αντίθετα το βακτήριο Clostridium sp. CAG-253 συσχετίστηκε αρνητικά με το λανθάνοντα χρόνο έναρξης του ύπνου, ο χρόνος δηλαδή που χρειάζεται ένα άτομο για να αποκοιμηθεί αφού ξαπλώσει στο κρεβάτι με σκοπό τον ύπνο.
    • Το Alistipes finegoldii συσχετίστηκε θετικά με τη συνολική διάρκεια του ύπνου αλλά αρνητικά με τη συχνότητα των ονείρων και την αποτελεσματικότητα του ύπνου.

    Τέλος, τα παιδιά που έπεφταν νωρίς για ύπνο, παρουσίασαν αυξημένη δραστηριότητα στο μεταβολισμό των αμινοξέων και στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών, γεγονός ουσιώδες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και για τη νόηση.

    «Αυτές οι διαφορές στην ποικιλομορφία των ειδών και στα μεταβολικά μονοπάτια υποδηλώνουν ότι τα πρότυπα ύπνου επηρεάζουν σημαντικά το εντερικό μικροβίωμα», αναφέρουν οι ερευνητές. «Τα ευρήματά μας μπορεί να οδηγήσουν σε νέες φαρμακολογικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στις διαταραχές του ύπνου στα παιδιά» καταλήγουν.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Όταν το Inception γίνεται πραγματικότητα: Ερευνητές έκαναν δύο ανθρώπους που ονειρεύονταν, να επικοινωνήσουν
    Όταν το Inception γίνεται πραγματικότητα: Ερευνητές έκαναν δύο ανθρώπους που ονειρεύονταν, να επικοινωνήσουν

    Πιο κοντά στην πραγματικότητα, έφεραν ερευνητές τη φαντασία, που κατάφεραν να κάνουν δύο ανθρώπους να επικοινωνήσουν την ώρα που ονειρεύονταν.

    Σε πείραμα που θυμίζει την ταινία «Inception», μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια που σχεδιάζει τεχνολογίες για την ενίσχυση του ύπνου, κατάφερε να κάνει δύο ανθρώπους, που έβλεπαν συνειδητό όνειρο να ανταλλάξουν μήνυμα, σύμφωνα με τη Daily Mail.

    Στο πλαίσιο του πειράματος η εταιρεία REM – Space, χρησιμοποίησε «ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό» που περιλάμβανε έναν «διακομιστή», μια «συσκευή», «Wifi» και «αισθητήρες».

    Βρίσκονταν σε διαφορετικά σπίτια οι συμμετέχοντες

    Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμόντουσαν σε διαφορετικά σπίτια όταν οι ερευνητές του REMspace εξέπεμψαν μια λέξη που δημιουργήθηκε μέσω μιας μοναδικής γλώσσας μεταξύ τους.

    «Αύριο, θα είναι τόσο συνηθισμένο που δεν θα μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτή την τεχνολογία. Ανοίγει την πόρτα σε αμέτρητες εμπορικές εφαρμογές, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση στον κόσμο των ονείρων», είπε χαρακτηριστικά, ο διευθυντής της REMspace, Μίκαελ Ρατνούγκα.

    Τι είναι το συνειδητό όνειρο

    Με τον όρο συνειδητό όνειρο περιγράφεται το όνειρο, που γνωρίζει κανείς όταν το βλέπει ότι ονειρεύεται. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ή ύπνου Rapid Eye Movement. Στην κατάσταση αυτή μπορεί κανείς να λειτουργήσει εμπρόθετα, αντί να αλληλοεπιδρά τυχαία με τον «κόσμο των ονείρων».

    Η REMspace δεν έχει αποκάλυψε τι ακριβώς εξοπλισμό χρησιμοποίησε, αλλά έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο του πειράματος χρησιμοποιήθηκε μια «συσκευή» που παρακολουθούσε τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων και άλλα βιολογικά δεδομένα. Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, ένας «διακομιστής» που μπορεί να ανιχνεύσει πότε οι συμμετέχοντες εισέρχονται σε διαυγές όνειρο και μπορεί να δημιουργήσει και να τους μεταδώσει μηνύματα.

    Μόλις ο διακομιστής διαπίστωσε ότι ένας συμμετέχων είχε εισέλθει σε συνειδητό όνειρο, δημιούργησε μια τυχαία λέξη από την ειδική γλώσσα και του τη μετέδωσε μέσω ακουστικών. Στη συνέχεια, ο συμμετέχων επανέλαβε αυτή τη λέξη στο όνειρό του, με τον διακομιστή να καταγράφει και να αποθηκεύει το μήνυμα. Οκτώ λεπτά αργότερα, όταν ο δεύτερος συμμετέχων εισήλθε σε συνειδητό όνειρο, ο διακομιστής του μετέδωσε το αποθηκευμένο μήνυμα, με τον συμμετέχοντα να το επαναλαμβάνει μόλις ξυπνάει.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • «Βουτιά» οχήματος στη θάλασσα της Αίγινας - Στο νοσοκομείο 46χρονη που την παρέσυρε το ΙΧ
    «Βουτιά» οχήματος στη θάλασσα της Αίγινας - Στο νοσοκομείο 46χρονη που την παρέσυρε το ΙΧ

    Παράσυρση μιας 46χρονης πεζής από αυτοκίνητο που τελικά κατέληξε στη θάλασσα σημειώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου (5/10) στην Αίγινα, θέτοντας σε ετοιμότητα τις λιμενικής Αρχές.

    Την 46χρονη βοήθησαν να βγει από τη θάλασσα διερχόμενοι πολίτες και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αίγινας για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Το αυτοκίνητο έβγαλε στη στεριά γερανοφόρο όχημα.

    Από το Λιμεναρχείο Αίγινας που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθη η 50χρονη οδηγός του Ι.Χ.Ε. οχήματος για παράβαση των άρθρων 290 (επικίνδυνες παρεμβάσεις στις συγκοινωνίες) και 314 (σωματική βλάβη από αμέλεια) παρ. 1 και 2 του Π.Κ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Καρδιά: Τριπλάσιος ο κίνδυνος για όσους έχουν αυτές τις κακές συνήθειες
    Καρδιά: Τριπλάσιος ο κίνδυνος για όσους έχουν αυτές τις κακές συνήθειες

    Όσο χειρότερη είναι η ποιότητα του ύπνου, τόσο μεγαλύτερος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σύμφωνα με νεότερα στοιχεία

    Ορισμένες παράμετροι του ανεπαρκούς και κακής ποιότητας ύπνου μπορούν να επιδεινώσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Εάν όμως υπολογιστούν αθροιστικά όλες οι παράμετροι του φτωχού ύπνου, τότε ο κίνδυνος για την καρδιά αυξάνεται έως και κατά 141% σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

    Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 6,820 ενήλικες στις ΗΠΑ, μέσου όρου ηλικίας 53 ετών οι οποίοι ανέφεραν όλα τα χαρακτηριστικά του τρόπου που κοιμούνται καθώς και το καρδιολογικό τους ιστορικό. Οι 653 εξ αυτών φορούσαν και καταγραφέα της υπνικής τους δραστηριότητας στον καρπό του χεριού.

    Μεταξύ των συνηθειών ύπνου που καταγράφηκαν ήταν η ικανοποίηση από τον ύπνο, η εγρήγορση τις ώρες αφύπνισης, το ωράριο ύπνου και η διάρκεια του ύπνου. Όλες οι παράμετροι συσχετίστηκαν με διαγνωσμένες καρδιολογικές νόσους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αυτοαναφερόμενο πρόβλημα ύπνου ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων αυξανόταν κατά 54%. Τη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού κινδύνου (141%) είχαν όσοι παρείχαν στοιχεία τόσο μέσω προσωπικής αναφοράς όσο και μέσω της συσκευής που φορούσαν στον καρπό τους. Μάλιστα το ποσοστό αυτό θεωρήθηκε περισσότερο ακριβές.

    Πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που αποκαλύπτουν ότι μεταξύ υγιών μεσηλίκων η ύπαρξη περισσότερων του ενός προβλημάτων ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Soomi Lee επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Νότιας Φλόριντα.

    Το μήνυμα της έρευνας είναι ότι όσο περισσότερα τα προβλήματα ύπνου που παρουσιάζουν οι μεσήλικες τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά τους.

    Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία και για το καρδιολογικό προφίλ των συμμετεχόντων (αρρυθμίες, υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, φύσημα), το οικογενειακό τους ιστορικό και το κοινωνικό οικονομικό τους επίπεδο.

    Ενώ οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες παραπονούνταν για περισσότερα προβλήματα ύπνου αλλά οι άνδρες ήταν εκείνοι που υπέφεραν συχνότερα από καρδιολογικά προβλήματα, εντούτοις δεν διαπίστωσαν κάποιο συσχετισμό ανάμεσα στο φύλο, τα προβλήματα ύπνου και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

    Οι συνήθειες του ύπνου μπορούν να τροποποιηθούν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές στρατηγικές πρόληψης του καρδιαγγειακού κινδύνου όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο