Τρίτη, 20 Αυγούστου 2024 10:14

NASA: Πότε θα ληφθούν αποφάσεις για τους δύο καθηλωμένους αστροναύτες – Τα σενάρια που εξετάζονται

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι ομάδες της NASA και της παραγωγού εταιρείας Boeing κάνουν διάφορες δοκιμές εδώ και εβδομάδες, τόσο στο Διάστημα όσο και στη Γη

Μέχρι τα τέλη του Αυγούστου η NASA θα πρέπει να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο για την επιστροφή των αστροναυτών Σούνι Γουίλιαμς και Μπάρι Γουίλμορ στη Γη, οι οποίοι εδώ και περίπου 3 μήνες έχουν κολλήσει στο Διάστημα.

Η Σούνι Γουίλιαμς και ο Μπάρι Γουίλμορ θα έμεναν μόνο για μία βδομάδα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αλλά εξαιτίας βλάβης που παρουσίασε το διαστημόπλοιο Staliner της Boeing στο οποίο επέβαιναν έχουν κολλήσει στο διάστημα εδώ και 3 μήνες.

Οι ομάδες της NASA και της παραγωγού εταιρείας Boeing κάνουν διάφορες δοκιμές εδώ και εβδομάδες, τόσο στο Διάστημα όσο και στη Γη, με τον Κεν Μπάουερσοξ της NASA να δηλώνει πως γίνεται «σπουδαία δουλειά» - αλλά και κάποιες «οδυνηρές συζητήσεις».

Τα δύο σενάρια

Τα δύο σενάρια που εξετάζονται, σύμφωνα με την DW, είναι να γίνει: μία επικίνδυνη επιστροφή των αστροναυτών με το Starliner ή μετεπιβίβαση στο διαστημόπλοιο Crew Dragon. Στην πρώτη περίπτωση τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το Starliner θα πρέπει πρώτα να λυθούν – κάτι που προφανώς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Στην άλλη εναλλακτική το Starliner θα μπορούσε να επιστρέψει στη Γη χωρίς τους δύο αστροναύτες, ένα εγχείρημα για το οποίο θα απαιτούνταν εκτεταμένες αλλαγές και αναδιαμόρφωση του λογισμικού του διαστημοπλοίου. Το Crew Dragon θα μπορούσε να εκτοξευτεί στη συνέχεια με δύο αντί για τέσσερις αστροναύτες, να πάρει τη Γουίλιαμς και τον Γουίλμορ και εν τέλει το πλήρωμα να επιστρέψει στη Γη στις αρχές του 2025. Σε αυτήν την περίπτωση οι δύο αστροναύτες θα χρειαστούν και καινούριες στολές, μιας και αυτές που έχουν δεν είναι κατάλληλες και για να πετάξουν με το Crew Dragon.

«Δεν θέλουμε να πάρουμε μία απόφαση με βάση το συναίσθημα», λέει ο Μπάουερσοξ, «αλλά αποκλειστικά με βάση τα δεδομένα». Η τελική απόφαση εξαρτάται από τον επικεφαλής της NASA, τον Μπίλι Νέλσον. Σε ανάρτησή του στο X ο Νέλσον τονίζει πως ύψιστη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των αστροναυτών.

Σε κατάσταση αναμονής οι αστροναύτες

Η 58χρονη Γουίλιαμς και ο 61χρονος Γουίλμορ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να περιμένουν κι άλλο στον ISS. Ακόμη και αν πετάξουν τελικά με το Starliner, αυτό θα μπορεί να γίνει το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο – ενώ με το Crew Dragon πιθανώς τον Φεβρουάριο. Ευτυχώς οι δύο αστροναύτες είναι έμπειροι και έχουν βρεθεί και άλλες φορές στο Διάστημα.

«Σε τέτοιες δοκιμαστικές πτήσης ξέρει κανείς πάντα πως υπάρχει περίπτωση να κρατήσουν περισσότερο», αναφέρει ο Τζόελ Μονταλμπάνο από τη NASA. «Οι δύο αστροναύτες όμως είναι καλά, έχουν ενσωματωθεί με τους υπόλοιπους αστροναύτες του σταθμού». Βέβαια, «όλα αυτά είναι φυσικά δύσκολα για τα μέλη του πληρώματος και τις οικογένειές τους, το ξέρουμε αυτό. Αλλά είναι επαγγελματίες αστροναύτες και κάνουν σπουδαία δουλειά».

Η Γουίλιαμς και ο Γουίλμορ προσφέρουν σημαντική βοήθεια στον ISS, όπως επισημαίνει συνεχώς η NASA – καταναλώνουν όμως και περισσότερες προμήθειες, όπως τρόφιμα και είδη υγιεινής.

Τι μέλλει γενέσθαι όμως και με το Starliner;

Το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο σχεδιάστηκε από την Boeing για λογαριασμό της NASA, με σκοπό να μεταφέρει αστροναύτες στον ISS για αρκετά χρόνια – ως μία δεύτερη εναλλακτική στο Crew Dragon της SpaceX, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια.

Το Starliner είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν προβλήματα. Το 2019 στην πρώτη, μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση δεν έφτασε καν στον ISS και παρ' ότι η δεύτερη πτήση το 2022 ήταν επιτυχημένη, το διαστημόπλοιο εμφάνισε ξανά προβλήματα που οδήγησαν σε σειρά αναβολών στις προγραμματισμένες πτήσεις του.

Ο Μπάουερσοξ τονίζει πάντως πως η NASA θέλει να επιμείνει στη διατήρηση δύο συστημάτων μεταφοράς. Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν και, όταν αυτό συμβεί, «το μέλλον του Starliner θα είναι λαμπρό».

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Αυγούστου 2024 10:17

Σχετικά Άρθρα

  • Στο νοσοκομείο αστροναύτης μετά την επιστροφή στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
    Στο νοσοκομείο αστροναύτης μετά την επιστροφή στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αστροναύτη, ούτε τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε στο νοσοκομείο, επικαλούμενη το «ιατρικό απόρρητο»

    Ένας Αμερικανός αστροναύτης νοσηλεύεται, μετά την επιστροφή του στη Γη έπειτα από παραμονή σχεδόν οκτώ μηνών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανακοίνωσε η NASA.

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αστροναύτη, ούτε τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε στο νοσοκομείο, επικαλούμενη το «ιατρικό απόρρητο».

    Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν από τους τρεις Αμερικανούς της αποστολής Crew-8 της SpaceX. Οι Μάθιου Ντόμινικ, Μάικλ Μπάρατ και Τζάνετ Επς επέστρεψαν στη Γη τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή με ένα διαστημόπλοιο Dragon της SpaceX, αφού πέρασαν 232 ημέρες στον ISS. Μέλος της αποστολής ήταν και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντρ Γκεμπένκιν.

    Μετά την προσθαλάσσωση του πυραύλου στα ανοιχτά της Φλόριντα, η NASA ανέφερε ότι ένας αστροναύτης αντιμετώπισε «ιατρικό πρόβλημα». Όλοι τους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Πενσακόλα, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και οι τρεις πήραν εξιτήριο και έχουν ήδη φτάσει στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, στο Χιούστον του Τέξας. Ο μοναδικός αστροναύτης που παρέμεινε για νοσηλεία είναι «σε σταθερή κατάσταση και υπό παρακολούθηση, για προληπτικούς λόγους» ανέφερε η NASA.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Η NASA κατέγραψε τον ήχο μέσα από μια μαύρη τρύπα - Ένας από τους πιο ανατριχιαστικούς θορύβους
    Η NASA κατέγραψε τον ήχο μέσα από μια μαύρη τρύπα - Ένας από τους πιο ανατριχιαστικούς θορύβους

    Ανατριχιάζει ο ήχος του διαστήματος μέσα από το video που κυκλοφόρησε η NASA

    ΗNASA δημιούργησε ένα ανατριχιαστικό ηχητικό κλιπ με ηχητικά κύματα που κυματίζουν από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο διάστημα.

    Η μαύρη τρύπα βρίσκεται στο κέντρο του σμήνους των γαλαξιών του Περσέα, που βρίσκεται 250 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Και τα ηχητικά κύματα που προέρχονται από αυτό έχουν μετατοπιστεί κατά 57 και 58 οκτάβες για να γίνουν ακουστά στα ανθρώπινα αυτιά.

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία κυκλοφόρησε τον ήχο το 2022 και ο καλύτερος τρόπος για να το περιγράψει είναι ένα απόκοσμο ουρλιαχτό που ακούγεται τρομακτικό και θυμωμένο.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτά τα ηχητικά κύματα εξάγονται και γίνονται ηχητικά.

    Ακούστε τον:

    Διαπίστωσαν ότι τα ακουστικά κύματα ταξίδευαν μέσα από το τεράστιο αέριο που περιβάλλει την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, η οποία είναι πλέον διάσημη για τον ήχο της.

    Στην πραγματικότητα, τα κύματα περιέχουν τη χαμηλότερη νότα που έχει εντοπιστεί ποτέ στο σύμπαν, πολύ πιο κάτω από την ανθρώπινη ακοή.

  • Δίας: Εκτοξεύθηκε το «Europa Clipper» της NASA – Αναζητά την πιθανή ύπαρξη εξωγήινης ζωής (video)
    Δίας: Εκτοξεύθηκε το «Europa Clipper» της NASA – Αναζητά την πιθανή ύπαρξη εξωγήινης ζωής (video)

    Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η Ευρώπη, το φεγγάρι του Δία, το φεγγάρι έχει πιθανότατα έναν υπόγειο ωκεανό.

    Ένας πύραυλος SpaceX Falcon Heavy απογειώθηκε, τη Δευτέρα (14/10), από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, μεταφέροντας ένα σκάφος της NASA που έχει σχεδιαστεί για να εξερευνήσει το παγωμένο φεγγάρι του Δία με την ονομασία Ευρώπη και να αναζητήσει σημάδια εξωγήινης ζωής.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι «Los Angeles Times», το «Europa Clipper» θα κάνει ταξίδι πεντέμισι ετών και περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων προς τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος μας. Το ταξίδι του «Europa Clipper» δεν θα είναι άμεσο, καθώς θα υποβοηθηθεί από τη βαρύτητα, περνώντας πρώτα από τον Άρη στις αρχές του επόμενου έτους και στη συνέχεια θα περάσει γύρω από τη Γη στα τέλη του 2026 προτού στραφεί προς τον Δία και το παγωμένο, δυναμικό φεγγάρι του.

    Η αποστολή του «Europa Clipper» στον Δία

    Ως εκ τούτου, το «Europa Clipper» είναι προγραμματισμένο να φτάσει στον Δία το 2030 και να συλλέξει δεδομένα για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Όταν τελειώσει η αποστολή, το διαστημικό σκάφος θα πετάξει σε ένα από τα βραχώδη φεγγάρια του Δία για να διασφαλίσει ότι το διαστημόπλοιο δεν θα μολύνει την Ευρώπη. Η εκτόξευση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 10 Οκτωβρίου, αλλά δεν έγινε λόγω του τυφώνα Μίλτον.

    Οι επιστήμονες υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες μια αποστολή στην Ευρώπη, από τότε που το σκάφος «Galileo» της NASA διαπίστωσε ότι το φεγγάρι έχει πιθανότατα έναν υπόγειο ωκεανό, ο οποίος θερμαίνεται από τις βαρυτικές δυνάμεις του Δία που συμπιέζουν και τεντώνουν τον πυρήνα του φεγγαριού, καθώς η Ευρώπη περιστρέφεται γύρω από τον γιγαντιαίο πλανήτη με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Με νερό, μια πηγή ενέργειας με τη μορφή θερμότητας και ενδεχομένως οργανικές ενώσεις, οι επιστήμονες λένε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι φιλοξενήσει εξωγήινη ζωή.

    Ενώ θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, το «Europa Clipper» θα περάσει δεκάδες φορές από την Ευρώπη και θα χρησιμοποιήσει τη σειρά επιστημονικών οργάνων του για να μελετήσει τη δυναμική του υπόγειου ωκεανού του φεγγαριού και να αναζητήσει οργανικές ενώσεις, δηλαδή μια πιθανή ένδειξη ζωής. Η αποστολή του «Europa Clipper», αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Jet Propulsion Laboratory της NASA. Είναι ο μεγαλύτερος πλανητικός ανιχνευτής που έχει κατασκευάσει ποτέ η διαστημική υπηρεσία.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

  • Νέα εφεύρεση υπόσχεται να κάνει τη ζωή των αστροναυτών στη Σελήνη εύκολη, ίσως και… μόνιμη
    Νέα εφεύρεση υπόσχεται να κάνει τη ζωή των αστροναυτών στη Σελήνη εύκολη, ίσως και… μόνιμη

    Με την αποστολή Artemis να ετοιμάζεται για εκτόξευση, επιστήμονες προσπαθούν να κάνουν την παραμονή των αστροναυτών στη Σελήνη ευχάριστη και λειτουργική.

    Οι άνθρωποι δεν έχουν ταξιδέψει στη Σελήνη από τότε που η αποστολή Apollo της NASA ολοκληρώθηκε το 1972, αλλά το πρόγραμμα Artemis θα επιτρέψει σύντομα στους ανθρώπους να επιστρέψουν στην επιφάνεια της Σελήνης, με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή να προγραμματίζεται επί του παρόντος για το 2026.

    Οι αστροναύτες της αποστολής Artemis θα επιδιώξουν να κάνουν πράγματα που οι άνθρωποι δεν έχουν ξανακάνει, όπως η κατασκευή μιας κατοικήσιμης βάσης που θα επιτρέπει μακροχρόνιες επισκέψεις και η εξερεύνηση του κρατήρα του νότιου πόλου της Σελήνης.

    Καινοτόμοι σε όλο τον κόσμο εργάζονται πάνω σε λύσεις για να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους και να τους κρατήσουν ασφαλείς. Συγκεκριμένα ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), αναπτύσσουν ένα σύνολο φορητών ρομποτικών άκρων για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να ανακάμπτουν από τις πτώσεις.

    «SuperLimbs»

    Πρόκειται για τα λεγόμενα «SuperLimbs» τα οποία είναι σχεδιασμένα να επεκτείνονται από ένα σακίδιο που περιέχει το σύστημα υποστήριξης ζωής των αστροναυτών. Όταν ο χρήστης πέφτει, ένα επιπλέον ζευγάρι άκρων μπορεί να επεκταθεί για να του ώθηση ώστε να σταθεί, εξοικονομώντας ενέργεια για άλλες εργασίες.

    Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο. Η μερική βαρύτητα της Σελήνης κάνει τη διατήρηση της ισορροπίας δύσκολη. Οι 12 αστροναύτες που περπάτησαν στη Σελήνη στις αποστολές Apollo έπεσαν 27 φορές και είχαν άλλες 21 παρ’ ολίγον πτώσεις, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

    «Το ακραίο περιβάλλον του Διαστήματος μπορεί να καταστήσει ακριβή και χρονοβόρα τη διαδικασία έγκρισης της τεχνολογίας για χρήση εκτός του πλανήτη Γη»

    Όταν ο αστροναύτης Charlie Duke έπεσε στη Σελήνη το 1972, ενώ έκανε δοκιμές στο σεληνιακό έδαφος, χρειάστηκε να κάνει τρεις προσπάθειες για να σηκωθεί. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πτώσεις ήταν πιο συχνές όταν οι αστροναύτες συνέλεγαν δείγματα ή χρησιμοποιούν εργαλεία — δραστηριότητες που πιθανόν να αναλάβουν οι αστροναύτες της αποστολής Artemis».

    «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά»

    Τα SuperLimbs αναπτύχθηκαν πριν από περίπου μια δεκαετία από τον Harry Asada, καθηγητή στο MIT, και έχουν ήδη δοκιμαστεί από εργαζομένους στην κατασκευή αεροσκαφών και πλοίων.

    Τώρα προσαρμόζονται για τους αστροναύτες. Ο Erik Ballesteros, διδακτορικός φοιτητής στο MIT, πέρασε το καλοκαίρι στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (Jet Propulsion Lab) εργαζόμενος πάνω στην καινοτόμο κατασκευή ως μέρος μιας υποτροφίας της NASA.

    Το σύστημα χρειάζεται περισσότερη δουλειά, είπε ο Ballesteros, αλλά ελπίζει ότι θα είναι έτοιμο για επίδειξη μέχρι τον Ιανουάριο.

    Πιστεύει ότι μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι έτοιμο για επίδειξη με άνθρωπο, αλλά η ομάδα πρέπει πρώτα να λύσει πολλά ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια, όπως ανέφερε στο CNN. «Δεν μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε ταινία και να το συναρμολογήσουμε πρόχειρα, πρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς και πολύ προσεκτικοί», είπε.

    Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες προκλήσεις. Ο Δρ. Jonathan Clark, επίκουρος κλινικός καθηγητής Νευρολογίας και Διαστημικής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής Baylor, δήλωσε στο CNN ότι το ακραίο περιβάλλον του Διαστήματος —από τις θερμοκρασίες, έως τα μολυσματικά σωματίδια όπως η σκόνη, και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία— μπορεί να καταστήσει ακριβή και χρονοβόρα τη διαδικασία έγκρισης της τεχνολογίας για χρήση εκτός του πλανήτη Γη».

    Οι άνθρωποι δεν έχουν μέχρι στιγμής πολλές ευκαιρίες να εργαστούν στη Σελήνη. Οι αστροναύτες της αποστολής Apollo 17 κατέχουν το ρεκόρ για την πιο μακροχρόνια περιπατητική αποστολή στη Σελήνη, διάρκειας επτά ωρών και 37 λεπτών.

    Αντίθετα, οι συμμετέχοντες στις αποστολές Artemis θα περάσουν έως και μια εβδομάδα στη Σελήνη, μαθαίνοντας να ζουν και να εργάζονται μακριά από τη Γη, ως προετοιμασία για ανθρώπινες αποστολές στον Άρη.

    Η Κίνα έχει τα δικά της σχέδια για να φτάσει στη Σελήνη μέχρι το 2030, όπου θα κατασκευάσει έναν ερευνητικό σταθμό.

    «Θέλω να γίνουν σχεδόν σαν μια φυσική επέκταση των σωμάτων τους…»

    Ο Ballesteros σκοπεύει να περάσει τα επόμενα χρόνια της διδακτορικής του διατριβής για να μετατρέψει τα SuperLimbs σε ένα σύστημα για αστροναύτες που μπορεί να «καλύψει διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης, αλλά να έχει ένα ενιαίο σχεδιασμό».

    Στη συνέχεια, σκοπεύει να εργαστεί για να κάνουν τα άκρα να λειτουργούν ως ένα επιπλέον ζευγάρι ποδιών.

    «Έτσι, θα σας επιτρέπει να πηγαίνετε από το σημείο Α στο Β πολύ πιο γρήγορα και χωρίς να χρησιμοποιείτε τόση ενέργεια», είπε. «Και αν αρχίσουν να χάνουν την ισορροπία τους λίγο, μπορεί να τους βοηθήσει να σταθεροποιηθούν», εξήγησε ο ίδιος.

    Αφού ολοκληρώσει αυτό, θα στραφεί στην κατανόηση του πώς τα άκρα μπορούν να αξιοποιούν εργαλεία για να βοηθήσουν σε εργασίες όπως η εκσκαφή, η διαχείριση δειγμάτων και η κατασκευή.

    «Θέλω να γίνουν σχεδόν σαν μια φυσική επέκταση των σωμάτων τους… έτσι ώστε ο αστροναύτης να νιώθει σχεδόν άβολα χωρίς αυτά», πρόσθεσε ο Ballesteros.

    Στο μέλλον, ελπίζει ότι τα επιπλέον άκρα θα γίνουν το νέο φυσιολογικό. «Ο στόχος μου είναι να κάνω αυτά τα άκρα να γίνουν σχεδόν σαν το νέο παράδειγμα για τους αστροναύτες», κατέληξε.

    Πηγή: In.gr

  • Η NASA έστειλε κούκλες στο διάστημα για να μετρήσει την ακτινοβολία - Τι έδειξε η αποστολή
    Η NASA έστειλε κούκλες στο διάστημα για να μετρήσει την ακτινοβολία - Τι έδειξε η αποστολή

    Με κούκλες μετρά η NASA και η ESA την διαστημική ακτινοβολίαπου δέχονται οι αστροναύτες.

    Έρευνα με τη συνεργασία επιστημόνων από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο επιχειρεί να κατανοήσει το περιβάλλον ακτινοβολίας και την επίδραση που έχει η ακτινοβολία στον άνθρωπο, με στόχο τον μετριασμό των πιθανών κινδύνων για την υγεία. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μελλοντικές αποστολές προς τη Σελήνη είναι απίθανο να εκθέσουν τους αστροναύτες σε ακτινοβολία μεγαλύτερη από τα όρια που έχει θέσει η NASA.

    Οι δύο κούκλες που μέτρησαν την ακτινοβολία

    Στη διάρκειας τριών εβδομάδων αποστολή «Άρτεμις Ι», που ταξίδεψε χωρίς πλήρωμα το 2022 στη Σελήνη, τέθηκε σε τροχιά γύρω της και στη συνέχεια επέστρεψε στη Γη, ενσωματώθηκαν πολλοί αισθητήρες μέτρησης της ακτινοβολίας: σε διάφορες τοποθεσίες μέσα στο διαστημόπλοιο Orion και πάνω στις δύο κούκλες που μεταφέρει, την Ζόχαρ και τη Χέλγκα.

    Η Χέλγκα πέταξε χωρίς προστατευτικό γιλέκο, ενώ η Ζόχαρ φορούσε προστατευτικό γιλέκο. Οι αισθητήρες συνέλεγαν δεδομένα ακτινοβολίας διαρκώς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μεταξύ της Γης και της Σελήνης.

    Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature», η έκθεση στην ακτινοβολία διέφερε σημαντικά ανάλογα με τη θέση του αισθητήρα, με τις πιο θωρακισμένες περιοχές να παρέχουν τέσσερις φορές περισσότερη προστασία από τις λιγότερο θωρακισμένες. Η έκθεση στην ακτινοβολία από συμβάντα μεγάλων ηλιακών σωματιδίων στην πιο βαριά θωρακισμένη περιοχή της κάψουλας παρέμεινε κάτω από 150 millisieverts, που θεωρείται ένα ασφαλές επίπεδο για την αποφυγή οξείας ασθένειας ακτινοβολίας. Τα δεδομένα αυτά επικυρώνουν το σχέδιο θωράκισης του διαστημικού σκάφους.

    Επίσης, ο προσανατολισμός του διαστημικού σκάφους επηρέασε την έκθεση στην ακτινοβολία. Μια στροφή 90 μοιρών κατά τη διάρκεια της πτήσης του Orion στην εσωτερική ζώνη Βαν Άλεν μείωσε την έκθεση σε ακτινοβολία κατά 50% και αυτό παρέχει στους ερευνητές πολύτιμες πληροφορίες για μελλοντικά σχέδια αποστολών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη - Υπάρχει κίνδυνος για τον πλανήτη;
    Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη - Υπάρχει κίνδυνος για τον πλανήτη;

    Προειδοποίηση εξέδωσε η NASA για αστεροειδή στο μέγεθος σταδίου που θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη.

    Ο αστεροειδής ON έχει διάμετρο 290 μέτρα και θα βρεθεί την Τετάρτη (18/09) σε απόσταση 1 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη, σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Ο ίδιος αστεροειδής είχε περάσει ξανά από τη Γη το 2013 και θα επιστρέψει το 2035.

    Ο ON δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη στην τρέχουσα τροχιά του, ωστόσο ακόμη και μια μικρή απόκλιση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πλανήτη μας.

    Αν και είναι κατά 99% μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο έχει πλησιάσει τη Γη, δεν θα γίνει ορατός με γυμνό μάτι. Την ίδια μέρα θα γίνει ορατή η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου, ενώ θα σημειωθεί και μία μερική έκλειψη σελήνης.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κοσμική ακτινοβολία, υποχρεωτική γυμναστική: Η σκληρή καθημερινότητα για τους εγκλωβισμένους αστροναύτες στον ISS
    Κοσμική ακτινοβολία, υποχρεωτική γυμναστική: Η σκληρή καθημερινότητα για τους εγκλωβισμένους αστροναύτες στον ISS

    Οι αστροναύτες πίστευαν τόσο πολύ ότι θα επέστρεφαν σύντομα, που άφησαν πίσω προσωπικά τους αντικείμενα για να εξοικονομήσουν χώρο

    Οι αστροναύτες Sunita Williams και Barry Wilmore παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) λόγω σοβαρής βλάβης στο διαστημόπλοιό τους, το Boeing Starliner. Εξαιτίας αυτής της βλάβης, η επιστροφή τους στη Γη έχει αναβληθεί για τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ αρχικά είχαν προγραμματίσει να παραμείνουν στο διάστημα μόνο για 8 ημέρες, με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με παραμονή διάρκειας πάνω από οχτώ μήνες.

    Περιορισμένος χώρος

    Με το διαστημόπλοιο που θα τους έφερνε πίσω να έχει υποστεί ζημιές, η καθημερινή τους ζωή στον σταθμό είναι γεμάτη προκλήσεις. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα χώρου, σε συνδυασμό με τις σωματικές και ψυχικές πιέσεις, καθώς και οι απαιτήσεις της ζωής σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, τους αναγκάζουν να προσαρμόζονται συνεχώς. Παρά τα προβλήματα, οι αστροναύτες συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους, περιμένοντας την επιστροφή τους στη Γη με έναν πύραυλο της SpaceX.

    Όταν η Sunita Williams γιορτάσει τα 59α γενέθλιά της την Πέμπτη, η περίσταση δεν θα μοιάζει με αυτή που είχε σχεδιάσει. Αντί να βρίσκεται με την οικογένειά της στο Χιούστον, θα περάσει τη μέρα της στον ISS, 250 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης. Μαζί με τον συνάδελφό της, Barry Wilmore, 61 ετών, παραμένουν αποκλεισμένοι στον σταθμό μετά τη σοβαρή βλάβη στο Boeing Starliner. Η αποστολή τους, που ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου για μια δοκιμή οκτώ ημερών, παρατάθηκε απροσδόκητα λόγω τεχνικών προβλημάτων.

    Πώς θα επιστρέψουν

    Σύμφωνα με την Daily Mail, οι αστροναύτες πίστευαν τόσο πολύ ότι θα επέστρεφαν σύντομα, που άφησαν πίσω προσωπικά τους αντικείμενα για να εξοικονομήσουν χώρο για επιστημονικό εξοπλισμό, μια απόφαση που τώρα έχουν μετανιώσει. Η επιστροφή τους αναμένεται τον Φεβρουάριο, όταν η SpaceX θα στείλει έναν πύραυλο Dragon για να τους φέρει πίσω στη Γη. Μέχρι τότε, οι δύο αστροναύτες πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της ζωής στο διάστημα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Ο ISS είναι σχεδιασμένος να φιλοξενεί επτά άτομα, αλλά αυτήν τη στιγμή οι αστροναύτες είναι 12, κάτι που περιορίζει σημαντικά τον διαθέσιμο χώρο. Έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα βαρδιών για να διασφαλίσουν ότι όλοι θα μπορέσουν να ξεκουραστούν στα έξι υπνοδωμάτια που υπάρχουν. Η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί πολλές προκλήσεις, καθώς επηρεάζει βασικές σωματικές λειτουργίες και έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία. Οι αστροναύτες χάνουν μυϊκή και οστική μάζα, ενώ οι κινήσεις των υγρών στο σώμα είναι απρόβλεπτες και η έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως ο καρκίνος. Επιπλέον, αναγκάζονται να φορούν τα ίδια ρούχα για παρατεταμένα διαστήματα λόγω έλλειψης προμηθειών.

    Πηγή: cnn.gr

  • Το Starliner της Boeing επέστρεψε στη Γη χωρίς αστροναύτες - Δείτε εικόνες
    Το Starliner της Boeing επέστρεψε στη Γη χωρίς αστροναύτες - Δείτε εικόνες

    Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing, οι περιπέτειες του οποίου έγιναν αληθινό σήριαλ, επέστρεψε με επιτυχία σήμερα στη Γη, χωρίς τους αστροναύτες που το είχαν οδηγήσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), καθώς η NASA έκρινε πως ο κίνδυνος ήταν υπερβολικά μεγάλος.

    Η κάψουλα προσγειώθηκε στις 07:01 (ώρα Ελλάδας) στη διαστημική βάση του Γουάιτ Σαντς στο Νέο Μεξικό, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ. Εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 27.400 χλμ/ώρα. Περίπου 45 λεπτά αργότερα ανέπτυξε σειρά αλεξιπτώτων για να επιβραδύνει την κάθοδό της ενώ αερόσακοι φούσκωσαν δευτερόλεπτα πριν αγγίξει το έδαφος.

    Σύμφωνα με τη NASA, είχε αναχωρήσει από τον ISS περίπου έξι ώρες νωρίτερα.

    Η φήμη της Boeing είχε δεχθεί νέο πλήγμα τον Ιούνιο, όταν προβλήματα στον κινητήρα και διαρροές ήλιου στην κάψουλα είχαν εντοπισθεί κατά την πρώτη επανδρωμένη πτήση της.

    Παραμένουν στο διάστημα οι δύο αστροναύτες

    Παρά τις απόπειρες του κατασκευαστή να πείσει τη NASA για την ασφάλεια του σκάφους του, η διαστημική υπηρεσία προτίμησε να φέρει πίσω τους Μπατς Γουίλμορ και Σάνι Γουίλιαμς με την ανταγωνίστρια της Boeing, SpaceX, και το διαστημόπλοιό της Crew Dragon.

    Οι δύο αστροναύτες, οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν πριν από την επόμενη χρονιά, θα παραμείνουν περισσότερο από οκτώ μήνες στο διάστημα, ενώ αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιήσουν μια αποστολή... οκτώ ημερών.

    Δεν εμπιστεύεται η NASA την Boeing

    Ο υπεύθυνος του προγράμματος επανδρωμένων εμπορικών πτήσεων της NASA Στιβ Στιτς δήλωσε αυτή την εβδομάδα στους δημοσιογράφους ότι, παρά τη βεβαιότητα που εξέφραζε η Boeing για τις προβολές της, η διαστημική υπηρεσία «δεν αισθανόταν άνετα» να προχωρήσει με το Starliner «εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από το μοντέλο».

    Αυτή η πτήση επιστροφής αναμενόταν ότι θα βοηθούσε την Boeing να καθησυχάσει τους πελάτες της και να επιτύχει νέες συμφωνίες για επανδρωμένες πτήσεις.

    Στη διάρκεια της πτήσης επιστροφής οι ομάδες εδάφους παρακολούθησαν την απόδοση του Starliner από όλες τις πλευρές, ιδιαίτερα τους κινητήρες του που είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα.

    Μετά την επιστροφή του Starliner, «θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αντίληψη για το πότε θα μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε το σκάφος και για το πότε θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε τις πτήσεις», είχε δηλώσει ο Στιβ Στιτς.

    Η NASA είχε παραγγείλει πριν από δέκα χρόνια στην Boeing και τη SpaceX ένα νέο σκάφος από την καθεμιά για να μεταφέρει αστροναύτες στον ISS. Με τα δύο οχήματα, επιδιώκει να μην ξαναβρεθεί χωρίς λύση σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με το ένα ή το άλλο.

    Όμως η επιχείρηση του Έλον Μασκ προηγήθηκε με μεγάλη διαφορά της Boeing και εδώ και τέσσερα χρόνια καλύπτει μόνη της το ρόλο του αμερικανικού διαστημικού ταξί.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο