Κόσμος

Point Nemo: Εξερεύνηση του πιο απομονωμένου μέρους της Γης – «Είσαι απλά τόσο μακριά από τα πάντα»

Point Nemo: Εξερεύνηση του πιο απομονωμένου μέρους της Γης – «Είσαι απλά τόσο μακριά από τα πάντα»

«Αν αντιμετωπίζαμε οποιοδήποτε πρόβλημα, θα χρειαζόταν μέρες μέχρι να έρθει κάποιος για βοήθεια, οπότε ήταν αρκετά επικίνδυνο από αυτήν την άποψη», λέει ο εξερευνητής Chris Brown.

Όταν ο εξερευνητής Chris Brown έφτασε στο πιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη, το τελευταίο πράγμα που περίμενε ήταν να δεχθεί επίθεση από ένα άλμπατρος.

Ο 62χρονος βρίσκεται σε αποστολή ώστε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που επισκέπτεται τα 8 πιο απροσπέλαστα μέρη της Γης.

Η πιο πρόσφατη αποστολή του τον οδήγησε στο Point Nemo, το οποίο βρίσκεται στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή, σε απόσταση 1.670 μιλίων (2.688 χλμ) από τη στεριά.

Ο Brown μαζί με τον 30χρονο γιο του Mika και το πλήρωμα του σκάφους Hanse Explorer ξεκίνησαν το ταξίδι τους στις 12 Μαρτίου από το Puerto Montt της Χιλής.

«Είσαι απλά τόσο μακριά από τα πάντα»

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, αντιμετώπισαν κύματα στο μέγεθος «μίας τυπικής μονοκατοικίας», ναυτία και έναν τυφώνα.

«Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αγαπώ τη στεριά, σίγουρα δεν έχω πόδια για τη θάλασσα», δήλωσε ο Brown.

Παρά τα άγρια κύματα και τον απρόβλεπτο καιρό, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το πλήρωμα δεν ήταν τα φυσικά στοιχεία, αλλά η μεγάλη απόσταση από τη στεριά, ανέφερε ο Brown, ο οποίος κατάγεται από το Harrogate, στη Βόρεια Υόρκη.

«Θα χρειαζόταν μέρες μέχρι να έρθει κάποιος για βοήθεια»

«Είσαι απλά τόσο μακριά από τα πάντα», εξήγησε.

«Αν αντιμετωπίζαμε οποιοδήποτε πρόβλημα, θα χρειαζόταν μέρες μέχρι να έρθει κάποιος για βοήθεια, οπότε ήταν αρκετά επικίνδυνο από αυτήν την άποψη», πρόσθεσε.

Στις 20 Μαρτίου έφτασαν στον προορισμό τους και αποφάσισαν να κάνουν μια βουτιά στη θάλασσα, η οποία έχει μέση θερμοκρασία περίπου 7°C.

Ο Brown είναι αρκετά σίγουρος ότι κανείς πριν από αυτόν δεν έχει βουτήξει στο Point Nemo, ούτε έχει δεχθεί επίθεση από ένα μεγάλο θαλάσσιο πουλί.

«Όταν μπήκαμε στο νερό, ένα άλμπατρος μας έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον και κατέβηκε να επιτεθεί στον τύπο που βιντεοσκοπούσε την αποστολή», περιγράφει στο BBC ο Brown.

Ο Brown περιέγραψε την επίθεση ως «αρκετά ανησυχητική», αλλά είπε ότι η παρουσία άγριας ζωής γενικά ήταν μια έκπληξη.

«Είναι αρκετά καλά τεκμηριωμένο ότι το Point Nemo υποτίθεται ότι έχει πολύ χαμηλή βιοποικιλότητα. Το άλμπατρος δεν ήταν μόνο του, υπήρχαν περίπου 20 άλλα πουλιά γύρω του».

Μετά την επιτυχία του στο Point Nemo, o Brown επέστρεψε στη στεριά στις 31 Μαρτίου και, μετά από μια στάση στη Ταϊτή, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής του στη Βόρεια Υόρκη, αυτή τη φορά με αεροπλάνο, καθώς είχε «χορτάσει από σκάφη».

«Όποτε φτάνω σε έναν από αυτούς τους πόλους απροσπελασιμότητας, οι άνθρωποι πάντα ρωτούν ‘ποιο είναι το επόμενο;’ αντί να λένε ‘ότι χρειάζεσαι ξεκούραση;’», λέει ο Brown.

«Κάποιος μου είπε ‘ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν φτάσεις στη στεριά’ και η απάντησή μου ήταν: ‘να σταθώ πάνω της’».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα