O αστεροειδής Bennu, ένας μεγάλος σωρός από πέτρες και βράχια που επισκέφθηκε η NASA το 2020, πλησιάζει κάθε έξι χρόνια τη Γη σε απόσταση 299.000 χιλιομέτρων, μικρότερη από την απόσταση μέχρι τη Σελήνη.
Μπορεί όμως να πλησιάσει περισσότερο στο μέλλον, με τους αστρονόμους να εκτιμούν ότι υπάρχει μία περίπτωση στις 2.700 να πέσει στη Γη στις 24 Σεπτεμβρίου 2182.
Τι θα συνέβαινε αν ο Bennu χτυπούσε τον πλανήτη; Τη ζοφερή απάντηση σκιαγραφεί μελέτη που προσομοίωσε την πρόσκρουση ενός αντικειμένου διαμέτρου 500 μέτρων, περίπου στο μέγεθος του Bennu.
«Χειμώνας πρόσκρουσης»
Σε πρώτη φάση, το χτύπημα θα άνοιγε έναν πελώριο κρατήρα, θα προκαλούσε ένα πανίσχυρο ωστικό κύμα, και ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή της πρόσκρουσης, και θα εκτίνασσε στην ατμόσφαιρα 100-400 εκατομμύρια τόνους σκόνης.
Η σκόνη θα έκρυβε τον ήλιο για 3-4 χρόνια με αποτέλεσμα να πέσει η θερμοκρασία, να περιοριστεί η φωτοσύνθεση και να καταστραφούν οι σοδειές σε όλο τον κόσμο, δείχνουν οι υπολογισμοί.
Το χτύπημα «θα προκαλούσε έναν ξαφνικό, παγκόσμιο ‘χειμώνα πρόσκρουσης’ που θα χαρακτηριζόταν από μειωμένο ηλιακό φως, χαμηλές θερμοκρασίες και μειωμένη βροχόπτωση» δήλωσε στο Reuters ο Λαν Ντάι του Εθνικού Πανεπιστημίου του Πουσάν στη Νότια Κορέα, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Science Advances.
Στη χειρότερη περίπτωση, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα έπεφτε κατά περίπου 4 βαθμούς Κελσίου, η μέση βροχόπτωση κατά 15%, η φωτοσύνθεση κατά 20-30 ετών.
Επιπλέον, η απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας από τα σωματίδια σκόνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα μείωνε κατά 32% το στρατοσφαιρικό όζον, το οποίο προστατεύει τη ζωή στη Γη από την καρκινογόνο υπεριώδη ακτινοβολία.
Τα χερσαία οικοσυστήματα εκτιμάται ότι θα χρειάζονταν χρόνια για να ανακάμψουν. Πολύ νωρίτερα, σε περίπου έξι μήνες, θα άρχιζε να ανακάμπτει το φυτοπλαγκτόν των ωκεανών, για το οποίο ο σίδηρος που θα απελευθέρωνε ο αστεροειδής θα λειτουργούσε ως λίπασμα.
Η μελέτη δεν εξέτασε το ποιες θα ήταν οι ανθρώπινες απώλειες. Ο απολογισμός «εξαρτάται κυρίως από το πού θα συμβεί η πρόσκρουση» είπε ο Ντάι.
«Η πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη ο Bennu είναι μικρή, μόλις 0,37%. Αν και μικρός, η πρόσκρουση θα ήταν πολύ σοβαρή και πιθανότατα θα οδηγούσε σε πολυετή έλλειψη διατροφικής ασφάλειας και κλιματικές συνθήκες με αυτές που έχουμε δει μόνο στις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις των τελευταίων 100.000 ετών» πρόσθεσε ο Άλεξ Τίμερμαν του ίδιου πανεπιστημίου.
«Είναι επομένως σημαντικό να αναλογιστούμε το ρίσκο» είπε.
Διαστημικοί βράχοι
Ο Bennu, ένα σαθρό συσσωμάτωμα από βράχους και κατάμαυρη σκόνη, πιστεύεται ότι είναι θραύσμα ενός αρχέγονου αντικειμένου που διαλύθηκε σε κάποια κοσμική σύγκρουση πριν από περίπου 1,2 δισεκατομμύρια χρόνια.
To 2020, το σκάφος OSIRIS-Rex συνέλεξε δείγματα από την επιφάνεια του Bennu τα οποία έπεσαν με αλεξίπτωτο στη Γη το 2023.
Πρόσφατη ανάλυση αποκάλυψε ότι τα δείγματα περιέχουν τα βασικά συστατικά της ζωής, τις πέντε χημικές βάσεις από τις οποίες αποτελείται το DNA και το RNA, καθώς και 14 από τα 20 αμινοξέα που χρησιμοποιούν όλοι οι οργανισμοί στη Γη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα συνηγορούν στη θεωρία ότι η Γη εμπλουτίστηκε με οργανικά υλικά από τους αστεροειδείς που τη βομβάρδιζαν διαρκώς στα πρώτα στάδια της εξέλιξής της,
Η μελέτη έρχεται την ώρα που η NASA και η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA παρακολουθούν έναν μικρότερο αστεροειδή 40-100 μέτρων, τον 2024 YR4, για τον οποίο εκτιμήθηκε αρχικά ότι έχει πιθανότητα 1,2% να πέσει στη Γη στις 22 Δεκεμβρίου 2032.
Επόμενες εκτιμήσεις ανέβασαν την πιθανότητα στο 2,3%, αν και το νούμερο μπορεί αργότερα να πέσει ή και να μηδενιστεί, καθώς οι υπολογισμοί της τροχιάς του αντικειμένου βελτιώνονται.
Ακόμα και σε περίπτωση επικείμενης πρόσκρουσης, πάντως, η ανθρωπότητα ίσως θα είχε περιθώριο αντίδρασης.
Το 2022, το σκάφος DART της NASA έπεσε με ταχύτητα στον αστεροειδή Δίμορφο και κατάφερε να αλλάξει ελαφρώς την πορεία του.
Ήταν η πρώτη δοκιμή πλανητικής προστασίας, μια προσέγγιση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωση μικρών αστεροειδών που απειλούν τη Γη.
Πηγή: In.gr