Περιβάλλον

Το επικίνδυνο φαινόμενο των ηλιακών εκρήξεων και οι καταστροφικές συνέπειες για τη Γη

Το επικίνδυνο φαινόμενο των ηλιακών εκρήξεων και οι καταστροφικές συνέπειες για τη Γη Φωτογραφία: Freepik/ Prisme Productions
Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο Νewsbomb.gr ο καθηγητής Αστροφυσικής Στράτος Θεοδοσίου εξηγεί το φαινόμενο των αποκολλήσεων από τον Ήλιο, πώς επηρεάζουν τη Γη και ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες για την τεχνολογία και τις υποδομές μας.
«Ο Ήλιος δεν μας ρωτάει», τονίζει, αναλύοντας τις διεργασίες πίσω από αυτό το εντυπωσιακό αλλά και επικίνδυνο φαινόμενο

Ο Ήλιος, ο πλησιέστερος αστέρας στη Γη, αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για τον πλανήτη μας. Πρόσφατα, σημειώθηκε ένα σπάνιο φαινόμενο, καθώς ένα κομμάτι αποκόπηκε από την επιφάνεια του Ήλιου. Ο Στράτος Θεοδοσίου, καθηγητής Αστροφυσικής, μίλησε στο Newsbomb.gr για το φαινόμενο αυτό εξηγώντας τη φύση και τις συνέπειές του.

Ο καθηγητής ανέφερε πως «κομμάτια από τον Ήλιο αποκολλώνται συνεχώς. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “εκλάμψεις” ή ηλιακές εκρήξεις, κατά τις οποίες σωματίδια υψηλής ενέργειας και μάζες πλάσματος εκτοξεύονται από την επιφάνεια του Ήλιου». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσίου, αυτά τα σωματίδια εκτοξεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις, και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «ουαί κι αλίμονο αν κάποιο από αυτά πέσει πάνω σε τεχνητούς δορυφόρους – τότε θα καταστραφούν».

Εξήγησε επίσης ότι αν τέτοια σωματίδια φτάσουν στη Γη ή σε κάποιον άλλο πλανήτη, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές. Συνήθως, όμως, συγκεντρώνονται στους πόλους της Γης είτε στον Βόρειο είτε στον Νότιο Πόλο και δημιουργούν σωματιδιακή ακτινοβολία. Αυτή η ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει κρίσιμες υποδομές, καθώς «προκαλεί σοβαρές ζημιές σε μετασχηματιστές, γεννήτριες και εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την παροχή ενέργειας».

Όταν ρωτήθηκε αν είναι δυνατό να προβλεφθεί μια τέτοια αποκόλληση, ο καθηγητής απάντησε: «Ο Ήλιος δεν μας ρωτάει. Έχει τις δικές του διεργασίες, οι οποίες εξαρτώνται από φαινόμενα που συμβαίνουν στο εσωτερικό του. Όλα ξεκινούν από τη φωτόσφαιρα και σχετίζονται με αυτό που ονομάζουμε ηλιακή δραστηριότητα».

Τι μπορεί να σημαίνει για την Γη η αποκόλληση

Πρόσφατες επιστημονικές παρατηρήσεις έφεραν στο φως ένα φαινόμενο που έχει εκπλήξει τους ειδικούς. Στο διάστημα συναντάμε συχνά παράξενα φαινόμενα, όπως σώματα νερού ηλικίας 12 δισεκατομμυρίων ετών ή αρχαία πετρώματα από την απαρχή της Γης. Παρόλα αυτά, ο Ήλιος –μια σταθερή αλλά και επικίνδυνη παρουσία– παραμένει ένα από τα πιο πολύπλοκα άστρα που μελετούμε. Η έντονη θερμοκρασία και το τεράστιο μέγεθός του καθιστούν τη μελέτη του εξαιρετικά δύσκολη. Παρά τις προσπάθειες, εξακολουθεί να μας εκπλήσσει με γεγονότα που οι επιστήμονες αδυνατούν να εξηγήσουν.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στους ειδικούς. Φάνηκε –τουλάχιστον εξωτερικά– σαν ένα μέρος του Ήλιου να «σταμάτησε να λειτουργεί» όπως αναμενόταν. Η φυσικός του διαστημικού καιρού, Dr. Tamitha Skov, ανέφερε μέσω του X (πρώην Twitter) ότι ένα τμήμα της βόρειας προεξοχής του Ήλιου αποσπάστηκε, σχηματίζοντας μια έντονη πολική δίνη.

«Αυτά τα αποσπασμένα υλικά περιστρέφονται σε μια γιγαντιαία πολική δίνη γύρω από τον βόρειο πόλο του Ήλιου», εξήγησε η Skov. Το φαινόμενο καταγράφηκε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, το οποίο έχει ήδη εντοπίσει και άλλες εντυπωσιακές ανακαλύψεις στο διάστημα.

Ορισμένοι επιστήμονες υποθέτουν ότι σχετίζεται με την πρόσφατη αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου, που συμβαίνει κάθε 11 χρόνια. Η αντιστροφή αυτή φαίνεται να προκαλεί παράξενες αλλαγές, ειδικά στο γεωγραφικό πλάτος των 55 μοιρών. Ωστόσο, η αποκόλληση υλικών από το βόρειο τμήμα του Ήλιου ήταν κάτι που κανείς δεν είχε προβλέψει.

«Οι επιστήμονες πρέπει να διατηρούν την περιέργεια και τον ενθουσιασμό τους για φαινόμενα που δεν κατανοούν», τόνισε η Skov. «Αλλιώς, ποιος είναι ο ρόλος ενός επιστήμονα;»

Η ίδια περιέγραψε ότι το φαινόμενο πιθανότατα συνδέεται με τους ηλεκτρομαγνητικούς ανέμους πάνω από το γεωγραφικό πλάτος των 60 μοιρών. «Αυτό το υλικό ανέβηκε σαν αερόστατο θερμού αέρα. Όταν ψυχράθηκε, αντί να πέσει ή να εκραγεί όπως συνηθίζεται, ένα μέρος του αποσπάστηκε από τον άνεμο, ψύχθηκε και σχημάτισε έναν στροβιλισμό. Αυτή είναι μια παρατήρηση τόσο σπάνια, που θα μπορούσε να είναι εντελώς νέα για την επιστήμη».

Αν και τέτοιες ανακαλύψεις μπορεί αρχικά να φαίνονται ανησυχητικές, συχνά αποτελούν πολύτιμες ευκαιρίες για την καλύτερη κατανόηση του Ήλιου και των φαινομένων του.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup