Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 09:35

Ο Νίκος Μουτσινάς και η Μαίρη Συνατσάκη υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο παρουσιαστής σε συνέντευξή του είχε πει πως θέλει να υιοθετήσει ένα παιδί

Αυτή και αν είναι είδηση! Ο Νίκος Μουτσινάς και η Μαίρη Συνατσάκη υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα «Espresso» οι δύο παρουσιαστές που συνδέονται με πολύχρονη φιλία κάνουν ένα βήμα παραπάνω και η σχέση τους θα έχει πλέον οικογενειακή υπόσταση.

Ο Νίκος Μουτσινάς και η Μαίρη Συνατσάκη προχώρησαν σε σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο και κατέθεσαν το πρωί της Πέμπτης στο Ληξιαρχείο του Δήμου Χαλανδρίου, την περιοχή, δηλαδή, όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του οικοδεσπότη της μεσημεριανής εκπομπής του ΣΚΑΪ.

Ο Νίκος Μουτσινάς και η Μαίρη Συνατσάκη συνδέονται φιλικά εδώ και αρκετά χρόνια, η φιλία τους αυτή, ωστόσο, δεν έλαβε ποτέ ερωτικές προεκτάσεις. Εκείνη χώρισε πρόσφατα από τον ηθοποιό Αιμιλιανό Σταματάκη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Νίκος Μουτσινάς έχει αποκαλύψει σε συνέντευξή του πως θέλει να υιοθετήσει ένα παιδί. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια μονογονεϊκή οικογένεια. Ίσως, αυτός να είναι και ο λόγος που οι δυο τους πήραν αυτή την απόφαση. Οι δύο φίλοι φαίνεται πως αποφάσισαν να μεγαλώσουν από κοινού ένα παιδί.

«Έκανα τα ραντεβού για να μάθω τι χρειάζεται και μπορώ να καταλάβω κάποιον που δεν θα φτάσει μέχρι το τέλος», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Μουτσινάς. Τώρα, ο δρόμος ανοίγει για τον δημοφιλή παρουσιαστή, έτσι ώστε να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο…

Πηγή: protothema.gr - Φωτογραφία: PanoramaPress/Eurokinissi

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 10:04

Σχετικά Άρθρα

  • Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου: Ο θεσμός της αναδοχής και τη υιοθεσίας στην Ελλάδα προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς
    Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου: Ο θεσμός της αναδοχής και τη υιοθεσίας στην Ελλάδα προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς

    Η ειδική παιδαγωγός παρουσιάζει το νέο της βιβλίο «Είμαι παιδί της καρδιάς»

    Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου

    Όποιος είπε ότι «πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε» ίσως και να είχε στο μυαλό του, αληθινές, ανθρώπινες γεμάτες αγάπη και στοργή ιστορίες, σαν αυτή που βίωσε η Πυργιώτισσα Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου με τον μικρό Στέφανο. Μια ιστορία ξεχωριστή όπως το όνομά της… Την αποτύπωσε σε χαρτί, την έκανε βιβλίο και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, στις 18.30, μας παρουσιάζει το δικό της «παιδί της καρδιάς».

    Μια βιωματική ιστορία που θα μας κάνει να δούμε τη ζωή μέσα από άλλο πρίσμα. Αυτό της αληθινής, πηγαίας αγάπης. Μια αγάπη, που μόνο μια μητέρα μπορεί να δώσει σε ένα παιδί. Και ας μην έχει βγει από τα σπλάχνα της… Το είχε κυοφορήσει ήδη στην καρδιά της. Η Μαρσελλιάννα Χριστοπούλου είναι Ειδική Παιδαγωγός και ανήκει στο Δυναμικό της Διεπιστημονικής Ομάδας του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Ιδιαίτερα χαρούμενη και συγκινημένη που έρχεται στα πάτρια εδάφη για την παρουσίαση του βιβλίου της, μιλάει στο ilialive.gr για τον Στέφανο που της…έκλεψε την καρδιά, την απόφασή της να γίνει ανάδοχη μητέρα- μονογονεϊκής αρχικά οικογένειας πριν έρθει ο γάμος και οι δυο της κόρες-τα διδάγματα που πήρε ως άνθρωπος μέσα από τη σχέση της με το «παιδί της καρδιάς» και σχολιάζει την ελληνική πραγματικότητα πάνω στο θέμα της αναδοχής και της υιοθεσίας.

    Xristopoulou2

    «Είμαι παιδί της καρδιάς», ο τίτλος του νέου σας βιβλίου. Όπως γνωρίζουμε, είναι μια βιωματική ιστορία. Μιλήστε μας για το δικό σας «παιδί της καρδιάς», τον Στέφανο.

    Το «Είμαι παιδί της καρδιάς» είναι το νέο «χάρτινο» μου παιδί, που κυκλοφόρησε μόλις τον περασμένο Απρίλιο από τις εκδόσεις Δερέ. Είναι όντως μια βιωματική ιστορία. Είναι η ιστορία της δικής μου οικογένειας, που ξεκίνησε ως μονογονεϊκή, με κέντρο του κόσμου το δικό μου παιδί της καρδιάς, το Στέφανο.

    Ο Στέφανος υπήρξε ένα παιδί, που τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε σε ίδρυμα. Ήταν από εκείνα τα παιδιά, που πιστεύεις, πως έχουν γεννηθεί με ένα προδιαγεγραμμένο μέλλον, όχι και τόσο φωτεινό, χωρίς αστέρι. Και όμως και φωτεινό αποδείχθηκε το μέλλον του και με πολλά αστέρια! Με το Στέφανο, 14 μηνών τότε, συναντήθηκαν οι δρόμοι μας το 2012, όταν μπήκα στην ομάδα των εθελοντών του ιδρύματος στο οποίο διαβιούσε τότε. Μάλιστα ο άνθρωπος που μας έφερε κοντά, ήταν μια πολύ καλή μου φίλη και ανάδοχη μαμά και η ίδια ήδη, η οποία μετέπειτα μου έκανε την τιμή να γίνει και η νονά του. Η πρώτη γνωριμία στο διάδρομο του ιδρύματος, η πρώτη του ματιά με τα μεγάλα εκφραστικά του μάτια, ήταν αρκετή για να αλλάξει τις ζωές και των δυο μας ή μάλλον όχι να τις αλλάξει, να τις ανατρέψει. Μια ανατροπή που έμοιαζε δύσκολη, τρελλή και επικίνδυνη, για τους απέξω, για τους θεατές. Για μένα, βέβαια, αλλά και για εκείνον ήταν το πιο φυσιολογικό πράγμα, που μπορούσε να μας συμβεί. Ήταν σαν πραγματικά να είμαστε μαζί πάντα.

    Xristopoulou3

    Πόσο εύκολη και γρήγορη ήταν η απόφαση να γίνετε ανάδοχος γονιός;

    Νομίζω πως την απόφαση την είχα πάρει από την πρώτη μέρα, χωρίς να το ξέρω ούτε η ίδια ακόμα! Η πρώτη σκέψη πως αυτό το παιδί έπρεπε να βρει οικογένεια, να βρει ένα σπίτι, ήρθε πολύ γρήγορα, τις 2 πρώτες εβδομάδες. Η βεβαιότητα πως αυτό το παιδί θα έχει για δικό του σπίτι το δικό μου, ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα. Η αίτηση αναδοχής κατατέθηκε, πολύ συνειδητά και υπεύθυνα, 6 μήνες μετά. Ήθελα τόσο πολύ να γίνω η μαμά του, να γίνει το παιδί μου, ο γιός μου! Και μάλλον και ο ίδιος το ήθελε πολύ, γιατί η λέξη μαμά βγήκε από τα χείλη του, απλώνοντας τα χεράκια του, για να τον πάρω αγκαλιά, ένα απόγευμα στο ίδρυμα.

    Τι σας δίδαξε η ύπαρξη του Στέφανου στη ζωή σας;

    Η ύπαρξη του Στέφανου στη ζωή μου με δίδαξε πως μπορείς να φροντίσεις, να αγαπήσεις και να δεθείς με ένα παιδί κάποιου άλλου, με ένα παιδί που δεν κουβαλά τίποτα από το βιολογικό σου υλικό, αλλά κουβαλά με τα δυο του τα χεράκια το είναι σου, τα πάντα σου, όλο σου τον κόσμο.

    Πως αντέδρασε όταν έμαθε ότι η ιστορία σας θα γίνει παραμύθι για μικρούς και μεγάλους;

    Όταν το συζήτησα μαζί του για πρώτη φορά, ως σκέψη ακόμα, του φάνηκε παράξενο και αυτό γιατί προφανώς δεν μπορούσε να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει τι θα πρόσφερε η δικη του η ζώη, το δικό μας βίωμα στους άλλους, στους έξω από εμάς. Νομίζω πως αυτό συνέβη, γιατί η συνάντησή μας στο ίδρυμα δεν υπήρξε ποτέ για εκείνον, γιατί πολύ απλά ήμουν πάντα η μαμά του και εκείνος πάντα το παιδί μου. Τώρα βέβαια, 6 μήνες μετά την κυκλοφορία του, νιώθω πως είναι περήφανος για αυτό, με μια ευαισθησία παραπάνω, για τα παιδιά που διαβιούν στα ιδρύματα.

    Σε έναν ιδανικό κόσμο, σε μια ιδανική κοινωνία, κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να μεγαλώνει σε ίδρυμα. Σε τι επίπεδο εκτιμάτε ότι βρίσκεται ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας στη χώρα μας; Ποια η συμβουλή σας σε εν δυνάμει ανάδοχους γονείς;

    Η Ελλάδα, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει σε θέματα γενικά παιδικής προστασίας. Ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας, παρόλο που έχουν αυξηθεί οι εν δυνάμει ανάδοχοι και θετοί γονείς, μοιάζει να προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Μη σας πω και πιο αργά από χελώνα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχω την αίσθηση πως αυτό συμβαίνει, γιατί δύσκολα μπαίνουμε στη θέση του άλλου, δύσκολα νιώθουμε τον άλλον. Μας λείπει η ενσυναίσθηση.
    Αυτό που θα έλεγα στους εν δυνάμει ανάδοχους και θετούς γονείς είναι: Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια και το στόχο σας. Το παιδί σας σας περιμένει! Περιμένει την αγκαλιά σας, το χάδι σας, την αγάπη σας.

    Το βιβλίο σας, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Τι θα αποκομίσει η κάθε ηλικιακή ομάδα διαβάζοντάς το;

    Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, θα αποκομίσουν ΑΓΑΠΗ. Ελπίζω πως μέσω του βιβλίου τα παιδιά θα μάθουν πως υπάρχουν και παιδιά που διαβιούν στα ιδρύματα, παιδιά που μπορεί να γίνουν συμμαθητές τους, φίλοι τους, κολλητοί τους. Για τους γονείς, για τους ενήλικες θέλω να πιστεύω πως θα αποτελέσει μια πολύ καλή αφορμή να μιλήσουν στα παιδιά τους και για αυτά τα παιδιά.

    Παρουσιάζετε το βιβλίο σας, στα πάτρια εδάφη. Ποια τα συναισθήματά σας όταν εκθέτετε τη δουλειά σας στο μέρος που μεγαλώσατε, στους ανθρώπους που γνωρίζετε από μικρό παιδί;

    Είναι μεγάλη μου τιμή, που ο τόπος που μεγάλωσα, που με γαλούχησαν οι γονείς μου, ανοίγει μια μεγάλη αγκαλιά για μένα και υποδέχεται μια προσπάθειά μου! Συναισθήματα χαράς και ανυπομονησίας από τη μια, γιατί θα συναντήσω ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσα μαζί, ανθρώπους που με δίδαξαν, ανθρώπους που δούλεψα μαζί, συγγενείς, φίλους καρδιακούς. Από την άλλη συναισθήματα νοσταλγίας και λύπης, γιατί θα λείπουν δυο σημαντικοί άνθρωποι για μένα, που τους χρωστώ ακριβώς αυτό που είμαι, ο Νίκος Χριστόπουλος και η Ειρήνη Χριστοπούλου, οι γονείς μου.

    Έχετε μια μακροχρόνια εμπειρία στην Ειδική Αγωγή η οποία αποτυπώθηκε και στα δύο προηγούμενα βιβλία σας «Η Μελίνα εκπαιδεύεται (1&2)». Πόσο εκπαιδευμένη όμως είναι η σύγχρονη κοινωνία για να εντάξει στο σύνολό της παιδιά και αργότερα ενήλικες είτε με αναπηρία είτε με μαθησιακές δυσκολίες;

    Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής, αλλά και της Ψυχικής Υγείας στον οποίο δραστηριοποιούμαι συνολικά τα τελευταία 21 χρόνια, μου έχει διδάξει πως η σύγχρονη κοινωνία, ό,τι δεν μοιάζει για εκείνη τέλειο, θα δυσκολευτεί να το εντάξει στο σύνολό της. Η προσπάθεια ένταξης δεν θα πρέπει επ ουδενί να εγκαταλειφθεί, αλλά θα πρέπει να γιγαντωθεί απ΄όλους μας. Γιατί ο κόσμος μας θα γίνει τότε μόνο καλύτερος, όταν η διαφορετικότητα δεν θα είναι συνώνυμο του διαφορετικού, αλλά του ίσα δικαιώματα.

    Βιογραφικό

    Η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου γεννήθηκε το 1979 στο Τρίερ Γερμανίας. Παρακολούθησε το γερμανικό σχολείο μέχρι τη Β’ δημοτικού και τελείωσε το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο στον Πύργο Ηλείας, απ’ όπου και κατάγεται. Σπούδασε στο Βόλο και είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τον Ιανουάριο του 2010 εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός και ανήκει στο Δυναμικό της Διεπιστημονικής Ομάδας του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

    Προσφέρει υπηρεσίες στα εξωτερικά ιατρεία στα πλαίσια διάγνωσης κυρίως της Διαταραχής του Αυτιστικού Φάσματος κ των μαθησιακών δυσκολιών , στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία παιδιών με ψυχιατρικά προβλήματα, σε περιστατικά διασυνδετικής με τις κλινικές του νοσοκομείου, καθώς και στην αποκατάσταση με παιδιά που χρήζουν εξειδικευμένο πρόγραμμα ειδικής διαπαιδαγώγησης. Είναι η συγγραφέας των βιβλίων με τίτλο «Η Μελίνα εκπαιδεύεται» (2011) «Η Μελίνα εκπαιδεύεται 1» (ανανεωμένη έκδοση 2022) και «Η Μελίνα εκπαιδεύεται 2» (2017) των εκδόσεων Ροτόντα . Από το 2020 είναι τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγύης, Φορέα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Είναι έγγαμη, μητέρα τριών παιδιών και από το 2010 εγκεκριμένη ανάδοχη μητέρα της Μονάδας Προστασίας Παιδιών Πεντέλης (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α).

    Xristopoulou4

    Xristopoulou5

    Xristopoulou6

  • Μαίρη Συνατσάκη: Οι δουλειές του σπιτιού που θυμίζουν Ολυμπιακούς Αγώνες  (video)
    Μαίρη Συνατσάκη: Οι δουλειές του σπιτιού που θυμίζουν Ολυμπιακούς Αγώνες  (video)

    «Όταν έχεις δει έστω και 5 λεπτάκια Ολυμπιακούς Αγώνες» έγραψε στη λεζάντα του βίντεο

    Με τον δικό της τρόπο τοποθετήθηκε η Μαίρη Συνατσάκη απέναντι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

    Σε βίντεο που ανήρτησε στο Instagram η Συνατσάκη παρουσίασε το πώς θα μπορούσαν τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων να κάνουν πιο αποτελεσματικές τις δουλειές του σπιτιού.

    Αρχικά έκανε βάδην με τα άπλυτα ρούχα στα χέρια, στη συνέχεια με σφαιροβολία τακτοποίησε τα παιχνίδια, όταν μπήκε στην κουζίνα πήρε μια μπανάνα αλά σκοποβολή και τελικά καθάρισε τον καναπέ κάνοντας ισορροπία όπως οι αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής.

    Δείτε το βίντεο

    Πηγή: Protothema.gr

  • Δήμος Πηνειού: Ημέρα υιοθεσίας αδέσποτων στο Βαρθολομιό
    Δήμος Πηνειού: Ημέρα υιοθεσίας αδέσποτων στο Βαρθολομιό

    Ημέρα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων διοργανώνει την Κυριακή ο Δήμος Πηνειού επιβεβαιώνοντας έμπρακτα την ευαισθητοποίησή του σε ζήτημα που άπτονται της προστασίας των ζώων. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. στο Πάρκο του ΟΣΕ στο Βαρθολομιό και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των φιλόζωων της ευρύτερης περιοχής.

    Πρόκειται ουσιαστικά για μια γιορτή δημιουργικής ενημέρωσης, υιοθεσίας και προσφοράς με πρωταγωνιστές τους τετράποδους φίλους μας. Αποσκοπεί αφενός στην ευαισθητοποίηση για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων ζώων αφετέρου στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την προώθηση της υιοθεσίας των αδέσποτων της περιοχής. Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο δήμαρχος Πηνειού επεσήμανε ότι εντάσσεται σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων του δήμου για τη διαχείριση του ευαίσθητου αυτού ζητήματος· «η συμπεριφορά απέναντι στα ζώα είναι δείκτης πολιτισμού και η προστασία τους αποτελεί υπόθεση όλων» σχολίασε σχετικά ο κ. Καστρινός.

    Βράβευση Δομάζου

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμος Πηνειού πρόκειται να βραβεύσει τον «στρατηγό» του Ελληνικού Ποδοσφαίρου κ. Μίμη Δομάζο για την πολυδιάστατη προσφορά του στον Αθλητισμό. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, που θα βρεθεί στο Βαρθολομιό στο πλαίσιο της Ημέρας Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του Παναθηναϊκού, ομάδα με την οποία έχει κατακτήσει εννέα πρωταθλήματα και τρία κύπελλα κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του –έχει κατακτήσει ένα ακόμη πρωτάθλημα με την ΑΕΚ-. Παράλληλα έχει φορέσει πενήντα φορές τη φανέλα με το εθνόσημο πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ.

    varth uioth 1

    «Η συμπεριφορά απέναντι στα ζώα είναι δείκτης πολιτισμού και η προστασία τους αποτελεί υπόθεση όλων» επεσήμανε ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός.

    varth uioth 2

    Τον «στρατηγό» του ελληνικού ποδοσφαίρου Μίμη Δομάζο πρόκειται να βραβεύσει ο Δήμος Πηνειού.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Οικογένεια αντιδράει στο ενδεχόμενο να σταλεί το παιδί τους σε ορφανοτροφείο και μετά για υιοθεσία
    Οικογένεια αντιδράει στο ενδεχόμενο να σταλεί το παιδί τους σε ορφανοτροφείο και μετά για υιοθεσία

    Μία ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνικά υπόθεση, η οποία αφορά 12χρονο παιδί ευάλωτης οικογένειας, έφτασε σε αίθουσα των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης. Με έκθεσή της κοινωνική λειτουργός ζητάει να αφαιρεθεί η επιμέλεια του παιδιού από τη γιαγιά του και να δοθεί για υιοθεσία σε ανάδοχη οικογένεια, με τον δικηγόρο της οικογένειας, Νίκο Παπαδόπουλο, να κάνει λόγο για απολύτως λανθασμένη εκτίμηση, αφού, όπως υποστηρίζει, το περιβάλλον που ζει το παιδί είναι απολύτως κατάλληλο, ενώ και το ίδιο δε θέλει να το εγκαταλείψει.

    Μεταφέρθηκε σε ορφανοτροφείο

    Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει ακόμα ότι με την εκτίμηση της κοινωνικής λειτουργού σπάζουν ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί και αναφέρει ότι η ανάδοχη οικογένεια, στην οποία προτείνεται να δοθεί το παιδί, αποτελείται από ένα ζευγάρι, που δεν έχει καν δεθεί με τα δεσμά του γάμου.

    Το αποτέλεσμα είναι ο 12χρονος, αφού πέρασε περίπου μία εβδομάδα φρουρούμενος από δύο αστυνομικούς στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, μετά το δικαστήριο και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, μεταφέρθηκε σε γνωστό ορφανοτροφείο της Θεσσαλονίκης.

    Σημαντική είναι και η παράμετρος ότι η δίκη έγινε ερήμην της οικογένειας του παιδιού, του νομικού της συμβούλου αλλά και των μαρτύρων υπεράσπισής της, διότι, όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος, αν και βρέθηκαν όλοι στο δικαστικό μέγαρο, εξαιτίας λανθασμένης αναγραφής της αίθουσας στο πινάκιο, δεν κατέστη δυνατό να παραστούν στην εκδίκαση.

    Ευάλωτη οικογένεια

    Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο 12χρονος και ο 15χρονος αδελφός του, ο οποίος παρουσιάζει προβλήματα αυτισμού, αποτελούν παιδιά ευάλωτης κοινωνικά οικογένειας και η επιμέλειά τους δόθηκε σε συγγενικά τους πρόσωπα. Ο 15χρονος μεγαλώνει με έναν θείο του και ο 12χρονος μεταφέρθηκε στο σπίτι της γιαγιάς του, στην οποία δόθηκε η επιμέλεια.

    Κοινωνικοί λειτουργοί παρακολουθούν τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και για τον 12χρονο συντάχθηκε έκθεση ότι πρέπει να αφαιρεθεί η επιμέλεια από τη γιαγιά, διότι το περιβάλλον που μεγαλώνει, δεν είναι κατάλληλο και να δοθεί για υιοθεσία σε ανάδοχη οικογένεια. Η κοινωνική λειτουργός διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι το παιδί κάνει την ανάγκη του επάνω του.

    «Το παιδί είχε συμπτώματα πρωτογενούς εγκόπρισης, πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική αγωγή. Το παιδί είναι απολύτως φυσιολογικό, μεγαλώνει σε ένα κανονικό περιβάλλον και το ίδιο θέλει να μείνει με τη γιαγιά του. Οι στενοί συγγενείς του είναι γιατροί, καθηγητές ακόμα και στρατηγοί. Έχουν αναστατωθεί όλοι με την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού και αρνούνται να δοθεί το παιδί σε ανάδοχη οικογένεια, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγει από τη γιαγιά του. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν πρέπει να αποκόπτουν τα ευάλωτα άτομα από τις οικογένειές τους αλλά να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να στηριχθούν οι οικογενειακοί δεσμοί. Η κοινωνική λειτουργός θεώρησε ότι η γιαγιά δε συνεργάζεται, επειδή την πήρε μία φορά τηλέφωνο και δεν το σήκωσε. Είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να διασπώνται οικογενειακοί δεσμοί λόγω προκαταλήψεων ενός απλού υπαλλήλου κοινωνικής υπηρεσίας; Θέλουν να δώσουν το παιδί για υιοθεσία σε μία ανάδοχη οικογένεια, η οποία αποτελείται από μία γυναίκα με το σύντροφό της και οι οποίοι δεν είναι καν παντρεμένοι. Θεωρούν ότι αυτό είναι καλύτερο περιβάλλον, για να μεγαλώσει το παιδί. Όμως, το παιδί θέλει να μείνει με τη γιαγιά του», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Παπαδόπουλος.

    Κατά τον ίδιο, το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, όπου έμεινε για μία εβδομάδα, φρουρούμενο από δύο αστυνομικούς. Η αιτία ήταν ότι υπήρχε κίνδυνος να πάρουν τον 12χρονο από το νοσηλευτικό ίδρυμα οι συγγενείς του.

    Τελικά το παιδί μεταφέρθηκε σε ορφανοτροφείο της Θεσσαλονίκης, όπου θα παραμείνει, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, κάτι που κατά τον κ. Παπαδόπουλο θα γίνει σύντομα.

    Ερήμην η δίκη λόγω λάθος στο πινάκιο

    Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας του παιδιού, η δίκη έγινε την Πέμπτη 25 Απριλίου. Οικογένεια, νομικός σύμβουλος και μάρτυρες υπεράσπισης βρέθηκαν στο δικαστικό μέγαρο και μπήκαν στην αίθουσα, όπου με βάση το πινάκιο επρόκειτο να δικαστεί η υπόθεση.

    Ωστόσο, μετά από αρκετή ώρα διαπίστωσαν ότι τελικά η δίκη ολοκληρώθηκε ερήμην τους σε άλλη δικαστική αίθουσα από αυτήν που αναγραφόταν στο πινάκιο.

    «Βρεθήκαμε σύσσωμοι στο δικαστικό μέγαρο και πήγαμε στην αίθουσα που αναγραφόταν στο πινάκιο. Όμως, σε αυτό υπήρχε μη εύστοχη κατανομή, αφού αναγραφόταν για την υπόθεση άλλη αίθουσα από αυτήν που τελικά εκδικάστηκε ερήμην μας. Αν και βρισκόμασταν στο δικαστήριο, χωρίς καμία ευθύνη δική μας, δεν ήμασταν παρόντες και έτσι δεν είχαμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τα επιχειρήματά μας. Διαμαρτυρηθήκαμε σε όλους τους αρμόδιους, όμως, ήταν ήδη αργά...», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σύμφωνο συμβίωσης: Κληρονομικά δικαιώματα πολλών ταχυτήτων
    Σύμφωνο συμβίωσης: Κληρονομικά δικαιώματα πολλών ταχυτήτων

    Καταγγελίες για ασάφεια, παρά τις προβλέψεις για φοροαπαλλαγή και συγκεκριμένη κλίμακα φορολογίας

    Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από την ψήφιση του νόμου 4356/2015 για το σύμφωνο συμβίωσης, ενός θεσμού που πρόσθεσε μία ακόμη θεσμική μορφή ρύθμισης της συμβίωσης και αποτέλεσε την πρώτη νομική μορφή αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών. Μία από τις βασικές πλευρές του νέου θεσμού ήταν και η εξίσωση ως προς τα περιουσιακά δικαιώματα των έγγαμων ζευγαριών και των ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης

    Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται συνεχίζουν να καταγράφονται μια σειρά από κενά που οδηγούν σε κληρονομικά δικαιώματα πολλών ταχυτήτων τόσο στα ετερόφυλα όσο και στα ομόφυλα ζευγάρια που κάνουν χρήση αυτής της ρύθμισης. Τα προβλήματα αφορούν την ατελή εφαρμογή του συμφώνου στα φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως ανακύπτει από θέματα που άπτονται της γονεϊκότητας και κυρίως όταν υπάρχει κάποιο παιδί και ο ένας εκ των δύο μερών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δεν θεωρείται γονέας.

    Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών γίνεται πιο επιτακτική εάν σκεφτούμε ότι έχουμε μια αλματώδη άνοδο από χρόνο σε χρόνο στα σύμφωνα συμβίωσης, τα οποία το 2022 ανήλθαν σε 13.157 παρουσιάζοντας αύξηση 13,9% σε σύγκριση με το 2021.

    τα ομόφυλα ζευγάρια. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου Θεόδωρος Χαλκίδης επισημαίνει αρχικά πως στο σύμφωνο συμβίωσης παρέχεται η διακριτική ευχέρεια στους συμβιούντες να ρυθμίσουν τα κληρονομικά τους δικαιώματα, δηλαδή να ορίσουν αν θα υπάρχει κληρονομικό δικαίωμα, αν δεν θα υπάρχει, αν θέλουν να το εξομοιώσουν σύμφωνα με τον νόμο κ.λπ. «Εκεί το σύμφωνο συμβίωσης προσιδιάζει και με τα προγαμιαία συμβόλαια που κάνουν στο εξωτερικό, γιατί είναι από τις μόνες περιπτώσεις που σε μια πράξη που έχει αποτελέσματα του γάμου μπορούν να ρυθμιστούν διαφορετικά τα περιουσιακά δικαιώματα, είτε αυτά που αποκτιούνται κατά τη διάρκεια της συμβίωσης, είτε όχι. Αν δεν υπάρχει ρύθμιση υπερτερεί ο νόμος».

    Ωστόσο, για την περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών όπου υπάρχει τέκνο και φύγει από τη ζωή ο/η σύντροφος που δεν αναγνωρίζεται ως γονέας, ο Θεόδωρος Χαλκίδης υπογραμμίζει πως επειδή μέχρι στιγμής στο δίκαιό μας δεν προβλέπεται τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια τα κληρονομικά δικαιώματα δεν μεταβιβάζονται και εν προκειμένω το τέκνο δεν έχει δικαίωμα στην περιουσία του θανόντος συντρόφου. «Αν αλλάξει η νομοθεσία μας και επιτραπεί η υιοθεσία και από τα δύο μέρη, τότε θα ισχύει σαν να ήταν κανονικά γεννημένο εντός γάμου, θα έχει δηλαδή τα δικαιώματα και από τις δύο πλευρές».

    Όπως αναφέρει ο ίδιος, «όλα αυτά θα πρέπει να είναι αντικείμενο ενός ευρύτερου σχεδιασμού και να ληφθούν υπόψη. Και η ανάγκη των ομόφυλων ζευγαριών να έχουν ένα παιδί και κατά πόσο αυτό το παιδί που θα αποκτήσουν – με όποιον τρόπο επιτραπεί – θα είναι προς όφελος του ίδιου να αποτελεί μέλος αυτής της οικογένειας ή όχι. Είναι πολλά τα ζητήματα που εγείρονται. Θα πρέπει η πολιτεία να αποφασίσει προς ποια μεριά θέλει να κινηθεί και να το δει συνολικά. Ακόμη δεν έχουμε λύσει αν θέλουμε να υπάρχει το παιδί ή όχι. Αν δεν λυθεί αυτό που είναι βασικό παρέλκονται τα υπόλοιπα».

    Η αλήθεια είναι ότι με την εφαρμογή του συμφώνου συμβίωσης για πρώτη φορά αναγνωρίστηκαν ίδια δικαιώματα και στα ομόφυλα ζευγάρια, εκτός από το ζήτημα των παιδιών που θα γεννηθούν κατά τη διάρκεια του συμφώνου, καθώς δεν δημιουργήθηκε τεκμήριο γονεϊκότητας και παραμένει τέκνο του ενός.

    Αυτό είναι ένα «αγκάθι» για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα – και όχι μόνο – διότι δεν κατοχυρώνεται η ισότητα και ισονομία και στην τεκνοθεσία. Για παράδειγμα, πέραν των περιουσιακών ζητημάτων, στην περίπτωση που πεθάνει ο βιολογικός και νομικά αναγνωρισμένος γονέας, τα παιδιά του ενδέχεται να καταλήξουν σε κάποιον μακρινό συγγενή ή ακόμα και σε ίδρυμα, καθώς εντός ενός συμφώνου συμβίωσης ενός ομόφυλου ζευγαριού δεν αναγνωρίζεται δεύτερος γονέας.

    Η νόμιμη μοίρα

    Από την πλευρά του, ο νομικός και ειδικός στα ανθρώπινα δικαιώματα, Βασίλης Σωτηρόπουλος, ξεκαθαρίζει πως «για τα κληρονομικά με το σύμφωνο συμβίωσης ισχύει ό,τι προβλέπει το αστικό δίκαιο για τους έγγαμους».

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νόμο του 2015, ο εκάστοτε σύντροφος κληρονομεί κανονικά ως σύζυγος. Μοναδική ιδιαιτερότητα αποτελεί η δυνατότητα παραίτησης από το ελάχιστο κληρονομικό δικαίωμα, βάση της ελεύθερης βούλησης.

    Ουσιαστικά, η νόμιμη μοίρα αποτελεί την ελάχιστη νομοθετική πρόβλεψη διασφάλισης του κληρονόμου που δεν κληρονομεί τίποτα από τη διαθήκη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα μερίδιο επί της κληρονομητέας περιουσίας. Ισχύει ανεξάρτητα από τη βούληση του διαθέτη και αφορά μόνο στενούς συγγενείς του κληρονομουμένου και κατά βάση αποτελεί το μισό της εξ αδιαθέτου μερίδας. Σύμφωνα με το άρθρο 1825 του Αστικού Κώδικα, δικαίωμα συμμετοχής στην κληρονομιά υπό τη μορφή της νόμιμης μοίρας έχουν οι κατιόντες και οι γονείς του κληρονομούμενου και ο σύζυγος/σύντροφος που επιζεί. Στην περίπτωση που δεν έχουν συμπεριληφθεί ως κληρονόμοι, ο νόμος δεν τους αφήνει απροστάτευτους, αλλά εντάσσει στην κληρονομητέα περιουσία όσους θα είχαν κληθεί ως εξ αδιαθέτου κληρονόμοι, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτή κατά το μισό της εξ αδιαθέτου μερίδας.

    Ομως στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης, το κάθε μέρος μπορεί κατά τη σύναψή του να παραιτηθεί από το δικαίωμά του στη νόμιμη μοίρα. Και αυτό, διότι, εάν τα μέρη επιλέξουν να διατηρήσουν την περιουσιακή τους αυτοτέλεια μπορούν να ρυθμίσουν διαφορετικά την κληρονομική τους διαδοχή. Η απόκλιση από τα ισχύοντα στο πλαίσιο του γάμου δικαιολογείται από το γεγονός ότι με τις διατάξεις του νόμου προωθείται η αρχή της ιδιωτικής αυτονομίας, δηλαδή ο σεβασμός στην ιδιωτική βούληση, ιδίως στον τομέα των περιουσιακών σχέσεων, όπου τα μέρη αφήνονται ελεύθερα να τις ρυθμίσουν όπως επιθυμούν.

    Ως παράδειγμα, ο Βασίλης Σωτηρόπουλος αναφέρει ότι «μπορεί κάποιο ζευγάρι να μη θέλει καθόλου το κληρονομικό σκέλος, γιατί μπορεί να υπάρχουν προηγούμενοι γάμοι ή άλλες συγγενικές σχέσεις και προτιμούν τα δικαιώματα να πάνε σε αυτούς, οπότε τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να παραιτηθούν από τη νόμιμη μοίρα».

    φόρος κληρονομιάς. Ενα άλλο «αγκάθι» που έχει καταγραφεί αφορά τον φόρο κληρονομιάς. Υπάρχουν καταγγελίες για ασάφεια ως προς αυτούς που έχουν συνάψει το σύμφωνο συμβίωσης παρά τις προβλέψεις για φοροαπαλλαγή και συγκεκριμένη κλίμακα φορολογίας.

    Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η φορολογική διοίκηση επέβαλε φόρους έως και 40% επί της κληρονομιάς με αφορολόγητο μόλις 6.000 ευρώ στα μέρη των συμφώνων συμβίωσης, σαν να επρόκειτο για πρόσωπα μη συγγενικά με τον θανόντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία δεκάδων πολιτών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

    Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, η κληρονομιά μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητη για έναν έγγαμο ή μέρος του συμφώνου συμβίωσης. Από τις 150.000 ευρώ και άνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, που προβλέπει φόρο 1% από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, από το ποσό των 300.000 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 5%, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%.

    «Το οικονομικό έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να κάνω σύμφωνο»

    «Τα ΝΕΑ» απευθύνθηκαν στην 35χρονη Γεωργία Π., η οποία αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό της για λόγους οικονομίας αρχικά, αλλά και για την αγορά κατοικίας, με σκοπό την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

    Οπως λέει, «αναμφισβήτητα το οικονομικό έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς το κόστος ήταν γύρω στα 150 ευρώ. Αυτό για κάποιον αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα, ενώ για κάποιον άλλον μπορεί να είναι το νυφικό ή η εκκλησία».

    Σύμφωνα με την ίδια, δεν χρειάστηκε ούτε η παρουσία κάποιου μάρτυρα, ενώ όπως επισημαίνει της έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση ορισμένες διατάξεις, όπως ότι «ένα παιδί που γεννιέται κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή εντός τριακοσίων ημερών από τη λύση ή την ακύρωσή του, θεωρείται νόμιμο παιδί του άνδρα με τον οποίο η μητέρα συνήψε το σύμφωνο» ή ότι «δεν μπορούσε να αλλάξει το επώνυμο, αλλά υπήρχε όρος να χρησιμοποιεί έκαστος το επώνυμο του άλλου ή να το προσθέτει στο δικό του στις κοινωνικές σχέσεις».

    Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

    Αξίζει να σημειωθεί πως αν και δεν υπάρχει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πρότυπο σε ό,τι αφορά τις μορφές σχέσεων «καταχωρισμένης συμβίωσης», πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν νομοθετήσει αντίστοιχες ρυθμίσεις.

    Ουσιαστικά, υπάρχουν νομοθεσίες που εξισώνουν το σύμφωνο συμβίωσης με τον γάμο, υπάρχουν όμως και απλά «σύμφωνα συγκατοίκησης». Οι χώρες της ΕΕ των οποίων η νομοθεσία δεν προβλέπει την καταχωρισμένη συμβίωση είναι οι Βουλγαρία, Εσθονία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Γερμανία.

    Ειδικά στη Γερμανία από την έναρξη ισχύος, την 1η Οκτωβρίου 2017, του νόμου που θεσπίζει το δικαίωμα σύναψης γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, δεν είναι πλέον δυνατή η σύναψη νέων συμφώνων καταχωρισμένης συμβίωσης. Εκτοτε, τα ομόφυλα ζευγάρια είναι σε θέση να συνάψουν γάμο μεταξύ τους και, ως εκ τούτου, τίθενται στην ίδια θέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια. Οι υφιστάμενες σχέσεις καταχωρισμένης συμβίωσης μπορούν να μετατραπούν σε γάμο αλλά όχι υποχρεωτικά.

    Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει την Ελλάδα επειδή ο νόμος 3719/2008 επέτρεπε μόνο σε άτομα διαφορετικού φύλου να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, παραβιάζοντας το δικαίωμα σε οικογενειακή ζωή (άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και την απαγόρευση των διακρίσεων (άρθρο 14). Παρόμοια καταδικαστική ετυμηγορία υπήρξε και για την Αυστρία που προέβλεπε δικαίωμα τεκνοθεσίας του βιολογικού τέκνου του ενός από τον άλλο μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, αποκλείοντας τα ομόφυλα.

    Πηγή: in.gr - Photo by Scott Graham on Unsplash

  • Θεσσαλονίκη: Πήγε να κάνει τα χαρτιά του γάμου της και έμαθε πως είναι ήδη παντρεμένη!
    Θεσσαλονίκη: Πήγε να κάνει τα χαρτιά του γάμου της και έμαθε πως είναι ήδη παντρεμένη!

    Η γυναίκα πληροφορήθηκε ότι διατηρεί σύμφωνο συμβίωσης μ’ έναν άντρα που δεν έχει δει ποτέ στη ζωή της και μάλιστα ότι διαμένει μαζί του σε μισθωμένο σπίτι

    Έκπληκτη έμεινε μία 31χρονη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία, ενώ ετοίμαζε τα χαρτιά για τον γάμο της έμαθε πως είναι ήδη παντρεμένη και μάλιστα με άντρα που δεν γνωρίζει!
    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του grtimes.gr η 31χρονη έμεινε με το νυφικό στο… χέρι καθώς ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την τέλεση του γάμου της, με τον επί χρόνια σύντροφό της, πληροφορήθηκε ότι διατηρεί σύμφωνο συμβίωσης μ’ έναν υπήκοο Αλβανίας -τον οποίο δεν έχει δει ποτέ στη ζωή της- και, μάλιστα, ότι διαμένει μαζί του σε μισθωμένο σπίτι, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας της.
    Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η 31χρονη έπεσε θύμα σπείρας που νομιμοποιεί αλλοδαπούς, καθώς επιτήδειοι χρησιμοποίησαν την κλεμμένη ταυτότητα της.
    Ειδικότερα, το απόγευμα της 16ης Φεβρουαρίου 2023, στο τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ο 32χρονος αρραβωνιαστικός της κατήγγειλε τη διάρρηξη που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες νωρίτερα στο διαμέρισμα όπου διέμεναν στη Θεσσαλονίκη. Οι δράστες εισήλθαν στον χώρο από την κεντρική είσοδο χωρίς να υπάρχουν ίχνη παραβίασης και αφαίρεσαν ένα κινητό τηλέφωνο, δύο φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ένα ψηφιακό ρολόι, άλλα ηλεκτρονικά είδη, χρυσά κοσμήματα και δύο πορτοφόλια στο ένα από τα οποία υπήρχαν το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ της 31χρονης.
    Πριν έναν μήνα, η γυναίκα έκανε ηλεκτρονική αίτηση άδειας πολιτικού γάμου σκοπεύοντας να παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της. Ο γάμος ορίστηκε να γίνει σε περιοχή της Χαλκιδικής, στις 26 Αυγούστου.
    Στις 22 Ιουνίου, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η γυναίκα έλαβε μήνυμα από το gov.gr που έγραφε «αδυναμία διεκπεραίωσης του αιτήματός σας διότι υπάρχει εκκρεμότητα τακτοποίησης της οικογενειακής σας μερίδας» καθώς από έγγραφο του Ληξιαρχείου Αγίου Δημητρίου, στη Δωδώνη Ιωαννίνων, προέκυψε ότι σύναψε σύμφωνο συμβίωσης μ’ έναν 30χρονο.
    Ο δράστης ή οι δράστες φαίνεται πως κατήρτισαν πλαστό έγγραφο συμβολαιογραφικής πράξης για το σύμφωνο συμβίωσης. «Κατά την ημέρα σύνταξης της πράξεως αυτής το βιβλίο μου καταχώρησης πράξεων θα είχε αριθμό που θα ξεκινούσε από 9061, συνεπώς δεν είναι δυνατόν να έχει συνταχθεί από εμένα» αναφέρει ο συμβολαιογράφος σε έγγραφη βεβαίωσή του.
    Το ζευγάρι στις 3 Μαρτίου 2023 έφτασε ένα μήνυμα στο email της γυναίκας. Αποστολέας ήταν η ΑΑΔΕ που έκανε γνωστό ότι υπάρχει μια μισθωμένη κατοικία όπου φαίνεται ότι διαμένει με τον Αλβανό- υποτιθέμενο σύζυγό της. Η έδρα του συγκεκριμένου σπιτιού είναι στον οικισμό Νέας Μουσιωτίτσης Ιωαννίνων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μετά από επτά εξωσωματικές, θέλησε να υιοθετήσει - Της είπαν «όχι», γιατί είχε... ακατάστατη ντουλάπα!
    Μετά από επτά εξωσωματικές, θέλησε να υιοθετήσει - Της είπαν «όχι», γιατί είχε... ακατάστατη ντουλάπα!

    Το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Η υποψήφια μητέρα είναι διαζευγμένη υπάλληλος

    Επειδή είχε ακαταστασία στο διαμέρισμά της, και ειδικά στην ντουλάπα της, όταν η κοινωνική λειτουργός την επισκέφθηκε στο πλαίσιο έρευνας υιοθεσίας παιδιού «κόπηκε» και δεν προχώρησε η διαδικασία που είχε ζητήσει μέσω του Εθνικού Μητρώου Υποψηφίων Θετών Γονέων.

    Ευτυχώς η υπόθεση έπεσε στα χέρια της αντιπροέδρου και προέδρου του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, η οποία αποκατέστησε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, αφού πρώτα κονιορτοποίησε την αρνητική έκθεση της κοινωνικής λειτουργού.

    Η γυναίκα θέλησε να υιοθετήσει μετά από 7 προσπάθειες εξωσωματικής

    Η υποψήφια μητέρα είναι διαζευγμένη και εργάζεται σε ΚΕΠ της Βορείου Ελλάδος. Στο ιστορικό της έχει 7 άγονες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, κάτι που καταδεικνύει αφενός την έντονη επιθυμία της για την απόκτηση παιδιού και αφετέρου τη λατρεία της προς τα παιδιά.

    Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2020 υπέβαλε αίτηση για υιοθεσία και μαζί κατέθεσε τα σχετικά δικαιολογητικά. Η υπόθεση ανατέθηκε σε κοινωνική λειτουργό προκειμένου να κάνει τον έλεγχο καταλληλότητας για την εγγραφή της στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων.

    Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με την ενδιαφερόμενη, αλλά και επισκέψεις της κοινωνικής λειτουργού στο διαμέρισμά της προκειμένου να ελεγχθούν οι συνθήκες διαβίωσης και ο χώρος διαμονής της.

    Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2021, η κοινωνική λειτουργός συνέταξε αρνητική έκθεση, επισημαίνοντας ότι η αιτούσα δεν έχει τα επαρκή εχέγγυα για υιοθεσία παιδιού. Η αρνητική έκθεση είχε ως αποτέλεσμα την αυτόματη διακοπή εγγραφής της υποψήφιας μητέρας στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων.

    Η υποψήφια μητέρα προσέφυγε στο ΣτΕ

    Μετά από αυτό η αιτούσα υιοθεσία προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση απόρριψης του αιτήματος εγγραφής της στο εν λόγω μητρώο προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία υιοθεσίας.

    Η πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου που ανέλαβε την υπόθεση ζήτησε τον φάκελο της υπόθεσης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος και διαβιβάστηκε. Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκομίστηκαν στο ΣτΕ, η υποψήφια μητέρα είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να υιοθετήσει ένα υγιές κοριτσάκι ηλικίας από 8 έως 12 ετών ανεξάρτητα αν έχει μαθησιακές ή ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες. Αντίθετα, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να υιοθετήσει παιδί που έχει άλλα αδέλφια, αλλά ούτε να είναι διαφορετικής εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής από αυτήν της ίδιας.

    Διαπίστωσαν «συνωστισμό αντικειμένων» στο διαμέρισμα και στην ντουλάπα

    Ωστόσο, στην αρνητική έκθεση αναφέρεται ότι κατά τις επισκέψεις της κοινωνικής λειτουργού στο σπίτι της διαπιστώθηκε «συνωστισμός αντικειμένων εν γένει στο διαμέρισμά της, καθώς και στον ειδικό προσωπικό χώρο του βεστιαρίου (σ.σ.: ντουλάπας)», ενώ στη συνέχεια αναφέρει ως προς την ακαταστασία (συνωστισμό αντικειμένων) ότι παρά τις συστάσεις «εν τέλει δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές και δηλώθηκε ότι στο βεστιάριο, το οποίο θεωρείται προσωπικός της χώρος, δεν θα εισέρχεται το παιδί».

    Λίγες γραμμές παρακάτω η έκθεση αναφέρει ότι η υπάλληλος του ΚΕΠ «είχε επιδείξει μέριμνα για την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου της κατοικίας της, ο οποίος προορίζεται να διατεθεί για την υποδοχή του θετού τέκνου».

    Τα αρνητικά σημεία της έκθεσης

    Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται ως αρνητικό στοιχείο ότι η υπάλληλος του ΚΕΠ είπε κατά τις συνεντεύξεις ότι η ενασχόληση του παιδιού που θα υιοθετήσει με καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες θα είναι μία διέξοδος σε περίπτωση ύπαρξης τυχόν μαθησιακών δυσκολιών. Παράλληλα η ενδιαφερόμενη διατύπωσε επιφυλάξεις στην ερώτηση αν επιθυμεί να ασχοληθεί το θετό παιδί με δραστηριότητες που ενδιαφέρουν την ίδια, κάτι που εκλήφθηκε αρνητικά. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που υιοθετήσει παιδί η υποψήφια μητέρα δεν έχει δηλώσει ότι έχει άμεσο υποστηρικτικό περιβάλλον προκειμένου να κρατάει και να φροντίζει το παιδί τις ώρες που εκείνη θα είναι στην εργασία της. Στη συνέχεια όμως αναφέρει ότι το ωράριο και οι συνθήκες εργασίας της «δεν παρίστανται ακατάλληλα για ανάληψη της φροντίδας ανήλικου τέκνου».

    Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η αιτηθείσα υιοθεσία παιδιού «δεν είναι διατεθειμένη, στην παρούσα φάση, να κάνει αλλαγές στη ζωή και τις συνήθειές της που θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον το οποίο θα μπορεί να προσαρμοστεί στην κάλυψη των αναγκών ενός παιδιού».

    Ακύρωσε το ΣτΕ την αρνητική έκθεση

    Τελικά, η 7μελής σύνθεση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ ακύρωσε την αρνητική έκθεση υιοθεσίας, κρίνοντας ότι δεν έχει την απαιτούμενη επαρκή αιτιολογία και δεν αιτιολογείται νομίμως η απόρριψη του αιτήματος. Και αυτό γιατί με τις διαπιστώσεις στην έκθεση κοινωνικής έρευνας δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η εκτίμηση ότι η υποψήφια μητέρα «προδήλως δεν παρέχει επαρκή εχέγγυα για τη σύνδεσή της με οποιοδήποτε ανήλικο τέκνο προς υιοθεσία». Με την ίδια απόφαση απέρριψε το ΣτΕ την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας υπέρ του κύρους της αρνητικής έκθεσης.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι «δεν είναι ικανές να στηρίξουν αυτοτελώς την κρίση περί μη καταλληλότητας της υιοθεσίας» οι διαπιστώσεις στην έκθεση περί «συνωστισμού αντικειμένων» στο διαμέρισμα και στην ντουλάπα. Ούτε όμως τεκμηριώνεται ότι «τα κίνητρα της αιτούσας δεν συνάδουν προ τη βασική αρχή που διέπει τον θεσμό της υιοθεσίας, την εξυπηρέτηση δηλαδή του βέλτιστου συμφέροντος του υιοθετούμενου τέκνου, ώστε να αιτιολογείται νομίμως και επαρκώς η κρίση περί της μη καταλληλότητας της αιτούσας».

    Μετά από όλα αυτά, με τον χαρακτήρα του επείγοντος το ΣτΕ αναπέμπει την υπόθεση για νέα κρίση στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, επέβαλε στο Δημόσιο να πληρώσει τη δικαστική δαπάνη (460 ευρώ) και στην Περιφέρεια της Κεντρική Μακεδονίας τη δαπάνη παράστασης του δικηγόρου της αιτούσας.

    Πηγή: protothema.gr

  • Μαίρη Συνατσάκη: Αυτό είναι το ξεχωριστό όνομα της κόρης της – Η αποκάλυψη της στα social media
    Μαίρη Συνατσάκη: Αυτό είναι το ξεχωριστό όνομα της κόρης της – Η αποκάλυψη της στα social media

    Η Μαίρη Συνατσάκη έγινε για πρώτη φορά μητέρα προς το τέλος του 2022, καθώς υποδέχτηκε στον κόσμο την κορούλα της, καρπό του έρωτά της με τον σύντροφό της, Ίαν Στρατή.

    Το μεσημέρι της Κυριακής 26/3, η Μαίρη Συνατσάκη αποκάλυψε για πρώτη φορά το ξεχωριστό όνομα που θα πάρει η κόρη της! Και αυτό είναι… Ολίβια! Να σου θυμίσουμε πως νονά της θα είναι η Ντορέττα Παπαδημητρίου.

    «Η Ολίβια μας. Το Ολιβιάκι μας. Η Λίβι. Η Κουκλίβια (όπως την φωνάζει η νονά της η @dorettapapadimitriou_official) Προέρχεται από το λατινικό oliva “ελιά”. Η ελίτσα μας. Αλλά και τη λέξη όλβος που σημαίνει “ευδαιμονία, ευμάρια, πλούτος, ευτυχία, μακαριότητα”. Όλα αυτά να έχεις και να εκπέμπεις με την ύπαρξη σου πιτσίνι μου» έγραψε η Μαίρη Συνατσάκη στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

    Πηγή: tlife.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch