Επίκαιρα

Κερδίζει έδαφος ο θεσμός της Αναδοχής στην Ηλεία - Αυξητικά τα ποσοστά κάθε χρόνο

Κερδίζει έδαφος ο θεσμός της Αναδοχής στην Ηλεία - Αυξητικά τα ποσοστά κάθε χρόνο Φωτογραφία: FREEPIK/prostooleh
Η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής ΠΔΕ Γεωργία Ντσάτσικα μιλά για την πορεία της αναδοχής και της υιοθεσίας στην Ηλεία και την Δυτική Ελλάδα

«Έδαφος» κερδίζει χρόνο με το χρόνο ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας στην Ηλεία. Το ενδιαφέρον των ζευγαριών αλλά και μονογονέων παρουσιάζει ελπιδοφόρα αυξητική τάση με τις αιτήσεις και για τους δύο θεσμούς να έχουν μια ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία.

Στην Ηλεία οι θετικές αιτήσεις για υιοθεσία έχουν φτάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια τις 26 ενώ για αναδοχή τις 20. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία παρατηρείται μια αυξητική τάση των αιτήσεων ετησίως κατά 10-15%, γεγονός που αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον των ζευγαριών ή μονογονέων. Οι δε αιτήσεις της αναδοχής σημειώνουν μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το παρελθόν γεγονός που αποδεικνύει ότι οι εν δυνάμει ανάδοχοι γονείς έχουν ξεπεράσει το ταμπού της μη μόνιμης κατάστασης. Ανάμεσα στις περιπτώσεις αναδοχής, ξεχωρίζουν αυτές παιδιών που βρίσκονται σε δομές από διάφορες χώρες και αφαιρείται η επιμέλεια από τους γονείς.

ntatsika

Η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γεωργία Ντάτσικα, μιλάει στο ilialive.gr για τον θεσμό της υιοθεσίας και αναδοχής, τα προγράμματα που εκπονούνται και υπογραμμίζει ότι «Στόχος μας, να αλλάξουμε τη ζωή αυτών των παιδιών μέσα από τη θαλπωρή μιας ανάδοχης ή θετής οικογένειας. Οι εναλλακτικές μορφές οικογένειας, προκρίνονται έναντι της ιδρυματικής φροντίδας καθώς έχουν επίκεντρο το παιδί, συστήνονται ως θεραπευτικά μέτρα στην επούλωση τραυματικών εμπειριών, που πιθανόν έχουν βιώσει τα παιδιά που τοποθετούνται σε αυτές, και συμβάλλουν στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και εξέλιξή τους. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια και με την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στην ενίσχυση των υπηρεσιών της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας, με στόχο την οικογενειακή αποκατάσταση των ανηλίκων που παραμένουν στα ιδρύματα».

Το «πρόσωπο» της αγάπης σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Τμημάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Περιφερειακών Ενοτήτων από το έτος 2019 έως και σήμερα, οι Υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί:

-150 περιπτώσεις υιοθεσίας
-11 περιπτώσεις διακρατικών υιοθεσιών, όπου τα παιδιά προέρχονται από χώρα του εξωτερικού
-81 περιπτώσεις αναδοχής

Αναφερόμενη στη συμβολή των Υπηρεσιών, η κ. Ντάτσικα υπογραμμίζει τις άμεσες ενέργειες που διενεργήθηκαν σε περιπτώσεις Επείγουσας Αναδοχής. «Στην επείγουσα αναδοχή οι διαδικασίες καλούνται να είναι εξαιρετικά άμεσες, λόγω της αναγκαιότητας της απομάκρυνσης των ανηλίκων από βίαια ή ανεπαρκή οικογενειακά περιβάλλοντα ως προς τη διαβίωση ανήλικων τέκνων σε αυτά. Αυτό συμβάλλει ουσιαστική στην αποφυγή εισαγωγής των ανηλίκων σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας (ιδρύματα). Η υπηρεσία έχει ολοκληρώσει 10 περιπτώσεις επείγουσας αναδοχής προσφέροντας στα παιδιά ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον» καταλήγει η Αντιπεριφεριάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, ανάμεσα στις περιπτώσεις των θεσμών της υιοθεσίας, της αναδοχής και της επείγουσας αναδοχής αποκαταστάθηκαν και παιδιά με αναπηρία.
Επίσης, η Υπηρεσία ασχολείται και το ζήτημα της αναζήτησης ριζών που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των ατόμων που έχουν υιοθετηθεί και μετά την ενηλικίωσή τους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τις ρίζες τους. Συνολικά, η υπηρεσία έχει χειριστεί 7 περιπτώσεις.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Σημαντικό είναι το έργο που παράγεται στο επίπεδο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Υποψηφίων Αναδόχων και Θετών Γονέων. «Η Υπηρεσία μας έχει υλοποιήσει ήδη 33 εκπαιδευτικά προγράμματα, εκπαιδεύοντας περίπου 600 άτομα από τις περιοχές της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας καθώς και από άλλες Περιφέρειες της επικράτειας. Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων και Αναδόχων Γονέων» τονίζει η κ. Ντάτσικα και συμπληρώνει πως δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τους θεσμούς της υιοθεσίας και της αναδοχής υλοποιούνται σε σχολικές δομές, πανεπιστήμια, κοινωνικούς φορείς αλλά και μέσω της έκδοσης σχετικών ενημερωτικών εντύπων.

*Περισσότερες πληροφορίες στον διαδικτυακό σύνδεσμο της Ιστοσελίδας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: https://www.pde.gov.gr/gr/iothesia-anadohi

 

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα