Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 14:08

Μαρία Μενούνος: Περιγράφει τη στιγμή της γέννησης της κόρης της από την παρένθετη μητέρα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Ήμασταν στο δωμάτιο μου, συζητούσαμε, της έδειχνα όλα τα πράγματα της Αθηνάς, τα ρούχα της, και άρχισα να ουρλιάζω από ανυπομονησία», εξομολογήθηκε η παρουσιάστρια

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της Κέβιν Αντεργκάρο διανύουν την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής τους καθώς υποδέχτηκαν μέσω παρένθετης μητέρας το πρώτο τους παιδί. Η Ελληνοαμερικανίδα παρουσιάστρια στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό US Weekly μίλησε, μεταξύ άλλων, για το πώς υποδέχθηκε στον κόσμο την κορούλα της Αθήνα ενώ αναφέρθηκε και στα συναισθήματα που βίωσε πλάι στην παρένθετη μητέρα.

Έχοντας ξεπεράσει την περιπέτεια με την υγεία της όταν διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας, η Μαρία Μενούνος μίλησε για τις στιγμές αγωνίας που βίωσε. «Ελεγα στον Θεό «πως μπορείς να με ευλογείς με ένα μωρό που δεν θα το συναντήσω ποτέ;». Έκλαιγα πάρα πολύ έκλαιγε και ο Κέβιν, που δεν το κάνει ποτέ».

«Η Αθηνά γεννήθηκε στο Μιλγουίκι, ήμασταν εκεί μια εβδομάδα πριν, πηγαίναμε μαζί με την παρένθετη μητέρα στον γιατρό και δειπνούσαμε με την οικογένεια της. Αλλά, καθώς πλησιάζαμε στην ημερομηνία του τοκετού, της κλείσαμε ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο που μέναμε για να είναι πιο κοντά στο νοσοκομείο. Το ίδιο βράδυ που ήρθε στο ξενοδοχείο γέννησε. Ήμασταν στο δωμάτιο μου, συζητούσαμε, της έδειχναν όλα τα πράγματα της Αθηνάς, τα ρούχα της, και άρχισα να ουρλιάζω από ανυπομονησία».

«Της είπα πως «ο άντρας μου λέει συνέχεια ότι είμαι ανυπόμονη, αδημονώντας να γεννηθεί το μωρό γρήγορα. Δεν είναι όμως ότι είμαι ανυπόμονη, είμαι πολύ ενθουσιασμένη να το συναντήσω». Εκείνη βγήκε από το δωμάτιο και οι συσπάσεις της άρχισαν στις 2 το πρωί» πρόσθεσε, επίσης, η Μαρία Μενούνος στη νέα της συνέντευξη. «Περπατούσαμε στους διαδρόμους μαζί της, της έκαναν την επισκληρίδιο και επειδή το δωμάτιο μας ήταν δίπλα, πήγα να ξαπλώσω λίγο. Τότε μπήκε ο άντρας της και είπε: Ήρθε η ώρα, ετοίμασα το iPad μου για να μπορώ να καταγράψω τη γέννα από κατάλληλη γωνία».

«Ξαφνικά η παρένθετη μητέρα έσπρωξε λίγο και είδα το κεφάλι της Αθηνάς. Μου έλεγαν «είσαι έτοιμη να πιάσεις το μωρό;» και εγώ ρωτούσα συνεχώς «τι πρέπει να κάνω;». Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη αλλά ανησυχούσα γιατί φοβόμουν πως θα γλιστρήσει» συμπλήρωσε με ειλικρίνεια η Μαρία Μενούνος για τη διαδικασία του τοκετού.

Πηγή: protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 10:52

Σχετικά Άρθρα

  • Παρένθετη μητρότητα: «Ναι» για τις γυναίκες, με «αγκάθια» για τους άνδρες - Ο νόμος και η απόφαση «βόμβα» του δικαστηρίου
    Παρένθετη μητρότητα: «Ναι» για τις γυναίκες, με «αγκάθια» για τους άνδρες - Ο νόμος και η απόφαση «βόμβα» του δικαστηρίου

    Θολό είναι ακόμη το νομικό τοπίο στη χώρα μας για την «παρένθετη μητέρα», αφού φαίνεται ότι προς ώρας επιτρέπεται μόνο για τις γυναίκες και όχι για τους άνδρες. Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος σημείωσε ότι θέλει να αποκτήσει παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας.

    Παρότι η διαδικασία της «παρένθετης μητρότητας» θεσμοθετήθηκε με νόμο το 2005 μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλά θολά σημεία που δημιουργούν προσκόμματα τόσο για ζευγάρια όσο και για μεμονωμένα άτομα που θέλουν να αποκτήσουν παιδί με τη συγκεκριμένη μέθοδο.Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νόμος προβλέπει ότι τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας μπορεί να ακολουθήσει ουσιαστικά μόνο γυναίκα, ενώ δεν αναφέρεται καθόλου σε άνδρες.

    Ωστόσο, μία πρωτοποριακή απόφαση δικαστηρίου που επετεύχθη από τον δικηγόρο Νίκο Ρουσσόπουλο αποτελεί την πρώτη απόφαση ενός μεμονωμένου άνδρα ο οποίος δικαιώθηκε στα δικαστήρια που αποφάσισαν ότι μπορεί να αποκτήσει παιδί με μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως είναι με παρένθετη μητέρα, χωρίς να είναι παντρεμένος ή να έχει σύμφωνο συμβίωσης. Πρόκειται για μία απόφαση που ανοίγει νέους δρόμους στο θέμα, αφού φέρνει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στο θέμα της απόκτησης παιδιού.

    Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη «αγκάθια» από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής η οποία και θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως. Κάτι που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα.

    Τι αναφέρει ο νόμος για την Παρένθετη μητέρα

    Ο νόμος πάντως για την παρένθετη μητέρα αναφέρεται ουσιαστικά μόνο στις γυναίκες που μπορούν να αποκτήσουν παιδί με αυτή τη μέθοδο όταν, όπως αναφέρει, αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας. Αναφέρεται στον νόμο χαρακτηριστικά: «Παρένθετη μητρότητα: η περίπτωση κατά την οποία μία γυναίκα κυοφορεί και γεννά (φέρουσα ή κυοφόρος), ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση και μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων, με χρήση ωαρίου ξένου προς την ίδια, για λογαριασμό μίας άλλης γυναίκας, η οποία επιθυμεί να αποκτήσει παιδί αλλά αδυνατεί να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους». Πάντως, καθίσταται σαφές πως απαγορεύεται η μέθοδος της παρένθετης μητέρας έναντι χρηματικού ποσού.

    Όπως υπογραμμίζεται στον νόμο:

    «Η γυναίκα που πρόκειται να κυοφορήσει υποβάλλεται στις ιατρικές εξετάσεις του άρθρου 4 και σε ενδελεχή ψυχολογική αξιολόγηση. Το άρθρο 4 παράγραφοι 2 και 3 εφαρμόζεται επίσης για τον έλεγχο της υγείας των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο. Η συμφωνία για κυοφορία από τρίτη γυναίκα γίνεται χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Δε συνιστά αντάλλαγμα:

    • η καταβολή των δαπανών που απαιτούνται για την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία,
    • κάθε θετική ζημία της κυοφόρου εξαιτίας αποχής από την εργασία της, καθώς και οι αμοιβές για εξαρτημένη εργασία, τις οποίες στερήθηκε λόγω απουσίας, με σκοπό την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία.

    Το ύψος των καλυπτόμενων δαπανών και αποζημιώσεων καθορίζεται με απόφαση της Αρχής.

    Με απόφαση της Αρχής ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος, όπως ζητήματα σχετικά με την προσφυγή σε παρένθετη μητέρα, ήτοι τον τρόπο και τη διαδικασία ανεύρεσης παρένθετης μητέρας από τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα». Η όλη διαδικασία πάντως ανατίθεται για σχετικές εγκρίσεις στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

    Η πρώτη απόφαση υπέρ ενός άνδρα

    Ωστόσο, μία πράγματι πρωτοποριακή απόφαση ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2022 από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κορίνθου. Άνδρας ο οποίος δεν βρίσκεται σε γάμο, ούτε σε συνθήκη συμφώνου συμβίωσης, δικαιώθηκε από τη δικαιοσύνη η οποία του δίνει τη δυνατότητα - για λόγους ισότητας όπως και στις γυναίκες - να τεκνοποιήσει με παρένθετη μητέρα.

    Όμως η απόφαση παρότι δίνει το πράσινο φως στον άνδρα, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί καθώς σκοντάφτει στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

    Όπως δηλώνει στο ethnos.gr ο Νικόλαος Π.Ρουσσόπουλος, Δικηγόρος Αθηνών Παρ’ Αρείω Πάγω που είναι ο άνθρωπος που προσέφυγε στην δικαιοσύνη για λογαριασμό του άνδρα που ήθελε να τεκνοποιήσει:

    «Πρόκειται για μία πρωτοποριακή απόφαση που ουσιαστικά ρυθμίζει τα θέματα απόκτησης τέκνων για άντρα χωρίς να είναι παντρεμένος και να έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και εφαρμόζεται αναγνωρίζοντας την αρχή της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Βέβαια, η εφαρμογή της μέχρι σήμερα συναντά διάφορα γραφειοκρατικά κωλύματα που καλό θα ήταν να έχουν διευθετηθεί».

    Το ethnos.gr επικοινώνησε και με την αναπληρώτρια Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Δήμητρα Παπαδοπούλου σχετικά με το αν επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα και σε άνδρες. Η ίδια τόνισε ότι η μέθοδος της παρένθετης μητέρας επιτρέπεται γενικότερα με δικαστική άδεια, σημείωσε όμως ότι για τους άνδρες είναι ένα «αμφισβητούμενο ζήτημα αλλά και ένα πολύπλοκο θέμα».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κλινική στα Χανιά: Σε «ομηρία» 150 ζευγάρια Αυστραλών - Παραλαμβάνουν τα μωρά τους με test DNA
    Κλινική στα Χανιά: Σε «ομηρία» 150 ζευγάρια Αυστραλών - Παραλαμβάνουν τα μωρά τους με test DNA

    Δύο ζευγάρια Αυστραλών και ακόμη ένα Ιταλών έχουν παραλάβει τα συνολικά 4 βρέφη τους - Σε αναμονή των αποτελεσμάτων DNA για άλλα 4 μωρά - Η κλινική λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια με παρένθετες μητέρες από Γεωργία και Ρουμανία

    Τα φώτα της δημοσιότητας στην Αυστραλία έχει τραβήξει η υπόθεση παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας βρεφών μέσω κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά καθώς οι εκεί Αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των ζευγαριών που είναι σε ενεργή συνεργασία με την κλινική για την απόκτηση παιδιού φτάνει τα… 150!

    9news



    Σύμφωνα με την ΕΡΤ Χανίων, την Παρασκευή στάλθηκαν τα αποτελέσματα για τέσσερα από τα εννέα συνολικά βρέφη, που είναι υγιέστατα και φιλοξενούνται στη Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων. Και στις 4 περιπτώσεις υπήρξε θετικό αποτέλεσμα. Έτσι, δύο ζευγάρια από την Αυστραλία και ένα ζευγάρι από την Ιταλία, πήραν -μετά και τη θετική γνωμοδότηση της Εισαγγελέως- τα μωρά τους. Ένα ζευγάρι Ιταλών αποχώρησε με δίδυμα και δύο ακόμα ζευγάρια Αυστραλών έφυγαν με τα μωρά τους. Από το Νοσοκομείο αποχώρησαν και οι παρένθετες μητέρες.

    Επιπλέον, αναμένονται τα αποτελέσματα για 4 ακόμα μωρά -δύο δίδυμα και δύο μονά- αφού έχουν εμφανιστεί και έχουν δώσει δείγμα DNA ένα ζευγάρι Ιταλών, ένα ζευγάρι Βρετανών και ένα ζευγάρι Ελλήνων. Τη Δευτέρα οι γονείς, που πήραν τα μωρά θα επιστρέψουν στο Νοσοκομείο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ οι γιατροί της Μονάδας Νεογνών θα εξετάσουν τα βρέφη.

    Στο μεταξύ, μετά τις συλλήψεις και τις προφυλακίσεις γιατρού και εμβρυολόγου, τα ζευγάρια έχουν βρεθεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρίας» καθώς δεν γνωρίζουν τι μέλλει γεννέσθαι με τα έμβρυά τους ενώ αρκετοι από αυτούς αναφέρουν ότι «έχουν τραυματιστεί ψυχολογικά» από τις εξελίξεις. Οι παρένθετες μητέρες είναι με καταγωγή από Γεωργία και Ρουμανία ενώ οι λεχώνες μετά την παράδοση των νεογνών έλαβαν επίσης εξιτήριο από την μαιευτική κλινική.

    Όπως πληροφορεί το zarpanews.gr, στα Χανιά βρίσκονται εδώ και τρεις μέρες ανταποκριτές από τέσσερα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το 10 news first, to 7news Australia και το 9news Australia κανάλια εθνικής εμβέλειας και της εφημερίδας Herald Sun που είναι η πρώτη σε κυκλοφορία στην Αυστραλία.

    Τα τηλεοπτικά δελτία καλύπτουν την υπόθεση με εκτενή ρεπορτάζ ενώ παρά την μεγάλη διαφορά ώρας, προχωρούν και σε ζωνταντές συνδέσεις τρεις φορές την ημέρα.

    Χθες, έξω από την κλινική, ένας εκ των ανταποκριτών μετέδωσε ότι μίλησε με Αυστραλή υπήκοο η οποία προσπαθεί να έρθει σε επαφή με την κλινική για να παραλάβει τα ωάριά της, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

    «Οι γονείς έχουν μείνει μετέωροι μετά τις συλλήψεις και το κλείσιμο της κλινικής. Τα μωρά τους είναι σε ειδική μονάδα νεογνών στο νοσοκομείο Χανίων και τους ζητούν ταυτοποίηση DNA ώστε στη συνέχεια με εισαγγελική εντολή να μπορέσουν να τα δουν και μετά να τα πάρουν» ανέφερε στην ανταπόκρισή της η Ashlee Mullany για το δίκτυο 7.

    «Βαθαίνει το σκάνδαλο»

    Η Carrie-Anne Greenbank για το 9news σημειώνει πως όσα μωρά ταυτοποιούνται μπορούν άμεσα να παραλαμβάνονται από τους γονείς. «Τα μωρά έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου» σημειώνει ενώ την κατάσταση χαρακτηρίζει «μπάχαλο» σε δηλώσεις του ο δικηγόρος των ζευγαριών. Ο ίδιος μεταφέρει την έκπληξή του για την συγκεκριμένη κλινική η οποία όπως λέει λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια με επαγγελματισμό.

    Ο Sam Everingham, πρόεδρος οργανισμού που λειτουργούσε ενίοτε ως «σύνδεσμος» για την προωήθηση της γονεϊκότητας σημειώνει πως πάνω από 100 οικογένειες έχουν επηρεαστεί από το σκάνδαλο ενώ νομικοί υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου για τις παρένθετες ώστε τα ζευγάρια να μπορούν να κάνουν την διαδικασία στην Αυστραλία.

    Πηγή: protothema.gr

  • Παράνομες υιοθεσίες στα Χανιά: Ζευγάρια από το εξωτερικό ζητούν να μάθουν αν είναι οι γονείς νεογνών από παρένθετες μητέρες
    Παράνομες υιοθεσίες στα Χανιά: Ζευγάρια από το εξωτερικό ζητούν να μάθουν αν είναι οι γονείς νεογνών από παρένθετες μητέρες

    Στη Μονάδα Νεογνών του Nοσοκομείου Χανίων υπάρχουν τέσσερα νεογέννητα

    Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν ζευγάρια από το εξωτερικό, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών στα Χανιά και τη δράση του κυκλώματος, προκειμένου να μάθουν αν είναι οι γονείς των νεογνών που γέννησαν παρένθετες μητέρες στο Nοσοκομείο Χανίων.

    Σύμφωνα με τον Alpha, ήδη έχουν φτάσει στα Χανιά νεαρά ζευγάρια από το εξωτερικό, τα οποία είχαν απευθυνθεί στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης με τις παράνομες υιοθεσίες και την εμπορία βρεφών. Αυτά τα ζευγάρια ζητούν από τον εισαγγελέα να δώσει την άδεια να έρθουν σε επαφή με τα νεογέννητα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ζευγάρια αυτά έχουν στα χέρια τους στοιχεία για τις παρένθετες μητέρες, που θα κυοφορούσαν τα δικά τους παιδιά.

    Σε αυτή τη φάση φέρεται να έχει δοθεί το «πράσινο φως» για τουλάχιστον μία περίπτωση προκειμένου να προχωρήσει η εξέταση DNA σε γονείς. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας άλλο ένα ζευγάρι αναμένεται να υποβληθεί σε τεστ DNA. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι φέρονται να ισχυρίζονται ότι είναι οι βιολογικοί γονείς των δίδυμων παιδιών που γεννήθηκαν τη Δευτέρα στο Nοσοκομείο Χανίων από μία παρένθετη μητέρα γεωργιανής καταγωγής.

    Υπενθυμίζεται ότι συνολικά αυτή τη στιγμή στη Μονάδα Νεογνών του Nοσοκομείου Χανίων υπάρχουν τέσσερα νεογέννητα που ήρθαν στον κόσμο από παρένθετες μητέρες γεωργιανής καταγωγής. Οι συγκεκριμένες γυναίκες είχαν συνεργαστεί με το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που ερευνάται από τις Αρχές για την εμπορία βρεφών. Την ίδια στιγμή ένα ακόμη μωρό που σχετίζεται με το συγκεκριμένο κέντρο αναμένεται να γεννηθεί το επόμενο διάστημα.

    Πηγή: protothema.gr

  • Άνα Ομπρεγόν: Η τραγική ιστορία της Ισπανίδας ηθοποιού που έγινε «μητέρα» στα 68
    Άνα Ομπρεγόν: Η τραγική ιστορία της Ισπανίδας ηθοποιού που έγινε «μητέρα» στα 68

    Δίχασε την Ισπανία η τηλεπαρουσιάστρια όταν αποκαλύφθηκε πως απέκτησε ένα κοριτσάκι μέσω παρένθετης μητέρας στο Μαϊάμι - Οι τρεις υποσχέσεις που έδωσε στον 27χρονο γιο της πριν εκείνος φύγει από τη ζωή και το μυστήριο που περιβάλλει τη νεογέννητη «κόρη» της

    Συγκινημένη, φορώντας μαύρα γυαλιά και κρατώντας τρυφερά ένα νεογέννητο κοριτσάκι στην αγκαλιά της βγήκε από νοσοκομείο του Μαϊάμι στις 20 Μαρτίου η γνωστή στην Ισπανία ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια Άνα Ομπρεγόν. Το περιοδικό Hola! κυκλοφόρησε στις 28 Μαρτίου με εξώφυλλο την 68χρονη γυναίκα και τη νεογέννητη κόρη της υπό τον τίτλο «Η Άνα Ομπρεγόν, μητέρα ενός κοριτσιού που γεννήθηκε μέσω παρένθετης μητέρας». Το γεγονός δεν θα αποτελούσε είδηση, που απασχολεί επί μέρες την Ισπανία και παράλληλα, διχάζει τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου αν η Ομπεγόν δεν ήταν 68 ετών και αν στην Ισπανία ήταν νόμιμη η παρένθετη μητρότητα.

    Παρόλο, που η Ομπρεγόν αμέσως μετά την γέννηση της κόρης της με ανάρτηση στο Instagram έσπευσε να μοιραστεί τη χαρά της με τους ανά τον κόσμο ακολούθους της γράφοντας: «Ένα φως γεμάτο αγάπη μπήκε στο σκοτάδι μου. Δεν θα είμαι ποτέ ξανά μόνη. ΕΙΜΑΙ ΞΑΝΑ ΖΩΝΤΑΝΗ», δέχθηκε πυρά στα ισπανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Σάντσεθ την επέκριναν καθώς στη χώρα κάθε μορφή παρένθετης μητρότητας είναι παράνομη ακόμα και η αλτρουϊστική (χωρίς πληρωμή). Η Ομπρεγόν δεν έχει δηλώσει αν πλήρωσε την παρένθετη μητέρα, ούτε έχει αποκαλέσει το μωρό «κόρη» της, παρά μόνο «ένα φως γεμάτο αγάπη που μπήκε στο σκοτάδι της».

    Εκτός από την Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν την παρένθετη μητρότητα, μεταξύ των οποίων, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία. Η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο, ο υπουργός Προεδρίας Φελίξ Μπολάνιος και η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο επέκριναν με δριμύτητα την Ομπρεγόν. «Το σώμα της γυναίκας δεν μπορεί να αγοράζεται ή να νοικιάζεται για να ικανοποιεί τις επιθυμίες του καθενός», δήλωσε ο Μπολάνιος.

    «Το φως του κόσμου έσβησε»: Το σπαρακτικό γράμμα της Ομπρεγόν στον γιο της που «έφυγε» σε ηλικία 27 ετών

    Στην Ισπανία ο σάλος για τη νεογέννητη κόρη της Ομπρεγόν μέσω παρένθετης μητέρας στις ΗΠΑ δεν έχει κοπάσει ενώ την ίδια στιγμή η 68χρονη ηθοποιός απολαμβάνει την τρυφερή σχέση με το μωρό της μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα σε διαμέρισμα που έχει νοικιάσει στο Μαϊάμι. Παράλληλα, επί ισπανικού εδάφους οι παπαράτσι κυνηγούν κατά πόδας τα αδέλφια της Ομπρεγόν για μια δήλωση ζητώντας να μάθουν αν ο στενός οικογενειακός κύκλος είχε ενημερωθεί για την απόφασή της να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας.

    Η Άννα με τον γιό της...

    Η Ομπρεγόν είχε αποκτήσει ένα γιο τον Αλεσσάντρο (Άλεξ) από την σχέση της με τον 62χρονο Ιταλό ευγενή και επιχειρηματία Αλεσσάντρο Λέκιο. Ο Άλεξ Λέκιο γεννήθηκε το 1992 στη Μαδρίτη. Με πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες και στη Φιλοσοφία από το πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας, ο Άλεξ από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον τομέα των επιχειρήσεων και φαινόταν πως τον περίμενε ένα πολλά υποσχόμενα μέλλον. Όμως, δυστυχώς, στα 25 του χρόνια χτυπήθηκε από σπάνια μορφή επιθετικού καρκίνου, (σάρκωμα Ewing). Η μητέρα του και ο πατέρας του, που είχε, ήδη, συνάψει δύο γάμους και είχε αποκτήσει ακόμα ένα γιο, στάθηκαν στο πλευρό του παιδιού τους. Η Άνα Ομπρεγόν ακύρωσε πολλές από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις για να βρίσκεται δίπλα στο παιδί της. Ο νεαρός άνδρας πέρασε επτά μήνες στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center Hospital στη Νέα Υόρκη και ακολούθησε πρωτοποριακή θεραπεία την οποία συνέχισε και σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης.

    Ο Άλεξ Λέκιο τελικά δεν τα κατάφερε, έφυγε από τη ζωή στις 13 Μαΐου του 2020 σε ηλικία 27 ετών. Στις 13 Μαΐου του 2022 , όταν έκλεισαν δύο χρόνια από τον θάνατο του γιου της, η Άνα Ομπρεγόν έγραψε δημόσια ένα γράμμα στο μονάκριβο παιδί της. «Πριν από δύο χρόνια σαν σήμερα το φως του κόσμου έσβησε με την αναχώρησή σου. Από τότε έμαθα να είμαι στο σκοτάδι, προσποιούμενη πως ζω, πως αναπνέω, πως εργάζομαι, πως υπάρχω...».

    Κόρη ή εγγονή της Άνα Ομπρεγόν το νεογέννητο κοριτσάκι;
    Την Πέμπτη, ο δημοσιογράφος Χοακίν Πρατ στην τηλεοπτική εκπομπή «El programa de Ana Rosa» στο κανάλι Telecinco αναφέρθηκε στο πρώτο θέμα των ημερών στην Ισπανία και χαρακτήρισε «εγωίστρια» την Ομπρεγόν.
    «Μου φαίνεται πράξη εγωισμού που ταξίδεψε στο Μαϊάμι για να γίνει μητέρα», δήλωσε ο δημοσιογράφος και τόνισε πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να γίνει μια γυναίκα μητέρα, όπως η αναδοχή.

    Όμως, ο ίδιος επεσήμανε πως η ηθοποιός από την ημέρα που έγινε γνωστή η είδηση γέννησης του μωρού μέσω παρένθετης μητέρας δεν έχει αναφέρει πως είναι παιδί της. Αντίθετα, δύο φορές που μίλησε δημόσια για το νεογέννητο κοριτσάκι το αποκάλεσε «ένα φως γεμάτο αγάπη» και «αυτό το πολυπόθητο μωρό».

    «Μόνο η Άνα μπορεί να αποκαλύψει την αλήθεια για αυτό το περίπλοκο θέμα», δήλωσε ο δημοσιογράφος. Ισπανικά περιοδικά, όπως το Lecturas, δεν αποκλείουν το νεογέννητο κοριτσάκι που πήρε το όνομα Άνα, να είναι βιολογικό παιδί του εκλιπόντος γιου της Ομπραγόν. Η δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια Μαρία Πατίνιο αποκάλυψε πως ο Άλεξ πριν φύγει από τη ζωή ζήτησε από τη μητέρα του να πραγματοποιήσει τρεις επιθυμίες του, που εκείνος δεν είχε το χρόνο να ολοκληρώσει.

    Η πρώτη επιθυμία ήταν η ολοκλήρωση ενός βιβλίου που ο Άλεξ είχε αρχίσει όταν αρρώστησε, η δεύτερη ήταν η δημιουργία ιδρύματος για ασθενείς με το σάρκωμα Ewing, που θα φέρει το όνομά του και η τρίτη ήταν να φτιάξει τη δική του οικογένεια. Η Πατίνιο μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε πως η Ομπρεγόν θέλησε να υλοποιήσει όλες τις επιθυμίες του γιου της. Το βιβλίο του Άλεξ Λέκιο ολοκληρώθηκε με την φροντίδα της μητέρας του, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η Ομπρεγόν ανακοίνωσε σε μεγάλο ξενοδοχείο της Μαδρίτης την ίδρυση του «Fundacion Alex Lequio» με στόχο να βοηθά οικονομικά τους νέους ανθρώπους που παλεύουν με την «σιωπηλή πανδημία», τον καρκίνο. Σύμφωνα με την Πατίνιο η Ομπρεγόν την ενημέρωσε με μήνυμα πως το κοριτσάκι που ήρθε στον κόσμο αφορά την απραγματοποίητη επιθυμία του γιου της να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια.

    Πηγή: protothema.gr

    Κεντρική φωτογραφία: Instagram/

    ana_obregon_oficial

  • Δυτική Ελλάδα: Ερχονται από το εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδί – Ο ρόλος των δικαστηρίων στη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας
    Δυτική Ελλάδα: Ερχονται από το εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδί – Ο ρόλος των δικαστηρίων στη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας

    Αδειες παρένθετης μητρότητας βγάζουν τα δικαστήρια σε Πάτρα και Πύργο

    Διαστάσεις προσλαμβάνει και στην Πάτρα η μέθοδος της παρένθετης μητρότητας, από ζευγάρια ή μόνες γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί μέσω άλλης γυναίκας, λόγω προβλημάτων υγείας.

    Η μεταφορά των ξένων γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα της κυοφόρου, επιτρέπεται μόνο με δικαστική άδεια-απόφαση και οι αιτήσεις χορήγησης τέτοιου είδους αδειών, αυξήθηκαν μετά την διεύρυνση του ηλικιακού ορίου της επιτρεπτής διενέργειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέχρι το 52ο έτος της ηλικίας.

    Στα δικαστήρια της Πάτρας βγαίνουν συχνά πλέον, τέτοιες άδειες, ενώ πλέον και οι δικηγόροι αρχίζουν να εξειδικεύονται πάνω στον τομέα αυτό.
    Μια τέτοια υπόθεση εξετάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες από το Πρωτοδικείο Πατρών, που έκανε δεκτή αίτηση για παροχή άδειας μεταφοράς στο σώμα άλλης γυναίκας γονιμοποιημένων ωαρίων με το γενετικό υλικό του συζύγου της αιτούσας, προκειμένου η τελευταία να κυοφορήσει το τέκνο ή τα τέκνα που η αιτούσα και ο σύζυγός της επιθυμούν να αποκτήσουν

    Η αιτούσα, ήταν κάτοικος Πατρών και βρίσκεται σε ηλικία φυσικής αναπαραγωγής, πλην, όμως, αδυνατεί να κυοφορήσει λόγω προβλήματος υγείας, καθώς πρέπει να υποβληθεί σε ολική υστερεκτομή.

    Η γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει για λογαριασμό της αιτούσας είναι ξένη υπήκοος και διαμένει στην Αθήνα. Είναι σε αναπαραγωγική ηλικία και ήδη μητέρα παιδιών, αλλά, έχει χάσει τον σύζυγό της.

    ΑΠΟ ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΥΜΠΑΪ

    Πρόσφατα, στον Πύργο της Ηλείας, δικαστήριο έκανε μια ακόμα αίτηση δεκτή, αυτή τη φορά από ζευγάρι ξένων υπηκόων. Πρόκειται για ζευγάρι από την Γενεύη της Ελβετίας που ήρθαν στον Πύργο και μένουν προσωρινά μέχρι να αποκτήσουν παιδί με αυτή την μέθοδο καθώς η γυναίκα λόγω ιατρικού προβλήματος που αντιμετωπίζει, είχε πολλές αποτυχημένες προσπάθειες κυοφορίας.

    Ετσι κατέφυγαν σε κυοφορία με παρένθετη μητέρα. Η γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει κατοικεί στην Αγία Βαρβάρα Αττικής, και είναι μητέρα ενός παιδιού που έχει αποκτήσει εκτός γάμου.

    Με συμβολαιογραφικό έγγραφο συνομολογήθηκε ότι το ζεύγος των Ελβετών δεν έχουν καταβάλει και δεν πρόκειται να καταβάλουν στην κυοφόρο κανένα οικονομικό αντάλλαγμα, πέραν των δαπανών της επίτευξης της εγκυμοσύνης, της κυοφορίας και του τοκετού.

    Τέλος, σε μια άλλη περίπτωση, το Πρωτοδικείο Πατρών έκανε δεκτή αίτηση γυναίκας από το Ντουμπάι, που ήρθε και αυτή μαζί με τον σύζυγό της να μείνει προσωρινά εδώ, μέχρι να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, η οποία δήλωσε ότι είναι φίλη της και προσφέρθηκε να κυοφορήσει στη θέση αυτής, λόγω προβλήματος υγείας.

    Πηγή: pelop.gr

  • Γιατί όλος ο κόσμος αναζητά παρένθετη μητερα στην Ελλάδα
    Γιατί όλος ο κόσμος αναζητά παρένθετη μητερα στην Ελλάδα

    Κατακλύζονται τα δικαστήρια της χώρας μας από αιτήματα αλλοδαπών ζευγαριών - Ανθεί ο «αναπαραγωγικός τουρισμός», παρά το γεγονός ότι ο νόμος βάζει αυστηρές προϋποθέσεις και (σωστά) απαγορεύει ρητά τα οικονομικά ανταλλάγματα.

    Διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο, αναγνωρίσιμες και μη, γυναίκες οι οποίες διαμένουν εκτός Ελλάδος να καταφεύγουν στη χώρα μας προκειμένου να αποκτήσουν παιδί μέσω άλλης γυναίκας (παρένθετη μητρότητα), χωρίς ωστόσο αυτό να γίνεται αντιληπτό στο περιβάλλον και την κοινωνία της μόνιμης διαμονής τους. Το φαινόμενο αυτό που ονομάζεται αναπαραγωγικός τουρισμός γιγαντώνεται καθώς έχει ξεκινήσει και βιομηχανοποιείται η διαδικασία μέσω των ελληνικών δικαστηρίων, που χορηγούν σε κατοίκους του εξωτερικού, με το πρόσχημα της προσωρινής διαμονής τους στη χώρας μας, άδειες κυοφορίας με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας.

    Μάλιστα αυξήθηκαν πολύ περισσότερο οι αιτήσεις για χορήγηση τέτοιου είδους αδειών, όταν το ηλικιακό όριο της επιτρεπτής διενέργειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αυξήθηκε κατά δύο έτη, δηλαδή έφτασε μέχρι το 52ο έτος της ηλικίας. Ερωτήματα όμως προκαλούνται, καθώς πολλές από τις περιπτώσεις των γυναικών που προσφέρονται να κυοφορήσουν με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας, όπως υποστηρίζουν δικηγόροι, είναι είτε Ρομά είτε ανήκουν σε οικονομικά ασθενείς τάξεις και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας. Και δημιουργούνται επιπλέον πολύ περισσότερα ερωτήματα όταν βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της σχετικής άδειας από τα δικαστήρια είναι ότι η κυοφορούσα δεν θα λάβει οποιοδήποτε αντάλλαγμα, αλλά παρ’ όλα αυτά γυναίκες αποδέχονται τον ρόλο αυτό και την ταλαιπωρία της κυοφορίας των εννέα μηνών και ενός τοκετού (ανεξάρτητα από την ψυχολογική επιβάρυνση που δέχονται).

    Συνωστισμός για τη χορήγηση αδειών για απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητρότητας παρατηρείται στα δικαστήρια εκτός των μεγάλων αστικών πόλεων, ενώ πλέον και οι δικηγόροι αρχίζουν να εξειδικεύονται πάνω στον τομέα αυτό. Κατ’ αρχάς, στην Ελλάδα η νομοθεσία παρέχει το δικαίωμα στην αναπαραγωγή μέσω της προσφυγής στην παρένθετη μητρότητα τόσο στην έγγαμη γυναίκα όσο και στην άγαμη, μόνη γυναίκα. Η μεταφορά των ξένων γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα της κυοφόρου επιτρέπεται με δικαστική άδεια-απόφαση, η οποία παρέχεται πριν από τη μεταφορά των ωαρίων και μετά από έλεγχο ορισμένων υγειονομικών και άλλων προϋποθέσεων.

    Η γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί αλλά για ιατρικούς λόγους αδυνατεί να κυοφορήσει, προκειμένου να της χορηγηθεί η σχετική άδεια από τα δικαστήρια, δεν πρέπει να έχει υπερβεί την ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής, η οποία αρχικά ήταν το 50ό έτος και στη συνέχεια αυξήθηκε στο 52ο έτος της ηλικίας. Επιπρόσθετα, πρέπει προηγουμένως να διενεργηθεί ιατρική εξέταση ως προς τους ιούς της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV1 και HIV2), της ηπατίτιδας Β και C και της σύφιλης τόσο στη γυναίκα που πρόκειται να κυοφορήσει όσο και σε αυτούς (ζευγάρι) που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί.

    Επίσης, εκείνη που θα κυοφορήσει υποβάλλεται περαιτέρω και σε ενδελεχή ψυχολογική αξιολόγηση. Η συμφωνία για την κυοφορία «από τη φέρουσα ή κυοφόρο γυναίκα γίνεται γραπτώς και χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα, ενώ δεν συνιστούν αντάλλαγμα η καταβολή των δαπανών που απαιτούνται ως προς την επίτευξη της εγκυμοσύνης, της κυοφορίας, του τοκετού και της λοχείας, και η αποζημίωση για κάθε θετική ζημία της κυοφόρου εξαιτίας αποχής από την εργασία της και τις αμοιβές από εξαρτημένη εργασία, τις οποίες στερήθηκε λόγω απουσίας με σκοπό την επίτευξη της εγκυμοσύνης, της κυοφορίας, του τοκετού και της λοχείας».

    Η Βρετανή δικηγόρος

    Στην Ελλάδα κατέφυγε για να αποκτήσει παιδί με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας γνωστή δικηγόρος η οποία είναι διευθύντρια στη δικηγορική εταιρεία που ίδρυσε εδώ και 17 χρόνια στο Λονδίνο και παράλληλα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (The Football Association - The FA) από το 2017. Γεννήθηκε στην Αγγλία το 1984, είναι ασιατικής καταγωγής και σήμερα είναι μόνιμη κάτοικος Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Προσωρινά όμως διαμένει σε πολυάριθμη πόλη της Πελοποννήσου.

    Είναι έγγαμη από το 2013, όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας της Αγγλίας που προσκομίστηκε στο ελληνικό δικαστήριο, και δεν έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα παιδί. Ο σύζυγός της είναι επενδυτής-επιχειρηματίας και διευθυντικό στέλεχος μεγάλης εταιρείας, ο οποίος γεννήθηκε και αυτός στην Αγγλία (το 1983) και διαμένει μόνιμα στο Ντουμπάι μαζί με τη σύζυγό του. Κατόπιν αυτών, η εν λόγω γυναίκα κατέφυγε στα ελληνικά δικαστήρια επισημαίνοντας ότι η ίδια και ο σύζυγός της επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά, παρά το γεγονός ότι είναι σε ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής, αδυνατεί να αποκτήσει λόγω γυναικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει (νόσος Ασερμαν, ενδομήτριες συμφύσεις κ.λπ.), με συνέπεια να μη δύναται να κυοφορήσει. Ακόμη, υποστήριξε ότι έχει στο ιστορικό της επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης μετά από εξωσωματικές, ενώ υπήρξαν και ανεξήγητες αποβολές. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να της δοθεί η άδεια προκειμένου να γίνει μεταφορά στο σώμα άλλης γυναίκας γενετικού υλικού του συζύγου της.

    Ηδη για τον σκοπό αυτό με συμβολαιογραφική πράξη έδωσαν και οι δύο τη συναίνεσή τους και επισημάνθηκε ότι για «την εν λόγω διαδικασία έχει λάβει χώρα σχετική έγγραφη, δίχως αντάλλαγμα, συμφωνία μεταξύ της ίδιας, του συζύγου της και της μέλλουσας κυοφόρου». Τον ρόλο της κυοφόρου ανέλαβε μια φίλη της 38χρονης Αγγλίδας από την Αθήνα, η οποία, όπως υποστήριξε στο δικαστήριο (Πολυμελές Πρωτοδικείο), προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να κυοφορήσει στη θέση της προκειμένου να βοηθήσει την ίδια και τον σύζυγό της να αποκτήσουν το πολυπόθητο παιδί. Η προτιθέμενη να κυοφορήσει φίλη είναι ελληνικής ιθαγένειας, ηλικίας 25 ετών, έχει ήδη δύο παιδιά, ένα κοριτσάκι ηλικίας 6 ετών και ένα αγοράκι ηλικίας 3 ετών, και είναι άγαμη (μονογονεϊκή οικογένεια).

    Κατά το παρελθόν υπήρξε άνεργη εγγεγραμμένη στον κατάλογο ανέργων του ΟΑΕΔ. Στη συνέχεια εργάστηκε στον Τομέα Καθαριότητας μεγάλου δήμου της Αττικής μέσω επιχορηγούμενου προγράμματος, αλλά παραιτήθηκε στους οκτώ μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασής της. Αναγκαίο όμως είναι να επισημανθεί ότι η αδελφή του πατέρα της 25χρονης έχει δώσει για υιοθεσία παιδί της (αγοράκι που γεννήθηκε το 2000) σε οικογένεια που διαμένει σε πόλη της Μακεδονίας, ενώ έχει ήδη δύο ακόμη μεγαλύτερα παιδιά, ένα εκ των οποίων αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

    Στο συμβολαιογραφικό έγγραφο που συνήψαν συνομολογήθηκε ότι η Αγγλίδα «δεν θα καταβάλει στην προτιθέμενη να κυοφορήσει κανενός είδους αντάλλαγμα, καθώς η τελευταία συμβλήθηκε στη συμφωνία προκειμένου να βοηθήσει την αιτούσα και τον σύζυγό της να αποκτήσουν τέκνο, γνωρίζοντας την έντονη επιθυμία τους γι’ αυτό». Περαιτέρω, σύμφωνα πάντα με τη δικαστική απόφαση, «η προτιθέμενη να κυοφορήσει υποβλήθηκε σε ενδελεχή ψυχολογική εξέταση και διαπιστώθηκε ότι δεν πάσχει από κάποιο ψυχικό νόσημα ούτε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή ψυχοτρόπων φαρμάκων, ενώ είναι γυναικολογικά υγιής και μπορεί, εν όψει της κατάστασης της υγείας της, να κυοφορήσει, τα δύο δε τέκνα της τα έχει γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό».

    Αλλωστε, τόσο η Αγγλίδα όσο και η Ελληνίδα υποβλήθηκαν στις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις για τους ιούς HIV1 και HIV2 κ.λπ. και διαγνώστηκε ότι δεν πάσχουν από τις παθήσεις αυτές, όπως προκύπτει εξάλλου και από τις προσκομιζόμενες ιατρικές εξετάσεις, αναφέρει η δικαστική απόφαση και προσθέτει: «Συντρέχουν εν προκειμένω όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της μεθόδου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και πληρούνται συνεπώς οι σχετικές προϋποθέσεις του άρθρου 1458 του Αστικού Κώδικα και του άρθρου 13 παράγραφος 2 του νόμου 3305/2005».

    Δεύτερη περίπτωση

    Ενδειξη της βιομηχανοποίησης της διαδικασίας της παρένθετης μητρότητας αποτελεί μια δεύτερη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου υπό άλλη σύνθεση, η οποία όμως αυτή τη φορά δεν έδωσε το πράσινο φως για την επίτευξη της διαδικασίας, καθώς έγινε ανεπιτυχής απόπειρα να δοθεί δικαστική άδεια χωρίς να τηρούνται οι πλέον αναγκαίες νομοθετικές προϋποθέσεις (μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα κ.λπ.). Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά Γερμανίδα υπήκοο που διαμένει μεν μόνιμα στο Λονδίνο με αριθμό φορολογικού μητρώου Μεγάλης Βρετανίας, όμως προσωρινά... μένει σε ελληνική πόλη μεγάλου νησιού.

    Η Γερμανίδα κατέθεσε στο ίδιο δικαστήριο αίτημα όμοιο με αυτό που είχε καταθέσει και η κάτοικος του Ντουμπάι, ζητώντας να της χορηγηθεί άδεια για τεχνητή αναπαραγωγή με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας. Επικαλέστηκε ότι βρίσκεται σε ηλικία φυσικής αναπαραγωγής, καθόσον είναι 37 ετών, αλλά αδυνατεί να κυοφορήσει λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της επιθυμούν να αποκτήσουν δικό τους παιδί. Για τον λόγο αυτό βρέθηκε υποψήφια παρένθετη μητέρα, γεωργιανής υπηκοότητας, η οποία κατοικεί μόνιμα σε μεγάλο αστικό κέντρο της Πελοποννήσου.

    Με τη Γεωργιανή συμφώνησαν «χωρίς να λάβει κανένα απολύτως οικονομικό ή άλλο αντάλλαγμα, να υποβληθεί στην απαραίτητη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης κυοφορώντας ως παρένθετη μητέρα ξένα προς την ίδια γονιμοποιημένα ωάρια, για να αποτελέσει εκείνη τη γυναίκα που θα κυοφορήσει το τέκνο, που η ίδια η αιτούσα επιθυμεί, αλλά αδυνατεί να αποκτήσει». Ετσι, συμφώνησαν με έγγραφη συμβολαιογραφική πράξη να προχωρήσουν στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας. Οπως επικαλέστηκε η Γερμανίδα στην αίτησή της ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου (στον τόπο που δηλώθηκε ως μόνιμη κατοικία της υποψήφιας προς κυοφορία), η υποψήφια παρένθετη μητέρα είναι ηλικίας 32 ετών και, επομένως, βρίσκεται σε ηλικία αναπαραγωγής, όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

    Ωστόσο, από κανένα στοιχείο της δικογραφίας «δεν προκύπτει ότι η υποψήφια κυοφόρος, γεωργιανής υπηκοότητας, είναι κάτοικος Π., καθώς δεν προσκομίζει έγγραφο δημόσιας αρχής από το οποίο να προκύπτει η μόνιμη ή συνήθης διαμονή της στην Π., όπως ηλεκτρονική απόδειξη υποβολής δήλωσης στοιχείων μίσθωσης ακινήτου στην ΑΑΔΕ ή βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από την ΑΑΔΕ ή εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο να αναγράφεται ως τόπος κατοικίας διεύθυνση της Π.». Για τη νομιμοποίηση της όλης διαδικασίας, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, δεν αρκεί η προσκόμιση εγγράφου κινητής τηλεφωνίας το οποίο αφορά «τη σύνδεση κινητού τηλεφώνου της υποψήφιας κυοφόρου και δεν δύναται να αποτελέσει απόδειξη του τόπου κατοικίας». Ακόμη, από κανένα έγγραφο της δικογραφίας «δεν αποδεικνύεται η προσωρινή διαμονή της αιτούσας, γερμανικής υπηκοότητας, στα Χ., καθώς μόνο η αναφορά στο δικόγραφο της αίτησης και των προτάσεων ότι η αιτούσα διαμένει προσωρινά στα Χ. δεν αρκεί προς τούτο». Κατόπιν αυτών, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι εφόσον δεν προκύπτει ότι η Γερμανίδα και η κυοφόρος έχουν «μόνιμη ή προσωρινή διαμονή στην Ελλάδα, δεν δύνανται να εφαρμοστούν οι διατάξεις για την παρένθετη μητρότητα και η σχετική αίτηση πρέπει να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμη».

    Πηγή: protothema.gr - Photo by Anastasiia Chepinska on Unsplash

  • H Μαρία Μενούνος για τον αγώνα της να γίνει μητέρα: «Προσπαθήσαμε ξανά και ξανά και ξανά»
    H Μαρία Μενούνος για τον αγώνα της να γίνει μητέρα: «Προσπαθήσαμε ξανά και ξανά και ξανά»

    Η Ελληνοαμερικανίδα παρουσιάστρια έχει περάσει δύσκολα τελευταία. Αφού έχασε τη μητέρα της από καρκίνο, τώρα έχασε και μια ευκαιρία να κάνει οικογένεια με παρένθετη μητέρα.

    Σίγουρα δεν είναι η χρονιά της Μαρίας Μενούνος, καθώς τους τελευταίους μήνες ζει τη μία δοκιμασία μετά την άλλη. Αφού έχασε τη μητέρα της, από καρκίνο του εγκεφάλου, χρειάστηκε να πενθήσει και για το σκυλάκι της. Και όπως αποκάλυψε σε νέα συνέντευξή της στο «Today Parents», πρόσφατα έχασε και μια ευκαιρία να αποκτήσει οικογένεια με παρένθετη μητέρα.

    «Τα μέντιουμ μου λένε ότι θα αποκτήσω δίδυμα, αλλά εγώ απαντάω, δεν θα αποκτήσω τίποτα. Τίποτα δεν έχει αποτέλεσμα. Είχαμε βρει μια εκπληκτική παρένθετη μητέρα που αγαπούσαμε. Αλλά ο γιατρός μας μάς είπε ότι δεν θα είχε αποτέλεσμα. Προσπαθήσαμε ξανά και ξανά και ξανά».

    «Τα μέντιουμ μου λένε ότι θα αποκτήσω δίδυμα, αλλά εγώ απαντάω, δεν θα αποκτήσω τίποτα».

    Έτσι, η 43χρονη δημοσιογράφος και ο σύζυγός της, ο 54χρονος Keven Undergaro, βρίσκονται ξανά στο σημείο από όπου ξεκίνησαν. «Αρχίζεις να σκέφτεσαι: Μήπως είμαι πολύ μεγάλη; Μήπως είμαι πολύ κουρασμένη; Μήπως αυτό είναι ένα σημάδι; Μήπως είναι ένα μήνυμα ότι δεν είναι γραφτό να γίνουμε γονείς;».

    Η ίδια πρόσθεσε: «Έχασα τη μαμά μου, χάσαμε το σκύλο μας και μετά χάσαμε την παρένθετη μητέρα. Θα ήταν πάρα πολύ το να προσπαθήσουμε μέσα σε όλα αυτά να κάνουμε και παιδιά. Πιστεύω λοιπόν ότι ο Θεός μάς προστατεύει. Ότι θα συμβεί την κατάλληλη στιγμή».

    Δείτε την πρόταση γάμου που είχε κάνει ο Keven Undergaro στη Μαρία Μενούνος στον αέρα, το 2016:

    Πηγή: MarieClaire.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/NINA PROMMER

  • Μαρία Μενούνος: Στείλαμε τα χαρτιά για να βρούμε παρένθετη μητέρα
    Μαρία Μενούνος: Στείλαμε τα χαρτιά για να βρούμε παρένθετη μητέρα

    «Ίσως μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα να έχουμε μικρές Μαρίες και Κέβιν να τρέχουν τριγύρω», είπε η χαρακτηρισικά παρουσιάστρια

    Την απόφασή της να μεγαλώσει την οικογένειά της μέσω παρένθετης μητέρας ανακοίνωσε η Μαρία Μενούνος. Την αποκάλυψη έκανε η ίδια σε εκπομπή του καναλιού ΕΤ. Η 41χρονη Ελληνοαμερικανίδα παρουσιάστρια δήλωσε ότι πρόκειται να υποδεχθεί στην οικογένειά της, με τον Keven Undergaro, παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας καθώς ο σύζυγός της ξεκίνησε τη διαδικασία.

    Όπως είπε η διαδικασία θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα, δεδομένου ότι με τον άντρα της είναι παντρεμένοι 2 χρόνια τώρα, αλλά δυστυχώς η Μαρία Μενούνος έχει επικεντρωθεί στη φροντίδα τη μητέρας της Λίτσας, η οποία υποφέρει από γλοιοβλάστωμα 4ου σταδίου –μια μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο.

    Δεν θέλω να σταματήσω να ζω
    «Παρόλο που η μαμά μου είναι σε αυτήν την κατάσταση, ήθελα να κάνω τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Δεν θέλω να σταματήσω τη ζωή. Γι’ αυτό βρίσκομαι απόψε εδώ παρόλο που θα προτιμούσα να μείνω σπίτι και να κλαίω. Πρέπει να προχωράς μπροστά. Το μόνο πρόβλημα είναι πως η μητέρα μου χρειάζεται πολλή προσοχή, οπότε συμπλήρωσα τα χαρτιά και απλώς τα άφησα στο γραφείο μου. Οπότε σήμερα το πρωί, τα έβαλα στο γραφείο του Κέβιν και λέω, "Μπορείς να τα στείλεις; Πάμε να κάνουμε αυτά τα παιδιά!"…Ποτέ δεν ξέρεις, ίσως μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα να έχουμε μικρές Μαρίες και Κέβιν να τρέχουν τριγύρω», είπε η ίδια, μιλώντας στην εκπομπή, γεμάτη ελπίδα.
    Καθώς και η ίδια έχει εμφανίσει καρκίνο στον εγκέφαλο, είπε πως έχει πλέον μια νέα συμφωνία ζωής, εμπνευσμένη από μία φράση της ταινίας Ρόκι: «Δεν έχει να κάνει με το πόσο δυνατά χτυπάς, έχει να κάνει με το πόσο δυνατά μπορεί να σε χτυπήσουν και εσύ να συνεχίσεις».

    Η απόφαση που πήρε με τον άνδρα της
    Μιλώντας για τη σχέση της με τον σύζυγό της και την απόφασή τους να γίνουν γονείς, η ίδια είπε: «Αποφασίσαμε να σφραγίσουμε την συμφωνία, ήταν σαν να μεγαλώσαμε λιγάκι […] Και πραγματικά δεν θα το είχαμε κάνει ποτέ, αν δεν ήταν άρρωστη η μητέρα μου, αν εγώ δεν είχα περάσει όσα πέρασα. Οπότε χαίρομαι που το κάναμε επειδή έκανε όλα τα υπόλοιπα πιο ξεχωριστά. Νιώθω πως δέθηκα ακόμη πιο πολύ μαζί του, αν μπορεί να συμβεί αυτό».
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο