Ελλάδα

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Σφοδρές οι αντιδράσεις για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου - «Βροχή» τα σχόλια στη διαβούλευση

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Σφοδρές οι αντιδράσεις για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου - «Βροχή» τα σχόλια στη διαβούλευση

Το ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και η παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος έχει γίνει αντικειμένου των σχολίων στη διαβούλευση, ενώ την ίδια ώρα 8 συνταγματολόγοι σε κοινή ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν ότι το Σύνταγμα τα απαγορεύει ρητά για να καταλήξουν ότι: «Σε τριάμισι χρόνια από τώρα είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, οπότε το ζήτημα της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπορούσε να τεθεί ευχερώς στην ορθή συνταγματική του βάση».

Όσον αφορά στη δημόσια διαβούλευση, όπου οι πολίτες κάνουν σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις φαίνεται ότι το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή μη του σχεδίου νόμου καθώς και ο όρος «μη κερδοσκοπικά» έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όσων συμμετέχουν.

Κάποιοι μάλιστα εκφράζουν σκληρές θέσεις στα σχόλια που αναγράφουν λέγοντας ότι κυβέρνηση, μη έχοντας τους 180+ βουλευτές που απαιτείται για να κάνει αναθεώρηση του άρθρου 16, αποφάσισε να παραβιάσει το Σύνταγμα.

Ανεξάρτητα πάντως από τα σχόλια, που γίνονται, αφού ο καθένας μπορεί κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης να καταγράψει την άποψή του, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί τους πολίτες.

Το κείμενο 8 καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Το κείμενο που ακολουθεί υπογράφουν οι πανεπιστημιακοί: Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, Καθηγητής ΔΠΘ, Γιάννης Δρόσος, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Ακρίτας Καϊδατζής, Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια AΠΘ,Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου,Παναγιώτης Μαντζούφας, Καθηγητής ΑΠΘ, Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής ΑΠΘ.

Με αφορμή ορισμένες γνωμοδοτήσεις και τοποθετήσεις συναδέλφων, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η πλειονότητα των καθηγητών συνταγματικού δικαίου τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνταγματικότητας των κυβερνητικών σχεδίων για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Αισθανόμαστε λοιπόν την ανάγκη να δηλώσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ότι οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. Κατά τη γνώμη μας η ρητή αυτή απαγόρευση δεν μπορεί να παρακαμφθεί με βάση μία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος. Άλλωστε η Ελλάδα ούτε έχει καταδικασθεί ποτέ από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου εξαιτίας της απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτε καν έχει παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο. Συνεπώς για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, κερδοσκοπικών ή μη, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.Διευκρινίζουμε ότι η τοποθέτησή μας απέναντι στην ως άνω αντίθετη προς το Σύνταγμα ερμηνεία δεν οφείλεται σε πολιτική αντίθεσή μας ως προς τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, επί της οποίας καθένας από εμάς διατηρεί τη προσωπική του άποψη υπέρ ή κατά, αλλά στην υποχρέωσή μας να προασπίσουμε την τήρηση του Συντάγματος. Άλλωστε, σε τριάμισι χρόνια από τώρα είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί η Συνταγματική αναθεώρηση, οπότε το ζήτημα της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπορούσε να τεθεί ευχερώς στην ορθή συνταγματική του βάση.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup