Η τεχνική sim swapping με την οποία δρούσε η σπείρα
Η σπείρα δρούσε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με την τεχνική sim swapping. Μέσω κακόβουλων εφαρμογών, αναζητήσεων σε social media και άλλους τρόπους, οι νεαροί καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα του θύματος και εξαπατούσαν τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να τους χορηγήσουν νέα κάρτα SIM σε αντικατάσταση αυτής που είχε ο νόμιμος κάτοχος. Μόλις την ενεργοποιούσαν, έπαιρναν όλες τις κλήσεις και τα μηνύματά του και αποκτούσαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Στη συνέχεια, μετέφεραν όσα χρήματα υπήρχαν στους λογαριασμούς των θυμάτων ή δημιουργούσαν εικονικές κάρτες σε αυτούς, με τις οποίες προέβαιναν σε αγορές ηλεκτρονικών ειδών τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν σε άλλα άτομα. Από την έρευνα προέκυψε μέχρι στιγμής ότι στο διάστημα από τις 2 Φεβρουαρίου ως και την περασμένη Τετάρτη, είχαν διαπράξει συνολικά πέντε απάτες αποκομίζοντας πάνω από 52.000 ευρώ.
Η δράση της ομάδας εξιχνιάστηκε μετά από έρευνα της Ασφάλειας Καλαμάτας, οι άνδρες της οποίας εντόπισαν τα ίχνη των μελών της στην Θεσσαλονίκη. Σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ασφάλειας Θέρμης, Νεάπολης, Πολυγύρου, Παύλου Μελά και του τμήματος Μουδανιών, πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση κατά την διάρκεια της οποίας δύο 21χρονοι και ένας 23χρονος και αναζητούνται ακόμη ένας 28χρονος και μια 29χρονη.
Σε βάρος των πέντε νεαρών σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση σε βαθμό κακουργήματος, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή δεδομένων, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας Η προανάκριση συνεχίζεται για την εξιχνίαση τυχόν άλλων περιπτώσεων.