Η μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος μπορεί να επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό, αρκεί να αποφασίσουμε και να προχωρήσουμε στην αλλαγή συγκεκριμένων συνηθειών της καθημερινότητάς μας: Από τις μετακινήσεις μας μέχρι τις αγοραστικές μας συνήθειες και από τις κατοικίες μας μέχρι τη διατροφή μας, κάθε μας πράξη αφήνει επιβλαβές αποτύπωμα στη Γη και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το μειώσουμε.
Ακολουθούν τέσσερις τομείς στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε, αλλάζοντας συνήθειες και πρακτικές δεκαετιών, προκειμένου να περιορίσουμε το ατομικό, περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
- Μονώνουμε τα σπίτια μας
Από την εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας μέχρι τη μείωση της θέρμανσης, υπάρχει μια σειρά από αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στα σπίτια μας και οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τον πλανήτη. «Η μετάβαση από ένα σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο σε ηλεκτρική αντλία θερμότητας κάνει σημαντική διαφορά», σύμφωνα με τον Δρ Νιλ Τζένινγκς, ακαδημαϊκό από το Imperial College του Λονδίνου. «Σε καθημερινή βάση, το σβήσιμο των φώτων και των συσκευών όταν δεν χρησιμοποιούνται μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρήματα, ενώ μειώνουμε τον αντίκτυπό μας στην κλιματική αλλαγή», συμπληρώνει ο ίδιος.
Η βελτίωση της μόνωσης στους τοίχους, τις οροφές και τα παράθυρά μας μπορεί να μειώσει την απώλεια θερμότητας από τα σπίτια μας και επομένως, την ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση τους. Η προστασία από ρεύματα αέρα είναι μια από τις φθηνότερες και πιο αποτελεσματικές μορφές μόνωσης, σύμφωνα με το Energy Saving Trust (EST). Αυτό περιλαμβάνει το μπλοκάρισμα ανεπιθύμητων κενών που αφήνουν τον κρύο αέρα να εισέλθει και ο ζεστός αέρας να βγαίνει, όπως γύρω από τα παράθυρα, τις πόρτες ή τα σοβατεπί. Το EST εκτιμά ότι η προστασία από ρεύματα αέρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει περί τα 200 ευρώ ετησίως από τους μέσους οικιακούς λογαριασμούς θέρμανσης.
- Περιορίζουμε τη σπατάλη τροφίμων και την κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Η κτηνοτροφία δημιουργεί το 14% όλων των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, με τα βοοειδή να επιβαρύνουν ιδιαίτερα την κατάσταση. Ο απλούστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να περιορίσουμε τον περιβαλλοντικό μας αντίκτυπο είναι να μειώσουμε το κρέας και τα γαλακτοκομικά στη διατροφή σας και ειδικά όσον αφορά στο κόκκινο κρέας όπως το αρνί και το βοδινό.
Ο Δρ Jonathan Foley, ο οποίος ερευνά λύσεις για την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζει ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων δημιουργώντας μικρότερες μερίδες και αποθηκεύοντας τα περισσεύματα για αργότερα. Εκτιμάται ότι ο κόσμος σπαταλά μεταξύ του 25% και του 30% των τροφίμων του, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Δράσης Waste & Resources. Μεταξύ 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα συνδέονται με προϊόντα που δεν καταναλώνονται ποτέ, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.
- Οδηγούμε λιγότερο, παίρνουμε λιγότερο το αεροπλάνο
Οι μεταφορές ευθύνονται για σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το να ζούμε χωρίς αυτοκίνητα μπορεί να είναι «το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις εκπομπές μας από τις μεταφορές», σύμφωνα με τον Δρ Τζένινγκς. Ωστόσο, η εγκατάλειψη του αυτοκινήτου δεν είναι δυνατή για όλους, ιδιαίτερα εάν ζούμε σε περιοχή χωρίς δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς ή εάν είμαστε άτομα με ειδικές ανάγκες. Το περπάτημα και το ποδήλατο όσο πιο συχνά μπορούμε ή η κοινή χρήση αυτοκινήτων με φίλους, γείτονες ή συναδέλφους, μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα, αλλά εξακολουθούν να είναι απαγορευτικά ακριβά για ορισμένους ανθρώπους και η υποδομή φόρτισης είναι περιορισμένη κατά τόπους. Κατά τα άλλα είναι σημαντικό καθένας μας να μειώσει και το πόσο συχνά χρησιμοποιεί το αεροπλάνο, καθώς ειδικά οι πτήσεις εσωτερικού έχουν τις μεγαλύτερες εκπομπές ανά άτομο και ανά χιλιόμετρο. Τα ταξίδια με τρένο μπορεί να έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και από το ένα πέμπτο μιας τέτοιας πτήσης.
- Σκεφτόμαστε πριν αγοράσουμε
«Think before you buy» είναι η αγγλική έκφραση που πρέπει να θυμόμαστε πάντα, καθώς η υπερκατανάλωση είναι βασική αιτία αύξησης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι απαιτούνται 3.781 λίτρα νερό για να φτιαχτεί ένα τζιν, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη την παραγωγή βαμβακιού, την κατασκευή, τη μεταφορά και το πλύσιμο.
Μπορούμε λοιπόν να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα επιδιορθώνοντας μικρές βλάβες στα ρούχα αντί να τα αντικαταστήσουμε, δωρίζοντας αντί να πετάμε και επιλέγοντας αντικείμενα υψηλότερης ποιότητας που πιστεύουμε ότι θα διαρκέσουν περισσότερο. Όλο και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν ρούχα προς ενοικίαση, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων στη βιομηχανία της μόδας, ενώ πάντα έχουμε την επιλογή να αγοράσουμε μεταχειρισμένα ρούχα από «δεύτερο χέρι».
Πηγή: Cnn.gr