Η δικαστική διαμάχη του Elon Musk με το Twitter κορυφώνεται

Η δικαστική διαμάχη του Elon Musk με το Twitter κορυφώνεται

Νέες διαστάσεις αποκτά καθημερινά η δικαστική και εξωδικαστική διαμάχη του Εlon Μusk με το κοινωνικό δίκτυο Twitter.

Ο νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας είχε δηλώσει πρόσφατα πως θα προχωρούσε σε εξαγορά του Twitter, ενώ είχε ξεκινήσει κι επίσημα η διαδικασία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κάποια στιγμή, ωστόσο, ο επιχειρηματίας άρχισε να εκφράζει πολλές ανησυχίες, κυρίως για το αν οι πραγματικοί χρήστες είναι όσοι δηλώνει το Twitter και σε ποιο βαθμό υπάρχουν λογαριασμοί που λειτουργούν μέσω bots.

Η αρχική συμφωνία

Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει προφορικά στην εξαγορά της εταιρείας από τον Musk έναντι του ποσού των 44 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια ο Musk άρχισε να πραγματοποιεί δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα και να δηλώνει παράλληλα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πως έχει σημαντικές αμφιβολίες για το πόσα bots υπάρχουν και διαχειρίζονται εικονικούς λογαριασμούς στο Twitter.

Το Twitter από την πλευρά του προχώρησε σε διαβεβαιώσεις ότι τα bots υπάρχουν μεν σε έναν μικρό βαθμό, όμως δεν αποτελούν κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Μάλιστα, το Twitter δηλώνει διατεθειμένο να παράσχει στον Elon Musk όλα τα δεδομένα που αυτός ζήτα, ισχυριζόμενο πως ο επιχειρηματίας απλά μπλοφάρει, για να δανειστούμε μια έκφραση που χρησιμοποιούν οι όροι πόκερ, προκειμένου να εξηγήσει την απροθυμία του να τηρήσει τη συμφωνία. Βέβαια, η δήλωση αυτή από το Twitter έγινε μετά τη σχετική δικαστική απόφαση που ουσιαστικά υποχρεώνει το Twitter να δώσει τα στοιχεία.

Οι δικαστικές εξελίξεις

Το θέμα μεταφέρθηκε και στις δικαστικές αίθουσες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Elon Musk είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον 22 υπαλλήλων του Twitter ζητώντας την αποκάλυψη πληροφοριών που αφορούν τη λειτουργία του κοινωνικού δικτύου. Το δικαστήριο δέχτηκε το αίτημα και ουσιαστικά έκανε υποχρεωτική την παράδοση των συγκεκριμένων στοιχείων από το Twitter, το οποίο δεν έφερε στη συνέχεια αντίρρηση και δήλωσε πως θα τα δώσει σύντομα.

Η επόμενη και πιο σημαντική δίκη είναι προγραμματισμένη για τις 18 Οκτωβρίου. Οι δικηγόροι του Elon Musk προσπαθούν έως τότε να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία με σκοπό να αποδείξουν πως το Twitter έχει διαπράξει απάτη, κυρίως δίνοντας πλαστά στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των bots που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται στην πλατφόρμα. Σκοπός τους είναι η ακύρωση της συμφωνίας.

Το Twitter, από την πλευρά του, δηλώνει πως όντως υπάρχουν bots που χρησιμοποιούνται στο κοινωνικό δίκτυο, αλλά αυτά αναλογούν σε λιγότερο από 5% των συνολικών λογαριασμών του δικτύου, πράγμα το οποίο είναι φυσιολογικό και δεν αποτελεί λόγο για την ακύρωση της συμφωνίας. Ο Elon Musk πιστεύει πάντως πως το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο και συνεπώς πως το Twitter ψεύδεται όσον αφορά τον πραγματικό αριθμό των χρηστών που έχουν εγγραφεί και χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

elon musk moon pixabay

Φωτογραφία από Tumisu στο Pixabay

Το κοινωνικό τρολάρισμα του Musk

Το γεγονός πως ο Musk είναι ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας είναι σίγουρα γνωστό και επιβεβαιώνεται μέρα με την ημέρα. Ο ίδιος διατηρεί ένα πολύ ενεργό προφίλ στο Twitter στο οποίο καθημερινά αναφέρει τη διαμάχη την οποία έχει προσωπικά με το κοινωνικό δίκτυο.

Πριν από λίγες εβδομάδες προχώρησε σε μια ανακοίνωση πως σχεδιάζει να αγοράσει την ποδοσφαιρική ομάδα της Manchester United, η οποία δεν έχει ξεκινήσει καλά τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις τη φετινή σεζόν. Η είδηση προκάλεσε σάλο παγκοσμίως μέχρι ο Musk να δηλώσει πως πρόκειται για αστείο και αναληθή δήλωση του Twitter.

Η πώληση των μετοχών της Tesla

Και οι δύο πλευρές περιμένουν την απάντηση του δικαστηρίου για την επίλυση της διαμάχης. Ένα πιθανό ενδεχόμενο είναι τελικά το δικαστήριο να υποχρεώσει τον Musk να αγοράσει το Twitter. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίσει ρευστότητα, κάτι το οποίο προσπαθεί το τελευταίο διάστημα με πωλήσεις μετοχών της Tesla. Ήδη ο Musk έχει πουλήσει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της εταιρείας του και ενδεχομένως η πώληση θα συνεχιστεί.

Από την άλλη πλευρά, όλο αυτό το ζήτημα έχει δίχως αμφιβολία αρνητική επίδραση στις μετοχές του Twitter. Είναι ενδεικτικό πως η αρχική τιμή πώλησης που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν πριν από λίγους μήνες 54,20 δολάρια ανά μετοχή και σήμερα η αντίστοιχη τιμή βρίσκεται κάτω από τα 40 δολάρια.

Οι μακροοικονομικές συνθήκες δεν φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή ιδανικές για το κοινωνικό δίκτυο, η τιμή της μετοχής του οποίου επηρεάζεται εκτός των άλλων και από τον υψηλό πληθωρισμό και τις οικονομικές αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για περικοπές, που επηρεάζουν αντίστοιχα και τα κεφάλαια που ο ιδιωτικός αλλά και ο δημόσιος τομέας διαθέτουν σε διαφημίσεις στα παραδοσιακά και στα ψηφιακά μέσα.

Κεντρική φωτογραφία από Photo Mix στο Pixabay

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις