Αυτοδιοίκηση

"Ενωμένοι και όχι διχασμένοι": Με επιτυχία η διαδικτυακή εφημερίδα του Δήμου Πύργου για το 1821

"Ενωμένοι και όχι διχασμένοι": Με επιτυχία η διαδικτυακή εφημερίδα του Δήμου Πύργου για το 1821

Σημαντικά συμπεράσματα και απόψεις κατά την χθεσινή ενδιαφέρουσα ημερίδα όπου συμμετείχαν έγκριτοι ιστορικοί

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα αναφορικά με την Επανάσταση του 1821 πραγματοποίησε την Παρασκευή το απόγευμα ο Δήμος Πύργου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου.

Η ημερίδα που ήταν διαδικτυακή λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του Κορωνοϊού είχε ως βασικό θέμα την Επανάσταση του 1821 με αναφορά στην Ηλεία και κυρίως τη μάχη του Πύργου (3 Απριλίου 1821).
Στην ημερίδα που συντόνισε ο δημοσιογράφος Περικλής Πατσούρης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα διδάγματα της Επανάστασης, τους μύθους, τους αγωνιστές αλλά και τα διδάγματα του 1821 200 χρόνια μετά την κήρυξή της.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Πύργου Τάκη Ανατωνακόπουλου που αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία της ιστορίας και ειδικά του 1821 τονίζοντας ότι ο Δήμος έχει ως βασική προτεραιότητα την ανάδειξη και προβολή της τοπικής ιστορίας και ειδικά του 1821.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνακόπουλος «Ο Πύργος έχει αλλάξει ρότα σε σχέση με το παρελθόν και πλέον διοργανώνουμε εκδηλώσεις ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ο πατριωτισμός μας απειλείται από διάφορα κέντρα παγκοσμιοποίησης. Ότι ταυτοποιεί αυτόν τον μοναδικό πολιτισμό μας στον κόσμο προσπαθούν κάποια κέντρα να τον χλευάσουν, να τον απαξιώσουν και γενικότερα να τον εξαφανίσουν.

Εμείς ως Δημοτική αρχή διοργανώνουμε τέτοιες ποιοτικές εκδηλώσεις, προσπαθούμε να ενοποιήσουμε την τοπική κοινωνία πάνω σε τέτοιες δραστηριότητες με τις οποίες θέλουμε να δώσουμε χαρά, πνευματική και ψυχική τροφή στον κόσμο γιατί έχουμε πάρα πολλά αποθέματα ώστε ο Ελληνικός λαός να έχει μια παιδεία καλύτερη».

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι πρωταγωνίστρια στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 200 χρόνια από το 1821»

Με την σειρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας αναφέρθηκε στους στόχους της Περιφέρειας με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση τονίζοντας το βάρος που έχει δώσει ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στο να διοργανωθούν ποιοτικές εκδηλώσεις και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες και να εορτασθούν όπως αρμόζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν μιλάμε για την επέτειο των 200 ετών δεν αναφερόμαστε μόνο στη συγκεκριμένη μέρα της 25ης Μαρτίου αλλά μιλάμε για όλο το τρέχον έτος. Μιλάμε δηλαδή για εκδηλώσεις και δράσεις που θα γίνουν στο Δήμο Πύργου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και σε όλη την χώρα καθ΄’ όλη την διάρκεια του έτους γιατί τελικά είναι ένας χρόνος γεμάτος ιστορία, μνήμες και συναισθήματα. Ένας χρόνος με άρωμα Ελλάδας και περηφάνια. Η Δυτική Ελλάδα οφείλει και αυτό κάνει επειδή ακριβώς είναι η γη της φλόγας, ακριβώς επειδή ήταν πρωταγωνίστρια στον αγώνα για την δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου κράτους τότε, ακριβώς σήμερα θα είναι ξανά πρωταγωνίστρια 200 χρόνια μετά.

Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Σπανόπουλος: «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821 υπήρξε σημαντική και ουσιαστική»

Για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η εκκλησία στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας – Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Σπανόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Στην Επανάσταση του 1821 συνέβαλαν πάρα πολλοί άνθρωποι ώστε να επιτευχθεί αυτό το θαυματουργικό γεγονός που λέγεται Ελληνική Επανάσταση που σήμερα εμείς τιμούμε και αν θέλετε αντλούμε διδάγματα από αυτό. Ηταν μια συνεργία του κλήρου ανώτερου και κατώτερου, ήταν μια συνεργασία των προεστών και των ευποροτέρων ανθρώπων της εποχής εκείνης, ήταν μια συνεργασία των καπεταναίων – των κλεφτών και των αρματολών και οπωσδήποτε όλων αυτών των ανθρώπων που είχαν συμμετοχή στην Φιλική Εταιρεία και είχαν γίνει εταιριστές.
Ολοκληρώνοντας ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Σπανόπουλος αναφέρθηκε στους ντόπιους ιεράρχες που πέθαναν για μια ελεύθερη Ελλάδα όπως ο Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος που άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές της Τριπολιτσάς καθώς και όλους τους γνωστούς και αγνώστους κληρικούς αφού όπως ανέφερε σύμφωνα με πηγές 6.000 περίπου κληρικοί μαρτύρησαν αυτοθυσιαστικά προσφέροντας τον ευατό τους προς την πίστη για την θρησκεία και την πίστη προς την πατρίδα.

Χάρης Μικελόπουλος: «Θα αναδείξουμε την ξεχασμένη ιστορία του τόπου μας»

Με την σειρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου Χάρης Μικελόπουλος αναφέρθηκε στην βασική προτεραιότητα τόσο του ΔΟΠΠ όσο και της Δημοτικής Αρχής στο να αναδείξει την ξεχασμένη για χρόνια όπως είπε ιστορία του τόπου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «πέρα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκείνο που είναι σημαντικό για τον ΔΟΠΠ είναι αυτό που κάνουμε σήμερα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στις 3 Απριλίου 1821 έγινε στον Πύργο μια από τις σημαντικότερες μάχες ανάμεσα σε Πύργιους και άλλους αγωνιστές και τους Τουρκαλβανούς του Λάλα. Αυτήν την ιστορική Μάχη έχουμε ως στόχο να την αναδείξουμε και να την προβάλουμε όπως της αρμόζει».

Θεόδωρος Λάμπρος: «Έχουμε χρέος να αντισταθούμε ώστε να μην ξεχάσουμε την ιστορία μας»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο ιστορικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελληνική Επανάσταση και ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου σε θέματα τοπικής ιστορίας και πολιτισμού Θεόδωρος Λάμπρος που αναφέρθηκε στο χρέος που έχουν οι Έλληνες και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ιστορία ώστε να αντισταθούν απέναντι στην προσπάθεια που γίνεται από τους αποδομητές ιστορικούς, ακαδημαϊκούς, συγγραφείς και άλλους ώστε να απαξιωθεί η Ελληνική ιστορία και κυρίως το 1821.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το 1821 δυστυχώς απαξιώνεται στις μέρες μας. Έχουμε χρέος ως άνθρωποι που ασχολούμαστε με την ιστορία να μην την ξεχάσουμε –πράγμα που δυστυχώς συμβαίνει στις μέρες μας. Αποδομούμε την ιστορία μας, δεν την αγαπάμε, την μισούμε. Άρα λοιπόν χρέος όλων μας είναι να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα ειδικά φέτος που συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στην ιστορική μάχη της 3ης Απριλίου 1821 στον Πύργο τονίζοντας την μεγάλη της σημασία κατά την διάρκεια της Επανάστασης στην Ηλεία ενώ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πύργου για την προσπάθεια που κάνει ώστε να αναδείξει και να προβάλει την τοπική ιστορία του Δήμου.

Περικλής Καπετανόπουλος: «Η αποστροφή της ιστορίας έχει να κάνει με τον τρόπο που διδάσκεται»

Με την σειρά του ο Δημοσιογράφος- Ερευνητής Περικλής Καπετανόπουλος αναφέρθηκε στις απογοητευτικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αναφορικά με το εάν γνωρίζουν οι νέες ηλικίες την Επανάσταση του 1821. Όπως ανέφερε «Δυστυχώς η αποστροφή για τους μαθητές του σχολείου όλων των βαθμίδων ξεκινά από τον τρόπο που διδάσκεται το μάθημα της ιστορίας. Το μάθημα της ιστορίας διδάσκεται έως σήμερα με την μέθοδο της αποστήθισης. Αναφορικά με την αποδόμηση της ιστορίας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ιστορική έρευνα σε κάθε εποχή θέτει νέα ερωτήματα αναφορικά με τα γεγονότα του παρελθόντος. Σήμερα είναι άλλα τα ερωτήματα που θέτουμε για τα γεγονότα που συνέβησαν στην Ηλεία σε σχέση με εκείνα που τέθηκαν το 19ο και 20ο αιώνα. Ως εκ τούτου αλλάζει και η οπτική με την οποία βλέπουμε τα γεγονότα και έχουν μπει και άλλες παράμετροι στην ερμηνεία τους».

Δημήτρης Σταθακόπουλος: «Η ιστορία της Ηλείας έχει αδικηθεί και θα πρέπει πλέον να αναδειχθεί»

Στα διδάγματα του 1821 200 χρόνια μετά αναφέρθηκε ο Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστήμιου – Οθωμανολόγος Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Όπως ανέφερε «Το νέο αφήγημα αναφέρει ότι περνάγαμε καλά, ξυπνήσαμε κάποια στιγμή από την Γαλλική Επανάσταση, πέτυχε αυτό γιατί μας βοήθησαν οι ξένοι και μπήκαμε σε Ευρωπαϊκές δομές. Επίσης ότι η Εκκλησία δεν είχε καμία συμβολή στην Επανάσταση και ότι ξέρουμε από πρωτογενείς πηγές δεν είναι αληθινό.

Η 25η Μαρτίου ενώνει και τους Έλληνες που δεν απελευθερώθηκαν τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης. Ενώνει και τους Θεσσαλούς, τους Ηπειρώτες, τους Θρακιώτες, τους Μακεδόνες, τους Ροδίτες, τους Κρήτες κ.α. Η 25η μας ενώνει όλους. Οι αποδομητές προσπαθούν να μας κάνουν να χάσουμε την λογική της ενότητας».

Αναφορικά με την Ηλεία τόνισε ότι είναι αδικημένη και ότι πλέον ήρθε η ώρα να αναδείξει την ιστορία της αφού υπάρχουν άνθρωποι και νέοι επιστήμονες – ερευνητές που αναδεικνύουν την ιστορία της.

Γιώργος Κουρκούτας: «Να εκλείψουν οι διχαστικές πολιτικές και πρακτικές»

Τέλος για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αναφέρθηκε και ο Φιλόλογος- Ερευνητής Γιώργος Κουρκούτας που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Θα πρέπει να εκλείψουν οι διχαστικές πολιτικές και πρακτικές που μας κατατρέχουν αιώνες σαν λαό.

Επίσης αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην δυσκολία που έχουν τα παιδιά στο να μάθουν σωστά την ιστορία αφού όπως είπε τα παιδιά κατακλύζονται από έννοιες – γεγονότα ώστε δεν μπορούν να εστιάσουν σε βασικά σημεία από τα οποία θα χτίσουνμια ιστορική προσέγγιση».

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup