Δείτε όλα τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων μετά τον προπηλακισμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ
Παράλληλα η πρόσβαση θα γίνεται μόνο το φοιτητικό πάσο και θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για τα αδικήματα που γίνονται εντός των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η θωράκιση των Πανεπιστημίων θα περιλαμβάνει φωτισμό, περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.
Τι είπε ο πρωθυπουργός στους Πρυτάνεις
«Όπως αποστρέφουμε όλοι το βλέμμα από την εικόνα του όμηρου Πρύτανη, έτσι πρέπει να δούμε κατάματα τα γεγονότα. Μετα την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αυτός ο ιδιότυπος φασισμός, γιατί περί φασισμού πρόκειται άσχετα αν φορά άλλον ιδεολογικό μανδύα, θα τελειώσει. Και καθώς η Ελλάδα θα μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν θα φοβηθεί αυτούς τους εκφραστές του παρακράτους και θα αναμετρηθεί μαζί τους και τελικά θα τους νικήσει», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Παρεμβάσεις σε τρεις κατευθύνσεις
«Πρώτον, στην ίδρυση ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.
Το δεύτερο που πρέπει να συζητήσουμε είναι πώς θα αναβαθμίσουμε συνολικά τα μέτρα ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα. Ποια μέτρα δουλεύουν ποια δεν δουλεύουν. Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.
Και το τρίτο αφορά στην αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση. Και εδώ ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των Πρυτάνεων, είναι καθοριστικός. Όπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος των καθηγητών και των φοιτητών και για αυτό και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας».
Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο ο Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου και οι Πρυτάνεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Μπουραντώνης καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλής Μήτκας. Κοινό σημείο της τοποθέτησης όλων ήταν ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση κι ότι απαιτείται, πέραν της συνεργασίας με την πολιτεία, η κινητοποίηση της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να τελειώσουν τα φαινόμενα ανομίας. Ανέφεραν ωστόσο ότι έχουν γίνει βήματα βελτίωσης σε σύγκριση με το παρελθόν.
Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι η σημερινή αντικειμενική επιχειρησιακή δυσκολία εδράζεται σε μία συνολική αδιαφορία δεκαετιών. Και πιστεύω ότι ήταν η ανοχή, ενδεχομένως και ενθάρρυνση κάποιων, που επέτρεψαν να χτιστούν στον δημόσιο χώρο γιάφκες από τη λάσπη της ανομίας. Και αυτή η λάσπη με τον καιρό πέτρωσε και δημιούργησε ορμητήρια βίας, και τώρα χρειάζεται χρόνος και πολιτική βούληση ισχυρή για να κατεδαφιστούν αυτές οι γιάφκες.
Αυτό θα γίνει, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αποτελεί προσωπική δέσμευση δική μου αλλά νομίζω και αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζω ότι μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία.
Όπως αποστρέφουμε όλοι το βλέμμα από την εικόνα του όμηρου Πρύτανη, έτσι πρέπει να δούμε κατάματα τα γεγονότα. Αντιδρώ και εγώ, όπως όλοι, όταν γνωστοί-άγνωστοι αντιγράφουν μεθόδους των ναζί, που κρεμούσαν ταμπέλες στους λαιμούς αντιστασιακών και κίτρινα αστέρια στα ρούχα των Εβραίων. Και αγανακτώ όταν στο όνομα των δικαιωμάτων επιβάλλεται η βία λίγων αυτόκλητων σερίφηδων. Και ντρέπομαι όταν κάποιοι που χρησιμοποιούν ως σύμβολο το «Α» έχουν ήδη κατρακυλήσει στο «Ω».
Και μίλησα για κράτος δικαίου γιατί πράγματι τέτοια γεγονότα και τέτοια φαινόμενα δοκιμάζουν την ισχύ του και την αντοχή του. Ωστόσο, το πολίτευμά μας ξέρει να αμύνεται, ακριβώς για να διατηρήσει τον ανοιχτό του χαρακτήρα, που εσείς ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι υπηρετείτε.
Και για αυτό σκοπός της κυβέρνησης είναι να προβεί άμεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρεις άξονες. Αυτούς τους άξονες θα ήθελα να συζητήσουμε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια».
Κεραμέως: Συστήνεται ειδικό Σώμα με αστυνομικές ιδιότητες
H φύλαξη των χώρων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι 24ωρη ανέφερε η υπουργός Παιδείας - Η εικόνα του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ μας σόκαρε και προσέβαλε την αξιοπρέπεια όλων μας» είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Αστυνομικοί θα είναι όσοι θα απαρτίζουν το νέο σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων, είπε η κυρία Κεραμέως μιλώντας στο Star. Η κυρία Κεραμέως ανέφερε συγκεκριμένα σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις, ότι «η εικόνα (με την επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου από αντιεξουσιαστές) που έκανε τον γύρο του διαδικτύου μας σόκαρε και προσβάλλει την αξιοπρέπεια όλων μας» και συμπλήρωσε σχετικά με το σώμα φύλαξης Πανεπιστημίων:«Συστήνεται ένα νέο ειδικό σώμα με αστυνομικές ιδιότητες το οποίο θα λαμβάνει ιδιαίτερη εκπαίδευση».
Όπως διευκρίνισε θα πρόκειται για αστυνομικούς που θα φορούν διαφορετική στολή, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Μ. Ζαχαρέα, δήλωσε ότι θα είναι 24ωρη η φύλαξη των χώρων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η επόμενη ημέρα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο
«Μουδιασμένη» είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η οποία δηλώνει σε όλους τους τόνους «Ως εδώ» με την σοκαριστική σκηνή με την προσπάθεια διαπόμπευσης του πρύτανη και τις βιαιότητες που διαδραματίστηκαν στο Ιδρυμα. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο αναστέλλει όλες του τις λειτουργίες έως την Παρασκευή μετά την πρωτοφανή επίθεση του πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη. Ορατές είναι ακόμα οι σοβαρές υλικές ζημιές στον χώρο της Πρυτανείας. Η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση και αξιολογεί τα δεδομένα.
Ανδρέας Λοβέρδος: Η αστυνομία είχε την πληροφορία για παρέμβαση - Ψάξτε να δείτε τι απάντησε ο πρύτανης
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ άφησε να εννοηθεί ότι η Ελληνική Αστυνομία είχε ενημερώσει για την παρέμβαση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και προσφέρθηκε να την εμποδίσει, όμως ο πρύτανης δεν άφησε οτι υπήρχε πληροφόρηση στην ΕΛ.ΑΣ για την παρέμβαση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος.
Αναφερόμενος στην επίθεση είπε ότι, «πρώτα από όλα καταδίκη για το γεγονός του τραμπουκισμού και του εξευτελισμού του ανθρώπου. Είναι ανάγκη να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν καταδίκασε αλλά για τους δράστες δεν μίλησε. Και η επικήρυξη Χρυσοχοΐδη, αν συλληφθούν θα πάθουν τίποτα; Τίποτα δεν θα πάθουν, κατηγορούνται για διάταξη ειρήνης, ελαφριές σωματικές βλάβες, αυτά είναι πλημμελήματα. Λέμε μεγάλα λόγια αλλά δεν έχουμε σκεφτεί πρακτικά ποιο είναι το αποτέλεσμα των λόγων μας. Το νομικό μας οπλοστάσιο δεν είναι εξοπλισμένο. Σύμφωνα με την επικήρυξη αλλά όταν έχει ατιμωρησία, η καταγγελία είναι ωραία. Δεν μας λύνει αυτή το πρόβλημα».
Κ. Γάτσιος: «Η φασιστοειδής επίθεση και το ζήτημα ασφάλειας στα πανεπιστήμια»
Πανεπιστημιακή αστυνομία και αυστηρές ποινές για την παραβίαση του ασύλου, πρότεινε και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρύτανης του ιδρύματος Κωνσταντίνος Γάτσιος.
«Η καταδίκη της επίθεσης και βιαιοπραγίας των φασιστοειδών στον συνάδελφο πρύτανη του ΟΠΑ δεν αρκεί», υποστηρίζει με ανάρτησή του στο Facebook ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρύτανης του ιδρύματος και μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
Ανάλογα περιστατικά θα συμβούν και στο μέλλον, «εάν δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στον πυρήνα του», όπως υπογραμμίζει ο κ. Γάτσιος.