Επίκαιρα

Ηλεία: Λουκέτο χωρίς αποζημίωση στη νυχτερινή διασκέδαση…

Ηλεία: Λουκέτο χωρίς αποζημίωση στη νυχτερινή διασκέδαση…

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν στη νυχτερινή ζωή της Ηλείας, τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό. Σε μια περιοχή που μετά τη μεγάλη “έκρηξη” των κρουσμάτων τον περασμένο Μάρτιο, διατήρησε χαμηλό ιικό φορτίο και ακόμα και τώρα τα νέα αυξημένα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι υπό εξέταση, ο περιορισμός του ωραρίου των καταστημάτων της εστίασης προκαλεί απορίες και αντιδράσεις.

Το ωράριο που περιορίζεται στη μια τα ξημερώματα πρακτικά σημαίνει κλείσιμο των καταστημάτων από τις 12.30, κατάργηση της νυχτερινής διασκέδασης και φυσικά αυτό συμπαρασύρει και τον κομμάτι της εστίασης στο take away που μένει ανοιχτό για όσους μετά τη νυχτερινή τους διασκέδαση θέλουν να φάνε κάτι.

Ουσιαστικά τα πάντα κλείνουν στη μια τα ξημερώματα και η ζωή νεκρώνει και στην Ηλεία που κατατάχθηκε στο πρώτο επίπεδο μέτρων του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας που παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Αυτό που δικαιολογημένα ζητούν οι επαγγελματίες του χώρου είναι στήριξη από την Πολιτεία, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν κρατήσει κλειστά τα καταστήματά τους από τον περασμένο Μάρτιο και μόνο για λίγες ημέρες στην αρχή της χειμερινής σεζόν πρόλαβαν να ανοίξουν. Οι υποχρεώσεις τους όμως προς το Κράτος και τους ιδιώτες (εισφορές, φόροι, ενοίκια κλπ) τρέχουν ενώ το εισόδημά τους αναγκαστικά θα μειωθεί ή θα μηδενιστεί.

tzamalis

Ο εκπρόσωπος της προσωρινής διοίκησης του συλλόγου εστίασης Πύργου «Διόνυσος», Νίκος Τζαμαλής, αναφερόμενος στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται τόνισε ότι “… χθες ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για την εστίαση, η περιοχή του νομού Ηλείας βρίσκεται στο επίπεδο 1 ετοιμότητας, αυτό αναλυτικά σημαίνει υποχρεωτική μάσκα στο προσωπικό, έξι άτομα ανά τραπέζι, πληρότητα 80% σε ανοιχτό και κλειστό χώρο στην ωφέλιμη επιφάνεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και κλείσιμο των καταστημάτων στη 1.00 έως τις 5.00 με εξαίρεση τα take a way, delivery αλλά και εκεί απαγορεύεται να προσφέρουν αλκοόλ. Το κλείσιμο στη μια για κάποια μαγαζιά είναι ιδιαίτερα σοβαρό κάποια άλλα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν λιγότερο πρόβλημα, η νυχτερινή ζωή είχα πέσει αρκετά, γιατί υπάρχουνε μαγαζιά που ανοίγουν στις 11.00 οπότε μέχρι να μπει ο κόσμος μέσα, αυτά θα κλείσουν. Η κατανάλωση επίσης πέφτει κατακόρυφα. Από συναδέλφους γνωρίζω ότι κάποια μαγαζιά νυχτερινά υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξουν. Όπως δεν θα ανοίξουν κι άλλα μαγαζιά μικρότερα που λόγω των μέτρων δεν μπορούν να βάλουν αρκετά τραπέζια μέσα, οπότε δεν θα ανοίξουν βράδυ και γυρίζουν σε delivery και take a way. Εμείς την Τρίτη σαν προσωρινή διοίκηση έχουμε Συνέλευση, θα συζητήσουμε όλα τα καινούργια μέτρα και τις επόμενες ημέρες θα δούμε πως θα κινηθούμε” είπε. Ο κ. Τζαμαλής εξέφρασε το μεγάλο παράπονο των επαγγελματιών του κλάδου. “Από την κυβέρνηση, δεν έδωσαν ούτε για τις πάγιες υποχρεώσεις. Από τις προμήθειες όταν ήρθε το lock down τα περισσότερα πράγματα τα οποία είναι αναλώσιμα τα τα δώσαμε, τα πήραμε σπίτι, τα πετάξαμε και επιπλέον μπήκαμε όλοι σε έξοδα διαδικασίας απολυμάνσης του χώρου. Δεν βοήθησε η κυβέρνηση. Υπάρχει ένα πρόγραμμα τώρα της περιφέρειας το οποίο όμως πετάει αρκετό κόσμο της περιοχής μας έξω και τα χρήματα είναι πάρα πολύ λίγα για το νομό.
Και σημαντικό επίσης είναι ότι για να μπορέσεις να μπεις αυτά τα προγράμματα πρέπει να το αναθέσεις σε κάποιο γραφείο που και πάλι πρέπει να πληρώσεις χρήματα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο. Εύχομαι να μη φτάσουμε στο επίπεδο 2 και σε καμία περίπτωση να μη φτάσουμε στο επίπεδο 3 που είναι η Αθήνα, γιατί εκεί τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί…” κατέληξε.

Nipergialis

Ο ιδιοκτήτης του cafe - bar Central και του Live Club Kingdom στην Αμαλιάδα, Βασίλης Νιμπεριάλης, αναφέρθηκε στις δύο όψεις του νομίσματος των νέων μέτρων. “Βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα όσον αφορά στην κατάσταση στην εστίαση και την νυχτερινή ζωή του νομού μας. Όταν προέχει η υγεία, σίγουρα πρέπει να πειθαρχούμε στις αποφάσεις της κυβέρνησης, του υπουργείου και να είμαστε πιστοί στο να τηρούμε τις αποστάσεις, να τηρηθεί το ωράριο, να υπάρχει προσπάθεια από όλους, προκειμένου να περιορίσουμε τον ιό και να δούμε μια καλύτερη μέρα με αισιοδοξία. Αυτή είναι η μία πλευρά. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι με τα καινούργια δεδομένα θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας αφού στην ουσία η νύχτα βγαίνει εκτός. Γιατί όταν πρέπει να κλείσεις στη μια, σημαίνει ότι από τις 12.30 το λιγότερο πρέπει να μπεις σε διαδικασία να κλείσεις το μαγαζί και όπως καταλαβαίνετε στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα είναι να διασκεδάζει αργά. Οπότε εκεί σε πρώτη φάση θα έχουμε πολλές χαμένες θέσεις εργασίας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά μαγαζιά νυχτερινά, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, τα οποία από πέρυσι το Μάρτιο είναι κλειστά. Με τα καινούργια μέτρα δεν κατάφεραν να ανοίξουν και με τα καινούργια δεδομένα πάλι θα μείνουν κλειστά πάνω από 18 μήνες. Στο διάστημα αυτό, αυτά τα μαγαζιά πρέπει να πληρώνουν έστω το 60% του ενοικίου και καταλαβαίνετε ότι τα βάρη τα οποία φορτώνετε ο επιχειρηματίας είναι πολλά. Πρέπει λοιπόν πέρα από το κομμάτι στο οποίο είμαστε όλοι σύμφωνοι, να προασπιστεί η δημόσια υγεία, η κυβέρνηση να δει αυτούς τους κλάδους που πλήττονται πλέον βάναυσα αφού δεν μπορούν να λειτουργήσουν, πως θα βοηθηθούν για να μπορέσουν την επόμενη μέρα και αυτοί να είναι παρών. Γιατί πολύ φοβάμαι, ότι πολλοί συνάδελφοι από τον κόσμο της εστίασης και της διασκέδασης δεν θα είναι παρών την επόμενη μέρα” προέβλεψε ο Βασίλης Νιπεργιάλης.

Theodorakopoulos

Ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων The Monk και Duomo στον Πύργο, Σάκης Θεοδωρακόπουλος αναφερόμενος στα μέτρα τόνισε ότι “… σίγουρα πλήττουν όλες τις επιχειρήσεις και κυρίως τα νυχτερινά μαγαζιά. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, ότι μπορούμε να κάνουμε και περνάει από το χέρι μας θα το κάνουμε, εγώ τα μαγαζιά που έχω είναι λίγο σε καλύτερη μοίρα από τα μπαρ, τα κλαμπ κτλπ. Βλέπουμε και κάνουμε όπου μας οδηγούν πάμε κι εμείς. Για κάποιο κοινό το οποίο θα βγαίνει θα υπάρχει απογευματινή διασκέδαση όχι όμως νυχτερινή μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα”.

Stamatopoulos

Ο ιδιοκτήτης του Mokai Club στον Πύργο, Τάκης Σταματόπουλος, έκανε λόγο για ταφόπλακα στην νυχτερινή διασκέδαση. “Έχει μπει ήδη ταφόπλακα στην διασκέδαση από την αρχή της καραντίνας. Από κει και πέρα δεν είναι το θέμα πως θα συνεχίσουμε αλλά πως θα βοηθήσει το κράτος τα μαγαζιά. Δεν υπάρχει κάποια άλλη λύση. Στην εστίαση δεν έχει γίνει και κάτι να βοηθηθούμε, ούτε με την επιστρεπτέα έχει δώσει σε όλα τα μαγαζιά και τα ποσά είναι πολύ μικρά για τα ενοίκια και το προσωπικό και τις κάβες και όλα τα λειτουργικά έξοδα” σημείωσε.

papadopoulos

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος από τον “Ακροβάτη” στον Πύργο μιλώντας για το νέο ωράριο σχολίασε ότι “…θα δημιουργήσει πρόβλημα πρώτα από όλα στα νυχτερινά μαγαζιά και εννοείται ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα ακόμα και στην εστίαση από την στιγμή που τα μαγαζιά της εστίασης στηρίζονται πολύ στο ποτό που θα πιει κάποιος μετά το φαγητό του και στο χρόνο που θα καθίσει στα καταστήματα αυτά. Έχει δημιουργηθεί ένας σύλλογος, περιμένουμε τις αποφάσεις και τις όποιες ενέργειες αποφασιστούν. Είναι πρωτόγνωρες οι διαδικασίες που θα μπούμε, θα είναι δύσκολο να διώξεις τον πελάτη στις 12.30, θα αλλάξει σίγουρα και ο τρόπος λειτουργίας του κόσμου, στο πως θα βγει, τι ώρα θα βγει και πόσο θα καθίσει στα μαγαζιά, που θα αποφασίσει να φάει ή να πιει το ποτό του. Θα είναι καινούργιες καταστάσεις για όλους μας”.

Maroudas

Ο ιδιοκτήτης του Forty Cafe στην Αμαλιάδα, Γιάννης Μαρούδας, μίλησε για την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος της εστίασης. “Τα νέα μέτρα, μετά από όλο αυτό που έχει συμβεί τους τελευταίους μήνες, έρχονται να βάλει την ταφόπλακα. Είμαστε υπέρ της υγείας των ανθρώπων, των συγγενών μας, των γονιών μας αλλά πρέπει και το κράτος να σκύψει πάνω από τον επαγγελματία. Τα έξοδα δε σταματάνε, ήμασταν τόσους μήνες κλειστοί, το καλοκαίρι ήταν πάρα πολύ δύσκολο και τώρα με αυτό που πάει να συμβεί, να κλείνουν στη μια τα μαγαζιά πραγματικά έχουμε φτάσει στο τέλος. Πρέπει λοιπόν το κράτος να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, να μπορέσουν να σταθούν. Τα παιδιά που δουλεύουν εδώ πέρα, θα βγουν στην ανεργία. Ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όμως εμείς είμαστε εδώ καθημερινά στην αγορά, κάθε πρωί που ανοίγουμε τα μαγαζιά μας έχουμε έξοδα και το κράτος πρέπει κάτι να κάνει. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα εμείς, έχουμε υποχρεώσεις, δάνεια, ενοίκια, εφορία, Ι.Κ.Α. Δε γίνεται το κράτος να βάζει μόνο μέτρα και περιορισμούς, όπως να βάζουμε το 50% της χωρητικότητας του καταστήματος μας και να ζητά να πληρώνουμε το 100% στις υποχρεώσεις. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Ως εδώ…” είπε ο κ. Μαρούδας εμφανώς αγανακτισμένος.

Tomaropoulos

Ο ιδιοκτήτης του cafe Black Rabbit στον Πύργο, Αλέκος Τομαρόπουλος, εξέφρασε την απορία γιατί να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα, όταν οι πλατείες την ίδια ώρα είναι γεμάτοες.
“Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει για ποιο λόγο μπορεί να κλείσει ένα κατάστημα στις 10, στις 11, στις 12 όταν τα καταστήματα θα είναι κλειστά και οι πλατείες θα είναι ανοιχτές. Δεν ξέρω αν κοροϊδεύουμε εμείς τους εαυτούς μας ή κοροϊδεύουν αυτοί εμάς. Η νυχτερινή ζωή στις επαρχίες έτσι κι αλλιώς είναι υποτονική, δεν υπάρχει συνωστισμός, εκτός από τα κλαμπ, που αν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπάρχει μετάδοση του ιού τότε να μπουν και να τα κλείσουν. Πιστεύω ότι την πρόληψη την έχουν αναγάγει σε άλλο επίπεδο και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται. Είμαστε τοποθετημένοι οι μισοί να πιστεύουμε ορισμένα πράγματα και οι άλλοι μισοί άλλα” σχολίασε.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τη νυχτερινή αγορά του Πύργου τόνισε ότι “…πιστεύω ότι τα πράγματα έτσι κι αλλιώς ήταν δύσκολα, θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, το κακό με την όλη υπόθεση είναι ότι δεν υπάρχει κράτος να στηρίξει τον επιχειρηματία. Θέλετε να μας κλείσετε; Κλείστε μας. Αλλά ανάλογα με το τζίρο του καθενός να δώσουν και τα απαραίτητα εφόδια. Έχω όμως την εντύπωση ότι το κράτος δεν υπάρχει για μας. Η μόνη βοήθεια που έγινε ήταν τα 540 και τα 800 ευρώ και η επιστρεπτέα που μας έδωσε. Αν κάποιος την επιστρεπτέα την εξαφανίσει από τα ταμεία του, μετά από ένα χρονικό διάστημα, από ένα χρόνο ή δύο που θα την ζητήσουν, θα μπορεί κάποιος να την δώσει; Από εκεί και πέρα θα βαράνε αλλά καμπανάκια, θα ισχύουν άλλα πράγματα. Ο κόσμος είναι έτσι κι αλλιώς καταδικασμένος”.

Miloseski

Τέλος ο εκ των ιδιοκτητών του Frida Cafe, Ντέγιαν Μιλοσέσκι χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την κατάσταση. “Εμείς δεν μπορούμε να πάμε κόντρα σε αυτό, εγώ προσωπικά τον έχω πληρώσει και πολύ ακριβά αυτόν τον κορονοϊό. Θα αρχίσουμε να βγαίνουμε λίγο νωρίτερα, θα κρατάμε τις αποστάσεις. Βεβαίως όσο ο καιρός είναι καλός, ο κόσμος θα είναι έξω στις πλατείες κι αυτό δεν ξέρω πόσο καλό θα είναι. Αν ο καιρός είναι καλός, ο κόσμος δε μαζεύεται αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Τώρα καλό θα είναι να προσπαθούμε να βγαίνουμε για ένα ποτό όλοι λίγο νωρίτερα για να στηρίξουμε την αγορά γιατί αν δεν το κάνουμε τα πράγματα θα είναι δύσκολα” σχολίασε.

Photo by Dean Machala on Unsplash

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup