Κόσμος

Γερμανία: Καρλ Λάουτερμπαχ, ο υπουργός του Twitter

Γερμανία: Καρλ Λάουτερμπαχ, ο υπουργός του Twitter

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ είναι παντού τα τελευταία δύο χρόνια: στις πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης, στις βραδινές εκπομπές της τηλεόρασης, στις εφημερίδες, στα περιοδικά. Κυρίως όμως, είναι στο Twitter. Με περισσότερους από 720.000 ακολούθους, ο νέος υπουργός Υγείας τιτιβίζει ασταμάτητα, κυρίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περισσότερο ως καθηγητής επιδημιολογίας και λιγότερο ως πολιτικός. Οι επικριτές του θα έλεγαν μάλιστα ότι ήταν τελικά τo Twitter που τον έχρισε υπουργό Υγείας.

«Θα καταφέρουμε να φέρουμε την πανδημία στο τέλος της τους επόμενους μήνες. Θα συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς μέχρι να φτάσουμε στο τέλος», δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του από τον Γενς Σπαν και σημείωσε ότι οι απόψεις και η πολιτική του θα εδράζονται πάντα στα επιστημονικά δεδομένα. Η δημοτικότητά του είναι δεδομένη, όπως και η διείσδυσή του σε άλλους πολιτικούς χώρους.

'Αλλωστε την πολιτική του καριέρα την ξεκίνησε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) - το Ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ» κάλυψε μάλιστα τα έξοδα των σπουδών του στο Χάρβαρντ -, όπου παρέμεινε έως το 2001 και ίσως για αυτό να μην έχει πολλούς φίλους στο SPD, όπου είναι γνωστός και ως «τρελο-Καρλ». Αντίστροφα, ο νέος υπουργός Υγείας, καθηγητής επιδημιολογίας και οικονομολόγος της Υγείας, είναι «κόκκινο πανί» για τους αρνητές του εμβολιασμού και της πανδημίας. Ενδεικτικά, ενώ εκείνος ορκιζόταν υπουργός, αυτοί διαδήλωναν έξω από το σπίτι του. Ήδη στην αρχή της πανδημίας είχε λάβει δέμα με φιαλίδιο που έφερε την επιγραφή «πιες το και θα έχεις ανοσία», ενώ τα υβριστικά και τα απειλητικά μηνύματα συνεχίζονται ακόμη και ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να κυκλοφορεί με προσωπική ασφάλεια. Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι εκτιμούν ότι το πρόσωπό του θα προκαλέσει πόλωση σε μια εποχή που χρειάζεται συνεννόηση.

Στο κόμμα του θεωρείται ότι δεν έχει ερείσματα. Δεν ήταν καν ο τομεάρχης Υγείας του SPD. Τον ρόλο του στο προσκήνιο τον κέρδισε μόνος του, αποφασισμένος να εξηγεί καθημερινά αναλυτικά τα της πανδημίας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ, θεωρώντας ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερα για τον κορονοϊό και τους κινδύνους του. Υπουργός έγινε σε ένα πρωτοφανές κλίμα λαϊκής πίεσης προς το κόμμα του, το οποίο είχε μάλλον σκοπό να τον «τιμήσει» διορίζοντάς τον σε κάποια επιτροπή διαχείρισης της κρίσης. Καθημερινά δημοσιεύονταν δημοσκοπήσεις με το ερώτημα «ποιος πρέπει να γίνει υπουργός Υγείας;», με τον σοσιαλδημοκράτη επιδημιολόγο να σαρώνει. Ακόμη και hashtag #θέλουμετονΚαρλ κυκλοφορούσε τις προηγούμενες ημέρες. «Ο κόσμος ήθελε έναν άνθρωπο από το αντικείμενο», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, παίρνοντας εν μέρει αποστάσεις από την επιλογή του Καρλ Λάουτερμπαχ και μεταθέτοντας την ευθύνη στους πολίτες. «Ο 'Αγιος Βασίλης έρχεται και πραγματοποιούνται οι επιθυμίες. Τον θέλατε, πάρτε τον», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του SPD Κέβιν Κιούνερτ. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι και ο κ. Λάουτερμπαχ ευχαρίστησε κατόπιν πρώτα τους ακολούθους του.

Θιασώτης της πιο προσεκτικής προσέγγισης, όλο αυτό το διάστημα καλούσε διαρκώς σε περιορισμό των επαφών και εμβολιασμό - το τελευταίο διάστημα ζητούσε επίμονα lockdown και υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους. Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον το εάν - και πώς - θα ενσωματώσει η νέα κυβέρνηση τις απόψεις του. Η κυβέρνηση δεν είναι Twitter και οι επιστημονικές απόψεις συχνά δεν αρέσουν στους πολιτικούς. Η ισορροπία για τον Καρλ Λάουτερμπαχ δεν θα είναι εύκολη, ειδικά όταν θα συναντά αντιδράσεις από τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους. Οι Φιλελεύθεροι τάσσονταν προεκλογικά ξεκάθαρα κατά των αυστηρών μέτρων περιορισμού, είχαν μάλιστα προσφύγει και στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας τον χαρακτηρισμό των περιορισμών της πρώτης περιόδου της πανδημίας ως αντισυνταγματικές.

Μετεκλογικά φαίνονται να βάζουν νερό στο κρασί τους, παραμένουν ωστόσο διστακτικοί στα θέματα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και επιβολής lockdown τα οποία θα είναι τα πρώτα που θα απασχολήσουν τη νέα κυβέρνηση.

Ο 58χρονος νέος υπουργός ξεκαθάρισε ήδη από την πρώτη στιγμή ότι «η επιτυχής πολιτική Υγείας βασίζεται στην σε αποδείξεις βασισμένη Ιατρική». 'Αλλωστε, όπως συνηθίζει να λέει, «η επιστήμη είναι ο φυσικός εχθρός του λαϊκισμού και την πανδημία θα τη νικήσουμε μόνο στηριζόμενοι στα γεγονότα». Αυτή η πανδημία είναι ούτως ή άλλως η μοίρα του, η μεγάλη ώθηση στην καριέρα του - το κρίσιμο σημείο που μπορεί να κρίνει την πορεία τη δική του αλλά και συνολικά της νέας κυβέρνησης. Ευχή όλων θα πρέπει τώρα να είναι ο λαός του οποίου η φωνή έκανε τον Καρλ Λάουτερμπαχ υπουργό Υγείας να αποδειχτεί έστω αυτή τη φορά σοφός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup