Ο κατώτατος μισθός και η μουρμούρα των βουλευτών για την επίσπευση των εξαγγελιών.
H ανακοίνωση – μέσω διαγγέλματος – της αύξησης κατά 50 ευρώ τον μήνα του κατώτατου μισθού χθες από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, αν και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα, ήταν μία κίνηση στην οποία επενδύει πολιτικά η κυβέρνηση.
Γι αυτό και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό και χωρίς να ενημερώσει ευρύτερα για τις προθέσεις του, να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις χθες, Μεγάλη Τετάρτη και όχι στις 29 Απριλίου, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο.
Έμπειρα κυβερνητικά στελέχη συνδέουν τη σπουδή αυτή του πρωθυπουργικού επιτελείου με τα μηνύματα της αγωνίας που φτάνουν το τελευταίο διάστημα από γαλάζιους βουλευτές, οι οποίοι δεν κρύβουν την αγωνία τους για το κλίμα που θα συναντήσουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, τις οποίες θα επισκεφτούν για τις ημέρες του Πάσχα.
«Σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να στηρίξει τα χαμηλά εισοδήματα» τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ επιβεβαιώνουν ότι τις τελευταίες ημέρες, ο πρωθυπουργός είχε συνεχείς διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη και τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το ύψος της αύξησης.
Το επόμενο «λιθαράκι» στη νέα στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για «τονωτικές ενέσεις» στο κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης, θα μπει στην έναρξη των εργασιών του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ, στις 6 Μαΐου, όπου ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερώς τη νέα στεγαστική πολιτική, ιδιαίτερα για τα νεότερα ζευγάρια.
Από το κυβερνητικό επιτελείο αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι θέμα ολίγου χρόνου και η ανακοίνωση του σχεδίου για την επαναφορά της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα επίπεδα του μέσου όρου του πρώτου εξαμήνου του 2021 για τους καταναλωτές.
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές λένε ότι το βασικό κριτήριο για την επιλογή της λύσης που θα προκριθεί θα είναι το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης καλείται να αποφασίσει ανάμεσα σε τέσσερα εναλλακτικά σενάρια, τα εξής :
- Καθορισμός ανώτατου ύψους αμοιβής ( πλαφόν) ανά Μεγαβατώρα για όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς, με τα επιπλέον κόστη να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό
- Επιβολή διαφορετικού πλαφόν αμοιβής ανά Μεγαβατώρα διαφορετικό για φυσικό αέριο, λιγνιτικά, ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά
- Ενας συνδυασμός πλαφόν και επιδοτήσεων
- Μεγαλύτερες αυξήσεις από τις ισχύουσες στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει τις σχετικές αποφάσεις μέσα στον Μάϊο, και αφού υπάρξουν σαφή δείγματα για τη στάση που αναμένεται να κρατήσει η Ε.Ε στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και της αναζήτησης κοινών λύσεων.
Πηγή: iEidiseis.gr