Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα τεχνική που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αναπτυχθεί κάποιο διαγνωστικό τεστ για το Πάρκισον. Τα συμπτώματα είναι κοινά με πολλές άλλες ασθένειες, με αποτέλεσμα συχνά να γίνεται λανθασμένη διάγνωση.
Η επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι βρήκε έναν τρόπο για τον εντοπισμό των πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Η μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η μέθοδος, γνωστή ως alphaSyn-SAA (alpha-synuclein seed amplification assay), μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, σύμφωνα με τον Guardian.
Υπολογίζεται ότι έως και 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο παγκοσμίως, ενώ ο επιπολασμός της πάθησης έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια.
«Ο εντοπισμός ενός βιοδείκτη για το Πάρκινσον θα μπορούσε να έχει καταλυτικές συνέπειες για στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πάθηση, καθιστώντας δυνατή την έγκαιρη διάγνωση, τον εντοπισμό των καλύτερων θεραπειών και την επιτάχυνση των κλινικών δοκιμών», δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Σάιντραουφ, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης.
Το Πάρκινσον προκαλείται από τη συσσώρευση μη φυσιολογικών πρωτεϊνών, που είναι γνωστές ως α-συνουκλεΐνη, στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Πιστεύεται ότι η συσσώρευση λαμβάνει χώρα χρόνια πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.123 εθελοντές. Η ομάδα περιλάμβανε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον, άτομα υψηλού κινδύνου, καθώς και άτομα σε πρόδρομο στάδιο.
Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από το υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και στη συνέχεια τα ανέλυσαν στο εργαστήριο για να ανιχνεύσουν την πρωτεΐνη alphaSyn.
Πηγή: ethnos.gr