Με μέτρο συνιστούν οι ειδικοί την κατανάλωση αυτών των ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη για την προστασία της καρδιάς
Ενισχύουν την εγρήγορση περισσότερο από τον καφέ, όμως μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για την καρδιά, ειδικά για τα άτομα με γενετικές καρδιακές παθήσεις. Ο λόγος για τα ενεργειακά ποτά, τα οποία σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Heart Rhythm, θα μπορούσαν να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή καρδιακές αρρυθμίες.
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν τους πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών για ασθενείς με γενετικές καρδιοπάθειες. Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκε μια ομάδα 144 επιζώντων από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή στην Mayo Clinic, εκ των οποίων επτά ασθενείς (5%) είχαν καταναλώσει ένα ή περισσότερα ενεργειακά ποτά σε κοντινή απόσταση από το καρδιακό συμβάν. Αν και η μελέτη δεν απέδειξε άμεση αιτιώδη συνάφεια, οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να καταναλώνουν ενεργειακά ποτά με μέτρο.
«Η αγορά των ενεργειακών ποτών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές συνδυαστικές επιπτώσεις της κατανάλωσης καφεΐνης και των πρόσθετων μη ρυθμισμένων συστατικών αυτών των ποτών. Τα ενεργειακά ποτά δεν ρυθμίζονται από τον FDA, οπότε η έρευνα των επιπτώσεων που έχουν στους ασθενείς μας είναι εξαιρετικά σημαντική» τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Δρ Michael J. Ackerman, Γενετικός Καρδιολόγος στην Mayo Clinic και Διευθυντής του Mayo Clinic Windland Smith Rice Sudden Death Genomics Laboratory στο Rochester.
Εκτός από τη διερεύνηση της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών μεταξύ της ομάδας των επιζώντων από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης προσεκτικά τον τύπο του καρδιακού συμβάντος καθώς και τις συνθήκες, όπως η άσκηση και άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με καρδιακές αρρυθμίες σχετιζόμενες με γενετικές καρδιακές παθήσεις.
«Ενώ φάνηκε να υπάρχει μια προσωρινή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και του συμβάντος αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής των επτά ασθενών, εμφανίστηκε μια μια πληθώρα πιθανών “ανασταλτικών παραγόντων” που θα μπορούσαν επίσης να έχουν συμβάλει σε μια αρρυθμία που σχετίζεται με γενετική καρδιακή νόσο, όπως η στέρηση ύπνου, η αφυδάτωση, η δίαιτα ή η ακραία νηστεία. Ως εκ τούτου, η ασυνήθιστη κατανάλωση ενεργειακών ποτών πιθανότατα συνδυάστηκε με άλλες μεταβλητές για να δημιουργήσει μια “τέλεια καταιγίδα” παραγόντων κινδύνου, οδηγώντας στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σε αυτούς τους ασθενείς» εξηγεί ο Δρ Ackerman.
Συνοψίζοντας, ο Δρ Ackerman καταλήγει ότι «παρόλο που ο σχετικός κίνδυνος είναι μικρός και ο απόλυτος κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου μετά την κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού είναι ακόμη μικρότερος, οι ασθενείς με γνωστή γενετική προδιάθεση για αιφνίδιο θάνατο θα πρέπει να σταθμίζουν τους κινδύνους και τα οφέλη της κατανάλωσης τέτοιων ποτών».