Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2018 12:49

Αφορολόγητο: «Τέλος» τα μετρητά, αλλιώς έρχονται πρόστιμα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν παρθεί όλες οι σχετικές αποφάσεις, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση του ποσού που θα απαιτείται για το αφορολόγητο.

Τα ενδεχόμενα φαίνεται να είναι δύο.

Η πρώτη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι έχει να κάνει με τη συγκέντρωση αποδείξεων με κάρτα για το 15% του εισοδήματός τους, εάν έχουν εισόδημα ως 10.000 ευρώ το έτος, αντίστοιχα το 20% για εισοδήματα από 10.001 ευρώ ως 20.000 ευρώ το έτος και το 25% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω.

Η δεύτερη πρόταση που συζητείται αφορά στην αύξηση των ορίων στο 20%, 25% και στο 30% αντίστοιχα.

Τι σημαίνει αυτό; Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν διπλάσιες αγορές με κάρτες, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν το όριο για το αφορολόγητο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με φορο-πρόστιμο για το ποσό που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν.

Σήμερα το όριο είναι 500 ευρώ, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα μειωθεί στα 300 ευρώ, ενώ υπάρχει εισήγηση και για μείωση στα 200 ευρώ.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2018 14:45

Σχετικά Άρθρα

  • Τουρισμός: Την... πλάτη της Τουρκίας βλέπει η Ελλάδα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές
    Τουρισμός: Την... πλάτη της Τουρκίας βλέπει η Ελλάδα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

    Ενας στους πέντε βγαίνει από το σπίτι με μετρητά αλλά το 19% πληρώνει με κάρτα για να συμβάλει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

    Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή στο 39%, βρίσκεται γενικώς η διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα, ενώ εκτιμάται πως έως το 2027 η χρήση κάρτας, πιστωτικής ή χρεωστικής, καθώς και άλλων ψηφιακών μέσων πληρωμής θα ξεπεράσει για πρώτη φορά την χρήση μετρητών στην χώρα μας.

    Πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στον κλάδο του τουρισμού, όπου ειδικώς η διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μεταξύ των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα υπολείπεται έναντι άλλων ανταγωνιστικών της Ελλάδας χωρών, όπως η Τουρκία, η Κροατία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Αυτό αποκάλυψαν χθες στελέχη της VISA στο περιθώριο της παρουσίασης της έρευνας του INEMY – ΕΣΕΕ για τις ψηφιακές πληρωμές, έρευνα που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την VISA.

    Όπως εξήγησε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κ. Sevi Vassileva, Γενική Διευθύντρια Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Ισραήλ για τη Visa, η Ελλάδα υστερεί έναντι των ανταγωνιστών της στη Μεσόγειο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές των τουριστών, οι οποίοι πληρώνουν τελικά περισσότερο με μετρητά στην Ελλάδα και λιγότερο με κάρτα από ότι σε χώρες όπως η Τουρκία ή η Κροατία…

    Η αξία των συναλλαγών με κάρτες

    Η μέση αξία της συναλλαγής με ψηφιακά μέσα ανέρχεται στα 25 ευρώ, ενώ για συναλλαγές που διεκπεραιώνονται στον ψηφιακό κόσμο (e-shop κλπ) η μέση αξία των συναλλαγών είναι 35 ευρώ, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Πετράκης, Country Manager της Visa για την Ελλάδα. Ο ίδιος επεσήμανε πως οι ψηφιακές πληρωμές έχουν αποτρέψει παγκοσμίως απάτες ύψους 27 δις. δολαρίων.

    Το 65% συχνά πληρώνει πια με κάρτα

    Τα capital controls και η πανδημία άλλαξαν σημαντικά τις συνήθειες πληρωμών στην Ελλάδα και τη διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπογράμμισε η κ. Βάλια Αρανίτου, καθηγήτρια ΕΚΠΑ και διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ, καθώς η εικόνα πριν και μετά την πανδημία είναι εντελώς διαφορετική.

    Πριν την πανδημία το 44% των καταναλωτών χρησιμοποιούσε συχνά ή πολύ τα ψηφιακά μέσα πληρωμής, ενώ σήμερα το ίδιο ποσοστό έχει αυξηθεί σε 65%. Δηλαδή 2 στους 3 χρησιμοποιούν συχνά ή πολύ κάρτες και ψηφιακά μέσα πληρωμής. Αντίθετη ροή έχει η χρήση μετρητών: Πριν την πανδημία το 48% χρησιμοποιούσε πολύ ή συχνά μετρητά για τις συναλλαγές του (σχεδόν ένας στους δυο δηλαδή) ενώ σήμερα το ίδιο ποσοστό έχει μειωθεί σε 30%.

    Πάντως υπάρχει ακόμη ένα 18% - δηλαδή ένας στους 5 – που φεύγει από το σπίτι του μόνο με μετρητά, χωρίς κάρτες και ψηφιακό πορτοφόλι. Ο συνδυασμός μετρητών και καρτών είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος πληρωμής (46%) ενώ ένας στους τέσσερις (24%) φεύγει από το σπίτι μόνο με κάρτες. Πολύ περιορισμένο είναι το ποσοστό όσων χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο ψηφιακό πορτοφόλι (3%).

    Για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

    Εντυπωσιακό είναι πως ένας στους πέντε (19%) απαντάει πως πληρώνει με κάρτες και ψηφιακά μέσα διότι έτσι νιώθει πως συμβάλει στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής! Ένας στους τρεις απαντά πως έτσι νιώθει πιο ασφαλής, ενώ το 58% το κάνουν για ευκολία.

    Πού πληρώνουμε με κάρτες

    Φυσικά οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τις κάρτες τους και τα ψηφιακά μέσα πληρωμής στο σούπερ μάρκετ, τις αγορές ρούχων, καλλυντικών και ηλεκτρικών ειδών, όπως επίσης και στα πρατήρια καυσίμων, τις τηλεπικοινωνίες, τα εστιατόρια και τα καφέ, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους φόρους.

    Αντίθετα, οι καταναλωτές αποφεύγουν τα ψηφιακά μέσα πληρωμής και καταφεύγουν στα μετρητά όταν πρέπει να πληρώσουν babysitter, υπηρεσίες καθαρισμού σπιτιών, φροντιστές ηλικιωμένων κλπ, τεχνίτες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, αλλά και ταξίδια (ξενοδοχεία και εισιτήρια).

    Μικροποσά μόνο με μετρητά

    Γιατί χρησιμοποιούμε μετρητά; Το 39% λέει πως χρησιμοποιεί μετρητά όταν η συναλλαγή είναι μικρού ποσού, για παράδειγμα έως 5 ευρώ (π.χ. περίπτερο). Υπάρχει μάλιστα και ένα 53% που λέει πως η πληρωμή μικροποσών με κάρτα τον κάνει να νιώθει «άβολα».

    Το 30% πληρώνει με μετρητά για ευκολία, αλλά υπάρχει και ένα 18% που πληρώνει με μετρητά επειδή η επιχείρηση δεν έχει POS. Το εν λόγω ποσοστό, μάλιστα, φαντάζει ιδιαίτερα μεγάλο – ένας στους 5 δεν βρίσκει POS στις επιχειρήσεις – δεδομένου ότι πλέον όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να εγκαταστήσουν POS.

    Δεν ξεφεύγει της προσοχής πως ένα 15% απαντά πως πληρώνει με μετρητά επειδή πιστεύει πως το περιθώριο κέρδους του εμπόρου είναι μικρό…

    Online shopping

    Όσον αφορά στο online shopping το 43% ψωνίζει ψηφιακά τουλάχιστον μια φορά το μήνα, ενώ το ίδιο ποσοστό αυξάνεται σε 57% στιθς ηλικίες 18 – 34 ετών. Πολύ λιγότερες έως και μηδαμινές είναι οι αγορές μέσω social media, καθώς μόνο το 12% αγοράζει μέσω social media τουλάχιστον μια φορά το μήνα (20% στους νέους 18-34 ετών).

    Πηγή: imerisia.gr

  • Εφορία: «Σκανάρονται» οι δωρεές χρημάτων σε συγγενείς - Το πρόβλημα του «χρήματα στο χέρι»
    Εφορία: «Σκανάρονται» οι δωρεές χρημάτων σε συγγενείς - Το πρόβλημα του «χρήματα στο χέρι»

    Πότε φορολογείται το «έδωσα χρήματα στα παιδιά μου» - Ποιες περιπτώσεις δωρεών και γονικών παροχών ελέγχονται

    Χρηματικές άδωρες αλλά και ποσά που δόθηκαν με γονική παροχή χωρίς να δικαιούνται αφορολόγητο, βάζει στο στόχαστρο της η εφορία! Παράλληλα αναζητείται μαύρο χρήμα που κινήθηκε εκτός τραπεζών αλλά και επαναλαμβανόμενες αφορολόγητες δωρεές καθώς, το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ ισχύει για μια φορά!

    Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αναζητήσουν επίσης και «τριγωνικές» μεταβιβάσεις χρημάτων, δηλαδή γονικές παροχές ή δωρεές μεσώ έτερων συγγενών καθώς το αφορολόγητο αυξήθηκε για συγκεκριμένο βαθμό συγγένειας (ειδικά για γονείς προς τα παιδιά τους).

    Συγκεκριμένα θα ελεγχθούν περιπτώσεις που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον γονέα του και ο γονέας στη συνέχεια έδωσε με γονική παροχή τα χρήματα στο άλλο του παιδί. Δηλαδή, με ενδιάμεσο τον γονέα τα χρήματα περάσανε από τον έναν αδερφό στον άλλο. Για τις δωρεές αυτές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ. Σε πρώτο πλάνο έχουν μπει παλαιές υποθέσεις του 2017 οι οποίες παραγράφονται στο τέλος τους έτος αλλά και γονικές παροχές που πραγματοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2021. Ειδικότερα, στο “ρανταρ” της εφορίας μπαίνουν:

    Διαδοχικές χρηματικές δωρεές: Οι εφοριακοί θα ερευνήσουν υποθέσεις διαδοχικών δωρεών προκειμένου με στοιχεία να εντοπίσουν περιπτώσεις που ο τελικά ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην Α’ κατηγορία δικαιούχων (π.χ. αδερφός). Κρίσιμο είναι το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των διαδοχικών δωρεών. Αν είναι μικρότερο των έξι μηνών η συγκεκριμένη συναλλαγή θεωρείται ύποπτη και μπαίνει στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού.

    Χρηματικές γονικές παροχές – δωρεές χωρίς να αποδεικνύεται η μεταφορά των χρηματικών ποσών μέσω τραπεζών: Στις περιπτώσεις αυτές χάνεται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Μέχρι τα τέλη του 2022 που οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών χρημάτων υποβάλλονταν στην Εφορία οι φορολογούμενοι ήταν υποχρεωμένοι να επισυνάπτουν στη δήλωση το αποδεικτικό της τράπεζας μέσω της οποίας έγινε η μεταφορά των χρημάτων.

    Από τις αρχές του έτους, όσοι δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τους γονείς τους με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή.

    Ο έλεγχος γίνεται από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά τότε η Εφορία επιβάλλει φόρο από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με το βαθμό συγγένειας).

    Γενικά, οι φορολογούμενοι, πριν ξεκινήσουν μια γονική παροχή ή δωρεά θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής:

    Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά γονικές παροχές και δωρεές οποιασδήποτε φύσεως περιουσίας (κινητής, ακίνητης, απαίτησης) με δωρεοδόχους μόνο τα πρόσωπα της α’ κατηγορίας (σύζυγος, μέρος συμφώνου συμβίωσης, τέκνα, εγγόνια και γονείς). Δηλαδή εξαιρούνται αδέρφια, ανίψια, θείοι και άλλοι συγγενείς. Οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές θα πρέπει να αποδεικνύονται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Στις γονικές παροχές και δωρεές συνυπολογίζονται οι γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ των ιδίων προσώπων που έχουν γίνει και ο φόρος υπολογίζεται μετά την αφαίρεση συνολικά (εφάπαξ) 800.000 ευρώ γι’ αυτές. Δηλαδή, το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ παρέχεται μία φορά, ανεξάρτητα αν αυτό συμπληρωθεί με μία ή περισσότερες γονικές παροχές ή δωρεές

    Χρηματικές γονικές παροχές με μετρητά, δηλαδή χρήματα από το στρώμα ή το σεντούκι κ.λπ., φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή 10%, χωρίς αφορολόγητο όριο. Στις περιπτώσεις διαδοχικών δωρεών μεταξύ προσώπων της α’ κατηγορίας, με συνέπεια εν τέλει να λαμβάνει χώρα δωρεά μεταξύ προσώπων που δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτή (π.χ. δωρεά από τέκνο σε γονέα και εν συνεχεία δωρεά από αυτόν τον γονέα σε άλλο τέκνο), η Εφορία διερευνά τις πραγματικές συνθήκες και τη σκοπιμότητα των δωρεών αυτών, καθώς και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ αυτών, για να διαπιστωθεί αν τίθεται θέμα καταστρατήγησης των ευνοϊκών διατάξεων.

    Στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι ο τελικά ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην α’ κατηγορία δικαιούχων και ότι οι διαδοχικές δωρεές έχουν γίνει προς τον σκοπό αυτό, τότε επιβάλλεται φόρος 20% χωρίς αφορολόγητο όριο. Κρίσιμο είναι το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των διαδοχικών δωρεών. Εάν αυτό είναι σύντομο, ενδεικτικά όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών, προκύπτει ισχυρή ένδειξη ότι, κατ’ αρχήν, οι διαδοχικές δωρεές έχουν γίνει προς τον σκοπό αυτό και, εφόσον ο σκοπός καταστρατήγησης τεκμηριώνεται και από τα υπόλοιπα στοιχεία και πραγματικά περιστατικά, επιβάλλεται εις βάρος του τελευταίου (πραγματικού) δωρεοδόχου φόρος δωρεών, ως η δωρεά να είχε πραγματοποιηθεί απευθείας από τον πραγματικό δωρητή προς τον τελικό δικαιούχο αυτής.

    Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ εφαρμόζεται και στην περίπτωση μεταφοράς χρηματικού ποσού από λογαριασμό του γονέα/δωρητή σε λογαριασμό του εργολάβου/κατασκευαστή/πωλητή ακινήτου, η οποία δύναται να γίνει και με έκδοση τραπεζικής επιταγής, για την καταβολή του τιμήματος αγοράς ακινήτου από το τέκνο/δωρεοδόχο.

    Η δυνατότητα του γονέα/δωρητή να πραγματοποιήσει χρηματική γονική παροχή/δωρεά προς το τέκνο/δωρεοδόχο δεν ελέγχεται κατά το στάδιο της υποβολής της δήλωσης. Δηλαδή δεν υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παρελθόντων ετών κ.λπ. Το πόθεν έσχες του δωρητή ερευνάται κατά τον έλεγχο της δήλωσης.

    Σε περίπτωση μεταφοράς χρηματικού ποσού προς κοινό λογαριασμό του τέκνου/δωρεοδόχου με τρίτο πρόσωπο, η αποδεδειγμένη «χρήση» του χρηματικού ποσού της γονικής παροχής/δωρεάς από το τέκνο/δωρεοδόχο και όχι από το τρίτο πρόσωπο αποτελεί αντικείμενο ελέγχου. Στην περίπτωση που αποδεικνύεται η «χρήση» του χρηματικού ποσού από το τρίτο πρόσωπο, επιβάλλεται φόρος δωρεάς.

    Πηγή: protothema.gr

  • Καλαμάτα: Βρήκε χαμένο πορτοφόλι και «αξιοποίησε» τις κάρτες σε αγορές, αλλά τον έπιασαν
    Καλαμάτα: Βρήκε χαμένο πορτοφόλι και «αξιοποίησε» τις κάρτες σε αγορές, αλλά τον έπιασαν

    Πώς κατάφεραν να ταυτοποιήσουν και να εντοπίσουν τον 33χρονο

    Το πορτοφόλι που είχε χάσει ένας συχγωριανός του σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας βρήκε ένας 33χρονος Έλληνας, ο οποίος έσπευσε να χρησιμοποιήσει την τραπεζική κάρτα που υπήρχε μέσα κάνοντας αγορές με ανέπαφες συναλλαγές από διάφορα καταστήματα.

    Όταν το θύμα ενημερώθηκε για τις αγορές που γίνονταν εν αγνοία του, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας πήγαν στα καταστήματα που είχε επισκεφθεί ο δράστης και εξακρίβωσαν την ταυτότητά του. Αμέσως εντοπίστηκε και στην κατοχή του βρέθηκε το πορτοφόλι, το οποίο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του, ενώ ο ίδιος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Τα 5+1 μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί για τους συνταξιούχους: Πότε θα εφαρμοστούν και ποιους αφορούν - Αναλυτικός οδικός χάρτης
    Τα 5+1 μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί για τους συνταξιούχους: Πότε θα εφαρμοστούν και ποιους αφορούν - Αναλυτικός οδικός χάρτης

    Οι συνταξιούχοι είναι μία από εκείνες τις κοινωνικές ομάδες, που θα δουν σημαντική βελτίωση των εισοδημάτων τους, από τη 1η Ιανουαρίου του 2024, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ενώ ένα σημαντικό μέρος αυτών θα είναι δικαιούχοι του νέου κύκλου market pass, που θα εφαρμοστεί για την χρονική περίοδο Αύγουστος - Οκτώβριος του 2023.

    Στη συνέχεια παρουσιάζονται αναλυτικά όλες τις παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και αφορά την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, είτε αποκλειστικά, είτε αφορούν και αυτούς.

    1. Market Pass: θα χορηγηθεί για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο και αφορά την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και ως εκ τούτου και των συνταξιούχων. Τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια με το προηγούμενο πρόγραμμα. Όσοι είχαν κάνει ήδη δήλωση δεν χρειάζεται να την υποβάλλουν εκ νέου. Το σύστημα θα κρίνει αν παραμένουν δικαιούχοι με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή με τις δηλώσεις του 2023. Όσοι δεν είχαν λάβει το επίδομα θα πρέπει να το κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα που θα ανοίξει στο τέλος Αυγούστου.

    2. Αύξηση αφορολογήτου: Μειώνεται ο φόρος εισοδήματος για τους φορολογούμενους με παιδιά, για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2024, για τους οποίους έμμεσα αυξάνεται το αφορολόγητο όριο. Συγκεκριμένα με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά και διαμορφώνεται ως εξής: από 9.000 σε 10.000 ευρώ για οικογένειες με 1 παιδί, από 10.000 σε 11.000 ευρώ για δύο παιδιά, από 11.000 σε 12.000 για τρία παιδιά κ.ο.κ. από 1/1/2024. Ωφελούμενοι είναι 1,34 εκατ. φορολογούμενοι (με περισσότερα από 4 εκατ. μέλη οικογενειών) με εξαρτώμενα τέκνα.

    3. Φαρμακευτική δαπάνη: Μονιμοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2024 η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους συνταξιούχους από τους οποίους κόπηκε σταδιακά κατά την περίοδο 2016-2019 το ΕΚΑΣ.

    4. Μείωση ΕΝΦΙΑ: Από το 2024 ισχύει μείωση 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία. Η ασφάλιση πρέπει να αφορά το σύνολο της αξίας του ακινήτου επί της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ.

    5. Αυξήσεις σε 9.500 συνταξιούχους: Πρόκειται για αύξηση συντάξεων σε 9.500 δικαιούχους που εντάσσονται στην ειδική κατηγορία «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Αφορά κυρίως συνταξιούχους παθόντες εν υπηρεσία, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.ά. Η πλειονότητα τους (περίπου 8.000) θα δουν αύξηση 7,75% στις συντάξιμες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 7,75% με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2017.

    Μέτρα που έρχονται

    1. Αυξήσεις συντάξεων: Στο τέλος του έτους θα έρθει η νέα αύξηση των συντάξεων που πλέον έχει μόνιμο χαρακτήρα. Η νέα αύξηση των συντάξεων αναμένεται να είναι κοντά στο 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει - συμπληρωματικά - επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022. Η διορθωτική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Αθροιστικά οι δύο αυτές αυξήσεις θα φθάσουν λίγο χαμηλότερα από το 4%, ενώ η απόδοσή τους στους συνταξιούχους προσδιορίζεται γύρω στον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2024

    2. Επίδομα προσωπικής διαφοράς. Ο πρωθυπουργό έχει ανακοινώσει ότι και το 2024 θα δοθεί επίδομα σε όσους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς δεν θα λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο για τα επόμενα έτη θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι. Επομένως, όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά έως ότου μηδενισθεί. Το μέτρο αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν ή λάβουν μικρότερη αύξηση και το 2024.

    3. Αλλαγές στην αποκαλούμενη ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Προωθείται η μείωση του ποσοστού παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης η οποία χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 30 δισ. ευρώ. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε 2010 καταβάλλεται (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.

    4. Συνταξιούχοι που εργάζονται: Όσοι συνταξιούχοι εργάζονται δεν θα χάνουν - πλέον - το 30% της σύνταξής τους, όπως ισχύει σήμερα από την 1.1.2024. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αλλά μένει να το δούμε, θα λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξης και ως «πέναλτι» θα υπόκεινται σε μία μικρή μείωση της νόμιμης αμοιβής την οποία θα λαμβάνουν από την εργασία τους. Το ύψος της ειδικής αυτής εισφοράς - που θα εισπράττεται από την εφορία και θα πηγαίνει στον ΕΦΚΑ - προσδιορίζεται στο 10% έως 15%.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Χατζηδάκης: Παρατείνεται μέχρι τον Οκτώβριο το market pass - 70 ευρώ αύξηση στο Δημόσιο
    Χατζηδάκης: Παρατείνεται μέχρι τον Οκτώβριο το market pass - 70 ευρώ αύξηση στο Δημόσιο

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει το οικονομικό νομοσχέδιο που θα δοθεί σε διαβούλευση και αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα για το Market Pass, το Youth Pass, τους μισθούς του Δημοσίου και τον ΕΝΦΙΑ.

    «Παρουσιάζουμε μέτρα σοβαρά κοστολογημένα που αντέχει ο προϋπολογισμός και η οικονομία, πάντοτε στο πλαίσιο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων» σημείωσε αρχικά ο υπουργός.

    Στη συνέχεια, προανήγγειλε την παράταση του market pass για τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

    Στη συνέχεια, ο υπουργός ανακοίνωσε πως αυξάνεται το αφορολόγητο για φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, θεσπίζεται το youth pass, απαλάσσονται μόνιμα από φάρμακα οι πρώην δικαιούχοι ΕΚΑΣ, μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται, τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλει το δημόσιο για την στέγαση των υπηρεσιών του, θεσμοθετείται η ποσοστικοποίηση των προγραμμάτωβντων πολιτικών κομμάτων από το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο.

    «Ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις νέες ρυθμίσεις θα έχουν όφελος που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και τον ένα μισθό».

    Αυξήσεις στο Δημόσιο

    • Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ το μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ενιαίου, αλλά και των ειδικών μισθολογίων
    • Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών
    • Αύξηση 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης
    • Αύξηση επιδομάτων παραμεθορίου ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για ενστόλους, από 100, στα 130 ευρώ
    • Εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής απόστασης για όλους
    • Αυξήσεις στους πανεπιστημιακούς
    Θεοχάρης: Με τα ίδια κριτήρια το market pass

    O υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν, όσοι δεν είχαν κάνει αλλά έχουν μείωση εισοδήματος και μπαίνουν στα κριτήρια όποιοι είναι δικαιούχοι τώρα, ενώ δεν ήταν με τα εισοδήματα του 2021. «Το σύστημα θα ανοίξει μόνο για επιπλέον αιτήσεις ενδφιαφερομένων που δεν έκαναν αίτηση για οποιοδήποτε λόγο», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

    «Δεν υπάρχει όριο στις οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω. Στις αιτήσεις θα εξεταστούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις - εισοδήματα του 2022. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις εγκαίρως».

    Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών
    1. Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ ευρώ. Επίσης με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.
    2. Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Είναι η πρώτη αύξηση που δίδεται από το 2014, που ξεκίνησε να δίδεται το επίδομα.
    3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. Μένει να διευκρινιστεί εάν θα τεθεί ως προϋπόθεση ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν ασφαλισμένες τις κατοικίες τους έναντι των φυσικών καταστροφών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.
    4. Κάρτα νέων “Youth pass” για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι κάθε χρόνο οι πολίτες που θα συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη και η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet. Το ύψος του θα ανέρχεται σε 150 ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου.
    5. Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.
    6. Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς -ελεύθερους επαγγελματίες- και αγρότες: Αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα. Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.
    7. Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 με κόστος 500 εκατ ευρω. Θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια με έμφαση στα χαμηλότερα (στους εισαγωγικούς μισθούς) αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό). Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις αποδοχές περίπου 600.000 – 700.000 υπαλλήλων ενώ θα προβλέπει και την οριζόντια αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Έτσι, ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά θα δει αυτόματα αύξηση 50 ευρώ τον μήνα ή 600 ευρώ τον χρόνο μόνο από το οικογενειακό επίδομα, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων αυξήσεων στον μισθό του.
    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
  • Φορολογικές δηλώσεις: Τι θα ισχύσει για το αφορολόγητο με e-αποδείξεις
    Φορολογικές δηλώσεις: Τι θα ισχύσει για το αφορολόγητο με e-αποδείξεις

    Το έντυπο Ε3 αλλά και το αφορολόγητο ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί με e-αποδείξεις, είναι κάποια από τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι, πριν υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

    Τι αλλάζει στο έντυπο Ε3

    Αναλυτικότερα, η βασική διαφορά που θα δουν φέτος οι ενδιαφερόμενοι είναι στο έντυπο Ε3, το οποίο φέτος θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία τα myData. Ωστόσο, οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί.

    Το σημείο που δεν θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης είναι στα εισοδήματα με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθούς και συντάξεις, όπου και εκεί, οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν είναι προσυμπληρωμένα.

    • Δείτε εδώ με ένα κλικ τον αναλυτικό οδηγό που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρουσιάζοντας τους νέους κωδικούς που περιλαμβάνονται στο έντυπο Ε1.

    Τι ισχύει για το αφορολόγητο με e-αποδείξεις

    Όλοι οι φορολογούμενοι έχουν υποχρέωση να «χτίσουν» το αφορολόγητο τους με αποδείξεις από ηλεκτρονικές αγορές.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την περ. β΄ της παρ. 6 του άρθρου 15 και την παρ. 4 του άρθρου 40 του ν. 4172/2013, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ δαπανών.

    Εξαιρούνται μόνο οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

    Παράλληλα, εάν πρόκειται για τουριστικές περιοχές τότε, απαλλάσσονται από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

    Σημειώνεται πως προβλέπεται μείωση κατά 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για εκείνους που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος τους ηλικίας του.

    Εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος με έκπτωση

    Έκπτωση φόρου 3% μπορούν να κερδίσουν οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2023, τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

    Πρόκειται για ένα μέτρο που προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και η οποία λειτουργεί ως κίνητρο για τους φορολογούμενους και αφορά στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για το έτος χρήσης 2022, έως τις 31 Ιουλίου 2023.

    Εναλλακτικά, οι υπόχρεοι εξακολουθούν ακόμη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις.

    Όσον όφορά σε έχουν για πρώτη φορά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

    Τι ισχύει για επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass, Power Pass

    Αφορολόγητες είναι όλες οι οικονομικές ενισχύσεις που μοιράστηκαν εκτάκτως λόγω ακρίβειας, όπως για παράδειγμα η επιταγή ακρίβειας, το Power Pass, το Fuel Pass και το North Evia-Samos Pass.

    Παράλληλα, αφορολόγητα είναι και τα παρακάτω επιδόματα:

    • Η μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες λόγω συμμετοχής τους στα γεγονότα της Κύπρου τα έτη 1964, 1967 και 1974, που από το 2020 ορίστηκε πως είναι αφορολόγητη.
    • Οι υποτροφίες και τα βραβεία ΑΕΙ που δεν αποτελούν εισόδημα.
    • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και απαλλάσσεται από την φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
    • Έξοδα κίνησης σε υπαλλήλους.
    • Οι παροχές ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία.
    • Οι παροχές ΟΠΕΚΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Επίδομα Ομογενών Προσφύγων.
    • Έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.
    • Επίδομα γέννας.
    • Επίδομα στέγασης.

    Τι να προσέξουν οι νέοι φορολογούμενοι

    Όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης. Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2022 και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποβάλλουν τη δική τους φορολογική δήλωση.

    Οι 18αρηδες ενηλικιώνονται και φορολογικά και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία εφόσον:

    • Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.
    • Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο.
    • Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
    • Ίδρυσαν εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά τους.
    • Προχώρησαν εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.
    • Είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

    Εξαίρεση από την τελευταία υποχρέωση υποβολής δήλωσης, έχουν μόνον όσοι 18αρηδες, το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων ή είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κατώτατος μισθός: Ποιοι εργαζόμενοι «χάνουν» το αφορολόγητο
    Κατώτατος μισθός: Ποιοι εργαζόμενοι «χάνουν» το αφορολόγητο

    Σε ισχύ βρίσκεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, όμως η αύξηση αυτή τους «βγάζει» από την κλίμακα του αφορολόγητου και πλέον ορισμένοι από αυτούς θα κληθούν να πληρώσουν φόρο.

    Συγκεκριμένα, σε ισχύ τέθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ μεικτά το μήνα ή 910 ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι ετησίως καταβάλλονται 14 μισθοί και, αντιστοίχως, του κατώτατου ημερομισθίου στα 34,84 ευρώ.

    Αυτό σημαίνει πως το τελικό καθαρό ποσό που θα βάζουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι από 1ης Απριλίου 2023, αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και ο φόρος εισοδήματος, διαμορφώνεται στα 667 ευρώ καθαρά. Ποσό που πολλαπλασιάζεται επί 14, καθώς κάθε χρόνο καταβάλλονται δώρα και επίδομα άδειας.

    Έτσι, με αναγωγή σε 12μηνη βάση, ο καθαρός κατώτατος μισθός φτάνει στα 778 ευρώ το μήνα (από 639 ευρώ το 2019). Το ετήσιο καθαρό εισόδημα των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό διαμορφώνεται στα 9.336 ευρώ (από 7.667 ευρώ το 2019).

    Συνεπώς, η αύξηση από το 2019 είναι 1.669 ευρώ τον χρόνο ή, εναλλακτικά, τρεις επιπλέον καθαροί μισθοί τον χρόνο.

    Υπέρβαση του αφορολόγητου

    Διευκρινίζεται πως ο νέος κατώτατος μισθός υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ωστόσο σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, «κόμη και αν λογαριάσει κανείς την επίδραση της φορολογίας, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι, όπως ήδη τονίστηκε, σημαντικά κερδισμένοι», όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση.

    Συγκεκριμένα, ενώ το ετήσιο καθαρό εισόδημα του 2022 ήταν 8.597 ευρώ, τώρα πλέον διαμορφώνεται στα 9.336 ευρώ. Με άλλα λόγια, το καθαρό τους εισόδημα, αφού πληρωθούν οι όποιοι φόροι, θα είναι κατά 739 ευρώ μεγαλύτερο.

    Τι ισχύει με τις τριετίες

    Το καθεστώς που διέπει τις τριετίες δεν αλλάζει. Εδώ και έντεκα χρόνια, με τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις, εφαρμόζεται η ίδια νομοθεσία. Το καθεστώς αυτό, βάσει της νομοθεσίας, θα αλλάξει, όταν η ανεργία περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 10%.

    Συνεπώς, από την αύξηση που ανακοινώθηκε για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο ωφελούνται ακόμη περισσότερο οι εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία στην εργασία τους στις 14 Φεβρουαρίου του 2012.

    Οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν επιπλέον αποδοχές, οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 30%, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι ο μικτός κατώτατος μισθός για τους εν λόγω εργαζόμενους μπορεί να φτάσει έως και τα 1.183 ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση, το δε ετήσιο όφελος σε σχέση με το 2019 κυμαίνεται από 2.002 ευρώ έως 2.366 ευρώ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Φορολογικές δηλώσεις: Λίγες ημέρες έμειναν για την υποβολή στο Taxisnet - Τι ισχύει με το αφορολόγητο
    Φορολογικές δηλώσεις: Λίγες ημέρες έμειναν για την υποβολή στο Taxisnet - Τι ισχύει με το αφορολόγητο

    Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς στις 30 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η συγκεκριμένη πλατφόρμα στο Taxisnet. Συνολικά, εννέα εκατομμύρια φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τέλος Ιουνίου και να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος έως την τελευταία μέρα του Ιουλίου. Το συνολικό ποσό κατατίθεται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2024, ή εφάπαξ με έκπτωση 3%.

    Όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ στο imerisia.gr, οι έγγαμοι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, λαμβάνοντας ξεχωριστό εκκαθαριστικό ο καθένας. Τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης μπορούν να υποβάλουν κοινή δήλωση ή χωριστή ανάλογα την επιθυμία τους οποιαδήποτε στιγμή.

    Εξαρτώμενα τέκνα

    Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα θεωρούνται «εξαρτώμενα» εφόσον το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά τους δεν υπερέβη εντός του 2022 τα 3.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ αν παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

    Σε περίπτωση κατά την οποία έγγαμοι φορολογούμενοι ή Μέρη Συμφώνου Συμβίωσης έχουν επιλέξει να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις και έχουν από κοινού εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία τουλάχιστον 67% που δεν υποβάλλουν ατομικές δηλώσεις, η μείωση φόρου των 200 ευρώ πραγματοποιείται άπαξ, μόνο σε έναν σύζυγο/ Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης χωρίς να μεταφέρεται το δικαίωμα πίστωσης φόρου στον άλλο.

    Επίσης, εάν κάποιοι έγγαμοι είναι και οι δύο μισθωτοί ή συνταξιούχοι με εξαρτώμενα τέκνα και υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, αν θέλουν να λάβουν και οι δύο το αφορολόγητο λόγω τέκνων πρέπει και οι δύο να συμπληρώσουν τα στοιχεία των τέκνων στη δήλωσή τους.

    Επαγγελματίες

    Φέτος εξαιρούνται για πρώτη φορά από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 2.000.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι απασχολούν προσωπικό και οι οποίοι μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 αύξησαν (και διατήρησαν αυξημένο), σε σύγκριση με τους προηγούμενους 9 μήνες του 2022, τον αριθμό των μισθωτών εργαζομένων τους με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

    Επίσης, όσοι έχουν υποβάλει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η-1-2020 και μετά, δηλαδή όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει στις 31-12-2022 τρία έτη λειτουργίας, δικαιούνται μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, δηλαδή, συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μειωμένο από το 9% στο 4,5%, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2022 το πολύ έως 10.000 ευρώ.

    Τι ισχύει με το αφορολόγητο

    Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο ατομικό πραγματικό εισόδημα έτους 2022 προερχόμενο εκ μιας ή περισσοτέρων από τις 5 βασικές πηγές, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ενοίκια ακινήτων, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2022 έως την 31η-12-2022 δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με το 30% του εισοδήματος αυτού.

    Για να αναγνωριστούν οι δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή, προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ. και φυσικά το ποσό των δαπανών που λαμβάνεται υπόψη δεν μπορεί να υπερβεί τα 20.000 ευρώ.

    Φορολογούμενος ο οποίος δεν έχει καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο συνολικό ποσό δαπανών, φορολογείται για το τμήμα του φόρου που δεν έχει καλυφθεί με 22%.

    Οι δαπάνες για πληρωμή αμοιβών σε 8 κατηγορίες ιατρικών επαγγελμάτων «μετρούν» στο 200% της αξίας τους, για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος και την αποφυγή πρόσθετης φορολόγησης με 22%, εφόσον έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες). Πρόκειται για τις δαπάνες που καταβάλλονται σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμιάτρους, χειροποδιστές και ποδολόγους.

    Επίσης, όσοι φορολογούμενοι πλήρωσαν το 2022 με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος του 2022 από τις παραπάνω 5 βασικές πηγές, οφείλουν να έχουν καλύψει ποσοστό 20% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

    Ποιοι εξαιρούνται

    Από την υποχρέωση να καλύψουν το 20%-30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται πλήρως για το φορολογικό έτος 2022 συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

    Αυτές είναι:

    1. φορολογούμενοι 70 ετών και άνω,
    2. άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω,
    3. φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση,
    4. φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα,
    5. δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή,
    6. ανήλικοι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος,
    7. οι στρατευμένοι,
    8. όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους,
    9. οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,
    10. οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας, δηλαδή άνω των 6 μηνών, και
    11. όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο