Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 07:31

Στο ΔΣ Πύργου οι υδρογονάνθρακες - Αναπτυξιακός πόλος σε Ηλεία και Πύργο από το κοίτασμα στο Κατάκολο

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ένας νέος αναπτυξιακός πόλος για τον Δήμο Πύργου και τη νομό Ηλείας γενικότερα πρόκειται να δημιουργηθεί με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο, το οποίο διαχειρίζεται η Energean. Η προοπτική αυτή αναδεικνύεται με σαφήνεια από το παράδειγμα της ανάπτυξης των κοιτασμάτων της Λεκάνης του Πρίνου στον Κόλπο της Καβάλας, όπου τα οφέλη είναι προφανή στην τοπική οικονομία, όπως και η αρμονική συνύπαρξη με την καθημερινότητα, την τουριστική δραστηριότητα, την αλιεία και το περιβάλλον.

energean 2

Στις επισημάνσεις αυτές προχώρησαν χθες ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα κ. Δημήτρης Γόντικας και ο Τεχνικός Σύμβουλος της Energean Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου κατά την παρουσίαση του project ανάπτυξης του κοιτάσματος του Δυτικού Κατακόλου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πύργου, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του έργου.

energean 3

Ειδικότερα, ο κ. Γόντικας παρουσίασε τη συνολικότερη δραστηριότητα της Energean, η οποία μέσω της πρόσφατης εξαγοράς της Edison E&P, αποκτά παρουσία σε εννέα χώρες της Μεσογείου με ημερήσια παραγωγή περί τις 70 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και βεβαιωμένα αποθέματα περί τα 610 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, εκ των οποίων περίπου το 80% είναι σε φυσικό αέριο. Ο κ. Γόντικας αναφέρθηκε στην πορεία του ύψους 1,6 δισεκ. δολ. project ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Καρίς, στην θάλασσα του Ισραήλ, στο πλαίσιο του οποίου η Energean κατασκευάζει μία νέα μεγάλη υποδομή, το Energean Power FPSO, το οποίο πρόκειται να αποτελέσει έναν ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσω του FPSO, η Energean θα είναι σε θέση να παράγει και να διαθέτει στο Ισραήλ και σε γειτονικές αγορές περί τα 8 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, δηλαδή ποσότητα διπλάσια σε σχέση με την ετήσια κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας μας.

energean 4

Το παράδειγμα της Καβάλας

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην πρόοδο των δραστηριοτήτων της Energean στην Δυτική Ελλάδα και στην Αδριατική, ενώ επισήμανε ότι η δραστηριότητα της Energean από το 2007, στον Πρίνο, χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα δεδομένα:

-Μηδέν περιβαλλοντικά ατυχήματα

- 200 νέες θέσεις εργασίας

- 166 εκατ. ευρώ σε Δημόσιο & Ασφαλιστικά Ταμεία

- 136 εκατ. ευρώ οικονομία της Καβάλας (μισθοί, προμηθευτές κλπ.) και 16 εκατ. σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις

- Στην περιοχή λειτουργεί 3η μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα στην Ελλάδα

- Πάνω από ένα εκατ. επισκέπτες βρίσκονται κάθε χρόνο στην Θάσο

- Έχουν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί με την τοπική κοινωνία και μια σταθερή συνεργασία με το ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης, με έναν στους τέσσερις εργαζόμενους της εταιρείας στην περιοχή να είναι απόφοιτοι του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος

«Η δραστηριότητά μας έχει αναπτυχθεί αρμονικά σε σχέση με όλες τις άλλες δραστηριότητες μιας περιοχής, το Ακαθόριστο Προϊόν της οποίας προέρχεται σε ποσοστό άνω του 60% από τον τουρισμό. Μάλιστα, το παράδειγμα του Πρίνου έχουν ως σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και άλλες χώρες της περιοχής μας, όπως το Μαυροβούνιο και η Κροατία, εκπρόσωποι της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης των οποίων έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές τις εγκαταστάσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γόντικας.

energean 6

Η πιλοτική γεώτρηση και η συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Από την πλευρά του, ο Δρ. Νικολάου παρουσίασε την πορεία του project ανάπτυξης του κοιτάσματος στο Δυτικό Κατάκολο, επισημαίνοντας για άλλη μία φορά ότι, σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, η Energean επέλεξε να προχωρήσει στη διενέργεια πλάγια γεώτρησης από τη στεριά, σε γη δίπλα στο Βιολογικό Καθαρισμό Πύργου, προς το κοίτασμα, παρόλο που το εγχείρημα είναι μεγαλύτερου κόστους και τεχνικά πιο σύνθετο σε σχέση με την εγκατάσταση εξέδρας και τη διενέργεια κάθετης γεώτρησης.

Ο ίδιος παρουσίασε αναλυτικά όλες τις τεχνικές πλευρές του έργου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας. Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι, εφόσον δεν υπάρξουν γραφειοκρατικού τύπου καθυστερήσεις και η εταιρεία προχωρήσει στη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης, η πιλοτική γεώτρηση είναι δυνατό να ξεκινήσει σε έναν περίπου χρόνο. Εφόσον η πιλοτική γεώτρηση επιβεβαιώσει τα δεδομένα για το κοίτασμα, θα ακολουθήσει η προετοιμασία και η εκτέλεση της πρώτης παραγωγικής γεώτρησης. Παράλληλα θα κατατεθεί προς διαβούλευση νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, με αντικείμενο αυτήν την φορά τις εγκαταστάσεις και την διαδικασία, παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς, με δεδομένη την επιλογή για μεταφορά του παραγόμενου πετρελαίου δια θαλάσσης με τη δημιουργία αγκυροβολίου κοντά στη θέση των γεωτρήσεων.

Σημειώνεται ότι η Energean έχει συνάψει συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, προκειμένου να ληφθούν υπόψιν στον σχεδιασμό τον εγκαταστάσεων όλες οι παράμετροι που αφορούν τη σεισμικότητα της περιοχής.

energean 7

Συγκεκριμένα οφέλη για την τοπική οικονομία

Ο Τεχνικός Σύμβουλος της Energean αναφέρθηκε ακόμη στις αναπτυξιακές προοπτικές και στα συγκεκριμένα οφέλη που συνεπάγεται το project για την περιοχή, κάνοντας λόγο για:

- 60 με 70 άμεσες θέσεις εργασίας

- Τριπλάσιες έμμεσες θέσεις εργασίας

- Δημιουργία νέων υποδομών και ενίσχυση υφιστάμενων

- Ενίσχυση δραστηριότητας σε τομείς όπως οι προμήθειες εφοδίων και αγαθών, οι μεταφορές, οι επισκευές και συντηρήσεις εξοπλισμού, οι ενοικιάσεις χώρων και δωματίων

- Άμεση ενίσχυση σε εισόδημα και έμμεση με την είσπραξη του 5% από την φορολογία των κερδών

- Αυξημένες δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

- Προοπτική για συνέργειες με τα τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα

- Προοπτική μελλοντικής αξιοποίησης του φυσικού αερίου από την τοπική κοινωνία

«Όπως είμαστε σήμερα εδώ για να απαντήσουμε στις απορίες και στις δικαιολογημένες επιφυλάξεις και ανησυχίες που προκαλεί το νέο και να λάβουμε υπόψιν θέματα που προκύπτουν από την διαβούλευση, έτσι θα είμαστε μέρος της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας και στη διάθεσή της με ξεκάθαρες και άμεσες απαντήσεις και με από κοινού αντιμετώπιση κάθε ζητήματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δρ. Νικολάου.

energean 8

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρέστη και ο Κώστας Νικολόπουλος, συντονιστής της ομάδας της LDK που εκπόνησε την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά όλα τα δεδομένα που έχουν ληφθεί υπόψιν καθώς και όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η περιβαλλοντική νομοθεσία για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου περιέχει απολήψιμα 10,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ η ερευνητική δραστηριότητα της Energean έχει ως στόχο την αξιοποίηση και των ποσοτήτων βιογενούς φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή.

energean 9

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 10:46

Σχετικά Άρθρα

  • Υδρογονάνθρακες: Οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ για τα κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα – Οι αποφάσεις για γεώτρηση στην Κρήτη
    Υδρογονάνθρακες: Οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ για τα κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα – Οι αποφάσεις για γεώτρηση στην Κρήτη

    Εξαγωγική σε υδρογονάνθρακες η Ελλάδα – Η ΕΔΕΥΕΠ ανοίγει το «παράθυρο» για γεωτρήσεις μέχρι το τέλος του 2024

    Στην πρώτη επίσημη συντηρητική εκτίμηση ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες προχωρά η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

    Όπως αποκαλύπτει ο ΟΤ, η ΕΔΕΥΕΠ στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της για το 2023 και αναφερόμενη στον απολογισμό των δράσεων της για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα παρουσιάζει προκαταρκτικά στοιχεία για τα αποθέματα φυσικού αερίου στα blocks της Κρήτης και του Ιονίου.

    Μία συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών αποθεμάτων κυμαίνεται σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρισ. κυβικά πόδια ή 680 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

    Τα κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

    Η ΕΔΕΥΕΠ υπό τον πρόεδρο Ρίκαρντ Σκούφια και τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Στεφάτο στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2023 της εταιρείας αναφέρει ως προς το μέγεθος των αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο):

    «Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας», αποκαλύπτει η ΕΔΕΥΕΠ στην ετήσια οικονομική έκθεση, που έχει στη διάθεση του ο ΟΤ.

    Οι περιοχές που αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ είναι: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οκτώ ενεργές συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών όπως η ExxonMobil, η HELLENiQ ENERGY και η Energean. Η περιοχή του Πρίνου βρίσκεται σε φάση παραγωγής, το Κατάκολο σε φάση ανάπτυξης, ενώ έξι ακόμη περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας: μία στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10, Μπλοκ Ιονίου), και δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης)».

    Τα blocks όπου έγιναν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες και πιθανόν να κρύβουν τα αποθέματα αερίου 680 δισ. κυβικών μέτρων

    Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος φυσικά στρέφεται στις περιοχές που βρίσκονται σε φάση έρευνας.

    Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ κατά το δεύτερο μισό του 2023 κυριάρχησε η επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, με σκοπό την πιθανή λήψη αποφάσεων για ερευνητικές γεωτρήσεις προς το δεύτερο μέρος του 2024

    Οι σεισμικές, η Κρήτη, η ExxonMobil και οι γεωτρήσεις

    Η ΕΔΕΥΕΠ μιλά επίσης για το πρόγραμμα των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που ολοκληρώθηκαν το 2023: «Τον Φεβρουάριο του 2023 ολοκληρώθηκαν οι πρώτες τρισδιάστατες σεισμικές υπεράκτιες έρευνες της χώρας την τελευταία επταετία και τον Ιούλιο του 2023 η ΕΔΕΥΕΠ ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εξερεύνησης στις υπεράκτιες περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» και την απόφαση του Μισθωτή να προχωρήσει στη δεύτερη φάση ερευνών.
    Συνολικά, έως σήμερα η ΕΔΕΥΕΠ έχει πλέον επιβλέψει συνολικά οκτώ θαλάσσιες σεισμικές έρευνες, βασιζόμενες στο έτος ορόσημο του 2022 κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι υψηλότερες επενδύσεις σε έρευνα που έγιναν ποτέ στον ελληνικό τομέα upstream. Όλες οι έρευνες έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με νέα, αυστηρότερα, περιβαλλοντικά πρότυπα που πληρούν ή ξεπερνούν τα κριτήρια αναφοράς για τα «καλύτερα διεθνή πρότυπα», τονίζει η αρμόδια εταιρεία για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

    Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ κατά το δεύτερο μισό του 2023 κυριάρχησε η επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, «με σκοπό την πιθανή λήψη αποφάσεων για ερευνητικές γεωτρήσεις προς το δεύτερο μέρος του 2024», υπογραμμίζει η εταιρεία αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για τη λήψη επενδυτικής απόφασης.

    Μάλιστα η ΕΔΕΥΕΠ δείχνει την Κρήτη και την ExxonMobil: «Βασιζόμενοι στις πρόσφατα διεξαχθείσες έρευνες, η ΕΔΕΥΕΠ, μαζί με την ExxonMobil, επιτάχυναν την πρόσκτηση πρόσθετων τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης στις αρχές του 2024 με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση της ανάλυσης για πιθανή μελλοντική ερευνητική γεώτρηση».

    Και σε άλλο σημείο της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για το 2023, τονίζεται σχετικά με την πιθανότητα λήψης επενδυτικών αποφάσεων για ερευνητική γεώτρηση: «Μετά το 2022, που ήταν έτος ορόσημο για το επίπεδο των επενδύσεων σεγεωφυσικές έρευνες, το φιλόδοξο πρόγραμμα για την επιτάχυνση όλων των σχετικών προγραμμάτων εξερεύνησης συνεχίστηκε το 2023. Στα μέσα Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία επτά θαλάσσιες γεωφυσικές (σεισμικές) έρευνες. Μετά την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων ερευνών στις αρχές του έτους, κατά το υπόλοιπο του 2023 οι Μισθωτές των υπεράκτιων οικοπέδων εξερεύνησης εστίασαν κυρίως στην επεξεργασία του μεγάλου όγκου των συλλεχθέντων σεισμικών δεδομένων.

    Το 2023 ήταν επομένως έτος προετοιμασίας ενόψει των αποφάσεων των επενδυτών για πιθανές εξερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν εντός του 2024. Η επεξεργασία και η ερμηνεία (η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη) των συλλεχθέντων σεισμικών δεδομένων θα επιτρέψει την επαναξιολόγηση του μεγέθους, της έκτασης και του ρίσκου πιθανών γεωτρητικών στόχων για τις υπεράκτιες περιοχές της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Κρήτης, Μπλοκ 2, Μπλοκ 10 και Ιόνιο μπλοκ», επισημαίνει η ΕΔΕΥΕΠ σχετικώς.

    Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι σχεδόν όσο εκείνα του μεγαλύτερου κοιτάσματος στη ΝΑ Μεσόγειο, το Ζόρ στην Αίγυπτο

    Το κοίτασμα Ζορ και τα οφέλη από τα αποθέματα αερίο στην Ελλάδα

    Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις που κάνει η ΕΔΕΥΕΠ για τα ελληνικά κοιτάσματα, αν κι εφόσον επιβεβαιωθούν από τις ερευνητικές γεωτρήσεις δείχνουν αποθέματα κοντά στο μεγαλύτερο κοίτασμα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

    Πρόκειται για το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο που ανακάλυψε το 2013 ο ιταλικός κολοσσός στο upstream, η Eni. Τα αποθέματα του σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 30 τρισ. κυβικά πόδια ή 850 δισ. κυβικά μέτρα.

    Στην Ελλάδα, οι συντηρητικές εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ δείχνουν 24 τρισ. κυβικά πόδια ή 680 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

    Με δεδομένο ότι η ετήσια κατανάλωση της χώρας σε φυσικό αέριο κινείται γύρω στα 4 με 5 δισ. κυβικά μέτρα γίνεται εύκολα αντιληπτό τι σημαίνει οικονομικά για τα δημόσια ταμεία.

    Η ΕΔΕΥΕΠ περιγράφει σχετικώς: «Τα άμεσα οικονομικά οφέλη από την πιθανή παραγωγή φυσικού αερίου για το Ελληνικό κράτος με βάση μια χρονική διάρκεια εικοσιπενταετίας από την έναρξη της παραγωγής θα προέρχονται από την φορολογία εισοδήματος και από τα μερίσματα παραγωγής και άλλα λοιπά ανταλλάγματα. Παράλληλα η προώθηση ενός συστήματος ανακατανομής πόρων που προέρχονται από τους υδρογονάνθρακες για στήριξη των τοπικών οικονομιών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και σε εθνικό επίπεδο μέσω ενδεχόμενης διάθεσης πόρων για την ενεργειακή μετάβαση, αναμένεται να μετριάσει τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο καθιστώντας τη λειτουργία αυτού του βρόχου ανάδρασης ως προτεραιότητα δημοσίου συμφέροντος».

    Πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ ήταν ο κύκλος εργασιών της ΕΔΕΥΕΠ για το 2023 λόγω των εσόδων που είχε από τους μισθωτές των παραχωρήσεων στην Ελλάδα

    Τα έσοδα από τους μισθωτές των blocks

    Η ΕΔΕΥΕΠ όπως επίσης περιγράφει στην ετήσια οικονομική της έκθεση έχει επεκτείνει τη δράση της στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων αλλά και στην δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS).
    Και για τους τομείς αυτούς κάνει τον απολογισμό της.

    Ωστόσο, συνεχίζει να έχει έσοδα και θετικό οικονομικό αποτέλεσμα χάρη στις ενεργές συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης με ExxonMobil, Helleniq Energy και Energean.

    Έτσι για το 2023 ο κύκλος εργασιών της ΕΔΕΥΕΠ έκλεισε υψηλότερα στα 3.063.571 ευρώ από 2.118.061 ευρώ το 2022.

    Ο κύκλος εργασιών προήλθε από:

    • Έσοδα από στρεμματικές αποζημιώσεις βάσει συμβάσεων: 1.085.610 ευρώ
    • Έσοδα από σεισμικά δεδομένα βάσει συμβάσεων: 1.043.555 ευρώ
    • Έσοδα από εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη του προσωπικού βάσει συμβάσεων (Training fees): 620.000 ευρώ
    • Λοιπά έσοδα δραστηριοτήτων: 314.406 ευρώ

    Μάλιστα η ΕΔΕΥΕΠ επισημαίνει ότι από την κατηγορία «λοιπά έσοδα δραστηριοτήτων» τα 280.000 ευρώ προήλθαν από την πώληση γεωτρητικών δεδομένων.

    Τα κέρδη μετά από φόρους για την ΕΔΕΥΕΠ το 2023 ανήλθαν σε 850.911 ευρώ, αυξημένα κατά 677.082 ευρώ, είτε 389.51% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό κατά τη χρήση του 2022, το οποίο ανερχόταν σε 173.830 ευρώ.

    Πηγή: ΟΤ - Ιn.gr

  • Ανταρκτική: Αχανή κοιτάσματα υδρογονανθράκων φέρεται να ανακάλυψε η Ρωσία
    Ανταρκτική: Αχανή κοιτάσματα υδρογονανθράκων φέρεται να ανακάλυψε η Ρωσία

    Το αποθέματα εκτιμάται ότι φτάνουν τα 511 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, περίπου 10 φορές η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας τα τελευταία πενήντα χρόνια.

    Ρωσικό ερευνητικό σκάφος που υποτίθεται ότι πραγματοποιεί επιστημονικές έρευνες στην Ανταρκτική ενημέρωσε τη Μόσχα για τον εντοπισμό γιγάντιου κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

    Σύμφωνα με καταθέσεις στην Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, η δραστηριότητα της Ρωσίας στην Ανταρκτική προμηνύει γεωπολιτικές εντάσεις και ίσως τελικά ανοίξει το δρόμο για εξορύξεις στην προστατευόμενη σήμερα ήπειρο.

    Τα αποτελέσματα των ερευνών δημιουργούν επίσης ανησυχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το κοίτασμα φτάνει τα 511 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, περίπου 10 φορές η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας τα τελευταία πενήντα χρόνια.

    Η λευκή ήπειρος προστατεύεται από τη Συνθήκη της Ανταρκτικής του 1959, η οποία απαγορεύει την εξόρυξη οποιουδήποτε φυσικού πόρου.

    Ωστόσο η Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου φέρεται να ανησυχεί για ενδεχόμενη απόσυρση της Ρωσίας από τη συνθήκη και καλεί το Φόρεϊν Όφις να προστατεύσει τα συμφέροντα της Βρετανίας.

    Και αυτό επειδή ένα μεγάλο μέρος του κοιτάσματος βρίσκεται εντός των Βρετανικών Εδαφών στην Ανταρκτική, τα οποία διεκδικούν μέχρι σήμερα και η Χιλή και η Αργεντινή.

    Το κοίτασμα φέρεται να ανακαλύφθηκε από το ερευνητικό σκάφος Alexander Karpinsky της Rosgeo, κρατικής ρωσικής εταιρείας για την αναζήτηση ορυκτών πόρων.

    Εμπορική αξιοποίηση

    Ο Κλάους Ντοντς, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Royal Holloway College, εκτίμησε ότι οι δραστηριότητες της Ρωσίας υποδηλώνουν ενδιαφέρον για εμπορική αξιοποίηση των ορυκτών πόρων.

    «Η Συνθήκη για την Ανταρκτική αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις» όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από την Κίνα, είπε.

    «Οι δραστηριότητες της Ρωσίας πρέπει να ερμηνευτούν ως απόφαση υπονόμευσης των κανόνων για τις σεισμικές έρευνες και τελικά ως προάγγελος της εξόρυξης πόρων» εκτίμησε.

    Η Ρωσία πιθανότατα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη σύνοδο των χωρών-μελών της συνθήκης που θα πραγματοποιηθεί αυτό το μήνα στην Ινδία.

    Άλλοι ειδικοί εκτίμησαν πάντως ότι η Ανταρκτική κινδυνεύει περισσότερο από τις γεωπολιτικές αλλαγές που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

    Οι εντάσεις αυτές θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στην πτώση της Συνθήκης για την Ανταρκτική, είπε ο Άλαν Χέμινγκς, διοικητής της βρετανικής αποστολής στην Ανταρκτική στη διάρκεια του πολέμου των Φόκλαντς ανάμεσα στη Βρετανία και την Αργεντινή, σήμερα ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κάντερμπουρι στη Νέα Ζηλανδία.

    Προειδοποίησε δε ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ κατάλληλη στιγμή για εξόρυξη υδρογονανθράκων από την Ανταρκτική».

    «Οποιαδήποτε απόπειρα να αξιοποιηθούν οι υδρογονάνθρακες της Ανταρκτικής θα μας βουλιάξει όλους».

    Πηγή: In.gr
  • Μανιάτης για υδρογονάνθρακες: "Κάναμε σημαντικά βήματα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τις μετέπειτα Κυβερνήσεις"
    Μανιάτης για υδρογονάνθρακες:

    Ευθύνες για το χρόνο που χάθηκε στο κεφάλαιο υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, μετά το 2014, επέρριψε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχώρησε στο ilialive.gr και τη δημοσιογράφο Βίκυ Γκουγκουστάμου.

    Η ερώτηση εξειδικεύτηκε στο σκέλος των υδρογονανθράκων του Κατακόλου και στο “πάγωμα” που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Μανιάτης αποκάλυψε πως η πολιτική που ακολουθείται σήμερα στο θέμα, είναι λανθασμένη για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

    “Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από το 2014, όταν αναθέσαμε τις πρώτες συμβάσεις και προκηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια Κρήτη. Δυστυχώς χάσαμε πολύτιμο χρόνο, με ευθύνη όλων των μετέπειτα κυβερνήσεων, και βέβαια της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έβαλε φιλόδοξους στόχους για την απανθρακοποίηση της χώρας χωρίς όμως να λάβει υπόψιν πολλές άλλες κρίσιμες παραμέτρους” σημείωσε ο κ. Μανιάτης.

    maniatis3

    «Και ανανεώσιμα και φυσικό αέριο»

    Ο πρώην υπουργός και νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής, αναφέρθηκε στην πολιτική που θα έπρεπε να εφαρμοστεί για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων με πολλαπλό όφελος. “Πιστεύω βαθιά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην αειφορία και σε έναν πλανήτη χωρίς άνθρακα. Ταυτόχρονα όμως, γνωρίζουμε ότι μέχρι το 2050 τουλάχιστον θα χρειαζόμαστε μεταβατικά καύσιμα, και δη φυσικό αέριο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τη στρατηγική που εγώ ονομάζω «και ανανεώσιμα και φυσικό αέριο» αντί για «είτε ανανεώσιμα είτε φυσικό αέριο». Να επενδύσουμε μαζικά και σε έρευνα και δράση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε έρευνα για εντοπισμό και αξιοποίηση κοιτασμάτων. Προφανώς με σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον και με όλες τις αναγκαίες δικλείδες προστασίας και βιωσιμότητας. Και έχοντας βέβαια κατά νου ότι τα έσοδα του δημοσίου από αυτά τα κοιτάσματα θα πάνε στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, δηλαδή στο ασφαλιστικό μας σύστημα, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες” κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

  • Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου- Εγκρίθηκε ο ισολογισμός του Δήμου και ο προϋπολογισμός του ΔΛΤΠ
    Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου- Εγκρίθηκε ο ισολογισμός του Δήμου και ο προϋπολογισμός του ΔΛΤΠ

    Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι οριστικές οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμός, κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης) του Δήμου Πύργου για το οικονομικό έτος 2022, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Επιπλέον κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου για το 2024, όπως αυτό συντάχθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2023. Ο αντιπρόεδρος του οργανισμού Αλέκος Γαλανόπουλος αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα, λέγοντας πως το έσοδα του Λιμενικού Ταμείου είναι 2.173.313 ευρώ όσο και οι δαπάνες.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή της παράτασης συμβατικού χρόνου της σύμβασης ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2026 στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου με τίτλο «Λοιπές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου 2016 και ειδικότερα για τον άξονα προτεραιότητας 4 «Αστική βιώσιμη κινητικότητα ΣΒΑΚ».

    Η συγκεκριμένη παράταση έχει προταθεί από το Πράσινο Ταμείο για όλους τους Δήμους της χώρας, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος. Βάσει αυτής της παράτασης, η δημοτική αρχή προτίθεται να κάνει και άλλες μελέτες που αφορούν την αστική προσβασιμότητα και την κινητικότητα στο Δήμο Πύργου, με τον Δήμαρχο Πύργου Στάθη Καννή να κάνει λόγο για τη σοβαρότητα της ήδη υπάρχουσας μελέτης. Υπογράμμισε δε ότι το περιεχόμενο της μελέτης θα γίνει σύντομα γνωστό σε πολίτες και φορείς καθώς θα βοηθήσει ώστε η πόλη να γίνει πιο σύγχρονη και λειτουργική.

  • Υδρογονάνθρακες: Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 οι αποφάσεις για τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη
    Υδρογονάνθρακες: Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 οι αποφάσεις για τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη

    Σε κρίσιμη φάση μπαίνει το project της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές στους οποίους έχουν παραχωρηθεί τα blocks για έρευνες έχουν στα χέρια τους τα πρώτα δεδομένα των σεισμικών ερευνών που διενεργήθηκαν τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023 και προχωρούν στην αξιολόγηση και περαιτέρω ερμηνεία τους.

    Οι επενδυτές σε Ιόνιο και Κρήτη

    Πηγές της αγοράς θέλουν τις εταιρείες Energean, Helleniq Energy και ExxonMobil που έχουν μισθώσει τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης να σταθμίζουν τα δεδομένα στο προσεχές χρονικό διάστημα και να λαμβάνουν τις σχετικές επενδυτικές αποφάσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. Σημειωτέον ότι οι παραχωρήσεις είναι: «Μπλοκ 2 – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας» που έχει μισθώσει η κοινοπραξία Energean – Helleniq Energy, «Ιόνιο» η οποία έχει παραχωρηθεί στη Helleniq Energy, «Μπλοκ 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος», την οποία εκμεταλλεύεται επίσης η Helleniq Energy και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy.

    Οι πετρελαϊκές, όπως προαναφέρθηκε, έχουν προχωρήσει σε ανάλυση των πρώτων σεισμικών δεδομένων 2D και 3D που ελήφθησαν από τα ειδικά σεισμογραφικά σκάφη και αναμένεται τους επόμενους μήνες να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

    Η παραχώρηση στα Ιωάννινα

    Η πλέον ώριμη περιοχή για την εκτέλεση της πρώτης γεώτρησης μετά από πολλά χρόνια στην Ελλάδα είναι το χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων. Ο αρχικός προγραμματισμός έδειχνε ως χρόνο γεώτρησης το 2024. Το συγκεκριμένο χερσαίο block έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία Energean. Σύμφωνα με πληροφορίες για να προχωρήσει η εταιρεία στην πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση θα πρέπει να λάβει πρώτα την έγκριση της απόφασης των περιβαλλοντικών όρων.

    Πηγές αναφέρουν πως η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι και αρμόδια για την έκδοση της ΑΕΠΟ δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση. Η Energean απέστειλε τη μελέτη προς έγκριση τον περασμένο Ιούλιο.

    Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται το project εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου

    Ωστόσο, ακόμη κι αν άναβε το «πράσινο» φως σήμερα η εταιρεία θα πρέπει να αποσπάσει την απόφαση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για την παράταση της συγκεκριμένης ερευνητικής φάσης στα «Ιωάννινα». Ο χρόνος που μπορεί να δώσει η ΕΔΕΥΕΠ είναι 12 μήνες.

    Προσώρας, λοιπόν, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι έτοιμη για να υποδεχτεί γεωτρύπανο, εντούτοις η εταιρεία λόγω της αναμονής της έκδοσης της ΑΕΠΟ δεν είναι σε θέση να υπολογίσει με σαφήνεια τον χρόνο εκτέλεσης της γεώτρησης.

    Η δομή ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία

    Πάντως, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα πρώτα δεδομένα των σεισμικών ερευνών που έχει στα χέρια της η Energean για το θαλάσσιο «μπλοκ 2» δείχνουν ότι υπάρχει γεωλογική δομή η οποία είναι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία και πριν εκκινήσουν οι οποίες ενέργειες για την επόμενη φάση των ερευνών θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες διπλωματικές συνεννοήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Διεθνής κινητικότητα

    Αξίζει να τονιστεί πως η χρονική συγκυρία για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι μοναδική.

    Την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη μία μεγάλη κινητικότητα από τις πετρελαϊκές και τις ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Τόσο στη Μ. Βρετανία, όσο και στην Ιταλία είναι σε εξέλιξη διαδικασίες εκχώρησης αδειών παραχώρησης για την έρευνα κι εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

    Πηγή: in.gr

  • Επιταχύνονται οι εξελίξεις στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Δ. Ελλάδα και την Κρήτη
    Επιταχύνονται οι εξελίξεις στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Δ. Ελλάδα και την Κρήτη

    Επιταχύνονται οι εξελίξεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων από τις εταιρείες στις οποίες έχουν παραχωρηθεί τα "οικόπεδα" στη δυτική Ελλάδα και τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

    Η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στις περιοχές "Ιόνιο" και "Μπλοκ 10" (Κυπαρισσιακός κόλπος) την περασμένη εβδομάδα σηματοδοτεί το κλείσιμο αυτής της φάσης των εργασιών καθώς έχουν προσκληθεί διασδιάστατα ή τρισδιάστατα δεδομένα από το σύνολο των περιοχών που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων.

    Μοναδική εκκρεμότητα αποτελεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν τρισδιάστατες έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης (οι δισδιάστατες ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο), κάτι που θα αποφασιστεί από την Helleniq Energy σε συνεργασία με την ExxonMobil που είναι ο διαχειριστής της ερευνητικής Κοινοπραξίας. Σε κάθε περίπτωση όλες οι περιοχές περνούν στη φάση της ερμηνείας των δεδομένων ή, στις περιπτώσεις που οι διεργασίες έχουν προχωρήσει περαιτέρω, στο στάδιο της ερευνητικής γεώτρησης.

    Το επόμενο ορόσημο στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας είναι η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για την εκτέλεση της (πρώτης μετά από δεκαετίες) ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή των Ιωαννίνων, από την Energean. Η μελέτη έχει κατατεθεί στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ και εφόσον εγκριθεί χωρίς μεγάλες τροποποιήσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στην έναρξη της γεώτρησης (πρόκειται για επένδυση τάξης μεγέθους 40 εκατ. Ευρώ) μέσα στο 2024, εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές που θα προκαλούσαν καθυστέρηση της διαδικασίας.

    Πηγές της εταιρείας ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί επίσης παράταση της ερευνητικής περιόδου, ώστε να καλύψει και την περίπτωση που θα χρειαστεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία επίσης προϋποθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση.

    Στο "μπλοκ 2", δυτικά της Κέρκυρας όπου δραστηριοποιείται Κοινοπραξία της Energean με την Helleniq Energy, η τρισδιάστατη σεισμική έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2022 και σε λίγες εβδομάδες (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) ολοκληρώνεται και η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου να αποφασιστεί στη συνέχεια η εκτέλεση ή μη ερευνητικής γεώτρησης.

    Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η επιτυχής ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών (δισδιάστατες και τρισδιάστατες) που διεξήγαγε η Helleniq Energy στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και του Μπλοκ 10, "γεγονός που επιτρέπει στη μισθώτρια εταιρεία να εισέλθει απευθείας στη φάση ερμηνείας και αξιολόγησης των γεωφυσικών δεδομένων που διαθέτει".

    Και στις πλέον υποσχόμενες θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως έχει ανακοινώσει και επίσημα η Helleniq Energy είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων με στόχο τη λήψη αποφάσεων μέχρι το τέλος του 2024.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Από την Energean η πρώτη εξαγωγή πετρελαίου στην ιστορία του Ισραήλ
    Από την Energean η πρώτη εξαγωγή πετρελαίου στην ιστορία του Ισραήλ

    Ένα νέο ορόσημο επιτεύχθηκε στην πορεία της Energean στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο είναι και ιστορικής σημασίας για το Ισραήλ, καθώς για πρώτη φορά η χώρα εξάγει αργό πετρέλαιο στην ιστορία της.

    Συγκεκριμένα, με τη χρησιμοποίηση των αποθηκευτικών χώρων και των υποδομών εκφόρτωσης του FPSO “Energean Power”, οι παραχθέντες από το κοίτασμα Karish ρευστοί υδρογονάνθρακες εκφορτώθηκαν με απόλυτη ασφάλεια σε πετρελαιοφόρο πλοίο, με κατεύθυνση διεθνείς αγορές. Το φορτίο πωλήθηκε στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συμφωνίας με την Vitol και συνιστά την πρώτη εξαγωγή ενέργειας από μια νέα πηγή στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία δημιουργεί και ένα πρόσθετο έσοδο για την Energean.

    Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και υπερήφανοι για το ότι η Energean συνέβαλε στο να εισέλθει το Ισραήλ στο κλαμπ των εξαγωγέων πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για ένα ακόμη ορόσημο που ενισχύει την πορεία ανάπτυξης της Energean ως ενός σημαντικού παίκτη στην τοπική και στις περιφερειακές αγορές».

    Ο Nick Witney, Εμπορικός Διευθυντής του ομίλου Energean, πρόσθεσε: «Παραμένουμε εστιασμένοι στο φυσικό αέριο και η παραγωγή μας στο Ισραήλ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, το ελαφρύ, καλής ποιότητας αργό πετρέλαιο που παράγεται από σύγχρονες και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος υποδομές, όπως το “Energean Power”, παρουσιάζει διεθνώς αυξημένη ζήτηση».

    Σημειώνεται ότι, στην πλήρη ανάπτυξη των υποδομών του, το “Energean Power” θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 32.000 βαρελιών ρευστών υδρογονανθράκων την ημέρα.

  • «Ψάχνοντας για πετρέλαια»: Mοναδικές στιγμές από τα πρώτα χρόνια των ερευνών στο Κατάκολο
    «Ψάχνοντας για πετρέλαια»: Mοναδικές στιγμές από τα πρώτα χρόνια των ερευνών στο Κατάκολο

    Της Φωτεινής Μαλτέζου* από το energypress.gr

    Η έρευνα υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και ΦΑ) είναι μια χρονοβόρα, περίπλοκη και δαπανηρή διαδικασία που εκτελείται από εξειδικευμένες διεπιστημονικές ομάδες. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μοιάζει με ορχήστρα που απαρτίζεται από πολλούς μουσικούς που παίζουν διαφορετικά όργανα.

    Μιλώντας για τη δική μας χώρα, κάποιοι επαγγελματίες έχουν διανύσει μια πορεία ετών στο κυνήγι αυτού του θησαυρού και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του Ελλαδικού χώρου. Σήμερα, μισό αιώνα μετά την ίδρυση των εταιριών ΔΕΠ (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου)& ΔΕΠ-ΕΚΥ(Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου-Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων), αναπολούν τις πρώτες ‘μέρες’ αυτού του εθνικού εγχειρήματος, όπως αναφέρεται στο θέμα που δημοσίευσε πρόσφατα το energypress.gr.

    Κορυφαίοι επιστήμονες στο είδος τους αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην εμπειρία του Κατακόλου, που αφορά ιδιαίτερα την περιοχή μας.

    Τι γνωρίζουν οι πολίτες

    Είναι γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την έρευνα Υ/Α δεν απασχολεί τον πολύ κόσμο. Αυτό που τραβάει το ενδιαφέρον είναι όταν κάποια γεγονότα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    Υπήρξαν περίοδοι στο παρελθόν που οι τοπικές κοινωνίες χαιρέτιζαν τις έρευνες και περίμεναν τα θετικά αποτελέσματα ως ‘μάνα εξ ουρανού’. Αργότερα, ο ενθουσιασμός παραχώρησε τη θέση του σε εκδηλώσεις ανησυχίας για τυχόν περιβαλλοντικές αστοχίες ή και για ιδιοτελείς ή πολιτικούς λόγους.

    Τα τελευταία χρόνια τα ηνία της ενημέρωσης πήραν κάποιοι εγχώριοι τηλε–σεΐχηδες, με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, διεκδικώντας μια θέση για τον εαυτό τους στον αστερισμό των προβλέψεων. Ίσως θεωρούν ότι, ακόμη και αν οι προβλέψεις τους δεν επαληθευτούν, θα έχουν κερδίσει λίγα λεπτά τηλεθέασης!

    Αλλά και στην περίπτωση που επαληθευτούν σε βάθος χρόνου, το παιχνίδι θα έχει παιχτεί και θα έχει κριθεί αλλού: στο πεδίο (στεριά ή θάλασσα), στα εργαστήρια γεωφυσικής, στις αίθουσες συσκέψεων, στα γεωτρύπανα και στις δοκιμές παραγωγής. Τότε άλλοι θα είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές!

    Στην έρευνα πετρελαίου δεν χωράει τηλε-ανάλυση. Το «θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα κολυμπάμε στα ‘x’ εκατομμύρια βαρέλια» μου θυμίζει το «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» του Ερντογάν.

    Από τη θεωρία στην πράξη

    Μια μεγάλη γκάμα ειδικών επιστημόνων (γεωφυσικών, γεωχημικών, γεωλόγων, τοπογράφων μηχανικών, μηχανικών γεωτρήσεων και οικονομολόγων)

    • εντοπίζοντας πιθανές περιοχές πετρελαϊκού ενδιαφέροντος
    • κάνοντας δειγματοληψίες πετρωμάτων, γεωλογικές χαρτογραφήσεις, σεισμικές καταγραφές και γεωχημικές αναλύσεις,
    • χρησιμοποιώντας προγράμματα επεξεργασίας και ερμηνείας σεισμικών δεδομένων σε υπερσύγχρονους υπολογιστές,

    επιστρατεύονται προκειμένου να μειωθεί η αβεβαιότητα (ανάλυση ρίσκου) και απαντηθούν ερωτήματα όπως:

    • πόσο πετρέλαιο ή ΦΑ μπορεί να περιέχει κάποια δομή;
    • πόσο από αυτό μπορεί να ανακτηθεί;
    • υπάρχουν υποδομές σχετικά κοντά για να μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά εφόσον παραχθεί σε ικανοποιητικές ποσότητες;

    Στις μέρες μας δεν προχωράει κανείς σε γεώτρηση χωρίς επιστημονικά ‘πειστήρια’.

    Και αυτό γιατί μια ερευνητική γεώτρηση μεσαίου βάθους στην ξηρά μπορεί να κοστίζει 20-30 εκατομμύρια δολάρια, με πολλαπλάσιο κόστος στη θάλασσα. Σε περιοχές μεγάλου βάθους, όπως αυτές δυτικά της Κρήτης, μπορεί να φτάσει στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

    Χωρίς λοιπόν να ρισκάρουν τα δικά τους χρήματα κάποιοι, ‘έξω απ’ το χορό’, μιλάνε για τεράστια κοιτάσματα πριν αποφανθεί η έρευνα Υ/Α και φυσικά οι γεωτρήσεις. Την ίδια στιγμή οι ίδιοι οι συμμετέχοντες αποφεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας έως ότου υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Ενίοτε, ένας εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος μπορεί να κάνει μια ενημέρωση αν χρειαστεί.

    Κάποιοι επιστήμονες, με πορεία ζωής στην έρευνα, δεν βγήκαν ποτέ στις τηλεοράσεις να διαλαλήσουν πόσο αισιόδοξοι ή προβληματισμένοι υπήρξαν κατά καιρούς ή τι προβλέπουν.

    Με ειδικές σπουδές και ‘περγαμηνές’ όλοι τους, φερέλπιδες νέοι όταν ξεκίνησαν μαζί με τις ΔΕΠ&ΔΕΠ-ΕΚΥ, ονειρευόταν ότι μια μέρα θα ζήσουν σπουδαίες ανακαλύψεις και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας. Στις συναντήσεις τους σήμερα συζητούν και αναλύουν, με βάση την εμπειρία τους, τις Ενεργειακές εξελίξεις.

    Τα πρώτα χρόνια των ερευνών στην Ελλάδα

    Ενδιαφέρουσες ιστορίες με περιπέτειες στην ύπαιθρο όπως δυσκολίες πρόσβασης των ειδικών συνεργείων σε δύσβατα μέρη, αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι πρώτοι εξοπλισμοί, γεωτρήσεις, τοπικές κοινωνίες, προσωπικές θυσίες ξαναέρχονται στο προσκήνιο.

    Μπορεί οι ιστορίες αυτές να μην είναι τόσο ευφάνταστες όσο εκείνες του Ιουλίου Βερν, γεγονός παραμένει εντούτοις ότι διανύθηκαν πολλές δεκάδες ‘λεύγες’ σαρώνοντας τη θάλασσα και τη στεριά και μάλιστα σε εποχές που η τεχνολογία του πετρελαίου δεν είχε φτάσει στα σημερινά επίπεδα.

    Επιπλέον, μια νεοσύστατη εταιρία δεν διέθετε από την πρώτη στιγμή όλα τα σεισμικά, διαγνωστικά και γεωτρητικά ‘εργαλεία’. Συχνά οι τεχνικοί αναγκαζόταν να κάνουν δικές τους πατέντες αυτοσχεδιάζοντας για να βρουν λύσεις και να προχωρήσει κάποιο έργο.

    Την ίδια στιγμή ο ‘μαέστρος’ μπορεί να πίεζε για το βέλτιστο αποτέλεσμα, δηλαδή για μια πετυχημένη γεώτρηση, ανυπομονώντας να φωνάξει ‘εύρηκα, εύρηκα!’, ενώ τα μέλη της ορχήστρας πάλευαν ακόμη να ρυθμίσουν τα όργανά τους.

    Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες. Και αυτό γιατί υπήρξαν φορές που ενώ το ‘καράβι’ πλησίαζε στην ‘Ιθάκη’, ξαφνικές τρικυμίες το απομάκρυναν από τον προορισμό του. Άλλοτε πάλι μεσολάβησαν διαστήματα κυβερνο-αδράνειας αλλά και περίοδοι που η έρευνα προχώρησε κανονικά και η χώρα έφτασε πολύ κοντά στο να ξεκλειδώσει τον γρίφο του πετρελαίου.

    ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

    Κάποιοι ειδικοί επιστήμονες που συνέβαλαν στις πρώτες έρευνες καταθέτουν τη δική τους οπτική για το εγχείρημα της μικρής μας χώρας.

    Δρ Κωνσταντίνος Νικολάου - Έρευνες Υδρογονανθράκων και Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου ΑΕ: Κάπως έτσι ξεκινήσαμε…

    Ιούλιος 1974. Η χούντα έπεσε. Η μεταπολίτευση ερχόταν. Και μαζί της ερχόταν και η μεγαλύτερη προσπάθεια του Ελληνικού Δημοσίου να ερευνήσει το υπέδαφος της χώρας και να ανακαλύψει υδρογονάνθρακες. Είχαν προηγηθεί οι ανακαλύψεις των κοιτασμάτων Πρίνου, Νότιας Καβάλας από την κοινοπραξία των ξένων εταιριών στο Θρακικό Πέλαγος.

    Με επικεφαλής τον αείμνηστο καθηγητή του ΕΜΠ Κυριακούλη Ζάχο, το 1975 ιδρύθηκε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου ΑΕ (ΔΕΠ). Μέχρι το 1976 στελεχώθηκε με επιστημονικό και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό από κάθε γωνιά του πλανήτη. Γνώρισμά τους η κατάρτιση, η ειδίκευση, το μεράκι και οι κοινές ελληνικές ρίζες. Από τους πρώτους και ο ίδιος.

    Σύμβουλος και καθοδηγητής της προσπάθειας το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (IFP, μετέπειτα BEICIP). ‘Ελλάς-Γαλλία -Συμμαχία’ από τότε. Χαρακτηριστικό της πρώτης πενταετίας η εντατική δουλειά, το απαιτητικό περιβάλλον, η ομαδική εργασία και αλληλεγγύη.

    Οι απασχολούμενοι στην προσπάθεια, μέχρι και το 1981 δεν ξεπέρασαν τους 80! Παρόντες σε πολλά μέτωπα, χειμώνα-καλοκαίρι, στα γεωτρύπανα στην ύπαιθρο, στο γραφείο. Παντού!

    Στο τέλος του 1976 είχαν ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες στις κύριες λεκάνες της ανατολικής και δυτικής Ελλάδας. Πριν τελειώσει το 1976 η πρώτη γεώτρηση στον Νέστο ήταν πραγματικότητα, με ενδείξεις αερίου.

    Η δεύτερη ήταν γεώτρηση αερίου. Ταυτόχρονα άνοιξε η περιοχή ΒΔ Πελοποννήσου, με τρεις χερσαίες ανακαλύψεις ΦΑ στο Κατάκολο. Η θαλάσσια περιοχή του Ιονίου μπήκε στον χορό το 1978 για να κορυφωθεί το 1981 με την ανακάλυψη του κοιτάσματος Δυτικού Κατακόλου.

    katakolo1ΦΩΤΟ Κ. Νικολάου: Το κοίτασμα του Κατακόλου

    Μέσα σε πέντε χρόνια έγιναν δεκάδες χιλιάδες σεισμικών χιλιομέτρων και το 63% των χερσαίων και θαλάσσιων γεωτρήσεων που έγιναν στην Ελλάδα, μετά την μεταπολίτευση, εξαιρουμένου του Θρακικού Πελάγους.

    Πότε και πώς έγινε ο σχεδιασμός, πότε και πως κλείστηκαν οι συμβάσεις με τους εργολάβους, πότε και πως εκτελέστηκαν οι εργασίες το ξέρουν οι λιγοστοί παρόντες στην προσπάθεια. Για εμένα ήταν το μεγαλύτερο σχολείο αφού είχα την τύχη να έχω διευθυντή και δάσκαλο τον αείμνηστο Διονύσιο Μονόπωλη.

    Το 1982 όλα είχαν αλλάξει. Η νέα διακυβέρνηση ανακοινώνει και εφαρμόζει την δική της πολιτική κατεύθυνση και φιλοσοφία. Η ΔΕΠ εξοπλίζεται με γεωφυσικά συνεργεία και γεωτρύπανα, με αθρόες νέες προσλήψεις για να τα λειτουργήσουν. Ξαφνικά οι αρχικά 80 έγιναν 300 και βάλε.

    Οι Γάλλοι Σύμβουλοι έφυγαν και ήρθαν Ρουμάνοι. Το 1986-87 άλλαξε και η ίδια η εταιρία. Η ΔΕΠ-ΑΕ μετεξελίχθηκε σε μητρική εταιρία Ομίλου, με διυλιστήρια, εταιρίες εμπορίας, πρατήρια. Τότε ιδρύθηκε η ΔΕΠ-ΕΚΥ-ΑΕ για τις έρευνες. Ήταν σαν η κόρη να γέννησε τη μάνα! Ακόμα δεν κατάλαβα τι σήμαινε το ΕΚΥ πίσω από την ΔΕΠ. Παραθέτω κάποιες φωτογραφίες από το παρελθόν.

    giannenaΦΩΤΟ Κ. Νικολάου: Όταν γίναμε Σεΐχηδες στα Γιάννενα...

    Νίκος Ρηγάκης, Δρ. Γεωλόγος - Γεωχημικός: Διαρροή Υδρόθειου στη θαλάσσια γεώτρηση Δυτικό Κατάκολο-1Α

    Σεπτέμβριος του 1981. Νέος γεωλόγος τότε, δεν είχα καν συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο στη ΔΕΠ-ΕΚΥ. Με έναν ακόμη συνάδελφο, είχαμε επιφορτιστεί να παρακολουθούμε, ανά δεκαπενθήμερο εναλλάξ, την εξέλιξη μιας θαλάσσιας γεώτρησης (Δ.ΚΑ-1Α) ανοιχτά του Κατακόλου.

    Η γεώτρηση αυτή ήταν η δεύτερηστην ίδια δομή, έπειτα από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της πρώτης (Δ.ΚΑ-1), που είχε εντοπίσει πετρέλαιο σε βάθος 2.550 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Αποφασίστηκε λοιπόν η δεύτερη αυτή γεώτρηση να γίνει από την ίδια θέση, απλά με απόκλιση (κλίση) έτσι ώστε να τρυπηθεί η κορυφή της δομής και να διαπιστωθεί τόσο το συνολικό της πάχος όσο και το περιεχόμενο της στήλης υδρογονανθράκων.

    Έτυχε στη δική μου βάρδια να τρυπήσουμε τους ασβεστόλιθους που είναι το αποθηκευτικό πέτρωμα που εμπεριέχει τους υδρογονάνθρακες στην συγκεκριμένη δομή. Δεν γνωρίζαμε όμως, αλλά ήταν και αδύνατο να προβλεφθεί, ότι μαζί με τους υδρογονάνθρακες θα συναντούσαμε και σημαντικές ποσότητες υδρόθειου.

    Το αέριο αυτό είναι πολύ επικίνδυνο: μέχρι τα 10ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) μυρίζει απλά σαν κλούβιο αυγό και μπορεί να το εντοπίσει κανείς. Σε μεγαλύτερες όμως συγκεντρώσεις προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα ενώ, αν ξεπεράσει τα 50 ppm, μπορεί να επιφέρει ακόμη και το θάνατο.

    Έτσι ξαφνιαστήκαμε όταν ήχησαν οι σειρήνες πέντε η ώρα το πρωί ενώ κοιμόμασταν ακόμη, τουλάχιστον όσοι δεν εμπλεκόμασταν άμεσα στις διατρητικές εργασίες. Ήταν μακράν το πιο τρομακτικό ξύπνημα στη ζωή μου. Βρισκόμουν εγκλωβισμένος σε ένα πλοίο, χωρίς άμεση δίοδο διαφυγής, άκουγα τις σειρήνες και αναρωτιόμουν «θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι υπεύθυνοι μηχανικοί ή θα πεθάνουμε σαν τα ποντίκια στο πλοίο»;

    Γνωρίζαμε για την προηγούμενη διαρροή υδρόθειου που είχε συμβεί δύο χρόνια νωρίτερα, το 1979, σε μία γεώτρηση κοντά στο χωριό Μυρτιά της Ηλείας. Τότε ήταν ακόμη πιο επικίνδυνη η κατάσταση για “blow out” (έξοδος μεγάλων ποσοτήτων αερίων). Σε χερσαία γεώτρηση όμως, εύκολα μπορεί να διαφύγει κανείς.

    Έτσι, αφού εκκενώθηκε το χωριό, η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, η διαρροή σταμάτησε και η γεώτρηση συνεχίστηκε κανονικά. Μάλιστα η εταιρία έδωσε bonus σε όλους τους εμπλεκόμενους αλλά, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, πήραν bonus και εργαζόμενοι που βρίσκονταν στην Αθήνα, που ούτε συμμετείχαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ούτε εξέθεσαν εαυτόν σε κίνδυνο.

    Στη δική μας περίπτωση η διαρροή αερίων, το λεγόμενο “kick” (έξοδος ποσοτήτων αερίων σε ελεγχόμενη κατάσταση), ήταν περιορισμένη. Η συγκέντρωση υδρόθειου στον αέρα δεν ξεπέρασε τα ανώτερα επιτρεπτά όρια οπότε δεν χρειάστηκε να απομακρυνθεί κανείς από το πλοίο ενώ η γεώτρηση συνεχίστηκε κανονικά.

    Μας έμεινε μόνο η τρομάρα από τη σειρήνα που μας ξύπνησε αξημέρωτα και η αγωνία για την έκβαση της κατάστασης.

    rigakisΦΩΤΟ Ν.Ρηγάκης

    Στέφανος Ξενόπουλος, Χημικός Μηχανικός: Reservoir Engineer (M.Sc), μέλος ΔΣ της ΕΔΕΥ (2015-2020)

    Ξεκινώντας μια γεώτρηση εκείνα τα χρόνια (δεκαετία 1980) σε μια καινούργια περιοχή, με ελάχιστα ή ελλιπή στοιχεία, το αποτέλεσμα της δοκιμής παραγωγής ήταν απρόβλεπτο. Η αγωνία για το τι θα φτάσει στην επιφάνεια ήταν σαν να περίμενες μια γέννα την εποχή που δεν είχαν ακόμη καθιερωθεί οι υπέρηχοι.

    Από τις πρώτες δυνατές εμπειρίες μου στο πεδίο, ήταν το 1982 στο Κατάκολο. Το άγχος μου είχε χτυπήσει κόκκινο για το πότε χρονικά θα γίνουν οι δοκιμές παραγωγής καθώς δεν ήθελα να συμπέσουν με τον γάμο μου και να χάσω το θαλάσσιο γεωτρητικό πρόγραμμα. Για καλή μου τύχη τα πρόλαβα όλα!

    Έτσι βρέθηκα πάνω στο μισθωμένο Δανέζικο drill ship ‘Dan Baron’ της εταιρίας Lauritzen. Η οριακή αυτή ανακάλυψη προβλήθηκε από τα μέσα. Υπήρχε διάχυτος ενθουσιασμός, φωτογραφίες, προσδοκίες για ανάπτυξη. Θυμάμαι, έδωσαν και ένα γυάλινο μπουκάλι με πετρέλαιο από τη γεώτρηση στον τότε υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Β.Κουλουμπή...

    KsenopoulosΦΩΤΟ Στ. Ξενόπουλος

    Λεόντιος Πορτοκαλάκης, Τοπογράφος Μηχανικός

    ‘Όταν για πρώτη φορά (1982) ένα ελικόπτερο με μετέφερε πάνω στο θαλάσσιο γεωτρύπανο στο Κατάκολο, βλέποντας το μεγάλο του μέγεθος, τον τεράστιο εξοπλισμό του και το πλήθος των ανθρώπων που εργαζόταν εκεί, ο νους μου πήγε χωρίς να το θέλω στο παραμύθι «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» που διάβαζα μικρός.

    Σύντομα, η έκπληξη και ο θαυμασμός της πρώτης στιγμής, έδωσαν τη θέση τους σε μια συγκροτημένη σκέψη και στον σκοπό για τον οποίο η τύχη και η επιμονή μου με έφερε μπροστά σε αυτό το τεχνολογικό θαύμα.

    Αρχικά ήθελα να μάθω πως γίνεται η πλοήγηση του τεράστιου σκάφους και πως σταθεροποιείται στη θέση της γεώτρησης. Αγωνιούσα να αποκτήσω τεχνογνωσία που θα μας επέτρεπε να απεξαρτηθούμε από την ξένη εταιρία (contractor) και τις υπέρογκες αμοιβές.

    Η δίψα για μάθηση με έκανε να ξεχνώ την ώρα του μεσημεριανού φαγητού, ακόμα και την ανάγκη για βραδυνό ύπνο. Δίπλα στον ξένο σύμβουλο, παρακολουθούσα και κατέγραφα με τους συνεργάτες μου σε ημερολόγιο όλη την μεθοδολογία, τον χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό μέχρι του σημείου να γινόμαστε ενοχλητικοί με τις ερωτήσεις μας.

    Τα βράδια, μετά τα μεσάνυκτα, όταν όλη η βάρδια κοιμόταν, εμείς σηκωνόμασταν και ανοίγαμε την πολύτιμη βιβλιογραφία που μετέφεραν μαζί τους οι ξένοι. Μελετούσαμε, γ βγάζαμε φωτοτυπίες και μπαίναμε προοδευτικά στο νόημα.

    Από τις πρώτες διαπιστώσεις φάνηκε ότι διαθέταμε το γνωστικό υπόβαθρο. Μας έλλειπε μόνο η εφαρμοσμένη μεθοδολογία και ο εξοπλισμός.

    Θυμάμαι τον ενθουσιασμό μου όταν στα επόμενα χρόνια κάναμε τις πρώτες αγορές αυτού του εξοπλισμού, ατελείωτες δοκιμές και εκπαίδευση του προσωπικού φτάνοντας στην πλοήγηση ενός θαλάσσιου γεωτρυπάνου!

    Μόνοι μας, με πείσμα και κέφι, με αντίπαλο τον εαυτό μας αλλά και την συντροφιά ενός μαγικού μεθυστικού κρασιού που κυλούσε στις φλέβες μας, που μας οδηγούσε στα σύννεφα, νοιώθαμε ότι κάτι καταφέραμε με το να υποκαταστήσουμε πλήρως μια κοστοβόρα, ξένη δραστηριότητα που για πολλούς φαινόταν απροσπέλαστη.

    Η Νορβηγία ακολουθώντας το πρότυπο αυτό συστηματικά και διαχρονικά, σήμερα είναι κυρίαρχη στο χώρο με ένα αποθεματικό ταμείο πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ το 1974, όταν ξεκινούσαμε σχεδόν ταυτόχρονα την έρευνα υδρογονανθράκων, οι πολίτες της ήταν ψαράδες..

    portokalakis1

    portokalakis2

    ΣΚΕΨΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου

    Πέρασαν 20 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της ΔΕΠ-ΑΕ μέχρι να καταλάβουν οι πολιτικοί μας ότι έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μπορούν να κάνουν και εξειδικευμένες εταιρίες που διαθέτουν ίδια κεφάλαια και τεχνογνωσία. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι έχουν καταλάβει και τη σημασία της συνέχειας, της συνέπειας και της σταθερότητας του επενδυτικού περιβάλλοντος και της έννοιας του συμβατικού χρόνου. Πόρρω απέχουν από αυτό.

    Από το 2009 συνεχίζω την προσπάθεια από τον ιδιωτικό τομέα, μετρώντας ήδη μια πορεία 46 χρόνων (από το 1976) στο χώρο των Υ/Α. Ήδη, μέσα σε 14 χρόνια η μικρή Ελληνική Εταιρία ‘Energean’ δραστηριοποιείται σε 8 χώρες, έχει αποθέματα πάνω από 1 δις βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (πάνω από 80% ΦΑ), παράγει υδρογονάνθρακες και είναι εισηγμένη σε δύο διεθνή Χρηματιστήρια. Έχω την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος στην Ελλάδα.

    Ποιες είναι οι ομοιότητες και διαφορές με το παρελθόν;

    Οι ρυθμοί είναι εξίσου γρήγοροι με την περίοδο 1976-1981. Μόνο που αυτή τη φορά τα χρήματα επενδύονται από ιδιωτικά κεφάλαια, χρηματιστήρια και τράπεζες και όχι από τον κρατικό κορβανά. Και όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, πιάνουν τόπο!

    Νίκος Ρηγάκης, Δρ. Γεωλόγος - Γεωχημικός

    Παραπάνω αναφέρθηκα σε παραλειπόμενα της ανακάλυψης του κοιτάσματος στο Δυτικό Κατάκολο. Πρόκειται για ένα οριακό κοίτασμα που δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα. Όλοι, όσοι συμμετείχαμε στην ανακάλυψή του, θα θέλαμε να το δούμε να αξιοποιείται και να συνεισφέρει στην εθνική Οικονομία. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν δικαίωση για όλο το αξιόλογο προσωπικό που εργάστηκε πολλά χρόνια με ζήλο, ερευνώντας για υδρογονάνθρακες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    Όσο για απρόβλεπτα περιστατικά, είναι συχνά στην έρευνα υδρογονανθράκων και απαιτούν τεχνογνωσία και ψυχραιμία.

    Στέφανος Ξενόπουλος, Χημικός Μηχανικός - Reservoir Engineer (M.Sc.)

    Σε σχέση με τις πρόσφατες ‘προβλέψεις’ για τεράστια αποθέματα και την αποτίμηση σε τρισ. €/$, θεωρώ τα μεγέθη αυτά υπερβολικά και πρόωρα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε μια γεώτρηση στην υποτιθέμενη δομή, αλλά ούτε στην ευρύτερη περιοχή, ούτε σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, καθιστά το αφήγημα αυτό έωλο.

    Για παράδειγμα, στην περίπτωση των ερευνών της Exxon Mobil δυτικά της Κρήτης, οι πρώτες σεισμικές έρευνες προγραμματίζονται για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, θα ακολουθήσουν οι τρισδιάστατες το 2024, η απόφαση για μια πρώτη γεώτρηση ή αποχώρηση θα ληφθεί το 2025-2026, ενώ η ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027. Η παραγωγή τοποθετείται στο 2029 εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά. Έτσι έχουν τα πράγματα.

    Στην αποτίμηση για καθαρά έσοδα από την ανακάλυψη θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι περιοχές αυτές δεν διαθέτουν υποδομές όπως χερσαίες εγκαταστάσεις για αποθήκευση και επεξεργασία υδρογονανθράκων.

    Επιπλέον τα μεγάλα βάθη θάλασσας καθιστούν την εκμετάλλευση κάθε άλλο παρά μια απλή περίπτωση. Δηλώσεις του τύπου ότι πρόκειται να τεθούν σύντομα σε παραγωγή, όπως το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου, δεν έχουν σοβαρή βάση. Άγνωστη παραμένει επίσης και η ενδεχόμενη καθυστέρηση για τις διάφορες εγκρίσεις περιβαλλοντικών μελετών, αν κρίνουμε από την πρόσφατη εμπειρία αντίστοιχων εγκρίσεων.

    Το κοίτασμα Zohr, ο ‘Μεσογειακός θησαυρός’ της Eni, στην περιοχή παραχώρησης Shorouk, 190 km βόρεια από το Port Said, δεν προεξοφλεί το αποτέλεσμα των ερευνών της Exxon Mobil.

    Λεόντιος Πορτοκαλάκης, Τοπογράφος Μηχανικός

    Στη συνέχεια των όσων ανέφερα παραπάνω, θεωρώ ότι μπορούμε να ξανακάνουμε τα πάντα από την αρχή αν χρειαστεί. Χρειάζεται όμως όραμα, και αγάπη για το αντικείμενο, που να συνοδεύεται από μια αποτελεσματική και δίκαιη διοίκηση.

    Σήμερα, το ενδιαφέρον μου είναι επικεντρωμένο στο Δίκαιο των θαλασσών, στις έννοιες της κυριαρχίας και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Στη χώρας μας, με τα 15.000 χιλιόμετρα ακτών, η γνώση αυτή είναι απαραίτητη ειδικά όταν οι αναθεωρητικοί γείτονες αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    ΠΗΓΗ: energypress.gr

    * Η κ. Φωτεινή Μαλτέζου είναι δημοσιογράφος, αλλά και διδάκτωρ γεωφυσικός (Ph.D., University of Southampton-UK, Columbia University-USA) με πολυετή εμπειρία στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς