Μπορεί το κοινό να αδημονεί για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης και στην Ηλεία, οπως και οι ιδιοκτήτες τους, όμως οι τελευταίοι δεν κρύβουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που τους διακατέχει, για την επόμενη ημέρα.
Ο κόσμος θέλει και πάλι να βρεθεί σε καφέ, εστιατόρια, μπαρ, για να απολαύσει αυτά που του έλειψαν το τελευταίο δίμηνο. Τα μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση όμως διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο, πρωτόγνωρο για όλους.
Χθες και σήμερα οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης, έχουν φουλάρει τις μηχανές για να ετοιμάσουν τους χώρους τους για τη μεγάλη επιστροφή. Καθαρισμοί, απολυμάνσεις, μετρήσεις για τις αποστάσεις, συνθέτουν την εικόνα του Σαββατοκύριακού, λίγες ώρες πριν την μεγάλη επάνοδο.
Για πολλούς το άνοιγμα της εστίασης, θα δώσει στην τοπική αγορά το κομμάτι εκείνο της χαμένης κίνησης και θα προσφέρει περαιτέρω τόνωση.
Τι λένε οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης
Ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στον Πύργο, μίλησαν στο ilialive.gr για την επιστροφή του κλάδου τη Δευτέρα.
Ο ιδιοκτήτης του Duomo και του The Monk Σάκης Θεοδωρακόπουλος, μίλησε γι την αντίστροφη μέτρηση… της εστίασης. “Έχουμε ξεκινήσει κάποιες εργασίες ώστε να είναι έτοιμα τα μαγαζιά μας, για την επόμενη ημέρα, ευελπιστούμε η κίνηση και η ανταπόκριση ανάμεσα σε εμάς και στον κόσμο να είναι κοινή, να μπορέσουμε όλοι μαζί να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και στην κανονικότητα μας, για όλο τον κόσμο όχι μόνο για τα μαγαζιά. Ελπίζω να μπορέσουμε να γυρίσουμε στην καθημερινότητά μας. Τα μέτρα της κυβέρνησης θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, θα μπορούσαν να στηρίξουν περισσότερο τα μαγαζιά αλλά και τους εργαζόμενους αν και πιστεύω ότι κυρίως αυτή τη στιγμή πλήττονται τα μαγαζιά. Θα δούμε πως θα κινηθεί η κατάσταση και εύχομαι σε όλους όσοι δυσκολευτούν να υπάρχει μία καλύτερη αντιμετώπιση”.
Η Ιωάννα Παπαδόπουλου από τον “Ακροβάτη” αναφέρθηκε στις τελευταίες προετοιμασίες για το άνοιμα της Δευτέρας. “Στήνουμε τα τραπεζοκαθίσματα για να υπολογίσουμε και τις αποστάσεις και τα λοιπά. Υπάρχει μία καλή διάθεση για το ξεκίνημα, ο κόσμος θέλει να βγει, θέλει να εκτονωθεί αλλά δεν ξέρουμε και πόσο θα κρατήσει όλο αυτό. Ας ελπίσουμε ότι θα κρατήσει. Τώρα σε ότι αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης, νομίζω ότι είμαστε όλοι λίγο μπερδεμένοι, κατά τη γνώμη μου υπήρξε ένα πολύ καλό μάρκετινγκ για το πως πλασαρίστηκε όλο αυτό το πράγμα, αλλά θεωρώ ότι τα δύσκολα δεν τα έχουμε δει ακόμα. Νομίζω ότι πολλοί ακόμα δεν έχουν καταλάβει. Είναι μέχρι να πατήσεις το κουμπί. Όταν τα λες αλλά στην πράξη, όταν θα πρέπει να κάνεις αυτά που πρέπει να κάνεις και σου είπαν να κάνεις, δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσει. Η αισιοδοξία υπάρχει και ο κόσμος μας το λέει μας ρωτάει πότε ανοίγουμε αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό το πράγμα θα έχει μία διάρκεια, διότι τα χρήματα και τα επιδόματα τελειώνουν”.
Ο Κώστας Καρανάσης από το “Πλατεία” δήλωσε ότι “… έχουμε ξεκινήσει δύο μέρες τώρα, καθαρίζουμε και απολυμένουμε το μαγαζί, στήνουμε τραπέζια, αποστάσεις σύμφωνα με το νόμο και βλέπουμε. Ελπίζουμε να βγει ο κόσμος. Η πλατεία έχει κόσμο, αλλά δε γνωρίζουμε ακόμα πως θα ανταποκριθεί όταν ανοίξουμε”.
Ο Αντρέας Δημητρόπουλος από το καφενείο “Κέντρο” μιλώντας για τις ετοιμασίες που γίνονται δήλωσε ότι “…είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε τον κόσμο να έρθει στο μαγαζί χωρίς φόβο. Στα τραπέζια θα έχουμε σίγουρα κάποια μείωση, τώρα περιμένουμε και από το Δήμο να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα. Το θέμα είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών και καταστηματαρχών έτσι ώστε να μην υπάρχει καχυποψία και φοβία για να μπορεί να βγαίνει ο κόσμος, να κινηθεί η οικονομία για να μπορούν να βγαίνουν οι υποχρεώσεις, γιατί δυστυχώς ήταν μία καλή εποχή που χάσαμε και θα κάνουμε αγώνα να προσπαθήσουμε να την επαναφέρουμε. Το μισό της σεζόν έχει φύγει. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά”. Σχολιάζοντας τα μέτρα της Κυβέρνησης σημείωσε ότι “…σε ένα βαθμό είναι θετικά αλλά θέλουμε να έχουν και μακροχρόνια βάση. Το να σου μειώσει έναν ΦΠΑ για 4-5 μήνες δεν λύνει το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι το μετά, τον χειμώνα τι θα γίνει; Τα μέτρα που έχει πάρει, πρέπει να έχουν παράταση μέχρι την επόμενη σεζόν γιατί μόνο έτσι θα μας βοηθήσει. Τα έξοδα είναι τεράστια και τρέχουν, είναι το προσωπικό, εμείς θα προσπαθήσουμε να μην κάνουμε καμιά απόλυση των υπαλλήλων γιατί πλέον είμαστε μία οικογένεια, είμαστε πολλά χρόνια μαζί και μοιραζόμαστε την πίτα που βγαίνει στο μαγαζί. Οι υπάλληλοι θα φάνε, εμείς εάν δεν περισσέψει δε θα φάμε…".
Η Ευγενία Γερακάρη από το Cafe Corte, σημείωσε ότι “…ε τοιμαζόμαστε πυρετωδώς, κάνουμε γενική απολύμανση, καθαρίζουμε τα πάντα, προετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε και πάλι τον κόσμο μας και να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο, βέβαια με πολύ μεγάλη προφύλαξη για τον κόσμο. Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη, υπάρχει ανασφάλεια και αβεβαιότητα”.