Η Ελλάδα πρέπει να βρει τρόπο να αναπληρώσει τα 19 δισ. ευρώ που απέφερε η τουριστική ροή του περσινού καλοκαιριού
Το σύνθημα του υπουργείου Τουρισμού για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό. Το ίδιο και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της καμπάνιας του υπουργείου Τουρισμού ήταν σαφής. Οι απώλειες είναι δεδομένες ενώ η φετινή καμπάνια επενδύει στα επόμενα χρόνια. Την ίδια ώρα σκληρή κριτική άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο κλάδο.
Ωστόσο, οι μεγαλύτερες προκλήσεις δεν είναι αυτές που έμειναν πίσω προ κορονοϊού, αλλά αυτές που έρχονται την επόμενη μέρα. Η Ελλάδα πρέπει να βρει τρόπο να αναπληρώσει τα 19 δισ. ευρώ που απέφερε η τουριστική ροή του περσινού καλοκαιριού. Τα νέα από τη Γερμανία, τον μόνο «πελάτη» για τον οποίο ανοίγουν τα ελληνικά σύνορα προβληματίζουν. Το ενδιαφέρον για διακοπές στη χώρα μας εμφανίζει κατακόρυφη πτώση σε σχέση με το 2019.
«Το ενδιαφέρον εδώ και ένα μήνα βρίσκεται στο -85% » τόνισε στο Open TV ο Χρυσόστομος Αντωνιάδης, αναλυτής της Trevorent. Έλληνας της Γερμανίας και επικεφαλής του τμήματος στατιστικών εταιρείας που παρέχει δεδομένα για τη γερμανική αγορά στους tour operator, εξηγεί στο Ανοιχτό Κανάλι γιατί είναι δύσκολο για τους Γερμανούς να ταξιδέψουν τελικά φέτος. «Υπάρχει μία στάση αναμονής γιατί μιλάμε για διακοπές κατά τις οποίες μια γερμανική οικογένεια θα πρέπει να επενδύσει 10.000 ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Αντωνιάδης.
Την ίδια ώρα η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας, Κέιτ Σμιθ μιλώντας στο Open TV τονίζει ότι «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν η Ελλάδα είναι ένα μέρος που θα θέλουν να ταξιδέψουν οι Βρετανοί». Χρονικά απροσδιόριστο είναι προς το παρόν το πότε οι Βρετανοί τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας. «Είναι μία τουριστική περίοδος χωρίς τους Βρετανούς τουρίστες για τα Ιόνια και ειδικότερα για τη Ζάκυνθο. Η περίοδος θα είναι καταστροφική, καθώς αποτελούν το 70% της αγοράς » λέει στο Open TV η πρόεδρος Ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη.
Πάντως, τα νησιά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προετοιμάζονται προσδοκώντας να καλύψουν μέρος της ζημίας και δελεάζοντας με κάθε τρόπο τους Βορειοευρωπαίους από τη στιγμή που οι Αμερικανοί και οι Αυστραλοί θεωρούνται «χαμένη υπόθεση». Ελπιδοφόρα πάντως είναι τα μηνύματα από τις αερομεταφορές.
«Η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν τα δρομολόγιά τους. Τώρα πια που υπάρχουν δρομολόγια γίνονται και οι κρατήσεις τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στις επιπλωμένες κατοικίες» λέει στο Open TV ο Κωνσταντίνος Κουκάς, δήμαρχος Μυκόνου. Τέλος από τις αρχές Ιουλίου περιμένουν πτήσεις τσάρτερ τα νησιά που διαθέτουν διεθνές αεροδρόμια.
Πηγή: Ethnos.gr