Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 13:39

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Στο 21.2% θα σκαρφαλώσει η ανεργία στο τέλος του 2020

Γράφτηκε από την

Προειδοποιούν για φτωχοποίηση του πληθυσμού αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα- 12πλασιάστηκαν όσοι αμείβονται με έως 200 ευρώ- Πάνω από 100.000 ζουν για περισσότερους από 3 μήνες με την αποζημίωση των 534 ευρώ

Δραματική αύξηση όσων ζουν με μισθούς κάτω από τα όρια της φτώχειας αλλά και επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων καταδεικνύουν τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης της ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση.

Παρουσιάζοντας διαδικτυακά τα στοιχεία της αγοράς εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποίησαν για τον κίνδυνο φτωχοποίησης μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού επισημαίνοντας πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μη διαρραγεί η η κοινωνική συνοχή.
Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι έχουν «εξέλθει» από το εργατικό δυναμικό και ζουν με 534 ευρώ το μήνα για πάνω από 3 μήνες, ενώ ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε κατά 10% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2019. Τρεις στους 10 λαμβάνουν αποδοχές μικρότερες από τον κατώτατο μισθό, το ύψος του οποίου – παρά την αύξηση του 2019 – βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας. Επτά στους 10 έχουν μισθούς κάτω από 1.000 ευρώ.

Το Β’ τρίμηνο του 2020 ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε από 885 ευρώ το β’ τρίμηνο του 2019 σε 802 ευρώ το β’ τρίμηνο του 2020, δηλαδή μειώθηκε περίπου 10%. Στο ίδιο διάστημα το ποσοστό των απασχολουμένων που λάμβανε από 0 έως 200 ευρώ 12πλασιάστηκε, καθώς αυξήθηκε από 1% σε περίπου 12%. Η αύξηση αυτή αγγίζει τις 11,2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή, τα άτομα που λάμβαναν αποδοχές μεταξύ 200 και 1.200 ευρώ μειώθηκαν κατά 11,3 ποσοστιαίες μονάδες. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στα άτομα που είχαν καθαρές αποδοχές μεταξύ 400 και 600 ευρώ, αφού από 16,3% το β’ τρίμηνο του 2019 το ποσοστό των ατόμων μειώθηκε σε 12,3% το ίδιο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το ποσοστό των ατόμων που λάμβαναν από 601 έως 800 ευρώ μειώθηκε από 24,8% σε 23,5%, ενώ αυτών που λάμβαναν από 801 έως 1.000 ευρώ μειώθηκε από 21,8% σε 18,3% αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το β’ τρίμηνο του 2020 το 72,9% των μισθωτών είχε καθαρές αποδοχές μικρότερες των 1.000 ευρώ.

Μπορεί να επηρεάστηκαν αρνητικά σχεδόν όλες οι μισθολογικές κλίμακες, όμως το κύριο βάρος της συμπίεσης των μισθών το επωμίστηκαν οι χαμηλά αμειβόμενοι. Συνυπολογίζοντας και τα υπόλοιπα ευρήματα, διαφαίνεται ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού είτε βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας (σε αναστολή που διαρκεί πάνω από 3 μήνες) είτε καταγράφεται ως άνεργο είτε εργάζεται λαμβάνοντας μισθούς οι οποίοι βρίσκονται χαμηλότερα, έως πολύ χαμηλότερα, του ορίου της φτώχειας. «Ο υψηλός κίνδυνος της μακροχρόνιας ανεργίας σε συνδυασμό με το αναποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας οδηγούν στην επισήμανση ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τα οποία να βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, η φτωχοποίηση ενός τεράστιου μέρους του πληθυσμού θα έχει πάγιο χαρακτήρα, η κοινωνική συνοχή θα διαρραγεί, ενώ το πλήγμα της πανδημικής κρίσης στην οικονομία θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και δυσμενέστερες συνέπειες», καταλήγουν οι ερευνητές.

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ εκτιμά πως η ανεργία θα εκτοξευτεί στο τέλος του 2020 στο 21,2%. «Υποθέτοντας ότι το βάθος της ύφεσης δεν θα ξεπεράσει το 9%, η εκτίμηση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι ότι το επίσημο ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 21,2%», λένε οι μελετητές. Ιδιαίτερα σημαντικό για το πως θα διαμορφωθεί στο άμεσο μέλλον η εικόνα της αγοράς εργασίας είναι η διόγκωση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού. Όπως αναφέρεται, το 2019 υπήρξε σταθερή μείωση του αριθμού των ανέργων και παράλληλη μείωση των οικονομικά μη ενεργών ατόμων, μικρότερου όμως μεγέθους. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας μειώθηκε 2 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο. Όμως, από τον Δεκέμβριο του 2019 ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών άρχισε να αυξάνεται σταδιακά, με αποτέλεσμα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 να έχουν αποχωρήσει από το εργατικό δυναμικό περίπου 79.000 άτομα. Η κατάσταση αυτή συνέβαλε σε έναν βαθμό στη μείωση του ποσοστού ανεργίας. Όμως, με την έναρξη του lockdown το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου και μέχρι τον Ιούνιο παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των οικονομικά μη ενεργών. Συγκεκριμένα, μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του 2020 η αύξηση των οικονομικά μη ενεργών ξεπερνούσε σταθερά τις 100.000 άτομα σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Ειδικότερα τον Μάρτιο και τον Μάιο η διαφορά ήταν ίση με 166.000 άτομα και 180.000 άτομα αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει πως μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου αποχώρησαν από το εργατικό δυναμικό 100.000 – 180.000 άτομα που δηλώνουν πλέον πως δεν αναζητούν εργασία και ούτε θεωρούν πιθανό να βρουν δουλειά τους επόμενους μήνες. Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των ατόμων αφορά εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών και λαμβάνουν εισόδημα λιγότερο από το 50% του μισθού τους. Συγκρίνοντας τις μεταβολές με τις αντίστοιχες του προηγούμενου έτους, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταγεγραμμένων οικονομικά μη ενεργών ατόμων στην υπό εξέταση περίοδο πιθανότατα βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. «Ο κίνδυνος φτωχοποίησης αυτών των ατόμων είναι ιδιαίτερα υψηλός», παρατηρούν οι μελετητές του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Την ίδια στιγμή, το κόστος απώλειας εργασίας είναι ιδιαίτερα υψηλό στην Ελλάδα, αφού ύστερα από δύο χρόνια ανεργίας ο άνεργος έχει απωλέσει το 47% του εισοδήματός του. Το αποτέλεσμα αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Φεβρουάριο του 2019, το ύψος του βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας και απέχει σημαντικά από το ύψος ενός μισθού αξιοπρεπούς διαβίωσης. «Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από το όριο της σχετικής και της απόλυτης φτώχειας», τονίζουν οι ερευνητές, προσθέτοντας πως το στοιχείο αυτό λαμβάνει βαρύνουσα διάσταση αν αναλογιστεί κανείς ότι το 31% των απασχολουμένων το Β’ τρίμηνο του 2020 έλαβαν αποδοχές μικρότερες του κατώτατου μισθού», επισημαίνουν οι ερευνητές, και προτείνουν ο κατώτατος μισθός να προσαρμοστεί «στο 60% του διάμεσου μισθού βάσει ενός προσδιορισμένου χρονοδιαγράμματος το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους».

Όπως διαφαίνεται στην έκθεση, το μέγεθος του σοκ που προκάλεσε η πανδημία στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται στον δείκτη των συνολικών ωρών απασχόλησης σε βασικές θέσεις εργασίας, ο οποίος στη χώρα μας διαμορφώθηκε το β’ τρίμηνο του 2020 στις 62 μονάδες, έναντι 85,1 μονάδων το δ’ τρίμηνο του 2019.

Πριν από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, το 73% των απασχολουμένων σε όλους τους κλάδους εργαζόταν υπερωριακά, ενώ σε ορισμένους κλάδους, όπως η μεταποίηση και οι μεταφορές, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 80%. Η πανδημική κρίση έχει μεταβάλει αυτή την εικόνα, αν και διαφαίνεται ότι αυτό, δεδομένων των εξελίξεων στην αγορά εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας, είναι μια προσωρινή εξαίρεση από τον κανόνα της υπερεργασίας. Το Β’ τρίμηνο του 2020 το ποσοστό των ατόμων που εργαζόταν υπερωριακά μειώθηκε σε 55%, ενώ το 19% εργαζόταν πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα.

«Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει την εικόνα μιας αγοράς εργασίας όπου έχουν ανατραπεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και έχει επιβληθεί de facto κατάργηση του οκταώρου και ρευστοποίηση του χρόνου έναρξης και λήξης της εργασίας», τονίζει ο Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. «Η επικράτηση κλίματος επισφάλειας και αβεβαιότητας δεν είναι ένδειξη οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Υπάρχει σαφής και άμεση ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της αγοράς εργασίας με στόχο την προστασία της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων ύστερα από ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο. Η θεσμοθέτηση αυτής της de facto κατάργησης του οκταώρου, και μάλιστα σε βάρος της αμοιβής του εργαζομένου και σε όφελος της περαιτέρω ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, θα είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Μια τέτοια παρέμβαση, η οποία θα καταργήσει θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα και θα επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, αποκαλύπτει την πολιτική κενότητα της ρητορικής περί μετάβασης της χώρας σε ένα δίκαιο υπόδειγμα βιώσιμης μεγέθυνσης», προσθέτει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι παρά την αναστολή των δημοσιονομικών περιορισμών το 2020 και το 2021, η συνέχιση της υγειονομικής κρίσης και του υφεσιακού της αντίκτυπου ‒σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αστάθεια στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της χώρας‒ δημιουργεί σημαντικούς περιορισμούς και προκλήσεις στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Το συνολικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 8,6% του ΑΕΠ (έναντι πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ το 2019), ενώ το πρωτογενές έλλειμμα στο 5,7% του ΑΕΠ (έναντι πλεονάσματος 4,4% του ΑΕΠ το 2019). Όπως αναφέρουν, η εξέλιξη αυτή θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική συνοχή του ελληνικού Δημοσίου, τερματίζοντας μια περίοδο τεσσάρων ετών διατήρησης της χώρας σε κατάσταση δημοσιονομικής φερεγγυότητας.

Μειώθηκε η κατανάλωση

Το β’ τρίμηνο του 2020 το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15,2%. Τη μεγαλύτερη μείωση υπέστησαν η κατανάλωση και οι εξαγωγές, ενώ μικρότερη ήταν η μείωση των επενδύσεων, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας.

Τα νοικοκυριά, που ουσιαστικά στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα, καθώς διατηρούν σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιό τους, βρίσκονται σε δεινή χρηματοοικονομική θέση με σημαντικές επιπτώσεις στις καταναλωτικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις τους.

Ενδεικτικό είναι ότι το β’ τρίμηνο του 2020 η ιδιωτική κατανάλωση ήταν ίση με 28,8 δισ. ευρώ όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν ίση με 32,6 δισ. ευρώ. Εκτιμάται επίσης ότι η διαχείριση της πανδημικής κρίσης με παρεμβάσεις που μειώνουν την απασχόληση και τις αμοιβές αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη κατάσταση και το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών.

Γι΄αυτό και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τονίζουν ότι οι όποιες αναπτυξιακές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις λάβουν χώρα στο πλαίσιο της εξόδου της χώρας από την τρέχουσα κρίση οφείλουν να διασφαλίσουν τη συνοχή μεταξύ οικονομίας και κοινωνίας, η οποία εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από την υποστήριξη του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, των ανέργων και των αδύναμων νοικοκυριών.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 11:55

Σχετικά Άρθρα

  • Ανεργία: Μειώθηκε στο 9,5% τον Αύγουστο - Tα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
    Ανεργία: Μειώθηκε στο 9,5% τον Αύγουστο - Tα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

    Στο 9,5% υποχώρησε τον Αύγουστo το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,4% τον Αύγουστο 2023 και 9,9% τον Ιούλιο 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

    Οι άνεργοι ανήλθαν σε 444.402 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 90.496 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (16,9%) και κατά 17.551 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 (3,8%).

    Στις γυναίκες το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 11,6% από 15,1% τον Αύγουστο πέρυσι και στους άνδρες στο 7,7% από 8,6%.

    Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 19,4% από 28,3% τον Αύγουστο 2023 και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 8,9% από 10,4%.

    Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.252.488 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 103.054 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (2,5%) και κατά 30.064 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 (0,7%).

    Ενώ, τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.076.851 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 41.278 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (1,3%) και κατά 14.749 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 (0,5%).

    Πηγή: Ethnos.gr

  • ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9,8% μειώθηκε η ανεργία στο β' τρίμηνο του 2024 - Αύξηση 2,2% της απασχόλησης
    ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9,8% μειώθηκε η ανεργία στο β' τρίμηνο του 2024 - Αύξηση 2,2% της απασχόλησης

    Στο 9,8% μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο του 2024 από 11,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

    Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 467.619 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 12,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

    Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 2,2% σε πάνω από 4,3 εκατ. άτομα.

    Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 467.619 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 12,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

    Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 2,2% σε πάνω από 4,3 εκατ. άτομα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Aνεργία: Έπεσε κάτω από 10% τον Ιούνιο - Τι προβλέπεται για το 2024
    Aνεργία: Έπεσε κάτω από 10% τον Ιούνιο - Τι προβλέπεται για το 2024

    Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απασχόληση

    Η ανεργία υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% τον Ιούνιο, γεγονός που επιδοκίμασε με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μικρή υποχώρηση σημείωσε και στις δύσκολες ομάδες, τους νέους και τις γυναίκες αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαικές χώρες. Μόνο η Ισπανία μας ξεπερνάει στο γενικό ποσοστό αλλά και στην ανεργία των νέων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο 9,6% μειώθηκε το εποχικό ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούνιο εφέτος, έναντι του αναθεωρημένου προς τα πάνω 11,4% τον Ιούνιο 2023 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 10,3% τον Μάιο 2024. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 456.663 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 85.865 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2023 (15,8%) και κατά 30.629 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2024 (6,3%).

    Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 12,2% από 14,4% τον Ιούνιο 2023 και στους άνδρες σε 7,5% από 9%.

    Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στα τρίμηνα δείχνουν ανοδική πορεία της ανεργίας (12.1 % το α’ τρίμηνο του 2024 και 11.1 % με την εποχική αναπροσαρμογή) η οποία δικαιολογείται από την έντονη εποχικότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας λόγω του τουρισμού.

    Το ζήτημα είναι αν στο κλείσιμο του έτους η ανεργία θα είναι έστω και οριακά κάτω από το 10%;

    Οι εκτιμήσεις του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας θα διαμορφωθεί το 2024 πάνω από το όριο του 10% και πλησίον της περιοχής του 10.6% ενώ την ίδια ώρα το ΙΟΒΕ, στην Τριμηνιαία Έκθεση του προβλέπει χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας της τάξης του 10.3%.

    Παρά τις εποχικές αυξομειώσεις , φαίνεται ότι δύσκολα θα καμφθεί ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας ώστε σύντομα η έστω τα επόμενα χρόνια να υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο όχι μόνο για την εθνική οικονομία αλλά και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ειδικά αυτούς που «χτίζουν» την πρώτη τους τριετία από τον Ιανουάριο του 2024.

    Υπενθυμίζουμε ότι όπως ορίζει ο νόμος αν την 1η Ιανουαρίου 2027 η ανεργία παραμείνει άνω του 10%, τότε θα ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων και θα παραμείνουν «παγωμένες» οι τριετίες μέχρι να πέσει το ποσοστό, ακυρώνοντας την προοπτική αύξησης των μισθών.
    Όπως εξηγεί ο διδάκτωρ του Παντείου Βασίλης Μπέτσης «το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας , γύρω στο 9% επετεύχθη το 2009 , όταν οι άνεργοι ανέρχονταν σε 390.000 ενώ σήμερα αριθμούν 70..000 περισσότεροι, περίπου 500.000. Για να συρρικνωθεί το ποσοστό έστω οριακά κάτω από το 10% , θα πρέπει ο αριθμός των ανέργων να υποχωρήσει στις 430.000. Ο στόχος είναι δύσκολος καθώς το ποσοστό της ανεργίας δεν συνδέεται μόνο με τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα αλλά και με το δημογραφικό. Το ζητούμενο είναι να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας χωρίς όμως να μειώνεται το εργατικό δυναμικό, η πτωτική πορεία του οποίου είναι προδιαγεγραμμένη. Δηλαδή όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός του εργατικού δυναμικού , τόσο περισσότερο θα επιμένει σε υψηλά ποσοστά η ανεργία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία που έχει την υψηλότερη επίδοση στην ανεργία στην ΕΕ με την Ελλάδα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση ενώ έπονται η Σουηδία, η Φιλανδία και η Ιταλία.»

    Στον αντίποδα βρίσκεται η Τσεχία (2,6%), η Πολωνία (2,9%) και η Σλοβενία (3,1%).

    Το ΙΟΒΕ αναμένει μικρή περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας το 2024, με εμφανή ωστόσο σημάδια επιβράδυνσης της θετικής τάσης. Σύμφωνε με το Ινστιτούτο, τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης της κυκλικής ανεργίας στενεύουν, ενώ πρόκληση αποτελεί η μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας και η αύξηση της συμμετοχής στην εργασία.

    Από την πλευρά του το υπουργείο εργασίας και η ΔΥΠΑ ,βλέποντας τη βόμβα του δημογραφικού να επηρεάζει αρνητικά την αγορά εργασίας εκτός από την συνεχή προσπάθεια για βελτίωση και αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των ανέργων , στοχεύει στην αύξηση των γυναικών στην αγορά εργασίας και γενικότερα στην επάνοδο μέρους του πληθυσμού όπως οι συνταξιούχοι προκειμένου να συγκρατηθεί η απώλεια του εργατικού δυναμικού.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για τους χαμηλούς μισθούς και την πανάκριβη καθημερινότητα
    Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για τους χαμηλούς μισθούς και την πανάκριβη καθημερινότητα

    «Πυρά» κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε το βράδυ της Τετάρτης (31/7) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο «BEST».

    «Ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει για τη μείωση της ανεργίας, αλλά δεν αναφέρει τι θέσεις εργασίας ανοίγουν. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων είναι μεροδούλι μεροφάι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από το 50% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται ως 800 ευρώ. Πώς μπορούν να οικοδομήσουν με αξιοπρέπεια τη ζωή τους, όταν τα τρόφιμα έχουν ανατιμηθεί κατά 30% και το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί ραγδαία; Στην Ελλάδα πια έχουμε χαμηλούς μισθούς και πανάκριβη καθημερινότητα» σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

    «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έδειξε καμία διάθεση να συγκρουστεί με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν με ολιγοπωλιακούς όρους τις τράπεζες, την υγεία, την ενέργεια, την εμπορία τροφίμων. Είχε άλλη πολιτική. Αντίθετα, εγώ ως σοσιαλδημοκράτης θέλω κανόνες στην αγορά» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

    «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ευάλωτος στην ιστορία των υποκλοπών»

    Σχετικά με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης των υποκλοπών, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Δίνω έναν αγώνα, ο οποίος δεν είναι προσωπικός. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το κόμμα που χρεοκόπησε την Ελλάδα το 2009, τώρα θα χρεοκοπήσει και τους θεσμούς της χώρας» .

    «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ευάλωτος στην ιστορία των υποκλοπών, διότι ένα από τα στενότερα πρόσωπα στον περίγυρο του Μεγάρου Μαξίμου είναι εμπλεκόμενο. Δεν είναι μόνο ότι άκουγαν, άλλα κάποιοι έβγαλαν εκατομμύρια από αυτή την υπόθεση. Μόνο η εξαγωγή του Predator σε αφρικανικές χώρες με υπογραφή του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών που σήμερα τυγχάνει να είναι διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, είναι ένα σκάνδαλο. Είναι αδιανόητο να λέει η δικαιοσύνη ότι είναι πλημμέλημα ένας ιδιώτης να "καρφώνει" λογισμικό παρακολούθησης στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, μιας χώρας στα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία απέναντι», συμπλήρωσε.

    «Η ΝΔ υπέστη μεγάλο πλήγμα στις ευρωεκλογές»

    «Η Νέα Δημοκρατία υπέστη ένα μεγάλο πλήγμα στις ευρωεκλογές χάνοντας 13% σε 11 μήνες. Με στεναχωρεί που κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ πήραν τον προβολέα από την προσωπική ήττα Μητσοτάκη εκείνη τη βραδιά και τον έστρεψαν στο ΠΑΣΟΚ, λες και έχασε. Δεν πανηγυρίζω, αλλά κάναμε ένα ακόμη βήμα. Μέσα σε δυο χρόνια είμαστε 2ο κόμμα στην επικράτεια εκτός Λεκανοπεδίου» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    «Έχω αγωνιστεί πάρα πολύ για να πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά. Έχω τιμήσει όλες τις περιόδους του ΠΑΣΟΚ. Ήμουν πάντα εδώ στην πρώτη γραμμή του αγώνα και δεν λοξοκοίταξα ποτέ. Ήμουν στο κέντρο των εξελίξεων αλλά στο περιθώριο της εξουσίας, γι' αυτό με έχουν τιμήσει πολλές φορές οι πολίτες ως πρόεδρο, γραμματέα, ευρωβουλευτή. Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτόνομος πόλος. Είναι πρωταγωνιστής. Η πολιτική μου τελείωσε το ερώτημα: "με ποιον θα πάτε". Υπάρχουν περιθώρια το ΠΑΣΟΚ να ανέβει ακόμη περισσότερο. Αυτό που πέτυχα στην Κρήτη, μπορούμε να το πετύχουμε στην περιφέρεια και αν διορθώσουμε την κατάσταση και στο Λεκανοπέδιο, θα είμαστε κυβερνητική δύναμη» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στην εσωκομματική διαδικασία.

    Τέλος, σχετικά με τη συζήτηση περί συνεργασιών τόνισε ότι «δεν είμαι οπαδός των συγκολλήσεων ούτε των συμφωνιών κάτω από το τραπέζι. Αναλαμβάνω πρωτοβουλίες στο προσκήνιο όπως έκανα με την πρόταση δυσπιστίας τότε και σήμερα με τις υποκλοπές».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Οριακή υποχώρηση στο ποσοστό ανεργίας τον Μάιο στο 10,6%
    Οριακή υποχώρηση στο ποσοστό ανεργίας τον Μάιο στο 10,6%

    Στο 10,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Μάιο εφέτος, έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,2% τον Μάιο 2023 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 10,7% τον Απρίλιο 2024.

    Οι άνεργοι ανήλθαν σε 504.924 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 21.707 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2023 (4,1%) και κατά 11.472 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2024 (2,2%).

    Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 13,8% από 14,6% τον Μάιο 2023 και στους άνδρες σε 8,1% από 8,4%.

    Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 23,8% από 25,2% τον Μάιο πέρυσι και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 9,9% από 10,3%.

    Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.249.074 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 53.313 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2023 (1,3%) και μείωση κατά 63.083 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2024 (1,5%).

    Ενώ, τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.026.511 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 54.608 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2023 (1,8%) και αύξηση κατά 72.256 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2024 (2,4%).

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,5% η ανεργία το δ' τρίμηνο του 2023
    ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,5% η ανεργία το δ' τρίμηνο του 2023

    Σε 10,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το δ' τρίμηνο πέρυσι, από 10,8% το γ' τρίμηνο και έναντι 11,9% το δ' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

    Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 488.667 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση 5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 12,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Από το σύνολο των ανέργων, ποσοστό 50,8% ή περίπου 248.000 άτομα είναι μακροχρόνια άνεργοι (αναζητούν εργασία ένα έτος ή περισσότερο).

    Μεγαλύτερα τα ποσοστά ανεργίας στις γυναίκες

    Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 12,9% και στους άνδρες σε 8,5%.

    Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις ομάδες 15- 19 ετών (44,2%) και 20- 24 ετών (26,9%). Ακολουθούν οι ηλικίες 25- 29 ετών (18,2%), 30- 44 ετών (10,6%), 45- 64 ετών (6,8%) και 65 ετών και άνω (6,8%).

    Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Δυτική Μακεδονία (19,5%), η Κεντρική Μακεδονία (14%) και η Θεσσαλία (12,3%). Ακολουθούν, οι Ιόνιοι Νήσοι (12,1%), η Ήπειρος (11,3%), το Βόρειο Αιγαίο (11,2%), η Κρήτη (10,5%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (9,7%), η Δυτική Ελλάδα (9,7%), η Αττική (9,2%), η Στερεά Ελλάδα (7,7%), η Πελοπόννησος (6,8%) και το Νότιο Αιγαίο (4,2%).

    Από τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε διότι η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (36,2%) είτε διότι απολύθηκαν (15,9%). Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 23,2%.

    Το ποσοστό των ανέργων που αναζητούν εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι) ανέρχεται σε 50,8%. Η πλειονότητα των ανέργων έχει ολοκληρώσει έως δευτεροβάθμια εκπαίδευση (60,7%). Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ ανέρχεται σε 20,2%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τη ΔΥΠΑ ανέρχεται σε 13,7%.

    Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.183.128 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (68,6%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (20,4%).

    Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 7,5%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση 6,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία ανέρχεται σε 10,7%, καταγράφοντας μείωση κατά 11,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 17,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

    Σε ποια επαγγέλματα παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης

    Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,5%) και οι επαγγελματίες (21,6%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς (2,6%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (12,5%). Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (8,8%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (5,6%).

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων (53,3%) δηλώνει ότι εργάστηκε 40- 47 ώρες την εβδομάδα αναφοράς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (17,3%) δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες. Η πλειονότητα των απασχολουμένων (80,9%) δηλώνει ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες κατά την εβδομάδα αναφοράς. Το 7,2% των απασχολουμένων δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες, το 3,1% είναι υποαπασχολούμενοι μερικής απασχόλησης οι οποίοι θα ήθελαν να εργάζονται περισσότερο (και θα μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται περισσότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες), και το 1,3% έχει παραπάνω από μία εργασία.

    Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 4.360.932 άτομα. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών ανήλθαν σε 3.126.273 άτομα. Το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

    Η πλειονότητα των ατόμων εκτός του εργατικού δυναμικού ηλικίας 15-74 ετών, είτε δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν (44,6%) ή έχουν περάσει περισσότερα από 8 έτη από τότε που σταμάτησαν την τελευταία τους εργασία (28,7%). Από τα άτομα που εργάστηκαν μέσα στα τελευταία 8 έτη, το μεγαλύτερο ποσοστό σταμάτησε να εργάζεται επειδή συνταξιοδοτήθηκε (53,4%), ή επειδή η εργασία του ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (21,3%).

    Το 91,4% των ατόμων εκτός του εργατικού δυναμικού δηλώνουν ότι δεν θέλουν να εργάζονται. Το 0,8% δηλώνει ότι αναζητεί εργασία αλλά δεν είναι άμεσα διαθέσιμοι να την αναλάβουν, ενώ το 4,3% δηλώνει ότι είναι διαθέσιμοι για να αναλάβουν εργασία άμεσα αλλά δεν αναζητούν.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΔΥΠΑ: Κατά 51.613 άτομα μειώθηκε η ανεργία τον Ιανουάριο
    ΔΥΠΑ: Κατά 51.613 άτομα μειώθηκε η ανεργία τον Ιανουάριο

    Το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. για τον φετινό Ιανουάριο ανήλθε σε 1.039.475 άτομα

    Κατά 51.613 άτομα μειώθηκε η ανεργία (-4.7%) τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με το ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α).
    Το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. για τον φετινό Ιανουάριο ανήλθε σε 1.039.475 άτομα. Από αυτά το 48,1% είναι μακροχρόνια άνεργοι.
    Αναλυτικά
    - Οι άνδρες ανέρχονται σε 375.288 άτομα (ποσοστό 36,1%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 664.187 άτομα (ποσοστό 63,9%).
    - Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών, ο οποίος ανέρχεται σε 336.379 άτομα (ποσοστό 32,4%).
    - Το εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των εκπαιδευτικών επιπέδων ο οποίος ανέρχεται σε 498.259 άτομα (ποσοστό 47,9%).
    anergia_dypa
    Μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων, ο οποίος ανέρχεται σε 313.020 άτομα (ποσοστό 30,1%) και 192.960 άτομα (ποσοστό 18,6%) αντίστοιχα.

    Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για τον μήνα Ιανουάριο 2024 (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 211.988 άτομα, από τα οποία οι 101.113 (ποσοστό 47,7%) είναι κοινοί άνεργοι και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων ανέργων και οι 110.875 (ποσοστό 52,3%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 92.468 (ποσοστό 43,6%) και οι γυναίκες σε 119.520 (ποσοστό 56,4%).

    Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, οι 85.138 (ποσοστό 40,2%) είναι κοινοί, 1.773 (ποσοστό 0,8%) είναι οικοδόμοι, 110.875 (ποσοστό 52,3%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 13.212 (ποσοστό 6,2%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 918 (ποσοστό 0,4%) είναι εκπαιδευτικοί και 72 είναι λοιποί.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΟΗΕ: Η ανεργία παγκοσμίως θα αυξηθεί το 2024, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας
    ΟΗΕ: Η ανεργία παγκοσμίως θα αυξηθεί το 2024, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας

    Το ποσοστό της ανεργίας παγκοσμίως θα αυξηθεί ελαφρά το 2024, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), που εκφράζει ανησυχία για τη στασιμότητα της παραγωγικότητας, την επιδείνωση των ανισοτήτων και του πληθωρισμού που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

    Το ποσοστό της ανεργίας παγκοσμίως, από 5,3% το 2022, έπεσε στο 5,1% το 2023, αλλά το 2024 δύο εκατομμύρια επιπλέον εργαζόμενοι αναμένεται να αναζητήσουν εργασία, αυξάνοντας το ποσοστό στο 5,2%, εκτιμά η ΔΟΕ στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης και τις κοινωνικές προοπτικές για το 2024.

    Η υπηρεσία του ΟΗΕ υπενθυμίζει πως η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία της Covid-19 επιβραδύνθηκε σε ένα υπόβαθρο γεωπολιτικών εντάσεων και επίμονου πληθωρισμού που οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

    Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 ήταν παρ΄όλ' αυτά ελαφρώς υψηλότερη απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί και οι αγορές εργασίας επέδειξαν απροσδόκητη ανθεκτικότητα, αναφέρει η ΔΟΕ.

    Όμως οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν στην πλειονότητα των χωρών της Ομάδας των 20 (G20), καθώς οι μισθολογικές αυξήσεις δεν ακολούθησαν τον ρυθμό του πληθωρισμού, υπογράμμισε ο οργανισμός.

    Τα διαθέσιμα εισοδήματα μειώθηκαν στην πλειονότητα των χωρών της G20 και, γενικά, η διάβρωση του επιπέδου διαβίωσης λόγω του πληθωρισμού "δεν αναμένεται να αποκατασταθεί γρήγορα", εκτίμησε.

    Η έκθεσή της αποτιμά τις τελευταίες τάσεις της αγοράς εργασίας, περιλαμβανομένης της ανεργίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη συμμετοχή στον ενεργό πληθυσμό και τις ώρες εργασίας, και τις συνδέει με τα κοινωνικά αποτελέσματά τους.

    Η έκθεση διαπιστώνει πως ορισμένα δεδομένα κυρίως για την ανάπτυξη και την ανεργία, είναι "ενθαρρυντικά", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Ζιλμπέρ Ουνγκμπό.

    Όμως "μια ανάλυση σε μεγαλύτερο βάθος αποκαλύπτει πως οι ανισορροπίες της αγοράς εργασίας βαθαίνουν", πρόσθεσε.

    "Αρχίζει να φαίνεται πως αυτές οι ανισορροπίες δεν συνδέονται απλώς με την ανάκαμψη από την πανδημία αλλά είναι δομικές", είπε.

    Η έκθεση, σύμφωνα με τον ίδιο, διαπιστώνει πως μόνο η Κίνα, η Ρωσία και το Μεξικό "επωφελήθηκαν από μια θετική μεγέθυνση των πραγματικών μισθών το 2023". Οι τελευταίοι μειώθηκαν στις υπόλοιπες χώρες της G20. Η Βραζιλία (6,9%), η Ιταλία (5%) και η Ινδονησία (3,5%) κατέγραψαν τις μεγαλύτερες μειώσεις.

    "Τα προβλήματα εργατικού δυναμικού που εντοπίζει αποτελούν απειλή για τα ατομικά μέσα διαβίωσης αλλά και για τις επιχειρήσεις, και θα πρέπει να τους επιτεθούμε αποτελεσματικά και γρήγορα", εκτίμησε ακόμη ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ.

    "Η πτώση του επιπέδου διαβίωσης και η μικρή παραγωγικότητα σε συνδυασμό με έναν επίμονο πληθωρισμό δημιουργούν προϋποθέσεις μιας μεγαλύτερης ανισότητας και υπονομεύουν τις προσπάθειες να επιτευχθεί κοινωνική δικαιοσύνη", είπε ο Ουγκμπό, σύμφωνα με τον οποίο "χωρίς μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, δεν θα έχουμε ποτέ μια βιώσιμη ανάκαμψη".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ