Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2020 20:57

ΗΠΑ: Αυτός ο δισεκατομμυριούχος προειδοποιεί ότι οι οικονομικές ανισότητες θα οδηγήσουν σε σύγκρουση

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ο Ρέι Ντάλιο, συν-διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο προειδοποιεί: «Θα πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κράτος δίκαιο για όλους. Διαφορετικά κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα στη σύγκρουση.»

Ο Ρέι Ντάλιο, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, ανησυχεί για τη βαθιά διχασμένη και οικονομικά άνιση Αμερική.

Ο Ντάλιο προειδοποιεί ότι πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες οικονομικές διαφορές μεταξύ των Αμερικανών,

η πολιτική πόλωση που επικρατεί κυρίως το τελευταίο διάστημα αλλά και το αυξανόμενο χρέος ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Θα πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κράτος δίκαιο για όλους. Διαφορετικά κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα στη σύγκρουση.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δισεκατομμυριούχος σε συνέντευξή του στο CNN.

«Πλέον πρέπει να έχουμε μάθει ότι η ιστορία συνεχώς επαναλαμβάνεται. Όλα είναι φαύλος κύκλος.»

Σχεδόν 8 εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.

Ταυτόχρονα, οι προεδρικές εκλογές του 2020 – και κυρίως οι προσπάθειες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπονομεύσει τα αποτελέσματα των εκλογών – κάνοντας πολλές φορές λόγο για νοθεία- έχουν συμβάλει ακόμη περισσότερο στον διχασμό των Αμερικανών.

Συμβιβασμός – μία όχι και τόσο κακή λύση

«Προκειμένου να μην φτάσει η χώρα σε σημείο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, θα πρέπει να βρούμε έναν έξυπνο τρόπο ώστε να φέρουμε κοντά και πάλι τους πολίτες μας.»

Ο Ντάλιο τονίζει πως τα όσα λέει δεν έχουν στόχο να πανικοβάλλουν τους Αμερικανούς.

Αντίθετα, προσπαθεί να καταστήσει σαφές τόσο στους ψηφοφόρους όσο και στους ηγέτες ότι ο συμβιβασμός με τους πολιτικούς αντιπάλους μπορεί ναι μεν να πρόκειται για κάτι που φαντάζει αρκετά δύσκολο,

ωστόσο εάν συμβεί θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ανισότητα

Η πανδημία εξακολουθεί να πλήττει τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως.

Η οικονομική ανάκαμψη επιβραδύνεται και οι μαζικές απολύσεις πολλαπλασιάζονται.

Ένας τεράστιος αριθμός Αμερικανών – συγκεκριμένα 885.000 Αμερικανοί πολίτες, εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο ταμείο ανεργίας σύμφωνα με σχετική έκθεση.

Μεγάλες εταιρείες όπως η Coca-Cola, η Disney και η Post-It maker 3Μ έχουν ανακοινώσει ήδη μαζικές απολύσεις .

Ωστόσο, άλλοι κλάδοι της οικονομίας όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως ακμάζουν ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας ανοίγοντας την ψαλίδα του χάσματος των οικονομικών ανισοτήτων.

Εταιρείες ενοικίασης σπιτιών, τεχνολογικοί κολοσσοί είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα εταιρειών που οι μετοχές τους δεν σταματούν να εκτοξεύονται.

Την ίδια στιγμή σκληρά εργαζόμενες οικογένειες Αμερικανών πασχίζουν ακόμη και για τα προς το ζην σύμφωνα με τον Ρατζίν Σάχ, πρόεδρο του Ιδρύματος Rockefeller.

Επισκευάζοντας το αμερικανικό όνειρο

Ο Ντάλι πιστεύει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανισότητας με άμεσο τρόπο επενδύοντας στο μέλλον. Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικότητας βελτιώνοντας την υγειονομική περίθαλψη, τις υποδομές και ιδίως την εκπαίδευση.

Αρκετοί Αμερικανοί μαθητές δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές ούτε έχουν πρόσβαση σε Internet υψηλής ταχύτητας.

«Το να μην έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο σήμερα, είναι να σαν μην είχες νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή τηλέφωνο πριν από 50 χρόνια», αναφέρει ο δισεκατομμυριούχος.

Ο Ντάλιο, του οποίου η καθαρή αξία σύμφωνα με Forbes ανέρχεται στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει εκφράσει αρκετές φορές την στήριξή του σε μέτρα τα οποία θα αυξήσουν την φορολόγηση των πλουσίων.

Αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα – λίγες μέρες προτού ο 42χρονος γιος του επιχειρηματία σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

«Η οικογένειά μου και εγώ πενθούμε. Επιθυμία μας είναι να μην προβούμε σε καμία δήλωση προς το παρόν.» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο LinkedIn.

Πηγή: newmoney.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2020 22:38

Σχετικά Άρθρα

  • Ανάλυση Bloomberg: Τα άσχημα νέα για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS
    Ανάλυση Bloomberg: Τα άσχημα νέα για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

    Οι κυβερνήσεις βάζουν «πλάτη» με το φόνο νέας κρίσης τύπου 2009 - Τα «μαξιλάρια» ασφαλείας που δεν χρησιμοποιήθηκαν

    Με μία μακροσκελή ανάλυσή του το editorial team του Bloomberg επιχειρεί να παραθέσει τις αρνητικές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

    Συγκεκριμένα με τίτλο «Η UBS έσωσε Credit Suisse. Τώρα για τα κακά νέα», το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει πως ναι μεν η διάσωση της μεγάλης ελβετικής τράπεζας αποτέλεσε ένα θετικό γεγονός, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίον έγινε αλλά και οι αιτίες πίσω από την κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού εμπεριέχουν πτυχές οι οποίες μόνο ευοίωνες δεν είναι για το οικονομικό τοπίο.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ελβετικές αρχές μπορεί να απέτρεψαν την καταστροφή αναγκάζοντας τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της προβληματικής Credit Suisse Group AG και της ισχυρότερης UBS Group AG, ωστόσο οι ενέργειές τους στέλνουν επίσης ένα ανησυχητικό μήνυμα: Περίπου 15 χρόνια μετά την τελευταία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι ρυθμιστικές αρχές δεν είναι ακόμα σίγουρες ότι μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια την κατάρρευση μιας συστημικά σημαντικής τράπεζας, ακόμη και μιας σχετικά μικρής.

    «Υπό αυτές τις συνθήκες, η εξαγορά από την UBS ήταν ίσως η καλύτερη που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε», επισημαίνει η ανάλυση του Bloomberg και συνεχίζει σημειώνοντας πως με δεδομένο το πόσο γρήγορα έφευγαν οι καταθέτες και οι αντισυμβαλλόμενοι της Credit Suisse και πόσο επειγόντως οι ρυθμιστικές αρχές αναζήτησαν μια συμφωνία, οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είχε προκαλέσει όλεθρο.

    Τα καλά νέα

    Οι αρθρογράφοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου είναι ξεκάθαροι ως προς την εξέλιξη των γεγονότων. «Μην κάνετε λάθος: Αυτή ήταν μια διάσωση», αναφέρουν και συνεχίζουν, «η ελβετική κυβέρνηση, εκ μέρους των φορολογουμένων, συμφώνησε να παράσχει στην UBS ασφάλιση σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι ζημιών σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και να καλύψει τυχόν ζημίες σε πιστωτική γραμμή έκτακτης ανάγκης 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας».

    Τα κακά νέα

    Το Bloomberg σημειώνει πως τα παραπάνω μπορεί να αποτέλεσαν μία θετική εξέλιξη, ωστόσο τα δεδομένα ανοίγουν παράθυρο για πραγματικά άσχημη έκβαση. «Αντιμέτωποι με την αποτυχία της Credit Suisse, οι αξιωματούχοι έδωσαν στην UBS αυτό που ήθελε και δημιούργησαν μια ακόμη μεγαλύτερη τράπεζα με ρητές κρατικές εγγυήσεις. Αυτό ενισχύει την αντίληψη ότι οι κυβερνήσεις θα στέκονται πάντα πίσω από συστημικά σημαντικές τράπεζες — μια προσδοκία που ενθαρρύνει ακόμη πιο ανεύθυνη συμπεριφορά», αναφέρει η ανάλυση.

    Έτσι, στο ίδιο πλαίσιο γίνεται σαφές πως παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξυγίανση των τραπεζών, οι τυχόν αποτυχίες πάντα θα φέρνουν την κρατική παρέμβαση στο προσκήνιο, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε.

    Γράφει σχετικά το Bloomberg: «Αυτό είναι ιδιαίτερα ατυχές δεδομένου ότι οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές έχουν περάσει την τελευταία δεκαετία περίπου προετοιμασμένες να ανταποκριθούν διαφορετικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελβετία δημιούργησαν έναν μηχανισμό εξυγίανσης μεγάλων τραπεζών που επιτρέπει στους κρατικούς αξιωματούχους να αντικαταστήσουν τη διοίκηση και να ανακεφαλαιοποιήσουν ένα ίδρυμα σε πτώση χωρίς να διακόπτουν τις παγκόσμιες δραστηριότητές του. Το σχέδιο απαιτούσε από τις τράπεζες να έχουν ένα επιπλέον στρώμα χρέους που απορροφά τις ζημιές που θα μπορούσε να διαγραφεί ή να μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση δεν θα γινόταν σε βάρος των φορολογουμένων και των καταθετών. Η ΕΕ χρησιμοποίησε με επιτυχία τον μηχανισμό της το 2017, για να σώσει και να πουλήσει την αφερέγγυα ισπανική Banco Popular».

    Στην παρούσα φάση, η Credit Suisse ήταν καλή υποψήφια για διάσωση χωρίς οι αναμενόμενες επιπτώσεις να είναι τόσο μεγάλες, καθώς όπως αναφέρει το Bloomberg, με λιγότερα από 600 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στο τέλος του 2022 (η Deutsche Bank AG είχε περισσότερα από 1,4 τρισ. δολάρια). Παράλληλα είχε πολλά ίδια κεφάλαια και χρέη που θα μπορούσαν να διαγραφούν για την προστασία των φορολογουμένων και των καταθετών - μια πιθανότητα που, κρίνοντας από τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων της τράπεζας, οι αγορές έρχονταν να αποδεχτούν γρήγορα.

    Ωστόσο, όταν η Credit Suisse έφτασε στον γκρεμό, οι αξιωματούχοι έδειξαν μικρή πίστη στην ικανότητά τους να το επιλύσουν με ασφάλεια. Αντ 'αυτού, επέλεξαν μια νομοθετημένη λύση. Έγραψαν περίπου 17 δισ. δολάρια σε ομόλογα bail-in, αλλά επέτρεψαν επίσης στους μετόχους να λάβουν περισσότερα από 3 δισ. δολάρια σε μετοχές της UBS, ανατρέποντας την παραδοσιακή αρχαιότητα των επενδυτών. Έτσι έθεσαν σε κίνδυνο τους φορολογούμενους: «Ίσως θεώρησαν ότι το περιβάλλον της αγοράς ήταν πολύ εύθραυστο, ότι η εμπιστοσύνη είχε πέσει για να αποκατασταθεί μια νέα διαδικασία. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, έδειξαν ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι πρόθυμες να πατήσουν τη σκανδάλη», γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

    Αυτό το επεισόδιο, γράφει κλείνοντας την ανάλυσή του το Bloomberg, θα πρέπει να εμπνεύσει μία σοβαρή ρυθμιστική ενδοσκόπηση. Τουλάχιστον, εάν ορισμένες τράπεζες εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να απαιτήσουν πολύ περισσότερα ίδια κεφάλαια για να καταστήσουν εξαρχής λιγότερο πιθανά τέτοια γεγονότα. Αλλά ακόμη και τα άφθονα ίδια κεφάλαια δεν θα σταματήσουν απαραιτήτως τις διαδικασίες του είδους που γνώρισαν η Credit Suisse και η Silicon Valley Bank. Η αντιμετώπιση αυτής της αστάθειας θα απαιτήσει μια πολύ βαθύτερη επανεξέταση, με στόχο να διασφαλιστεί ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν πάντα να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις που μοιάζουν με χρήματα που δημιουργούν.

    Μέχρι να συμβεί αυτό, το μάθημα για τις τράπεζες από τη διάσωση της Credit Suisse είναι επικίνδυνο: Εάν είστε αρκετά μεγαλόσωμοι και τρομακτικοί, η κυβέρνηση θα βάλει πλάτη.

    Πηγή: protothema.gr - AΠΕ-EPA / MICHAEL BUHOLZER

  • Κοινωνική ανισότητα - Γκουτέρες: «Παγιδευόμαστε σε έναν κόσμο 8 δισ. κατοίκων με κρίσεις και συγκρούσεις»
    Κοινωνική ανισότητα - Γκουτέρες: «Παγιδευόμαστε σε έναν κόσμο 8 δισ. κατοίκων με κρίσεις και συγκρούσεις»

    Όσο η ανθρώπινη οικογένεια μεγαλώνει, γίνεται όλο και πιο διχασμένη, υπογραμμίζει σε άρθρο του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ - «Να βρούμε άμεσα κοινές λύσεις στις κοινές μας προκλήσεις»

    Το πρόταγμα για γεφύρωση του χάσματος και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης με βάση τα ίσα δικαιώματα και τις ελευθερίες κάθε μέλους της οικογένειας των 8 δισ. της ανθρωπότητας, αλλά και την πίστη του στην ανθρώπινη αλληλεγγύη, εκπέμπει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε άρθρο του που τιτλοφορείται «Ένας κόσμος 8 δισ. κατοίκων, κρίσεων και ευκαιριών».

    Όπως επισημαίνει ο Αντόνιο Γκουτέρες στην αρχή του άρθρου του, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια στα μέσα Νοεμβρίου - μια απόδειξη των επιστημονικών εξελίξεων και βελτιώσεων στη διατροφή, τη δημόσια υγεία και την υγιεινή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι καθώς η ανθρώπινη οικογένειά μας μεγαλώνει, γίνεται επίσης όλο και πιο διχασμένη. «Δισεκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα, εκατοντάδες εκατομμύρια αντιμετωπίζουν την πείνα, ακόμη και λιμό. Ένας αριθμός ρεκόρ ανθρώπων βρίσκονται σε κίνηση αναζητώντας ευκαιρίες και ανακούφιση από τα χρέη και τις κακουχίες, τους πολέμους και τις κλιματικές καταστροφές» εξήγησε.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε πως αν δεν γεφυρωθεί το τεράστιο χάσμα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων, παγιδεύουμε τον εαυτό μας σε έναν κόσμο 8 δισ. κατοίκων που είναι γεμάτος με εντάσεις, κρίσεις και συγκρούσεις. «Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Μια χούφτα δισεκατομμυριούχοι ελέγχουν τόσο πλούτο όσο το φτωχότερο μισό του κόσμου. Το κορυφαίο ένα τοις εκατό παγκοσμίως τσεπώνουν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εισοδήματος, ενώ οι πολίτες στις πλουσιότερες χώρες μπορούν να περιμένουν να ζήσουν έως και 30 χρόνια περισσότερο από εκείνους στις φτωχότερες. Καθώς ο κόσμος έχει γίνει πλουσιότερος και υγιέστερος τις τελευταίες δεκαετίες, οι ανισότητες έχουν επίσης αυξηθεί» σημείωσε.

    Εκτός από αυτές τις μακροπρόθεσμες τάσεις, ο Αντόνιο Γκουτέρες παρατήρησε πως η επιταχυνόμενη κλιματική κρίση και η άνιση ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 υπερτροφοδοτούν τις ανισότητες. «Οδεύουμε κατευθείαν προς την κλιματική καταστροφή, ενώ οι εκπομπές και οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και οι ξηρασίες καταστρέφουν χώρες που δεν ευθύνονται σχεδόν καθόλου στην παγκόσμια θέρμανση» όπως αναφέρει.

    Στις συνεχιζόμενος κρίσεις, επισιτιστικές, ενεργειακές και χρηματοοικονομικές, προσθέτει και τον πόλεμο της Ουκρανίας, πλήττοντας περισσότερο τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. «Οι ανισότητες έχουν μεγαλύτερο κόστος για τις γυναίκες και τα κορίτσια, καθώς και για τις περιθωριοποιημένες ομάδες που ήδη υφίστανται διακρίσεις. Πολλές χώρες του παγκόσμιου Νότου αντιμετωπίζουν τεράστια χρέη, αυξανόμενη φτώχεια και πείνα και τις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Έχουν μικρές πιθανότητες να επενδύσουν στη βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία, στη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή στην εκπαίδευση και κατάρτιση για την ψηφιακή εποχή».

    Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας προχωρά στη διαπίστωση ότι ο θυμός και η πικρία κατά των ανεπτυγμένων χωρών φτάνουν σε οριακά σημεία. «Οι τοξικοί διχασμοί και η έλλειψη εμπιστοσύνης προκαλούν καθυστερήσεις και αδιέξοδα σε μια σειρά ζητημάτων, από τον πυρηνικό αφοπλισμό έως την τρομοκρατία και την παγκόσμια υγεία» αποσαφηνίζει και προτάσσει: «Πρέπει να περιορίσουμε αυτές τις επιζήμιες τάσεις, να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις και να βρούμε κοινές λύσεις στις κοινές μας προκλήσεις. Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση ότι η εκτροχιασμένη ανισότητα είναι μια επιλογή, την οποία οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν την ευθύνη να αντιστρέψουν».

    Περαιτέρω, ο Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει την πεποίθηση πως ο κόσμος των 8 δισ. θα μπορούσε να προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες, όπου η αύξηση του πληθυσμού είναι υψηλότερη. «Σχετικά μικρές επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και μεγέθυνσης, μεταμορφώνοντας τις οικονομίες και τις ζωές» αναφέρει ειδικότερα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ SALVATORE DINOLFI

  • ΔΝΤ: Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 6% φέτος και 4,9% το 2022
    ΔΝΤ: Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 6% φέτος και 4,9% το 2022

    To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατήρησε την πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 6% φέτος, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές για τις ΗΠA και άλλες πλούσιες οικονομίες, ενώ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για μία σειρά αναπτυσσόμενων χωρών που δυσκολεύονται με την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

    Το χάσμα στις προοπτικές ανάπτυξης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη πρόσβαση των αναπτυγμένων χωρών στα εμβόλια κατά της COVID-19 και τη συνεχή δημοσιονομική στήριξη, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες και στα δύο αυτά μέτωπα, σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία.

    «Σχεδόν το 40% του πληθυσμού των αναπτυγμένων οικονομιών έχουν εμβολιασθεί πλήρως έναντι 11% στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών και ενός πολύ μικρού ποσοστού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος», ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ, σε δήλωσή της.

    «Τα ταχύτερα από τα αναμενόμενα ποσοστά εμβολιασμών και η επάνοδος στην κανονικότητα οδήγησαν σε αναβαθμίσεις, ενώ η έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια και τα νέα κύματα κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα στην Ινδία, οδήγησαν σε υποβαθμίσεις», σημείωσε.

    Το Ταμείο αναθεώρησε σημαντικά ανοδικά τις προβλέψεις για τις ΗΠΑ, αναμένοντας τώρα ότι θα αναπτυχθούν με ρυθμό 7% φέτος και 4,9% το 2022 - κατά 0,6 και 1,4 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον, αντίστοιχα, σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου. Οι προβλέψεις του βασίζονται στην υπόθεση ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα εγκρίνει χωρίς σημαντικές αλλαγές το πρόγραμμα δαπανών του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ύψους σχεδόν 4 τρισ. δολαρίων, για τις υποδομές, την εκπαίδευση και τη στήριξη των οικογενειών.

    Ο θετικός αντίκτυπος από τα προγράμματα δαπανών των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη πρόοδο στα ποσοστά εμβολιασμών κατά της COVID-19, οδήγησαν το Ταμείο να αναθεωρήσει ανοδικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2022 στο 4,9% από 4,4% τον Απρίλιο.

    Το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ινδίας φέτος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 9,5%, ενώ μείωσε κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας την πρόβλεψή του για την κινεζική οικονομία στο 8,1%, αναφέροντας μία μείωση των δημοσίων επενδύσεων και της συνολικής δημοσιονομικής στήριξης.

    Προβλέπει ακόμη χαμηλότερες προοπτικές για την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, όπου τα πρόσφατα κύματα της COVID-19 επιβαρύνουν τη δραστηριότητα.

    Σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν παγκοσμίως, αναφέρει το Ταμείο, μεταξύ των οποίων η προοπτική νέες, πολύ μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού να οδηγήσουν σε νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις και σε περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα.
    Σε ένα σενάριο, που αφορά τόσο τις αναδυόμενες οικονομίες όσο και τις αναπτυγμένες χώρες με υψηλή διστακτικότητα έναντι των εμβολίων, το Ταμείο διαπίστωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί 0,8 της ποσοστιαίας μονάδας φέτος και το 2022.

    Οσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ τον θεωρεί ως το μεταβατικό αποτέλεσμα «αναντιστοιχιών προσφοράς και ζήτησης» καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα στις περισσότερες χώρες το 2022.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/ΕPA/JIM LO SCALZO

  • ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% φέτος - Η μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930
    ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% φέτος - Η μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930

    Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% το 2020 λόγω της κατάρρευσης της δραστηριότητας που προκαλεί ο κορονοϊός, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη κάμψη από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

    Στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το ΔΝΤ προβλέπει μία μερική ανάκαμψη το 2021, με την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 5,8%, αλλά τονίζει ότι οι προβλέψεις του χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά μεγάλη αβεβαιότητα και ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δυσμενέστερα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. «Η ανάκαμψη το 2021 είναι μόνο μερική, καθώς το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να παραμείνει κάτω από αυτό που προβλέπαμε για το 2021, πριν από το πλήγμα του κορονοϊού», ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Γκίτα Γκόπινατ, σε δήλωσή της. Με βάση το καλύτερο σενάριο του ΔΝΤ, το ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιθανόν να μειωθεί κατά 9 τρισ. δολάρια συνολικά στα δύο χρόνια -- περισσότερο από το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Ιαπωνίας μαζί, πρόσθεσε η Γκόπινατ.

    Οι προβλέψεις του Ταμείου βασίζονται στην υπόθεση ότι οι εξάρσεις του νέου κορονοϊού θα κορυφωθούν στις περισσότερες χώρες κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και θα αποκλιμακωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ σταδιακά θα αίρονται το κλείσιμο των επιχειρήσεων και άλλα περιοριστικά μέτρα. Μία μεγαλύτερη διάρκεια της πανδημίας, η οποία θα συνεχιστεί και στο τρίτο τρίμηνο, θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω συρρίκνωση κατά 3% το 2020 και μία βραδύτερη ανάκαμψη το 2021, λόγω των τραυματικών συνεπειών από τις χρεοκοπίες και τη μεγαλύτερης διάρκειας ανεργία.

    Μία δεύτερη έξαρση του κορονοϊού το 2021, που θα οδηγήσει σε περισσότερες διακοπές λειτουργίας, θα μπορούσε να προκαλέσει μία κατά 5-8 ποσοστιαίες μονάδες μείωση της βασικής πρόβλεψης του Ταμείου για το παγκόσμιο ΑΕΠ το επόμενο έτος, με τον κόσμο να είναι σε ύφεση για δεύτερο συνεχόμενο έτος. «Είναι πολύ πιθανόν ότι φέτος η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί τη χειρότερη ύφεσή της από τη Μεγάλη Ύφεση, υπερβαίνοντας αυτή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μία δεκαετία», σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεση. «Η μεγάλη καραντίνα, όπως θα μπορούσε να την αποκαλέσει κανείς, προβλέπεται να συρρικνώσει πολύ την παγκόσμια ανάπτυξη».

    Οι νέες προβλέψεις συνθέτουν ένα μελαγχολικό σκηνικό για τις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω βιντεοδιάσκεψης αυτή την εβδομάδα λόγω του κορονοϊού.

    Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πιθανόν να μην είναι αρκετά τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, ύψους περίπου 8 τρισ. δολαρίων, τα οποία διοχετεύουν οι κυβερνήσεις για την αποφυγή της κατάρρευσης. Η ίδια αναμένεται να ταχθεί αυτή την εβδομάδα υπέρ μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους για τις φτωχότερες χώρες.

    Η παγκόσμια οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,7% το 2009 --η χειρότερη πτώση μετά από αυτή της δεκαετίας του 1930-- σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Τον Ιανουάριο, πριν γίνει γνωστή η έκταση της έξαρσης του κορονοϊού τόσο εντός όσο και εκτός της Κίνας, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυσσόταν 3,3% το 2020 καθώς οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας είχαν αρχίσει να μειώνονται, ενώ για το 2021 προβλεπόταν ανάπτυξη 3,4%.

    Οι αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες υφίστανται σήμερα τις χειρότερες εξάρσεις του ιού θα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της βουτιάς της οικονομικής δραστηριότητας. Η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 5,9% το 2020, ενώ προβλέπεται να ανακάμψει 4,7% το 2021, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο του Ταμείου.

    Οι οικονομίες της Ευρωζώνης θα συρρικνωθούν κατά 7,5% το 2020, με την Ιταλία που έχει πληγεί σκληρά να βλέπει το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 9,1% και το ΑΕΠ της Ισπανίας να μειώνεται κατά 8%, της Γερμανίας κατά 7% και της Γαλλίας κατά 7,2%. Το Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,7% το 2021, όσο και η αμερικανική οικονομία. Η Κίνα θα διατηρήσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης (1,2%) το 2020 έναντι ρυθμού 6% που προέβλεπε το Ταμείο τον Ιανουάριο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters - Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΕPA/JIM LO SCALZO

  • Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει «μεγάλη παγκόσμια ύφεση» εξαιτίας της πανδημίας
    Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει «μεγάλη παγκόσμια ύφεση» εξαιτίας της πανδημίας

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας δήλωσε χθες ότι η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού αναμένεται να επιφέρει μια «μεγάλη παγκόσμια ύφεση» που θα πιθανώς θα πλήξει περισσότερο τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες.

    «Σκοπεύουμε να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα και μαζικά με προγράμματα στήριξης, ιδιαίτερα για τις φτωχές χώρες», τόνισε ο Μάλπας, στην πλατφόρμα LinkedIn.

    Πρόσθεσε πως σχεδιάζει να συνομιλήσει σύντομα με τους ηγέτες της Αιθιοπίας, της Κένυας και άλλων χωρών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

  • Αργή ασφυξία για την παγκόσμια οικονομία - Οι κοινωνικοπολιτικοί κίνδυνοι
    Αργή ασφυξία για την παγκόσμια οικονομία - Οι κοινωνικοπολιτικοί κίνδυνοι

    Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε συνθήκες αργής ασφυξίας υπό το βάρος της αναταραχής στις εμπορικές συναλλαγές, της ψηφιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής, με κίνδυνο πυροδότησης της κοινωνικής έντασης: το σενάριο της δυσπραγίας του 2019 κινδυνεύει να συνεχισθεί το 2020, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.

    Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει πλαφόν 2,9% για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020, όπως ακριβώς και το 2019. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης από την παγκόσμια ύφεση του 2009, που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. «Βρισκόμαστε σε μία ανησυχητική περίοδο», σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ Λοράνς Μπουν.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του προβλέπει ένα γκελ του 3,4% για το 2020, αλλά αυτή η ανάκαμψη «παραμένει επισφαλής», προειδοποιεί η επικεφαλής οικονομολόγος Γκίτα Γκοπίνατ.

    Τέλος εποχής

    Η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται μόνο στο τέλος ενός κύκλου, αλλά μάλλον στο τέλος μίας εποχής, της εποχής της εκτίναξης των εμπορικών συναλλαγών και της βιομηχανικής ανάπτυξης των αναδυομένων οικονομιών.

    Η διπλωματική συναίνεση για το ελεύθερο εμπόριο διερράγη με την έλευση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που βρίσκεται σε ένα ατέρμονο εμπορικό και τεχνολογικό μπρα-ντε-φερ με την Κίνα, το οποίο βαρύνει στην ανάπτυξη.

    Το Brexit θα αποτελέσει ένα ακόμη τεστ για την πολυμέρεια στην λειτουργία των διεθνών οικονομικών σχέσεων.

    Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι διαταραγμένο έπειτα από τα χρόνια της απλοχεριάς των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, που πασχίζουν να απογαλακτίσουν τις αγορές, ορισμένες από τις οποίες, όπως η Wall Street, περνούν από ρεκόρ σε ρεκόρ.

    Το παράδοξο εκ πρώτης όψεως φαινόμενο των «αρνητικών» επιτοκίων γενικεύεται σε ορισμένες χώρες, συρρικνώνοντας την αποδοτικότητα των τραπεζών και διογκώνοντας το ιδιωτικό χρέος.

    Ο Στιβ Άισμαν είναι ωστόσο κατηγορηματικός: «Δεν θα έχουμε συστημική κρίση», όπως εκείνη που πυροδοτήθηκε από την χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008, διαβεβαιώνει ο διάσημος επενδυτής που είχε προβλέψει την κατάρρευση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος πριν από μία δεκαετία.

    Για τον χρηματιστή, η ιστορία του οποίου αποτέλεσε την έμπνευση για την ταινία «Το Μεγάλο Σορτάρισμα», η οικονομία είναι πιθανόν να συνεχίσει την ισχνή ανάπτυξη ή να εισέλθει «σε τυπική ύφεση με μία οικονομία που επιβραδύνει και τους ανθρώπους να χάνουν χρήματα. Θα είναι ήδη πολύ επώδυνο».

    Ο Λούντοβιτς Σουμπράν, επικεφαλής οικονομολόγος του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, προβλέπει «ένα κολαστήριο» στην παγκόσμια ανάπτυξη. Αν συμβεί, «το επόμενο συστημικό σοκ χωρίς αμφιβολία δεν θα προέλθει από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά θα είναι εξωγενές. Για παράδειγμα, από ένα μεγάλο σοκ ρύθμισης των προσωπικών δεδομένων ή σε σύνδεση με το Κλίμα».

    Αμερικανικές εκλογές

    Κατά την γνώμη του, μεγάλο βάρος θα έχει η αναμέτρηση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και η επίπτωσή τους στην πρώτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, για παράδειγμα, που διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, επιμένει στην επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των πλουσίων, στην «πράσινη» στροφή της οικονομίας και στην διάλυση των ψηφιακών κολοσσών, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Wall Street.

    Ο Λίον Κούπερμαν, διαχειριστής κεφαλαίων και δισεκατομμυριούχος, την έχει κατηγορήσει ότι «χ...ζει το γαμ...νο αμερικανικό όνειρο», αποκαλώντας την «τσαρλατάνο».

    Εκτός και αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ. «Είτε κάνει μία δεύτερη θητεία α λα αμερικανικά, δηλαδή, δεν κάνει τίποτε. Είτε διπλασιάσει το ποντάρισμα στο παιγνίδι με την Κίνα», με κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης, προειδοποιεί ο Λούντοβιτς Σουμπράν.

    Γεωπολιτικές εντάσεις, κατανομή των εισοδημάτων, ψηφιοποίηση, Κλίμα: τα θέματα αυτά θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια οικονομία πέραν των εξελίξεων στις ΗΠΑ και πέραν του 2020.

    Η παντοδυναμία των τεχνολογικών κολοσσών, καθήμενων επάνω σε βουνά δεδομένων, θέτει σε αμφισβήτηση την κατανομή του πλούτου και αναδιαμορφώνει την απασχόληση.

    Απέναντι στην κλιματική αλλαγή, βιομήχανοι και επενδυτές διορθώνουν τις στρατηγικές τους. Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγας Saudi Aramco αναγκάσθηκε να αναθεωρήσει επί τα χείρω το μέγεθος της γιγάντιας εισόδου του στο χρηματιστήριο.

    «Το ξεπέρασμα μία συγκυριακής κρίσης δεν το φοβόμαστε, ξέρουμε να το κάνουμε», λέει ο Ινγκο Κιούμπλερ, εκπρόσωπος του προσωπικού στην Mahle, της γερμανικής εταιρείας εξοπλισμού αυτοκινήτων που καταργεί θέσεις εργασίας εξαιτίας κυρίως της εγκατάλειψης του ντίζελ.

    Κοινωνική οργή

    «Το μεγάλο ζήτημα είναι η αναμόρφωση, η ψηφιοποίηση, η ηλεκτρική κίνηση. Ανησυχούμε για απώλεια πολλών θέσεων απασχόλησης» απέναντι στην πλημμυρίδα των κινεζικών μπαταριών», λέει.

    Εάν η ακόμη ευημερούσα Γερμανία ανησυχεί για το μέλλον, άλλες χώρες - ο Λίβανος, η Χιλή, η Κολομβία, αλλά και η Γαλλία - έχουν γνωρίσει ήδη εκρήξεις κοινωνικής οργής.

    Ο Νικόλας Ασόντο, ένας 33χρονος χιλιανός μάγειρας, αναγκάσθηκε να κλείσει το εσταιατόριό του, πνιγμένος από τα ιατρικά έξοδα έπειτα από ατύχημα. «Δεν μπορούσα να πληρώσω, με έβαλαν την λίστα των υπερχρεωμένων...Ως ιδιώτης, δεν είχα την δυνατότητα πίστωσης και το κατάστημά μου άρχισε να παράγει χρέη. Είναι πολύ άδικο», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

    Σε έναν κόσμο χαμηλής ανάπτυξης όπου, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, 26 δισεκατομμυριούχοι κατείχαν το 2018 όσο πλούτο κατέχει το φτωχότερο ήμισυ του πλανήτη, το θέμα της ανακατανομής του πλούτου θα εξακολουθήσει να τίθεται με όλο και μεγαλύτερη οξύτητα και στις ανεπτυγμένες χώρες.

    «Ακόμη και όταν οι άνθρωποι μοιάζει να διαθέτουν τα βασικά υλικά αγαθά, μπορούν να υποβιβασθούν στο ίδιο επίπεδο ανέχειας με τους φτωχότερους», προειδοποίησε η Εστέρ Ντυφλό, ειδική σε θέματα ανάπτυξης, λίγο αφού πληροφορήθηκε στις 14 Οκτωβρίου ότι βραβεύεται με τον Νόμπελ Οικονομίας.

    Πηγή: economistas.gr - Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς