Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019 12:52

Αργή ασφυξία για την παγκόσμια οικονομία - Οι κοινωνικοπολιτικοί κίνδυνοι

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε συνθήκες αργής ασφυξίας υπό το βάρος της αναταραχής στις εμπορικές συναλλαγές, της ψηφιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής, με κίνδυνο πυροδότησης της κοινωνικής έντασης: το σενάριο της δυσπραγίας του 2019 κινδυνεύει να συνεχισθεί το 2020, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει πλαφόν 2,9% για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020, όπως ακριβώς και το 2019. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης από την παγκόσμια ύφεση του 2009, που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. «Βρισκόμαστε σε μία ανησυχητική περίοδο», σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ Λοράνς Μπουν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του προβλέπει ένα γκελ του 3,4% για το 2020, αλλά αυτή η ανάκαμψη «παραμένει επισφαλής», προειδοποιεί η επικεφαλής οικονομολόγος Γκίτα Γκοπίνατ.

Τέλος εποχής

Η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται μόνο στο τέλος ενός κύκλου, αλλά μάλλον στο τέλος μίας εποχής, της εποχής της εκτίναξης των εμπορικών συναλλαγών και της βιομηχανικής ανάπτυξης των αναδυομένων οικονομιών.

Η διπλωματική συναίνεση για το ελεύθερο εμπόριο διερράγη με την έλευση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που βρίσκεται σε ένα ατέρμονο εμπορικό και τεχνολογικό μπρα-ντε-φερ με την Κίνα, το οποίο βαρύνει στην ανάπτυξη.

Το Brexit θα αποτελέσει ένα ακόμη τεστ για την πολυμέρεια στην λειτουργία των διεθνών οικονομικών σχέσεων.

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι διαταραγμένο έπειτα από τα χρόνια της απλοχεριάς των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, που πασχίζουν να απογαλακτίσουν τις αγορές, ορισμένες από τις οποίες, όπως η Wall Street, περνούν από ρεκόρ σε ρεκόρ.

Το παράδοξο εκ πρώτης όψεως φαινόμενο των «αρνητικών» επιτοκίων γενικεύεται σε ορισμένες χώρες, συρρικνώνοντας την αποδοτικότητα των τραπεζών και διογκώνοντας το ιδιωτικό χρέος.

Ο Στιβ Άισμαν είναι ωστόσο κατηγορηματικός: «Δεν θα έχουμε συστημική κρίση», όπως εκείνη που πυροδοτήθηκε από την χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008, διαβεβαιώνει ο διάσημος επενδυτής που είχε προβλέψει την κατάρρευση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος πριν από μία δεκαετία.

Για τον χρηματιστή, η ιστορία του οποίου αποτέλεσε την έμπνευση για την ταινία «Το Μεγάλο Σορτάρισμα», η οικονομία είναι πιθανόν να συνεχίσει την ισχνή ανάπτυξη ή να εισέλθει «σε τυπική ύφεση με μία οικονομία που επιβραδύνει και τους ανθρώπους να χάνουν χρήματα. Θα είναι ήδη πολύ επώδυνο».

Ο Λούντοβιτς Σουμπράν, επικεφαλής οικονομολόγος του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, προβλέπει «ένα κολαστήριο» στην παγκόσμια ανάπτυξη. Αν συμβεί, «το επόμενο συστημικό σοκ χωρίς αμφιβολία δεν θα προέλθει από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά θα είναι εξωγενές. Για παράδειγμα, από ένα μεγάλο σοκ ρύθμισης των προσωπικών δεδομένων ή σε σύνδεση με το Κλίμα».

Αμερικανικές εκλογές

Κατά την γνώμη του, μεγάλο βάρος θα έχει η αναμέτρηση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και η επίπτωσή τους στην πρώτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, για παράδειγμα, που διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, επιμένει στην επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των πλουσίων, στην «πράσινη» στροφή της οικονομίας και στην διάλυση των ψηφιακών κολοσσών, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Wall Street.

Ο Λίον Κούπερμαν, διαχειριστής κεφαλαίων και δισεκατομμυριούχος, την έχει κατηγορήσει ότι «χ...ζει το γαμ...νο αμερικανικό όνειρο», αποκαλώντας την «τσαρλατάνο».

Εκτός και αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ. «Είτε κάνει μία δεύτερη θητεία α λα αμερικανικά, δηλαδή, δεν κάνει τίποτε. Είτε διπλασιάσει το ποντάρισμα στο παιγνίδι με την Κίνα», με κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης, προειδοποιεί ο Λούντοβιτς Σουμπράν.

Γεωπολιτικές εντάσεις, κατανομή των εισοδημάτων, ψηφιοποίηση, Κλίμα: τα θέματα αυτά θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια οικονομία πέραν των εξελίξεων στις ΗΠΑ και πέραν του 2020.

Η παντοδυναμία των τεχνολογικών κολοσσών, καθήμενων επάνω σε βουνά δεδομένων, θέτει σε αμφισβήτηση την κατανομή του πλούτου και αναδιαμορφώνει την απασχόληση.

Απέναντι στην κλιματική αλλαγή, βιομήχανοι και επενδυτές διορθώνουν τις στρατηγικές τους. Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγας Saudi Aramco αναγκάσθηκε να αναθεωρήσει επί τα χείρω το μέγεθος της γιγάντιας εισόδου του στο χρηματιστήριο.

«Το ξεπέρασμα μία συγκυριακής κρίσης δεν το φοβόμαστε, ξέρουμε να το κάνουμε», λέει ο Ινγκο Κιούμπλερ, εκπρόσωπος του προσωπικού στην Mahle, της γερμανικής εταιρείας εξοπλισμού αυτοκινήτων που καταργεί θέσεις εργασίας εξαιτίας κυρίως της εγκατάλειψης του ντίζελ.

Κοινωνική οργή

«Το μεγάλο ζήτημα είναι η αναμόρφωση, η ψηφιοποίηση, η ηλεκτρική κίνηση. Ανησυχούμε για απώλεια πολλών θέσεων απασχόλησης» απέναντι στην πλημμυρίδα των κινεζικών μπαταριών», λέει.

Εάν η ακόμη ευημερούσα Γερμανία ανησυχεί για το μέλλον, άλλες χώρες - ο Λίβανος, η Χιλή, η Κολομβία, αλλά και η Γαλλία - έχουν γνωρίσει ήδη εκρήξεις κοινωνικής οργής.

Ο Νικόλας Ασόντο, ένας 33χρονος χιλιανός μάγειρας, αναγκάσθηκε να κλείσει το εσταιατόριό του, πνιγμένος από τα ιατρικά έξοδα έπειτα από ατύχημα. «Δεν μπορούσα να πληρώσω, με έβαλαν την λίστα των υπερχρεωμένων...Ως ιδιώτης, δεν είχα την δυνατότητα πίστωσης και το κατάστημά μου άρχισε να παράγει χρέη. Είναι πολύ άδικο», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Σε έναν κόσμο χαμηλής ανάπτυξης όπου, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, 26 δισεκατομμυριούχοι κατείχαν το 2018 όσο πλούτο κατέχει το φτωχότερο ήμισυ του πλανήτη, το θέμα της ανακατανομής του πλούτου θα εξακολουθήσει να τίθεται με όλο και μεγαλύτερη οξύτητα και στις ανεπτυγμένες χώρες.

«Ακόμη και όταν οι άνθρωποι μοιάζει να διαθέτουν τα βασικά υλικά αγαθά, μπορούν να υποβιβασθούν στο ίδιο επίπεδο ανέχειας με τους φτωχότερους», προειδοποίησε η Εστέρ Ντυφλό, ειδική σε θέματα ανάπτυξης, λίγο αφού πληροφορήθηκε στις 14 Οκτωβρίου ότι βραβεύεται με τον Νόμπελ Οικονομίας.

Πηγή: economistas.gr - Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019 01:39

Σχετικά Άρθρα

  • Αχαΐα: Θρίλερ στην Εθνική στο Λαμπίρι - Νεαρός έπαθε κρίση έχασε τον έλεγχο του ΙΧ του
    Αχαΐα: Θρίλερ στην Εθνική στο Λαμπίρι - Νεαρός έπαθε κρίση έχασε τον έλεγχο του ΙΧ του

    Η άμεση αντίδραση του οδηγού και των επιβατών λεωφορείου που ακολουθούσε

    Ήταν λίγο μετά τις 7:20 το πρωί της Παρασκευής. Ξαφνικά ο οδηγός υπεραστικού λεωφορείου που εκινείτο στην νέα εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, (186ο χιλιόμετρο-Λαμπίρι) με κατεύθυνση προς Πάτρα, αντιλαμβάνεται μια περίεργη συμπεριφορά του προπορευόμενου οχήματος.

    Η περίεργη συμπεριφορά μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έγινε επικίνδυνη.

    Όπως πληροφορείται το tempo24.news, το όχημα άρχισε να χτυπάει στα κιγκλιδώματα προς την πλευρά της ΛΕΑ. Ο οδηγός του υπεραστικού λεωφορείου αλλά και οι επιβάτες του (εργαζόμενοι από το Αίγιο οι περισσότεροι), κοιτούσαν με κομμένη την ανάσα. Η πορεία του οχήματος τελικά σταμάτησε στο τρίτο χτύπημα στα κιγκλιδώματα και ήταν πλέον εμφανές ότι ο νεαρός οδηγός δεν αισθανόταν καλά.

    Ψύχραιμος ο οδηγός του μεγάλου οχήματος σταμάτησε το λεωφορείο, ενώ αμέσως βγήκαν από αυτό δύο νοσηλεύτριες, εργαζόμενες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, οι οποίες έτρεξαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

    Μαζί με τις δύο γυναίκες, δίπλα στον 40χρονο άνδρα, έσπευσε για βοήθεια και ο οδηγός και άλλοι επιβάτες εργαζόμενοι στον υγειονομικό χώρο, στην 6η ΥΠΕ και σε νοσηλευτικές μονάδες. Στο μεταξύ, ήδη είχε κληθεί και το ασθενοφόρο.

    Όπως μεταφέρουν στο tempo24, επιβάτες του λεωφορείου, ο οδηγός επέδειξε τεράστια ψυχραιμία και επαγγελματισμό, τόσο ώστε να βοηθήσει τον 40χρονο όσο και να προστατέψει τους επιβάτες του οχήματός του.

    Πολλά συγχαρητήρια επίσης αξίζουν σε όλους όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν, αλλά και σε αυτούς που κινητοποιήθηκαν άμεσα για να σπεύσει ασθενοφόρο και να παραλάβει τον νεαρό άνδρα που φαίνεται ότι βρισκόταν σε σύγχυση.

    Το ενδιαφέρον όμως των επιβατών δεν σταμάτησε εκεί. Κι ενώ όλοι είχαν φτάσει με ασφάλεια στις δουλειές τους, επικοινωνούσαν με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να μάθουν την πορεία της υγείας του 40χρονου. Μάλιστα χάρηκαν ιδιαίτερα, όταν έμαθαν ότι όλα πήγαν κατ ευχήν και ο νεαρός άνδρας σύντομα θα επέστρεφε στην καθημερινότητά του.

    Πηγή:Tempo24.news
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντολές πληρωμής για 38.000 δικαιούχους - πληρωμή και για τους σταφιδοπαραγωγούς της Ηλείας
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντολές πληρωμής για 38.000 δικαιούχους - πληρωμή και για τους σταφιδοπαραγωγούς της Ηλείας

    Μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έκδοση της σχετικής απόφασης στις 12.5.2022:

    • για την στήριξης των παραγωγών αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, κορινθιακής σταφίδας και μελιού, που επλήγησαν από την αύξηση του κόστους παραγωγής (και ιδίως από την αύξηση του κόστους ενέργειας, φυτοπροστασίας, θρέψης φυτών) με συνακόλουθη τη μείωση του εισοδήματός τους, ως αποτέλεσμα της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία και της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας
    • και παράλληλα της αναγκαιότητας κάλυψης της ρευστότητας των ανωτέρω παραγωγών, ενόψει καλλιεργητικής περιόδου,

    ολοκληρώθηκαν χθες 18.5.2003 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αναγκαίοι έλεγχοι και εκδόθηκαν οι εντολές πληρωμής των 38.000 περίπου δικαιούχων ύψους 30 εκ ευρώ.

    Τα αρχεία πληρωμής διαβιβάζονται σήμερα το πρωί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην αρμόδια τράπεζα πληρωμής, για να πιστωθούν τις επόμενες ώρες τα ποσά ενίσχυσης που υπολογίσθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και αφορούν.

    • Καπνά επικράτειας, - κυρίως στις Π.Ε. Ροδόπης, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών
    • Μελίσσια της επικράτειας, - κυρίως στις Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής, Λάρισας).
    • Κορινθιακή σταφίδα, κυρίως στις Π.Ε. Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας
    • Αχλάδια επικράτειας, κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ημαθίας
    • Σπαράγγια επικράτειας, κυρίως στις ΠΕ Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης και Αιτωλοακαρνανίας
    • Κρόκο επικράτειας, Π.Ε. Κοζάνης.

    Επίσης χθες 18.5.2023 καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ενισχύσεις για

    • Σταφύλια Αττικής, Κορινθίας Αχαΐας Ηλείας, 7,6 εκ ευρώ σε 6.200 παραγωγούς (deminimis)
    • Ελαιώνες και την πατάτα των μικρών νησιών Αιγαίου ύψους 8,1 εκ σε 35.000 μικροκαλλιεργητές

    Με τις σημερινές πληρωμές ολοκληρώθηκε ένας κύκλος καταβολής σημαντικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που περιλάμβανε πέρα από τις συνδεμένες ενισχύσεις που καταβάλλονταν κάθε χρόνο αυτή την περίοδο και σημαντικές ενισχύσεις στα πλαίσια του deminimis και των πληρωμών για την Ουκρανική κρίση. Από το τέλος Μαρτίου και μέχρι σήμερα τα σχετικά ποσά που καταβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 450 εκ ευρώ και αφορούν πάνω από 270.000 αγρότες σε όλη την χώρα. Η διενέργεια τους αποτέλεσε την συνεπή και έμπρακτη ανταπόκριση της Κυβέρνησης, μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας, στα θέματα αυξημένου κόστους και προβλημάτων στο εισόδημα των αγροτών από την ουκρανική κρίση και συνέβαλαν στην ενίσχυση της ρευστότητας στην περίοδο που αγρότες έχουν αυξημένες ανάγκες για την καλλιεργητική και παραγωγική τους διαδικασία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κραχ στην κατοικία: Πώς ένα αδύναμο πρόγραμμα πυροδότησε κι άλλο την κρίση στέγης
    Κραχ στην κατοικία: Πώς ένα αδύναμο πρόγραμμα πυροδότησε κι άλλο την κρίση στέγης

    Το μέσο κόστος αγοράς μιας κατοικίας 15-20 ετών έχει φτάσει στα 2.500 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ η ενοικίαση κυμαίνεται στα 12 ευρώ.

    Ο βασικός μισθός αυξήθηκε στα 662 καθαρά (780 μεικτά). Όποιος εργάζεται 8ωρο με αυτά τα λεφτά μπορεί να νοικιάσει ένα δυάρι…

    Η κρίση στέγης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, κυρίως οι νεώτερες γενιές, είναι από τις πιο δύσκολες στη σύγχρονη ιστορία..

    Το μέσο κόστος αγοράς μιας κατοικίας 15-20 ετών έχει φτάσει στα 2.500 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ η ενοικίαση, σε μέσα επίπεδα, κυμαίνεται στα 12 ευρώ το τετραγωνικό.

    Ένα τεσσάρι 15ετίας για μια τετραμελή οικογένεια στοιχίζει 300.000 ευρώ, ενώ το ενοίκιο στα δυάρια ξεπερνά τα καθαρά του βασικού μισθού (σ.σ. ο οποίος, πλέον, φορολογείται: από τα 780, μείον οι ασφαλιστικές εισφορές, πέφτει στα 667 ευρώ, επί των οποίων παρακρατείται και φόρος 5 ευρώ το μήνα ή 70 ευρώ το χρόνο)…

    Κερδοσκοπία με τα ακίνητα

    «Δεν υπάρχουν σπίτια στην αγορά» μας λέει ο Σταύρος Κώστας από το “Greece Spiti». Μάλιστα, με το που «ανακοινώθηκε το νέο στεγαστικό πρόγραμμα και εν όψει αυξημένης ζήτησης, οι τιμές ανήλθαν 15%-20% την τελευταία εβδομάδα. Εντολείς μας παίρνουν τηλέφωνο και ζητούν υψηλότερη τιμή για το ακίνητό τους…»

    Για την έκρηξη των τιμών ευθύνονται πολλές συγκυρίες:

    - Η αύξηση των πρώτων υλών.

    - Το «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα χρόνια.

    - Η τουριστική έκρηξη εδώ και περίπου δύο χρόνια που παρέσυρε στα ύψη τις κατοικίες στις παραθαλάσσιες περιοχές σε συνδυασμό με το ailbnb.

    - Η «χρυσή visa» που δίνει ευρωπαϊκό διαβατήριο σε όποιον «επενδύει» 250.000 ευρώ σε ακίνητα.

    - Η κατάργηση του πρόσθετου ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα να αποθησαυρίζουν με ακίνητες περιουσίες όσοι έχουν ρευστότητα.

    - Η ενοικίαση κατοικιών για τους πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα να λείπουν κατοικίες προς ενοικίαση από τα λαϊκά νοικοκυριά.

    - Κυρίως όμως καταργήθηκε ο παρεμβατικός ρόλος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει από το 2010 ΚΑΜΙΑ στεγαστική συνδρομή στους εργατοϋπαλλήλους, τους ανέργους και συνταξιούχους.

    3.500 δάνεια

    Μετά από 12ετή σιωπή ο ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), ως καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ ανακοίνωσε ένα στεγαστικό πρόγραμμα για μόλις 10.000 ωφελούμενους. Κόστους 500 εκ. ευρώ, όταν τα αποθεματικά του πρώην ΟΑΕΔ για προγράμματα στέγασης ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ...

    «Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός αφορά τους συζύγους και παιδιά κάθε νοικοκυριού. Συνεπώς τα δάνεια που πρόκειται, κατά μέγιστο αριθμό, να χορηγηθούν δεν θα ξεπερνούν τα περίπου 3.500…» διαπιστώνει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του πρώην ΟΕΚ Κωνσταντίνος Λιβέρης.

    Πέραν του γεγονότος ότι πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό των εκατοντάδων χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, ανέργων και συνταξιούχων που, ενώ πληρώνουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ, δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία, τα δάνεια που θα χορηγηθούν δεν καλύπτουν το 100% της αξίας του διαμερίσματος παρότι αυτό ίσχυε παλαιότερα επί ΟΕΚ, αλλά το 90%.

    Υποχρεώνοντας έτσι τους δικαιούχους να διαθέσουν δικά τους κεφάλαια τόσο για την συμπλήρωση του απαιτούμενου ποσού για να αγοράσουν το σπίτι όσο και για τα έξοδα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση απόκτησης του ακινήτου (δικηγορικά, συμβολαιογραφικά κ.α).

    «Πώς είναι δυνατόν τα ζητείται από νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα 11.000 και 12.000 € να έχουν αποταμιεύσεις 15.000 € και πάνω για την κάλυψη της διαφοράς;» αναρωτιέται ο κ.Λιβέρης.

    Μια οικογένεια μισθωτών με 800 ή ακόμη και 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, αφενός θα πρέπει να έχει κάνει οικονομίες ενόσω έμενε στο ενοίκιο ώστε να μπορέσει να διαθέσει το εισόδημα ενάμιση έτους για την κάλυψη της διαφοράς μεταξά δανειοδότησης και κόστους κατοικίας και, αφετέρου, θα πληρώνει δόση για τα επόμενα 30 χρόνια. Και όλα αυτά για ακίνητα άνω των 15 ετών (η ΔΥΠΑ δεν επιδοτεί νεώτερο ακίνητο).

    Τότε που το ακίνητο θα είναι σχεδόν 50 ετών και ο δανειολήπτης έως και 69 ετών…

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ανάλυση Bloomberg: Τα άσχημα νέα για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS
    Ανάλυση Bloomberg: Τα άσχημα νέα για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

    Οι κυβερνήσεις βάζουν «πλάτη» με το φόνο νέας κρίσης τύπου 2009 - Τα «μαξιλάρια» ασφαλείας που δεν χρησιμοποιήθηκαν

    Με μία μακροσκελή ανάλυσή του το editorial team του Bloomberg επιχειρεί να παραθέσει τις αρνητικές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

    Συγκεκριμένα με τίτλο «Η UBS έσωσε Credit Suisse. Τώρα για τα κακά νέα», το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει πως ναι μεν η διάσωση της μεγάλης ελβετικής τράπεζας αποτέλεσε ένα θετικό γεγονός, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίον έγινε αλλά και οι αιτίες πίσω από την κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού εμπεριέχουν πτυχές οι οποίες μόνο ευοίωνες δεν είναι για το οικονομικό τοπίο.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ελβετικές αρχές μπορεί να απέτρεψαν την καταστροφή αναγκάζοντας τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της προβληματικής Credit Suisse Group AG και της ισχυρότερης UBS Group AG, ωστόσο οι ενέργειές τους στέλνουν επίσης ένα ανησυχητικό μήνυμα: Περίπου 15 χρόνια μετά την τελευταία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι ρυθμιστικές αρχές δεν είναι ακόμα σίγουρες ότι μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια την κατάρρευση μιας συστημικά σημαντικής τράπεζας, ακόμη και μιας σχετικά μικρής.

    «Υπό αυτές τις συνθήκες, η εξαγορά από την UBS ήταν ίσως η καλύτερη που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε», επισημαίνει η ανάλυση του Bloomberg και συνεχίζει σημειώνοντας πως με δεδομένο το πόσο γρήγορα έφευγαν οι καταθέτες και οι αντισυμβαλλόμενοι της Credit Suisse και πόσο επειγόντως οι ρυθμιστικές αρχές αναζήτησαν μια συμφωνία, οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είχε προκαλέσει όλεθρο.

    Τα καλά νέα

    Οι αρθρογράφοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου είναι ξεκάθαροι ως προς την εξέλιξη των γεγονότων. «Μην κάνετε λάθος: Αυτή ήταν μια διάσωση», αναφέρουν και συνεχίζουν, «η ελβετική κυβέρνηση, εκ μέρους των φορολογουμένων, συμφώνησε να παράσχει στην UBS ασφάλιση σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι ζημιών σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και να καλύψει τυχόν ζημίες σε πιστωτική γραμμή έκτακτης ανάγκης 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας».

    Τα κακά νέα

    Το Bloomberg σημειώνει πως τα παραπάνω μπορεί να αποτέλεσαν μία θετική εξέλιξη, ωστόσο τα δεδομένα ανοίγουν παράθυρο για πραγματικά άσχημη έκβαση. «Αντιμέτωποι με την αποτυχία της Credit Suisse, οι αξιωματούχοι έδωσαν στην UBS αυτό που ήθελε και δημιούργησαν μια ακόμη μεγαλύτερη τράπεζα με ρητές κρατικές εγγυήσεις. Αυτό ενισχύει την αντίληψη ότι οι κυβερνήσεις θα στέκονται πάντα πίσω από συστημικά σημαντικές τράπεζες — μια προσδοκία που ενθαρρύνει ακόμη πιο ανεύθυνη συμπεριφορά», αναφέρει η ανάλυση.

    Έτσι, στο ίδιο πλαίσιο γίνεται σαφές πως παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξυγίανση των τραπεζών, οι τυχόν αποτυχίες πάντα θα φέρνουν την κρατική παρέμβαση στο προσκήνιο, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε.

    Γράφει σχετικά το Bloomberg: «Αυτό είναι ιδιαίτερα ατυχές δεδομένου ότι οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές έχουν περάσει την τελευταία δεκαετία περίπου προετοιμασμένες να ανταποκριθούν διαφορετικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελβετία δημιούργησαν έναν μηχανισμό εξυγίανσης μεγάλων τραπεζών που επιτρέπει στους κρατικούς αξιωματούχους να αντικαταστήσουν τη διοίκηση και να ανακεφαλαιοποιήσουν ένα ίδρυμα σε πτώση χωρίς να διακόπτουν τις παγκόσμιες δραστηριότητές του. Το σχέδιο απαιτούσε από τις τράπεζες να έχουν ένα επιπλέον στρώμα χρέους που απορροφά τις ζημιές που θα μπορούσε να διαγραφεί ή να μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση δεν θα γινόταν σε βάρος των φορολογουμένων και των καταθετών. Η ΕΕ χρησιμοποίησε με επιτυχία τον μηχανισμό της το 2017, για να σώσει και να πουλήσει την αφερέγγυα ισπανική Banco Popular».

    Στην παρούσα φάση, η Credit Suisse ήταν καλή υποψήφια για διάσωση χωρίς οι αναμενόμενες επιπτώσεις να είναι τόσο μεγάλες, καθώς όπως αναφέρει το Bloomberg, με λιγότερα από 600 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στο τέλος του 2022 (η Deutsche Bank AG είχε περισσότερα από 1,4 τρισ. δολάρια). Παράλληλα είχε πολλά ίδια κεφάλαια και χρέη που θα μπορούσαν να διαγραφούν για την προστασία των φορολογουμένων και των καταθετών - μια πιθανότητα που, κρίνοντας από τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων της τράπεζας, οι αγορές έρχονταν να αποδεχτούν γρήγορα.

    Ωστόσο, όταν η Credit Suisse έφτασε στον γκρεμό, οι αξιωματούχοι έδειξαν μικρή πίστη στην ικανότητά τους να το επιλύσουν με ασφάλεια. Αντ 'αυτού, επέλεξαν μια νομοθετημένη λύση. Έγραψαν περίπου 17 δισ. δολάρια σε ομόλογα bail-in, αλλά επέτρεψαν επίσης στους μετόχους να λάβουν περισσότερα από 3 δισ. δολάρια σε μετοχές της UBS, ανατρέποντας την παραδοσιακή αρχαιότητα των επενδυτών. Έτσι έθεσαν σε κίνδυνο τους φορολογούμενους: «Ίσως θεώρησαν ότι το περιβάλλον της αγοράς ήταν πολύ εύθραυστο, ότι η εμπιστοσύνη είχε πέσει για να αποκατασταθεί μια νέα διαδικασία. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, έδειξαν ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι πρόθυμες να πατήσουν τη σκανδάλη», γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

    Αυτό το επεισόδιο, γράφει κλείνοντας την ανάλυσή του το Bloomberg, θα πρέπει να εμπνεύσει μία σοβαρή ρυθμιστική ενδοσκόπηση. Τουλάχιστον, εάν ορισμένες τράπεζες εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να απαιτήσουν πολύ περισσότερα ίδια κεφάλαια για να καταστήσουν εξαρχής λιγότερο πιθανά τέτοια γεγονότα. Αλλά ακόμη και τα άφθονα ίδια κεφάλαια δεν θα σταματήσουν απαραιτήτως τις διαδικασίες του είδους που γνώρισαν η Credit Suisse και η Silicon Valley Bank. Η αντιμετώπιση αυτής της αστάθειας θα απαιτήσει μια πολύ βαθύτερη επανεξέταση, με στόχο να διασφαλιστεί ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν πάντα να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις που μοιάζουν με χρήματα που δημιουργούν.

    Μέχρι να συμβεί αυτό, το μάθημα για τις τράπεζες από τη διάσωση της Credit Suisse είναι επικίνδυνο: Εάν είστε αρκετά μεγαλόσωμοι και τρομακτικοί, η κυβέρνηση θα βάλει πλάτη.

    Πηγή: protothema.gr - AΠΕ-EPA / MICHAEL BUHOLZER

  • Credit Suisse: Πώς οδηγήθηκε στην κρίση ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές πλούτου παγκοσμίως
    Credit Suisse: Πώς οδηγήθηκε στην κρίση ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές πλούτου παγκοσμίως

    Είναι μία από τις 30 τράπεζες που θεωρούνται παγκοσμίως συστημικά σημαντικές - Τι βήματα μπορεί να κάνει η Credit Suisse γιανα καθησυχάσει τους επενδυτές

    Η Credit Suisse ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δανειστεί 50 δισεκ. ελβετικά φράγκα από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για να ενισχύσει τη ρευστότητά της ύστερα από τη βουτιά στις μετοχές και τα ομόλογά της που κλιμάκωσε τους φόβους για παγκόσμια τραπεζική κρίση.
    Αναλυτές δήλωσαν πως πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.
    Τι οδήγησε στην πρόσφατη βουτιά της μετοχής
    Μια σειρά από σκάνδαλα επί πολλά έτη, αλλαγές στην κορυφή της διοίκησης, ζημίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια στρατηγική στερούμενη ενθουσιασμού είναι μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στη χαώδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει πλέον η ελβετική τράπεζα, που μετρά 167 χρόνια ζωής.
    Το ξεπούλημα στις μετοχές της Credit Suisse ξεκίνησε το 2021 και πυροδοτήθηκε από ζημίες που σχετίζονταν με την κατάρρευση του επενδυτικού κεφαλαίου Archegos και της Greensill Capital.
    Τον Ιανουάριο του 2022, ο Αντόνιο Όρτα-Οσόριο παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου επειδή παραβίασε τους κανόνες για την COVID-19, οκτώ μόλις μήνες αφού προσελήφθη για να αποκαταστήσει τα πράγματα στην τράπεζα που αντιμετώπιζε προβλήματα. Τον Ιούλιο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ειδικός σε αναδιαρθρώσεις, ο Ούλριχ Κέρνερ, παρουσίασε μια στρατηγική αναθεώρηση –αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τους επενδυτές.

    Οι αβάσιμες φήμες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη κατάρρευση της τράπεζας το φθινόπωρο είχαν ως αποτέλεσμα πελάτες της να την εγκαταλείψουν.
    Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι πελάτες είχαν αποσύρει κεφάλαια 110 δισεκ. ελβετικών φράγκων το τέταρτο τρίμηνο ενώ η τράπεζα υπέστη τη χειρότερη μετά τη χρηματοοικονομική κρίση ετήσια ζημία της ύψους 7,29 δισεκ. ελβετικών φράγκων. Χθες, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ο βασικός υποστηρικτής της τράπεζας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα στη Credit Suisse, καθώς έχει ρυθμιστικούς περιορισμούς, ενώ ανέφερε ότι θεωρεί ικανοποιητικό το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
    Η μετοχή της έχει χάσει 75% κατά το περασμένο έτος.
    Τι βήματα μπορεί να κάνει η Credit Suisse γιανα καθησυχάσει τους επενδυτές
    Η Credit Suisse έχει πει ότι θα δανειστεί έως 50 δισεκ. ελβετικά φράγκα για να ενισχύσει τη ρευστότητα και την επενδυτική εμπιστοσύνη, αλλά κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό πιθανόν να μην επαρκεί για να καθησυχάσει τους επενδυτές.
    Η εξασφάλιση της στήριξης στρατηγικών επενδυτών θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς. Μεταξύ των επενδυτών της βρίσκονται η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ και ο σαουδαραβικός όμιλος Oyalan Group.
    Η αποεπένδυση από διάφορα περιουσιακά στοιχεία είναι μια επιλογή, καθώς η Credit Suisse κατέχει δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ποσοστό στην SIX Group, την εταιρία που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Ζυρίχης.
    Η τράπεζα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο διαχειριστών πλούτου και είναι μία από τις 30 τράπεζες που θεωρούνται παγκοσμίως συστημικά σημαντικές, των οποίων η κατάρρευση που θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
    Η Credit Suisse έχει μια τοπική ελβετική τράπεζα, καθώς και δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου, επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Στα τέλη του 2021 απασχολούσε πάνω από 50.000 εργαζομένους και διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,6 τρισεκ. ελβετικών φράγκων. Διαθέτει πάνω από 150 γραφεία σε περίπου 50 χώρες.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MICHAEL BUHOLZER
  • Η τραπεζική κρίση μεταφέρεται στην Ευρώπη: Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ρίχνει σωσίβιο 50 δισεκ. ευρώ στην Crédit Suisse 
    Η τραπεζική κρίση μεταφέρεται στην Ευρώπη: Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ρίχνει σωσίβιο 50 δισεκ. ευρώ στην Crédit Suisse 

    Οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας επενέβησαν σήμερα πετώντας σωσίβιο ρευστότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εμβληματική Crédit Suisse, κίνηση άνευ προηγουμένου από την ελβετική κεντρική τράπεζα, καθώς οι μετοχές της τράπεζας κατακρημνίστηκαν με εφιαλτικό τρόπο χθες Τετάρτη, έφθασαν να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, προτού κλείσουν στο –24,24%.

    Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της κεντρικής τράπεζας σκοπό έχει να «ενισχυθεί» ο τραπεζικός όμιλος αυτός, που θεωρείται συστημικά σημαντικός, ή αλλιώς πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει.

    Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008, πάντως κεντρικές τράπεζες είχαν παρέμβει για να εγγυηθούν πως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα άντεχαν την πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισεκ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα.

    «Η επιπρόσθετη ρευστότητα θα υποστηρίξει τις κύριες δραστηριότητες της Crédit Suisse και των πελατών της, καθώς η Crédit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί μια τράπεζα πιο απλή και στοχευμένη, βασισμένη στις ανάγκες των πελατών της», ανέφερε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

    Όταν έκλεισε χθες το χρηματιστήριο, η τράπεζα είχε κεφαλαιοποίηση 6,7 δισεκ. ελβετικά φράγκα (6,8 δισεκ. ευρώ), ψίχουλα για μια από τις 30 τράπεζες σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται συστημικά σημαντικές, ή αλλιώς πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν.

    Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης, που πλέον μεταφέρθηκε στην Ευρώπη. Οι επενδυτές φάνηκαν να αψηφούν τις διαβεβαιώσεις, ιδίως από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για τα μέτρα που εγγυώνται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του αμερικανικού και του διεθνούς.

    Πτώση άνευ προηγουμένου

    Η FINMA και η ελβετική κεντρική τράπεζα θέλουν επίσης να καθησυχάσουν, να πείσουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης της αναταραχής του αμερικανικού τραπεζικού τομέα στον ελβετικό.

    Νωρίτερα χθες, ηγετικά στελέχη της Crédit Suisse είχαν ήδη αποπειραθεί να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τη σταθερότητα της τράπεζας, χωρίς μολαταύτα να πείσουν τους επενδυτές: η μετοχή της υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ούλριχ Κέρνερ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel News Asia διαβεβαίωνε χθες πως «είμαστε ισχυρή τράπεζα, είμαστε τράπεζα με παγκόσμια διάσταση υπό ελβετική εποπτεία» και «εκπληρώνουμε και ξεπερνάμε όλες τις απαιτήσεις των εποπτικών φορέων», «το κεφάλαιό μας, η βάση της ρευστότητάς μας είναι πάρα πολύ σθεναρά».

    Η ανησυχία ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας των Άλπεων, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει πως «παρακολουθεί την κατάσταση» και «βρίσκεται σε επαφή» με τις αρχές «διεθνώς».

    Ενώ στη Γαλλία, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε τις ελβετικές αρχές να επιλύσουν τα προβλήματα της Crédit Suisse και έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών της να συζητήσει με τον ομόλογό του στη Βέρνη.

    Η ιλιγγιώδης πτώση άρχισε έπειτα από δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, του σημαντικότερου μετόχου της Crédit Suisse.

    Οι Σαουδάραβες μπήκαν στο κεφάλαιο της τράπεζας τον Νοέμβριο. Όμως η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας δεν σχεδιάζει να κάνει νέες ενέσεις ρευστότητας στην Crédit Suisse, κυρίως για ρυθμιστικούς λόγους, είπε χθες ο Άμαρ αλ Χουντάιρι, ο πρόεδρός της.

    Η Saudi National Bank κατέχει το 9,8% των μετοχών της Crédit Suisse. Ωστόσο, δυνάμει του ελβετικού δικαίου, χρειάζεται πράσινο φως από τον FINMA, τον ελβετικό εποπτικό φορέα, για να ξεπεραστεί το όριο του 10%.

    Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. αλ Χουντάιρι δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Crédit Suisse, κατ’ αυτόν «πολύ στέρεης τράπεζας».

    «Εντελώς άλλη διάσταση»

    Η συγκεκριμένη τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1856, χαρακτηρίζεται πυλώνας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα, όμως αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την κατάρρευση της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, το έναυσμα σειράς σκανδάλων που την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Από τον Μάρτιο του 2021, η μετοχή της Crédit Suisse έχει απολέσει το 83% της αξίας της.

    «Η πίεση στην Crédit Suisse επηρέασε την ήδη νευρική αγορά», σχολίαζε χθες αναλυτής της Robobank. Οι επενδυτές μοιάζουν «ολοένα πιο ανήσυχοι» για τις τράπεζες, υπερθεμάτιζε αναλυτής της εταιρείας Finalto.

    Αλλά, σύμφωνα με τον τελευταίο, αν η Crédit Suisse φθάσει να αντιμετωπίσει «υπαρξιακό πρόβλημα, θα είμαστε μπροστά σε εντελώς άλλη διάσταση».

    «Είναι αληθινά πολύ σημαντική για να αφεθεί να βυθιστεί», εξήγησε: το μέγεθός της δεν έχει καμιά σχέση με αυτό της SVB.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MICHAEL BUHOLZER

  • Η παγκόσμια κρίση του 2022 θα είναι επισιτιστική - «Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ
    Η παγκόσμια κρίση του 2022 θα είναι επισιτιστική - «Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ

    Ξετυλίγεται το κουβάρι της επόμενης παγκόσμιας κρίσης με την οποία θα έρθει αντιμέτωπη η ανθρωπότητα το 2022. Ανησυχίες για επισιτιστική ανασφάλεια και μεγαλύτερη φτώχεια.

    Οι αρμόδιοι έχουν ήδη προειδοποιήσει για τη νέα κρίση. Ενδεικτικά, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να εκτοξεύσει στα ύψη τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, με καταστροφικό αντίκτυπο στους πιο φτωχούς του κόσμου.

    Γιατί θα συμβεί αυτό; Οι γεωργικές εκτάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι γνωστές ως το παγκόσμιο «καλάθι του ψωμιού». Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι δύο κύριοι παγκόσμιοι εξαγωγείς σιταριού και κριθαριού. Η Ουκρανία δε είναι βασικός προμηθευτής καλαμποκιού και ηγέτης στο ηλιέλαιο. Ο πόλεμος έχει πλήξει ήδη τη φυτική παραγωγή και ανεβάζει τις τιμές.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπίσλεϊ, η κατάσταση θέτει περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο πείνας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

    «Όταν νομίζεις ότι η κόλαση στη γη δεν μπορεί να γίνει χειρότερη, τότε γίνεται», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το BBC.

    Η παραγωγή σιτηρών επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση στην Ουκρανία και μπορεί ακόμα και να διπλασιάσει τις παγκόσμιες τιμές στο σιτάρι.

    Τα πρώτα στοιχεία του ΟΗΕ κάνουν λόγο για μια «τέλεια καταιγίδα» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που είναι αντιμέτωποι με την πείνα. Ήδη, πριν την εισβολή στην Ουκρανία, ο αριθμός είχε αυξηθεί από 80 εκατομμύρια σε 276 εκατομμύρια μέσα σε τέσσερα χρόνια. Τώρα, ο συνδυασμός πολέμου, κλιματικής αλλαγής και κορονοϊού συνθέτουν έναν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για την επόμενη μέρα.

    «Από εκεί, λοιπόν, που είσαι το καλάθι του ψωμιού, θα πρέπει να μοιράσεις ψωμί. Είναι μια απίστευτη αντίστροφη της πραγματικότητας» ανέφερε ο Μπίσλεϊ.

    Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

    Και όλα αυτά, τη στιγμή που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει αύριο την πορεία του πληθωρισμού για τον Φεβρουάριο. Το νέο πληθωριστικό σοκ στην ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει τον προηγούμενο μήνα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει βάλει «στόχο» νέο υψηλό που μπορεί και να ξεπεράσει το 7%. Τον Ιανουάριο κατέγραψε άλμα 6,2%.

    Στις ανατιμήσεις των καυσίμων έχουν προστεθεί και οι αυξήσεις σε σειρά τροφίμων. Και η κατάσταση προμηνύεται ακόμα πιο δύσκολη.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • «Φωτιά» στο καλάθι της νοικοκυράς – Μεγάλες αυξήσεις σε σιτάρι, ρύζι και καλαμπόκι
    «Φωτιά» στο καλάθι της νοικοκυράς – Μεγάλες αυξήσεις σε σιτάρι, ρύζι και καλαμπόκι

    Με το μεγαλύτερο σιτοβολώνα της Ευρώπης, να έχει μετατραπεί πεδίο μάχης αυτή η κρίση δεν είναι μόνον ενεργειακή. Εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους για τους πιο ευάλωτους Ευρωπαίους και τους πληθυσμούς των πιο φτωχών χωρών στον πλανήτη. Οι τιμές των τροφίμων έχουν ήδη πάρει φωτιά, αλλά ο κίνδυνος για τους ευάλωτους και τους φτωχότερους πληθυσμούς του πλανήτη είναι η επάρκεια.

    Όλα τα συστατικά μίας κρίσης, είναι εκεί. Ρωσία και Ουκρανία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σιτηρών σε Ευρώπη και Ασία. Μεταξύ των προϊόντων που παράγουν και τους καθιστούν μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών στον κόσμο (και σε μερικά προϊόντα όπως το κριθάρι τους μεγαλύτερους), είναι τα δημητριακά, σιτάρι, καλαμπόκι και κριθάρι καθώς και τα φυτικά έλαια (ηλιέλαιο).

    Στα στοιχεία αυτά πρέπει να προστεθεί η επίπτωση από τον τριπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου από πέρυσι, που έχει διογκώσει τις τιμές στα λιπάσματα.

    Έτσι έχει σωρευθεί ένα επικίνδυνο μείγμα διεθνώς:

    • Κακές σοδειές τα προηγούμενα δύο χρόνια, λόγω καταστροφών και άδειες αποθήκες,
    • Αυξημένες τιμές στα μεταφορικά κόστη κατά 11% σύμφωνα με την Eurostat,
    • Αυξημένες κατά 56,7% τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα από πέρυσι,
    • Διπλασιασμός τουλάχιστον στις τιμές των λιπασμάτων από πέρυσι, καθώς το φυσικό αέριο είναι σημαντικό στοιχείο για την παραγωγή τους. Χωρίς λιπάσματα όμως οι σοδειές είναι φτωχές,
    • Πόλεμος στην Ουκρανία που καταστρέφει τις σοδειές και κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που είναι μεγάλοι παραγωγοί δημητριακών,
    • Μεγάλη αύξηση τιμών στα αγροτικά προϊόντα ειδικά τον τελευταίο χρόνο.
    • Άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι στις αγορές και στα χρηματιστήρια προϊόντων εδώ και δύο χρόνια με τις τιμές των προϊόντων αυτών

    Σύμφωνα μάλιστα με το Αγροτικό Δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς που παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και συγκεντρώνει τις διεθνείς τιμές αγροτικών προϊόντων όπως τιμολογούνται στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, οι αυξήσεις τους τελευταίους μήνες είναι πολύ μεγάλες για μία σειρά από βασικά αγροτικά προϊόντα που αποτελούν τη βάση διατροφής για όλους τους πληθυσμούς. Έτσι σύμφωνα και με τις τιμές των συμβολαίων που δίνει το Bloomberg:

    • Η τιμή στο σιτάρι έχει ξεπεράσει τα 252 ευρώ ανά τόνο και πλησιάζει τα υψηλότερα επίπεδα δεκαετίας στα 285 ευρώ. Αυξήθηκε από πέρυσι περισσότερο από 30,64%
    • Η τιμή στο καλαμπόκι έχει αυξηθεί 28% από πέρυσι στα 224 ευρώ ανά τόνο. Η υψηλότερη τιμή δεκαετίας είναι στα 267 ευρώ ο τόνος.
    • Η τιμή στη σόγια έχει αυξηθεί 23,32% τον τελευταίο χρόνο. Έχει φθάσει στα 512,79 ευρώ ο τόνος. Η υψηλότερη τιμή δεκαετίας είναι στα 531 ευρώ ο τόνος

    Η τιμή στο ρύζι (ακατέργαστο), έχει αυξηθεί 23,80% τον τελευταίο χρόνο κι έχει φθάσει στα 257,51 ευρώ ο τόνος. Απέχει αρκετά από τα 359 ευρώ ο τόνος που είναι η υψηλότερη τιμή της δεκαετίας, αλλά σημειώθηκε πρόσφατα για να πιεστεί αμέσως και απότομα χαμηλότερα το 2020, μετά από παρεμβάσεις.

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς