Οικονομία

Τράπεζες: Σε τρόφιμα, εμπόριο και τουρισμό τα περισσότερα δάνεια το 2020

Τράπεζες: Σε τρόφιμα, εμπόριο και τουρισμό τα περισσότερα δάνεια το 2020

Ο Χάρτης της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για το 2020. Σε ποιους κλάδους, γεωγραφικές περιοχές και μεγέθους επιχειρήσεων κατευθύνθηκαν οι τραπεζικές χορηγήσεις. Οι εκτιμήσεις των τραπεζών για το 2021.

Σε μια χρονιά που η πιστωτική επέκταση προς την πραγματική οικονομία κινήθηκε, μετά από χρόνια, με έντονα ανοδικούς ρυθμούς η μερίδα του λέοντος των τραπεζικών χορηγήσεων κατευθύνθηκε στους κλάδους των Τροφίμων, του Εμπορίου και του Τουρισμού, ενώ περίπου το ένα τρίτο της συνολικής χρηματοδότησης κατευθύνθηκε στις μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις.

Όπως εκτιμούν στο news247.gr τραπεζικά στελέχη από τον τομέα των χρηματοδοτήσεων μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τον βασικό κορμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας «τα δάνεια που έχουν διοχετευθεί όλο το 2020 έχουν δημιουργήσει ένα ασφαλές μαξιλάρι ρευστότητας. Πρόκειται κυρίως για κεφάλαια κίνησης που έχουν δοθεί από τις τράπεζες με τη στήριξη και της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τα οποία καλύπτουν προς το παρόν τις ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων».

Με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤ, οι τράπεζες χρηματοδότησαν 30.000 κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντλώντας για αυτές 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και επιτυγχάνοντας επίδοση-ρεκόρ ως προς την απορροφητικότητα κεφαλαίων, που έφτασε το 95%. Όπως σημειώνει η Ένωση Τραπεζών, για την υποστήριξη των χρηματοδοτικών αναγκών της οικονομίας, οι τράπεζες δεν περιορίστηκαν στη χρήση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικό πρόγραμμα), αλλά αξιοποίησαν και τα επιμέρους δανειακά τους προγράμματα.

Ποιες επιχειρήσεις έλαβαν τα περισσότερα δάνεια

Σύμφωνα με τα αναλυτικά που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος ως προς την κατανομή του υπολοίπου της τραπεζικής χρηματοδότησης ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, το υψηλότερο υπόλοιπο τραπεζικών δανείων καταγράφεται στον τομέα της βιομηχανίας (υπόλοιπο Δεκεμβρίου 2020: 16 δισ. ευρώ) και αφορά περίπου 10,6 χιλιάδες επιχειρήσεις.

Εντός του βιομηχανικού τομέα, η κατηγορία με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε υπόλοιπο χρηματοδότησης είναι η βιομηχανία τροφίμων όπου περίπου 2,4 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν υπόλοιπο χρηματοδότησης συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου (Δεκέμβριος 2020: 2,3 δισ. ευρώ, 40 περίπου επιχειρήσεις). Στις υπόλοιπες κατηγορίες του τομέα της βιομηχανίας περιλαμβάνονται περίπου 8,2 χιλιάδες επιχειρήσεις με υπόλοιπο χρηματοδότησης περίπου 9,6 δισ. ευρώ.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας οικονομικής δραστηριότητας της εγχώριας οικονομίας ως προς το υπόλοιπο χρηματοδότησης είναι το εμπόριο (υπόλοιπο Δεκεμβρίου 2020: 14,9 δισ. ευρώ). Το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου της χρηματοδότησης του εμπορίου (9 δισ. ευρώ) έχει ληφθεί από περίπου 12,4 χιλιάδες επιχειρήσεις που ασχολούνται κυρίως με το χονδρικό εμπόριο. Ακολουθούν η κατηγορία του λιανικού εμπορίου, όπου περίπου 8,2 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν υπόλοιπο χρηματοδότησης 4 δισ. ευρώ, και η κατηγορία «εμπόριο και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων», όπου περίπου 2,3 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν υπόλοιπο χρηματοδότησης 1,9 δισ. ευρώ.

Ο τρίτος σημαντικότερος τομέας, βάσει του υπολοίπου τραπεζικής χρηματοδότησης, είναι ο τουρισμός (Δεκέμβριος 2020: 8,4 δισ. ευρώ), με το μεγαλύτερο μέρος (7,9 δισ. ευρώ) να αφορά περίπου 3,9 χιλιάδες επιχειρήσεις καταλυμάτων, ενώ περίπου 2,5 χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες εστίασης έχουν υπόλοιπο χρηματοδότησης 0,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το υπόλοιπο χρηματοδότησης ανά μέγεθος των επιχειρήσεων, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020, 680 περίπου επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους είχαν υπόλοιπο 24,4 δισ. ευρώ, έναντι 59,8 χιλιάδων περίπου μικρομεσαίων επιχειρήσεων με υπόλοιπο χρηματοδότησης 41,4 δισ. ευρώ.

Ο «χάρτης» της χρηματοδότησης

Ξεκινώντας από την γεωγραφική κατανομή των δανείων προς τις ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΤτΕ δείχνουν καταρχάς, ότι το μεγαλύτερο υπόλοιπο τραπεζικής χρηματοδότησης (περίπου 60% της συνολικής) υφίσταται σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής. Ακολουθούν οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (10%), Κρήτης (7%), Νοτίου Αιγαίου (4%) και Θεσσαλίας (4%), με το υπόλοιπο (15%) να κατανέμεται στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Ο πιστωτικός κίνδυνος των δανείων δεν ακολουθεί την κατανομή της χρηματοδότησης. Η Περιφέρεια Αττικής εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (26%), ακολουθούμενη από τις περιφέρειες Ηπείρου (28%), Νοτίου Αιγαίου (29%) και Ιονίων Νήσων (30%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (52%), Βορείου Αιγαίου (51%) και Δυτικής Ελλάδος (50%).

Οι κρίσιμοι κλάδοι

Οι τράπεζες θεωρούν ότι, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, το 2021 θα υπάρξει επίσης θετική πιστωτική επέκταση και θα αποτελέσει τη χρονιά που θα δημιουργηθούν οι βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σε ότι αφορά στην ζήτηση, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και τις προοπτικές ανάκαμψης κρίσιμων κλάδων όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές, ενώ ουσιαστικό ρόλο θα παίξει η ετοιμότητα του δημόσιου τομέα να προχωρήσει στις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις και στην προώθηση των μεγάλων έργων.

Βασικό εργαλείο επανεκκίνησης της οικονομίας τα προσεχή χρόνια και κινητοποίησης πόρων για νέες επενδύσεις είναι τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα μοχλεύσουν υπερδιπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια, κινητοποιώντας αναπτυξιακά έργα

Πηγή: News247.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup