Οικονομία

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: POS παντού και περισσότεροι κλάδοι που θα δίνουν έκπτωση φόρου

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: POS παντού και περισσότεροι κλάδοι που θα δίνουν έκπτωση φόρου

Υποχρεωτικά και πιθανότατα από την 1η Ιανουαρίου του 2022 θα διαθέτουν μηχανήματα POS όλοι οι κλάδοι που μέχρι σήμερα εξαιρούνται όπως είναι τα ταξί ή τα περίπτερα

Την υποχρεωτική χρήση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή .Υποχρεωτικά και πιθανότατα από την 1η Ιανουαρίου του 2022 θα διαθέτουν μηχανήματα POS όλοι οι κλάδοι που μέχρι σήμερα εξαιρούνται όπως είναι τα ταξί ή τα περίπτερα.

Σήμερα στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες ενώ με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS θα συμπεριληφθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων. Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εκδίδεται ταυτόχρονα η απόδειξη λιανικής πώλησης με την απόδειξη του POS ,καθώς δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Προϋπόθεση για να προχωρήσει το σχέδιο ήταν η έναρξη των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data) που κάνει πρεμιέρα σήμερα και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα POS. Παράλληλα, η αντικατάσταση χιλιάδων ταμειακών μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις θα δώσει καίριο χτύπημα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα αποτελέσει μία βασική παράμετρο του ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το imerisia.gr θα περιλαμβάνονται και τα κίνητρα που σχεδιάζει το δώσει το Υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώστε να ζητούν αποδείξεις κυρίως από κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για υπηρεσίες παρεχόμενες από 18 κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, στις οποίες το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και συνεπώς αναμένεται υψηλή φοροδιαφυγή.

Η λίστα

Στη σχετική λίστα βρίσκονται δεκαοκτώ κατηγορίες επαγγελμάτων αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα διευρυνθεί καθώς θα ενταχθούν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Με τα σημερινά δεδομένα, οι 18 κατηγορίες επαγγελματιών

  1. Δικηγόροι
  2. Αρχιτέκτονες
  3. Ιδιωτικοί ερευνητές
  4. Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών.
  5. Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών.
  6. Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές.
  7. Ξυλουργοί
  8. Συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων.
  9. Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
  10. Γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών).
  11. Ταξιτζήδες.
  12. Αλουμινάδες
  13. Μοδίστρες, ράφτες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων.
  14. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κλπ.
  15. Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.
  16. Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
  17. Φωτογράφοι.
  18. Εργολάβοι σκυροδέματος.

Επιπλέον, οι αποδείξεις από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους θα μετράνε διπλά στο όριο του 30% του εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup